Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πράσινη Ζωή στην Πόλη"

  • [01] "Πράσινη Ζωή στην Πόλη"

    Το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ενωση "Πράσινη Ζωή στην Πόλη" παρουσίασαν πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης και ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου.

    Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι το πρόγραμμα "Πράσινη Ζωή στην Πόλη" εντάσσεται στο σχεδιασμό μας για το ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς) και εφαρμόζεται πιλοτικά στην περιοχή της Αττικής, που αντιμετωπίζει το εντονότερο πρόβλημα στη χώρα μας από περιβαλλοντικής πλευράς".

    Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι στόχος του προγράμματος είναι να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών που ζουν και εργάζονται στην Αττική κυρίως στις υποβαθμισμένες περιοχές με σχετικά μεγάλη πληθυσμιακή πυκνότητα και έντονα περιβαλλοντικά προβλήματα.

    Ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ και υπάρχει η δυνατότητα να συμπληρωθούν πόροι αν αυτό απαιτηθεί, ενώ πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός των έργων κάθε σχεδίου μπορεί να φθάνει μέχρι και τα τρία εκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με την έκταση, τον πληθυσμό και την πληθυσμιακή πυκνότητα του δήμου, την έκταση των ελεύθερων δημόσιων χώρων και των χώρων πρασίνου, καθώς και την ύπαρξη οχλούσας δραστηριότητας ή εγκαταστάσεων στην περιοχή.

    Οι παρεμβάσεις που προβλέπονται βάσει αυτού του προγράμματος αφορούν πρώτον, στη βελτίωση της λειτουργικότητας των κοινόχρηστων χώρων και την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος (παιδικές χαρές, πεζοδρομήσεις οδών, δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων για χρήση από μαθητές και πολίτες, δενδροφυτεύσεις σε πεζοδρόμια, πλατείες και ελεύθερους χώρους, αναβάθμιση αλσυλίων, πράσινες στέγες σε δημοτικά κτίρια, έργα μείωσης του αστικού θορύβου, δημοτικά κέντρα περιβαλλοντικής ενημέρωσης).

    Δεύτερον, έργα για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και κινητικότητας στην πόλη (μελέτες κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, δημιουργία ή βελτίωση δημοτικών υπαίθριων πάρκινγκ, πεζοδρομήσεις για κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της πόλης, δημιουργία ποδηλατοδρόμων σε κεντρικές οδούς, μικρής κλίμακας βελτιωτικά έργα αστικής οδοποιίας, βελτίωση των οδικών υποδομών για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία και τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους σε δημόσια κτίρια και κοινόχρηστους χώρους.

    Τρίτον, οριζόντιες δράσεις όπως εκπόνηση τεχνικών μελετών εφαρμογής δράσεων του προγράμματος Πράσινης Ζωής στην Πόλη, με ανώτατο χρονικό όριο εκπόνησης και εφαρμογής τους τα 2,5 χρόνια και δράσης δημοσιότητας και ευαισθητοποίησης των φορέων και πολιτών για το πρόγραμμα αυτό.

    Ο κ. Παπαθανασίου επεσήμανε ότι με το συγκεκριμένο πρόγραμμα αξιοποιούμε πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013 προκειμένου να δώσουμε λύσεις σε κάποια τουλάχιστον από τα προβλήματα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα αστική πραγματικότητα που θα κάνει τη ζωή στην πόλη περισσότερο βιώσιμη.

    Ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα Πράσινη Ζωή στην Πόλη εντάσσεται στο ΠΕΠ Αττικής 2007-2013 και οι δράσεις του θα χρηματοδοτηθούν κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 25% από εθνικούς πόρους.

    Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά στην Αττική και η κυβέρνηση θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα, έτσι ώστε να επεκταθεί και σε άλλα αστικά κέντρα της Ελλάδας.

    Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τις πράσινες ταράτσες με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο κτίριο της ΓΓΠΣ όπου εξοικονομήθηκε ενέργεια πάνω από 31% και μειώθηκαν σημαντικά οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

    Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Αττικής Χαράλαμπος Μανιάτης ευχαρίστησε τον κ. Αλογοσκούφη και τον κ. Παπαθανασίου καθώς και όσους εργάστηκαν για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος.

    Στις 15 Ιουλίου θα εκδοθεί ο σχετικός οδηγός με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους στις 28 Ιουλίου θα γίνει επίσημη πρόσκληση για να κατατεθούν οι προτάσεις στους δήμους, οι οποίες μέσα σε ένα τρίμηνο θα αξιολογηθούν έτσι ώστε μέσα στο 2008 να εγκριθούν τα πρώτα έργα του προγράμματος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 July 2008 - 10:30:10 UTC