Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Οι επίορκοι θα πληρώσουν το τίμημα"
  • [02] "Βάλτε λίστα"
  • [03] "Ο Ελληνας πολίτης αγκομαχά"
  • [04] "Κανένα στοιχείο έως τώρα"

  • [01] "Οι επίορκοι θα πληρώσουν το τίμημα"

    «Έκθεση ιδεών, ομολογία και απολογία αποτυχίας» χαρακτήρισε την ομιλία του Πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, αποδίδοντας ευθύνες στην κυβέρνηση, τόσο για το ζήτημα της ακρίβειας, όσο και για το ζήτημα της διαφθοράς.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου, καταλόγισε στον Κώστα Καραμανλή, ότι έχασε την ευκαιρία να συγκρουστεί με τη διαφθορά και την χειραγώγηση του πολιτικού κόσμου από τα μεγάλα συμφέροντα, τη στιγμή που εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και τον ίδιο προσωπικά, είχε δεχθεί διαβεβαιώσεις για στήριξη. Σήμερα, «είδαμε μια προσπάθεια να αναβάλει και να αποφύγει, όχι να υιοθετήσει προτάσεις που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για τη διαφάνεια».

    «Ποτέ δεν αμφισβήτησα τη δική σας ακεραιότητα. Κρίνεστε όμως για το θάρρος σας, να αναλάβετε τις δικές σας ευθύνες ενώπιον του ελληνικού λαού. Ομηρία δεν είναι ότι θέλετε να συγκαλύψετε τα μεγάλα σκάνδαλα; Τα περί παραπομπής στη Δικαιοσύνη, τα άκουσα και για τις απαγωγές, τους κουμπάρους, τις υποκλοπές, το ξεπούλημα του ΟΤΕ στους Γερμανούς, τα δομημένα ομόλογα. Μήπως δεν μπορείτε να συγκρουστείτε, επειδή πίσω απβ αυτά κρύβονται μαύρα κομματικά χρήματα; Είστε έτοιμος να βεβαιώσετε ότι ο κύκλος των χαμένων χρηματιστών, οι ίδιοι το 1999, οι ίδιοι με τα δομημένα ομόλογα, δεν έχουν σχέση με τη ΝΔ;» ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου και συνέχισε:

    «Είμαι έτοιμος να συγκρουστώ. Ήδη συγκρούομαι με νοοτροπίες και πρακτικές που δεν αφήνουν την Ελλάδα να πάει μπροστά. Και θα είμαι πιο απόλυτος στις αποδεδειγμένες παρανομίες δικών μας στελεχών. Γιατί γιβ αυτούς υποχρεώνονται να απολογούνται χιλιάδες επώνυμα και ανώνυμα στελέχη, με έργο διαδρομή, ήθος και προσφορά» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    «Ζητούμε Εξεταστικές Επιτροπές για να έρθουν όλα στο φως. Δικούς σας, δικούς μας, οποιουσδήποτε. Όποιος βρεθεί υπόλογος, να βρεθεί και να πληρώσει. Όχι επιλεκτικές διαρροές δικηγορικών γραφείων, αλλά παράταση των εργασιών της Βουλής, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος της παραγραφής. Και αφού θα έχουν τελειώσει όλες αυτές οι διαδικασίες, τελικά να προσφύγουμε στην λαϊκή ετυμηγορία. Την διαδικασία αυτή τη φοβάστε, γιατί θα αποκαλυφθεί ποια είναι η ΝΔ».

    «Εμείς ούτε μαύρο χρήμα πρόκειται να έχουμε, ούτε πρόκειται να πουλάμε εκδούλευση στη νέα γενιά. Εμείς ακολουθούμε την παράδοση των ανένδοτων αγώνων, την παράδοση της λαϊκής συμμετοχής. Και ζητάμε να γυρίσουμε μαζί με το λαό μια νέα σελίδα» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Σε σχέση με το καθεαυτό θέμα της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης, ο κ. Παπανδρέου απέρριψε το επιχείρημα του Κώστα Καραμανλή, ότι βασικός παράγοντας για την ακρίβεια που παρατηρείται, είναι η διεθνής αύξηση των τιμών στο πετρέλαιο και τα τρόφιμα, αναρωτώμενος «γιατί στην Ελλάδα που έχουμε το ίδιο νόμισμα, έχουμε την ακριβότερη ακρίβεια; Το Μάιο είχαμε διπλάσια αύξηση στην τιμή της βενζίνης σε σχέση με τη Γαλλία. Σβ αυτό φταίνε οι Βρυξέλλες;»

    Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε τις αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και άλλων κρατικών υπηρεσιών την τελευταία τετραετία (25% στη ΔΕΗ, 50% στο πάγιο του ΟΤΕ, 48% στα πάγια των ΕΛΤΑ, 45% στην εισφορά της ΕΡΤ, 96% στα διόδια Αθήνας-Θεσσαλονίκης κ.ά.) και τις «φοροαπαλλαγές προς όφελος των ολίγων», για τις οποίες, όπως τόνισε, ευθύνεται αποκλειστικά η κυβέρνηση.

    Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επαναδιατύπωσε ερωτήσεις της αρχικής του τοποθέτησης, τονίζοντας πως «τόσο ο λαός, όσο και οι βουλευτές της ΝΔ, απαιτούν να σταματήσει το κουκούλωμα» και πως ο πρωθυπουργός οφείλει «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», ενώ απαντώντας στην κατηγορία του κ. Καραμανλή, ότι επιχειρεί διάχυση των ευθυνών, ο κ.Παπανδρέου τον κάλεσε «να σταματήσει να παίζει το κακό αυτό θέατρο» και να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων.

    «Δεν έφτασε ακόμα στο Μέγαρο Μαξίμου η πληροφορία για τους γαλάζιους χρηματιστές, για τον κ. Ράμμο, τον κ. Δεβλέτογλου, είτε τον κ. Γιαννακάκη; Ξέρει περισσότερα ο κ. Φιλιππίδης, ο οποίος διέκοψε τη συνεργασία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με την εταιρεία του τελευταίου; Δεν ξέρετε τίποτα για την ΠΗΓΑΣΟΣ Χρηματιστηριακή; Είναι η ίδια εταιρεία που διακινούσε τα δομημένα ομόλογα, σας διαβεβαιώνω. Και όλοι αυτοί ήταν μόνον διαμεσολαβητές, διακινητές με το αζημίωτο. Αυτά γιατί θέλετε να τα συγκαλύπτετε; Γιατί δεν αντιδράτε στη σήψη, αλλά αναβάλλετε, παραπέμπετε στο μέλλον όλες αυτές τις υποθέσεις;», διατύπωσε και συνέχισε:

    «Εγώ είπα άμεσα. Όποιος εμπλέκεται, δεν έχει θέση στο ΠΑΣΟΚ. Εσείς κρύβεστε πίσω από τη θεωρία "τα ρίχνω όλα στη Δικαιοσύνη". Όμως, οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές που ασχολήθηκαν με τη διερεύνηση του σκανδάλου αποτελούνται από 20 εισαγγελείς και εκατοντάδες διοικητικούς υπαλλήλους, ενώ στην Ελλάδα διενεργείται από έναν εισαγγελέα με υποστήριξη μιας γραμματέως. Η προκαταρκτική εξέταση, κατά το νόμο, δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τέσσερις μήνες. Σήμερα, είμαστε στον 18ο μήνα κι εσείς θέλετε την Εξεταστική Επιτροπή, μετά την περαίωση της ανάκρισης. Πόσο χρόνο θα χρειαστούμε; Δύο χρόνια, τέσσερα, μετά τις μεθεπόμενες εκλογές μήπως; Αυτή είναι η αντίδρασή σας, η ετοιμότητα και τα αντανακλαστικά σας».

    Για το θέμα της διακομματικής επιτροπής ενάντια στην διαφθορά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε: «Εμείς, τις προτάσεις μας τις έχουμε καταθέσει, εδώ και πέντε χρόνια. Φέρτε νομοσχέδιο με τις προτάσεις μας και με τις δικές σας. Τώρα θέλετε να σας φωτίσουμε; Δεν έχετε τη βούληση», υποστήριξε.

    Σχετικά με την ακρίβεια, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τα 41 μέτρα, που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ως «το συντομότερο ανέκδοτο των κερδοσκόπων» και ισχυρίσθηκε πως ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα, που αφορούσαν τις αυξήσεις στη ΔΕΗ, τα διόδια, τα εισιτήρια στα πλοία.

    «Ο πρωθυπουργός σηκώνει τα χέρια ψηλά. Πάλι καλά που υπάρχει το ΠΑΣΟΚ. Έχουμε γίνει κακός μπελάς για την κυβέρνηση. Δεν εξηγείται αλλιώς πώς σκοτώνονται οι υπουργοί να ανακοινώσουν μέτρα, κάθε φορά που φέρνουμε το θέμα της ακρίβειας στη Βουλή», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    [02] "Βάλτε λίστα"

    Βάλτε λίστα κε πρωθυπουργέ για να μην εξαρτώνται οι βουλευτές από κάθε επιχειρηματία, είπε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ τάχθηκε υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens και τη διακίνηση του πολιτικού χρήματος, πριν η Δικαιοσύνη ολοκληρώσει το έργο της.

    Όπως είπε, "επειδή η αλήθεια δεν περνάει πάντα μέσα από την Δικαιοσύνη, το ΚΚΕ πιστεύει πως ό,τι περάσει μέσα από τη Βουλή και ό,τι φανεί, αυτό καλό είναι". Ανέφερε δε ότι "όλοι έχουμε την υποχρέωση να ανταποκριθούμε" και να μην κρύψουμε το έδαφος στο οποίο γίνονται αυτά.

    Αναφερόμενη στα περί διαφθοράς, η κα Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ, ανεξάρτητα από τις στρατηγικές του και τις θέσεις του, ένα διατήρησε: "Είναι ανοιχτά εναντίον του καπιταλιστικού συστήματος και παλεύει για μια κοινωνία που θα το καταργήσει".

    "Οι καπιταλιστές είναι αντίπαλοι κι εχθροί", είπε "και το ΚΚΕ δεν ανέχεται καμία συναλλαγή μαζί τους".

    Υπογράμμισε ακόμη ότι δεν δέχεται "την ξώπετση τοποθέτηση περί διαφθοράς".

    "Εμείς στρέφουμε την προσοχή μας στη νόμιμη και παράνομη διαφθορά και αυτό που είναι φανερό, είναι ο πόλεμος ανάμεσα σε μονοπωλιακές επιχειρήσεις, που βρίσκουν ανθρώπους να τους εξαγοράζουν, ώστε να συμβάλλουν στο κλείσιμο κρατικών συμβολαίων".

    Αμφισβήτησε την τοποθέτηση πως η όλη απάντηση είναι να ελεγχθούν τα κόμματα και η χρηματοδότησή τους, ισχυριζόμενη πως "η διαπόμπευση των κομμάτων μπροστά στο μέγεθος της διαφθοράς είναι φύλλο συκής". Συμπλήρωσε πως και η κρατική επιχορήγηση των κομμάτων συνιστά μορφή εξάρτησης, ενώ, όπως είπε, "δεν είναι ξεκομμένες από το περιβάλλον αυτό, οι σχέσεις των κομμάτων με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ".

    Για το ζήτημα της ακρίβειας, η κα Παπαρήγα ανέφερε πως δεν οφείλεται κατβ ανάγκην στην διεθνή συγκυρία, αλλά "στο καθεστώς της καπιταλιστικής αγοράς, που διαμορφώθηκε με την βοήθεια του πολιτικού συστήματος και εκθειάζει τον ανταγωνισμό, ο οποίος αφήνει έδαφος στις μίζες, και επιτρέπει τον έλεγχο της αγοράς από τρεις - τέσσερις ομίλους, που διακινούν το σύνολο των προϊόντων, άρα την μονοπωλούν".

    «Είναι ζήτημα ταξικής πάλης», είπε η γγ του ΚΚΕ και ανέφερε πως το καταναλωτικό κίνημα δεν μπορεί να κάνει τίποτα, αφού κι αυτό βοηθάει, απλώς, τους καταναλωτές να διαλέγουν.

    Χαρακτήρισε, τέλος, μέτρα "απάτης και αυταπάτης" τα όσα εφαρμόζονται και επανέλαβε τις προτάσεις του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, για αύξηση του κατώτατου μισθού και της σύνταξης, κατάργηση του ΦΠΑ, επιδότηση ενοικίου για τους άνεργους νέους, διακοπή των κατασχέσεων για χρέη δανείων για την πρώτη κατοικία.

    "Εμείς παλεύουμε για μέτρα, που αν ο λαός παλέψει, μπορεί να τα επιβάλλει", κατέληξε.

    Στη δευτερολογία της η κα Παπαρήγα καταλόγισε "έλλειψη βούλησης των μεγάλων κομμάτων να λάβουν λαϊκά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, κάτι που θα σημάνει την μείωση των κερδών του κεφαλαίου" και διαχώρισε γι άλλη μια φορά τη θέση του κόμματός της από τις παρατάξεις που "στηρίζουν τον καπιταλισμό".

    "Οταν το ΚΚΕ μιλά για μέτρα, εννοεί να αφαιρεθούν τα κέρδη από το κεφάλαιο" τόνισε και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως "αύξησε τους έμμεσους φόρους, με αποτέλεσμα να πλήττονται οι χαμηλόμισθοι".

    Σχολιάζοντας τη δευτερολογία του Γ. Παπανδρέου, η κ. Παπαρήγα ανέφερε πως "ναι, υπήρξαν διαχρονικά φαινόμενα διαφθοράς στον σοσιαλισμό, όταν κάποιοι υπέκυψαν στον νόμο της αγοράς, που πιστεύετε όλοι εδώ μέσα». Χαρακτήρισε δε, «παρονυχίδα» το σκάνδαλο Κοσκωτά, "μπροστά σε αυτά που γίνονται".

    Σε σχέση με τα σενάρια περί εκλογών, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ υπογράμμισε πως, για το κόμμα της, το θέμα δεν είναι αυτό αν και δεν έχει κανένα πρόβλημα είτε τώρα είτε μετά, να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. "Εμείς, είπε, επιλέγουμε να μην ζαλίζουμε το λαό με τέτοια, αφού έχει άλλα προβλήματα".

    Ανέφερε, εξάλλου, πως δεν θα αλλάξει η τάξη που κυβερνάει κάθε φορά τη χώρα, γι αυτό - υπογράμμισε - ούτε αποκλείει, ούτε την απασχολεί αν υπάρξει οποιαδήποτε σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Τέλος, πρόσθεσε ότι δεν μπαίνει στη λογική του "πότε θα πάμε σε εκλογές ζυγίζοντας ποιός έκανε τα περισσότερα σκάνδαλα", εκτίμησε πως ο λαός δεν θα παρακολουθήσει αυτή την ιστορία και ζήτησε "να μην καλλιεργείται η εντύπωση πως αν εξυγιανθεί ο πολιτικός κόσμος από αυτή, θα βελτιωθεί και το επίπεδο του ελληνικού λαού".

    [03] "Ο Ελληνας πολίτης αγκομαχά"

    Για "εμπλοκή και ευθύνες και των δύο μεγάλων κομμάτων στην υπόθεση της Siemens", μίλησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ακρίβεια, στη Βουλή, επανέλαβε την προχθεσινή του καταγγελία περί "συμμετοχής γιου πρωθυπουργού της ΝΔ στο ΔΣ της εταιρίας, την περίοδο των μεγάλων λαδωμάτων", όπως είπε, και πρότεινε τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

    «Ο Έλληνας πολίτης αγκομαχά βασανιστικά την ίδια ώρα που ακούει για μεγάλα σκάνδαλα και τεράστια ποσά και εμείς δεν μπορούμε τον βοηθήσουμε και να τον απαλλάξουμε από αυτούς, που ενθυλακώνουν μίζες σε βάρος του δημόσιου χρήματος», είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "δεν έχει την πολιτική βούληση να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση".

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, απέρριψε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής γιατί, όπως υποστήριξε, δεν θα αποκαλυφθεί η αλήθεια και ζήτησε άμεση σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής «για να μην κουκουλωθεί η υπόθεση».

    Επιπλέον, άφησε αιχμές ότι "ο εισαγγελέας Αθανασίου, που επισκέφθηκε τη Siemens, δεν φόρτωσε ένα καμιόνι με τα στοιχεία για τα λαδώματα, αλλά έφυγε, λέγοντας στους υπαλλήλους της εταιρίας στείλτε μου ό,τι είναι χρήσιμο".

    Yποστήριξε πως, "ενώ ο κ. Αθανασίου οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να ανοιχτούν κάποιοι λογαριασμοί και ζήτησε δικαστική αρωγή από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο υπουργός το κράτησε ένα μήνα στο γραφείο του".

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ζήτησε να αλλάξει ο νόμος "περί ευθύνης υπουργών".

    [04] "Κανένα στοιχείο έως τώρα"

    Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με την εμπλοκή πολιτικών προσώπων, πρώην και νυν υπουργών στην υπόθεση της Siemens, η Εισαγγελία Πρωτοδικών επισημαίνει ότι από την έρευνα που διενεργεί ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Παναγιώτης Αθανασίου, δεν έχει προκύψει κανένα τέτοιο στοιχείο.

    Ο κ. Αθανασίου εξέτασε σήμερα ως μάρτυρα το σύμβουλο του εκπροσώπου της εταιρίας Saic στην οποία ανατέθηκε το έργο της εγκατάστασης του συστήματος C4I ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ο εισαγγελέας παρέλαβε επίσης υπόμνημα με τις θέσεις πρώην συνεργάτη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Θόδωρου Τσουκάτου σχετικά με την υπόθεση του ενός εκατομυρίου μάρκων που κατατέθηκαν το 1999 από τα λεγόμενα "μαύρα ταμεία" της Siemens σε λογαριασμό επιχειρηματία και σύμφωνα με τον πρώην βουλευτή κατέληξαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.

    Ο πρώην συνεργάτης του κ. Τσουκάτου κλήθηκε ως ύποπτος, καθώς φαίνεται ως συνδικαιούχος λογαριασμών προς τους οποίους, σύμφωνα με τον κ. Τσουκάτο μοιράστηκαν το ένα εκατομύριο μάρκα για να μεταφέρεται τμηματικά στο κομματικό ταμείο.

    Ο κ.Τσουκάτος έχει κληθεί να καταθέσει ως ύποπτος για την υπόθεση αύριο στις 9 το πρωΐ.

    Τη Δευτέρα ο εισαγγελέας έχει καλέσει σε κατάθεση ως υπόπτους δύο χρηματιστές προς τους οποίους κατευθύνθηκαν εμβάσματα από δύο υπεράκτιες εταιρίες που διακινούσαν "μαύρα χρήματα" της Siemens.

    Εχει καλέσει επίσης σε συμπληρωματική κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου τους δύο εκπροσώπους των δύο προαναφερόμενων υπεράκτιων εταιριών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 27 June 2008 - 14:30:23 UTC