Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική εξυγίανση"
  • [02] Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ
  • [03] "Πρωταγωνίστρια η Αριστερά"

  • [01] "Μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική εξυγίανση"

    Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2008 θα πρέπει η Ελλάδα να έχει υποβάλει το δεύτερο τριετές κύκλο μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ.Γιώργος Αλογοσκούφης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του σε συνάντηση με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2008-2010, είπε ότι στον πρώτο κύκλο έγινε σημαντική πρόοδος από όλες τις χώρες της ΕΕ και στο δεύτερο τριετή κύκλο μεταρρυθμίσεων διατηρούμε τους ίδιους στόχους για την περίοδο 2008-2010 και πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην υλοποίησή του.

    Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί η ανάπτυξη, η απασχόληση και η κοινωνική συνοχή καθώς επίσης και να ενισχυθούν οι πολιτικές για το περιβάλλον, ενώ ο υπουργός ανέφερε ότι η κατάρτιση της αναθεώρησης του προγράμματος γίνεται σε μια περίοδο που η παγκόσμια οικονομία περνάει μια από τις κρισιμότερες φάσεις της.

    Μάλιστα, ο κ.Αλογοσκούφης επισήμανε ότι έχουμε σαφείς ενδείξεις για σημάδια επιβράδυνσης της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και στον πληθωρισμό ενώ ήδη κάποιοι μιλούν για στάσιμο πληθωρισμό.

    Ο υπουργός ανέφερε ότι θα συνεχίσουμε την δημοσιονομική εξυγίανση και τις μεταρρυθμίσεις καθώς και τις προσπάθειες για διαφάνεια και συγκράτηση των δαπανών, ενώ η κυβέρνηση ενισχύει τις πρωτοβουλίες για τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα καθώς το φθινόπωρο θα τεθεί σε εφαρμογή το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής.

    Ο κ.Αλογοσκούφης δήλωσε επίσης ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια είναι σημαντικά υψηλός, σημειώνει κάποια επιβράδυνση αλλά παραμένει σημαντικά υψηλότερος από το μέσο όρο της ευρωζώνης και πρόσθεσε ότι δεν χρειάζονται σπασμωδικές κινήσεις στην οικονομική πολιτική.

    Κυβερνητική Επιτροπή

    Η διαφάνεια και ο έλεγχος δαπανών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και η ένταξη των ειδικών λογαριασμών των υπουργείων στον επόμενο προϋπολογισμό, ήταν τα κυρίαρχα αντικείμενα της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Η συνεδρίαση αφορούσε θέματα του υπουργείου Οικονομίας και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης ενημέρωσε τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής για την κατάσταση στη διεθνή οικονομία και τις επιπτώσεις της.

    Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι αποφασίστηκε η σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής με στόχο τη διαφάνεια και τον έλεγχο των δαπανών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ειδικά στους φορείς των τομέων της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Η Διυπουργική Επιτροπή που θα αποτελείται από τους αρμόδιους υπουργούς θα ελέγχει τους προϋπολογισμούς, την υλοποίησή τους και τους απολογισμούς των φορέων, με στόχο τον έλεγχο των δαπανών και τη μεγαλύτερη διαφάνεια.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ακόμη ότι αποφασίστηκε η ένταξη των ειδικών λογαριασμών των υπουργείων στον προϋπολογισμό με στόχο επίσης τον έλεγχο των δαπανών.

    Και οι δύο αποφάσεις θα υλοποιηθούν μέσα στο καλοκαίρι με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί και θα εφαρμοστούν από το νέο προϋπολογισμό.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε, επίσης, ότι θα συνεχιστεί η πολιτική των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διεθνής κρίση από την ελληνική οικονομία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

    Εξάλλου, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς, ενώ νωρίτερα δέχθηκε τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ και πρώην πρωθυπουργό Εχούντ Μπαράκ. Στη συνάντηση με τον κ.Μπαράκ μετείχε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

    [02] Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

    Υπό την προεδρία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος, στις 10 το πρωί.

    Σφοδρότατη φραστική επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, του κ. Καραμανλή προσωπικά και της Δικαιοσύνης, εξαπέλυσε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή τις τελευταίες δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της Siemens.

    Ο κ. Παπανδρέου ισχυρίσθηκε ότι "σημειώθηκε πολιτική και δικαστική εκτροπή την αποκλειστική ευθύνη για την οποία φέρει πλέον ο κ. Καραμανλής, η κυβέρνηση και η ηγεσία της Δικαιοσύνης", κατηγόρησε την κυβέρνηση για κατάχρηση εξουσίας, λέγοντας ότι "σπάνια, στα 44 χρόνια από τη μεταπολίτευση, είχαμε παρόμοια κατάχρηση εξουσίας η οποία συνιστά και υπονόμευση της δημοκρατίας" και επίσης ότι "με τον πιο θρασύ τρόπο, κατέλυσε θεσμούς και αξίες προφανώς διότι θα έβγαιναν στοιχεία τα οποία θα την ενοχοποιούσαν".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθύνθηκε στην πλειοψηφία των δικαστών καλώντας τους "να μην υποκύψουν σε πιέσεις, διότι έχουν το λαό μαζί τους" και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα συνεχίσει ακατάπαυστα τον αγώνα, ότι η δικαιοσύνη θα αποδοθεί και ότι η χώρα θα απαλλαγεί από τις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης.

    Γ.Παπακωνσταντίνου για οικονομία

    "Σε μια συγκυρία που τα πιο ασθενή στρώματα και η μεσαία τάξη πλήττονται, σε πρωτοφανή βαθμό, από την οικονομική κρίση και τα αποτελέσματα της επί μια πενταετία οικονομικής πολιτικής της ΝΔ., είναι εντυπωσιακό να ακούμε τον κ. Αλογοσκούφη να δίνει συγχαρητήρια στον εαυτό του και στην κυβέρνηση για τα επιτεύγματα στην οικονομία", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι ο κ. Αλογοσκούφης δεν "έχει αντιληφθεί τι γίνεται γύρω του", καθώς "διαφορετικά δεν εξηγείται όταν λέει ότι πρέπει να διατηρήσουμε την κατεύθυνσή μας".

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε παλαιότερες δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη ότι "η οικονομία μας είναι θωρακισμένη" και κάλεσε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την πολιτική της "που έχουν γυρίσει την χώρα 10 χρόνια πίσω". Πρόσθεσε δε, ότι "διαφορετικά θα το κάνουμε εμείς, μετά τις επόμενες εκλογές".

    Αναφερόμενος στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, κατά 0,25%, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε μεν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφύγει αυτήν την εξέλιξη, ισχυρίσθηκε όμως ότι "αυτό θα επιβαρύνει κι άλλο τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και κάλεσε την κυβέρνηση να παρουσιάσει την πρότασή της για την ανακούφιση των νοικοκυριών αυτών και σε περίπτωση που δεν έχει ανάλογη πρόταση, την κάλεσε να υπερψηφίσει την πρόταση που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ και η οποία θα συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη".

    [03] "Πρωταγωνίστρια η Αριστερά"

    Συνεδριάζει αύριο και μεθαύριο η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού, με θέμα: Πολιτικές εξελίξεις, απολογισμός της πολιτικής εξόρμησης και προγραμματισμός της δράσης του κόμματος.

    Οι εργασίες της ΚΠΕ θα ανοίξουν με ομιλία του Προέδρου του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα (10 π.μ.) και εισήγηση του Γραμματέα της ΚΠΕ Ν. Χουντή.

    Στόχος του Συνασπισμού είναι να μετατρέψει και στον ελλαδικό χώρο "την Αριστερά σε πρωταγωνίστρια δύναμη στις πολιτικές εξελίξεις", δήλωσε ο πρόεδρός του, Αλέξης Τσίπρας, μετά τις συνομιλίες της αντιπροσωπείας του κόμματός του με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, στην Κύπρο.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΝ παίρνει ως παράδειγμα τις προσπάθειες και τον αγώνα του ΑΚΕΛ στην Κύπρο, "που κατάφερε στα πλαίσια μιας συντηρητικής και ολοένα συντηρητικοποιούμενης Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχει ένα μέλος της Ε.Ε. αριστερό πρόεδρο".

    Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η προεδρία του Δημήτρη Χριστόφια είναι μια σημαντική ευκαιρία προκειμένου να υπάρξει στο Κυπριακό λύση βιώσιμη, λειτουργική και δίκαιη.

    Στις συνομιλίες με την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, είπε ο κ. Τσίπρας, εκφράσαμε τη συμπαράστασή μας, μεταφέραμε όμως και τις εκτιμήσεις μας για τις τρέχουσες εξελίξεις, την ανησυχία μας για τις διεθνείς εξελίξεις, τη διεθνή οικονομική ύφεση, τις εξελίξεις στην Ε.Ε. αλλά και για τις εξελίξεις στην ελλαδική πολιτική σκηνή.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για τις συνομιλίες και δήλωσε ότι "υπάρχει σύμπτωση απόψεων πάνω στα κεφαλαιώδη ζητήματα που μας απασχολούν, το Κυπριακό βέβαια, τα θέματα της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης και στην Κύπρο και στην Ελλάδα, τα θέματα της Ευρώπης αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Ο κ. Κατσουρίδης ανέφερε ότι από πλευράς ΑΚΕΛ "δηλώσαμε ετοιμότητα για κάθε συνεργασία και πράξη αλληλεγγύης προς την κατεύθυνση του Συνασπισμού και του ελληνικού λαού γενικότερα".

    Στην αντιπροσωπεία του ΣΥΝ, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο με πρόσκληση του ΑΚΕΛ, συμμετέχουν ο Γιάννης Μπαλάφας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, και η Ρένα Δούρου, υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων.

    Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας είχε χωριστές συναντήσεις με το γραμματέα και βουλευτή των Οικολόγων, Γιώργο Περδίκη, τους Τουρκοκύπριους πολιτικούς Μουράτ Κανταλί του κόμματος "Νέα Κύπρος" και Ιζέτ Ιτζιάν του κόμματος "Ενωμένη Κύπρος", καθώς και με τη δήμαρχο Λευκωσίας Ελένη Μαύρου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 July 2008 - 4:30:15 UTC