Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η κοινωνία ζητά διέξοδο"
  • [02] Ο "Θεόφιλος"...φέρνει μέτρα
  • [03] Πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου

  • [01] "Η κοινωνία ζητά διέξοδο"

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα FREE SUNDAY, επιρρίπτει ευθύνες για την υπόθεση της Siemens στο σύστημα εξουσίας που έστησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και δευτερευόντως στα μεμονωμένα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση.

    Ο κ. Τσίπρας αποκλείει συνεργασία του κόμματός του με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όπως αναφέρει, πρέπει να ξεκαθαρίσει με ποιούς είναι. Για το ΚΚΕ διερωτάται αν ανησυχεί όταν η κυβέρνηση το συγχαίρει για την υπεύθυνη στάση του.

    Αποδίδει επίσης, τη δημοσκοπική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ στην αναζήτηση διεξόδου από την κοινωνία προς τα αριστερά.

    Ομιλία Αλαβάνου στη Βουλή

    «Δεν αξίζει στη νέα γενιά να ζει σε μια χώρα βουλιαγμένη στο βούρκο» είπε στη Βουλή ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ακρίβεια στη Βουλή. Εκανε λόγο για "διάλυση" και "παρακμή" του πολιτικού συστήματος", που επικρατεί και συμπαρασύρει ενόχους και αθώους από την υπόθεση της Siemens και κάλεσε τον πρωθυπουργό να διευκρινίσει πότε ακριβώς θα συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή που θα διερευνήσει την υπόθεση.

    Ο κ. Αλαβάνος υποστήριξε ότι «και τα δυο κόμματα εμπλέκονται στα ζητήματα της διαφθοράς, με τον πολίτη να ακούει διάφορα σενάρια για πολιτικά στελέχη τους, ενώ από τα ΜΜΕ περνούν σοβαρά πρόσωπα και τσαρλατάνοι, λέγοντας ότι γνωρίζουν πράγματα και πρόσωπα, χωρίς αποδείξεις».

    Ωστόσο, τόνισε ο κ.Αλαβάνος υπάρχει ένα άλλο σημαντικότερο θέμα. «Υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που αρχίζουν να νιώθουν την πείνα» είπε και πρόσθεσε πως «η χώρα έχει ξεπέσει στο πάτο του βαρελιού».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να προτείνει μέτρα και θα τα καταθέσει σημείωσε, ενώ χαρακτήρισε τα μέτρα της κυβέρνησης "παραμύθι" και "γιατροσόφια".

    «Όσο πιο λίγα μέτρα παίρνει η κυβέρνηση, τόση μεγαλύτερη ελπίδα θα έχει ο πολίτης», είπε ο κ. Αλαβάνος και συνέχισε: «Κατά τη γνώμη μου, το κεντρικό μέτρο που αποτελεί προϋπόθεση για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια, είναι να φύγει όσο πιο σύντομα η κυβέρνηση της ΝΔ. Πρέπει να κλείσει ο κύκλος του δικομματισμού και να διαμορφωθεί μια άλλη πλειοψηφία, με ουσιαστικό ρόλο της αριστεράς, ώστε να αλλάξει το πολιτικό τοπίο».

    Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «νησίδες ταξικές, που πλήττουν τα χαμηλά στρώματα» και ζήτησε την αντίδραση των πολιτών, ώστε να καταγγέλεται -όπως είπε- αυτό «το σύστημα που καταδικάζει την ανθρωπότητα».

    «Βλέπουμε τη κυβέρνηση να σκύβει το κεφάλι και να φέρνει παλαιομένες συνταγές. Είμαστε σαν το Γιέλτσιν και τις άλλες χώρες, που καταρρεύσανε ξεπουλώντας τα πάντα. Η χώρα μας πλήττεται πιο έντονα, γιατί ανέχθηκε κυκλώματα κερδοσκοπίας, τα καρτέλ, και τις ομάδες που δυναστεύουν τον πολίτη», κατέληξε ο Α. Αλαβάνος.

    "Αλλά, ένα είναι το κεντρικό μέτρο για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση. Να φύγει το συντομότερο δυνατό η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας" ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: "Πρέπει να κλείσει επιτέλους ο κύκλος του δικομματισμού και να διαμορφωθεί μια άλλη πλειοψηφία".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη δευτερολογία του, μίλησε για "ποτήρι που έχει ξεχειλίσει", με ένα σύστημα που δεν λειτουργεί, και σημείωσε την ανάγκη "να πάει η χώρα προς μια μεγάλη αλλαγή".

    "Τόσο η κυβέρνηση, όσο και η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν μπορούν να τροφοδοτήσουν το διάλογο και να δώσουμε απαντήσεις. Είναι τέτοιες οι παρενέργειες που έρχονται, υπαρκτά ή ανύπαρκτα θέματα που συγκαλύπτουν την ακρίβεια, την παιδεία τα δάση και τα άλλα σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζει η χώρα», σημείωσε ο κ. Αλαβάνος κάνοντας, παράλληλα, λόγο για "ολοκλήρωση του κύκλου του δικομματισμού".

    Στη συνέχεια, ο κ. Αλαβάνος υποστήριξε ότι τα χρήματα της "Siemens πληρώνονται από το δημόσιο" και πρόσθεσε ότι "δεν μπορεί η ΝΔ να μιλά για δημόσιο τομέα, όταν όλη την προηγούμενη 10ετία ήταν γονατισμένος σε ιδιοτελείς σχέσεις των κομμάτων της εξουσίας".

    Κλείνοντας ο κ. Αλαβάνος τόνισε:

    "Αυτό που πέτυχε η αριστερά το 1958 δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν επιτυγχάνεται και σήμερα. Όταν δεν ακολουθεί αυτόνομο δρόμο και δεν περιορίζεται μόνο στις κομματικές αλλαγές, μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού. Εμείς δεν συμφωνούμε με το σύστημα να έχουμε 2-3 παραπάνω μονάδες για ένα έχουμε ένα κομμάτι παραπάνω στην αυλή του συστήματος. Η αριστερά πρέπει να σηκώσει το γάντι».

    [02] Ο "Θεόφιλος"...φέρνει μέτρα

    Την αυστηροποίηση των ποινών στους πλοιάρχους - παραβάτες - του Διεθνούς Κανονισμού Αποφυγής Σύγκρουσης στη θάλασσα, αλλά και την υποχρεωτική ετήσια αξιολόγηση των αξιωματικών "γέφυρας" των ακτοπλοϊκών πλοίων, αποφάσισε ο ΥΕΝΑΝΠ Γιώργος Βουλγαράκης και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Θόδωρος Ρεντζεπέρης.

    Στη σύσκεψη που προηγήθηκε ο υπουργός αφού πρώτα εξέφρασε την συμπαράστασή του στους επιβάτες του "Θεόφιλος" για τη μεγάλη περιπέτεια που έζησαν, αλλά και έδωσε τα συγχαρητήριά του προς την ηγεσία του Λιμενικού, και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, επεσήμανε τη σοβαρότητα του περιστατικού.

    Συγκεκριμένα τα μέτρα που αποφασίσθηκε να ληφθούν είναι αναλυτικά τα εξής:

    1. Αυστηροποιούνται οι ποινές στους παραβάτες του Διεθνούς Κανονισμού Αποφυγής Σύγκρουσης στη θάλασσα.

    2. Υποχρεούνται στο εξής οι Αξιωματικοί Γέφυρας σε ετήσια αξιολόγηση σε προσομοιωτές (simulator) με σκοπό την διαρκή εκπαίδευση (refresh) όσον αφορά την ακτοπλοΐα στα επικίνδυνα σημεία.

    3. Όσον αφορά τον Κώδικα Ασφαλούς Διαχείρισης θα επανεξεταστούν οι διατάξεις - διαδικασίες που προβλέπονται για τον πλου με βάση τις ιδιαιτερότητες και τα επικίνδυνα σημεία σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς και εκπροσώπους της ΠΕΠΕΝ.

    Σε ανθρώπινο λάθος οφείλεται το ατύχημα του πλοίου "Θεόφιλος", σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ενώ διενεργείται προανάκριση και εμπεριστατωμένη έρευνα από το Λιμενικό Σώμα..

    Το ρήγμα που προκλήθηκε στο πλοίο δεν εμπνέει, σύμφωνα με την αυτοψία των δυτών, καμία ανησυχία για τον κίνδυνο βύθισης. Το "Θεόφιλος", επιθεωρήθηκε από κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων, όπου διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ρήγμα μήκους 15 μέτρων το οποίο είναι αντιμετωπίσιμο και μπορεί το πλοίο αυτοδύναμα να καταπλεύσει στο λιμάνι της Χίου ώστε να αφήσει τα αυτοκίνητα των επιβατών του.

    Στην περιοχή έχουν ληφθεί μέτρα για την αποτροπή τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης από διαρροή πετρελαίου, ενώ τοποθετήθηκε και πλέγμα αντιρρυπαντικής προστασίας.

    Η πλοιοκτήτρια εταιρεία θα αναλάβει να ειδοποιήσει τους επιβάτες για την παραλαβή των οχημάτων και των προσωπικών τους αντικειμένων.

    [03] Πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου

    Από τη Δευτέρα 07.07.08 θα γίνεται η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για το 2008, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 15.12.08.

    Με απόφαση της Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνης Πάλλη-Πετραλιά αυξήθηκε το όριο εισοδήματος για ένταξη στο πρόγραμμα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα συμμετοχής σε περισσότερους δικαιούχους.

    Βασική προϋπόθεση συμμετοχής είναι το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 2.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

    Επιπροσθέτως και με στόχο την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, για πρώτη φορά φέτος επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα η συνεργασία με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

    Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές όλες τις εργάσιμες μέρες και ώρες στα ΚΕΠ, της περιοχής κατοικίας των αιτούντων.

    Πληροφορίες για τους γενικούς όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής παρέχονται τηλεφωνικά στους αριθμούς 1564 και 210 5210000, καθώς και στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας www.oek.gr.

    Παράλληλα θα αποσταλούν από τον Οργανισμό ενημερωτικές επιστολές, σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος, στους 100.000 παλαιούς δικαιούχους.

    Αναφερόμενη στο πρόγραμμα η Υπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η ποιοτική καθημερινότητα που θέλουμε να κατακτήσουμε για όλους τους πολίτες δεν σημαίνει μόνο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Σημαίνει ότι παράλληλα εξασφαλίζουμε κάθε φορά ότι καλύτερο μπορούμε για όλο και περισσότερους ανθρώπους. Αυτή τη λογική υπηρετούν και τα προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, μέσα από τα οποία εκτείνουμε διαρκώς την προσπάθεια για να έχει κάθε οικογένεια την αξιοπρεπή κατοικία που δικαιούται. Σε αυτό το πλαίσιο και μέχρι να φτάσουμε στον τελικό μας στόχο το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου προσφέρει μια πολύτιμη συνδρομή που επεκτάθηκε και ενισχύθηκε αποφασιστικά. Κινούμαστε με σχέδιο και προγραμματισμό ώστε να κάνουμε όλο και πιο προσιτές τις μορφές συνδρομής».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 30 June 2008 - 6:30:14 UTC