Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα επιστολή της ΠΓΔΜ
  • [02] Σύγκρουση κρουαζιερόπλοιων
  • [03] Πολύνεκρες εκρήξεις
  • [04] Ανοιξε το Ολυμπιακό Χωριό

  • [01] Νέα επιστολή της ΠΓΔΜ

    Επιστολή προς τον αρμόδιο για την πολυγλωσσία κοινοτικό επίτροπο, Λεονάρντ Όρμπαν, από τον οποίο ζητά να στηρίξει "τα αιτήματα των εκπροσώπων της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την προστασία και την προώθηση της μακεδονικής ως μειονοτικής γλώσσας", απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι.

    "Η Μακεδονία, ούσα στην καρδιά των Βαλκανίων, έχει έναν αριθμό εθνοτικών ομάδων που οργανώνονται ελεύθερα στον πολιτικό τομέα, χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους στην επίσημη επικοινωνία, γαλουχούν και αναπτύσσουν τις δικές τους πολιτιστικές αξίες. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, η Μακεδονία προσφέρει τη δική της συμβολή στην εμπέδωση των ευρωπαϊκών αξιών" αναφέρεται- μεταξύ άλλων- στην επιστολή του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ προς τον κ. Όρμπαν.

    Ο κ. Μιλόσοσκι εκφράζει, επίσης, την πεποίθηση ότι "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της αποστολής της ως φύλακας αυτών των συνθηκών, θα παροτρύνει την Ελλάδα- ως κράτος μέλος της Ε.Ε.- να παράσχει ένα εποικοδομητικό μοντέλο για την εφαρμογή των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων η γλώσσα και άλλα δικαιώματα που εκφράζουν την ταυτότητα των εθνογλωσσικών μειονοτήτων".

    Από ελληνικής πλευράς, τονίζεται η πάγια θέση της Αθήνας ότι δεν υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα.

    Σε πρόσφατη επιστολή του ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής στον ομόλογό του της ΠΓΔΜ αναφέρει ότι "δεν υπάρχει "μακεδονική" μειονότητα στην Ελλάδα. Ποτέ δεν υπήρξε. Κάθε αντίθετος ισχυρισμός, είναι απόλυτα αθεμελίωτος και πολιτικά υποκινούμενος, χωρίς σεβασμό στην ιστορική πραγματικότητα της περιοχής".

    Νέα κυβέρνηση

    Το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ενέκρινε το βράδυ του Σαββάτου στα Σκόπια τη νέα κυβέρνηση που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος υπογράμμισε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ.

    Η νέα κυβέρνηση πήρε την ψήφο και των 78 βουλευτών που ήταν παρόντες στο κοινοβούλιο, το οποίο έχει 120 έδρες.

    Το συντηρητικό κόμμα του Γκρούεφσκι (VMRO-DPMNE) κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 1ης Ιουνίου, αλλά συνήψε συμμαχία με τον κύριο αλβανικό πολιτικό σχηματισμό, το DUI του Αλί Αχμέτι, για να σχηματίσει την κυβέρνηση.

    Τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) και το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών (DPA), που μποϊκοτάρουν τις εργασίες του κοινοβουλίου, δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

    Το SDSM αποφάσισε πριν από δέκα ημέρες να μποϊκοτάρει το κοινοβούλιο μετά τη σύλληψη του αντιπροέδρου του, του Ζόραν Ζάεφ, που κατηγορείται για συμμετοχή στο "οργανωμένο έγκλημα" και για κατάχρηση εξουσίας. Το DPA δεν συμμετέχει στις εργασίες του κοινοβουλίου επειδή αμφισβητεί τα εκλογικά αποτελέσματα στις περιοχές της ΠΓΔΜ με αλβανική πλειοψηφία.

    [02] Σύγκρουση κρουαζιερόπλοιων

    Σύγκρουση δύο κρουαζιερόπλοιων συνέβη το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά όταν το "ZENITH" σημαίας Μάλτας με 619 μέλη πληρώματος και 1.819 επιβάτες συγκρούστηκε με το "AEGEAN PEARL" με ελληνική σημαία με 349 μέλη πληρώματος και 504 επιβάτες και το οποίο ήταν προσδεδεμένο στην ακτή Ξαβερίου.

    Η σύγκρουση έγινε όταν το "ZENITH" έκανε διαδικασία πρόσδεσης και χτύπησε στη πρύμνη του "AEGEAN PEARL". Μέχρι στιγμής δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί αλλά μόνο υλικές ζημιές.

    [03] Πολύνεκρες εκρήξεις

    Δεκαπέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 140 τραυματίσθηκαν 15 από τους οποίους σοβαρά, από τις εκρήξεις δύο βομβών το βράδυ της Κυριακής στη συνοικία Γκιουνγκορέν της Κωνσταντινούπολης.

    Σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα, μια πρώτη βόμβα ασθενούς ισχύος εξερράγη σε δοχείο απορριμμάτων σε μια εμπορική λεωφόρο της συνοικίας Γκιουνγκορέν στην ευρωπαϊκή ακτή της Κωνσταντινούπολης.

    Μια δεύτερη έκρηξη μεγάλης ισχύος ακολούθησε μερικά λεπτά αργότερα σε απόσταση μερικών μέτρων, ενώ το πλήθος άρχιζε να συγκεντρώνεται στον τόπο της πρώτης έκρηξης, δήλωσε ο κυβερνήτης της πόλης κ.Γκιουλέρ.

    Η αστυνομία θεωρεί κύριους υπόπτους τους κούρδους αντάρτες του Εργατικού Κομματος του Κουρδιστάν( PKK), μετέδωσε το NTV χωρίς να αναφέρει άλλες λεπτομέρειες.

    Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους σχετικά με την υπόθεση αυτή, ο Γκιουλέρ δήλωσε πως είναι πολύ νωρίς για να πει. Ο κυβερνήτης δήλωσε πως η αστυνομία θα εξετάσει τις εικόνες από κάμερες που βρίσκονταν κοντά στον τόπο των επιθέσεων.

    "Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η επίθεση έγινε από μια τρομοκρατική οργάνωση, αλλά δεν γνωρίζουμε από ποια", δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χαγιατί Γιαζιτσί.

    [04] Ανοιξε το Ολυμπιακό Χωριό

    Άνοιξε και επίσημα τις πύλες του το Ολυμπιακό Χωριό, το οποίο θα φιλοξενήσει 16.000 αθλητές και στελέχη στη διάρκεια των Αγώνων του Πεκίνου. Τα εγκαίνια πραγματοποίησε χθες η δήμαρχος του Χωριού, Τσεν Ζιλί, η οποία παρέλαβε στη διάρκεια τελετής από τον επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου (BOCOG), Λιού Κι, το κλειδί του συγκροτήματος, που φυλάσσεται από μεγάλο αριθμό ανδρών ασφαλείας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελετή έλαβε χώρα υπό τον γκρίζο από την ατμοσφαιρική ρύπανση ουρανό του Πεκίνου, την οποία η κινεζική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα μειώσει σημαντικά ενόψει των Αγώνων, που θα διεξαχθούν το διάστημα 8-24 Αυγούστου. «Το Ολυμπιακό Χωριό έχει προετοιμάσει τα πάντα, έχει ανοίξει τα χέρια μας για να καλωσορίσει θερμά τους αθλητές, στελέχη και δημοσιογράφους από όλα τα έθνη και περιοχές που θα μείνουν εδώ» τόνισε η Τσεν, η οποία είναι και αντιπρόεδρος της BOCOG.

    Η Κίνα ήταν η πρώτη αντιπροσωπεία που κατέλυσε στο Ολυμπιακό Χωριό, υψώνοντας τη σημαία της χώρας σε μια τελετή, στην οποία παρευρέθηκαν οι αθλητές της Ολυμπιακής ομάδας, συμπεριλαμβανομένων του αστέρα του NBA, Γιάο Μινγκ, και του «χρυσού» Ολυμπιονίκη της Αθήνας και παγκόσμιου πρωταθλητή στα 110μ. εμπόδια, Λιού Σιάνγκ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 July 2008 - 6:30:18 UTC