Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Υπάρχει διαφθορά σε όλα τα επίπεδα"

  • [01] "Υπάρχει διαφθορά σε όλα τα επίπεδα"

    Συνεδριάζει σήμερα και αύριο στο Συνεδριακό Κέντρο Ι.Βελλίδης, στη Θεσσαλονίκη, το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ενώ κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ περιοδεύουν σήμερα στους Νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.

    Το Εθνικό Συμβούλιο θα συζητήσει για τη μεγάλη κρίση που διέρχεται η χώρα, θέμα που απασχόλησε την Πέμπτη το Πολιτικό Συμβούλιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Η Ελλάδα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, βιώνει δύο ειδών κρίσεις: μία θεσμική κρίση με τα σκάνδαλα και τη διαφθορά και μία οικονομική κρίση, την οποία νιώθει στην τσέπη του ο Ελληνας πολίτης.

    Το ΠΑΣΟΚ, είπε, έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για να βγει η χώρα από τη θεσμική κρίση, προτάσεις που έχουν σχέση τόσο με το σκάνδαλο της Siemens όσο και γενικότερα για την αυτονομία της πολιτικής. Επίσης, τόνισε, το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει μέσα από το Εθνικό του Συμβούλιο συγκεκριμένα βήματα για να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε, επίσης, ότι η παρουσία του ανώτατου οργάνου του ΠΑΣΟΚ στη βόρεια Ελλάδα αποφασίστηκε προκειμένου να αναδειχθούν τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής.

    Το ΠΑΣΟΚ θα διατυπώσει προτάσεις για την ανάπτυξη όλης της βόρειας Ελλάδας, προτάσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης και νέες οικονομικές δραστηριότητες που βρίσκονται στον αντίποδα της σημερινής μιζέριας που καλλιεργεί η κυβέρνηση.

    Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, το πολιτικό συμβούλιο πήρε αποφάσεις τις οποίες θα εισηγηθεί αύριο στο εθνικό συμβούλιο για τα οικονομικά του Κινήματος, τα οποία, όπως είπε, θα το θωρακίζουν θεσμικά, θα διευρύνουν τη διαφάνεια και θα δίνουν μεγαλύτερη αίσθηση λογοδοσίας απέναντι στους πολίτες. Εικότερα, θα δημοσιοποιούνται όλα τα έσοδα και οι δαπάνες του Κινήματος, θα ονομαστικοποιούνται οι εισφορές και ο προϋπολογισμός θα εγκρίνεται από το εθνικό συμβούλιο.

    Γ.Παπανδρέου: "Υπάρχει διαφθορά σε όλα τα επίπεδα"

    ''Αυτό που συμβαίνει με τη διαφθορά είναι ένα σοκ ... Υπάρχει σήψη παντού την οποία προκάλεσε η ΝΔ ... Κανένας δεν περίμενε πριν από λίγα χρόνια ότι θα φθάναμε εδώ'', είναι μερικά από όσα είπε το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε φιλική συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους, στην Ουρανούπολη της Χαλκιδικής.

    Ο κ. Παπανδρέου ο οποίος επιμένει να αναδεικνύει τα θέματα διαφάνειας, ανέφερε επίσης ότι υπάρχει διαφθορά σε όλα τα επίπεδα από πάνω μέχρι κάτω. Και όταν ρωτήθηκε αν το ΠΑΣΟΚ βγαίνει ωφελημένο από την επίθεση εναντίον της κυβέρνησης για τα σκάνδαλα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε το ζήτημα με τα σκάνδαλα δεν είναι να κερδίσουμε ψήφους και όφελος, ενώ η χώρα βυθίζεται.

    Σε ερώτηση αν σύσσωμο το κόμμα στηρίζει τις προσπάθειές του, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι το κόμμα δεν είναι κομπιούτερ για να πατήσεις ένα κουμπί ή τανκ που παίρνει μια στρατιωτική εντολή και την εκτελεί. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός με όλα τα προτερήματα και τις αδυναμίες που έχουν οι οργανισμοί.

    Ανέφερε επίσης ότι η ταύτιση στελεχών και οργάνωσης σε ισχυρές πολιτικές επιλογές ισχυροποιεί την ενότητα του κόμματος και ανέφερε ως παράδειγμα την κοινή στάση που τηρούν ο Μπάρακ Ομπάμα και η Χίλαρι Κλίντον, παρότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για το χρίσμα του υποψηφίου προέδρου, είχαν αντιπαρατεθεί πολύ σκληρά.

    Ερωτηθείς αν στο ΠΑΣΟΚ υπήρξε κάτι ανάλογο, αν δηλαδή οι "εσωκομματικοί του αντίπαλοι" είχαν συμπεριφορά ανάλογη με της κυρίας Κλίντον, απάντησε ότι ο ίδιος δεν είδε κάτι διαφορετικό.

    Ο κ. Παπανδρέου ερωτηθείς αν ζητάει πρόωρες εκλογές για τη διαφθορά είπε ότι ο ίδιος δεν ζητά μόνο εκλογές, αλλά μια σειρά πραγμάτων, όπως η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η ενεργοποίηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, της Αρχής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος και των φορολογικών αρχών, όπως και την επιβολή κυρώσεων της Siemens, ενώ δεν αποκλείει και τη σύσταση προανακριτικής Επιτροπής. Οι εκλογές θα έρθουν μετά, ανέφερε, υπογραμμίζοντας όμως ότι εάν γίνουν πριν υπάρχει κίνδυνος παραγραφής καθώς και ότι το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος δεν θα δώσουν στη ΝΔ την ευκαιρία της παραγραφής. Σε κάθε περίπτωση πάντως ,όπως ανέφερε, εάν ο κ. Καραμανλής αποφασίσει εκλογές ο ίδιος θα καταγγείλει την ενέργεια, την οποία θα θεωρήσει προσπάθεια παραγραφής των αδικημάτων.

    Σχετικά με τις ευρωεκλογές ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι οι ευρωεκλογές έχουν μια ιδιαιτερότητα και ότι η ψήφος είναι χαλαρή και δεν μπορούν να είναι ορόσημο για τίποτα.

    Σχετικά με την πρόσφατη αντιπαράθεση του ΠΑΣΟΚ με το ΚΚΕ, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι εφόσον το κόμμα αυτό επιλέγει να λειτουργεί μέσα στο σύστημα, πρέπει να λειτουργεί με τους κανόνες του συστήματος. Είναι άλλο πράγμα αν βγει από το σύστημα.

    Επίσης ανέφερε ότι δεν φταίει το ΠΑΣΟΚ αν ο ΛΑΟΣ προσεγγίζει κάποιες από τις δικές μας θέσεις και δεν θα απολογούμαστε για αυτό. Και αναρωτήθηκε ''για ποιό λόγο το κάνει αυτό ο ΛΑΟΣ, μήπως οσμίζεται κάτι;''

    Αναφέρθηκε ύστερα από ερωτήσεις και σε θέματα δημοσιογραφίας, τονίζοντας ότι θα μπορούσε και ο ίδιος να κάνει το δημοσιογράφο και να γράφει πότε ξύπνησε κάποιος, πότε κοιμήθηκε, πότε και τι έφαγε, κλπ. Αυτή πρόσθεσε, είναι η εύκολη δημοσιογραφία, να γράφεις κουτσομπολιά. Και αυτό το εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση, επιλέγοντας την τακτική να σπέρνει σύγχυση.

    Ερωτηθείς για συγκεκριμένο όνομα δημοσιογράφου εάν υπηρετεί τα σχέδια της κυβέρνησης, απάντησε ότι ''εάν η δεξιά έχει καταφέρει να ελέγχει και τους εντός ή εκτός εισαγωγικών δημοκρατικούς, τότε την παραδέχομαι. ''

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι το κόμμα έχει αλλάξει ριζικά από το 2004 και επανέλαβε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να προχωρήσει σε αλλαγή ονόματος ή συμβόλων, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα και ο κόσμος το καταλαβαίνει. Δεν υπάρχει παρθενογέννεση στα κόμματα ,είπε και δουλεύεις με το υλικό που έχεις στη διάθεσή σου.

    Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν υπόγειες διαδρομές μεταξύ του ίδιου και του κ. Καραμανλή, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι'' εάν ήθελα να έχω υπόγειες διαδρομές δεν θα τα έλεγα δημόσια''. Και πρόσθεσε ''εάν ήθελα να κρύψω κάτι, θα πήγαινα εγώ στη Ραφήνα ή θα έφερνα τον Καραμανλή εδώ για να του τα πω.''

    Αναφέρθηκε και στην οικονομία τονίζοντας ότι είναι σε κακή πορεία και δεν απέκλεισε να προκληθούν πολιτικές εξελίξεις εξ αυτού. Αλλά και στην περίπτωση αυτή επεσήμανε τον κίνδυνο της παραγραφής στην περίπτωση κατά την οποία οι πολιτικές εξελίξεις οδηγήσουν σε εκλογές.

    Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι η πρόσκληση που έχει απευθύνει είναι ανοιχτή και διαρκής.

    Επίσκεψη Παπανδρέου στο Αγιο Ορος

    Το Αγιον Ορος επισκέφθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Εσθονίας Τόμας Ιλβες , το γενικό γραμματέα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λουΐς Αγιάλα και πολλούς από τους συνέδρους του "Συμποσίου της Σύμης".

    Τον Γ. Παπανδρέου υποδέχθηκε στο λιμάνι της Δάφνης ο διοικητής του Αγίου Ορους Γιώργος Νταλακούρας και στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέφθηκε την ιερή επιστασία στις Καρυές και την Ιερά Μονή Ξενοφώντος.

    Εκεί έτυχε πολύ θερμής υποδοχής από τους μοναχούς οι οποίοι του απηύθυναν τις ευχαριστίες τους για τη συμβολή του στην ανακατασκευή, την αναστήλωση των μονών και τη συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για το Αγιο Ορος.

    Επίσης πολλές ευχαριστίες απηύθυναν στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ οι οποίες βοήθησαν ποικιλοτρόπως την Αθωνική πολιτεία και ιδιαίτερη αναφορά έκαναν στον Κώστα Λαλιώτη, ο οποίος μόνο για τις μελέτες είχε διαθέσει 300 εκατ. δραχ.

    Στις Καρυές τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τη συνοδεία του υποδέχθηκε ο πρωτεπιστάτης και ηγούμενος της σέρβικης μονής του Χιλανδαρίου η οποία ασκεί αυτή την περίοδο την επιστασία.

    Στην προσφώνησή του ο κ.Στέφανος τόνισε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή για την κοινότητα να υποδέχεται στην έδρα της "τον αρχηγό της θετικής, παραγωγικής και δημιουργικής αξιωματικής αντιπολιτεύσεως της πατρίδος μας".

    Ο πρωτεπιστάτης αναφέρθηκε και στο "Συμπόσιο της Σύμης" και στα θέματα που συζητήθηκαν εκεί, με ιδιατερη μνεία στα θέματα περιβάλλοντος, στα οποία η ιερή κοινότητα δείχνει να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη.

    Στην αντιφώνησή του, ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε το προσωπικό του ενδιαφέρον και το σεβασμό του στην Αθωνική πολιτεία αλλά και το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για το έργο της συντήρησης και της αναστήλωσης, μέσω γενναίας χρηματοδότησης και πρόσθεσε ότι πρόκειται για έργο έμπνευσης. Υποσχέθηκε ότι θα είναι κοντά στις προσπάθειες των μελών της ιερής κοινότητας και επισήμανε ότι υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσιες στην εκτέλεση πολλών έργων.

    Επίσης δήλωσε ότι θα αγωνιστεί μαζί με τους μοναχούς προκειμένου να θωρακιστεί το Αγιον Ορος απέναντι στις πυρκαγιές, καθώς, όπως τόνισε, δεν αρκεί ο ζήλος των μοναχών, αλλά χρειάζεται και η στήριξη της πολιτείας.

    Η επίσκεψη στις Καρυές ολοκληρώθηκε με προσκήνυμα στην εκκλησία της Παναγίας του "¶ξιον Εστί" και της Θαυματουργής εικόνας του.

    Στη συνέχεια, ο Γιώργος Παπανδρέου και η συνοδεία του επισκέφθηκαν την ιερά μονή Ξενοφώνος όπου επίσης έτυχε θερμότατης υποδοχής από τον ηγούμενο Αλέξιο και τους μοναχούς.

    Χαρακτηριστικό του θερμού κλίματος ήταν ότι τον Γ.Παπανδρέου υποδέχθηκαν με κωδωνοκρουσίες κι ενώ στην δοξολογία που εψάλη στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου τέθηκαν σε κίνηση οι πολυέλαιοι του ναού και εψάλη για τον αρχηγό της αντιπολίτευσης το Πολυχρόνιο.

    Στην προσφώνησή του, ο ηγούμενος Αλέξιος τόνισε ότι υποδέχονται τον κ. Παπανδρέου με αισθήματα χαράς και ευγνωμοσύνης και αναφέρθηκε στη μεγάλη συνεισφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα έργα που έχουν γίνει στο Αγιον Ορος.

    Επίσης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θεματα που συζητήθηκαν στο συμπόσιο της Συμης και ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την πρωτοβουλία του να συζητηθούν αυτά τα ζωτικά, κοινωνικο-πολιτικο-θρησκευτικά θέματα, καθώς και για την επίσκεψη ολόκληρης της αποστολής στην οποία μετείχαν άνθρωποι σχεδόν από όλο τον κόσμο.

    Στην αντιφώνησή του ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε για τη θερμή και εγκάρδια, όπως είπε, υποδοχή της οποίας έτυχε και εξήρε το έργο των μελών των αθωνικής κοινότητας για την διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Τόσο ο κ.Παπανδρέου, όσο και ο ηγούμενος Αλεξιος αναφέρθηκαν σε περιβαλλοντικά θέματα με ιδιαίτερη αναφορά και στον αγώνα που δίνει σε παγκόσμιο επίπεδο ο πατριάρχης Βαρθολομαίος για τα θέματα αυτά.

    Ακολούθως, ο κ. Παπανδρέου και η αποστολή παρακάθησαν σε γεύμα που παρέθεσαν προς τιμήν τους οι μοναχοί της ιεράς μονής Ξενοφώντος και αναχώρησαν στη συνέχεια για την Θεσσαλονίκη, όπου το απόγευμα θα διεξαχθεί η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 July 2008 - 14:30:13 UTC