Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ισχυρός σεισμός σε Ηλεία και Αχαία
  • [02] Συνομιλίες με την αυστριακή ηγεσία

  • [01] Ισχυρός σεισμός σε Ηλεία και Αχαία

    Δυο νεκροι δεκάδες τραυματίες και εκτεταμένες υλικές ζημιές είναι ο απολογισμός από τον ισχυρό σεισμό των 6,5 Ρίχτερ, που έπληξε τη νοτιοδυτική Ελλάδα.

    Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολύ μεγάλη έκταση σε όλη σχεδόν την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα μέχρι τα Γιάννενα, την Καρδίτσα, αλλά και την Αττική. Ιδιαίτερα αισθητός έγινε στην πόλη της Πάτρας και στη γύρω περιοχή.

    Στους νομούς Ηλείας και Αχαίας εφαρμόζεται στο σχέδιο "Ξενοκράτης", ενώ από το Υπουργείο Υγειας ενεργοποιήθηκε το σχέδιο "Περσέας" για τα νοσοκομεία όλης της περιοχής.

    Από το σεισμό, περισσότερο έχουν πληγεί οι περιοχές της Δυτικής Αχαΐας και κυρίως ο δήμος Δύμης, όπου και καταγράφηκε ο θάνατος ενός άνδρα. Επίσης, απεγκλωβίστηκε σώο ένα κοριτσάκι στη Φώσταινα Αχαΐας, το οποίο είχε εγκλωβιστεί μέσα στο σπίτι του που καταπλακώθηκε από δέντρο.

    Το χωριό Βάλμη στην επαρχία Πηνίας υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή καθώς καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές όλα τα σπίτια της περιοχής.

    Στην Πάτρα, έχουν ήδη αναφερθεί ζημιές σε σπίτια, ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι εξακολουθούν να βρίσκονται στους δρόμους. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής περιπολούν για να παράσχουν βοήθεια όπου χρειαστεί.

    Ζημιές και καταρρεύσεις κτιρίων έχουν αναφερθεί, επίσης στο Βαρθολομιό, στην Αμαλιάδα και άλλες περιοχές της βόρειας Ηλείας. Εχουν πέσει σοφάδες σε σπίτια και πολυκατοικίες, έχουν προκληθεί ρωγμές σε καμπαναριά, κλπ.

    Οπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, τρία ακόμα άτομα απεγκλωβίστηκαν σώα από το σπίτι που είχε καταρρεύσει στο Βαρθολομιό Ηλείας.

    Τις σεισμόπληκτες περιοχές θα επισκεφθεί σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ.Παυλόπουλος ο οποίος θα προεδρεύσει σύσκεψης στην Ανδραβίδα.

    Οικονομική βοήθεια

    Με εντολή του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, θα δοθεί έκτακτο πρώτο βοήθημα 3.000 ευρώ σε όσους τα σπίτια τους κατέρρευσαν από το σεισμό και ήταν η πρώτη τους κατοικία.

    Παράλληλα, εκτακτο βοήθημα 2.000 ευρώ θα δοθεί στους δικαιούχους σεισμοπαθείς, με απόφαση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ και δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη. Το ποσό θα δοθεί μέσω των τοπικών ενώσεων των νομών Αχαΐας και Ηλείας και θα διατεθεί από το αποθεματικό της ΚΕΔΚΕ.

    Δηλώσεις Παυλόπουλου

    Αερογέφυρα για παροχή κάθε βοήθειας και αποστολή πρόσθετων αστυνομικών και πυροσβεστικών δυνάμεων, καθώς και δυνάμεων πολιτικής προστασίας έχει στήσει το υπουργείο Εσωτερικών με την πληγείσα από το σεισμό των 6,5 Ρίχτερ περιοχή της βορειοδυτικής Πελοποννήσου.

    Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι ο σεισμός, λόγω των χαρακτηριστικών του, ήταν από τους μεγαλύτερους που έπληξαν την περιοχή και τη χώρα, αλλά οι συνέπειές του ευτυχώς δεν ήταν τόσο μεγάλης έκτασης όσο θα ήταν αναμενόμενο από το μέγεθός του.

    Εξέφρασε τη λύπη του για τα δύο θύματα που μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί και είναι ο 55χρονος Ανδρέας Μπακούλιας, ο οποίος καταπλακώθηκε από την κατάρρευση παλιάς στέγης στην Κάτω Αχαΐα και η 80χρονη Μαρίνα Πετροπούλου, η οποία τραυματίστηκε αλλά εξέπνευσε από ανακοπή καρδιάς κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν φθάσει μέχρι τώρα στο Συντονιστικό Κέντρο, υπάρχουν 90 πολίτες τραυματίες όχι σε σοβαρή κατάσταση, και τα προβλήματά τους αντιμετωπίζονται από τα νοσοκομεία της περιοχής.

    Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος του Πύργου Γ. Δημητρακόπουλος δήλωσε ότι κατέρρευσε το ανατολικό τμήμα της στέγης του Αγίου Νικολάου, ενώ για ζημιές μιλούν με μαρτυρίες τους κάτοικοι και παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της δυτικής Αχαΐας και της βόρειας Ηλείας.

    Στη Μέλισσα Ηλείας έπεσε κολώνα της ΔΕΗ και έχει προκληθεί δασική πυρκαγιά.

    Εξ άλλου, σύμφωνα με τις αναφορές προς το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας από το μεγάλο σεισμό έχουν διαπιστωθεί κάποιες ρωγμές σε κτίρια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας, την επικινδυνότητα των οποίων θα ερευνήσουν οι αρμόδιοι μηχανικοί, ενώ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης των αεροσκαφών.

    Για προληπτικούς λόγους, στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας ενεργοποιήθηκε ο εφεδρικός πύργος ελέγχου, ενώ στο αεροδρόμιο του Αράξου εκκενώθηκε ένα υπόστεγο υποστήριξης.

    Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται τόσο η κινητή ομάδα αντιμετώπισης καταστροφών της Πολεμικής Αεροπορίας, όσο και τα μεταφορικά αεροπλάνα και ελικόπτερά της.

    Λόγω του σεισμού στο 74ο χλμ της εθνικής οδού Τρίπολης - Αρχαίας Ολυμπίας, κοντά στο Λευκοχώρι Γορτυνίας πραγματοποιείται με δυσκολία η κυκλοφορία των αυτοκινήτων, λόγω πτώσης μεγάλου βράχου στο οδόστρωμα.

    Προβλήματα στην κυκλοφορία από κατολισθήσεις, έχουν δημιουργηθεί και στην εθνική οδό Αθηνών-Πατρών στο ύψος του Διακοπτού και σε δρόμους στα Τσουκαλέικα Αχαΐας και στο Λατζόι και τη Νεράιδα Πύργου.

    Κλιμάκιο 25 μηχανικών του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων αναχώρησε προς το επίκεντρο του σεισμού, προκειμένου να κάνει προληπτικό έλεγχο στα σχολικά κτίρια της περιοχής. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, οι διευθυντές των σχολείων, ήδη, έχουν πάρει εντολές να πάνε στα σχολικά κτίρια για τον έλεγχο τους μετά το σεισμό.

    Σωστικά συνεργεία της ΕΜΑΚ βρίσκονται την περιοχή του σεισμού, ιδιαίτερα στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας.

    Εκτιμήσεις σεισμολόγων

    Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος κάλεσε τους δημάρχους και τους κρατικούς φορείς να ελέγξουν αμέσως τα σπίτια στις περιοχές που επλήγησαν από τους σεισμούς για να μην σημειωθούν καταρρεύσεις.

    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως αναμένεται ισχυρή μετασεισιμή δραστηριότητα τις επόμενες ώρες και ημέρες.

    Ο σεισμός, είπε, ήταν επιφανειακός με βάθος που δεν ξεπερνά τα 10 χιλιόμετρα και ήταν ένας σεισμός που δεν μας εξέπληξε, καθώς η περιοχή έχει μεγάλο ιστορικό.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ουψάλα και άλλων Σεισμολογικών Ινστιτούτων του εξωτερικού, το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε λιγότερο από 10 χιλιόμετρα.

    Ο κ. Παπαδόπουλος στις δηλώσεις που έκανε είπε ότι μέχρι τις 4.15 δεν είχε γίνει κάποιος αξιόλογος μετασεισμός και επανέλαβε ότι θα πρέπει οι τοπικές αρχές να δράσουν και να ελέγξουν τα κτίρια.

    Για την περιοχή αναχώρησε κλιμάκιο του ΟΑΣΠ με φορητούς σεισμολόγους, ενώ όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού, καθηγητής Σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, θα πρέπει να ελεγχθούν από τους αρμόδιους φορείς όλα τα κτίρια και εύλογο είναι να μη λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία της περιοχής.

    Ο κ. Μακρόπουλος είπε ότι ο σεισμός ήταν επιφανειακός και η περιοχή όπου σημειώθηκε είναι σεισμογενής. Δεν εκπλαγήκαμε -πρόσθεσε- από το σεισμό, οι σεισμολόγοι είμαστε σε επιφυλακή, καθώς αν δεν περάσουν δύο 24ωρα δεν μπορούμε να κάνουμε ακριβείς εκτιμήσεις ως προς την εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας.

    Σύμφωνα με τον κ. Μακρόπουλο, κατά πάσα πιθανότητα η δόνηση των 6,5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

    Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας υποστήριξε ότι είχε υπάρξει εκτίμηση-πρόβλεψη για έναν τέτοιο σεισμό στη συγκεκριμένη περιοχή από την ερευνητική ομάδα του κ. Λάγιου και ότι η εκτίμηση αυτή είχε αναρτηθεί σε διάφορα site καθώς και στο site του κ. Λέκκα, ενώ είχε σταλεί και στον ΟΑΣΠ.

    Στο μεταξύ, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Γιώργος Σταυρακάκης,αναφερόμενος στη μετασεισμική δραστηριότητα είπε ότι θα αποτελέσει έκπληξη για μας αν έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό,τόνισε όμως ότι θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς, που μπορεί να φτάσουν και σε μέγεθος 0,4 με 0,5 λιγότερο από τα 6,5 Ρίχτερ που ήταν ο αρχικός σεισμός.

    Κινητοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός

    Αμέσως μετά τον σεισμό που έπληξε τη βορειοδυτική Πελοπόννησο κινητοποιήθηκε όλος ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό, περιφερειάρχες, νομάρχες και δήμαρχους, ενώ έδωσε εντολές στον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και της Αστυνομίας να προχωρήσουν σε καταγραφή των ζημιών.

    Παράλληλα, εντολή να τεθούν στη διάθεση των Νομαρχιών Ηλείας και Αχαΐας οι 60 μηχανικοί της ΥΑΣ που βρίσκονται στην Πάτρα και τον Πύργο,έδωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς και αν χρειαστούν περισσότεροι θα σταλούν από την Αθήνα.

    Σύμφωνα με αναφορές από την Πυροσβεστική, υπάρχουν τραυματίες στο Βαρθολομιό, την Πάτρα και την Αμαλιάδα.

    Εξαιτίας του ισχυρού σεισμού προκλήθηκαν τρεις μικρές πυρκαγιές, οι οποίες ωστόσο δεν προκαλούν ανησυχία.

    Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Μαργαρίτης Μουζάς βρίσκεται στην περιοχή και συντονίζει τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού.

    Κλειστά τα σχολεία

    Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια στην Αχαΐα, καθώς και το ΤΕΙ Πατρών. Όσον αφορά το Πανεπιστήμιο Πατρών, θα μείνει κλειστό αύριο και την Τρίτη.

    [02] Συνομιλίες με την αυστριακή ηγεσία

    Ευρωπαϊκά θέματα (Συνθήκη της Λισαβόνας, διεύρυνση της ΕΕ με την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας) όπως επίσης η κρίση των τροφίμων και η ακρίβεια, ζητήματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών, το Κυπριακό, καθώς και οι απροβλημάτιστες άριστες διμερείς σχέσεις, αναμένεται να συζητηθούν κατά τις συναντήσεις που θα έχει σήμερα στη Βιέννη ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με την πολιτική ηγεσία της Αυστρίας.

    Ο πρωθυπουργός θα έχει το πρωί στο Μέγαρο της καγκελαρίας συνομιλίες με τον Αυστριακό καγκελάριο και αρχηγό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αλφρεντ Γκούζενμπαουερ - ο οποίος ηγείται από τον Ιανουάριο του 2007 της αυστριακής κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού - με τον οποίο θα προβούν στη συνέχεια σε δηλώσεις προς τα ελληνικά και αυστριακά ΜΜΕ.

    Θα ακολουθήσουν συναντήσεις του κ. Καραμανλή με τον αντικαγκελάριο και αρχηγό του συγκυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος Βίλχελμ Μόλτερερ και κατόπιν με τον αρχηγό της κοινοβουλευτικής ομάδας του Λαϊκού Κόμματος και πρώην καγκελάριο Βόλφγκανγκ Σιούσελ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 June 2008 - 4:30:20 UTC