Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θέματα Παιδείας στην Κυβερνητική Επιτροπή
  • [02] "Στην κυβέρνηση η ευθύνη για τον ΟΤΕ "
  • [03] "Οχι στις εξαγορές"
  • [04] "Να κλιμακωθεί η πάλη"
  • [05] Νεκρή από σεισμό στη Ρόδο
  • [06] Επιφυλακή για πυρκαγιές
  • [07] Αρχισαν οι εκπτώσεις
  • [08] Υπέρ της αποχώρησης από το Ιράκ

  • [01] Θέματα Παιδείας στην Κυβερνητική Επιτροπή

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, συνεδριάζει στις 11:00 το πρωί,στο Μέγαρο Μαξίμου, η Κυβερνητική Επιτροπή, για θέματα του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

    Στο μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θοδ. Ρουσόπουλος ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, με την οποία "επαναλαμβάνοντας γνωστές απαράδεκτες δηλώσεις περί ανύπαρκτων μειονοτήτων κλπ επιχειρεί να ορθώσει νέα εμπόδια στην εξελισσόμενη στο πλαίσιο του ΟΗΕ διαπραγματευτική διαδικασία για το ζήτημα της ονομασίας".

    Η επιστολή αυτή, τονίζει ο εκπρόσωπος, προστίθεται "σε σειρά απαράδεκτων ως προς το ύφος και το περιεχόμενό τους δηλώσεων διαφόρων αξιωματούχων των Σκοπίων" και επισημαίνει πως "η παρελκυστική τακτική κωλυσιεργίας που ακολουθούν οι κυβερνώντες της ΠΓΔΜ αποκαλύπτεται κάθε μέρα και περισσότερο".

    "Τα Σκόπια, αντί να επιδίδονται σε τέτοιου είδους προκλητικές ενέργειες και τακτικισμούς που σπρώχνουν σε αδιέξοδο την διαπραγματευτική προσπάθεια πολλών ετών, θα πρέπει να πείσουν με έργα ότι επιθυμούν την επίλυση του προβλήματος και την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα. Μια γειτονική τους χώρα που είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, θεσμών στους οποίους φιλοδοξεί να ενταχθεί η ΠΓΔΜ" τονίζει ο κ. Ρουσόπουλος.

    Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος σημειώνει πως η Ελλάδα "δεν θα παρασυρθεί και δεν θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε απόπειρα εκτροπής της διαπραγμάτευσης από το αντικείμενό της, που είναι η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο όνομα" και αναφέρει ότι ο κ.Καραμανλής θα στείλει απάντηση στην επιστολή Γκρούεφσκι εντός της εβδομάδος.

    Πυρά από όλα τα κόμματα

    Από όλο τον πολιτικό κόσμο απορρίφθηκε κατηγορηματικά η επιστολή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, με την οποία επαναλαμβάνει απαράδεκτες δηλώσεις για μειονότητες και επιχειρεί να εμποδίσει τη διαπραγματευτική διαδικασία στο πλαίσιο του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας.

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι "η επίθεση εναντίον της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τη δήθεν παραβίαση δικαιωμάτων υπαρκτών ή ανύπαρκτων μειονοτήτων είναι ενορχηστρωμένη. Η χώρα μας με όπλο τη συνεννόηση των πολιτικών της δυνάμεων και τη συμφωνία πάνω στην εθνική κόκκινη γραμμή θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση".

    Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ για θέματα εξωτερικής πολιτικής κ. Γ.Μπαλάφας δήλωσε ότι η επιστολή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ "επιβαρύνει το κλίμα, λειτουργεί στην παρούσα φάση αρνητικά και δεν συνεισφέρει στην επιδίωξη της αναζήτησης λύσης".

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε: "Στους γείτονες Σκοπιανούς θέλω να θυμίσω μια παροιμία: να μην πολυτρίβονται στην γκλίτσα του τσοπάνη, γιατί καμιά φορά αντιδρά περίεργα ο τσοπάνης".

    [02] "Στην κυβέρνηση η ευθύνη για τον ΟΤΕ "

    Η κυβέρνηση αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για τη διατήρηση στον ΟΤΕ μιας διοίκησης η οποία διώκεται για κακουργήματα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Ανέφερε επίσης ότι παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει αρκετα 24ωρα από την πρώτη δίωξη κατά της διοίκησης του ΟΤΕ και τη σκανδαλώδη, όπως είπε, αγορά της "Γερμανός", σήμερα έχουμε και νέες αποκαλύψεις και πάλι για διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και η κυβέρνηση σιωπά.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στη Δικαιοσύνη, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει σαφή θέση, σέβεται τη δικαιοσύνη και την μεγάλη πλειοψηφία των λειτουργών της και την εμπιστεύεται, δεν εμπιστεύεται, όμως, τα φερέφωνα της κυβέρνησης και την ίδια την κυβέρνηση.

    Αναφερόμενος εξάλλου στην επιστολή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι προς τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τη χαρακτήρισε ανάξια σχολιασμού και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων συνεχίζει το προεκλογικό της παραλήρημα.

    Κρίμα, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, και ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά και το ΠΑΣΟΚ ήλπιζαν σε μια εποικοδομητική στάση της γειτονικής χώρας προκειμένου να συνεχιστεί η συζήτηση για το μόνο ζήτημα που υπάρχει ως πρόβλημα και είναι αυτό της ονομασίας.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε την σταθερή θέση του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα αυτό, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην κόκκινη γραμμή την οποία πρώτο το Κίνημα είχε χαράξει, της μίας ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.

    Σχολιάζοντας εξ άλλου δηλώσεις της Αλέκας Παπαρήγα περί γκεμπελικών μεθόδων εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου αφού ανέφερε ότι το ΚΚΕ διεκδικεί πάντα το αλάθητο, πρόσθεσε ότι καλό θα ήταν να γνωρίζαμε λίγα περισσότερα πράγματα για τα οικονομικά του Κομμουνιστικού Κόμματος.

    11ο Συμπόσιο της Σύμης

    Ο κ. Παπανδρέου κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 11ου Συμποσίου της Σύμης, το οποίο φέτος πραγματοποιείται στην Ουρανούπολη της Χαλκιδικής.

    Το "11ο Ετήσιο Συμπόσιο της Σύμης" διοργανώνει το "Ίδρυμα Ανδρέας Γ. Παπανδρέου". Το φετινό Συμπόσιο, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Ιουλίου και θα έχει ως γενικό θέμα "Σημείο καμπής: το θάρρος για αλλαγή", είναι αφιερωμένο στην οικονομική κρίση και στις τιμές του πετρελαίου, στην κρίση των τροφίμων, στην κλιματική αλλαγή, στην ανάπτυξη, στο δημοκρατικό έλλειμμα που παρατηρείται στους διεθνείς Οργανισμούς και θεσμούς, στο οργανωμένο έγκλημα καθώς και στις εξελίξεις στη γηραιά Ήπειρο.

    Στις επόμενες μέρες θα συζητηθούν θέματα όπως "ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο" και ο επανασχεδιασμός του κράτους πρόνοιας, η κρίση στην οποία εισήλθε και πάλι η Ευρώπη, η Παγκόσμια Διακυβέρνηση στον 21ο αιώνα, η πιθανή εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα και η επίδραση στην Αμερική και τον κόσμο, η πράσινη ανάπτυξη και η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

    Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και επίσκεψη στο Άγιο Όρος, η οποία θα γίνει την Παρασκευή.

    [03] "Οχι στις εξαγορές"

    «Εμείς καταγγέλλουμε και τη στρατηγική των εξαγορών και συγχωνεύσεων και τους μιζαδόρους και όλους όσοι εξασφαλίζουν προσωπικές περιουσίες από τέτοιες ιστορίες» δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αναφερόμενη στην υπόθεση Cosmote-"Γερμανός" και σημείωσε ότι «δεν γίνονται εξαγορές και συγχωνεύσεις δίχως να υπάρχει παρασκήνιο και μίζα και παίξιμο στο παιχνίδι των μετοχών».

    Τις δηλώσεις αυτές η κα Παπαρήγα τις έκανε μετά την περιοδεία της στο εργοστάσιο υποδηματοποιίας «ELITE A.E» στον Κολωνό, όπου μίλησε σε συγκέντρωση των εργαζόμενων.

    Η κα Παπαρήγα, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τον κ.Καρατζαφέρη για "γκεμπελική προπαγάνδα" γύρω από το ΚΚΕ. «Εδώ συμβαίνουν δυο πράγματα: Ή υπάρχει μίσος και τύφλωση απέναντι σε ένα κόμμα το οποίο με συνέπεια είναι στο πλευρό της εργατικής τάξης και κατά της ταξικής εκμετάλλευσης, κατά των κομμάτων της δικομματικής εναλλαγής, ή εκτελούνται συμβόλαια. Τώρα το εκτελεί το συμβόλαιο ο ΛΑΟΣ, εμπνευστής είναι το ΠΑΣΟΚ και εκτελεστής ο ΛΑΟΣ, δεν ξέρω ποιος απβ τους δυο» είπε η κα Παπαρήγα.

    Η γγ του ΚΚΕ είχε στον Περισσό συνάντηση και με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνική Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.

    [04] "Να κλιμακωθεί η πάλη"

    Με την υπογράμμιση ότι η πρώτη Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή (ΠΣΕ) του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συγκροτηθεί με πιο σταθερά χαρακτηριστικά και σύνθεση, ώστε να αποκτήσει ένα πανελλαδικό συντονιστικό σώμα > ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εργασίες της ΠΣΕ η οποία συζήτησε τις πολιτικές εξελίξεις και τις απαντήσεις της Αριστεράς.

    Στη συζήτηση συμμετείχαν εκατοντάδες στελέχη του ΣΥΝ κινημάτων, οργανώσεων από τον ευρύτερο χώρο της αριστεράς , ως εκπρόσωποι των τοπικών και κλαδικών επιτροπών, καθώς και των θεματικών «δικτυώσεων» του ΣΥΡΙΖΑ.Το Σάββατο , μεταξύ των ομιλητών ήταν ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνος και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας.

    Κατά τη διήμερη συζήτηση που συνοψίστηκε σε ανακοινωθέν που εκδόθηκε σήμερα τονίζεται ότι :

    -- Η νεοφιλελεύθερη επίθεση στο εισόδημα και τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας.

    --Η αναμενόμενη επιδείνωση της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που σχεδιάζει η κυβέρνηση από το ερχόμενο φθινόπωρο, μέσα στις νέες συνθήκες της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

    --Η ταχύτατη φθορά του πολιτικού συστήματος του «δικομματισμού», η ραγδαία πτώση της επιρροής τόσο της Ν.Δ., όσο και του ΠΑΣΟΚ, που επιταχύνονται από το ξέσπασμα των διαδοχικών σκανδάλων (SIEMENS, ΓΕΡΜΑΝΟΣ κ.α.).

    -- Η στροφή ενός σημαντικού τμήματος του κόσμου προς την αριστερά και ειδικότερα προς το ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και επιβεβαιώνει η πολιτική εμπειρία όλων μας.

    Οι εξελίξεις αυτές , τονίζεται στο ανακοινωθέν, >.

    Στην κατεύθυνση αυτή η ΠΣΕ διαμόρφωσε τις προτεραιότητες για επόμενο διάστημα και κυρίως:

    -- Την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, που θα ανοίξει το «χορό» των εργατικών και νεολαιίστικων κινητοποιήσεων του φθινοπώρου.

    --Την ανάπτυξη μιας πλατειάς πανεθνικής εμβέλειας καμπάνιας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της φτώχειας.

    Υπογραμμίζεται ακόμη ότι η ΠΣΕ αποφάσισε να ανοίξει τη διαδικασία για την επεξεργασία -στη βάση και των «κεκτημένων» της ιδρυτικής διακήρυξης- του πολιτικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαδικασία αυτή, επισημαίνεται στο ανακοινωθέν >.

    Ειδικότερα για τις ευρωεκλογές του επομένου έτους επισημαίνεται ότι <<ειδικό θέμα θα αποτελέσει το ζήτημα της αντιμετώπισης της πολιτικής της Ε.Ε. και των Ευρωεκλογών, που θα επιδιώξουμε να μετατραπούν σε ουσιαστική πολιτική μάχη και σχετικά με τις εσωτερικές εξελίξεις. Οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν το φετινό φθινόπωρο, μέσα από αντίστοιχη πανελλαδική συντονιστική διαδικασία.

    Η ΠΣΕ, στο ανακοινωθέν της >.

    Τέλος η Συντονιστική Γραμματεία ανέλαβε να προετοιμάσει και να συγκαλέσει τη νέα σύνοδο της ΠΣΕ, με την παραπάνω μορφή, μέσα στο φθινόπωρο του 2008.

    Ομιλία Αλέκου Αλαβάνου

    Τη δήλωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "θα σηκώσει το γάντι" αυτή την περίοδο "που το πολιτικό σύστημα είναι σε βαθιά κρίση και χρειάζεται ανατροπή και ριζοσπαστικός μετασχηματισμός", έκανε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας στην Πανελλαδική Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή της παράταξης.

    Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι "τα δυο, μέχρι πριν από λίγο, μεγάλα κόμματα έχουν οδηγήσει την Ελλάδα στο βούρκο. Χθες είχαμε τη Siemens, σήμερα έχουμε το σκάνδαλο της αγοράς του Γερμανού από την Cosmote" και πρόσθεσε "ότι και η πώληση του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom και κάθε ενέργεια εκποίησης των δημοσίων επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια στερείται κάθε νομιμότητας".

    Αναφερόμενος στις έως τώρα παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλαβάνος είπε, ότι αυτό που χαρακτήρισε τις ενέργειές μας όλα αυτά τα τελευταία χρόνια ήταν η τόλμη. Η ικανότητα δηλαδή να εντοπίζουμε έστω και μικρές δυνατότητες για την αριστερά και τον τόπο και να τις αξιοποιούμε υπενθυμίζοντας τη δράση του κόμματος στο θέμα του άρθρου 16, τη συνταγματική αναθεώρηση και τη νεολαία.

    Σήμερα, είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε ικανοί να κάνουμε το μεγάλο βήμα μπροστά. Να προβάλλουμε και να αγωνιστούμε για μια εναλλακτική λύση, ριζοσπαστική, κινηματική που θα δίνει απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα των πολιτών για την ακρίβεια, την ανεργία, την παιδεία και την υγεία.

    Ομιλία Αλέξη Τσίπρα

    Εντονη κριτική στα δυο μεγάλα κόμματα, αλλά και στη Δικαιοσύνη, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Πανελλαδική Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ. Τσίπρας ωστόσο, άρχισε την ομιλία του με αυτοκριτική τονίζοντας "ότι μετά από μια περίοδο παρατεταμένης "κοιλιάς" του ΣΥΡΙΖΑ, ύφεσης της εξωστρέφειας και της δραστηριότητας που θα έπρεπε να έχει αναπτύξει κατ'εντολή της Πανελλαδικής Σύσκεψης πριν από τρεις μήνες, που έδωσε ελπίδα, μεγάλη δυναμική, προοπτική στον κόσμο της Αριστεράς, αλλά κυρίως στον ανένταχτο κόσμο, πρέπει να πούμε ότι δεν ανταποκριθήκαμε σε αυτές τις προσδοκίες".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε, ότι το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα εγχείρημα πρωτότυπο και πρωτοποριακό και χρειάζεται την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, έμπνευση και τόλμη, κυρίως τόλμη για να ανοιχτεί στην κοινωνία και να προσπαθήσει να ανατρέψει τη σημερινή πυραμίδα.

    Αναφερόμενος στις συζητήσεις για τα σκάνδαλα ο κ. Τσίπρας είπε, ότι η κρίση είναι βαθιά κοινωνική, υποστηρίζοντας ότι τα δυο μεγάλα κόμματα δεν έχουν πλέον τους μηχανισμούς απορρόφησης της αυξανόμενης δυσαρέσκειας και δεν μπορούν να πείσουν κανέναν ότι αυτό το πολιτικό σύστημα μπορεί να δώσει διέξοδο και να έχει προοπτική και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η φθορά έχει αρχίσει να γίνεται μη αναστρέψιμη και για το λόγο αυτό ο αντίχτυπος των σκανδάλων έχει αρχίσει να γίνεται τεράστιος.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εκτίμησε ότι οι πολίτες πλέον δεν μπορούν να εμπιστευτούν κανέναν και γι'αυτό στρέφονται μαζικά στην αριστερά. Και πρόσθεσε :

    "Να εμπιστευτεί κανείς την ελληνική Δικαιοσύνη που συναγωνίζεται με την κυβέρνηση σε έναν αγώνα δρόμου για το πώς θα κουκουλωθούν οι αποκαλύψεις; Η Δικαιοσύνη που είχε 6,5 μήνες φυλακή την Τσέκου, αλλά τον κ. Χριστοφοράκο που έχει "λαδώσει" όλο το πολιτικό σύστημα δεν τον κάλεσε καν να καταθέσει;".

    Για την υπόθεση Γερμανός, ο κ. Τσίπρας είπε, ότι είναι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΟΤΕ, αυτός, ο οποίος σήμερα κατηγορείται, αν και προσπάθησαν όλο το προηγούμενο διάστημα μια ολόκληρη εβδομάδα, να αποκρύψουν το γεγονός ότι του είχαν ασκηθεί κατηγορίες λέγοντας ότι είναι κατά παντός υπευθύνου.

    Και αυτό είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ είναι μια ακόμη ένδειξη για το πώς προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποκρύψουν τις εξελίξεις και να κουκουλώσουν τα πράγματα.

    [05] Νεκρή από σεισμό στη Ρόδο

    Μία γυναίκα 56 χρονών έχασε τη ζωή της στην προσπάθεια της να βγει έξω από το σπίτι της λόγω του πανικού που προκλήθηκε από την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 6:26 το πρωί νότια της Ρόδου.

    Το τραγικό περιστατικό συνέβη στο δημοτικό διαμέρισμα Μασσάρων, στον δήμο Αρχαγγέλου.

    Η 56χρονη στην προσπάθεια της να εγκαταλείψει το σπίτι της μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, γλίστρησε κατεβαίνοντας τα σκαλιά και χτύπησε στο κεφάλι με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

    Μεταφέρθηκε αμέσως στο Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος της.

    Η σεισμική δόνηση είχε ένταση 6,3 βαθμούς της κλίμακος Ρίχτερ, έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο νησί της Ρόδου και στα γύρω νησιά προκαλώντας ανάλογη ανησυχία στους κατοίκους και στους επισκέπτες της περιοχής.

    Όπως έγινε γνωστό από την νομαρχία Δωδεκανήσου και την αστυνομική διεύθυνση δεν αναφέρθηκαν ζημιές εκτός από μικρή κατολίσθηση που σημειώθηκε στον επαρχιακό δρόμο Λάρδου -Πύλώνας η οποία αντιμετωπίστηκε αμέσως από συνεργείο του δήμου Λίνδου.

    Προκλήθηκαν επίσης σε ορισμένες περιοχές του νησιού διακοπές ρεύματος αλλά οι βλάβες αποκαταστάθηκαν άμεσα.

    [06] Επιφυλακή για πυρκαγιές

    Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς διαγράφεται για τις περιοχές: Αθηνών, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Ευβοίας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πέλλης, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας, Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλληνίας, (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Ιθάκη), Ζακύνθου, Κορίνθου, Ηλείας, Αχαΐας, Μεσσηνίας, για σήμερα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Με βάση τα προβλεπόμενα, δεν επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), καθώς και η ρίψη αναμμένων τσιγάρων. Παράλληλα η Γ.Γ.Π.Π εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει να λάβουν υπόψη τους τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες καθώς και τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας, ακολουθώντας τις οδηγίες των κρατικών και τοπικών Αρχών.

    Σημειώνεται ότι:

    1. Μέτρα Αυτοπροστασίας διατίθενται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Π και επιπλέον διανέμονται στις Νομαρχίες και Περιφέρειες ανά την Επικράτεια

    2. Αναλυτικές Συστάσεις και Μέτρα Αυτοπροστασίας παρέχονται από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.Ε.Π.Υ.) του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Εφιστάται, όλως ιδιαιτέρως, η προσοχή των πολιτών στην αυστηρή τήρηση της απόφασης των οικείων Νομαρχιακών Αρχών για την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε δάση και ευαίσθητες περιοχές .

    Ειδικότερα, οι εκδρομείς παρακαλούνται:

  • να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

  • να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά.

  • να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

    Tην απαγόρευση της κυκλοφορίας πεζών και τροχοφόρων στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, αποφάσισε για σήμερα το βράδυ ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, καθώς, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς για την περιοχή της Θεσσαλονίκης.

    Η απαγόρευση θα ισχύσει από τις 9 το βράδυ της 15ης Ιουλίου έως τις 6.30 το πρωί της επόμενης και αφορά στο τμήμα του Σέιχ Σου που περικλείεται από την Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης, την επαρχιακή οδό Πεύκων - Ασβεστοχωρίου - Εξοχής και την επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης -Πανοράματος - Χορτιάτη.

    [07] Αρχισαν οι εκπτώσεις

    Αρχίζουν σήμερα Τρίτη 15 Ιουλίου οι θερινές εκπτώσεις οι οποίες θα διαρκέσουν έως της 31 Αυγούστου 2008. Οι εκπτώσεις δίνουν την ευκαιρία, στους καταναλωτές να επωφεληθούν από τις μειωμένες τιμές των προϊόντων, αλλά ταυτόχρονα κρύβουν αρκετές παγίδες.

    Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούν τις αγορές τους.

    Όπως τονίζει ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, κ. Γιάννης Οικονόμου, σε ανακοίνωσή του, «ειδικά κατά την περίοδο των εκπτώσεων, κάθε καταναλωτής οφείλει να γνωρίζει ποια είναι τα δικαιώματά του, αλλά και τι θα πρέπει να προσέχει, ώστε να επιλέγει σωστά, με βάση τις δικές του ανάγκες. Εκπτώσεις στις τιμές δεν σημαίνει και εκπτώσεις στην ποιότητα και κυρίως στην ασφάλεια και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Οι πολίτες-καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν σωστή έρευνα αγοράς και βέβαια είναι απαραίτητος και ένας προγραμματισμός ανάλογα με τις δυνατότητες, τις ανάγκες και τις επιθυμίες.

    Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τα εξής:

    1. Αγοράζουν με βάση τον οικογενειακό προγραμματισμό και έχοντας επίγνωση των οικονομικών τους δυνατοτήτων

    2. Αποφεύγουν την αλόγιστη χρήση πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων

    3. Ελέγχουν προσεκτικά την ποιότητα των αγαθών που αγοράζουν. Σε περίπτωση ελαττώματος, έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν αντικατάσταση ή επιστροφή του προϊόντος. Εξαιρούνται του δικαιώματος της αντικατάστασης ή επιστροφής, προϊόντα στα οποία η προσφορά οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ελαττωματικά, ή όταν έχει λάβει σχετική γνώση ο καταναλωτής (σήμανση, ενημέρωση κτλ)

    4. Συγκρίνουν προσεκτικά τις τιμές και δεν παρασύρονται από δήθεν υψηλά ποσοστά εκπτώσεων ή από επιλεγμένα προϊόντα - «κράχτες».

    5. Ζητάνε πάντα απόδειξη για τη συναλλαγή που κάνουν.

    6. Ζητάνε εγγύηση και οι οδηγίες χρήσης των αγαθών που αγοράζουν, να είναι στην ελληνική γλώσσα.

    7. Καταγγέλλουν κάθε πρόβλημα που συναντούν (πλασματική έκπτωση, ελαττωματικό προϊόν, κτλ) στην τηλεφωνική γραμμή 1520 της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, η οποία λειτουργεί από τις 08:00 ως τις 22:00.

    Από την πλευρά του το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών) επισημαίνει:

    - Πριν βγείτε για ψώνια να σκεφτείτε καλά τις ανάγκες που έχετε και μη δημιουργείτε τεχνητές, μην πέφτετε θύματα της υπερκατανάλωσης.

    - Μην αγοράζετε με την λογική του φθηνού εάν δεν το χρειάζεστε, είναι περιττό και δεν έχετε κανένα κέρδος.

    - Μην επηρεάζεστε από την διαφήμιση. Η ωραιοποιημένη εικόνα των προϊόντων δεν σημαίνει ότι ανταποκρίνεται και στην πραγματικότητα.

    - Πριν αγοράσετε, κάνετε μια έρευνα αγοράς, συγκρίνετε τιμές και επιλέξετε σωστά.

    - Αν αγοράσετε ελαττωματικά προϊόντα, να τα επιστρέψετε αμέσως και να τα αντικαταστήσετε με άλλα ή να πάρετε πίσω τα λεφτά σας

    Οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να αλλάξουν τα προϊόντα τα οποία παρουσιάζουν ελάττωμα και αγοράστηκαν την περίοδο των εκπτώσεων. Ο έμπορος μπορεί να αρνηθεί αλλαγή ελαττωματικών ειδών, μόνο εάν το προϊόν είναι σε τιμή προσφοράς λόγω των συγκεκριμένων ελαττωμάτων και εφόσον έχει ενημερώσει σχετικά τον καταναλωτή πριν την αγορά με ανάλογη πινακίδα.

    - Κάθε είδος πρέπει να γράφει δύο τιμές. Μία που ίσχυε πριν την έκπτωση και μία που προκύπτει μετά καθώς και το ποσοστό της έκπτωσης.

    ΠΡΟΣΟΧΗ Το ποσοστό της έκπτωσης πρέπει να αναγράφεται στο καρτελάκι κάθε προϊόντος και όχι στο συνολικό ποσοστό στις βιτρίνες των καταστημάτων.

    - Αγοράζετε εποχιακά είδη, μην περιμένετε ότι θα έχετε την ευκαιρία να αγοράσετε μία τηλεόραση ή ένα ψυγείο σε καλή τιμή, αντίθετα μπορεί να πετύχετε καλή τιμή σε ρούχα, παπούτσια και είδη της φετινής μόδας.

    - Η αγορά προϊόντων με δόσεις ή πιστωτικές κάρτες, πρέπει να δίνετε προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια, για τους όρους που διέπουν αυτή την συνδιαλλαγή.

    - Ζητείστε για όλες τις αγορές σας αποδείξεις και μην ξεχνάτε ότι μέρος της ευθύνης έχουν και οι καταναλωτές, εάν στο δρόμο σας γίνει έλεγχος και δεν έχετε απόδειξη, το δε πρόστιμό είναι μεγάλο.

    - Αποφύγετε τον συνωστισμό, ανάμεσα στο πολύ κόσμο υπάρχουν και μερικοί που δεν θέλουν να ξοδέψουν αλλά σκοπεύουν να το δικό σας πορτοφόλι.

    - Καταγγείλετε κάθε περίπτωση πλασματικών εκπτώσεων ή ελαττωματικών προϊόντων στο ΕΛΚΕΚΑ (Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών) τηλ.210-3803116 ή στο 1520.

    [08] Υπέρ της αποχώρησης από το Ιράκ

    Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα τάχθηκε σήμερα υπέρ της αποχώρησης του μεγαλύτερου μέρους των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ το καλοκαίρι του 2010, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι θέλει να διατηρήσει για μια απροσδιόριστη περίοδο μια "δύναμη που θα παραμείνει στην περιοχή" και η οποία θα πολεμήσει την Αλ Κάιντα στη χώρα.

    Υποσχέθηκε επίσης ότι δεν θα επιδιώξει να διατηρήσει μόνιμες στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ, αν εκλεγεί πρόεδρος το Νοέμβριο.

    "Όπως το έχω πει πολλές φορές, θα πρέπει να λάβουμε περισσότερες προφυλάξεις για να βγούμε από το Ιράκ, απ' όσες λάβαμε για να μπούμε στη χώρα", εξηγεί ο Ομπάμα σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "New York Times".

    Τάχθηκε υπέρ μιας αποχώρησης "το καλοκαίρι του 2010, σε δυο χρόνια, και σε περισσότερα από επτά χρόνια από την έναρξη της σύγκρουσης".

    "Μετά την αναδιάταξη, η δύναμη που θα παραμείνει στο Ιράκ θα έχει περιορισμένες αποστολές: να καταδιώκει τα απομεινάρια της αλ Κάιντα στην Μεσοποταμία, να προστατεύει τις αμερικανικές υπηρεσίες και, εφόσον οι Ιρακινοί σημειώσουν πολιτική πρόοδο, να εκπαιδεύσει τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας", πρόσθεσε ο Ομπάμα.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις παλαιστίνιου αξιωματούχου που δημοσιεύει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την αμερικανική προεδρία πρόκειται να συναντηθεί στις 23 Ιουλίου με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη.

    Ο Μπάρακ "Ομπάμα θα μεταβεί στα Παλαιστινιακά Εδάφη στις 23 Ιουλίου και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Αμπάς και με την παλαιστινιακή διοίκηση στη Ραμάλα", δήλωσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και τις "εντάσεις στη Μέση Ανατολή", σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Στις 22 Ιουλίου ο Ομπάμα θα μεταβεί στην Ιορδανία όπου θα έχει επαφές με τον βασιλιά Αμπντάλα Β', ανακοίνωσε το Σάββατο ιορδανός αξιωματούχος.

    Το προεκλογικό επιτελείο του αφροαμερικανού υποψηφίου είχε ανακοινώσει ότι ο Ομπάμα θα μεταβεί το καλοκαίρι στο Ισραήλ, την Ιορδανία όπως και στη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένες ημερομηνίες.

    Θα είναι το πρώτο ταξίδι στη Μέση Ανατολή του Μπάρακ Ομπάμα μετά την αποχώρηση της εσωκομματικού του αντιπάλου, Χίλαρι Κλίντον από την κούρσα για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Τον Μάρτιο ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία Τζον Μακέιν μετέβη στο Ισραήλ αλλά όχι στα Παλαιστινιακά Εδάφη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 July 2008 - 6:30:30 UTC