Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητική Επιτροπή για την ανάπτυξη
  • [02] ΠΑΣΟΚ: Εκστρατεία ενημέρωσης για την ακρίβεια
  • [03] Πορεία κατά της ευρωσυνθήκης
  • [04] "Κρίση στο πολιτικό σύστημα"
  • [05] Νέο ρεκόρ του πετρελαίου
  • [06] Διεθνής περιοδεία Ομπάμα

  • [01] Κυβερνητική Επιτροπή για την ανάπτυξη

    Θέματα του Υπουργείου Ανάπτυξης θα εξετάσει η Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδριάζει στις 11.00, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

    Συζητείται το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής το αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την επικύρωση της συνθήκης της Λισαβόνας.

    Υπενθυμίζεται ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας επικυρώθηκε από τη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, με την ψήφο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ.

    Μετά το πέρας της διαδικασίας, οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ (πλην του πρώην πρωθυπουργού Κ.Σημίτη), του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ κατέθεσαν επίσημη πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

    Η Ιρλανδία είναι το μόνο κράτος-μέλος της ΕΕ που έχει προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την επικύρωση της Συνθήκης.

    Συνεργασία με τον υπουργό Μεταφορών

    Συνεργασία με τον υπουργό Μεταφορών είχε το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι συζήτησε με τον κ. Καραμανλή για τις αστικές συγκοινωνίες και τις πράσινες μεταφορές, καθώς και για ζητήματα τηλεπικοινωνιών και για την Ολυμπιακή.

    Ο υπουργός ανέφερε ότι στόχος του σχεδίου για τον επανασχεδιασμό των λεωφορειακών γραμμών είναι να καταλήγουν οι γραμμές των λεωφορείων που ξεκινούν από την Δυτική Αθήνα στους σταθμους του μετρό και του ΗΣΑΠ, έτσι ώστε με το ίδιο εισιτήριο να μπορούν οι πολίτες να φθάνουν στο κέντρο εξοικονομώντας το 30% του χρόνου.

    Επίσης ανέφερε ότι συζητήθηκε το θέμα των προμηθειών νέων λεωφορείων, μεταξύ των οποίων και 200, τα οποία θα κινούνται με φυσικό αέριο. "Ετσι η Αθήνα, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, θα είναι η πρώτη πόλη στην Ευρώπη σε αριθμό λεωφορείων, που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο".

    Συζήτηση έγινε, όπως ο ίδιος ανέφερε, και για τις προμήθειες ηλεκτρικών λεωφορείων στο μέλλον, αλλά και για το ζήτημα των ποδηλατοδρόμων. Ο υπουργός κοινοποίησε ότι θα γίνουν δύο μεγάλοι ποδηλατόδρομοι στην Αθήνα, ενώ έχουν δεσμευτεί και 15 εκατομύρια ευρώ για ποδηλατοδρόμους σε δήμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας.

    Στη συνάντηση πρωθυπουργού και υπουργού Μεταφορών συζητήθηκε και το πρόγραμμα του υπουργείου για τα δίκτυα με οπτικές ίνες νέας γενιάς.

    "Ουσιαστικά πρόκειται για την Εγνατία στο χώρο των τηλεπικοινωνιών", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση επενδύει όχι μόνο χρήματα, αλλά και ελπίδες σ' αυτό το πρόγραμμα, ώστε να βρεθεί στην πρωτοπορία της Ευρώπης στα ζητήματα των τηλεπικοινωνιών.

    Σε ό,τι αφορά την Ολυμπιακή ο υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι οποίες, όπως είπε, είναι τεχνικές και εξαιρετικά δύσκολες και γι' αυτό διαρκούν μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, ο υπουργός Μεταφορών πρόσθεσε ότι τα χρονοδιαγράμματα της κυβέρνησης είναι γνωστά συμπληρώνοντας: "θέλουμε να καταλήξουμε σε λύση μέχρι το τέλος του χρόνου και επιμένουμε σε ότι έχουμε πει. Θέλουμε να κρατήσουμε το όνομα, το σήμα της εταιρείας, αλλά θέλουμε να απαλλαγούμε και από τα χρέη".

    Απαντώντας σε ερώτηση για την κρίση στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Χατζηδάκης είπε: "η τελευταία κρίση στο ΠΑΣΟΚ αντανακλά την ευρύτερη κρίση στρατηγικής του κόμματος αυτού, αλλά δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω είναι καθαρά εσωτερικό θέμα του ΠΑΣΟΚ".

    [02] ΠΑΣΟΚ: Εκστρατεία ενημέρωσης για την ακρίβεια

    Kλιμάκια βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιούν αυτή την εβδομάδα εκστρατεία ενημέρωσης σε διάφορες περιοχές της χώρας για την ακρίβεια, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

    Δηλώσεις Γ.Παπακωνσταντίνου

    Θέλω να κάνουμε απολύτως ξεκάθαρο κάτι, το έχουμε πει και το ξαναλέμε: δεν θα αφήσουμε αυτή την κυβέρνηση σε χλωρό κλαρί για την ακρίβεια. Είναι το μείζον ζήτημα που απασχολεί κάθε ελληνική οικογένεια, είναι το θέμα που έχει μπροστά του κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Εμείς, τόσο με δράσεις συγκεκριμένες, με ενημέρωση των πολιτών, όσο και με προτάσεις που φέρνουμε στη Βουλή, προτάσεις που φέρνουμε στην κοινωνία, θα είμαστε δίπλα στον πολίτη στο μεγάλο αυτό ζήτημα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ.Γ.Παπακωνσταντίνου.

    Επαναλαμβάνουμε: μπορούν να γίνουν μειώσεις τιμών και τώρα. Επαναλαμβάνουμε: η κυβέρνηση πρέπει να χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα που έχει, μέσα από τον έλεγχο δημοσίων επιχειρήσεων, για να μειώσει κρατικά τιμολόγια και να χρησιμοποιήσει όλο το νομικό οπλοστάσιο που υπάρχει, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνθήκες μη σωστού ανταγωνισμού στην αγορά, οι εναρμονισμένες πρακτικές, τα ολιγοπώλια, για να έχουμε μείωση τιμών.

    Στο πλαίσιο αυτό, είναι πολύ θετικές και οι πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει οι καταναλωτές. Πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με μποϊκοτάζ, πρωτοβουλίες που φέρνουν και τις επιχειρήσεις προ των ευθυνών τους.

    Να θυμίσουμε ότι, όταν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατάθεσε αυτή την πρόταση στη Βουλή, ακούσαμε από την πλευρά του κ. Καραμανλή και του κ. Αλογοσκούφη θετικά πράγματα. Μας είπαν ότι «έχει κάποια θετικά στοιχεία, είναι μια καλή βάση». Είναι προφανές ότι, όλα αυτά, ήταν λόγια στον αέρα. Διότι τώρα που κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση το απορρίπτει. Θέλει να το βελτιώσει; Ας το βελτιώσει.

    [03] Πορεία κατά της ευρωσυνθήκης

    Συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία στη Βουλή και στα γραφεία της ΕΕ, θα πραγματοποιήσει σήμερα το ΚΚΕ κατά της ευρωσύνθηκης.

    Η εργατική τάξη, η μικρομεσαία αγροτιά, οι αυτοαπασχολούμενοι, η νεολαία πρέπει θαρραλέα να απορρίψουν τα ιδεολογήματα των κομμάτων που υπηρετούν το κεφάλαιο. Για να σταματήσει η επιδείνωση της ζωής τους χρειάζεται αντιπαράθεση με την ΕΕ που είναι ένωση του κεφαλαίου και δεν αλλάζει. Χρειάζεται πάλη για αποδέσμευση και ανατροπή. Έτσι μόνο θα οικοδομηθεί μια Ευρώπη των λαών, η Ευρώπη του σοσιαλισμού, τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    Δηλώσεις Αλέκας Παπαρήγα

    Μετά το ιρλανδικό> δημιουργούνται προϋποθέσεις εφόσον γίνουν ή γίνονταν δημοψηφίσματα, σε όλη την ΕΕ το "όχι" να είναι πλειοψηφικό σε μερικές χώρες, και πάντως πάρα πολύ ισχυρό, ισχυρότερο από ποτέ, τόνισε σε δηλώσεις της η κ.Αλέκα Παπαρήγα.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι "οι ευρωπαίοι ηγέτες, η Κομισιόν, οι φιλελεύθεροι, οι σοσιαλδημοκράτες και εκείνοι που συμβιβάζονται με την ΕΕ θα προσπαθήσουν να βρουν παράθυρο για να αντεπιτεθούν και σημείωσε ότι η καλύτερη επαγρύπνηση είναι ο ελληνικός λαός να πανηγυρίσει αυτό το "όχι", να διεκδικήσει δημοψήφισμα, να μετατρέψει το δημοψήφισμα σε μια καταδίκη της Ευρωσυνθήκης και των επιλογών της ΕΕ που πλήττουν τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Να απαντήσει και στα απαράδεκτα λόγια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ περί "ευρωφοβικών" και "συντηρητικών".

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι η μάχη των ευρωεκλογών πρέπει να μετατραπεί σε μία μάχη καταδίκης της ΕΕ και κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει "να κερδίσουμε χρόνο. Να κάνουμε βήματα. Να κατακτήσουμε προγεφυρώματα, γιατί τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ χειρότερα. Είμαστε αισιόδοξοι, δικαιώνεται το ΚΚΕ για το θάρρος του να πάει κόντρα στο ρεύμα".

    [04] "Κρίση στο πολιτικό σύστημα"

    Το Αγρίνιο επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α.Τσίπρας. Το μεσημέρι θα επισκεφθεί το νοσοκομείο Αγρινίου και θα έχει συνάντηση με τους εργαζόμενους.Μια ώρα αργότερα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Το απόγευμα θα επισκεφθεί το Καινούριο και το βράδυ θα μιλήσει στο Αγρίνιο,στην πλατεία Δημοκρατίας.

    "O ΣΥΝ έχει αυτόνομη πορεία και δεν ετεροπροσδιορίζεται" τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

    Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι "εδώ και αρκετό καιρό δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε. Έχουμε μία αυτόνομη πορεία και δεν μας αφορούν οι εξελίξεις στα άλλα κόμματα. Αυτό που μας αφορά είναι ο πόθος των πολιτών, της νεολαίας, των εργαζόμενων να αλλάξουν τα πράγματα στον τόπο. Αυτή η θέληση είναι ο οδηγός μας, αυτό προσπαθούμε και θα προσπαθούμε".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι: "υπάρχει πράγματι μια κρίση στο πολιτικό σύστημα" και πρόσθεσε: "Περνάει κρίση ο δικομματισμός. Ο δικομματισμός, θα έλεγε κανείς, βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης. Καλούμε, λοιπόν, όλους και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους να βάλουν ένα χεράκι για να καταρρεύσει ακόμα πιο γρήγορα, προκειμένου να δούμε μια άσπρη μέρα στον τόπο".

    [05] Νέο ρεκόρ του πετρελαίου

    Νέο ρεκόρ σημείωσε η τιμή του πετρελαίου φθάνοντας τα 139,89 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, μερικές μέρες πριν από τη διάσκεψη στη Σαουδική Αραβία μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών και των καταναλωτών, όπου θα εξεταστούν τα αίτια της εκτίναξης στα ύψη του μαύρου χρυσού.

    Το Μπρεντ έκλεισε στα 134,71 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου πήραν «φωτιά» με αφορμή την εξασθένηση του δολαρίου και την είδηση για φωτιά σε πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου στη Βόρεια Θαλασσα.

    Ανησυχία για το ιστορικό ρεκόρ (από το 2001) που κατέγραψε ο πληθωρισμός το Μάιο του 2008 στην ευρωζώνη, σκαρφαλώνοντας στο 3,7%, εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Αμέλια Τόρες, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια, παρουσιάζοντας τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για τον πληθωρισμό στην ΕΕ και στην ευρωζώνη, δήλωσε ότι επικρατεί «μεγάλη ανησυχία για τις οικονομίες της ΕΕ» και σημείωσε ότι η αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται, κυρίως στην αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης και στην αύξηση της τιμής της βενζίνης.

    Τα στοιχεία της Eurostat έρχονται να επιβεβαιώσουν την ανησυχία που επικρατεί στους κόλπους της ΕΕ για την άνοδο του πληθωρισμού και το πρόβλημα της ακρίβειας, θέμα που θα απασχολήσει τους 27 ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ, κατά τη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις 19 και 20 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησεη Eurostat, το Μάιο του 2008 ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 3,7% έναντι 1,9% τον ίδιο μήνα πέρυσι. Στην ΕΕ των 27 ο πληθωρισμός έφτασε το 3,9%, έναντι 2,1% πέρυσι το Μάιο. Τον Απρίλιο του 2008 ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ήταν 3,3% και στην ΕΕ 3,6%.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, η αύξηση του πληθωρισμού στην ΕΕ οφείλεται κυρίως στο πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο αυξήθηκε κατά 47,5% από το Μάιο του 2007 έως το Μάιο του 2008. Το ίδιο διάστημα, η βενζίνη στην ΕΕ των 27 χωρών αυξήθηκε, κατά μέσο όρο, κατά 15,2%, τα γαλακτοκομικά κατά 13,6% και το ψωμί και τα σιτηρά κατά 9,6%.

    Ειδικότερα, για την Ελλάδα, τα στοιχεία της Eurostat αναφέρουν ότι το Μάιο ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,9%, έναντι 2,6% τον ίδιο μήνα πέρυσι. Τον Απρίλιο του 2008 ο πληθωρισμός έφτανε το 4,4%.

    Τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού το Μάιο του 2008 καταγράφηκαν στην Ολλανδία (2,1%), στην Πορτογαλία (2,8%) και στη Γερμανία (3,1%) και τα υψηλότερα στη Λετονία (17,7%), στη Βουλγαρία (14%) και στη Λιθουανία (12,3%). Σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2008 ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε 21 κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός στην Πολωνία, τη Σλοβενία και τη Μάλτα και μειώθηκε στην Εσθονία και στη Ρουμανία. (Για την Μ. Βρετανία δεν υπάρχουν στοιχεία).

    [06] Διεθνής περιοδεία Ομπάμα

    Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ για την προεδρία, Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι προτίθεται να επισκεφθεί το Ιράκ και το Αφγανιστάν πρίν από τις προεδρικές εκλογές της 4ης Νοεμβρίου.

    "Θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση, αλλά όπως έχω ξαναπεί με ενδιαφέρει πολύ ένα ταξίδι στο Αφγανιστάν και το Ιράκ πριν από τις εκλογές", τόνισε ο κ. Ομπάμα μιλώντας στους δημοσιογράφους , λίγο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ιρακινό υπουργό Εξωτερικών, Χοσιγιάρ Ζεμπαρί.

    Τον περασμένο μήνα, ο κ. Ομπάμα, που έχει δεχτεί σκληρή κριτική από τον Ρεπουμπικανό αντίπαλό του για την προεδρία, Τζον Μακέιν, επειδή δεν έχει πάει ούτε μια φορά στο Ιράκ από τις αρχές του 2006, είχε απλώς αναφέρει ότι το Ιράκ είναι μια "σημαντική προτεραιότητα" στην προσεχή διεθνή περιοδεία του.

    Από την πλευρά του χθές ο κ. Μακείν σε δηλώσεις του από το Αρλιγκτον προέτρεψε μια ακόμα φορά τον κ. Ομπάμα να πάει στο Ιράκ και να διαπιστώσει ιδίοις όμασι ότι τα αμερεκανικά στρατεύματα εκεί έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά και ότι η ιρακινή κυβέρνηση και οι δυάμεις ασφλαέιας ελέγχουν τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις -Βαγδάτη, Μοσούλη και Βασόρα- και συνεχίζουν ακάθεντες για να κερδίσουν τον έλεγχο παντού.

    Υπενθυμίζεται ότι το Ιράκ είναι ένα από τα βασικά θέματα αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο υποψηφίων αφού ο κ. Ομπάμα τάχθηκε κατά του πολέμου στο Ιράκ, πριν ακόμα γίνει η αμερικανική εισβολή ενώ ο κ. Μακέιν υποστηρίζει αναφανδόν την πολιτική του κ. Μπους εκεί.

    Ο κ. Ομπάμα έχει υποσχεθεί να τερματίσει τον πόλεμο και να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα μέσα σε 16 μήνες.

    Στο πλευρό του Ομπάμα ο Αλ Γκόρ

    Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ , τιμημένος με το Νόμπελ Ειρήνης, ανακοίνωσε μέσω της ιστοσελίδας του ότι θα κάνει "παν το δυνατόν" για να εκλεγεί ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ.

    "Σε λίγες ώρες θα πάω στο Ντιτρόιτ στο Μϊτσιγκαν για να ανακοινώσω την υποστήριξή μου στον Μπαράκ Ομπάμα" ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του ο κ. Γκορ.

    "Από σήμερα και μέχρι την ημέρα των εκλογών στις 4 Νοεμβρίου, θα κάνω παν το δυνατόν ώστε να εκλεγεί πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών", προσθέτει ο κ. Γκορ.

    Αντίπαλος του κ. Μπους στις εκλογές του 2,000, αντιπρόεδρος του προέδρου Μπιλ Κλίντον, ο κ. Γκόρ κράτησε μια στάση ουδέτερη ση διάρκεια των προκριματικών εκλογών όταν ο κ. Ομπάμα και η Χίλαρι Κλίντον αγωνίζονταν για το ποιός θα κερδίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών και η απόφασή του αναμένονταν με αγωνία αφού ήταν η πιό σημαντική προσωπικότητα του Δημοκρατικού Κόμματος που δεν είχε εκφραστεί, μέχρι τέλους, ανοικτά υπέρ κάποιου από τους δύο υποψήφιους στη διάρκεια των προκριματικών.

    Ο κ. Γκορ συνόδευσε την ανακοίνωσή του με μια έκκληση προς όλους για χρηματοδότηση της προεδρικής εκστρατείας του κ. Ομπάμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 17 June 2008 - 4:30:30 UTC