Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Διερεύνηση και απόδοση ευθυνών"
  • [02] "Να καθαρίσει η πολιτική ζωή του τόπου"

  • [01] "Διερεύνηση και απόδοση ευθυνών"

    Πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης Siemens από τη δικαιοσύνη, πλήρης αποκάλυψη και απόδοση ευθυνών είναι η πολιτική στάση της κυβέρνησης, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.

    Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει σχέση με την υπόθεση αυτή, δήλωσε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε "δεν φοβάμαι τίποτα".

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι εκείνο που προέχει τώρα είναι η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης από τη δικαιοσύνη. Και σημείωσε ότι αυτή είναι η πάγια στάση της κυβέρνησής του. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής όταν ολοκληρωθεί το έργο της δικαιοσύνης. Η γενική εικόνα περί συγκάλυψης που υπήρχε στο παρελθόν έχει πλέον καταργηθεί, σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

    Για τα στελέχη της αντιπολίτευσης και την εμπλοκή τους σε αυτή την υπόθεση ο κ. Καραμανλής είπε ότι και αυτό ανήκει στην αρμοδιότητα της δικαιοσύνης. Δεν είναι στις προθέσεις μου, είπε με έμφαση, να αναζητήσω κομματικά οφέλη από αυτή την υπόθεση, η δημοκρατία δεν θα ωφεληθεί από κορώνες, θα ωφεληθεί όταν όλα βγουν στο φως.

    Σε ερώτηση σχετική με τις διαγραφές στελεχών στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η δική του στάση είναι διαχρονική και δεδομένη, το τελευταίο που ενδιαφέρει τους Ελληνες πολίτες είναι εάν κάποιος χάσει την κομματική του ιδιότητα, αυτό που θέλουν οι Ελληνες πολίτες είναι να αποκαλυφθούν τα πάντα γύρω από την υπόθεση.

    Η Σύνοδος Κορυφής

    Η Ευρώπη πρέπει να παίξει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση των συνεπειών από την συνεχή άνοδο της τιμής του πετρελαίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

    Οι επιπτώσεις από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου και των τροφίμων είναι πρόβλημα που επηρεάζει όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι η άνοδος του πετρελαίου έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, στην κοινωνική συνοχή.

    Στο Συμβούλιο Κορυφής αποφασίστηκε η κατάργηση της υποχρεωτικής αγρανάπαυσης για το 2008, το πάγωμα των εισαγωγικών δεσμών για τα σιτηρά, η αύξηση της ποσόστωσης για το γάλα, ως μέτρα που θα αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις των αγροτικών προϊόντων. Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι στο Συμβούλιο Κορυφής συμφωνήθηκε ότι απαιτούνται και νέα μέτρα. Εναπόκειται στην αρμοδιότητα των χωρών-μελών να πάρουν επιπλέον συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση των εισοδημάτων, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Διευκρίνησε πάντως ότι τα όποια μέτρα ληφθούν θα πρέπει να καλυφθούν από πρόσθετους φόρους. Επίσης ότι τα μέτρα θα πρέπει να είναι βραχυπρόθεσμα και στοχευμένα ώστε να μην προκαλούν στρεβλώσεις στην οικονομία.

    Ο κ. Καραμανλής ερωτήθηκε και για τη διεύρυνση του 48ωρου και απάντησε ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφής και σταθερή και ότι διαφωνεί με την προσπάθεια τροποποίησης της οδηγίας για το 48ωρο. Σημείωσε πάντως ότι και η ισχύουσα οδηγία αφήνει παράθυρο για διαπραγμάτευση του χρόνου εργασίας από τους εργοδότες και εργαζομένους. Μιλάμε όλοι για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ανέφερε ο κ. Καραμανλής και υπογράμμισε ότι ειδικά στη σημερινή συγκυρία οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης οφείλουν να αναδεικνύουν τον κοινωνικό πυλώνα της ΕΕ. Πρέπει να στείλουμε το ξεκάθαρο μήνυμα στους πολίτες ότι το όνειρο της κοινωνικής Ευρώπης παραμένει ζωντανό, κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    Για το θέμα της ΠΓΔΜ

    Με τα συμπεράσματα που υιοθέτησε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την ΠΓΔΜ γίνεται σαφές ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι απαραίτητες για την περαιτέρω προώθηση της υποψηφιότητάς της και διευκρινίζεται ρητά ότι οι σχέσεις αυτές συνεπάγονται την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Όπως τόνισε ο κ.Καραμανλής, είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάνει συγκεκριμένη αναφορά στο θέμα του ονόματος και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

    Αναφερόμενος στο κεφάλαιο των συμπερασμάτων για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο πρωθυπουργός είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στέλνει ένα θετικό μήνυμα προς τις χώρες της περιοχής υπό την προϋπόθεση ότι οι χώρες αυτές θα εκπληρώσουν όλα τα προαπαιτούμενα στην πορεία προς τον εξευρωπαϊσμό τους, ενώ, όπως υπογράμμισε, στέλνεται επίσης ένα σαφές μήνυμα και προς την ΠΓΔΜ για την ευρωπαϊκή προοπτική της.

    Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, ο ευρωπαϊκός δρόμος για τη γειτονική χώρα ανοίγει μόνο εφόσον αυτή αποδεχτεί και σεβαστεί στην πράξη το ευρωπαϊκό κεκτημένο που υπαγορεύει δημοκρατικές συμπεριφορές στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ και ευρωπαϊκές συμπεριφορές στις σχέσεις της με τους γείτονές της.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε τέλος, ότι εφόσον η γειτονική χώρα αποδείξει με τις πράξεις της ότι πράγματι επιθυμεί να βαδίσει στον ευρωπαϊκό δρόμο, η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης. «Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες, είναι δεδομένες και είναι γνωστές σε όλους», κατέληξε ο κ. Καραμανλής αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ.

    Δηλώσεις για μετανάστευση και τη σχέση της ΕΕ με τη Μεσόγειο

    Τη θέση της Ελλάδας, ότι λόγω της γεωγραφικής της θέσης «σηκώνει σε μεγάλο βαθμό μόνη της το τεράστιο βάρος της λαθρομετανάστευσης», διατύπωσε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέτασε το θέμα της μετανάστευσης, υπό το φως των συμπερασμάτων του περασμένου Δεκεμβρίου για μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή του θέση για την ανάγκη να συνταχθούν συμφωνίες επανεισδοχής της ΕΕ με τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης ή διέλευσης λαθρομεταναστών.

    Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα ζήτησε την εντατικοποίηση των προσπαθειών για να ληφθούν μέτρα που θα αποθαρρύνουν την παράνομη μετανάστευση, όπως η τιμωρία των εργοδοτών που απασχολούν παράνομους μετανάστες και ένα κοινό σύστημα δικαιωμάτων των εργαζομένων μεταναστών.

    Ανέφερε, ακόμη, ότι η χώρα μας υπογράμμισε στο Συμβούλιο τη σημασία περαιτέρω ανάπτυξης μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής διαχείρισης των συνόρων της ΕΕ, με έμφαση στα κράτη που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερη πίεση, όπως η Ελλάδα και σημείωσε:

    «Η Ελλάδα, λόγω της γεωργαφικής της θέσης σηκώνει σε μεγάλο βαθμό, μόνη της το τεράστιιο βάρος της λαθρομετανάστευσης που απαιτεί κοινή προσπάθεια και ενιαία πολιτική από πλευράς της ΕΕ, προκειμένου να δρούμε αποτελεσματικά».

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα θεωρεί απαραίτητη την πρόοδο για την περαιτέρω ανάπτυξη της ευρωπαϊκής υπηρεσίας εξωτερικών συνόρων, καθώς και την υλοποίηση της ελληνικής πρότασης για τη δημιουργία της ευρωπαϊκής δύναμης ακτοφυλακής για την από κοινού φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ.

    Σε ό,τι αφορά τη σχέση της ΕΕ με τη Μεσόγειο, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέτασε την πρόοδο που έχει επιτελεστεί για την ανάπτυξη της πρωτοβουλίας, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει τον επόμενο μήνα στο Παρίσι. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα έχει ήδη επεξεργαστεί και έχει προωθήσει συγκεκριμένο πρόγραμμα που αφορά τους θαλάσσιους διαδρόμους στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Τέλος, σχετικά με την πρόταση που έγινε με πρωτοβουλία της Πολωνίας και της Σουηδίας για την ενίσχυση της ανατολικής διάστασης της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας, ο κ. Καραμανλής επεσήμανε το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τις χώρες τις οποίες αφορά η ανατολική διάσταση και συμπλήρωσε ότι η χώρα μας θα πρέπει να αποφύγει επικαλύψεις και πρωτίστως να μελετήσει επισταμένα τις υπάρχουσες δυνατότητές της στο πλαίσιο των πολιτικών, που ήδη λειτουργούν, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας.

    [02] "Να καθαρίσει η πολιτική ζωή του τόπου"

    "Απέναντι σ' αυτή την κυβέρνηση που δεν τολμά, που παραδίδεται, απαιτώ την εξεταστική επιτροπή για τη SIEMENS ως την απαρχή βαθιών, μεγάλων τομών του πολιτικού μας συστήματος, και είμαι αποφασισμένος να συγκρουστώ και με την κυβέρνηση και με το πολιτικό σύστημα και με πρακτικές που αδικούν την Ελλάδα και τους Έλληνες", δήλωσε ο κ.Γ.Παπανδρέου μετά το μνημόσυνο για τα 12 χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου.

    "Ο Έλληνας αισθάνεται ξένος στον τόπο του, αποξενωμένος από μια κυβέρνηση κι ένα πολιτικό σύστημα που δεν τον σέβεται και δεν τον προστατεύει. Αντίθετα, προστατεύει και συγκαλύπτει οικονομικά, πολιτικά, κομματικά συμφέροντα, που είναι μπλεγμένα με διαφθορά, μαύρο χρήμα, ασυδοσία και αυθαιρεσία" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Επίσκεψη στον Πειραιά

    Τον Πειραιά επισκέφθηκε την Παρασκευή, στο πλαίσιο της εξόρμησης του ΠΑΣΟΚ σε όλη τη χώρα, ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με το νομάρχη και το δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μίχα και Παναγιώτη Φασούλα, αντίστοιχα, και στη συνέχεια περιόδευσε στην κεντρική αγορά της πόλης, στην οδό Τσαμαδού και συνομίλησε με καταναλωτές και εμπόρους.

    Μετά το τέλος της περιοδείας του ο κ. Παπανδρέου δήλωσε τα εξής:

    "Είμαι και θα είμαι κοντά στον πολίτη, κοντά στο λαό, κοντά στον κόσμο που σήμερα υποφέρει. Υποφέρει από την ακρίβεια, υποφέρει από την ασυδοσία των καρτέλ, που προστατεύονται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υποφέρει όταν βλέπει στην πολιτική ζωή του τόπου τα χρήματά του όχι μόνο να μην τα σεβόμαστε, αλλά να υπάρχει κατάχρηση, διαφθορά, ασυδοσία.

    Δεν ανέχομαι και δεν θα ανέχομαι και θα αγωνιστώ για να χτυπηθεί κάθε ένας που αυθαιρετεί, ή έχει σχέση με τα θέματα της ακρίβειας, με τα καρτέλ, ή έχει σχέση με τη διαφθορά και το μαύρο χρήμα.

    Σε αντίθεση με τον κ. Καραμανλή, εγώ θα αγωνιστώ για να καθαρίσει αυτός ο τόπος και επιτέλους, η πολιτική ζωή του τόπου, να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου, με την ακρίβεια, με την κοινωνική πολιτική, με την υγεία, με την παιδεία, με τις ανάγκες που έχει ο Έλληνας πολίτης.

    Αυτή είναι και η βούλησή μου και υπόσχεση. Είμαι αποφασισμένος να το κάνω και θα το κάνω. Βεβαίως, μαζί με όλους τους πολίτες, με τη στήριξή τους, τη βοήθειά τους που τη χρειάζομαι, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε εκείνα τα συμφέροντα που θέλουν να λεηλατούν το εισόδημα και το χρήμα του ελληνικού λαού.

    Δηλώσεις στελεχών για τη Siemens

    "Πολιτικές ευθύνες υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντοτε όταν σε μια χώρα υπάρχει η δυνατότητα να έρχονται στο φως λάθη και παρανομίες των οποιωνδήποτε και σε οποιαδήποτε στιγμή κυβερνώντων" σχολίασε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης σχετικά με την υπόθεση SIEMENS, ενώ ερωτηθείς για το αν διαβλέπει πρόωρη διενέργεια εκλογών, ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι "από τον Καραμανλή όλα να τα περιμένεις" αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο για εκλογές ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.

    Ερωτηθείσα για το αν έχει πολιτικές ευθύνες ο κ. Σημίτης, όσον αφορά στην υπόθεση SIEMENS, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη τόνισε ότι "ο καθένας στην πολιτική έχει τις ευθύνες του και αυτόν τον κόσμο που εκπροσωπούμε πρέπει να τον εκπροσωπήσουμε επάξια".

    "Η ΝΔ δεν μπορεί άλλο να κρύβεται και να κρύβει την συγκάλυψη" τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής ζητώντας από την κυβέρνηση να συναινέσει στην συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, ενώ σχετικά με ενδεχόμενη πολιτική ευθύνη του κ. Σημίτη στην υπόθεση SIEMENS, ο κ. Παπουτσής είπε ότι "επειδή όλα αυτά είναι στα πλαίσια των φημών και των αντικρουόμενων πληροφοριών, οι οποίες διοχετεύονται από τους διάφορους πρωταγωνιστές, γι' αυτό το λόγο επιτρέψτε μου να κρατάω μια επιφύλαξη όσον αφορά στο πεδίο των πολιτικών ευθυνών". Επιπλέον, ο κ. Παπουτσής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

    Υπόθεση Siemens-Κλήσεις για κατάθεση

    Κατάθεση στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Παναγιώτη Αθανασίου, που διενεργεί την έρευνα για την υπόθεση της Siemens, έδωσε σύμβουλος του πρώην υπουργού Μεταφορών κ. Αναστάσιου Μαντέλη. Ο μάρτυρας φέρεται να είναι ο συντάκτης ιδιόγραφου σημειώματος, με το οποίο δίνονταν οδηγίες σε ποιους λογαριασμούς πρέπει να κατατεθούν χρήματα απο τα λεγόμενα "μαύρα ταμεία" της Siemens.

    Εάν ο μάρτυρας αμφισβητήσει τη γνησιότητα του σημειώματος, ο Εισαγγελέας θα διατάξει τη διενέργεια γραφολογικής εξέτασης.

    Ο κ. Αθανασίου έχει καλέσει σε κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου και σωματοφύλακα του κ. Τσουκάτου, ο οποίος φέρεται να ήταν συνδικαιούχος ύποπτων λογαριασμών.

    Ο κ. Τσουκάτος έχει κληθεί να καταθέσει ενώπιον του κ. Αθανασίου με την ιδιότητα του υπόπτου την Τρίτη και σύμφωνα με το συνήγορό του κ. Διονύση Γκούσκο, θα παραδώσει υπόμνημα με τις θέσεις του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 22 June 2008 - 4:30:15 UTC