Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ευκαιρία συνολικού επανασχεδιασμού"
  • [02] Περιοδεία στην Αχαΐα
  • [03] Ενίσχυση των σεισμοπαθών
  • [04] Εκτός της Κ.Ο. ο Κ. Σημίτης
  • [05] Νέος γύρος συνομιλιών

  • [01] "Ευκαιρία συνολικού επανασχεδιασμού"

    Σύσκεψη με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ηλείας και Αχαϊας, στην οποία συμμετείχαν και οι βουλευτές των δύο νομών, είχε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου εξήρε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλουν οι τοπικές και νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις των πληγέντων νομών και είπε ότι "είναι απαράδεκτο να προσπαθεί η κυβέρνηση να αποφύγει τον ουσιαστικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης, κάνοντας, δηλαδή, το αυτονόητο θέμα προνομίων εκείνων που έχουν κάποιο μέσο ή επαφή με κάποιο κομματάρχη. Δυστυχώς, έτσι λειτούργησε πέρυσι (σσ. στις πυρκαγιές)".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υιοθέτησε το κοινό αίτημα των εκπροσώπων για άμεση κήρυξη των δύο νομών ως σεισμοπλήκτων και τόνισε ότι "δεν χρειάζονται απλά μέτρα μπαλώματος, αλλά να αξιοποιηθεί το οδυνηρό γεγονός των καταστροφών ως ευκαιρία συνολικού επανασχεδιασμού των περιοχών αυτών".

    Αναφέρθηκε στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για τις συγκεκριμένες περιοχές και υποστήριξε ότι "τα χρήματα υπάρχουν και όποιος λέει το αντίθετο ή δεν ξέρει ή δεν θέλει να τα βρει. Θέλει να κρατήσει μια περιοχή ή μια χώρα στη μιζέρια".

    Διευκρίνισε ότι από συνομιλίες που είχε πέρυσι, εξαιτίας των πυρκαγιών, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσει πόρους από το Γ΄ ΚΠΣ, το Ταμείο Αλληλεγγύης ή διεθνείς πηγές χρηματοδότησης, αρκεί να διέθετε πρόγραμμα.

    "Αν κερδίζαμε τις εκλογές, θα είχε δημιουργηθεί οργανισμός ανασυγκρότησης πυρόπληκτων περιοχών υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος και σε άλλες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

    Και ειδικότερα στη δέσμευση, επί 5ετία, για την ανασυγκρότηση του 10% των δαπανών του προϋπολογισμού για τα κόμματα κι στην άλλη δέσμευση του 20% των διαφημιστικών εξόδων κάθε υπουργείου και δημόσιου οργανισμού, επίσης για μια 5ετία.

    "Τα περισσότερα από τα χρήματα των εισφορών των πολιτών για βοήθεια στις περιοχές αυτές έχουν πάει σε ομόλογα", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου και εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΠΑΣΟΚ στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν,καλώντας παράλληλα τους φορείς της Αυτοδιοίκησης να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους στο σχέδιο ανασυγκρότησης του Κινήματος.

    Για γραφειοκρατικές δυσχέρειες στη χορήγηση του επιδόματος,έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, τονίζοντας ότι οι νομοί πρέπει άμεσα να κηρυχθούν σεισμόπληκτοι και να υπάρξει προοπτική ανασυγκρότησης και ανάπτυξης.

    Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ηλείας Γιάννης Λυμπέρης ζήτησε από την πλευρά του κτηματολόγιο,χωροθετήσεις και δημιουργία υποδομών για τις πληγείσες περιοχές.

    Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα και μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης ζήτησαν οι νομάρχες Αχαΐας, Δημήτρης Κατσικόπουλος, και Ηλείας, Καφίρης Χαράλαμπος.

    Ο δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας διατύπωσε φόβους για οριστικό κλείσιμο του νοσοκομείου του "Αγ. Ανδρέα" και ζήτησε ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο, στα πρότυπα της Φωκίδας.

    Τέλος,ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος ανέφερε ότι "ζητάμε νομική παρέμβαση της πολιτείας και στους δύο νομούς και αυτά που στερηθήκαμε επί δεκαετίες".

    [02] Περιοδεία στην Αχαΐα

    Περιοδεία σε σεισμόπληκτες περιοχές της Αχαΐας πραγματοποιεί ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας.

    Αρχικά, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε την Κάτω Αχαία και την Φώσταινα, είδε από κοντά τις ζημιές, που προξένησε ο σεισμός της Κυριακής, ενημερώθηκε για την παρούσα κατάσταση και συνομίλησε με κατοίκους.

    Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι είναι θετικό, το ότι λαμβάνουν επίδομα οι σεισμοπαθείς και πρόσθεσε πως θα πρέπει να αποζημιωθούν στο 100%, όλοι όσοι έχουν χάσει τις οικοσκευές τους. Διατύπωσε επίσης, ότι θα πρέπει να υπάρξει 100% χρηματοδότηση για την ανακατασκευή των σπιτιών και υπογράμμισε ότι τα επιδόματα αυτά θα πρέπει να δοθούν στους πληγέντες με διαδικασίες παράκαμψης της γραφειοκρατίας.

    Προηγουμένως, ο πρόεδρος του Συνασπισμού επισκέφθηκε το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας», ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία εκκένωσης από τους ασθενείς. Επισκέφθηκε τους χώρους του νοσοκομείου, που έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό και συνομίλησε με εργαζόμενους.

    [03] Ενίσχυση των σεισμοπαθών

    Αρχισε σήμερα, μέσω της Αγροτικής Τράπεζας, η καταβολή της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης στους κατοίκους των νομών Αχαΐας και Ηλείας, οι οποίοι επλήγησαν από το σεισμό της περασμένης Κυριακής.

    Με την απόφαση, την οποία υπέγραψαν χθες οι υπουργοί Οικονομίας & Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης και Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, προβλέπεται οικονομική ενίσχυση ύψους 3.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, σε αυτούς που οι οικίες τους δεν μπορούν να κατοικηθούν, είτε διότι κατέρρευσαν, είτε διότι κρίνονται κατεδαφιστέες ή επισκευάσιμες, αλλά μη κατοικήσιμες μέχρι την επισκευή τους. Επίσης, προβλέπεται οικονομική ενίσχυση ποσού 10.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για αντικατάσταση οικοσκευής σε αυτούς που οι οικίες τους κατέρρευσαν ή κρίνονται κατεδαφιστέες.

    Μέχρι το μεσημέρι είχαν λάβει το επίδομα των 3.000 ευρώ 312 δικαιούχοι και αυτό των 10.000 ευρώ 5 δικαιούχοι που υπέβαλαν με απλουστευμένες διαδικασίες τα δικαιολογητικά, ανέφερε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος .

    Ο Ευ. Αντάνωρος σημείωσε ότι η καταβολή των βοηθημάτων αλλά και ο έλεγχος των οικημάτων, από 300 συνολικά μηχανικούς, γίνεται με γοργούς ρυθμούς. Τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει περισσότεροι από 5000 έλεγχοι οι οποίοι θα συνεχιστούν με γρήγορους ρυθμούς, γιατί αυτό που μετράει είναι να είναι γρήγορη και ουσιαστική η συμπαράσταση στους πληγέντες.

    Σε ό,τι αφορά το χαρτί του ΤΑΣ δήλωσε ότι είχε δημιουργηθεί λάθος η εντύπωση ότι δεν χρειάζεται και σημείωσε πως πρόκειται για ένα απλό χαρτί που εκδίδεται πολύ γρήγορα με την αυτοψία που γίνεται. "Όποιος πάει και έχει αυτά τα πολύ απλά χαρτιά εισπράττει τα ποσά αυτά που είναι για να ανακουφιστούν οι άνθρωποι που περνούν δύσκολα αυτές τις πρώτες ημέρες", τόνισε.

    Περίπου 2.000 κατοικίες έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες ενώ περίπου το 20% από αυτά πρέπει να κατεδαφιστούν, σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ προληπτικά εκκενώθηκε το νοσοκομείο "Αγιος Ανδρέας" της Πάτρας.

    Εξετάσεις σε γυμνάσια-λύκεια

    Την κατ΄εξαίρεση εφαρμογή ευεργετικών μέτρων για τους εξεταζόμενους μαθητές όλων των βαθμίδων των νομών Αχαΐας και Ηλείας, αποφάσισε ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης με αφορμή τα προβλήματα που προκάλεσε ο σεισμός της 8ης Ιουνίου στους μαθητές και λαμβάνοντας υπόψη την αρνητική ψυχολογία και τις πρακτικές δυσκολίες που προέκυψαν, με συνέπεια την ελλιπή προετοιμασία των μαθητών για τη συνέχιση των εξετάσεων.

    Ετσι, οι μαθητές των Α΄Β΄Γ΄τάξεων του Γυμνασίου, καθώς και οι μαθητές των Α΄και Β΄τάξεων Γενικού Λυκείου, θα εξεταστούν προφορικά αντί γραπτά στα μαθήματα που οφείλουν να εξεταστούν κατά την εξεταστική περίοδο του Μαΐου -Ιουνίου, με ημερομηνία έναρξης την 12η Ιουνίου 2008. Η προφορική βαθμολογία θα έχει θέση γραπτής.

    Οι μαθητές της Γ΄τάξης Γενικού Λυκείου θα εξεταστούν γραπτά στα οφειλόμενα μαθήματα στις σχολικές μονάδες που έχει ορίσει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, από τις 12 εως και τις 19 Ιουνίου 2008, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του σχολείου τους.

    Στα ανωτέρω οριζόμενα σχολεία εξέτασης των μαθητών μπορεί να παρευρίσκεται ψυχολόγος με ευθύνη του τοπικού ΚΔΑΥ και, ελλείψει αυτού, του τοπικού ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου. Οπου κριθεί αναγκαίο οι μαθητές θα μεταφερθούν, με ευθύνη του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, από και προς το σχολείο εξέτασής τους με λεωφορεία, τα οποία θα μισθώσουν οι διευθυντές των σχολείων, με δαπάνες των σχολικών επιτροπών.

    Το συντονισμό για την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων αυτών θα έχει ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με τους Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των νομών Αχαΐας και Ηλείας, αντίστοιχα.

    Εκκενώθηκε το νοσοκομείο "Αγ.Αντρέας" της Πάτρας

    Εκκενώθηκε το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Πάτρας «Άγιος Ανδρέας» για καθαρά προληπτικούς λόγους, εξαιτίας των ζημιών που έχει υποστεί το κτίριο από τον σεισμό της 8ης Ιουνίου, ενώ στην Πάτρα έφθασε και ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Από το πρωί 17 ασθενοφόρα και τρεις κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ είχαν αναλάβει την μεταφορά των περίπου 80 ασθενών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, στο «409» πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο Πατρών, όπου στεγάζονται εδώ και χρόνια κλινικές του «Αγίου Ανδρέα», στο νοσοκομείο Αιγίου και στο νοσοκομείο του Μεσολογγίου.

    Τελευταία μεταφέθηκαν τρία περιστατικά που νοσηλεύονται στην μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

    Με την ολοκλήρωση της μεταφοράς ξεκίνησαν οι εργασίες υποστήριξης του όλου φορέα με ξύλινα και μεταλλικά υποστυλώματα, καθώς και οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών, στους ορόφους του νοσοκομείου.

    Οπως δήλωσε ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ Παναγιώτης Ευσταθίου οι εργασίες αποκατάστασης δεν θα μπορούσαν να γίνουν με τους νοσηλευούμενους εντός των θαλάμων για λόγους υγιεινής, αλλά και ασφάλειας.

    Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας «η εκκένωση του νοσοκομείου θα γίνει για μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης, ώστε να καταστεί το κτίριο απόλυτα ασφαλές και να ληφθούν όλα τα μέτρα για αντισεισμική θωράκιση.»

    [04] Εκτός της Κ.Ο. ο Κ. Σημίτης

    Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δεν προσμετράται από σήμερα στη δύναμη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ,ύστερα από απόφαση του Προέδρου του Κινήματος Γιώργου Παπανδρέου, που ήρθε ως αποτέλεσμα της χθεσινής επιστολής του κ.Σημίτη με την οποία εξέφραζε δημοσίως την κατηγορηματική του διαφωνία με τη θέση του ΠΑΣΟΚ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την Συνθήκη της Λισαβόνας.

    Ο Γ. Παπανδρέου έστειλε σήμερα επιστολή στον Κ.Σημίτη με την οποία του γνωστοποιεί ότι δεν τον υπολογίζει στη συντεταγμένη δύναμη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, χωρίς, όμως, να ακολουθήσει την τυπική διαδικασία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις, αποφεύγοντας να στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής και να τον θέσει και τυπικά εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    Οπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Παπανδρέου προέβη στην ενέργεια αυτή (της μη αποστολής επιστολής στον κ.Σιούφα) σεβόμενος την ιστορία, την προσφορά του κ. Σημίτη και την κοινή πορεία τους στις κυβερνήσεις 1996-2004.

    Στην επιστολή του ο κ.Παπανδρέου αναφέρει επίσης ότι οι απόψεις του κ. Σημίτη θα αξιολογούνται πάντα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

    Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι εκτιμά ιδιαίτερα το έργο που έχει προσφέρει στη χώρα ο κ.Σημίτης και πάντα θυμάται την εποικοδομητική τους συνεργασία.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι ο κ. Σημίτης έχει αποφασίσει να κινείται έξω από το πλαίσιο των αποφάσεων του ΠΑΣΟΚ και να λειτουργεί αυτόνομα και ανεξάρτητα. Είναι κάτι που, όπως αναφέρει στην επιστολή του, μπορεί να το κατανοήσει αλλά δεν μπορεί να το δεχθεί.

    Αναφορικά με το θιγόμενο στην χθεσινή επιστολή του κ. Σημίτη, θέμα περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι η απάντηση σε αυτό έχει δοθεί πριν ο πρώην πρωθυπουργός συντάξει την επιστολή του, καθώς έχουν ληφθεί αποφάσεις από το συνέδριο και το Πολιτικό Συμβούλιο, οι οποίες είναι καθαρές και ενισχύουν τη δημοκρατία στη χώρα.

    Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρει επίσης ότι εξέλαβε τη δημοσιοποίηση της επιστολής από τον κ. Σημίτη ως έμπρακτη άρνησή του να συνταχθεί με το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κάτι το οποίο χαρακτηρίζει ως αδικαιολόγητη πολιτική πράξη.

    Αναφέρει ακόμη ότι η πρωτοβουλία του κ.Σημίτη δημιουργεί ερωτηματικά για την πολιτική βούληση και στόχευση του ΠΑΣΟΚ, καθώς και σύγχυση και αποπροσανατολισμό σε μια περίοδο όπου ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται από την ακρίβεια, πλήττεται από την ανομία, την αυθαιρεσία, τη διαφθορά και την κατάρρευση κάθε έννοιας κράτους δικαίου με ευθύνη της ΝΔ.

    Ερωτηματικά,επίσης,τονίζει ο κ. Παπανδρέου, δημιουργούνται τη στιγμή που ο λαός στρέφεται προς το ΠΑΣΟΚ, που σήμερα αποτελεί μια νέα ελπίδα και είναι αποφασισμένο να νικήσει και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που θα αποκαθιστά τη δικαιοσύνη, την ισότητα,την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά.

    [05] Νέος γύρος συνομιλιών

    Νέος γύρος συνομιλιών των εκπροσώπων Αθηνών-Σκοπίων για το όνομα της ΠΓΔΜ αρχίζει σήμερα στη Νέα Υόρκη παρουσία του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μ.Νίμιτς.

    Η Ελλάδα από πολύ νωρίς έχει διατυπώσει την ετοιμότητά της να συμμετέχει, να είναι παρούσα στη διαδικασία που γίνεται στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ταυτόχρονα λαμβάνουμε υπόψη μας και συγκρατούμε και το ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο, δηλαδή ότι θα εκκρεμεί η συγκρότηση της κυβερνήσεως στη γειτονική μας χώρα, όταν θα έχει πλήρως ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία,τόνισε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών κ.Κουμουτσάκος.

    Όσον αφορά τη χθεσινή συνάντηση του κ. Νίμιτς με τον Έλληνα διαπραγματευτή, Πρέσβυ κ. Βασιλάκη. Δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο να ανακοινωθεί. Έγινε κατόπτευση εδάφους για το που βρισκόμαστε και για τα επόμενα βήματα, ανέφερε ο κ.Κουμουτσάκος.

    Στο μεταξύ, ενόψει των σημερινών επαφών στη Νέα Υόρκη συνάντηση μεταξύ του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι και του εκπροσώπου της χώρας στις διαπραγματεύσεις για την εκκρεμότητα της ονομασίας Νίκολα Ντιμιτρόφ, πραγματοποιήθηκε τα Σκόπια.

    Όπως αναφέρεται σε λιτή ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Τσερβένκοφσι, στη συνάντηση αυτή, ο κ. Ντιμιτρόφ, έλαβε σχετικές οδηγίες από την ηγεσία της ΠΓΔΜ, για την εκπροσώπηση των κρατικών συμφερόντων της χώρας, στο νέο αυτό γύρο διαβουλεύσεων που όρισε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 12 June 2008 - 14:30:52 UTC