Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνελήφθη ο Κάρατζιτς
  • [02] Επιστροφή φόρου σε αγρότες
  • [03] Κινδυνεύει το δάσος του Αμαζονίου
  • [04] Στα "ερυθρόλευκα" ο Τσίλντρες

  • [01] Συνελήφθη ο Κάρατζιτς

    Ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας στη διάρκεια του πολέμου, Ράντοβαν Κάρατζιτς, ένας από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους στον κόσμο, συνελήφθη στη Σερβία, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Μπόριτς Τάντιτς επισήμως.

    Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου, παραβίαση των κανόνων πολέμου και μαζικές διώξεις μη σερβικού πληθυσμού κατά την διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία την περίοδο 1992-1995.

    Ο Κάρατζιτς γεννήθηκε το 1945 στο Μαυροβούνιο. Σπούδασε στο Σεράγεβο Ιατρική και αργότερα ειδικεύτηκε στην ψυχιατρική. Εισήλθε στην πολιτική το 1989 όταν εξελέγη πρόεδρος του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS)στη Βοσνία. Τον Μάιο του 1992 εξελέγη πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας στη Βοσνία και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τον Ιούλιο του 1996. Κατά την διάρκεια του πολέμου ασκούσε, συνταγματικά, καθήκοντα ανωτάτου διοικητή των ενόπλων δυνάμεων της σερβικής Δημοκρατίας. Το Νοέμβριο του 1995 απαγγέλθηκε από την εισαγγελία του ΔΠΔ της Χάγης εναντίον του Κάρατζιτς κατηγορητήριο για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

    Ολοκληρώθηκε η πρώτη ανάκριση

    Ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα η προκαταρκτική ανάκριση του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, που αποτελεί το πρώτο στάδιο στη διαδικασία έκδοσής του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Beta.

    "Η ανάκριση τελείωσε", ανέφερε ο ανακριτής Μίλαν Ντίλπαριτς που ωστόσο αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες χαρακτηρίζοντάς την "απόρρητη".

    Σύμφωνα πάντως με το συνήγορο του Κάρατζιτς, Σβέτοζαρ Βούγιακιτς, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο, ο πελάτης του δήλωσε ότι "συνελήφθη την Παρασκευή σε ένα λεωφορείο" στο Βελιγράδι και έκτοτε τον κρατούσαν "σε ένα κελί". Ο Κάρατζιτς χαρακτήρισε "φάρσα" την όλη υπόθεση και έκανε χρήση του δικαιώματός του να μη μιλήσει κατά τη διάρκεια της ανάκρισης.

    Ο Βούγιακιτς είπε εξάλλου ότι ο 63χρονος Κάρατζιτς, ο οποίος εξετάστηκε από γιατρό, "ήταν ήρεμος και αξιοπρεπής" κατά τη διάρκεια της ανάκρισης και πρόσθεσε ότι θα παραμείνει σε μια ειδική μονάδα κράτησης του σερβικού δικαστηρίου που εξετάζει εγκλήματα πολέμου εν αναμονή της παράδοσής του στη Χάγη.

    Διαδηλώσεις στο Βελιγράδι

    Δεκάδες νεαροί συγκεντρώθηκαν μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα έξω από το ειδικό δικαστήριο της Σερβίας στο Βελιγράδι διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου Ράντοβαν Κάρατζιτς.

    Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ του Κάρατζιτς και κατά του προέδρου της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρισκόταν μπροστά από το κτίριο του δικαστηρίου απώθησαν τους διαδηλωτές χωρίς να κάνουν χρήση βίας. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο του Βελιγραδίου όταν διαδηλωτές αντιδρώντας στη σύλληψη του Κάρατζιτς επιτέθηκαν φραστικά σε αστυνομικούς. Δέκα άτομα συνελήφθησαν.

    Από τις αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση του εθνικιστικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) που χαρακτήρισε "ανατριχιαστική" την είδηση για τη σύλληψη του Κάρατζιτς. Ο γενικός Γραμματέας του Ριζοσπαστικού Κόμματος Αλεξάνταρ Βούτσιτς χαρακτήρισε τον Κάρατζιτς "σύμβολο του πατριωτισμού" και δήλωσε ότι "η σύλληψη του οδηγεί στον αφανισμό της Σερβίας".

    Διεθνείς αντιδράσεις

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι-μου, χαρακτήρισε "ιστορική στιγμή για τα θύματα" τη σύλληψη, το βράδυ της Δευτέρας, του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, που κατηγορείται για γενοκτονία στη Βοσνία.

    Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Λευκός Οίκος για τη σύλληψη του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου, Ράντοβαν Κάρατζιτς, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι με τη σύλληψη αυτή αποδίδεται σεβασμός στα θύματα των εγκλημάτων που έγιναν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

    "Η σύλληψη αυτή αποδεικνύει με σαφήνεια τη θέληση της νέας κυβέρνησης του Βελιγραδίου να φέρει τη Σερβία κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να συμβάλλει στην προσπάθεια για την ειρήνευση και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια", ανέφερε ο Σαρκοζί σε ανακοίνωσή του.

    Η Ολλανδία, μια χώρα που μπλοκάρει την προσέγγιση της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαιρέτισε απόψε το "πελώριο βήμα προς τα εμπρός" που έκανε το Βελιγράδι με τη σύλληψη του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, χαιρέτισε απόψε τη σύλληψη του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος κατηγορείται για γενοκτονία και δήλωσε ότι η σύλληψη αυτή θα ανοίξει το δρόμο για "ένα καλύτερο μέλλον για τη Σερβία".

    [02] Επιστροφή φόρου σε αγρότες

    Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός και ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας υπέγραψαν την Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία προβλέπει την επιστροφή φόρου για τους αγρότες, με βάση τα σχετικά πορίσματα και τα πιστοποιημένα στοιχεία που τηρούνται στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

    Με τη δημοσίευση της ΚΥΑ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εντός των επομένων ημερών, θα γίνει η πίστωση εφάπαξ στους λογαριασμούς των αγροτών με το ποσό που αναλογεί αναδρομικά στην προηγούμενη περίοδο καθώς και με το ποσό έναντι της κατανάλωσης που θα κάνουν μέχρι τις 31-12-2008.

    «Στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, εφαρμόζεται για πρώτη φορά από τις 15-2-2008 το νέο σύστημα διακίνησης πετρελαίου για αγροτική χρήση. Το σύστημα αυτό προβλέπει ότι οι αγρότες χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης αντί για το «κόκκινο» πετρέλαιο (αγροτικό πετρέλαιο), ενώ το ποσό της διαφοράς του φόρου ανάμεσα στον υψηλό συντελεστή του πετρελαίου κίνησης και του ελάχιστου συντελεστή των 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο θα πιστώνεται μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών.

    Τα σχετικά πορίσματα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων των συναρμόδιων Υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους αντικειμενικούς δείκτες (κατανάλωση ανά καλλιέργεια ή είδος ζώου, δείκτες μηχανικής απασχόλησης κ.λ.π.) ολοκληρώθηκαν εντός του Ιουνίου, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

    [03] Κινδυνεύει το δάσος του Αμαζονίου

    Με ραγδαίο ρυθμό συνεχίστηκε η αποψίλωση στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου στη Βραζιλία τον Μάιο, με το δάσος να έχει χάσει άλλα η 1.096 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σύμφωνα με μέλετη του εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών της Βραζιλίας (Inpe).

    Τουλάχιστον το ήμισυ της αποψίλωσης αυτής (έκτασης 646 τ. χλμ.) καταγράφηκε στην περιοχή του Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ, νοτίως της Αμαζονίας, εκεί όπου οι πιέσεις εντείνονται για να μετατραπεί το δάσος σε αγροκτήματα για βοοειδή και καλλιέργειες σόγιας.

    Τα στοιχεία αυτά, αν και προσωρινά, είναι σχεδόν όμοια με τα αντίστοιχα του μήνα Απριλίου όταν το Ινστιτούτο κατέγραψε αποψίλωση που εκτεινόταν σε 1.123 τ.χλμ., επιφάνεια ισοδύναμη με εκείνη της πόλης του Ρίο ντε Τζανέιρο.

    Το Inpe χρησιμοποιεί ένα δορυφορικό σύστημα ανίχνευσης που εντοπίζει μόνο μεγάλες αποψιλωμένες εκτάσεις καθώς τα σύννεφα που καλύπτουν την περιοχή εμποδίζουν την ορατότητα με ακρίβεια.

    Τα νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Inpe δείχνουν ότι η αποψίλωση ξανάρχισε ραγδαία από τα τέλη του 2007 αφού είχε περιοριστεί σταδιακά τα τελευταία χρόνια, περνώντας από 27.000 τ. χλμ. το 2004 σε σχεδόν 11.000 τ. χλμ. το 2007.

    Σύμφωνα με το ινστιτούτο, τα τελευταία 20 χρόνια μια επιφάνεια αντίστοιχη με την έκταση ενός γηπέδου ποδοσφαίρου καταστρέφεται κάθε 10 δευτερόλεπτα στη ζούγκλα της Αμαζονίας, που θεωρείται ο πλουσιότερος βιότοπος στη Γη και "ο πράσινος πνεύμονας του πλανήτη".

    [04] Στα "ερυθρόλευκα" ο Τσίλντρες

    Ο Τζος Τσίλντρες είναι το ηχηρό όνομα από το ΝΒΑ που θα ντυθεί στα "ερυθρόλευκα" και θα καλύψει τη θέση του Κίντελ Γουντς. Ο 25χρονος φόργουορντ, ύψους 2.04, των Ατλάντα Χοκς βρίσκεται στην Αθήνα από τη νύχτα της Κυριακής και σήμερα θα συναντηθεί με τους αδελφούς Αγγελόπουλους για να συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες πριν επισημοποιηθεί η απόκτησή του από τον Ολυμπιακό. Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στο οικονομικό σκέλος (20 εκατ. ευρώ για 3 χρόνια) και ο "γάμος" είναι απλώς θέμα χρόνου. Ο Τσίλντρες είναι "restricted free agent", κάτι που σημαίνει πως οι Ατλάντα Χοκς διατηρούν τα δικαιώματά του, όταν ολοκληρωθεί το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό. Οι "ερυθρόλευκοι" μάλιστα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν και τους φόρους του παίκτη. Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε ο απόφοιτος του Στάνφορντ είχε 11.8 πόντους και 4.9 ριμπάουντ. Οι πρώτες επαφές έγιναν επί αμερικανικού εδάφους στο ταξίδι του γενικού διευθυντή της ΚΑΕ, Χρήστου Σταυρόπουλου και του άμεσου συνεργάτη του Παναγιώτη Γιαννάκη, Μάνου Μανουσέλη στις ΗΠΑ.

    Αυτό σημαίνει πως από τη στιγμή που ο Τσίλντρες μείνει ικανοποιημένος από όσα θα δει (αυτή ήταν η μοναδική ανησυχία του) και πει το "ναι" στον Ολυμπιακό, ο 29χρονος φόργουορντ Ρίκι Ντέιβις που ήταν σε αναμονή θα πρέπει ν' αναζητήσει άλλη ομάδα.

    Παίκτης του Ολυμπιακού πρέπει να θεωρείται και ο Ιγκόρ Μιλόσεβιτς. Ο νεαρός πόιντ γκαρντ έχει συμφωνήσει σε όλα με την ομάδα του Πειραιά και απομένουν μόνο τα διαδικαστικά για την αποδέσμευσή του από τον Ερυθρό Αστέρα για να ανακοινωθεί επισήμως από την ΚΑΕ.

    Με την επισημοποίηση της συνεργασίας με τον Τζος Τσίλντρες ο Ολυμπιακός ολοκληρώνει τις φετινές μεταγραφές του και θα απομένουν μόνο κάποιοι νεαροί για να συμπληρωθεί το ρόστερ, σύμφωνα με τους κανονισμούς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 July 2008 - 6:30:16 UTC