Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-08-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ισχυρό κύμα ανυπακοής"
  • [02] "Νέο πολιτικό τοπίο"
  • [03] Ζωή σε τέσσερις ανθρώπους
  • [04] Διορισμοί εκπαιδευτικών
  • [05] Κόντρες κορυφής στην ΠΓΔΜ

  • [01] "Ισχυρό κύμα ανυπακοής"

    Η ψήφιση κατακαλόκαιρα στη Βουλή του νομοσχεδίου που οδηγεί στην αναγνώριση των ψευτοκολεγίων με τα ΑΕΙ-ΤΕΙ και ανοίγει το δρόμο για την εφαρμογή της απαράδεκτης οδηγίας της ΕΕ 36/05, πρέπει να σημάνει ένα νέο ισχυρό κύμα ανυπακοής - απειθαρχίας της νεολαίας και του λαού κατά της αντιδραστικής πολιτικής στην Παιδεία κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου, τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

    Ο λαός και η νεολαία πρέπει να τιμωρήσουν την κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την πολιτική τους και τα μεγάλα τους ψέματα και τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για τη μεγάλη του υποκρισία, όπου με θεατρινισμούς μες τη βουλή επιχειρεί να κρύψει ότι συμφωνεί και με την επιχειρηματική δράση στην Παιδεία και με τις επιλογές της ΕΕ.

    [02] "Νέο πολιτικό τοπίο"

    Αισιόδοξος για την επόμενη μέρα, δηλώνει ο κ.Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον "Τύπο της Κυριακής", ο οποίος δεν "βλέπει" πρόωρες εκλογές ενώ εκτιμά ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα συνεργαστούν σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας.

    "Υπάρχει πλέον μεγάλη πιθανότητα από τις επόμενες εκλογές να προκύψει ένα εντελώς νέο πολιτικό τοπίο με το δικομματισμό σοβαρά εξασθενημένο. Το ζητούμενο για την κοινωνία όμως είναι αν θα ξημερώσει ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο. Αν δηλαδή οι επόμενες εκλογές θα γεννήσουν μια νέα ελπίδα, αναδεικνύοντας την αριστερά σε πρωταγωνίστρια δύναμη για τις πολιτικές εξελίξεις", τονίζει.

    Αναφερόμενος στη "χαλαρή" ψήφο των ευρωεκλογών, υπογράμμισε ότι "αν οι ευρωεκλογές είναι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση, θα είναι βαθιά πολιτικές και διόλου αδιάφορες".

    Μιλώντας για την τροπολογία που αφορά τις ΔΕΚΟ έκανε λόγο για "κρατισμό και κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων" από την κυβέρνηση που οδηγείται σε "σπασμωδικές κινήσεις που αναδεικνύουν τπ αδιέξοδο της δογματικής της προσήλωσης σε αποτυχημένες συνταγές".

    Ανακοίνωση ΣΥΝ για νομοσχέδιο για τα ΚΕΣ

    Ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ Ανδρέας Καρίτζης σχολιάζοντας δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Θ. Ρουσόπουλου για τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο, τόνισε ότι "μία κυβέρνηση που κουρελιάζει το Σύνταγμα δεν δικαιούται να δίνει μαθήματα δημοκρατίας".

    Ο κ. Καρίτζης πρόσθεσε ότι "οι νέοι άνθρωποι, το φοιτητικό και πανεπιστημιακό κίνημα θα δώσει στην κυβέρνηση την απάντηση που της αξίζει. Με συλλογικές μαζικές ειρηνικές μορφές πάλης θα καταργήσει στην πράξη τα αντισυνταγματικά σχέδια της κυβέρνησης και θα συμβάλλει αποφασιστικά στην οριστική απόσυρση της κυβέρνησης της ΝΔ, μιας κυβέρνησης που δεν σέβεται τίποτα και κανέναν".

    Ο υπεύθυνος του ΣΥΝ κατέληξε λέγοντας ότι "στην προσπάθεια του ελληνικού λαού να απαλλαγεί από μια κυβέρνηση που δεν του αξίζει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι παρών. Η λάσπη και ο εκφοβισμός δεν πρόκειται να μας σταματήσει και σίγουρα δεν πρόκειται να «σώσει» την κυβέρνηση από το θλιβερό πεπρωμένο της».

    [03] Ζωή σε τέσσερις ανθρώπους

    Σύσκεψη με φορείς της Μυκόνου είχε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Άρης Σπηλιωτόπουλος με αφορμή την δολοφονία του 20χρονου Αυστραλού τουρίστα από μπράβους στην Μύκονο.

    Είναι αδιανόητο, ο πιο αναγνωρίσιμος διεθνώς τουριστικός προορισμός της Μεσογείου, η Μύκονος, είπε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, να πλήττεται από τέτοια γεγονότα. Ασφαλώς και αντιλαμβάνομαι ότι η Ελληνική Αστυνομία, κάνει καλά την δουλειά της και είναι αδύνατον να βρίσκεται παντού, σε κάθε περιοχή, σε κάθε μπαρ, κάθε στιγμή.

    Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν είναι δυνατόν να αφήνουμε μηχανισμούς «μπράβων» να λυμαίνονται την νυχτερινή Μύκονο. Χρειάζεται να δημιουργήσουμε μηχανισμούς άμυνας από τέτοια φαινόμενα. Ίσως, ήρθε η ώρα να κάνουμε μια συζήτηση χωρίς φόβο και πάθος και με την συνδρομή του Υπουργείου Εσωτερικών για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τέτοια φαινόμενα.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος ανέφερε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας ένστολης ιδιωτικής αστυνομίας η οποία όμως θα ελέγχεται από την πολιτεία. Επίσης, ζήτησε να χυθεί άπλετο φως σε κάθε πτυχή της υπόθεσης η οποία εξέθεσε την Ελλάδα διεθνώς.

    Από την πλευρά τους οι φορείς του νησιού ζήτησαν ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης και των υποδομών του νησιού, ενώ τόνισαν ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την εξάλειψη παρόμοιων φαινομένων.

    Ζωή σε 4 ανθρώπους έδωσε ο 20χρονος

    Ζωή σε τέσσερεις ανθρώπους έδωσε ο 20χρονος αδικοχαμένος Αυστραλός, με την απόφαση της οικογενείας του να δωρίσει τα όργανά του.

    Η καρδιά του μεταμοσχεύτηκε σε ομογενή από την Αυστραλία, 31 ετών, που νοσηλευόταν στο Ωνάσειο με σύστημα μηχανικής υποστήριξης της καρδιακής λειτουργίας. Η επέμβαση ολοκληρώθηκε το πρωί του Σαββάτου και ο λήπτης βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

    Το πάγκρεας και ένας νεφρός δόθηκε σε 34χρονο από την Κοζάνη που χειρουργείται στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, ο δεύτερος νεφρός σε 43χρονο Αθηναίο στον Ευαγγελισμό, και το ήπαρ σε 37χρονη από την Αλεξανδρούπολη που βρίσκεται επίσης στο Ιπποκράτειο.

    Στη φυλακή ο φερόμενος ως κύριος δράστης

    Στη φυλακή οδηγήθηκε ένα από τα τέσσερα άτομα που κατηγορούνται για τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του Αυστραλού τουρίστα στη Μύκονο. Πρόκειται για τον 25χρονο πορτιέρη του μπιτς μπαρ, που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραγικό επεισόδιο. Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν τα άλλα τρία άτομα, που φέρονται να συμμετείχαν στο τραγικό επεισόδιο.

    [04] Διορισμοί εκπαιδευτικών

    Διορίζονται 6.827 μόνιμοι εκπαιδευτικοί για το σχολικό έτος 2008-2009, ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Με την ανακοίνωση των διορισμών-επισημαίνεται στην ανακοίνωση- υλοποιείται η δέσμευση του υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ευρ.Στυλιανίδη, για έγκαιρη κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας σε διδακτικό προσωπικό και η απρόσκοπτη λειτουργία τους με την έναρξη του διδακτικού έτους. Παράλληλα, εφαρμόζεται άμεσα η επιταγή του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα απο τη Βουλή των Ελλήνων, νόμου ο οποίος ικανοποιεί πάγια και χρόνια αιτήματα των εκπαιδευτικών. Οι διορισμοί ανακοινώθηκαν στον ιστότοπο του υπουργείου και στη διεύθυνση : www.ypepth.gr

    Συγκεκριμένα διορίζονται : 400 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αποτελούν το 1/5 όσων περιλαμβάνονται στους πίνακες με προϋπηρεσία 30 μηνών, 1.064 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλ. το σύνολο όσων έχουν προϋπηρεσία 24 μηνών και μία επιτυχή συμμετοχή σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τον κλάδο τους, 1.072 εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απο τον Ενιαίο Πίνακα Διορισμών για την κάλυψη ποσοστού 40%, 1.383 εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απο τους πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ 2006 για την κάλυψη ποσοστού 60%, 2.322 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης απο τον Ενιαίο Πίνακα Διορισμών για την κάλυψη ποσοστού 40% και 586 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης απο τους πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ 2006 για την κάλυψη ποσοστού 60%.

    Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, θα ακολουθήσουν συμπληρωματικοί διορισμοί για τις θέσεις των εκπαιδευτικών που απέμειναν κενές απο τους πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ 2006 για την κάλυψη του ποσοστού 60%.

    Οι διοριζόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στις οποίες διορίζονται για ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας απο 21 εως 25 Αυγούστου 2008 και θα τοποθετηθούν προσωρινά με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα απο πρόταση του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου, σε κενές θέσεις των σχολείων της περιοχής που διορίστηκαν μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους 2008-2009.

    Τέλος, οι διορισμοί των πολυτέκνων εκπαιδευτικών θα ανακοινωθούν εντός της επόμενης εβδομάδας.

    [05] Κόντρες κορυφής στην ΠΓΔΜ

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, γνωστοποίησε ότι η αντιπολίτευση αποδέχτηκε την πρωτοβουλία και τις προτάσεις του για να επιστρέψει αυτή στη Βουλή, από την οποία απέχει το τελευταίο διάστημα.

    Ο κ. Τσερβένκοφσκι, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του, είχε συναντήσεις με τους ηγέτες της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSM) και του «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών » (DPA), Ράντμιλα Σεκερίνσκα και Μέντουχ Θάτσι αντίστοιχα, οι οποίοι του γνωστοποίησαν ότι αποδέχονται τις προτάσεις του και θα επιστρέψουν στη Βουλή.

    Κατόπιν τούτου, ο κ. Τσερβένκοφσκι απένειμε χάρη στον αντιπρόεδρο του SDSM και δήμαρχο της πόλης Στρούμιτσα Ζόραν Ζάεβ, ο οποίος εδώ και μερικές ημέρες, μαζί με πέντε συνεργάτες του, κρατείται προσωρινά στις φυλακές των Σκοπίων, με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας σχετικά με την άδεια και λειτουργία ενός εμπορικού κέντρου στη Στρούμιτσα.

    Ο κ. Τσερβένκοφσκι, την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για την επιστροφή της αντιπολίτευσης στη Βουλή, δεν πρόκειται να υπογράψει τα προεδρικά διατάγματα για την εφαρμογή μίας σειράς νόμων που ψηφίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες από τη Βουλή, με απόντες τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, εξαιτίας της αποχής από τις εργασίες του Κοινοβουλίου των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Πρόσθεσε ότι για την απόφαση του αυτή, θα ενημερώσει γραπτώς τον πρόεδρο της Βουλής Τράικο Βελιάνοφσκι, την Δευτέρα 4 Αυγούστου.

    Ωστόσο, αμέσως μετά την γνωστοποίηση της απόφασης του κ. Τσερβένκοφσκι να μην υπογράψει τα προεδρικά διατάγματα, η Βουλή της ΠΓΔΜ στην οποία συμμετέχουν μόνον τα κόμματα της συμπολίτευσης, επαναψήφισε, με διαδικασίες εξπρές, τους νόμους , τους οποίους ο κ. Τσερβένκοφσκι αρνείται να υπογράψει.

    Σύμφωνα με τον κ. Βελιάνοφσκι, από τη στιγμή που η Βουλή επαναψήφισε τους νόμους, ο κ.Τσερβένκοφσκι, οφείλει να υπογράψει τα σχετικά προεδρικά διατάγματα.

    Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε σήμερα την έντονη αντίδραση του προέδρου της χώρας.

    «Σχετικά με τη συνεδρίαση της Βουλής και την επαναψήφιση των νόμων, ο πρόεδρος Τσερβένκοφσκι θεωρεί ότι πρόκειται για ωμή παραβίαση των συνταγματικών και νομικών διατάξεων. Συγκεκριμένα δεν τηρήθηκε η διαδικασία που προβλέπει ότι η επαναψήφιση νόμων είναι δυνατή, αφού προηγουμένως ο πρόεδρος του κράτους ενημερώσει γραπτώς την Βουλή για την απόφαση του, να μην υπογράψει τα προεδρικά διατάγματα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η διαδικασία αυτή δεν τηρήθηκε», αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Τσερβένκοφσκι.

    «Κατόπιν τούτου, οι αποφάσεις της Βουλής θεωρούνται άκυρες», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Τσερβένκοφσκι, στην οποία προστίθεται ότι «η συμπολίτευση, με τη χθεσινή της συμπεριφορά στη Βουλή, το μόνο που κατόρθωσε ήταν να επιβεβαιώσει ότι στόχος της είναι, να απομακρύνει την αντιπολίτευση από τα θεσμικά όργανα».

    Τέλος ο κ. Τσερβένκοφσκι, «απευθύνει έκκληση προς τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, η κυβέρνηση του οποίου έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, να εξετάσει όλα τα αρνητικά επακόλουθα από την εφαρμογή των πολιτικών του επιλογών».

    Συνεχίζει τη αδιαλλαξία ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ

    «Η ουσία της Δημοκρατίας έγκειται στον πλήρη σεβασμό των μειονοτικών, εθνικών και των πολιτισμικών ελευθεριών και δικαιωμάτων κάθε πολίτη και κάθε κοινότητας. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την προστασία των δικαιωμάτων της μακεδονικής μειονότητας στη γειτονιά μας, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα και πρακτική, καθώς και σύμφωνα με τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες , οι οποίες είναι αδιαμφισβήτητες και κοινές για όλους. Θα συνεχίσουμε και με την διεθνοποίηση του μακεδονικού ζητήματος προς τους διεθνείς οργανισμούς, προς όλα τα σχετικά κράτη και παράγοντες της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε ο Νίκολα Γκρούεφσκι, μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την εθνική επέτειο της ΠΓΔΜ που εορτάζεται, σε χώρο κοντά στην πόλη Κουμάνοβο.

    Ο κ.Γκρούεφσκι ανέφερε ακόμη ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εργάζεται πυρετωδώς προς την κατεύθυνση ένταξης της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

    «Εάν η Ελλάδα αποφασίσει με εκβιασμούς και με επίδειξη δύναμης να μας κλείσει, για μακρύ χρονικό διάστημα, τις πόρτες προς την επίτευξη του επιθυμητού αυτού στόχου, εμείς, ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες , θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την σταθερότητα και για την οικονομική και δημοκρατική ανάπτυξη της χώρας μας», συμπλήρωσε ο κ. Γκρούεφσκι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 3 August 2008 - 6:30:21 UTC