Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ
  • [02] Στο "σφυρί" αντικείμενα αστέρων

  • [01] Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

    Υπό την προεδρία του Γ.Παπανδρέου συνεδριάζει από τις 10 το πρωί το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

    Τώρα είναι η ώρα που όλοι οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και με την οποία του ζητεί να προβεί σε όλες τις ενέργειες προκειμένου να ανοίξει η Βουλή και να συζητήσει την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Siemens.

    Δεν μπορεί, τονίζει ο κ. Παπανδρέου, η υπόθεση της Siemens να είναι ανοιχτή αλλά η Βουλή κλειστή και δεν μπορεί να ασχολούνται όλοι με το σκάνδαλο αυτό, εκτός από τη Βουλή. Και προσθέτει ότι το ελάχιστο και αυτονόητο βήμα που πρέπει να κάνει ο κ. Καραμανλής, είναι να σταματήσει να αρνείται τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται επίσης στις πρωτοβουλίες και τις προτάσεις που είχε κάνει ο ίδιος από τον περασμένο Ιανουάριο προς τον πρωθυπουργό, υπενθυμίζοντας την άρνηση που συνάντησε από την πλευρά του κ. Καραμανλή, τόσο για τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών όσο και για την κατάρτιση ενός προγράμματος διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς.

    Απορρίπτει τις αιτιάσεις του κ. Καραμανλή που κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι δεν δέχθηκε το συνταγματικό δικαστήριο, συμπεραίνοντας ότι αποτελεί άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συνεργασία, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία προφανή και σκόπιμη διαστρέβλωση των θέσεων του Κινήματος.

    Τονίζει επίσης ότι σήμερα απαιτείται θάρρος και πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα διαφθοράς και υπογραμμίζει ότι οι δυο τους έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη γι΄αυτό. Είτε θα συμφωνήσουμε για να ξεκαθαρίσουμε όλες αυτές τις υποθέσεις, είτε θα παραιτηθούμε από τις ευθύνες που μας αναλογούν, τονίζει ο κ. Παπανδρέου και υπογραμμίζει ότι αυτό είναι το δίλημμα στο οποίο ο ίδιος έχει απαντήσει και ζητεί την απάντηση του πρωθυπουργού.

    Αναφορικά με την πρόταση του κ. Καραμανλή για να συσταθεί Διακομματική Επιτροπή τον Οκτώβριο, ο κ. Παπανδρέου αφού αρχικά εκφράζει τη χαρά του για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αποδέχεται πλέον την σημασία της διακομματικής συνεργασίας, εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για την πρόταση του κ. Καραμανλή.

    Δεν έχουμε την πολυτέλεια σήμερα, τονίζει ο κ. Παπανδρέου, να συζητάμε ακαδημαϊκά για ένα γενικό φαινόμενο διαφθοράς, όταν έχουμε μπροστά μας υποθέσεις που συγκλονίζουν τον τόπο. Και κατηγορεί τον κ. Καραμανλή ότι επέλεξε τη σιωπή και τη συγκάλυψη, όταν ο ίδιος ζήτησε να προχωρήσουν συντεταγμένα όλα τα κόμματα της Βουλής.

    Τονίζει επίσης ότι η πρόταση του κ. Καραμανλή για τη Διακομματική Επιτροπή αποτελεί μια ακόμη έμπρακτη απόδειξη της έλλειψης πολιτικής βούλησης του πρωθυπουργού να αποκαλυφθεί τώρα η αλήθεια και να θωρακιστούν οι θεσμοί της χώρας απέναντι στη διαφθορά.

    Θεωρεί επίσης ότι η πρόταση Καραμανλή είναι μια προσπάθεια να εξουδετερωθεί για τρεις ακόμα μήνες η Βουλή ως θεσμικός χώρος διερεύνησης και αντιμετώπισης μιας υπόθεσης η οποία υποσκάπτει τα θεμέλια του πολιτικού μας συστήματος.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρεται και σε προηγούμενες υποθέσεις, τονίζοντας ότι η πρόταση του κ. Καραμανλή έρχεται να προστεθεί σε μία αλυσίδα θεσμικών παρεκτροπών.

    Επισημαίνει επίσης ότι η Siemens παρά τα όσα έχουν αποκαλυφθεί εξακολουθεί και σήμερα να συναλλάσσεται με το δημόσιο και παράλληλα κατηγορεί την κυβέρνηση και τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι με πράξεις, παραλείψεις και παρεμβάσεις προς συγκεκριμένους δικαστικούς λειτουργούς απαξίωσαν την έως τώρα δικαστική έρευνα.

    Για όλους αυτούς τους λόγους, προσθέτει ο κ. Παπανδρέου, είναι αναγκαίο να δράσει αποφασιστικά η Βουλή και μάλιστα παράλληλα με τη δικαστική έρευνα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέρχεται και στην πρόταση του για την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η οποία λειτουργεί και στα θερινά τμήματα και ως διακομματική Επιτροπή και η οποία μπορεί να ασχοληθεί με όλα τα θέματα που αφορούν στη διαφθορά και τη διαφάνεια και όχι μόνο με ένα θέμα όπως επιχειρεί να περιορίσει το αντικείμενο ο πρωθυπουργός, αναφέρει ο κ. Παπανδρέου.

    Το σκάνδαλο της Siemens και όλα τα προηγούμενα τα οποία συγκάλυψε η κυβέρνηση, προσθέτει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι σκάνδαλα διαφθοράς κρατικών λειτουργών και αφορούν δημόσιες συμβάσεις, προμήθειες, διαχείριση δημοσίου χρήματος και ανεπάρκεια ελεγκτικών μηχανισμών.

    Και αναφορικά με την αντιμετώπιση του σκανδάλου της Siemens τονίζει ότι προϋπόθεση είναι η άμεση διαλεύκανση όλων των πτυχών και της δράσης των εμπλεκόμενων προσώπων. Και αυτό, όπως αναφέρει, μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Και καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι με τις πράξεις να αρνείται αυτή την έρευνα σέρνει στο τέλμα όλο το πολιτικό σύστημα.

    [02] Στο "σφυρί" αντικείμενα αστέρων

    Πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια έδωσε ένας συλλέκτης για να αγοράσει το κάλυμμα των τυμπάνων των Beatles που απεικονίζεται στον δίσκο Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band, που κυκλοφόρησε το 1967.

    Η δημοπρασία με διάφορα αναμνηστικά των Σκαθαριών και άλλων αστέρων της μουσικής σκηνής διοργανώθηκε από τον Οίκο Κρίστις, στο Λονδίνο. Οι διοργανωτές εκτιμούσαν ότι θα πουλούσαν περίπου 150.000 λίρες το ζωγραφισμένο τύμπανο, που είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αντικείμενα στην ιστορία του συγκροτήματος, αλλά τελικά πουλήθηκε για 541.250 λίρες, δηλαδή 1,07 εκατομμύριο δολάρια, σε τιμή τετραπλάσια από εκείνη που υπολόγιζε ο Οίκος Κρίστις.

    Το χειρόγραφο του Τζον Λένον με τους στίχους του τραγουδιού Give Peace A Chance, ξεπέρασε επίσης την τιμή που υπολόγιζαν οι διοργανωτές της δημοπρασίας και από τις 300.000 λίρες, πουλήθηκε έναντι 421.250 λιρών.

    Ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου του Τζον Λένον, τα οποία φορούσε όταν φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο του δίσκου Mind Games, πουλήθηκε 39.650 λίρες.

    Στη δημοπρασία αυτή πουλήθηκε μία σπάνια ηχογράφηση συναυλίας του Τζίμι Χέντριξ, στο Μπεντφορντσάιρ, τον Ιούλιο του 1968, έναντι 48.050 λιρών. Δημοπρατήθηκε επίσης ένας ενισχυτής που χρησιμοποιούσε ο Χέντριξ σε συναυλίες από το 1967 έως το 1969 έναντι 25.000 λιρών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 July 2008 - 8:30:14 UTC