Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εξεταστική Επιτροπή και μετά εκλογές"
  • [02] "Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής"

  • [01] "Εξεταστική Επιτροπή και μετά εκλογές"

    Ξεκαθάρισμα όλων των υποθέσεων που πλήττουν το πολιτικό σύστημα, κατάθεση προτάσεων και εν συνεχεία προσφυγή σε εκλογές "προκειμένου ο λαός να επιλεξει ποιος θα είναι στην κυβέρνηση", ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε σήμερα στο Ζάππειο.

    Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε τη σύσταση εξεταστικων επιτροπών για τις υποθέσεις της Ζίμενς, του ΟΤΕ, των ομολόγων, των υποκλοπών και της υπόθεσης του καρτέλ γάλακτος.

    "Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών των επιτροπών, οι οποίες θα ερευνήσουν και πολιτικές ευθύνες, ενώ θα μπορούν να μετατραπούν και σε προανακριτικές, αν προκύψουν επαρκή στοιχεία, τα κόμματα θα πρέπει να καταθέσουν προτάσεις και εν συνεχεία να διεξαχθούν εκλογές", είπε.

    Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε επίσης να μείνει ανοιχτή η ολομέλεια της Βουλής σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και τάχθηκε κατά της προσφυγής σε πρόωρες εκλογές πριν ξεκαθαρίσουν οι υποθέσεις αυτές, διότι, όπως τόνισε, θα υπάρξει κίνδυνος παραγραφής όλων αυτών των υποθέσεων.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν φοβάται ότι ο κ. Καραμανλής θα χρησιμοποιήσει την υπόθεση της Ζίμενς για να αποφύγει πρόωρες εκλογές δήλωσε ότι "αν ο κ. Καραμανλής θέλει να προσφέρει, να μην προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει αυτές τις υποθέσεις, αλλά να συμβάλει στη διαλέυκανσή τους".

    Ο κ. Παπανδρέου προσήλθε στο Ζάππειο, ύστερα από συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου, το οποίο πήρε και τις σχετικές αποφάσεις. Στην εισαγωγική του δήλωση τόνισε ότι θα ήθελε να μιλήσει για τα θέματα, που απασχολούν τους Ελληνες πολίτες όπως ακρίβεια, νέα φτώχεια, υπερδανεισμός νοικοκυριών, υγεία, παιδεία, περιβάλλον κλπ. για τα οποία όπως είπε, "υπάρχουν λύσεις πρακτικές, ουσιαστικές και δίκαιες".

    "Εκτός από τις λύσεις, πρόσθεσε, πρέπει να υπάρχει δημοκρατικά ορθή και χρηστή διαχείριση του πλούτου, με μια κυβέρνηση που πονάει τον πολίτη και όχι με μια κυβέρνηση η οποία είναι υπό την ομηρία ισχυρών συμφερόντων".

    Αναφέρθηκε σε όλες τις υποθέσεις που πλήτουν το πολιτικό σύστημα καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι "προσπαθεί να τις κουκουλώσει" και κατήγγειλε την "εξαφάνιση" του πορίσματος Ζορμπά, στο οποίο, όπως είπε, γινόταν αποκάλυψη για παράνομο μαύρο κομματικό χρήμα στην υπόθεση των ομολόγων.

    Αναφερόμενος στην υπόθεση της Ζίμενς, τόνισε ότι "το ΠΑΣΟΚ έδειξε άμεσα αντανακλαστικά, ενώ αντίθετα, η ΝΔ κωφεύει".

    Αναφέρθηκε επίσης, στις προτάσεις που διατύπωσε, κατά καιρούς, στον κ. Καραμανλή για τη διαφάνεια, αλλά και για την πρωτοβουλία του να ζητήσει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, διότι, όπως είπε, "το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι", ενώ κατηγόρησε και τον κ.Καραμανλή ότι "ήταν εκείνος που δεν ήθελε να ληφθούν μέτρα για τη διαφάνεια".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμα ότι από αυτό, το οποίο ζει σήμερα η χώρα, μπορούμε να βγούμε μέσα από μια δημοκρατική επανάσταση και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποδεχθεί την πρόταση για εξεταστική επιτροπή, στην υπόθεση της Ζίμενς. Υποστήριξε πως "πρωθυπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος ψεύδονται, όταν υποστηρίζουν ότι η εξεταστική δεν μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα με τη δικαστική διερεύνηση".

    Αναφερόμενος, εξάλλου, στις δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση Ζίμενς ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "ζούμε υπό καθεστώς διαρροών και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την απαξίωση, όπως είπε, των θεσμών.

    "Οι διαρροές, ισχυρίσθηκε, προέρχονται από δικηγορικό γραφείο φίλου του κ. Καραμανλή και υπόδικου, του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, και αναρωτήθηκε "με βάση ποιες σκοπιμότητες ο κ. Λυκουρέζος κάνει αυτές τις διαρροές".

    Εξηγώντας περαιτέρω την πρότασή του για προσφυγή σε εκλογές, ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι "πρέπει να γίνουν με νέο εκλογικό σύστημα και μικρότερες περιφέρειες", ενώ μίλησε για διαφάνεια στα μέσα ενημέρωσης, όπου "πρέπει να υπάρχει πλήρης έλεγχος της ροής του χρήματος, το οποίο πολλές φορές προέρχεται από το κράτος και την κυβέρνηση με αδιαφανείς τρόπους, με σκοπό την χειραγώγηση των μέσων". Ανέφερε παράδειγμα επαρχιακών τηλεοπτικών σταθμών που "χειραγωγούνται, μέσω των κρατικών διαφημίσεων" και επέρριψε την ευθύνη γι΄αυτό στον κ.Ρουσόπουλο.

    Είπε επίσης, ότι πρέπει να υπάρξει έλεγχος εσόδων και εξόδων όλων των κομμάτων, η χρηματοδότηση των οποίων πρέπει να είναι κατά βάση δημόσια, ενώ οι ιδιωτικοί πόροι να προέρχονται μόνο από τις εισφορές των μελών και φίλων.

    Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ της κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων, που κατέχονται από πολιτικά πρόσωπα και τα οποία δεν έχουν δηλωθεί με τη δήλωση "πόθεν έσχες".

    Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, τόνισε οτι θα ενεργοποιηθεί πλήρως η επιτροπή διαφάνειας του κόμματος για να διερευνήσει οποιαδήποτε υπόθεση αφορά στο κυβερνητικό παρελθόν του Κινήματος και για την οποία έχουν διατυπωθεί υπόνοιες ή κατηγορίες. "Ως μια πρώτη κίνηση διαφάνειας, το ΠΑΣΟΚ θα αναρτά στο διαδίκτυο τον κατάλογο εσόδων και εξόδων του", δήλωσε.

    Είπε ακόμη ότι "το πρόβλημα του πολιτικού συστήματος είναι πάρα πολύ σοβαρό και επείγει η αντιμετώπισή του. Τα ψέματα για τον πολιτικό κόσμο τελείωσαν. Ή θα δράσουμε ή θα μας πάρει ο κόσμος με τις πέτρες".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε έτοιμος να συγκρουστεί για το ζήτημα αυτό και τόνισε ότι δεν είναι δέσμιος κανενός συμφέροντος, κάτι το οποίο, όπως διευκρίνισε έχει πληρώσει. "Το ζήτημα δεν είναι να γίνει κάποιος απλά πρωθυπουργός, αλλά ένας καλός πρωθυπουργός και για να είναι καλός πρωθυπουργός κάποιος, πρέπει να έχει ελεύθερα τα χέρια του και να μην είναι όμηρος κανενός. Αν δυσαρεστώ όσους θα με ήθελαν του χεριού τους, τούς πληροφορώ ότι θα συνεχίσω να τους δυσαρεστώ", υπογράμμισε με έμφαση.

    Απαντώντας στο ερώτημα "που τίθεται ηλιθιωδώς", όπως είπε, αν παίρνει αποστάσεις από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι είναι υπερήφανος για τη συμμετοχή του στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και το έργο του Κινήματος, απαριθμώντας ταυτόχρονα σημαντικά έργα τους.

    Αναγνώρισε, πάντως, ότι το ΠΑΣΟΚ "δεν στάθηκε πάντα στο ύψος του" και πρόσθεσε ότι "στο ΠΑΣΟΚ δεν νιώσαμε υπερήφανοι, όταν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης παρήχθη πλούτος, αλλά δεν έγινε σωστή διανομή, ενώ δημιουργήθηκαν και νέες ανισότητες". Επίσης, ανέφερε ότι "στο ίδιο διάστημα εμφανίστηκαν στο κράτος φαινόμενα διαφθοράς" και πρόσθεσε ότι "με όλα αυτά, το ΠΑΣΟΚ επέτρεψε στη ΝΔ να γίνει κυβέρνηση και να απαξιώνει τώρα τη χώρα, τους θεσμούς και τον πολίτη".

    "Η ΝΔ, ισχυρίσθηκε, εχει γίνει μέρος του προβλήματος, ενώ το ΠΑΣΟΚ με το νέο ξεκίνημα, που κάνει, γίνεται η λύση του προβλήματος".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε ακόμα την κυβέρνηση για τη συμμετοχή της χώρας σε κοινή άσκηση με το Ισραήλ, η οποία αποτελούσε προσομοίωση εναντίον του Ιράν.

    Παραλλήλισε την Ελλάδα με τη Νιγηρία, υποστηρίζοντας ότι "αυτό που συμβαίνει εκεί, δηλαδή να πλουτίζει ο υπουργός και να φτωχαίνει ο λαός, ισχύει και στην Ελλάδα σήμερα, καθώς πλουτίζουν κάποιοι και φτωχαίνει ο λαός".

    Για το ενδεχόμενο αλλαγής του ονόματος και συμβόλων του Κινήματος, απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε ότι "το ζητούμενο είναι ένα ισχυρό και προοδευτικό ΠΑΣΟΚ και δεν υπάρχει λόγος ίδρυσης νέου κόμματος".

    Προανήγγειλε δε μεγάλη ανανέωση δηλώνοντας την πίστη του στις νέες γενικές που ακολουθει το κίνημα, τις οποίες, όπως είπε, θα συνεχίζει να στηρίζει.

    Σε ερώτηση για το αν ο Κώστας Σημίτης θα συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια του Κινήματος, στις επόμενες εκλογές, ο κ. Παπανδρέου περιορίστηκε να πει ότι "δεν θα συζητήσουμε τώρα το θέμα των ψηφοδελτίων". Ξεκαθάρισε όμως, ότι "σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα ετοιμότητας, ήθους και ακεραιότητας για τον κ. Σημίτη", ενώ ανέφερε ότι "όλοι έχουμε ευθύνες". Διευκρίνισε επίσης ότι δεν χρειάζεται και δεν χρειάστηκε ποτέ μεσολαβητές, προκειμένου να συναντήσει τον κ. Σημίτη.

    Σε ερώτηση, εξάλλου, για το πώς κρίνει την έκφραση λύπης, από την πλευρά του τέως πρωθυπουργού, στην υπόθεση Τσουκάτου σε σχέση με τη δική του ενέργεια να αναστείλει την κομματική ιδιότητα δύο στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου είπε "εγώ έκανα τις δικές μου κινήσεις και ο τέως πρωθυπουργός, δήλωση. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα".

    Για το αν πιστεύει ακόμα οτι ο κ. Καραμανλής είναι "καθαρός", όπως είχε αναφέρει παλιότερα στη Βουλή, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι θέλει να πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός είναι καθαρός, πρόσθεσε όμως, ότι δεν έχει δει την πολιτική του βούληση να τα βάλει με τα συμφέροντα, τα οποία φαίνεται ότι τον κρατούν όμηρο.

    Σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης της Ζήμενς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέρριψε το ενδεχόμενο να υπάρχει αβλεψία από την πλευρά του κ. Καραμανλή δηλώνοντας ότι "πρόκεται για συνειδητή απόφαση του κ. Καραμανλή".

    Για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, ο κ. Παπανδρέου σχολίασε ότι δεν αμφισβητεί τις δημοσκοπήσεις, αλλά θα ήθελε όπως είπε, να δει και "ορισμένες σοβαρές, από αυτές, ως προς τον τρόπο που επιλέγονται και τίθενται τα ερωτήματα και αξιολογούνται οι απαντήσεις".

    Δεν θέλησε να επεκταθεί σε εσωτερικά θέματα του ΠΑΣΟΚ και σε πρόσφατες δηλώσεις στελεχών του Κινήματος κάνοντας λόγο για "κοκορομαχίες οι οποίες δείχνουν μάχη για την καρέκλα".

    Σε ερώτηση, τέλος, αν για το ΠΑΣΟΚ προηγείται η ενότητα ή η κάθαρση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "το ΠΑΣΟΚ μιλάει για μια νέα ενότητα βασισμένη στις ισχυρές του παραδόσεις, τις αρχές και τις αξίες". Παραδέχθηκε τη δυσκολία των περιστάσεων, αλλά πρόσθεσε πως "κάθε γέννα έχει πόνους και εμείς τώρα γεννάμε το καινούργιο ΠΑΣΟΚ".

    [02] "Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής"

    "Δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα ουσιαστικής και πραγματικής κάθαρσης των κομμάτων εξουσίας", δήλωσε σήμερα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα αναφερόμενη στην υπόθεση Siemens και πρόσθεσε ότι "αυτό που έχουμε ανάγκη είναι η αλλαγή πολιτικής".

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι το κόμμα της ζητάει εξεταστική για το σκάνδαλο Ζήμενς, αλλά πρόσθεσε ότι "είναι φανερό ότι όσο υπάρχουν Siemens θα υπάρχουν και μίζες, θα υπάρχουν και πολιτικοί και άλλα πρόσωπα που θα λαδώνονται. Το σύστημα, σημείωσε, γεννάει αυτό το πρόβλημα και αυτό το σύστημα πρέπει να ανατραπεί" και κατέληξε:

    "Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση. Ο λαός χρειάζεται να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να αντεπιτεθεί, να μην πέσει στην σκανδαλολογία, αλλά να κάνει αυτός κάθαρση πραγματική. Που σημαίνει ότι το λαϊκό κίνημα πρέπει να νικήσει".

    "Ενίσχυση θεραπευτικών κοινοτήτων"

    Την ριζική αντίθεσή της στο εθνικό σχέδιο δράσης, που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση για τα ναρκωτικά, επειδή "ιδιωτικοποιεί την πρόληψη, την απεξάρτηση και την επανένταξη", διατύπωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη σημερινή επίσκεψή της στο πρόγραμμα απεξάρτησης "Νόστος".

    Η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι «η χρήση ναρκωτικών δεν προέρχεται ούτε από ασθένεια του μυαλού, ούτε από ασθένεια του σώματος, ούτε βρίσκεται στο DNA του χρήστη. Είναι κοινωνικό πρόβλημα, πριν απβ όλα, και εκφράζει την ανάγκη των νέων να ξεφύγουν από την ανασφάλεια, την ανεργία, την κακή πολιτιστική και πολιτική ατμόσφαιρα, που υπάρχει. Εκφράζει την αναζήτηση για έναν άλλο δρόμο, μόνο που η διέξοδος, δυστυχώς, βρίσκεται κοντά στον έμπορο, που παίζει αυτόν τον αρνητικό ρόλο στην εξέλιξη των ανθρώπων".

    Επίσης, η Γραμματέας του ΚΚΕ εξέφρασε την αντίθεσή της με την χρήση της μεθαδόνης, ως υποκατάστατου, επειδή, όπως είπε, στην πραγματικότητα, "δεν σταματάει η ουσία της εξάρτησης, πολύ περισσότερο που επιστήμονες αναφέρουν ότι η ίδια η μεθαδόνη, πέρα από τη ψυχολογική και ψυχική εξάρτηση, φέρνει προβλήματα στη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, έως και θανάτους στις χώρες που έχει γίνει ευρεία χρήση".

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι το κόμμα της υποστηρίζει την ενίσχυση πάνω απβ όλα των θεραπευτικών κοινοτήτων και ζήτησε να υπάρξουν θεραπευτικές κοινότητες παντού, όπως και κέντρα πρόληψης ολοκληρωμένα, με το πρόγραμμα επανένταξης, σε κάθε νομό τουλάχιστον.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 June 2008 - 16:30:16 UTC