Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-08-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για τα κολλέγια
  • [02] Μάχη με τις φλόγες εν μέσω ισχυρών ανέμων
  • [03] Πρόοδος ενεργειακών έργων
  • [04] "Ξήλωμα εργασιακών σχέσεων"
  • [05] "Να παλέψουν οι εργαζόμενοι"
  • [06] "Φορέας αλλαγών ο ΣΥΝ"
  • [07] Κατέρρευσε μαθητική εστία
  • [08] Υπάρχει νερό στον Αρη...

  • [01] Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για τα κολλέγια

    Δεκτή κατά πλειοψηφία έγινε, σε ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, η επίμαχη τροπολογία που διαφοροποιεί το εργασιακό καθεστώς των νεοπροσλαμβανομένων στις ελλειμματικές ΔΕΚΟ. Επί 99 παρόντων βουλευτών του πρώτου θερινού τμήματος, υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν 51 και κατά 48. Την ονομαστική ψηφοφορία ζήτησαν το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑΟΣ. Τα συνδικάτα εξέφρασαν τη διαφωνία τους για την τροπολογία για τις ΔΕΚΟ και κάνουν λόγο για θερμό φθινόπωρο, ενώ η ΓΣΕΕ θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    Βασική αρχή είναι η εξυγίανση των ΔΕΚΟ, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος επισημαίνοντας παράλληλα πως αυξήσεις στους μισθούς που υπερβαίνουν τη λογική προκαλούν τους πολίτες. Έντονες, ωστόσο, είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων

    Νομοσχέδιο για τα ΚΕΣ

    Σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή προκάλεσε το νομοσχέδιο για την ίδρυση και τη λειτουργία κολλεγίων στη χωρά, η συζήτηση του οποίου ολοκληρώνεται σήμερα με την ψήφισή του. Ο υπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε του νομοσχεδίου, ενώ η αντιπολίτευση ζήτησε την απόσυρσή του. Το ν/σ υπερψηφίστηκε επί της αρχής, στο Ββ Θερινό Τμήμα της Βουλής, από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.

    Ο κ.Στυλιανίδης τόνισε ότι επιτέλους μπαίνει μια τάξη στη μεταλυκειακή εκπαίδευση και κατάρτιση με το νομοσχέδιο αυτό να ισορροπεί δεξιοτεχνικά μεταξύ του Συντάγματος και του Κοινοτικού Δίκαιου.

    Ο υπουργός επέκρινε τον Αλέκο Αλαβάνο,τονίζοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ως ευρωβουλευτής είχε υπερψηφίσει ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που έλεγε πως «τα ιδιωτικά πανεπιστήμια συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού συστήματος».

    Άλλο τόσο, κατήγγειλε ο κος Στυλιανίδης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έψεγε σε ερώτησή του τις ελληνικές κυβερνήσεις για την παραβίαση της Οδηγίας 48/1989, που αναγνώριζε τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των βρετανικών πανεπιστημίων - μια Οδηγία που «φέρει την υπογραφή της Βάσως Παπανδρέου».

    Οι αναφορές του υπουργού προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κου Αλαβάνου, ο οποίος καταλόγισε στον κο Στυλιανίδη επιλεκτική ανάγνωση και παραποίηση των κειμένων του.

    «Προσπαθείτε να θολώσετε τα νερά και να μπερδέψετε το θέμα αυτών που ήδη έχουν τελειώσει, με το αν θα είναι νόμιμα και θα επιτρέπεται να λειτουργούν στην Ελλάδα τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών σε συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια», ανέφερε ο κος Αλαβάνος και συμπλήρωσε:

    «Υπάρχει θέμα με τα πτυχία των όσων έχουν ήδη αποφοιτήσει. Αν όμως η Ελλάδα είχε έλληνες υπουργούς και όχι υπαλλήλους εντεταλμένους στην κερδοφορία του ενός και του άλλου, στο ζήτημα του ποιες σχολές θα λειτουργούν στην Ελλάδα δεν έχει καμία υποχρέωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί η Ε.Ε. αναγνωρίζει πλήρη αρμοδιότητα των κρατών - μελών για την οργάνωση του εκπαιδευτικού της συστήματος».

    Αντίστοιχες θέσεις εξέφρασε και ο Ε. Βενιζέλος (ΠΑΣΟΚ), ο οποίος πρότεινε την απαγόρευση της σύναψης συμβάσεων δικαιόχρησης των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών με ξένα πανεπιστήμια, με παράλληλη ενδεχόμενη αύξηση των θέσεων στα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ, ώστε να απορροφηθεί ο μεγάλος όγκος των αποφοίτων του Λυκείου που επιθυμεί συνέχιση της εκπαίδευσής του.

    «Ας έρθουν τα ξένα πανεπιστήμια εδώ, να οργανώσουν την υποδομή τους, με τα δικά τους ακαδημαϊκά κριτήρια και ας δραστηριοποιηθούν. Καλωσορίζουμε το παράρτημα του Χάρβαρντ στο Ναύπλιο. Ας έρθουν ως πανεπιστήμια, αλλά όχι μέσω πρακτόρων ιδιωτικών», ανέφερε ο κος Βενιζέλος.

    «Οι ανάγκες της αγοράς θα προσδιορίσουν την εξέλιξη ενός πτυχιούχου και τη δουλειά και τον μισθό του, θα την εξασφαλίσει η επαγγελματική του επάρκεια», παρατήρησε ο Μάκης Βορίδης (ΛΑΟΣ), απορρίπτοντας τις προτάσεις Βενιζέλου. «Ο ΛΑΟΣ έχει αναλάβει την ιδεολογική καθοδήγηση της κυβέρνησης» απάντησε ο τελευταίος.

    Από πλευράς ΚΚΕ ο Κωνσταντίνος Αλυσανδράκης παρατήρησε πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι καλλιεργεί αυταπάτες για το τι είναι εφικτό μέσα στα πλαίσια του συστήματος». Επί της ουσίας του νομοσχεδίου, ο βουλευτής παρατήρησε ότι η εφαρμογή του «θα δημιουργήσει ένα εμπόριο ελπίδων για επαγγελματική διέξοδο, θα υποβαθμίσει τις πανεπιστημιακές σπουδές, αφού κάποιοι θα μπορούν να έχουν το ίδιο επαγγελματικό αποτέλεσμα με σπουδές μικρότερης διάρκειας και πολύ χαμηλότερου επιπέδου. Ανοίγονται τεράστιες ευκαιρίες για επενδύσεις και κέρδη από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι όλος ο τύπος μιλάει για μεγάλες επενδύσεις από ισχυρά επενδυτικά συμφέροντα με τζίρο δισεκατομμυρίων ευρώ?», είπε.

    Τέλος,συνοψίζοντας τη φυσιογνωμία του νομοσχεδίου, ο υφυπουργός Σ. Ταλιαδούρος ανέφερε:

    «Ρυθμίζουμε την άναρχη κατάσταση, όλων εκείνων των δομών εκπαίδευσης που ανήκουν στη μη τυπική μεταλυκειακή εκπαίδευση και ρητά λέμε ότι δεν είναι πανεπιστήμια, δεν χορηγούν τίτλους πανεπιστημίων, δεν δικαιούνται να αναγράφουν το όνομα του πανεπιστημίου και χορηγούν μόνο βεβαιώσεις σπουδών. Βάζουμε ουσιαστικές προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας, καθώς και προϋποθέσεις για τη σύμπραξη των κολλεγίων με ιδρύματα της αλλοδαπής - και είναι σαφείς οι προϋποθέσεις».

    [02] Μάχη με τις φλόγες εν μέσω ισχυρών ανέμων

    Πάνω από πενήντα εστίες φωτιάς αντιμετώπισαν οι πυροσβέστες, το έργο των οποίων δυσκόλευαν οι ισχυροί άνεμοι. Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Ηλεία, κοντά στους οικισμούς Σίμιζα, Τραγανού και Πηγάδι, στο βόρειο τμήμα του νομού.

    Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή των Αγίων Θεοδώρων Λεχαινών και επεκτάθηκε προς την περιοχή Σίμιζα, όπου προκάλεσε ζημιές σε αγροικίες, δασικές και αγροτικές εκτάσεις, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις πρόλαβαν το πύρινο μέτωπο πριν απειλήσει τα πρώτα σπίτια στην περιοχή Σίμιζα.

    Στη περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, ενώ στην επιχείρηση κατάσβεσης μετείχαν τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα, δύο ελικόπτερα και περίπου 20 οχήματα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας με 55 άνδρες.

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες το βράδυ στην περιοχή Δογάνη Κερατέας. Οπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η φωτιά που βρίσκεται σε ύφεση, καίει χαμηλή βλάστηση και δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 45 πυροσβέστες με 14 οχήματα.

    Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στο Μαραθώνα όπου παραμένουν ισχυρές δυνάμεις για να σβήσουν και την τελευταία εστία που καίει την περιοχή. Επίσης, σε ύφεση είναι η φωτιά στην Αίγινα όμως σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν εμπνέουν ανησυχία.

    Συνολικά, περισσότερες από 50 εστίες φωτιάς ξέσπασαν χθες, ενώ υψηλός κίνδυνος υπάρχει και για την Παρασκευή.

    Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και για την Παρασκευή προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Αθηνών, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Βοιωτίας, Φθιώτιδος, Μαγνησίας, Κορινθίας, Αργολίδος, Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Ευβοίας, Έβρου, Λέσβου (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Λήμνου), Χίου, Σάμου (και νήσου Ικαρίας), Κυκλάδων, Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου και Λασιθίου.

    [03] Πρόοδος ενεργειακών έργων

    Δείπνο στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που μετέχουν στο πρώτο και δεύτερο θερινό τμήμα της Βουλής, καθώς και στις συζύγους τους, παρέθεσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο Ναυτικό Όμιλο Πειραιά.

    Ο πρωθυπουργός έφθασε συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Νατάσα και χαιρέτησε δια χειραψίας όλους τους βουλευτές.

    Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Τραγάκης, ενώ το κόμμα εκπροσώπησε ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης.

    Στο δείπνο συμμετείχε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    Απουσίασαν για διάφορους λόγους για τους οποίους ενημέρωσαν τον κ. Τραγάκη, οι κύριοι Βύρων Πολύδωρας, Πέτρος Τατούλης, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, Χρήστος Μαρκογιαννάκης και Όλγα Κεφαλογιάννη.

    Συνεργασία με Χρ.Φώλια

    Συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Φώλιας δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το πρόσφατο ταξίδι του στη Μόσχα, όπου είχε συναντήσεις με το νέο υπουργό Ενέργειας και τον υπουργό Βιομηχανίας για την πρόοδο των μεγάλων έργων που γίνονται σε συνεργασία με τη Ρωσία και αφορούν τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και τον αγωγό Σάουθστριμ.

    Ο κ. Φώλιας τόνισε ότι έγινε "ταμείο" για τί έχει γίνει μέχρι σήμερα και πως υπήρξε συμφωνία για την ανάγκη να συνεχιστούν τα έργα με γρήγορους ρυθμούς, σημειώνοντας πως, είναι καλό να υπενθυμίζουμε ότι πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα τα έργα και πως και οι δυο πλευρές ζητούν την επίσπευση των εργασιών. Ο χρόνος πρόσθεσε, είναι σημαντικός παράγοντας για όλες τις επενδύσεις.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το Ειδικό Σώμα Ελέγχων της αγοράς, ο κ. Φώλιας είπε ότι θα προωθηθεί καθώς χρειάζεται χρόνος για να γίνει η σχετική ρύθμιση και σημείωσε πως οι έλεγχοι συνεχίζονται από τις υφιστάμενες δυνάμεις που υπάρχουν στο υπουργείο.

    Συνεργασία με Δ. Σιούφα

    Για θέματα λειτουργίας της Βουλής και του Κοινοβουλευτικού έργου, ενημέρωσε τον κ. Κ.Καραμανλής ο πρόεδρος της Βουλής, σε συνάντηση που είχαν χθες το Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Σιούφας αναφέρθηκε στον ''επιτυχημένο τρόπο με τον οποίο λειτούργησε ο αναθεωρημένος κανονισμός", ενώ ανέφερε ότι "με την ολοκλήρωση της εφαρμογής των νέων διατάξεων η Βουλή θα αναβαθμιστεί όπως και ο ρόλος των βουλευτών".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αυτοδυναμία των κομμάτων και την επιφυλακτικότητα των βουλευτών, ο κ. Σιούφας είπε πως "οι πολίτες, για ορισμένες πλευρές λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, εκφράζουν επιφυλάξεις και κάνουν κριτική. Γενικά αυτό που μπορώ να πω ως πρόεδρος της Βουλής είναι ότι την πορεία του κοινοβουλευτισμού ,που αποτελεί την καρδιά της δημοκρατίας, οφείλουμε όλοι να την προσέχουμε και να την στηρίζουμε. Γιατί η δημοκρατική λειτουργία και η μεταπολίτευση όπως λειτούργησε είναι ο θεσμός που έδωσε τη σταθερότερη και καλύτερη περίοδο και ειρήνης και ανάπτυξης και ευημερίας, αλλά κυρίως πολιτικής σταθερότητας. Πολιτικής σταθερότητας η οποία προήρχετο και αυτή είναι η εκτίμησή μου και για το μέλλον μέσα από αυτοδύναμες και ισχυρές κυβερνήσεις".

    [04] "Ξήλωμα εργασιακών σχέσεων"

    Η κυβέρνηση επιχειρεί να ξηλώσει τις εργασιακές σχέσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στην ψήφιση της τροπολογίας για τις ΔΕΚΟ, για την οποία το ΠΑΣΟΚ ζητησε και έγινε ονομαστική ψηφοφορία.

    Οπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου,αυτό έγινε για να τεθεί ο κάθε βουλευτής προ των ευθυνών του, για ένα θέμα που αφορά όλους τους εργζόμενους.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι η συγκεκριμένη τροπολογία έχει σοβαρά προβλήματα συνταγματικότητας και προβλήματα με το Κοινοτικό Δίκαιο, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αποτελεί μια βόμβα στα θεμέλια των κοινωνικών κατακτήσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

    Ο κ.Παπακωνταντίνου ανήγαγε σε μείζον θέμα το θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι παρόν για να στηρίξει όλους τους αγώνες για την προάσπισή τους.

    Επανέλαβε εξ άλλου ότι σύμφωνα με την άποψη του ΠΑΣΟΚ οι ΔΕΚΟ που επιτελούν κοινωνικό έργο είναι ζημιογόνες στην Ελλάδα, όπως και σε όλη την Ευρώπη. Και χαρακτήρισε παραπλανητική την προσπάθεια του υπουργού Οικονομίας να χρεώσει την κακοδιοίκηση των ΔΕΚΟ στους εργαζόμενους.

    Επανέλαβε το ερώτημα προς την κυβέρνηση αν θεωρεί ότι οι ΔΕΚΟ επιτελούν κοινωνικό έργο και σε περίπτωση αρνητικής απάντησης απηύθυνε δεύτερο ερώτημα εάν, πότε και σε ποιο ύψος σκοπεύει η κυβέρνηση να αυξήσει τα εισιτήρια στις συγκοινωνίες.

    Ερωτηθείς σχετικά με σημερινή δήλωση της Λούκας Κατσέλη στην ΕΡΤ για τις ΔΕΚΟ, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι για το ΠΑΣΟΚ οι επιχειρήσεις κοινωνικής ωφέλειας επιτελούν έργο κοινής ωφέλειας. Πολλές φορές, πρόσθεσε, οι επιχειρήσεις αυτές μπορεί να χρειάζονται ανασυγκρότηση η οποία σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται το κλείσιμο των επιχειρήσεων οι οποίες λειτουργούν όπου υπάρχει κοινωνική ανάγκη και όπου η ανάγκη αυτή δεν μπορεί να καλυφθεί διαφορετικά.

    Την άποψη αυτή ανέφερε ο κ.Παπακωνσταντίνου, υποστήριξε και η κ. Κατσέλη στις δηλώσεις της.

    Επανερχόμενος στο θέμα με αφορμή άλλη ερώτηση ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η ανασυγκρότηση μιας δημόσιας επιχείρησης δεν γίνεται με κλείσιμο. Αυτή, πρόσθεσε, είναι η λογική της ΝΔ, ενώ η λογική του ΠΑΣΟΚ είναι η βελτίωση της διαχείρισης στις δημόσιες επιχειρήσεις.

    Σε άλλη ερώτηση αν η μείωση του κόστους λειτουργίας των ΔΕΚΟ μπορεί να γίνει με απολύσεις εργαζομένων, ο κ. Παπακωνστνατίνου απάντησε ότι πρόκειται για μια λογική την οποία το ΠΑΣΟΚ δεν αποδέχεται, όπως έχει αποδείξει στο παρελθόν. Απέδωσε εξ άλλου τα σημερινά ελλείμματα σε μεγάλες σπατάλες, που γίνονται από τους "γαλάζιους" διοικητές και τις ρουσφετολογικές λειτουργίες των ΔΕΚΟ.

    Σε ερώτηση εάν το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται ότι σε περίπτωση που η ΝΔ κλείσει κάποια ΔΕΚΟ θα την επαναλειτουργήσει με δημόσιο χαρακτήρα, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι η ΝΔ δεν θα τολμήσει να κλείσει κάποιες ΔΕΚΟ γιατί θα βρει απέναντί της τους πολίτες και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρώτο το ΠΑΣΟΚ.

    Εξ άλλου σε ερώτηση για το πως μπορεί ο πολίτης να πιστέψει όσα λέει το ΠΑΣΟΚ για τη μείωση του λειτουργικού κόστους στις ΔΕΚΟ, όταν το ίδιο εξήγγειλε προεκλογικά το 2004 και ο κ. Κ. Καραμανλής αλλά δεν το τήρησε, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι η αξιοπιστία του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κριθεί από την αναξιοπιστία της ΝΔ, η οποία, όπως τόνισε, ως κυβέρνηση αντί να μειώνει τη σπατάλη του δημόσιου τομέα την αυξάνει.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε επίσης στην ανακοίνωση του Υπουργείου Απασχόλησης σχετικά με την ενίσχυση των οικογενειών των θυμάτων κατά το τελευταίο τραγικό εργατικό ατύχημα στο Πέραμα.

    Τόνισε ότι η οικονομική ενίσχυση που δίνει η κυβέρνηση είναι αφενός μικρή και αφετέρου έρχεται πάρα πολύ αργά και πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση αποτιμά την ασφάλεια των εργαζομένων.

    Αντί να λαμβάνει προληπτικά μέτρα, έρχεται εκ των υστέρων να δώσει ελεημοσύνη. Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε προσβλητικό για τους ανθρώπους τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα θέματα αυτά η κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε ότι επιχειρεί να κλείσει στόματα.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εμπαίζει τους αγρότες καταργώντας την επιδότηση του επιτοκίου στα αγροτικά δάνεια με αποτέλεσμα πρόσθετη επιβάρυνση τουλάχιστον 2%.

    Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αποδοκιμάζει την ενέργεια αυτή της κυβέρνησης που αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα για τους αγρότες και ζητάει την άμεση ανάκληση του μέτρου.

    Συνάντηση Γ.Παπανδρέου -Φ. Πετραλιά

    Με την ιδιότητά τους ως αντιπρόεδροι του Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας συναντήθηκαν το πρωί, στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλη Πετραλιά.

    Μετά τη συνάντηση, η κα Πετραλιά δήλωσε ότι "η Ελλάδα έχει συνεργαστεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα σε όλα τα επίπεδα της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων και η συνεργασία αυτή έχει ανοίξει νέους δρόμους ανάμεσα στις δύο χώρες και ανάμεσα στους δύο λαούς, όχι, όμως, μόνο σε αυτό το επίπεδο αλλά και στο επίπεδο της ευγενούς άμιλλας και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, που αποτελούν βασικές αρχές και αξίες της ολυμπιακής ιδέας, της ιδέας που γέννησε η Ελλάδα".

    Επιπλέον, η Υπουργός πρόσθεσε ότι ο κ.Παπανδρέου κι εγώ είμαστε αντιπρόσωποι του Διεθνούς Ιδρύματος της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε εργαστεί για του Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου με στόχο την εμπέδωση της ειρήνης και της ασφάλειας, που πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα θα εκπέμψουν οι Ολυμπιακοί του Πεκίνου".

    Εξ άλλου, σε ερωτήσεις αναφορικά με την τροπολογία για τις αυξήσεις των αποδοχών δικαστών και βουλευτών, καθώς και σχετικά με την πρόσφατη δήλωση του κ. Αλογοσκούφη όπου έκανε λόγο για πιθανή συνεργασία των δύο κομμάτων, η κ. Πετραλιά είπε πως "και στον αθλητικό στίβο και στον πολιτικό στίβο, ο στόχος μας είναι πάντα η νίκη".

    Συνάντηση Γ.Παπανδρέου με Πανταζή και Ελευθεριάδου

    Τον νέο Γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Κωνσταντίνο Πανταζή και την αναπληρώτρια Γραμματέα, Εύη Ελευθεριάδου, συνάντησε στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου. Αφού συνεχάρη τους δύο νεολαίους για την εκλογή τους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε την ευκαιρία για μια σύντομη κουβέντα μαζί τους.

    Αφού καλωσόρισε τους νεοεκλεγέντες, ο Γιώργος Παπανδρέου τους επισήμανε ότι έχουν μπροστά τους "μεγάλο πεδίο" δράσης, τη νέα γενιά της χώρας, "που έχει τεράστια προβλήματα, μας θέλει κοντά, θέλει να ακούσει, να συμμετάσχει στις προτάσεις, στις ιδέες και στην απαραίτητη ανατροπή που χρειάζεται πια η χώρα σε αυτόν τον κατήφορο που έχει πάρει". Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε σίγουρος για την πρωτοποριακή δράση των νεοεκλεγέντων και τους ευχήθηκε καλή δουλειά.

    "Η νεολαία έχει ηγεσία, προχωράει, έχει και στελεχιακό δυναμικό να αξιοποιήσει και θα αξιοποιηθεί, στο πλευρό σας για τη νικηφόρα στρατηγική του Κινήματος" τόνισε ο Κ. Πανταζής. Επιπλέον, αφού έκανε λόγο για τα "τεράστια" προβλήματα που αντιμετωπίζει η νέα γενιά από την διακυβέρνηση της ΝΔ που "έχει υποθηκεύσει το μέλλον της", ο Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως θα είναι δίπλα στη νέα γενιά των εργαζομένων, των αγροτών, των επιχειρηματιών".

    Από την πλευρά της, η Εύη Ελευθεριάδου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την "ωριμότητα που έδειξαν τα μέλη στις χτεσινές εργασίες της Εθνικής Αντιπροσωπίας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ", πρόσθεσε δε ότι αυτό είναι ελπιδοφόρο, "για να προχωρήσουμε όλοι μαζί στις δράσεις μας".

    [05] "Να παλέψουν οι εργαζόμενοι"

    Να μη νομιμοποιήσουν την τροπολογία για τις πρώην ΔΕΚΟ και να "παλέψουν ενωμένοι για να την αχρηστεύσουν στην πράξη", καλεί τους εργαζόμενους το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του.

    Καλεί ταυτόχρονα "να απομονωθούν οι εργατοπατέρες που δείχνουν υποκριτικό ενδιαφέρον, ενώ χρόνια τώρα αρνούνται να γράψουν στη δύναμη των σωματείων τους νεοπροσλαμβανόμενους συμβασιούχους".

    Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει την τροπολογία "αντεργατική που διαιρεί τους εργαζόμενους σε «υπόγεια» και σε «ρετιρέ», ενώ τονίζει ότι είναι "προκλητικός ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι επιδιώκει να επιφέρει καθεστώς δικαιοσύνης ανάμεσα στους εργαζόμενους του κρατικού και του ιδιωτικού τομέα. Τα τεράστια κέρδη του κεφαλαίου, τα οποία υπηρετεί και αυτή η κυβέρνηση, επιτρέπουν η εξίσωση να γίνει προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω".

    [06] "Φορέας αλλαγών ο ΣΥΝ"

    Με εκπροσώπους εμπόρων-βιοτεχνών θα συναντηθεί σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Οσο πιο δυνατή βγει η Αριστερά από τις εκλογές, τόσο οι λύσεις που θα βρεθούν από την επομένη, θα είναι λύσεις προς μια θετική κατεύθυνση. Ο Συνασπισμός επιδιώκει να γίνει φορέας μεγάλων αλλαγών, δήλωσε ο κ. Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ.

    "Εχουμε φτάσει σε ένα αδιέξοδο ως κοινωνία και ως οικονομία στην χώρα μας κι είναι ένα αδιέξοδο το οποίο βλέπουμε ότι έχει διεθνείς διαστάσεις. Και βλέπουμε την ανάγκη να υπάρξει μια ριζική αλλαγή κατεύθυνσης στην πολιτική. Δηλαδή λέμε ότι αυτό το αδιέξοδο είναι οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό. Δηλαδή λέμε ότι σε αυτόν τον κόσμο όταν κάποιος κερδίζει κάποιος χάνει", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε λόγο για "πάρα πολύ μεγάλες ανατροπές στο πολιτικό πεδίο, όποτε κι αν γίνουν οι επόμενες εκλογές", που θα δημιουργήσουν "μια μεγάλη σεισμική δόνηση που θα αλλάξει την γεωμορφολογία του πολιτικού σκηνικού".

    Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο θέμα των ΔΕΚΟ, ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στην κυβέρνηση δογματισμό. Παράλληλα, αναγνώρισε ότι υπάρχουν ελλειμματικές ΔΕΚΟ, αλλά, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι το ζήτημα είναι να αναζητηθούν τα αίτια των ελλειμμάτων.

    Το "νοικοκύρεμα" στις ελλειμματικές ΔΕΚΟ δεν ξεκινά από τη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, αλλά από τις περικοπές των υπέρογκων μισθών των μάνατζερ, είπε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε ότι χρειάζεται μια άλλη αναπτυξιακή πολιτική που να στηρίζεται στην καινοτομία και τη γνώση.

    [07] Κατέρρευσε μαθητική εστία

    Ένδεκα μαθήτριες σκοτώθηκαν και 23 τραυματίστηκαν σήμερα στην κεντρική Τουρκία όταν κατέρρευσε τριώροφο οικοτροφείο θηλέων στο οποίο διέμεναν, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

    "Ένδεκα πτώματα έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από τα ερείπια", δήλωσε ο Αμπντουλμπακί Ατζέτ, τοπικός αξιωματούχος στην επαρχία Κόνια (Ικόνιο) όπου σημειώθηκε το τραγικό περιστατικό γύρω στις 05.00' τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος).

    Ο δήμαρχος, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, υπογράμμισε ότι την ώρα εκείνη οι μαθήτριες κοιμόντουσαν και διασώστες έχουν σπεύσει στην περιοχή και επιχειρούν για τον εντοπισμό επιζώντων.

    Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή επικαλέστηκε δήλωση του Γκαλίπ Σεφ, τοπικού αξιωματούχου Υγείας που ανέφερε ότι η κατάρρευση προκλήθηκε από έκρηξη φιάλης υγραερίου και γι αυτό οι τραυματίες φέρουν σοβαρά εγκαύματα. Δύο από τις τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

    Το Ανατολή μετέδωσε ότι το οικοτροφείο ανήκε σε θρησκευτικό ίδρυμα και χρησιμοποιείτο για τη διδασκαλία του Κορανίου σε κορίτσια ηλικίας 8 έως 16 ετών. Σχεδόν τριάντα κορίτσια βρίσκονταν στο κτίριο τη στιγμή της τραγωδίας.

    Ο Οσμάν Αϊντίν, κυβερνήτης της επαρχίας είπε ότι η τραγωδία σημειώθηκε σε ορεινή περιοχή στο νότιο άκρο της Κόνιας (Ικονίου).

    Λίγο νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk είχε μεταδώσει εικόνες με τραυματισμένα κορίτσια να διακομίζονται στο νοσοκομείο της πόλης Κόνια (Ικόνιο), κάνοντας λόγο για δέκα νεκρούς, 23 τραυματίες και πιθανόν 20 εγκλωβισμένους στα ερείπια σχολικού κοιτώνα που κατέρρευσε ύστερα από έκρηξη φιάλης υγραερίου λόγω διαρροής.

    [08] Υπάρχει νερό στον Αρη...

    Επιστήμονες της NASA ανακοίνωσαν ότι έχουν οριστικές αποδείξεις πως υπάρχει νερό στον Άρη αφού εξέτασαν περαιτέρω τον πάγο που είχε βρεθεί στον Κόκκινο πλανήτη τον Ιούνιο από το διαστημικό όχημα Φοίνιξ.

    "Έχουμε νερό", δήλωσε ο Γουίλιαμ Μπόιντον, ο υπεύθυνος του TEGA (όργανο ανάλυσης των αερίων που προκύπτουν από τη θέρμανση στοιχείων) του Φοίνιξ. "Είχαμε αποδείξεις για τον πάγο από πριν, από τις παρατηρήσεις της "Οδύσσειας" και από τα ψήγματα που εξέτασε το Φοίνιξ τον περασμένο μήνα, όμως είναι η πρώτη φορά που αγγίξαμε και γευτήκαμε αρειανό νερό", είπε, αναφερόμενος, φυσικά, στα όργανα του διαστημικού σκάφους.

    Σύμφωνα με τον Μπόιντον, το νερό αυτό εντοπίστηκε αφότου ο ρομποτικός βραχίονας του σκάφους μετέφερε, την Τετάρτη, ένα δείγμα εδάφους σε ένα όργανο που αναγνωρίζει τους ατμούς που παράγονται από τη θέρμανση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 1 August 2008 - 6:30:45 UTC