Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Διακομματική Επιτροπή για τη διαφάνεια"
  • [02] Κρίσιμη Σύνοδος

  • [01] "Διακομματική Επιτροπή για τη διαφάνεια"

    Τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, για τη θωράκιση των κομμάτων και τον αυστηρότερο έλεγχο του λεγόμενου «πολιτικού» χρήματος, ζητά ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, με επιστολή που απέστειλε σήμερα προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα. Τη σύσταση της Διακομματικής Επιτροπής είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, κατά την πρόσφατη (27.6.2008) Προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση στη Βουλή.

    Το πλήρες κείμενο της επιστολής του πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Βουλής έχει ως εξής:

    « Όπως δήλωσα κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, στις 27.6.2008, σειρά προτάσεων τις οποίες καταθέσαμε κατά τη διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος για την εμπέδωση της διαφάνειας στο δημόσιο τομέα και το δημόσιο βίο, ιδίως αναφορικά με τη θωράκιση των κομμάτων και τον αυστηρότερο έλεγχο του λεγόμενου "πολιτικού" χρήματος, δεν κατέστη δυνατό να γίνουν συνταγματική επιταγή, λόγω της άρνησης σύμπραξης της Αντιπολίτευσης. Ωστόσο, θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα ορισμένα από τα μέτρα αυτά να θεσπιστούν με νομοθετική ρύθμιση. Είναι, μάλιστα, σήμερα εξαιρετικά επιτακτικά, έτσι ώστε αφενός να εμπεδωθεί ακόμη περισσότερο η διαφάνεια και αφετέρου να δοθεί έμπρακτη απάντηση σε κάθε προσπάθεια, η οποία δημιουργεί, πολλές φορές, άκριτα και αφοριστικά, σκιές σε βάρος του πολιτικού συστήματος στο σύνολό του.

    Με βάση τα παραπάνω, όπως προανήγγειλα στην ίδια συνεδρίαση της Βουλής, σας ζητώ να προχωρήσετε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, στη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, η οποία να επεξεργασθεί όλα τα ανωτέρω ζητήματα, να καταρτίσει και να υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση νομοθετικής πρωτοβουλίας, κινούμενη, όπως είναι αυτονόητο, στα όρια που χαράσσει το Σύνταγμα. Βασικό αντικείμενο της Διακομματικής Επιτροπής προτείνουμε να είναι τα ζητήματα που αφορούν στην εσωτερική λειτουργία των Κομμάτων και συγκεκριμένα στη διαφάνεια των λειτουργικών και εκλογικών δαπανών τους, με την υποχρέωση τήρησης συγκεκριμένων στοιχείων και αποδείξεων, τη χρηματοδότησή τους, στο μεγαλύτερο δυνατό μέρος, από τον κρατικό προϋπολογισμό, με την παράλληλη ενίσχυση των κανόνων διαφάνειας για τους πόρους που θα προέρχονται από την ιδιωτική συμμετοχή, καθώς και την αυστηροποίηση των κυρώσεων για τους παραβάτες. Ανάλογες ρυθμίσεις θεωρούμε ότι πρέπει να προβλέπονται και για τους βουλευτές καθώς και τους υποψήφιους βουλευτές.

    Στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής είναι αυτονόητο ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη προτάσεις που έχουν υποβληθεί, καθώς επίσης και προτάσεις που πρόκειται να υποβληθούν από όλα τα Κόμματα. Ζητούμε τη σύμπραξη όλων των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, έτσι ώστε να καταλήξουμε από κοινού στις προσφορότερες ρυθμίσεις για την περαιτέρω θωράκιση του δημόσιο βίου και του δημόσιου τομέα».

    Δηλώσεις Θ.Ρουσόπουλου

    Ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε ότι η πρόταση του πρωθυπουργού περί συστάσεως διακομματικής επιτροπής για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου, που αφορά τη χρηματοδότηση των κομμάτων, «δείχνει την απόλυτη συνέπεια της Ν.Δ σε αυτό το -ειδικού βάρους- θέμα, πέραν των νόμων, που έχει περάσει αυτά τα τέσσερα χρόνια και την εισήγησή της για αλλαγή του άρθρου 29 του Συντάγματος».

    «Η ευκαιρία χάθηκε, λόγω της γνωστής μικροπολιτικής αντίδρασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ανέγνωσε την επιστολή του κ. Καραμανλή προς τον Πρόεδρο της Βουλής, με την οποία ο πρωθυπουργός ζητά τη σύσταση διακομματικής επιτροπής.

    Ο κ. Ρουσόπουλος πρόσθεσε πως θα ήταν χρήσιμο, εφόσον τα κόμματα επιθυμούν να συμμετάσχουν, να αρχίσουν την επεξεργασία των θέσεών τους, ούτως ώστε, όταν αρχίσει να συνεδριάζει η επιτροπή με την έναρξη της ολομέλειας της Βουλής, να είναι έτοιμες οι προτάσεις τους και «να οδηγηθούμε σε νομοθετική ρύθμιση, που είναι απαραίτητη».

    Ο κ. Ρουσόπουλος, αναφερόμενος στην υπόθεση της Siemens, είπε ότι γίνεται προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων εις βάρος της Δικαιοσύνης και εις βάρος της κυβέρνησης και ανέφερε συνοπτικά τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η κυβέρνηση. Είπε ότι από το Δεκέμβριο του 2006 δόθηκε δικαστική συνδρομή στις γερμανικές αρχές, ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για το πολιτικό χρήμα, ότι έχει δοθεί οδηγία από το υπουργείο Οικονομίας στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων για τυχόν φορολογικές παραβάσεις - κάτι που μόλις 24 ώρες, μετά την κοινοποίησή του, ζητήθηκε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης- ότι εφόσον ο δικαστικός λειτουργός ζητήσει ειδικό έλεγχο, θα γίνει αμέσως, ότι ο υπουργός Οικονομίας έδωσε εντολή για σύσταση ειδικού συνεργείου, που θα ελέγξει τις ανέλεγκτες χρήσεις της γερμανικής εταιρείας από το 2003 έως σήμερα, ότι θα συσταθεί και άλλο ειδικό συνεργείο που θα ελέγξει όλες τις χρήσεις της εταιρείας από το 1997 έως το 2003 και επίσης, ότι η κυβέρνηση θα απευθυνθεί στο νομικό συμβούλιο του κράτους για να ζητήσει την εξέταση του ζητήματος που αφορά τη δικαστική προστασία του ελληνικού δημοσίου κατά της Siemens.

    «Οι διοικητικές ενέργειες, που μπορεί να αναπτύξει η χώρα μας, οφείλουν να κινούνται στο πλαίσιο του εθνικού και του κοινοτικού δικαίου», συμπλήρωσε και ύστερα από ερώτηση, είπε ότι αυτά θα γίνουν για να μην υπάρχει αμφιβολία στους πολίτες ότι η κυβέρνηση θέλει να ελέγξει σε βάθος την υπόθεση.

    «Εφόσον συστήνεται αυτή η επιτροπή, θα ελέγξει όλες τις χρήσεις και εφόσον προκύψουν στοιχεία, θα ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις», απάντησε σε ερώτηση για το αν υπάρχουν ενδείξεις για παραβάσεις από το 1997 έως το 2003.

    Για το τι απαντά στο ΠΑΣΟΚ, που ισχυρίζεται ότι δεν χρειάζεται εισαγγελική παραγγελία για να κάνει έλεγχο η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο ίδιος είπε πως ο εισαγγελέας είχε το δικαίωμα στην προανάκριση, εφόσον έβρισκε στοιχείο που χρειαζόταν να παραγγείλει έλεγχο, να το κάνει, ενώ το ίδιο έχει και ο δικαστής.

    «Η ΥΠΕΕ μπορεί να κάνει παράλληλα το δικό της έλεγχο. Δεν είναι κάτι που απαγορεύεται από κάποιο νόμο. Εγώ ανέφερα τις κινήσεις που μπορούν διοικητικά να γίνουν και αυτές προβλέπουν και τον έλεγχο από την ΥΠΕΕ», συμπλήρωσε.

    Σε αίτημα δημοσιογράφου να σχολιάσει τη δήλωση του βουλευτή της Ν.Δ ότι πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Λιάπης, ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως δεν θα κάνει σχόλιο και πως η άποψη της κυβέρνησης είναι γνωστή από τον ίδιο. «Κανένα σχόλιο» ήταν η απάντησή του σε πολλά ερωτήματα για τον κ. Ταττούλη, ενώ για τα περί κομματικής πειθαρχίας και αν αντιμετωπίζει πρόβλημα η κυβέρνηση με δεδομένο ότι έχει 151 βουλευτές, είπε ότι η κυβέρνηση έχει τη δεδηλωμένη της Βουλής και ρώτησε αν ο δημοσιογράφος που έθεσε το ερώτημα έχει πληροφορία ότι βουλευτής θα ανατρέψει την κυβέρνηση.

    Σε ερώτηση τι διαφορά είχε η υπόθεση με τα κότερα επί κυβέρνησης Σημίτη με την υπόθεση Λιάπη, είπε ότι ρωτήθηκε την περασμένη εβδομάδα και απάντησε ότι η μία υπόθεση δεν έχει καμία σχέση με την άλλη. Έκανε δε, λόγο για μια σειρά από φήμες που καταρρίφθηκαν η μία μετά την άλλη.

    Με αφορμή τη χθεσινή δήλωση του κ. Λιάπη περί ΟΤΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως όλες οι συμβάσεις στη θητεία αυτή της κυβέρνησης είναι σύμφωνες με το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο και πως αν υπάρχει οτιδήποτε διαφορετικό, θα ήταν ενδιαφέρον να το μάθουν οι πολίτες.

    «Το να δημιουργούνται εντυπώσεις με γενικές και αόριστες αναφορές για πράγματα, που δεν συνέβησαν, δεν βοηθάει στη διαλεύκανση της υπόθεσης», τόνισε και πρόσθεσε πως αν υπάρχει οποιοδήποτε στοιχείο, να κατατεθεί στην έρευνα της Δικαιοσύνης και των διοικητικών αρχών.

    Σε ερώτηση για το ποια είναι τα κέντρα για τα οποία κάνει λόγο στη δήλωσή του ο κ. Λιάπης, απάντησε πως είναι γνωστό ποια κέντρα ξεκίνησαν αυτή την υπόθεση προσωπικής επίθεσης κατά του υπουργού Πολιτισμού, ενώ σε άλλη ερώτηση γιατί η κυβέρνηση "κατόπιν εορτής" παίρνει πρωτοβουλίες, είπε ότι η υπόθεση είναι σε έρευνα η οποία δεν τελείωσε και "κατόπιν εορτής" έρχονται κάποιοι να καταθέσουν προτάσεις τώρα για το πολιτικό χρήμα, ενώ «επί 4 χρόνια η κυβέρνηση ζητά ενίσχυση των θεσμών διαφάνειας και αν είχε ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση, θα συζητούσαμε τώρα πόσο γρήγορα θα έρθει νόμος».

    Επισήμανε ότι η πρόταση της Ν.Δ προέβλεπε έλεγχο από το ελεγκτικό συνέδριο, ότι η Πολιτεία οφείλει να φτιάχνει κανόνες και ανέφερε ότι είναι βέβαιο πως το έγκλημα απαγορεύεται, αλλά έγκλημα υπάρχει. Σχετικά με το δημοσίευμα της εφημ. Έθνος της Κυριακής, είπε ότι έχει ενδιαφέρον για όλους να βρεθεί κάτι, «ώστε να δούμε αν η καταγγελία έχει δόση αλήθειας και αυτό θα είναι αποτέλεσμα της έρευνας που γίνεται».

    Για το αν η Siemens θα εξακολουθήσει να συμμετέχει σε διαγωνισμούς, ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως κάποια χώρα που επέβαλε κάτι κατά της εταιρείας δεν είναι μέλος της ΕΕ, όπως εμείς που οφείλουμε να κινούμαστε με σεβασμό στο εσωτερικό και κοινοτικό δίκαιο.

    «Περιμένουμε από το νομικό συμβούλιο του κράτους να μας δοθεί απάντηση σε ποιο βαθμό και με ποιο τρόπο μπορεί το κράτος να ζητήσει δικαστική προστασία, έναντι ενεργειών που έβλαψαν τη χώρα μας», τόνισε και έκανε λόγο για "περιπεπλεγμένα νομικά ζητήματα". Με αφορμή παρεμφερή ερώτηση έφερε, ως παράδειγμα, το νόμο για το βασικό μέτοχο.

    Καλούμενος να σχολιάσει χθεσινή δήλωση του κ. Βερελή ότι "κάπως έτσι γέμιζαν τα κομματικά ταμεία", ο κ. Ρουσόπουλος κάλεσε τους δημοσιογράφους να ζητήσουν από τον κ. Βερελή να πει περισσότερα. «Νομίζω ότι τον πρόλαβε ο κ.Τσουκάτος», συμπλήρωσε.

    Για όσα δε, λέει ο Γ. Παπανδρέου για το πολιτικό χρήμα, ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως αν τα εννοούσε, δεν θα άφηνε να καταψηφιστεί το Σύνταγμα. «Απλές απορίες μπορεί να εκφράσει κανένας για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αυτά που λέει τα εννοεί», πρόσθεσε.

    [02] Κρίσιμη Σύνοδος

    Οι ηγέτες των πλουσιότερων χωρών θα βρίσκονται από σήμερα Δευτέρα στο Ταγιάκο της Ιαπωνίας για τη σύνοδο της G-8, που στιγματίζεται από την παγκόσμια οικονομική κρίση και τον αγώνα κατά των κλιματολογικών αλλαγών λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

    Παράλληλα σε διάφορες πόλεις στην Ιαπωνία θα γίνονται πολυπληθείς συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πολιτών που τάσσονται κατά της παγκοσμιοποίησης.

    Η G-8 συνέρχεται τη στιγμή που η οικονομία των πολύ ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών γνωρίζει μια περίοδο σοβαρής και μεγάλης κάμψης που προκλήθηκε τόσο από τις αλυσσιδωτές αυξήσεις της τιμής του πετρελαίου όσο και από τις αυξήσεις των επισιτιστικών ειδών αλλά και από τις γενικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που πλήττουν τις ΗΠΑ και την Ευρώπη από τον περασμένο χρόνο.

    Με βάση δημοσίευμα της ιαπωνικής εφημερίδας Γιομιούρι Σιμπούν, το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές, οι χώρες της G8 θα συγκροτήσουν στη διάρκεια της συνόδου στο Τογιάκο, ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Η ομάδα εργασίας θα εξετάσει κυρίως την πιθανότητα άρσης ορισμένων περιορισμών στις εξαγωγές, που εμποδίζουν τις πιο φτωχές χώρες να έχουν πρόσβαση στα πλεονάσματα τροφίμων των πλουσίων χωρών.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο ομόλογός του της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ είναι οι πρώτοι ηγέτες που έφτασαν ήδη από την Κυριακή στην Ιαπωνία για τη σύνοδο η οποία θα διεξαχθεί σε πολυτελές ξενοδοχείο στη λίμνη Τόγιακο στο νησάκι Χοκάιντο στο βόριεο τμήμα της Ιαπωνίας. Τους δύο ηγέτες υποδέχτηκε ο ιάπωνας πρωθυπουργός Γιασούο Φουκούντα.

    "Οσον αφορά τις αυξήσεις των ειδών τροφίμων και του πετρελαίου, γεγονός που έχει πολύ αρνητικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία, είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να γίνουν επείγουσες προσπάθειες" υπογράμμισε ο κ. Φουκούντα στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κ. Μπους.

    Σχετικά με την κρίση στην παγκόσμια οικονομία , ο πρόεδρος Μπους αναφέρθηκε στην πολιτική του "ισχυρού δολαρίου" , παρά το γεγονός ότι η τιμή που συνεχίζει να σημειώνει πτωτικές τάσεις σε σχέση με άλλα νομίσματα, ενώ αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι η αμερικανική οικονομία δεν είναι "τόσο εύρωστη" όσο ευχόταν.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ευχήθηκε όπως η G-8 ενθαρρύνει τη διαφάνεια στην αγορά πετρελαίου.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Γιομιούρι Σιμπούν, ο κ. Σαρκοζί, η χώρα του οποίου προεδρεύει από τις αρχές Ιουλίου της ΕΕ, αναφέρει: "Εύχομαι όπως η G-8 επιτύχει τη διαφάνεια στην αγορά, και καταφέρει να υπάρξει από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες δημοσιοποίηση πληροφοριών σχετικά με τις προσφορές τους και τα αποθέματά τους, και από τις καταναλώτριες χώρες δημοσιοποίηση πληροφοριών σχετικά με το πετρελαϊκό στόκ τους".

    Στην ίδια συνέντευξη ο Γάλλος πρόεδρος αναφερόμενος στη μάχη κατά της επισιτιστικής κρίσης τόνίζει ότι η G-8 πρέπει να καλέσει τα πλουσιότερα κράτη στον κόσμο, να άρουν -εάν δεν το έχουν κάνει- τις απαγορεύσεις στις εξαγωγές ειδών τροφίμων.

    Παράλληλα, ο κ.Σαρκοζί εκφράζει την υποστήριξή του στη διεύρυνση των παρουσιών στη σύνοδο για να συμπεριλάβει την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία, το Μεξικό και τη Νότιο Αφρική. «Η G8 θα πρέπει να προσαρμοσθεί στον 21ο αιώνα», τονίζει και σημειώνει πως χωρίς τη συμμετοχή των αναδυομένων χωρών, οι οποίες κερδίζουν έδαφος στην παγκόσμια οικονομία, η Ομάδα των Οκτώ θβ αντιμετωπίσει δυσκολίες στη διαχείριση των κρίσεων. «Η G8 πρέπει να διευρυνθεί ώστε νβ αποδείξει τη δικαιοσύνη στη λήψη των αποφάσεων», προσθέτει.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι μια σειρά μέτρων θα ληφθούν στη σύνοδο κορυφής της G8 για να αντιμετωπιστεί η ραγδαία αύξηση των τιμών των βασικών ειδών διατροφής και κάλεσε τις χώρες της G8 να έχουν συνομιλίες με μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

    Σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel am Sonntag, η Μέρκελ τονίζει ότι στη σύνοδο της G8, την προσεχή εβδομάδα στο Τογιάκο της βόρειας Ιπαωνίας, θα υιοθετηθεί μια μεγάλη σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της διατροφικής κρίσης.

    Σύμφωνα με την Μέρκελ, τα μέτρα αυτά προβλέπουν την αντιμετώπιση βραχυπρόθεσμα της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και την αύξηση μακροπρόθεσμα της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής.

    Υπενθυμίζεται ότι στη G-8 μετέχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Γερμανίας, του Καναδά, των ΗΠΑ, της Γαλίας, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας, ενώ την Τετάρτη θα συμμετάσχουν και οι ηγέτες μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών όπως η Κίνα και η Ινδία, η αυξανόμενη ζήτηση από τις οποίες θεωρείται ως ένας από τους παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 July 2008 - 12:30:15 UTC