Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εξεταστική Επιτροπή μετά τη δικαστική έρευνα"
  • [02] "Οι επίορκοι θα πληρώσουν το τίμημα"
  • [03] "Βάλτε λίστα"
  • [04] "Αρχίζουν να νιώθουν την πείνα"
  • [05] "Ο Ελληνας πολίτης αγκομαχά"
  • [06] Προβλέψεις για 170 δολάρια

  • [01] "Εξεταστική Επιτροπή μετά τη δικαστική έρευνα"

    Την απόφασή του να προτείνει τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για το πολιτικό χρήμα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια, τονίζοντας παράλληλα την πρόθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ζητήσει τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Ζήμενς «αμέσως μόλις η Δικαιοσύνη ολοκληρώσει το έργο της ανάκρισης».

    Απευθύνοντας ανοιχτή πρόκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε την απόφασή του να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής να προχωρήσει άμεσα στη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής, που να αναλάβει την κατάρτιση ολοκληρωμένης πρότασης για την ενίσχυση της διαφάνειας «ιδίως μάλιστα για τα ζητήματα, που αφορούν στη λειτουργία των κομμάτων, τις λειτουργικές και εκλογικές δαπάνες τους, και τη χρηματοδότηση τους, στο μεγαλύτερο δυνατό μέρος, από το κρατικό προϋπολογισμό».

    Ο κ. Καραμανλής άσκησε αυστηρή κριτική σε όσους «παριστάνουν τους κήνσορες» της θωράκισης του πολιτικού συστήματος, «που καταψήφισαν όλους τους νόμους για τη διαφάνεια, που υπονόμευσαν τη θεσμική θωράκιση των κομμάτων και την εμπέδωση της διαφάνειας μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος». Όπως είπε ο κ. Καραμανλής η ΝΔ κατέθεσε σειρά προτάσεων που θα μπορούσαν σήμερα να αποτελούν «συνταγματική επιταγή. Δεν έγινε όμως, εξαιτίας της αρνητικής στάσης της αντιπολίτευσης». Επίσης, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ανοιχτός σε κάθε γόνιμη πρόταση: «Ζητώ άλλη μία φορά, να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Εάν και πάλι υπάρχει άρνηση, η κυβερνητική πλειοψηφία είναι έτοιμη, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει. Είναι απόφασή μου, να μην αφήσω σε κανένα τη δυνατότητα να δημιουργεί σκιές σε βάρος του πολιτικού κόσμου, να επιχειρεί μετάθεση ευθυνών, να επιδίδεται σε ασκήσεις παραπληροφόρησης».

    Ο πρωθυπουργός μίλησε για «απόπειρα απαξίωσης της Δικαιοσύνης και διάχυσης ευθυνών στην υπόθεση Ζήμενς» και χαρακτήρισε "υποκριτικό" το αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για άμεση σύσταση εξεταστικής επιτροπής «Ας μην έχει ουδείς την παραμικρή αμφιβολία. Το έχω πει από τον Φεβρουάριο. Εξεταστική επιτροπή θα συσταθεί και θα συγκροτηθεί με δική μας πρωτοβουλία. Είναι δέσμευση μας. Θα συγκροτηθεί, όμως, αμέσως μόλις η Δικαιοσύνη ολοκληρώσει το έργο της ανάκρισης», τόνισε ο κ. Καραμανλής. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι η έρευνα της Δικαιοσύνης θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί, ενώ «δεν θα επιτρέψουμε σε τίποτα να καθυστερήσει τη δικαστική έρευνα».

    Όπως σημείωσε ο κ. Καραμανλής η συγκρότηση εξεταστικής στη φάση αυτή, «θα δημιουργούσε προσκόμματα στη δικαστική διερεύνηση, θα εμπόδιζε τη Δικαιοσύνη, που ήδη εντοπίζει αποτελεσματικά και απροκατάληπτα τα στοιχεία που συγκαλύπτονταν στο παρελθόν». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «θα υπηρετούσε μόνο εκείνους που θέλουν παρεμπόδιση στο έργο δικαιοσύνης, θα υπηρετούσε μόνο εκείνους που φοβούνται, που θέλουν κουκούλωμα. Κουκούλωμα λοιπόν δεν θα γίνει» είπε ο κ. Καραμανλής . «Αυτό ήταν πρακτική άλλων εποχών , άλλων καιρών, άλλων κυβερνήσεων» πρόσθεσε.

    Τόνισε, δε, ότι «προσπάθειες ισοπέδωσης των πάντων, από όπου και εάν επιχειρούνται, θα αποτύχουν. Προσπάθειες δημιουργίας κλίματος γενικευμένης απαξίωσης θα βρεθούν στο κενό, από όποια κέντρα και εάν προέρχονται. Από όπου και εάν μεθοδεύονται».

    Αναφερόμενος στην ακρίβεια, είπε ότι η παρατηρούμενη έκρηξη οφείλεται πρωτίστως στη ραγδαία επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος, ενώ τα μεγαλύτερα ποσοστά της στην Ελλάδα οφείλονται σε χρόνιες δυνάμεις της εσωτερικής αγοράς. «Αυτή την πραγματικότητα δεν μπορεί να την κρύβουμε. Δεν ωφελούν ούτε οι ωραιοποιήσεις ούτε οι υπερβολές» είπε ο κ. Καραμανλής σημειώνοντας ότι αυτά τα ζητήματα απαιτούν συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την αναπτυξιακή διαδικασία, απαιτούν αλλαγές στις στρεβλώσεις της αγοράς και την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών απέναντι στα φαινόμενα της κερδοσκοπίας ενώ απαιτούν και την ενεργότερη συστράτευση των πολιτών».

    [02] "Οι επίορκοι θα πληρώσουν το τίμημα"

    «Έκθεση ιδεών, ομολογία και απολογία αποτυχίας» χαρακτήρισε την ομιλία του Πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, αποδίδοντας ευθύνες στην κυβέρνηση, τόσο για το ζήτημα της ακρίβειας, όσο και για το ζήτημα της διαφθοράς.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου, καταλόγισε στον Κώστα Καραμανλή, ότι έχασε την ευκαιρία να συγκρουστεί με τη διαφθορά και την χειραγώγηση του πολιτικού κόσμου από τα μεγάλα συμφέροντα, τη στιγμή που εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και τον ίδιο προσωπικά, είχε δεχθεί διαβεβαιώσεις για στήριξη. Σήμερα, «είδαμε μια προσπάθεια να αναβάλει και να αποφύγει, όχι να υιοθετήσει προτάσεις που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για τη διαφάνεια».

    «Ποτέ δεν αμφισβήτησα τη δική σας ακεραιότητα. Κρίνεστε όμως για το θάρρος σας, να αναλάβετε τις δικές σας ευθύνες ενώπιον του ελληνικού λαού. Ομηρία δεν είναι ότι θέλετε να συγκαλύψετε τα μεγάλα σκάνδαλα; Τα περί παραπομπής στη Δικαιοσύνη, τα άκουσα και για τις απαγωγές, τους κουμπάρους, τις υποκλοπές, το ξεπούλημα του ΟΤΕ στους Γερμανούς, τα δομημένα ομόλογα. Μήπως δεν μπορείτε να συγκρουστείτε, επειδή πίσω απβ αυτά κρύβονται μαύρα κομματικά χρήματα; Είστε έτοιμος να βεβαιώσετε ότι ο κύκλος των χαμένων χρηματιστών, οι ίδιοι το 1999, οι ίδιοι με τα δομημένα ομόλογα, δεν έχουν σχέση με τη ΝΔ;» ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου και συνέχισε:

    «Είμαι έτοιμος να συγκρουστώ. Ήδη συγκρούομαι με νοοτροπίες και πρακτικές που δεν αφήνουν την Ελλάδα να πάει μπροστά. Και θα είμαι πιο απόλυτος στις αποδεδειγμένες παρανομίες δικών μας στελεχών. Γιατί γιβ αυτούς υποχρεώνονται να απολογούνται χιλιάδες επώνυμα και ανώνυμα στελέχη, με έργο διαδρομή, ήθος και προσφορά» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    «Ζητούμε Εξεταστικές Επιτροπές για να έρθουν όλα στο φως. Δικούς σας, δικούς μας, οποιουσδήποτε. Όποιος βρεθεί υπόλογος, να βρεθεί και να πληρώσει. Όχι επιλεκτικές διαρροές δικηγορικών γραφείων, αλλά παράταση των εργασιών της Βουλής, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος της παραγραφής. Και αφού θα έχουν τελειώσει όλες αυτές οι διαδικασίες, τελικά να προσφύγουμε στην λαϊκή ετυμηγορία. Την διαδικασία αυτή τη φοβάστε, γιατί θα αποκαλυφθεί ποια είναι η ΝΔ».

    «Εμείς ούτε μαύρο χρήμα πρόκειται να έχουμε, ούτε πρόκειται να πουλάμε εκδούλευση στη νέα γενιά. Εμείς ακολουθούμε την παράδοση των ανένδοτων αγώνων, την παράδοση της λαϊκής συμμετοχής. Και ζητάμε να γυρίσουμε μαζί με το λαό μια νέα σελίδα» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Σε σχέση με το καθεαυτό θέμα της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης, ο κ. Παπανδρέου απέρριψε το επιχείρημα του Κώστα Καραμανλή, ότι βασικός παράγοντας για την ακρίβεια που παρατηρείται, είναι η διεθνής αύξηση των τιμών στο πετρέλαιο και τα τρόφιμα, αναρωτώμενος «γιατί στην Ελλάδα που έχουμε το ίδιο νόμισμα, έχουμε την ακριβότερη ακρίβεια; Το Μάιο είχαμε διπλάσια αύξηση στην τιμή της βενζίνης σε σχέση με τη Γαλλία. Σβ αυτό φταίνε οι Βρυξέλλες;»

    Στο ίδιο πλαίσιο, ο κος Παπανδρέου υπενθύμισε τις αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και άλλων κρατικών υπηρεσιών την τελευταία τετραετία (25% στη ΔΕΗ, 50% στο πάγιο του ΟΤΕ, 48% στα πάγια των ΕΛΤΑ, 45% στην εισφορά της ΕΡΤ, 96% στα διόδια Αθήνας-Θεσσαλονίκης κ.ά.) και τις «φοροαπαλλαγές προς όφελος των ολίγων», για τις οποίες, όπως τόνισε, ευθύνεται αποκλειστικά η κυβέρνηση.

    [03] "Βάλτε λίστα"

    Βάλτε λίστα κε πρωθυπουργέ για να μην εξαρτώνται οι βουλευτές από κάθε επιχειρηματία, είπε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας τη Βουλή για τα θέματα της διαφθοράς, ενώ τάχθηκε υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα της Siemens.

    Η κα Παπαρήγα ζήτησε επίσης να κοπεί η βουλευτική συνταξη και σημείωσε ότι και η κρατική επιχορήγηση των κομμάτων είναι άνιση, αφού όλα τα κόμματα έχουν τα ίδια έξοδα.

    Αναφερόμενη δτο θέμα της ακρίβειας η γγ του ΚΚΕ τόνισε ότι φταίει η πολιτική τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ και σημείωσε ότι από το 2002 έχουν υπερδιπλασιαστεί οι τιμές στα βασικά καταναλωτικά είδη.

    Κύρε πρωθυπουργέ, είπε, βρήκατε μιας εύκολη λύση με το επιχείρημα της επιδείνωσης του διεθνούς περιβάλλοντος. Βεβαίως και έχει αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου, τόνισε, αλλά δεν είναι υπεύθυνοι το πετρέλαιο γιθα την ακρίβεια γενικά, και ειδικά όταν μιλάμε είδη καθημερινής κατανάλωσης.

    "Ενίσχυση θεραπευτικών κοινοτήτων"

    Την ριζική αντίθεσή της στο εθνικό σχέδιο δράσης, που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση για τα ναρκωτικά, επειδή "ιδιωτικοποιεί την πρόληψη, την απεξάρτηση και την επανένταξη", διατύπωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά την επίσκεψή της στο πρόγραμμα απεξάρτησης "Νόστος".

    Η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι «η χρήση ναρκωτικών δεν προέρχεται ούτε από ασθένεια του μυαλού, ούτε από ασθένεια του σώματος, ούτε βρίσκεται στο DNA του χρήστη. Είναι κοινωνικό πρόβλημα, πριν απβ όλα, και εκφράζει την ανάγκη των νέων να ξεφύγουν από την ανασφάλεια, την ανεργία, την κακή πολιτιστική και πολιτική ατμόσφαιρα, που υπάρχει. Εκφράζει την αναζήτηση για έναν άλλο δρόμο, μόνο που η διέξοδος, δυστυχώς, βρίσκεται κοντά στον έμπορο, που παίζει αυτόν τον αρνητικό ρόλο στην εξέλιξη των ανθρώπων".

    Επίσης, η Γραμματέας του ΚΚΕ εξέφρασε την αντίθεσή της με την χρήση της μεθαδόνης, ως υποκατάστατου, επειδή, όπως είπε, στην πραγματικότητα, "δεν σταματάει η ουσία της εξάρτησης, πολύ περισσότερο που επιστήμονες αναφέρουν ότι η ίδια η μεθαδόνη, πέρα από τη ψυχολογική και ψυχική εξάρτηση, φέρνει προβλήματα στη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, έως και θανάτους στις χώρες που έχει γίνει ευρεία χρήση".

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι το κόμμα της υποστηρίζει την ενίσχυση πάνω απβ όλα των θεραπευτικών κοινοτήτων και ζήτησε να υπάρξουν θεραπευτικές κοινότητες παντού, όπως και κέντρα πρόληψης ολοκληρωμένα, με το πρόγραμμα επανένταξης, σε κάθε νομό τουλάχιστον.

    [04] "Αρχίζουν να νιώθουν την πείνα"

    "Δεν αξίζει στη νέα γενιά να ζει σε μια χώρα βουλιαγμένη στο βούρκο" είπε στη Βουλή ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος. "Είναι θλιβερό να βλέπει και τα δύο κόμματα να εμπλέκονται στην υποθεση διαφθοράς" πρόσθεσε.

    Ωστόσο, τόνισε ο κ.Αλαβάνος υπάρχει ένα άλλο σημαντικότερο θέμα. "Υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που αρχίζουν να νιώθουν την πείνα" είπε και πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να προτείνει μέτρα και θα τα καταθέσει.

    "Αλλά, ένα είναι το κεντρικό μέτρο για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση. Να φύγει το συντομότερο δυνατό η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας" ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: "Πρέπει να κλείσει επιτέλους ο κύκλος του δικομματισμού και να διαμορφωθεί μια άλλη πλειοψηφία"

    Ο κ. Αλ.Αλαβάνος θα συναντηθεί το μεσημέρι με αντιπροσωπεία της ΦΑΤΑΧ.

    Ο Αλ.Τσίπρας στα Γλυκά Νερά

    Την ανάγκη να αναζητηθούν τα αίτια των πυρκαγιών στην Αττική, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Α.Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στα Γλυκά Νερά, όπου την Πέμπτη εκδηλώθηκε πυρκαγιά.

    Ο κ. Τσίπρας είπε πως "είναι ευτύχημα ότι, μάλλον, δεν περιμένουμε μια αναζωπύρωση", αλλά πρόσθεσε, "το δυστύχημα είναι ότι για άλλη μια χρονιά είμαστε απροστάτευτοι απέναντι σ΄ αυτή τη μεγάλη απειλή στο φυσικό μας πλούτο και ιδιαίτερα στο περιαστικό πράσινο".

    "Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, είναι να δούμε τις αιτίες και εδώ βλέπουμε ότι, στην ευρύτερη Ανατολική Αττική, υπάρχουν πάνω από 200.000 στρέμματα διεκδικήσιμα και στον Υμηττό πάνω από χίλιες πολυτελείς κατοικίες με τη διαδικασία των αναψυκτηρίων".

    Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ακόμη ότι "όταν έχεις μια τέτοια κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, όταν επιτρέπεται η εκτός σχεδίου δόμηση και όταν προχθές βράδυ στη βουλή ψηφίστηκε ένα χωροταξικό σχέδιο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα να έχουν ορέξεις οικοπεδοφάγοι και διάφοροι, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να διεκδικούν, τότε δεν μπορεί να είμαστε σίγουροι, δεν μπορεί να είμαστε ασφαλείς ότι θα αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο".

    Επίσκεψη στα Καλύβια Αττικής

    Ανοιχτή συνάντηση με τους κατοίκους και τη δημοτική Αρχή των Καλυβίων που διεκδικούν την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία της περιοχής τους, είχε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην παραλιακή λεωφόρο Αθηνών Σουνίου, στο 41ο χιλιόμετρο όπου βρίσκεται το Θεατράκι του Δήμου, παρά το εξώδικο που έστειλε στον Δήμο Καλυβίων ο ιδιοκτήτης του παρακείμενου στην παραλία Grand Resort, προσπαθώντας να αποτρέψει την πρόσβαση των πολιτών στην ελεύθερη παραλία.

    «Βρισκόμαστε σε μια περιοχή που πολλά χρόνια ήταν και είναι στολίδι της Αττικής και του Δήμου εδώ, όπου οι πολίτες εδώ, οι δημότες αλλά και Αθηναίοι που έρχονται για να χαρούν ένα Σαββατοκύριακο το μπάνιο τους έχουν δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης εδώ στην παραλία. Αυτό το δικαίωμα δεν μπορεί κανείς να τους το στερήσει. Διότι η θάλασσα, η άμμος, η παραλία δεν ανήκει σε κανέναν. Δεν μπορεί να νοικιάζεται, δεν μπορεί να πουλιέται και να αγοράζεται και δεν μπορεί κανείς να μας υψώσει εδώ τείχη και συρματοπλέγματα και να μας απαγορεύσει την είσοδο στην παραλία» είπε ο κ.Τσίπρας στην ομιλία του και τόνισε:

    « Ο καιρός έχει αλλάξει. Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι πολίτες διεκδικούν το δίκιο τους και το αυτονόητο δικαίωμά τους στην ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και παίρνουν τα πράγμα στα χέρια τους και δεν θα αφήσουν κανένα κουμπάρο, κανένα νονό της νύχτας, κανένα μεγαλοεπιχειρηματία να επιβάλλει τους δικούς του νόμους».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, έκανε λόγο για "χαριστικές ρυθμίσεις" και "σκανδαλώδεις συμφωνίες" που παραχωρούν 85 στρέμματα παραλίας σε ιδιώτη, οι οποίες «δεν μπορούν να έχουν καμία νομική ισχύ διότι είναι αντίθετες με το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας» και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση. «Ακόμα κι αυτούς που θα έρθουν αύριο εδώ, τους ηγέτες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που δικαίωμά τους είναι να επιλέγουν έναν χώρο χλιδής για να κάνουν την συνάντησή τους σε μια δύσκολη περίοδο για την κοινωνία, να πάρουν θέση γι αυτήν την μεγάλη αντιπαράθεση της κοινωνίας απέναντι στα ιδιωτικά συμφέροντα που θέλουν να οικειοποιηθούν τον δημόσιο χώρο», κατέληξε ο κ.Τσίπρας.

    [05] "Ο Ελληνας πολίτης αγκομαχά"

    "Ο Ελληνας πολίτης αγκομαχά στο σούπερ μάρκετ και την ίδια ώρα ακούει συνομιλίες για τεράστια σκάνδαλα και μίζες, για μεγάλα ποσά" είπε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Πρέπει να απαλάξουμε τον Ελληνα πολίτη που αγκομαχά από το γεγονός ότι υπάρχουν πολιτικοί που χρηματίζονται, τόνισε.

    Ο κ.Καρατζαφέρης κάλεσε τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει την κατάσταση στην υπόθεση αυτή, η οποία όπως είπε κουκουλώνεται. Ο κόσμος, τόνισε, προσβάλεται και υπάρχει σκιά ότι οι πολιτικοί τα πιάνουν και πρέπει να σώσουμε την τιμή του πολιτικού κόσμου.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ χαρακτήρισε σωστές τις θέσεις που διατύπωσε χθες ο κ.Παπανδρέου, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να ομολογήσει ότι το σπορ με τις προμήθειες ήταν σε υψηλά επίπεδα κατά την διακυβέρνηση του κόμματός του.

    [06] Προβλέψεις για 170 δολάρια

    Νέο ράλι των τιμών του πετρελαίου πυροδότησε σήμερα η πτώση των τιμών των μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια, με τα επενδυτικά κεφάλαια να εισρέουν μαζικά στις αγορές εμπορευμάτων. Μετά τη χθεσινή άνοδο των τιμών κατά 4 δολάρια στο βαρέλι, σήμερα η τιμή του μπρεντ ενισχύθηκε έως και στα 141,98 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού έως και στα 141,71 δολάρια, επίπεδα τα οποία αποτελούν νέα ιστορικά ρεκόρ για τους δύο τύπους αργού πετρελαίου.

    Περί τις 13.00 ώρα Ελλάδος, το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε 1,75 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος", με την τιμή του να ανέρχεται στα 141,39 δολάρια (νωρίτερα, κυμάνθηκε μεταξύ 141,71 δολαρίων και 138,61 δολαρίων).

    Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Αυγούστου του αργού τύπου μπρεντ ανερχόταν στα 141,11 δολάρια - νωρίτερα κυμάνθηκε μεταξύ 141,98 δολαρίων και 138,99 δολαρίων - κερδίζοντας 1,28 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο".

    Η νέα εκτίναξη των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές ήλθε παρά την έγκριση νομοθεσίας στις ΗΠΑ η οποία δίνει οδηγία στη CFTC, την ρυθμιστική αρχή της αγοράς παραγώγων, να εξαντλήσει την εξουσία της, συμπεριλαμβανομένης της λήψης επειγόντων μέτρων, για "να περιορίσει άμεσα" το ρόλο της υπερβολικής κερδοσκοπίας στην προθεσμιακή ενεργειακή αγορά.

    Οι τιμές εκτινάχθηκαν χθες, υπερβαίνοντας για πρώτη φορά τα 140 δολάρια το βαρέλι, μετά τη δήλωση του επικεφαλής της National Oil Company της Λιβύης Σόκρι Γάνεμ ότι η τρίτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα της Αφρικής εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει την παραγωγή της σε απάντηση σε νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο και το οποίο θα δίνει εξουσίες στην Ουάσινγκτον να μηνύσει τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ στην περίπτωση μείωσης της προσφοράς αργού πετρελαίου.

    "Εξετάζουμε όλες τις επιλογές", δήλωσε στο Ρόιτερ ο Σόκρι Γάνεμ. "Υπάρχουν απειλές από το Κογκρέσο ότι θα πάνε τον ΟΠΕΚ στα δικαστήρια, επεκτείνοντας τη δικαιοδοσία των ΗΠΑ εκτός συνόρων των ΗΠΑ", τόνισε.

    Νωρίτερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 24, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ Σακίμπ Χελίλ είπε ότι "προβλέπω τιμές πιθανώς μεταξύ 150 δολαρίων και 170 δολαρίων αυτό το καλοκαίρι. Θα υποχωρήσουν ίσως προς τα τέλη του χρόνου".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 27 June 2008 - 10:30:24 UTC