Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-08-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής
  • [02] "Στόχος η νίκη και η αυτοδυναμία στις εκλογές"
  • [03] "Δημόσιος φορέας ενέργειας"
  • [04] "Νέο πολιτικό τοπίο"
  • [05] "Αμεση προσφυγή στις κάλπες"
  • [06] Ελεγχοι στην αγορά καυσίμων
  • [07] Νέος γύρος συνομιλιών

  • [01] Συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής

    Θέματα του Υπουργού Επικρατείας, θα εξετάσει η Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδριάζει, υπό τον πρωθυπουργό στις 11.00 στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα, ο κ. Κ.Καραμανλής θα έχει συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Οπως έγινε γνωστό, η κυρία Μπακογιάννη αναχωρεί σήμερα για Κίνα, όπου μαζί με τον κ. Μ.Λιάπη θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

    Συνεργασία με Προκόπη Παυλόπουλο

    Συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός.

    Ο κ.Παυλόπουλος στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι συζητήθηκε η διοικητική μεταρρύθμιση καθώς ολοκληρώνεται η συζήτηση με την ΚΕΔΚΕ για τη χωροταξία των συνενώσεων και υπογράμμισε ότι'' στόχος είναι οι λιγότεροι και ισχυρότεροι δήμοι με συναίνεση και αυτή είναι η διαφορά με το παρελθόν''.

    Η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει σε συνδυασμό και με οικονομικά μέτρα που θα δοθούν στους ΟΤΑ μετά από απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για να έχουν σταθερούς πόρους.

    Επίσης ανέφερε ότι συζητήθηκε το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για την ηλεκτρονική μεταρρύθμιση όπου προτεραιότητα θα δοθεί στην απλοποίηση των διαδικασιών.

    Σ'αυτό το θέμα έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος, είπε ο υπουργός Εσωτερικών ενώ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα γίνει συζήτηση με βάση το δεύτερο προσχέδιο που ετοιμάζεται για την ψήφο των ομογενών.

    ''Έχει βρεθεί κοινός τόπος με τους εκπροσώπους των κομμάτων που συζητήσαμε το θέμα μαζί με την υπουργό Εξωτερικών'' είπε ο κ.Παυλόπουλος και σημείωσε ότι'' θα ξανασυζητηθεί και το δεύτερο προσχέδιο.''

    Σημείωσε ακόμη ότι πρόκειται για το μοναδικό εκτελεστικό νόμο του Συντάγματος που δεν έχει προωθηθεί.

    [02] "Στόχος η νίκη και η αυτοδυναμία στις εκλογές"

    Οι συνεργασίες προκύπτουν από τις ανάγκες της κοινωνίας, δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μαρία Καρακλιούμη, απαντώντας σε ερωτήσεις,σχετικά με δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης,αλλά και του ΠΑΣΟΚ,που αναφέρονται είτε στη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ,είτε σε συνεργασία ΠΑΣΟΚ - Συνασπισμού.

    Όπως τόνισε η κ. Καρακλιούμη,το ΠΑΣΟΚ έχει εκφράσει την πρότασή του, η οποία αφορά σε συνεργασία με τις δυνάμεις της Αριστεράς, τις οποίες το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ιδεολογικά συγγενείς του. Και απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ,την οποία χαρακτήρισε απίθανη.

    Σχετικά με τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με την Αριστερά,η κ. Καρακλιούμη επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει συγκεκριμένη πρόταση και περιμένει την απάντηση των κομμάτων,προκειμένου να αρχίσει ο προταθείς διάλογος.

    Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι ο στόχος του Κινήματος είναι ένας και μοναδικός,η νίκη και η αυτοδυναμία στις εκλογές. Και πρόσθεσε ότι όταν το ΠΑΣΟΚ κληθεί να κυβερνήσει,θα επιδιώξει τη συνεύρεση του μεγαλύτερου δυνατού τμήματος της κοινωνίας,ώστε οι μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν,να είναι της ευρύτερης δυνατής αποδοχής.

    Απαντώντας εξ άλλου σε ερώτηση για το αν το ΠΑΣΟΚ συζητά το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Συνασπισμό, αλλά με άλλον αρχηγό,η κ. Καρακλιούμη τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αρχηγό,είναι ο Γιώργος Παπανδρέου και είναι εκλεγμένος.

    Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε , επίσης, στα προβλήματα της ακτοπλοΐας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία σε καταγγελίες περί δωροδοκιών και εκβιασμών, ζητώντας να έρθουν όλα στο φως για να μάθουν οι πολίτες που οφείλεται η ταλαιπωρία τους, ποιοι πλουτίζουν σε βάρος τους και επιτέλους να αποκτήσουν τα νησιά σύγχρονες και ασφαλείς μεταφορές.

    Ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια,ακόμη και οι πιο ανεκτικοί πολίτες βρίσκονται σε απελπισία με την κατάσταση που υπάρχει στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, καθώς υπάρχει διάλυση της ακτοπλοΐας, τα νησιά απομονώνονται όλο και περισσότερο,ενώ λειτουργούν απρόσκοπτα τα καρτέλ στην ακτοπλοΐα.

    Στάθηκε επίσης σε αγροτικά θέματα,καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι με τον τρόπο που τα αντιμετωπίζει δείχνει ότι ζει σε άλλη χώρα.

    Και δεν μπορεί,πρόσθεσε,να δηλώνει ικανοποιημένος ο υπουργός Γεωργίας,όταν τα εισοδήματα των αγροτών έχουν συρρικνωθεί σημαντικά από την πολιτική της ΝΔ.

    Αναφερόμενη εξ άλλου στο θέμα της επιστροφής του ειδικού φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο,η κα Καρακλιούμη δήλωσε ότι οι αγρότες γνωρίζουν ποιοι άλλα τους υποσχέθηκαν και άλλα έπραξαν,ενώ αναφερόμενη στα αγροτικά δάνεια,υπογράμμισε ότι αν δεν είχε αντιδράσει το ΠΑΣΟΚ,θα είχε καταργηθεί η επιδότηση του αγροτικού επιτοκίου.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το φρικιαστικό έγκλημα της Σαντορίνης, η κα Καρακλιούμη δήλωσε ότι ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα συμβαίνοντα, έχει αντιφατικές πληροφορίες για τα γεγονότα της Σαντορίνης και έχει αντιφατικές πληροφορίες για όσα συνέβησαν σχετικά με την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητα της ΕΛΑΣ.

    Ανέφερε, επίσης, ότι το ΠΑΣΟΚ θα περιμένει να μάθει τι πραγματικά συνέβη και υπενθύμισε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει καταθέσει εδώ και πολύ καιρό συγκεκριμένο πλαίσιο, με τον αρμόδιο πολιτικό εκπρόσωπο Χάρη Καστανίδη για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία της Αστυνομίας.

    [03] "Δημόσιος φορέας ενέργειας"

    Την κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο φορέα ενέργειας, ζητά το ΚΚΕ με ανακοίνωση του σχετικά με τις τιμές των καυσίμων.

    Τα μονοπώλια στα καύσιμα, που θέριεψαν με την κοινή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της απελευθέρωσης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ δεν αντιμετωπίζονται με ελέγχους, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αναφέρει το ΚΚΕ και καλεί "τα λαϊκά στρώματα για να σταματήσουν τη ληστεία του εισοδήματός τους, να πάψουν να ανέχονται την κοροϊδία των κομμάτων της πλουτοκρατίας".

    Ανακοίνωση για διοικητική μεταρρύθμιση

    "Αντιδραστικό" χαρακτηρίζει το περιεχόμενο του Καποδίστρια ΙΙ το ΚΚΕ και κάνει λόγο για "πλαίσιο στήριξης και επιτάχυνσης των αντιλαϊκών αναπροσαρμογών στην Παιδεία, στην Υγεία, στο περιβάλλον, στις εργασιακές σχέσεις και αλλού", που έχει "την πολύμορφη συναίνεση και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου".

    Οι λαϊκές δυνάμεις πρέπει να οργανώσουν έγκαιρα την πάλη τους πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου, υπογραμμίζει.

    [04] "Νέο πολιτικό τοπίο"

    Αισιόδοξος για την επόμενη μέρα, δηλώνει ο κ.Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον "Τύπο της Κυριακής", ο οποίος δεν "βλέπει" πρόωρες εκλογές ενώ εκτιμά ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα συνεργαστούν σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας.

    "Υπάρχει πλέον μεγάλη πιθανότητα από τις επόμενες εκλογές να προκύψει ένα εντελώς νέο πολιτικό τοπίο με το δικομματισμό σοβαρά εξασθενημένο. Το ζητούμενο για την κοινωνία όμως είναι αν θα ξημερώσει ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο. Αν δηλαδή οι επόμενες εκλογές θα γεννήσουν μια νέα ελπίδα, αναδεικνύοντας την αριστερά σε πρωταγωνίστρια δύναμη για τις πολιτικές εξελίξεις", τονίζει.

    Αν δεν προλάβουμε να αλλάξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς- μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση-θα περιμένουμε με πολύ ενδιαφέρον να δούμε με ποιον τρόπο θα δικαιολογήσουν τη συνύπαρξη των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων και μεγάλων αντιπάλων στην ίδια κυβέρνηση", αναφέρει.

    Παράλληλα εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα ώστε να αποφύγει την προσφυγή στην κάλπη, και σχολιάζει ότι αν οι ευρωεκλογές είναι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι εκ των πραγμάτων βαθιά πολιτικές και διόλου αδιάφορες εκλογές. Σε αυτές , προσθέτει ο Συνασπισμός προσδοκά την καταγραφή ριζικά διαφορετικών συσχετισμών δύναμης προς όφελος της Αριστερας και σε βάρος του δικομματισμού.

    Αναφερόμενος στη "χαλαρή" ψήφο των ευρωεκλογών, υπογράμμισε ότι "αν οι ευρωεκλογές είναι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση, θα είναι βαθιά πολιτικές και διόλου αδιάφορες" και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ηγηθεί του ευροψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, παραπέμποντας στις αποφάσεις των κομματικών οργάνων, "όταν έρθει η ώρα". Για τον κ. Αλαβάνο δηλώνει ότι η προσφορά του θα είναι σημαντική από οποιαδήποτε θέση καθώς αποτελεί για το ΣΥΡΙΖΑ ένα πολύ δυνατό χαρτί.

    Μιλώντας για την τροπολογία που αφορά τις ΔΕΚΟ έκανε λόγο για "κρατισμό και κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων" από την κυβέρνηση που οδηγείται σε "σπασμωδικές κινήσεις που αναδεικνύουν τπ αδιέξοδο της δογματικής της προσήλωσης σε αποτυχημένες συνταγές".

    [05] "Αμεση προσφυγή στις κάλπες"

    Την άμεση προσφυγή στις κάλπες με υπηρεσιακή κυβέρνηση, ζήτησε από το Ηράκλειο ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης,για να προκύψει -όπως είπε -κάτι πιο σαφές, κάτι πιο καθαρό,που θα οδηγήσει τη χώρα πιο μπροστά και θα τη βγάλει από το τέλμα.

    Ο Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε επίσης ότι «αν δεν καθαρθεί η ΝΔ, δεν υπάρχουν περιθώρια διαλόγου, καθώς εγείρεται σοβαρό θέμα ηθικής».

    Ακόμη έθεσε και ένα δεύτερο όρο στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ, οποίος έχει να κάνει με τη διατήρηση της ανεξαρτησίας του ΛΑΟΣ και του μη περιορισμού των επιλογών.

    Αναφερόμενος στο θέμα της Siemens δήλωσε ότι «ογδόντα εννέα εκατομμύρια ευρώ από τις μίζες αναζητούν αποδέκτες» και παράλληλα έκανε λόγο και για κονιορτοποιήση της δικαιοσύνης, που συνιστά μείζον θέμα δημοκρατίας.

    Ακόμη έκανε λόγο για βουλευτές μια χρήσης, με αφορμή την αντικατάσταση του Γιάννη Μανώλη, από τό θερινό τμήμα της βουλής.

    Μίλησε επίσης για πειραματισμούς στην οικονομία - που δεν τα πάει καθόλου καλά, όπως είπε- ενώ σημείωσε ότι υπάρχει ορατός κίνδυνος για νέα επιτήρηση της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Περίμενα - είπε- καλύτερους χειρισμούς από τον κ. Αλογοσκούφη, αλλά αυτός αποδεικνύεται κατώτερος του Νίκου Χριστοδουλάκη.

    [06] Ελεγχοι στην αγορά καυσίμων

    Εντατικούς ελέγχους πραγματοποιούν συνεργεία του Υπουργείου Ανάπτυξης στην αγορά καυσίμων, καθώς παρά τη μείωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, η τιμή της βενζίνης παραμένει υψηλή στη χώρα μας, κυρίως στην επαρχία. Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Υπουργός Ανάπτυξης με εκπροσώπους των πρατηριούχων και των διυλιστηρίων.

    Ο κ. Χρήστος Φώλιας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου κ. Δημήτρη Σκιαδά, είχει διαδοχικές συναντήσεις αρχικά με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας κ. Μιχάλη Κιούση και, στη συνέχεια, με εκπροσώπους των διϋλιστηρίων, τον διευθύνοντα σύμβουλο των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) κ. Ιωάννη Κωστόπουλο και τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Motoroil κ. Ιωάννη Κοσμαδάκη.

    Οι συναντήσεις, σε συνδυασμό με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη με τους εκπροσώπους των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών, ολοκλήρωσαν τον κύκλο επαφών με την αλυσίδα διαμόρφωσης των τιμών καυσίμων στην ελληνική αγορά.

    Κατά τις συναντήσεις, αξιολογήθηκαν όλες οι παράμετροι προσδιορισμού της τελικής τιμής που πληρώνει ο καταναλωτής και οι τρεις πλευρές (διϋλιστήρια, εταιρίες εμπορίας και πρατήρια καυσίμων) επιβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να συνεισφέρουν προς την κατεύθυνση της ομαλοποίησης της αγοράς μέσω χρεώσεων τιμών σε όλα τα επίπεδα, που θα αντανακλούν τις διεθνείς διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου. Oι έλεγχοι συνεχίζονται καταγράφοντας τις τιμές αγοράς και πώλησης καυσίμων πανελλαδικά.

    Η μέση τιμή της αμόλυβδης, σύμφωνα με πανελλαδικές μετρήσεις τιμών σε 2.300 περίπου πρατήρια, διαμορφώθηκε στις 4 Αυγούστου 2008 στα 1,21 ευρώ ανά λίτρο σημειώνοντας μείωση κατά 2,89% σε σχέση με τη μέση τιμή της αμόλυβδης που ήταν 1,245 στις 25 Ιουλίου 2008.

    Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης, από τις αρχές του 2004, η διεθνής τιμή της βενζίνης (PLATTS FOB MED) έχει συνολικά αυξηθεί κατά 247,91%, η τιμή της αμόλυβδης έχει συνολικά αυξηθεί κατά 65,53%, ενώ στο ίδιο διάστημα η τιμή του brent αυξήθηκε κατά 300,61%.

    Επισημαίνει, επίσης, ότι ενώ η διεθνής τιμή της βενζίνης (PLATTS FOB MED), από την αρχή του έτους, έχει αυξηθεί κατά 23,72%, η μέση τιμή της αμόλυβδης στη χώρα μας έχει μεταβληθεί κατά 10,3%. Από τις αρχές του 2007 μέχρι τις αρχές του 2008, η διεθνής τιμή της βενζίνης (PLATTS FOB MED) έχει αυξηθεί κατά 85,72% ενώ, η μέση τιμή της αμόλυβδης στη χώρα μας έχει μεταβληθεί κατά 20,28%.

    Στη χώρα μας, σύμφωνα με το ΥΠΑΝ, η λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι η δεύτερη χαμηλότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπολείπεται κατά 14,3% του σχετικού ευρωπαϊκού μέσου.

    Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε κάτω από τα 120 δολάρια το βαρέλι στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου, για πρώτη φορά τους τελευταίους τρεις μήνες.

    [07] Νέος γύρος συνομιλιών

    Ο ειδικός εκπρόσωπος του Γ.Γ του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς, αναμένεται να έχει στα μέσα Αυγούστου, νέο γύρο συνομιλιών στη Νέα Υόρκη με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, για το θέμα της ονομασίας.

    Όπως έγινε γνωστό ο κ. Νίμιτς κάλεσε για τις 14 και 15 Αυγούστου στη Νέα Υόρκη τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ , πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νίκολα Ντιμιτρόφ, αντίστοιχα.

    Συνεχίζεται η "κόντρα κορυφής"

    Συνεχίζεται η «κόντρα κορυφής» μεταξύ του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι.

    Ο τελευταίος ζήτησε χθες από τον κ.Τσερβένκοφσκι να δώσει «επαρκείς εξηγήσεις» για τις τελευταίες ενέργειες του να απονείμει χάρη στον αντιπρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) και δήμαρχο της πόλης Στρούμιτσα Ζόραν Ζάεβ και να μην υπογράψει τα προεδρικά διατάγματα για μία σειρά νόμων που ψήφισε τις προηγούμενες ημέρες,με απόντες τους βουλευτές της αντιπολίτευσης,εξαιτίας της αποχής από τις εργασίες του Κοινοβουλίου των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σοβαρές εξηγήσεις από την μεριά του κ. Τσερβένκοφσκι. Ως εξήγηση προβάλει τη δεδομένη στιγμή για να επιστρέψει η αντιπολίτευση στη Βουλή, ενώ στην ουσία αυτός είναι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης. Όλοι, σε αυτή τη χώρα, ξέρουμε ποιος κάνει κουμάντο στο SDSM»,δήλωσε σήμερα ο κ. Γκρούεφσκι από την Οχρίδα.

    Σημείωσε ότι σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν απονεμήθηκε χάρη σε πρόσωπο το οποίο κατηγορείται για οικονομικά εγκλήματα και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν πολιτικά κίνητρα, πίσω από τη δίωξη κατά του Ζόραν Ζάεβ.

    Ο κ.Γκρούεφσκι ανέφερε ακόμη ότι πρόθεση του κόμματος του είναι να νικήσει τον κ.Τσερβένκοφσκι στις προεδρικές εκλογές.

    «Αν αποφασίσει να μην κατέβει στις εκλογές, αυτό για εμάς σημαίνει ότι εκτίμησε πως δεν μπορεί να κερδίσει τις εκλογές, ιδίως με τον τρόπο που νίκησε την προηγούμενη φορά, δηλ. με νοθεία, με παρατυπίες και με τη βία. Αν πάλι κατέβει στις εκλογές,εμείς θα χαιρόμασταν στην περίπτωση που οι πολίτες αποδοκίμαζαν την πολιτική του. Τελικά αν δεν κατέλθει στις εκλογές,αναγνωρίζει ότι η πολιτική του δεν περνάει πλέον»,ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι για τον κ. Τσερβένκοφσκι.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Τσερβένκοφσκι,πρόσφατα, γνωστοποίησε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές στην ΠΓΔΜ που θα διεξαχθούν την άνοιξη,διότι όπως είχε αναφέρει «δεν θέλει να συμμετάσχει και να μοιράζεται την ευθύνη για την άσκηση μιας πολιτικής που ίσως αυτή τη στιγμή χαίρει υψηλής υποστήριξης, αλλά θα έχει σοβαρά και μακροπρόθεσμα επακόλουθα για τη χώρα». Είχε προσθέσει ότι θα εξαντλήσει τη θητεία του ως πρόεδρος της χώρας και δεν πρόκειται να παραιτηθεί νωρίτερα.

    Στο μεταξύ,μετά την απόφαση του κ.Τσερβένκοφσκι να απονείμει χάρη στον Ζόραν Ζάεβ και να μην υπογράψει τα προεδρικά διατάγματα για μία σειρά νόμων,απόφαση για την οποία ο κ. Τσερβένκοφσκι ενημέρωσε σήμερα γραπτώς τη Βουλή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης SDSM επέστρεψε στη Βουλή μετά από αποχή περίπου δύο εβδομάδων,ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την δίωξη του Ζόραν Ζάεβ.

    Το «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) του Μέντουχ Θάτσι γνωστοποίησε ότι αναμένεται να επιστρέψει στη Βουλή περί τα τέλη Αυγούστου.

    Ωστόσο η Βουλή της ΠΓΔΜ,την περασμένη Παρασκευή επαναψήφισε,με διαδικασίες εξπρές,τους νόμους, τους οποίους ο κ. Τσερβένκοφσκι αρνείται να υπογράψει.

    Ο πρόεδρος της Βουλής Τράικο Βελιάνοφσκι είχε αναφέρει από τη στιγμή που η Βουλή επαναψήφισε τους νόμους,ο Πρόεδρος , οφείλει να υπογράψει τα σχετικά προεδρικά διατάγματα. Ωστόσο ο κ. Τσερβένκοφσκι θεώρησε ότι στην περίπτωση αυτή δεν τηρήθηκαν οι σύννομες διαδικασίες από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή και ακύρωσε την επαναψήφιση των νόμων αυτών.

    Χθες ο κ.Βελιάνοφσκι ανέφερε ότι αν ο κ. Τσερβένκοφσκι δεν υπογράψει τελικά τα προεδρικά διατάγματα μέχρι τις 8 Αυγούστου,τότε θα θεωρήσει ότι ο πρόεδρος της χώρας παραβίασε το Σύνταγμα.

    Μερίδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων, εκτιμούν ότι είναι πιθανό,η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή να κινήσει ακόμη και διαδικασία αποπομπής του κ.Τσερβένκοφσκι από το αξίωμα του προέδρου της χώρας.

    Ακόμη,ο πρόεδρος της Βουλής κ.Βελιάνοφσκι ανακοίνωσε ότι ανέστειλε την διακοπή των εργασιών της Βουλής (αρχικά είχε γνωστοποιηθεί ότι από σήμερα η Βουλή θα διέκοπτε τις εργασίες της για δύο περίπου εβδομάδες λόγω διακοπών των βουλευτών) και το νομοθετικό σώμα θα συνεχίσει τις συνεδριάσεις του όλο το επόμενο διάστημα.

    Από το γραφείο του κ.Τσερβένκοφσκι ανακοινώθηκε ότι ο Πρόεδρος της χώρας θα απουσιάζει το προσεχές διάστημα για διακοπές στην Τουρκία,μετά από σχετική πρόσκληση του προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 August 2008 - 4:30:24 UTC