Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαφάνεια στον ευρύτερο δημόσιο τομέα
  • [02] Παγκόσμια ανησυχία
  • [03] Υπομνήματα από χρηματιστές

  • [01] Διαφάνεια στον ευρύτερο δημόσιο τομέα

    Η διαφάνεια και ο έλεγχος δαπανών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και η ένταξη των ειδικών λογαριασμών των υπουργείων στον επόμενο προϋπολογισμό, ήταν τα κυρίαρχα αντικείμενα της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.

    Η συνεδρίαση αφορούσε θέματα του υπουργείου Οικονομίας και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης ενημέρωσε τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής για την κατάσταση στη διεθνή οικονομία και τις επιπτώσεις της.

    Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι αποφασίστηκε η σύσταση Διϋπουργικής Επιτροπής με στόχο τη διαφάνεια και τον έλεγχο των δαπανών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ειδικά στους φορείς των τομέων της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Η Διϋπουργική Επιτροπή που θα αποτελείται από τους αρμόδιους υπουργούς θα ελέγχει τους προϋπολογισμούς, την υλοποίησή τους και τους απολογισμούς των φορέων, με στόχο τον έλεγχο των δαπανών και τη μεγαλύτερη διαφάνεια.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ακόμη ότι αποφασίστηκε η ένταξη των ειδικών λογαριασμών των υπουργείων στον προϋπολογισμό με στόχο επίσης τον έλεγχο των δαπανών.

    Και οι δυο αποφάσεις θα υλοποιηθούν μέσα στο καλοκαίρι με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί και θα εφαρμοστούν από το νέο προϋπολογισμό.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ,επίσης ,ότι θα συνεχιστεί η πολιτική των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διεθνής κρίση από την ελληνική οικονομία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

    Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός συναντάται με τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ και πρώην πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ και στις 13.45 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς.

    [02] Παγκόσμια ανησυχία

    Κέρδη, πάνω από 3 δολάρια στο βαρέλι, σημείωσε χθες η τιμή του βαρελιού πετρελαίου, με την τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού και την τιμή του μπρεντ να κάνουν νέα ιστορικά ρεκόρ στα 143,67 δολάρια και τα 143,91 δολάρια, αντιστοίχως - για να υποχωρήσουν στη συνέχεια - εν μέσω ανησυχιών ότι η διαμάχη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και η αύξηση της έντασης, μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, θα οδηγήσει, ενδεχομένως, σε διακοπή της προσφοράς από τη δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του ΟΠΕΚ.

    Στις σημερινές συναλλαγές, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου, κατέγραφε το πρωί άνοδο κατά 48 σεντς στα 140,48 δολάρια το βαρέλι, από τα 140 δολάρια που έκλεισε χθες στη Νέα Υόρκη. Ανοδο κατά 55 σεντς κατέγραφε και η τιμή του Μπρεντ στα 140,38 δολάρια.

    Τον Ιούνιο, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 13 δολάρια το βαρέλι και στις δύο ακτές του Ατλαντικού.

    Στην άνοδο των τιμών συνετέλεσε και η υποχώρηση του δολαρίου στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων έναντι του ευρώ.

    "Το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί και υπάρχουν πολλές ειδήσεις για υψηλής κρισιμότητας γεωπολιτικά ζητήματα στη Μέση Ανατολή, που ωθούν σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές", επισήμανε ο αναλυτής στην ANZ Bank στην Αυστραλία για τις αγορές εμπορευμάτων, Μάρκ Πέρβαν.

    Στο Ιράν, οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν προειδοποιήσει ότι, στην περίπτωση που δεχθούν επίθεση, θα επιβάλλουν ελέγχους στη διέλευση των πλοίων στον Κόλπο και τα Στενά του Χορμούζ, από όπου διέρχεται καθημερινά το 40% περίπου της προσφοράς πετρελαίου στον πλανήτη. Χθες, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως το Ισραήλ είναι σε θέση να επιτεθεί κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη χώρα του.

    Αλογοσκούφης για την παγκόσμια κρίση

    "Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης είναι εθνικό ζήτημα και ως τέτοιο πρέπει να το βλέπουμε", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, μετά τις συναντήσεις που είχε με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ.

    "Ευθύνη όλων μας είναι να συμβάλλουμε για να ξεπεραστούν οι επιπτώσεις από τη διεθνή κρίση", πρόσθεσε ο υπουργός και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα συμβάλλουν και με δικές τους πρωτοβουλίες στη μεγάλη αυτή προσπάθεια.

    Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει έγκαιρα σε πολιτικές για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή με τις αυξήσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ, την αύξηση του ΕΚΑΣ και του επιδόματος ανεργίας, καθώς ακόμα και με τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών και την αύξηση των αφορολόγητων ορίων, που ενισχύουν τα εισοδήματα.

    Το φθινόπωρο, επανέλαβε ο υπουργός "θα τεθεί σε εφαρμογή και το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής με στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις για τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα και κυρίως για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ανέργους", ενώ επισήμανε ότι συνεχίζεται η δημοσιονομική εξυγίανση και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

    Ο κ.Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων έχουν βοηθήσει σημαντικά την ελληνική οικονομία και χωρίς αυτές η κατάσταση θα ήταν πολύ πιο δύσκολη. Πρόσθεσε δε, ότι "η κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της διαφάνειας και τη συγκράτηση των δαπανών στο δημόσιο τομέα".

    Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι "οι δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις επηρεάζουν και την ελληνική οικονομία στον πληθωρισμό, την ανάπτυξη, την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, τις εισαγωγές και τις εξαγωγές και τον τουρισμό".

    Συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ

    Τρία ζητήματα έθεσε στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη, το προεδρείο της ΓΣΕΕ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

    Πρώτον την εισοδηματική ενίσχυση απο τον προϋπολογισμό των συνταξιούχων και ανέργων. Δεύτερον, την έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση απο τις επιχειρήσεις γι' αυτούς που έχουν κατώτατο μισθό και τρίτον την καταβολή επιδόματος θέρμανσης, ύψους 800 ευρώ, το οποίο θα πρέπει να συνδυαστεί με εισοδηματικά κριτήρια, καθώς επίσης και να υπάρξει γεωγραφική διαφοροποίηση.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Χρήστο Παναγόπουλο, έγινε συζήτηση για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην οικονομία και την ακρίβεια και η ΓΣΕΕ παρουσίασε τις θέσεις και τις διεκδικήσεις της. Ο κ. Παναγόπουλος δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η ακρίβεια που αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα, για να καταπολεμηθεί, θα πρέπει πρώτα το κράτος να δώσει δείγματα γραφής, με την άσκηση δημοσίου ελέγχου με μέτρα καταπολέμησης της αυθαιρεσίας στην αγορά και να προχωρήσει στη μείωση-πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για όσο διαρκεί η κρίση.

    Ταυτόχρονα ο κ. Παναγόπουλος αναφέρθηκε στη συμπεριφορά των τραπεζών, που μετακυλίουν την όποια αύξηση των επιτοκίων αυτόματα στους καταναλωτές, ενώ έθεσε και το ζήτημα της καταχρηστικής συμπεριφοράς των τραπεζών στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η ΓΣΕΕ ζήτησε την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του Αρείου Πάγου που προβλέπει πλαφόν στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών.

    Ο κ. Παναγόπουλος επισήμανε ότι δεν υπάρχουν ζητήματα πληθωρισμού μισθών, αλλά πληθωρισμού κερδών, ενώ ο κ. Κώστας Πουπάκης, γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, ανέφερε ότι η ΓΣΕΕ ζήτησε την προστασία των καταναλωτών απο τον υπουργό Οικονομίας και δήλωσε ότι ''περιμένουμε την ανταπόκριση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με μέτρα και τα επόμενα νομοσχέδια.''

    Η συνάντηση της ΓΣΕΕ με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη, θα επαναληφθεί μετά τις 20 Αυγούστου, ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο.

    Συνάντηση με το προεδρείο του ΣΕΒ

    Την υιοθέτηση φόρου υπεραξίας στα κέρδη των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και τις μετοχές που διανέμονται με προνομιακούς όρους, κυρίως στα στελέχη επιχειρήσεων, ζήτησε το προεδρείο του ΣΕΒ από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος πρότεινε τα έσοδα από αυτόν το φόρο υπεραξίας να διοχετευθούν αποκλειστικά στο Ταμείο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας.

    Επίσης, ο κ. Δασκαλόπουλος είπε ότι ο ΣΕΒ προωθεί πρωτοβουλίες για τη διανομή κερδών στους εργαζόμενους από τις ίδιες τις επιχειρήσεις για να ενισχυθούν οι χαμηλόμισθοι, καθώς επίσης και ασφαλιστικές παροχές (ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές) προς τους εργαζόμενους από τις επιχειρήσεις.

    Διευκρίνισε μάλιστα, ότι οι παροχές θα πρέπει να φορολογούνται αυτοτελώς και όχι με την κλίμακα για το εισόδημα.

    Ο κ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε την κρίση "δομικό, πολυδιάστατο πρόβλημα, με απροσδιόριστο χρονικό ορίζοντα", και υπογράμμισε ότι τις συνέπειες της κρίσης υφίστανται και οι επιχειρήσεις.

    Παράλληλα ο ΣΕΒ, δια του προέδρου του, πρότεινε στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών τη λήψη οκτώ δομικών μέτρων, με βασικό να αρθεί η κρατική κυριαρχία στην οικονομία.

    Ο κ. Δασκαλόπουλος δήλωσε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος δεν αρνείται τις ευθύνες του στο θέμα της ακρίβειας, όμως αναγνωρίζει ότι οι προσπάθειες για άμβλυνση των επιπτώσεων, δεν εξαντλούνται εδώ.

    [03] Υπομνήματα από χρηματιστές

    Στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης για την υπόθεση της Siemens, υπομνήματα με τις θέσεις τους παρέδωσαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Παναγιώτη Αθανασίου δύο χρηματιστές και δύο εκπρόσωποι υπεράκτιων εταιριών.

    Σήμερα, ο κ. Αθανασίου είχε καλέσει για τέταρτη φορά για εξηγήσεις τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens, ο οποίος δεν προσήλθε.

    Μέσω των συνηγόρων του κυρίων Γιαννίδη και Δημακόπουλου, το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος διαμήνυσε στον εισαγγελέα ότι δεν επιθυμεί να επανέρχεται στο εισαγγελικό γραφείο κάθε φορά που προκύπτουν νέα στοιχεία. Την ίδια στάση είχε τηρήσει πριν περίπου μια εβδομάδα που και πάλι είχε κληθεί για διευκρινίσεις από τον κ. Αθανασίου.

    Επίσης, κ. Αθανασίου αναμένεται να λάβει σήμερα όλα τα παραστατικά για το θέμα της αμοιβής του εκπροσώπου της εταιρίας Saic, ο οποίος κατέθεσε πριν λίγες μέρες ως μάρτυρας για την υπόθεση του C4I.

    Στο μεταξύ ο εισαγγελικός λειτουργός υπέβαλε αίτημα δικαστικής συνδρομής προκειμένου να ανοίξει συγκεκριμένος λογαριασμός σε τράπεζα της Ελβετίας, προς τον οποίο φαίνεται να έχουν κατευθυνθεί ποσά σε μάρκα και σε ευρώ.

    Ο εφοπλιστής κ. Αθανάσιος Λασκαρίδης ερωτηθείς σχετικά με δημοσίευμα για αεροπορικό ταξίδι που πραγματοποίησε κατά το διάστημα 16 έως 20 Ιουνίου 2005 ανέφερε: "Το αεροπλάνο της Aegean το εναύλωσα ο ίδιος και ταξίδεψα ο ίδιος και τα μέλη της οικογένειάς μου. Από εμένα έγινε η ενοικίαση και ουδεμία σχέση έχει η Siemens. Στο αεροπλάνο δεν επέβαινε κανείς εν ενεργεία -τότε, ούτε νυν- υπουργός. Δεν επέβαινε κανένα πολιτικό πρόσωπο από οποιαδήποτε παράταξη του ελληνικού Κοινοβουλίου".

    Θ. Ρουσόπουλος για Siemens

    "Αν υπάρχει κάποιος, που έχει εμπλακεί στην υπόθεση της Siemens, οφείλει να το δηλώσει", τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, ύστερα από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. Για το δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", σύμφωνα με το οποίο υπουργός συνταξίδεψε με τον κ. Χριστοφοράκο, ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και ότι οι φήμες ισοπεδώνουν τους πάντες.

    "Δεν προτίθεμαι να απαντώ κάθε φορά σε διάφορες φήμες. Όποιος έχει οποιοδήποτε στοιχείο, μπορεί να το καταθέσει δημόσια ενώπιον της Δικαιοσύνης, ενώπιον του ελληνικού λαού. Αν μένουν οι φήμες ή αν καταγράφονται μόνο οι φήμες - και δεν εννοώ εδώ πέρα ότι καταγράφονται ερήμην των όποιων καταθέσεων, εγώ δεν αμφισβητώ την κατάθεση που μπορεί να έχει γίνει - είναι τόσο αόριστο, τόσο αφηρημένο αυτό το οποίο κατατίθεται και τόσο ισοπεδωτικό για την πολιτική ζωή του τόπου που δεν είμαι διατεθειμένος να προσφέρω εγώ περισσότερο στη φημολογία σχολιάζοντάς το", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Σε ερώτηση, αν στην υπόθεση υπάρχουν αναμεμειγμένοι υπουργοί, υπογράμμισε ότι ισχύει αυτό που είπε την Παρασκευή στη Βουλή ο πρωθυπουργός.

    "Δε μου προκύπτει εμένα και δεν προκύπτει στην κυβέρνηση να είναι υπαρκτό ένα τέτοιο θέμα, δηλαδή κάποιος υπουργός να ταξίδεψε με έξοδα κάποιας εταιρίας, της συγκεκριμένης εταιρίας που αναφέρεται. Γι'αυτό και είπα ότι δεν προτίθεμαι να σχολιάσω φήμες. Όποιος έχει κάτι συγκεκριμένο, να το πει, στη δημόσια σφαίρα ζούμε όλοι, ώστε να μπορεί αντιμετωπιστεί", τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ σε ερώτημα, αν πρέπει να βγουν και αν το πουν όσα στελέχη από ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ εμπλέκονται, είπε ότι υπάρχει ήδη στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που έδωσε στοιχεία και στη δημοσιότητα και στη Δικαιοσύνη.

    "Από την άλλη πλευρά έχουμε όργιο φημών", πρόσθεσε ο υπουργός. "Δεν προτίθεμαι να συμμετάσχω. Όποιος μετέχει απλώς ισοπεδώνει το πολιτικό σκηνικό και μένει κλίμα ανησυχίας και απαξίωσης για όλο τον πολιτικό κόσμο. Με φήμες δε γίνεται σοβαρή πολιτική ή σοβαρή δημοσιογραφία. Γενικότητες αφηρημένες δε θα σχολιάσω", συνέχισε.

    Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση της κοινής γνώμης ότι η υπόθεση θα "κουκουλωθεί", είπε πως "όντως υπάρχει κλίμα απαξίας" και δεν θεωρεί ότι θα "κουκουλωθεί" η υπόθεση.

    Για το αν θεωρεί πως ο κ.Καρατζαφέρης συμμετέχει στην προσπάθεια απαξίωσης για την οποία έκανε λόγο, είπε ότι "δε χρειάζεται να συμπληρώσω τίποτα περισσότερο από όσα είπε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία και στην τριτολογία του" ενώ ερωτηθείς να πιστεύει ότι υπάρχει σχέδιο απαξίωσης και από ποιον, είπε ότι δε θα μπει σε σενάρια γιατί θα υπηρετούσε άλλη πλευρά φημολογίας.

    Σε ερώτηση για το αν οι υπουργοί είναι ελεύθεροι να προχωρήσουν σε αγωγές κατά διαφόρων μέσων, είπε πως "ένα στέλεχος της κυβέρνησης, μέλος της Βουλής, έχει την αυτονομία των κινήσεων εφόσον κρίνει ότι θίγεται η αξιοπρέπειά του και μπορεί να κάνει χρήση των νόμων σε μια συντεταγμένη Πολιτεία".

    Για το αν θα πρέπει να ελεγχθούν τα οικονομικά των κομμάτων και να επιβληθούν κυρώσεις στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως πρόκειται για θέμα που αφορά τη Βουλή και σημείωσε ότι την Παρασκευή, στη Βουλή, ο πρωθυπουργός είπε πως όταν ολοκληρωθεί η ανάκριση θα συσταθεί εξεταστική επιτροπή και εκεί θα ερευνηθούν όλα τα θέματα.

    "Ο πρωθυπουργός ζήτησε να συσταθεί διακομματική επιτροπή που θα εκτιμήσει αν χρειάζεται να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο για τα οικονομικά των κομμάτων", πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Για το αν, μετά τα όσα δήλωσε ο κ. Τσουκάτος, θα πρέπει να κληθεί να καταθέσει και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε πως δεν μπορεί να εμπλακεί στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, που είναι ανεξάρτητη, και κατά συνέπεια δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα.

    Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει τη θέση του βουλευτή Γ. Μανώλη, ότι η βάση θέλει τη διαγραφή του Κυρ. Μητσοτάκη, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι ισχύουν όσα έχει πει στο παρελθόν για την υπόθεση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 July 2008 - 10:30:18 UTC