Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ο αγώνας θα συνεχιστεί ακατάπαυστα"
  • [02] "Στήριξη των εργαζομένων"
  • [03] "Ανάγκη για πολιτική αλλαγή"
  • [04] "Σκιές που βλάπτουν"
  • [05] Απελευθερώθηκε η Ι.Μπετανκούρ

  • [01] "Ο αγώνας θα συνεχιστεί ακατάπαυστα"

    Σφοδρότατη φραστική επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, του κ. Καραμανλή προσωπικά και της Δικαιοσύνης, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή τις τελευταίες δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της Siemens.

    Ο κ. Παπανδρέου ισχυρίσθηκε ότι "σημειώθηκε πολιτική και δικαστική εκτροπή την αποκλειστική ευθύνη για την οποία φέρει πλέον ο κ. Καραμανλής, η κυβέρνηση και η ηγεσία της Δικαιοσύνης", κατηγόρησε την κυβέρνηση για κατάχρηση εξουσίας, λέγοντας ότι "σπάνια, στα 44 χρόνια από τη μεταπολίτευση, είχαμε παρόμοια κατάχρηση εξουσίας η οποία συνιστά και υπονόμευση της δημοκρατίας" και επίσης ότι "με τον πιο θρασύ τρόπο, κατέλυσε θεσμούς και αξίες προφανώς διότι θα έβγαιναν στοιχεία τα οποία θα την ενοχοποιούσαν".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθύνθηκε στην πλειοψηφία των δικαστών καλώντας τους "να μην υποκύψουν σε πιέσεις, διότι έχουν το λαό μαζί τους" και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα συνεχίσει ακατάπαυστα τον αγώνα, ότι η δικαιοσύνη θα αποδοθεί και ότι η χώρα θα απαλλαγεί από τις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης.

    Συνέδριο Σοσιαλιστικής Διεθνούς

    Στο κορυφαίο γεγονός - που αποτέλεσε το 23ο Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς - διαμορφώθηκε μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών του, η νέα ατζέντα του προοδευτικού χώρου παγκοσμίως, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον γγ της οργάνωσης, Λουίς Αγιάλα, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συνεδρίου.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι τα 169 κόμματα-μέλη της οργάνωσης θα τεθούν επικεφαλής στον αγώνα για την επιβίωση του πλανήτη από τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, τονίζοντας την πολιτική διάσταση του ζητήματος και επισημαίνοντας ότι εκτός του αγώνα «απαιτείται και θάρρος για να ληφθούν αποφάσεις».

    Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς εκτίμησε ως κορυφαίες στιγμές του 23ου Συνεδρίου την συνάντηση του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, την παρουσία του προέδρου του Ιράκ καθώς και την παρουσία των κ.κ. Μπόρις Τάντιτς, προέδρου της Σερβίας και Ιβιτσα Ντάτσιτς, προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανακοίνωση εκ μέρους του κ. Τάντιτς στις εργασίες του Συνεδρίου, της είδησης για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Σερβία.

    Απαντώντας αργότερα σε ερώτηση σχετική με την «υποχώρηση της Κεντροαριστεράς στην Ευρώπη», ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το σοσιαλιστικό κίνημα είναι σε άνοδο παγκοσμίως και υπογράμμισε ότι «η δεξιά και η συντήρηση επενδύουν στην απειλή που αισθάνεται η Ευρώπη λόγω της παγκοσμιοποίησης και την οδηγούν σε αδιέξοδο» και τόνισε ότι η δεξιά χρησιμοποιώντας τον φόβο και την ανασφάλεια, δημιουργεί την αίσθηση της αναγκαιότητας κάποιων λαϊκιστών ηγετών, οι οποίοι, προς στιγμή, μπορούν να πείσουν ότι είναι οι μεγάλοι προστάτες.

    «Είναι η ώρα για αριστερή μεταρρυθμιστική δυναμική. Και σοβαρές μεταρρυθμίσεις μπορεί να κάνει μόνο η σοσιαλιστική δημοκρατική αριστερά» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ερωτηθείς σχετικά με την συνάντηση Αμπάς-Μπάρακ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτές οι συναντήσεις -ακόμα κι αν είναι συμβολικές - έχουν την σημασία τους. Εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών των ΗΠΑ, αλλά και η στάση της Ευρώπης θα διαδραματίσουν ρόλο στην επίλυση του προβλήματος, τάχθηκε υπερ της ανάληψης διεθνούς πρωτοβουλίας, τονίζοντας, παράλληλα, πως η Σοσιαλιστική Διεθνής έχει καταθέσει σαφές πλαίσιο επίλυσης στο οποίο έχουν συμφωνήσει τα κόμματα-μέλη της.

    Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης δεσμών με κόμματα που δεν είναι μέλη της οργάνωσης, αλλά μπορεί με αυτά να υπάρξουν κοινοί στόχοι ή κοινές προσεγγίσεις, όπως το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ, το ΚΚ Κίνας, ή το Κόμμα του Κογκρέσου των Ινδιών.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Μπάρακ Ομπάμα, αν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, μπορεί να φέρει ένα νέο πνεύμα στις διεθνείς σχέσεις, ενώ πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα παρευρεθεί στο Συνέδριο των Δημοκρατικών.

    Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στην Τουρκία, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οι εξελίξεις παρακολουθούνται στενά γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος δημιουργίας αναταράξεων στην περιοχή και κάλεσε σε εγρήγορση ώστε να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα.

    Για το ίδιο θέμα ερωτήθη και ο κ. Αγιάλα ο οποίος είπε ότι λόγω της κατάστασης εκεί ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για τον κ. Ντενίζ Μπαϊκάλ να έλθει στο Συνέδριο.

    Με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την υποδοχή που επιφύλαξε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ, και η ελληνική κυβέρνηση στο Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μίλησε ο γγ της οργάνωσης Λούις Αγιάλα, τονίζοντας πως στο Συνέδριο «ασχοληθήκαμε με τα πραγματικά προβλήματα των λαών». Επίσης έπλεξε το εγκώμιο του Γιώργου Παπανδρέου, τονίζοντας ότι βλέπει έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει μπροστά του τα πιο σημαντικά πράγματα για να κάνει.

    Απάντηση Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ.Θ.Ρουσόπουλου

    «Όλοι πια αντιλαμβάνονται γιατί ο κ. Παπανδρέου χάνει ολοένα και περισσότερο την ψυχραιμία του. Αφού απέτυχε να συγκαλύψει το σκάνδαλο (όλοι θυμούνται ότι έστειλε συνεργάτες του να διαπραγματευτούν με τον κ. Θ. Τσουκάτο πριν αυτός μιλήσει δημοσίως) τώρα επιλέγει τις ύβρεις», τονίζει ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος σε δήλωσή του, με την οποία απαντά στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου.

    «Τι φοβάται άραγε και αντιδρά τόσο σπασμωδικά; Γιατί επιτέθηκε στη δικαιοσύνη σήμερα που δικαστής ανέλαβε να αρχίσει την κύρια ανάκριση;», συμπληρώνει στην δήλωσή του ο κ. Ρουσόπουλος και καταλήγει με ένα υστερόγραφο:

    «ΥΓ. Είναι η πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά για θεσμική εκτροπή (Νοέμβριος 2005, Δεκέμβριος 2006, Ιούνιος 2007, Ιούλιος 2008)

    Η επαναλαμβανόμενη και άρα συνειδητή πολιτική του διχασμού την οποία ακολουθεί βλάπτει τον τόπο».

    [02] "Στήριξη των εργαζομένων"

    Με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ θα συναντηθεί το μεσημέρι η κ.Αλέκα Παπαρήγα.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, χθες μετά τη συνάντησή της με τη συντονιστική επιστροπή εργαζομένων Ενώσεων στο χώρο των ΜΜΕ δήλωσε ότι στηρίζει απολύτως "τις δραστηριότητες και όλες τις μορφές πάλης που θα αποφασίσουν τα σωματεία που συντονίζονται στον χώρο του Τύπου, με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενοποίησης των ταμείων, στη βάση του γνωστού αντιασφαλιστικού, αντιεργατικού νόμου που ψηφίστηκε".

    Η κ. Παπαρήγα ισχυρίσθηκε ότι "πλήττεται κυρίως ο κλάδος της Υγείας και αποδεικνύεται ότι ο στόχος της αναδόμησης - όπως έλεγαν - και της μεταρρύθμισης στα ασφαλιστικά ταμεία, δεν ήταν μόνο οι συντάξεις, αλλά και οι κοινωνικές παροχές, με αποτέλεσμα νέοι άνθρωποι, που δουλεύουν σε αυτούς τους χώρους, να χάνουν κεκτημένα, να μειώνονται οι κατακτήσεις τους, να επιβάλλονται νέα χαράτσια στον τομέα της Υγείας".

    Για την υπόθεση Siemens

    «Μυρίζει κουκούλωμα, συγκάλυψη. Συμβαίνουν δύο πράγματα: Ή η δικαιοσύνη δεν θέλει να κάψει τα χέρια της, σε ένα τόσο δύσκολο έργο, ή η αλήθεια δεν έφτασε καν προς τα εκεί», δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με την υπόθεση Siemens.

    [03] "Ανάγκη για πολιτική αλλαγή"

    Επίσκεψη στην Κύπρο, με πρόσκληση του ΑΚΕΛ, πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο Πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος.

    Στη διάρκεια του διημέρου η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.Δ.Χριστόφια, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής και Πρόεδρο του ΔΗΚΟ κ. Καρογιάν, με τις ηγεσίες των ελληνοκυπριακών κοινοβουλευτικών κομμάτων, με ηγέτες αριστερών τουρκοκυπριακών κομμάτων καθώς και με την Δήμαρχο Λευκωσίας.

    "Μπορεί η κυβέρνηση να μην καταφέρνει να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, τη νέα φτώχεια και την ανεργία των νέων, αποδεικνύεται, όμως, εξαιρετικά αποτελεσματική στη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας, αναφερόμενος στις εξελίξεις για την υπόθεση Siemens.

    Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι "ο αρμόδιος εισαγγελέας έκλεισε άρον -άρον τον κύκλο της προανάκρισης, η κυβέρνηση κλείνει τη Βουλή" και σημείωσε ότι "ο κόσμος το βχει τούμπανο, αλλά η Ελληνική Δικαιοσύνη αδυνατεί να βρει εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Siemens, όπως ακριβώς στην υπόθεση του Χρηματιστηρίου, των ομολόγων, των υποκλοπών".

    "Έτσι, ισχυρίσθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, νομίζουν ότι θα κλείσει ο κύκλος δυσαρέσκειας των πολιτών στα κόμματα εξουσίας" και κατέληξε λέγοντας ότι "αυτό που πραγματικά έχει κλείσει, είναι ο κύκλος του δικομματικού συστήματος εξουσίας. Ο τόπος έχει ανάγκη από μια βαθιά πολιτική αλλαγή. Όσο πιο σύντομα τόσο καλύτερα".

    Δηλώσεις Αλέκου Αλαβάνου

    Για σοβαρή κρίση του πολιτικού συστήματος της χώρας έκανε λόγο, από τα Χανιά, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, που με αφορμή τις εξελίξεις της υπόθεσης Siemens υποστήριξε ότι "η Ελλάδα ζει σε στιγμές σαπουνόπερας" και επαναδιατύπωσε το αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

    « Η χώρα μας ζει σε στιγμές σαπουνόπερας. Βλέπουμε, δηλαδή, εφοπλιστές, πολιτικά πρόσωπα, στελέχη πολυεθνικών επιχειρήσεων, ιδιωτικά τζετ αριστοκρατικά θέρετρα. Πιστεύομε ότι και αυτό είναι μια εικόνα και ένα στοιχείο της κρίσης ενός συστήματος το οποίο προκαλεί μια κοινωνία, που σε μεγάλο βαθμό ζει στη στέρηση», είπε ο κ. Αλαβάνος, ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει σκληρή κριτική σε βάρος και της Δικαιοσύνης υποστηρίζοντας ότι στην Ελλάδα "έχει ταχυδακτυλουργικές ικανότητες":

    «Η δικαιοσύνη της εποχής ΝΔ και Σανιδά στην Ελλάδα έχει αποκτήσει ταχυδακτυλουργικές ικανότητες. Με αυτή την έννοια, τα 35 περίπου εκατ, ευρώ τα οποία ήδη αναφέρονται στην δίκη, στη Γερμανία, που έχουν δοθεί προκειμένου να λαδωθούν πρόσωπα πολιτικά και αλλά, στο προανακριτικό πόρισμα γίνονται 150 χιλιάδες ευρώ. Θέλω να πω ότι λυπούμαστε για αυτό το γεγονός και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, ώστε να αναδειχθεί όσο το δυνατό γίνεται περισσότερο η αλήθεια».

    Υποστήριξε επίσης, πώς το πολιτικό σύστημα της χώρας περνά σοβαρή κρίση και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει πολιτική αλλαγή με πυρήνα την ριζοσπαστική αριστερά.

    «Δυστυχώς, η Ελλάδα κοντεύει να καταντήσει μια αποικία μεγάλων δυτικοευρωπαϊκών δυνάμεων. Δεν είναι απλώς ότι οι Γερμανοί αγοράζουν σε τιμή ευκαιρίας τον ΟΤΕ, είναι ότι το ίδιο το σύστημα παροχής δικαίου στην χώρα μας εξαρτάται από το τι θα γίνει στη Γερμανία. Αν εκεί υπάρχουν αποκαλύψεις τότε και μόνο τότε είναι ενδεχόμενο να έρθουν και να λειτουργήσουν και στη χώρα μας. Ζούμε μια σοβαρή κρίση του πολιτικού συστήματος. Εμείς ζητάμε άμεσα εξεταστική επιτροπή προκειμένου να συμβάλει, όχι να λύσει,στην εξέταση του προβλήματος και νομίζουμε ότι πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη πολιτική αλλαγή στη χώρα μας, η οποία θα βάλει στο περιθώριο τα δύο κόμματα και το σύστημα του δικομματισμού το οποίο έχει οδηγήσει σε έντονα κοινωνικά προβλήματα και σε σήψη και θα φέρει μια νέα πλειοψηφία με πυρήνα τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστερας».

    [04] "Σκιές που βλάπτουν"

    "Η επιλογή του κ. Αθανασίου για να διεκπεραιώσει το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο δεν ήταν η ιδανική. Το είχα καταγγείλει στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου από τον περασμένο Φεβρουάριο παρόντος του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκη", δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ.Γ.Καρατζαφέρης, αναφερόμενος στην υπόθεση της Siemens.

    "Δυστυχώς μετά από πέντε μήνες δικαιώθηκα. Οι σκιές είναι περισσότερες από ποτέ και αυτό βλάπτει το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Είναι προφανές ότι κάποιοι δεν θέλουν να φτάσει γρήγορα η υπόθεση στη Βουλή. Πολιτική που εξυπηρετεί μόνον την Κυβέρνηση", πρόσθεσε.

    Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER ο κ.Γ.Καρατζαφέρης επανέλαβε την πρότασή του για σύσταση προανακριτικής επιτροπής η οποία, όπως είπε, "έχει εισαγγελική ισχύ γιατί έχουν γίνει 30 εξεταστικές και δεν έχουμε φτάσει ποτέ στο αποτέλεσμα"

    "Η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού πιστεύει ότι θα κουκουλωθεί η ιστορία και αυτό πρέπει να το αξιολογήσουμε. Ο Ελληνικός λαός πείθεται ότι τίποτα δεν πάει καλά και αυτό είναι κακό για την Δημοκρατία. Έχω την αίσθηση ότι πολλοί δεν θέλουν να βγουν τα πράγματα στην επιφάνεια", σημείωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    [05] Απελευθερώθηκε η Ι.Μπετανκούρ

    Η Γαλλο-κολομβιανή πολιτικός Ινγκρίντ Μπετανκούρτ, τρεις Αμερικανοί και άλλοι 11 όμηροι απελευθερώθηκαν από άνδρες των κολομβιανών ενόπλων δυνάμεων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος.

    Πρόκειται για μία σημαντική επιτυχία για την κυβέρνηση του προέδρου Αλβάρο Ουρίμπε, ο οποίος έχει τηρήσει σκληρή γραμμή απέναντι στους αντάρτες και έχει χρησιμοποιήσει δισεκατομμύρια δολάρια από την αμερικανική βοήθεια για να αντιμετωπίσει τις ανταρτικές ομάδες και το οργανωμένο έγκλημα.

    Ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι η κατάσταση της υγείας των πρώην ομήρων είναι καλή. Οι 15 πρώην όμηροι κρατούνταν από τους αριστερούς αντάρτες της οργάνωσης FARC σε μυστικά στρατόπεδα στη ζούγκλα, επί χρόνια.

    Η επιχείρηση για την απελευθέρωσή τους έγινε στη ζούγκλα της επαρχίας Γουαβιάρε, στη νότια Κολομβία. "Επρόκειτο για μία επιχείρηση χωρίς προηγούμενο. Θα μείνει στην ιστορία για την τόλμη και την αποτελεσματικότητά της", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας.

    "Είναι μια μέρα χαράς, απερίγραπτης χαράς", δήλωσε ο γιός της Ινγκρίντ Μπετανκούρτ, Λορένζο Ντελογιέ, μόλις έμαθε τα νέα για την απελευθέρωση της μητέρας του, που έμεινε όμηρος επί έξι χρόνια.

    Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ισπανίας έσπευσαν να εκφράσουν την ικανοποίησή τους για την απελευθέρωση των ομήρων και ιδιαιτέρως της Ινγκρίντ Μπετανκουρτ.

    Η Μπετανκούρτ, πρώην προεδρική υποψήφιος με διπλή υπηκοότητα, απήχθη από τους αντάρτες του FARC το 2002. Οι τρεις Αμερικανοί που απελευθερώθηκαν εργάζονταν για λογαριασμό του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας και είχαν απαχθεί το 2003, όταν το μικρό αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν έπεσε στη ζούγκλα.

    Δηλώσεις Μπετανκούρ

    Η επιχείρηση του στρατού ήταν τέλεια, δήλωσε η γαλλοκολομβιανή πολιτικός Ίνγκριντ Μπετανκούρ μερικές ώρες μετά την απελευθέρωσή της.

    "Είμαι πάρα πολύ συγκινημένη", δήλωσε κατά την άφιξή της στην στρατιωτική βάση Κατάμ, κοντά στην Μπογκοτά, όπου συνάντησε συγγενείς της.

    Η Μπετανκούρ αγκάλιασε πρώτα τη μητέρα της Γιολάντα Πουλέσιο, η οποία αγωνιζόταν ακατάπαυστα για την απελευθέρωσή της, και στη συνέχεια το σύζυγό της Χουάν Κάρλος Λεκόμπτ και πολλούς άλλους που την περίμεναν.

    "Ευχαριστώ το στρατό της κολομβιανής μου πατρίδας", σημείωσε. "Καλώ τους Κολομβιανούς να πιστέψουν στον στρατό μας, ότι θα μας οδηγήσει στην ειρήνη", πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας: "Η επιχείρηση ήταν τέλεια".

    "Θέλω κατ'αρχήν να ευχαριστήσω το θεό και τους στρατιώτες της Κολομβίας", είχε δηλώσει επίσης στον ιδιωτικό ραδιοσταθμό Καρακόλ της Κολομβίας, λίγες ώρες μετά την απελευθέρωσή της από τον στρατό.

    Η Μπετανκούρ κατέστησε επίσης σαφές ότι για τους ίδιους τους ομήρους μια ένοπλη επιχείρηση διάσωσης "ήταν μια επιλογή λιγότερο κακή από την απαγωγή τους" και στη συνέχεια ευχαρίστησε τον κολομβιανό πρόεδρο Αλβάρο Ουρίμπε που "διακινδύνευσε για να το κάνει" και εξήρε τον κολομβιανό υπουργό Άμυνας Χουάν Μανουέλ Σάντος για την τόλμη του. "Σε ευχαριστώ Κολομβία, σε ευχαριστώ Γαλλία", πρόσθεσε.

    "Θέλω να πω ευχαριστώ στον (γάλλο) πρόεδρο Σαρκοζί που αγωνίστηκε τόσο για μένα, μαζί με την οικογένειά μου, τα παιδιά μου, με τη μητέρα μου, την αδελφή μου", δήλωσε επίσης από την Μπογκοτά.

    "Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον (πρώην) πρόεδρο (Ζακ) Σιράκ που μας έτεινε το χέρι σε στιγμές που ο αγώνας για τους ομήρους στην Κολομβία ήταν πολιτικά ακατάλληλος (...) και θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον φίλο μου (πρώην πρωθυπουργό) Ντομινίκ ντε Βιλπέν", σημείωσε στο μήνυμά της που μεταδόθηκε από τα γαλλικά τηλεοπτικά δίκτυα.

    Στην ερώτηση αν μετάνιωσε που πήγε, παρά τις πολλές προειδοποιήσεις που είχε δεχθεί, σε επικίνδυνη περιοχή, όπου και απήχθη από τις Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) στις 23 Φεβρουαρίου του 2002, η Μπετανκούρ απάντησε: "Θα το έκανα ξανά".

    "Αισθάνομαι μεγάλη ενοχή που πήρα μια απόφαση που προκάλεσε τόσο πόνο στην οικογένειά μου", πρόσθεσε ωστόσο και εξήγησε ότι την έλαβε βάσει των πολιτικών της δεσμεύσεων.

    "Αν έπρεπε να το ξανακάνω σήμερα, θα το ξαναέκανα", τόνισε, προσθέτοντας ότι τώρα σκέφτεται "αυτούς που έμειναν πίσω στη ζούγκλα".

    "Οφείλουμε να τους απελευθερώσουμε κι αυτούς", είπε η πρώην υποψήφια για την προεδρία, εξηγώντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει μάλλον μέσω διαπραγματεύσεων και κάλεσε τους Κολομβιανούς να έχουν εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις τους αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 July 2008 - 4:30:21 UTC