Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων
  • [02] Προτάσεις για τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή
  • [03] "Στήριξη των κοινοτήτων"
  • [04] "Μεγάλος ασθενής το ΕΣΥ"

  • [01] Στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων

    Συνεργασία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλ. Κοντό θα έχει ο πρωθυπουργός στις 10.30 στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια, θα δεχθεί τον πρωθυπουργό της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης κ.Ν.Σπίριτς.

    Τις επιπτώσεις των διεθνών οικονομικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία συζήτησαν ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομίας σε συνάντηση που είχαν χθες.

    Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε, όπως είναι ήδη γνωστό, ότι υπάρχουν αρκετές επιπτώσεις και στην ευρωπαϊκή οικονομία από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και στον ευρωπαϊκό πληθωρισμό, ορισμένες από τις οποίες βλέπουμε και στη χώρα μας.

    Μέσα σε αυτό το κλίμα, υπογράμμισε ο υπουργός, η βούληση της κυβέρνησης είναι δεδομένη να προχωρήσει με όλα τα μέσα στην καλή υλοποίηση του προϋπολογισμού με τον έλεγχο των δαπανών και την προσπάθεια για την επίτευξη όλων των στόχων και τα έσοδα.

    Επίσης, είπε ο υπουργός Οικονομίας, η κυβέρνηση έχει τη βούληση να προχωρήσει και στις μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν στην ελληνική οικονομία τη δυναμική που χρειάζεται για να συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμούς μεγαλύτερους από την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς και να αντιμετωπίσει προβλήματα που έχουν να κάνουν και με τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, αλλά και με την περαιτέρω καλή πορεία της οικονομίας.

    Κ.Καραμανλής: "Υποχρέωση η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων"

    Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει τα νοικοκυριά που πλήττονται περισσότερο από την ακρίβεια και από τον Σεπτέμβριο θα ενεργοποιήσει το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής για στοχευμένες παρεμβάσεις σε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του το βράδυ της Δευτέρας στο πρώτο Συμπόσιο του Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη.

    «Η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων είναι πολιτική και κοινωνική υποχρέωση. Είναι ζήτημα στοιχειώδους κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι υπόθεση δημοκρατίας», είπε ο πρωθυπουργός.

    [02] Προτάσεις για τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή

    Υπό την προεδρία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα συνεδριάσει στις 10 το πρωί το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος.

    Στη 1.30 μ.μ., ο κ.Γ.Παπανδρέου θα δώσει συνέντευξη Τύπου, στο Ζάππειο Μέγαρο, στην οποία θα παραστεί και ο Γενικός Γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Λουϊς Αγιάλα, καθώς θα παρουσιαστούν και τα θέματα που θα απασχολήσουν το Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (30 Ιουνίου - 2 Ιουλίου).

    Σε ερώτηση για το αν στη θα παρουσιαστεί κάποια πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου για την ανανέωση του πολιτικού συστήματος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει κάνει από το 2004 συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ την περασμένη εβδομάδα έχει κάνει δηλώσεις από τις οποίες συμπεραίνεται η σαφής βούλησή του να προχωρήσει μπροστά, χωρίς να χαρίζεται σε κανένα. Δεν πρέπει να υπάρχει καμμιά αμφιβολία ότι η βούληση αυτή θα μεταφραστεί και σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες».

    Δηλώσεις Γ.Παπακωνσταντίνου

    «Έχουν γίνει πολλές δηλώσεις στελεχών τις τελευταίες μέρες, για ένα θέμα που μας καίει όλους μας, δεν θα σχολιάσω τις δηλώσεις αυτές, ειδικά μια μέρα πριν από μια πολύ σημαντική συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που θα ασχοληθεί με τα ζητήματα αυτά» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ για το θέμα Τσουκάτου-Siemens.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ είναι σαφείς, οι συλλογικές αποφάσεις καταγεγραμμένες και τις έχει εκφέρει ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι «από εκεί και πέρα ορισμένα στελέχη μας αισθάνονται την ανάγκη να κάνουν τις προσωπικές τους παρατηρήσεις και να εκφέρουν την προσωπική τους γνώμη. Είμαστε σε μια δύσκολη περίοδο και όλοι μας χρειάζεται να έχουμε ψυχραιμία και ένα υψηλό αίσθημα ευθύνης».

    Ερωτηθείς ο κ. Παπακωνσταντίνου αν η τελευταία αποστροφή του «αφορά τους κ.κ. Α. Λοβέρδο και Ε. Βενιζέλο οι οποίοι φέρονται να έχουν κάνει δηλώσεις οι οποίες τουλάχιστον δεν δείχνουν εμπιστοσύνη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για το πώς οδηγεί το Κίνημα στην επόμενη μέρα», είπε ότι «δεν έχω να προσθέσω κάτι».

    Απαντώντας σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης για «αιτιάσεις στελεχών για την στρατηγική που οδηγεί σε ένα «καθαρό», αλλά «μικρό» ΠΑΣΟΚ», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «ήμουν απολύτως σαφής, ισχύει η αρχική μου απάντηση».

    «Ότι είχα να πω για το ζήτημα αυτό, το έχω πει» ήταν η απάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου στην ερώτηση αν «οι δηλώσεις που αποκλίνουν από την επίσημη κομματική γραμμή εμπίπτουν στο δόγμα της «μηδενικής ανοχής» του κ. Παπανδρέου».

    Τέλος κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα για «αλλαγή ονόματος του ΠΑΣΟΚ» και ερωτηθείς αν «υπάρχει πρόθεση στο ΠΑΣΟΚ για αλλαγή ονόματος ή και συμβόλων» ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «το κόμμα μας ανανεώνεται κάθε μέρα, κάθε μέρα προσπαθούμε να είμαστε και πιο πειστικοί, κάθε μέρα προσπαθούμε να ανανεώνουμε τις προτάσεις μας, να βελτιώνουμε τον αντιπολιτευτικό μας λόγο και να φέρουμε στο προσκήνιο νέα στελέχη».

    Αναφερόμενος στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για τις τάσεις του τελευταίου εξαμήνου, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «η Ελλάδα του 2004 ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ποδόσφαιρο, η Ελλάδα του 2008 είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στην απαισιοδοξία, καθώς 6 στους 10 Έλληνες θεωρούν ότι τους επόμενους 12 μήνες η οικονομική τους κατάσταση, όπως και της χώρας, θα είναι χειρότερη».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της έρευνας «κόλαφο» για την κατάσταση στη χώρα μας και για την «αξιοπιστία της κυβέρνησης Καραμανλή γιατί ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες η κυβέρνηση της ΝΔ παρουσιάζει την δεύτερη μεγαλύτερη μείωση αξιοπιστίας από 46% στο 34%».

    «Ο κ. Αλογοσκούφης ήλθε να επιβεβαιώσει ότι υπάρχει πλήρης εκτροχιασμός του προϋπολογισμού» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος σε δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, προσθέτοντας ότι οι διαθέτοντες μνήμη θυμούνται τον κ. Αλογοσκούφη σε ρόλο «κακού, στο έργο που παίχτηκε πέρσι», προετοιμάζοντας ταυτόχρονα τον «πρωθυπουργό σε ρόλο καλού που στις αρχές του φθινοπώρου ανακοινώνει δώρα και μια σειρά μέτρα που υποτίθεται ότι ανακουφίζουν τα φτωχά στρώματα».

    «Την οικονομική διαχείριση της ΝΔ πληρώνει η μέση ελληνική οικογένεια» τόνισε, χαρακτηριστικά, ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε, επίσης, σε δηλώσεις του κ. Αλμούνια, σύμφωνα με τις οποίες η Eurostat «διαπίστωσε προβλήματα στα στοιχεία σε ότι αφορά το γενικό δημόσιο έλλειμμα και το γενικό δημόσιο χρέος, δηλαδή ο κ. Αλμούνια έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το έλλειμμα στη χώρα μας έχει περάσει το 3%, το κατώφλι της Συνθήκης του Μάαστριχτ».

    «Απαιτούμε από το Υπουργείο Οικονομικών να εξηγήσει ποια ακριβώς είναι η κατάσταση των δημοσίων οικονομικών, να μας πει ποιοι είναι οι κρυφοί πόροι και το πραγματικό ύψος του ελλείμματος και να διαβεβαιώσει τους Έλληνες πολίτες ότι δεν θα κληθούν για άλλη μια φορά να πληρώσουν τα σπασμένα» υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    «Η έκθεση του ΟΟΣΑ καταρρίπτει άλλο ένα μύθο της κυβέρνησης Καραμανλή και της οικονομικής πολιτικής του κ. Αλογοσκούφη, εκείνον της Ελλάδας ως χώρας προορισμού ξένων επενδύσεων, καθώς αναφέρει ότι η Ελλάδα κατέλαβε το 2007 την 28η θέση μεταξύ των 30 χωρών-μελών του Οργανισμού σε ότι αφορά το ύψος των ξένων κεφαλαίων που εισέρευσαν, παρουσιάζοντας, σε σχέση με το 2006, μείωση κατά 60% , όταν συνολικά στον ΟΟΣΑ υπήρχε αύξηση κατά 30%» είπε, αναφερόμενος σχετικά, ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην έκθεση της Διεθνούς Τράπεζας για την διαφθορά σε όλες τις χώρες, λέγοντας πως «η Ελλάδα από την 19η θέση πέφτει στην 20η θέση το 2007 και υπάρχει μια εξαιρετικά σημαντικά μείωση των ποσοστών που παίρνει η χώρα σε ζητήματα όπως η αποτελεσματικότητα του κράτους, η ποιότητα τηλεπικοινωνιών, ηλεκτρικής ενέργειας κλπ και στον έλεγχο της διαφθοράς».

    «Η κυβέρνηση που ήλθε στην εξουσία υποσχόμενη την επανίδρυση του κράτους, το μόνο που έχει καταφέρει να επανιδρύσει είναι ένα κομματικό κράτος που ο πολίτης κάθε μέρα βρίσκει μπροστά του και η χώρα συνολικά υποφέρει» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    [03] "Στήριξη των κοινοτήτων"

    Τη θεραπευτική κοινότητα "ΝΟΣΤΟΣ" στη Σαλαμίνα θα επισκεφθεί σήμερα η κ.Αλέκα Παπαρήγα.

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ κατά την επίσκεψή της πρόσφατα στο ΚΕΘΕΑ ανέφερε ότι «Δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι κοινότητες και το ΚΕΘΕΑ από τις κυβερνήσεις διαχρονικά. Με πολύ μεγάλο κόπο καθιερωθήκατε. Δεν ήταν εύκολη η αναγνώριση. Όταν λέμε αναγνώριση, δεν εννοούμε πολιτική επέμβαση, αλλά αναγνώριση του ρόλου και στήριξη οικονομική. Πιστεύουμε ότι πρέπει να απαλλαγούν το ΚΕΘΕΑ και οι κοινότητες από το άγχος της αναζήτησης χρημάτων. Είναι άλλο πράγμα αν κάποιοι γονείς ή εθελοντές θέλουν να προσφέρουν. Αλλά πρέπει να υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό. Χρειάζεται στήριξη, εκπαίδευση, υποδομές. Χρειάζονται χρήματα».

    «Ανησυχούμε πάρα πολύ», είπε η γγ του ΚΚΕ, «γιατί θεωρούμε ότι δημιουργείται μια χαλαρότητα στο θέμα των ναρκωτικών». «Εμείς», τόνισε, «δεν θέλουμε τα παιδιά που παίρνουν ναρκωτικά να πάνε στη φυλακή αλλά καλλιεργείται μια επικίνδυνη χαλαρότητα, μια εξιδανίκευση με διάφορους τρόπους». «Πιστεύουμε ότι ιδιαίτερα οι πολιτικοί πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ. Ορισμένοι βγαίνουν και λένε «εγώ έχω καπνίσει μαριχουάνα» και ακούει ένα παιδί και βλέπει έναν «πετυχημένο». Δεν μπορείς να προβάλλεις αυτό το πράγμα», είπε η γγ του ΚΚΕ.

    «Κατά τη γνώμη μας», κατέληξε η κ. Παπαρήγα, «προετοιμάζεται το έδαφος να επανέλθει στη βουλή ο διαχωρισμός ανάμεσα σε μαλακά - σκληρά και άλλα τέτοια, που έως τώρα δεν τόλμησαν, γιατί υπήρχε μια κατακραυγή. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι, πιστεύουμε στη δουλειά σας, είναι μέσα και στη δική μας φιλοσοφία, έχουμε δει τα αποτελέσματα σας. Θα παλέψουμε να υπάρχει και κέντρο πρόληψης και μονάδα απεξάρτησης σε κάθε νομό».

    "Όποιος επιδίδεται σε αόριστες αναφορές, οφείλει, καταθέτοντας τα σχετικά στοιχεία, να κατονομάσει τα κόμματα που υπονοεί, και όχι να αοριστολογεί, αφήνοντας έτσι να πέφτει η κατηγορία επί όλων. Σε αντίθετη περίπτωση ας σιωπούν, για να μην εκτίθενται. Η αοριστολογία δεν είναι δημοσιογραφία ούτε έντιμος πολιτικός σχολιασμός", τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφερόμενο σε σχόλια και υπονοούμενα ότι και άλλα κόμματα, πέρα από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, εμπλέκονται και άλλα κόμματα.

    Η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα που επιχειρούν να στήσουν δυνάμεις του συστήματος αξιοποιώντας και την υπόθεση Ζήμενς. Στόχος τους είναι να παρουσιάσουν ως ανανεωμένο το σάπιο πολιτικό σύστημα, τονίζει το ΚΚΕ.

    Καμιά αλλαγή σε όφελος του λαού δεν θα έρθει από τα πάνω, από τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις πολιτικές ηγεσίες που υπηρετούν το κεφάλαιο.Το πολιτικό σύστημα χρειάζεται ανατροπή και αυτό μπορεί να γίνει μόνο από τον οργανωμένο λαό που αγωνίζεται με προοπτική, αναφέρει η ανακοίνωση.

    [04] "Μεγάλος ασθενής το ΕΣΥ"

    Ανοιχτή συνάντηση με τους κατοίκους και τη δημοτική Αρχή των Καλυβίων που διεκδικούν την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία της περιοχής τους, θα έχει σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Η συνάντηση θα γίνει στην παραλιακή λεωφόρου Αθηνών Σουνίου, στο 41ο χιλιόμετρο όπου βρίσκεται το Θεατράκι του Δήμου και θα πραγματοποιηθεί παρά το εξώδικο που έστειλε στον Δήμο Καλυβίων ο ιδιοκτήτης του παρακείμενου στην παραλία Grand Resort, προσπαθώντας να αποτρέψει την πρόσβαση των πολιτών στην ελεύθερη παραλία.

    Τσίπρας για ΕΣΥ

    Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 10% των κλινών στα νοσοκομεία μας θα έπρεπε να είναι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, δήλωσε ο κ.Α. Τσίπρας σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας. "Αυτό σημαίνει - πρόσθεσε - ότι θα έπρεπε να είχαμε τουλάχιστον τέσσερις χιλιάδες κλίνες εντατικής θεραπείας. Αντ΄ αυτού σήμερα έχουμε μόλις 500 κλίνες εντατικής θεραπείας" είπε και χαρακτήρισε το Εθνικό Σύστημα Υγείας ως "μεγάλο ασθενή".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι είναι αδιανόητο να χάνουν καθημερινά συμπολίτες μας τη ζωή τους, επειδή δεν υπάρχει χώρος να νοσηλευτούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Είναι αδιανόητο να έχουμε 200 κλίνες οι οποίες είναι έτοιμες και δεν λειτουργούν διότι δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό, νοσηλευτικό και ιατρικό.

    Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον υπουργό Υγείας να απαντήσει άμεσα "γιατί έχουμε τεσσεράμισι χιλιάδες οργανικές θέσεις γιατρών κενές, γιατί έχουμε πολλές χιλιάδες οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού κενές. Και γιατί σήμερα στη χώρα μας οι δαπάνες σε ιδιωτική υγεία αυξάνονται διαρκώς, ενώ οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία συρρικνώνονται".

    Τηλεφωνική επικοινωνία Αλ. Τσίπρα με ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Μουζά είχε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας προκείμενου "να ενημερωθεί για την καθυστέρηση στην άφιξη των εναέριων μέσων κατάσβεσης, για τον αριθμό και τον εξοπλισμό των πυροσβεστών που συμμετέχουν στην κατάσβεση και γενικότερα για την εξέλιξη των επιχειρήσεων" στην πυρκαγιά του Υμηττού, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι δεν υπήρξε καθυστέρηση στην άφιξη των εναέριων μέσων, παρόλα αυτά, πως η κατάσταση δεν είναι υπό έλεγχο, αλλά και ότι ανησυχία προκαλεί η ισχύς και η κατεύθυνση των ανέμων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 June 2008 - 4:30:19 UTC