Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ελλας - Γαλλία - νέα συμμαχία"

  • [01] "Ελλας - Γαλλία - νέα συμμαχία"

    Στις διαχρονικές σχέσεις φιλίας της Ελλάδας και Γαλλίας αναφέρθηκε στο ξεκίνημα της ομιλίας του στη Βουλή ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και θυμίζοντας το παλαιότερο σύνθημα "Ελλάς - Γαλλία - συμμαχία" πρότεινε να αντικατασταθεί με το "Ελλας - Γαλλία - νέα συμμαχία" «Πρέπει να θέσουμε αυτή τη νέα συμμαχία στην υπηρεσία της Ενωμένης Ευρώπης» είπε ο Πρόεδρος της Γαλλίας.

    Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανιών, ο κ.Σαρκοζί τόνισε ότι το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ πρέπει να ρυθμιστεί πριν από κάθε προσχώρηση της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ και σημείωσε πως «η αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Ελλάδα υπάρχει και θα παραμείνει». "Εμείς επιλέξαμε την Ελλάδα" είπε χαρακτηριστικά.

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρθηκε στο Κυπριακό, λέγοντας χαρακτηριστικά "ήρθε επιτέλους η ώρα να πέσει το τείχος της Λευκωσίας", αλλά και στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ενώ τάχθηκε υπέρ μιας στενής σχέσης σύνδεσης της Τουρκίας με την ΕΕ.

    Χαρακτήρισε σημαντικό το ρόλο της Ελλάδας στο πλαίσιο της Μεσογειακής Ενωσης και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Ζήτω η νέα συμμαχία Γαλλίας - Ελλάδας».

    Τον Νικολά Σαρκοζί, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο "Ελ.Βενιζέλος" η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης ξεκίνησε με κατάθεση από τον Γάλλο Πρόεδρο στεφάνου στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Στη συνέχεια μετέβη στη Βουλή όπου τον υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ.Παπούλιας, ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής και ο Πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Δ.Σιούφας.

    Μετά την ομιλία του στη Βουλή, ο Γάλλος Πρόεδρος μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

    "Η παρουσία σας υπογραμμίζει τις εγκάρδιες και ιστορικές σχέσεις των δυο χωρών", είπε ο κ. Κ.Παπούλιας υποδεχόμενος το Γάλλο ομόλογό του και αμέσως μετά αναφέρθηκε στην ομιλία που εκφώνησε ο κ. Σαρκοζί στη Βουλή, λέγοντας «μιλήσατε για μια νέα συμμαχία. Η ομιλία σας στη Βουλή έκανε μεγάλη εντύπωση και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους Ελληνες βουλευτές, αυτά που είπατε τα προσυπογράφω».

    Κατά την ανταλλαγή των δώρων ο κ. Παπούλιας πρόσφερε δυο κύπελλα επίχρυσα μυκηναϊκής εποχής και μια γκραβούρα της Θεσσαλονίκης προερχόμενη από τη Βίβλο.

    Ο Γάλλος Πρόεδρος πρόσφερε στον κ. Παπούλια το Μεγαλόσταυρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και τέσσερις γκραβούρες που παρουσιάζουν τη γεωφυσική εξέλιξη της γης.

    Ακολούθησε συνάντηση των δυο προέδρων παρουσία της κ. Μπακογιάννη, του κ. Μεϊμαράκη και του Γάλλου υπουργού Αμυνας κ. Μορέν και γεύμα στο οποίο παρακάθισαν ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, πολιτικοί αρχηγοί, εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας κ.α.

    Αμέσως μετά, ο κ. Σαρκοζί είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με την υπογραφή κοινής διακήρυξης για την Αμυνα και την Ασφάλεια.

    Το απόγευμα θα παραστεί σε δεξίωση που θα παραθέσει προς τιμήν του η γαλλική κοινότητα στην πρεσβεία της Γαλλίας.

    Στις 18.00 αναμένεται στην Αθήνα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερτράν Κουσνέρ για συνομιλίες με την Ελληνίδα ομόλογό του Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ στις 20.00 θα αφιχθεί και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν.

    Η γαλλική ηγεσία θα αναχωρήσει από τη χώρα μας το πρωί του Σαββάτου με προορισμό τον Λίβανο.

    Βουλή - Θερμή υποδοχή στο Νικολά Σαρκοζί

    Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έφθασε στις δύο παρά πέντε στη Βουλή, από τη κεντρική είσοδο, που βρίσκεται πάνω από τον άγνωστο στρατιώτη, όπου νωρίτερα είχε καταθέσει στεφάνι.

    Εκεί τον περίμεναν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Βουλής.

    Αμέσως μετά την θερμή υποδοχή, ο Ν. Σαρκοζί οδηγήθηκε για λίγο στο γραφείο του Δημήτρη Σιούφα και στη συνέχεια στην Ολομέλεια.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέβηκε και κάθισε στην έδρα της Ολομέλειας ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας συνοδευόμενος από τον Δημήτρη Σιούφα κατευθύνθηκε στα βουλευτικά έδρανα, όπου χαιρέτησε τους αρχηγούς των κομμάτων και στη συνέχεια οι δύο άνδρες κάθισαν δίπλα στον Κάρολο Παπούλια.

    Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας έκανε μια σύντομη προσφώνηση καλωσορίζοντας τον Γάλλο πρόεδρο πριν αυτός ανέβει στο βήμα.

    Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Γάλλου προέδρου, ο Δημήτρης Σιούφας του απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής, συνοδευόμενο από τιμητική περγαμηνή.

    Από την πλευρά του, ο Νικολά Σαρκοζί χάρισε στην Ελληνική Βουλή δύο παλιά χαρακτικά με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Ρόδο και το νησί της Σύρου.

    Από τις δώδεκα το μεσημέρι, το καφενείο της Βουλής, το εντευκτήριο, οι διάδρομοι αλλά και τα θεωρεία είχαν γεμίσει από υπουργούς, βουλευτές καθώς και εκπροσώπους του πνευματικού, διπλωματικού και επιχειρηματικού κόσμου.

    Μέχρι την άφιξη του κ. Σαρκοζί, που έγινε με μία ώρα καθυστέρηση, το μοναδικό αντικείμενο συζήτησης στα διάφορα πηγαδάκια, ήταν η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου .

    Στα έδρανα των κρατικών λειτουργών κάθισαν με τη σειρά,ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος καθβ όλη τη διάρκεια άκουγε με τα ακουστικά του με πολύ προσοχή την ομιλία του κ Σαρκοζί, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης και οι πρώην πρωθυπουργοί Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Τζανής Τζανετάκης και Ιωάννης Γρίβας.

    Στα θεωρεία, πάνω από το προεδρείο κάθισαν, μεταξύ άλλων, το ζεύγος Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου, η Νίκη Γουλανδρή και πρεσβευτές πολλών ξένων κρατών.

    Από πολύ νωρίς είχαν καθίσει στα βουλευτικά έδρανα οι αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος και του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης καθώς και πολλοί βουλευτές.

    Από τους πολιτικούς αρχηγούς απουσίαζε η Αλέκα Παπαρήγα, το δε ΚΚΕ εκπροσώπησαν 7 βουλευτές του. Ο ίδιος αριθμός βουλευτών έδωσαν το παρόν και από το ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον Αλέκο Αλαβάνο.

    Μπαίνοντας την Ολομέλεια, ο κ. Σαρκοζί καταχειροκροτήθηκε, ενώ ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής τον συνόδευσε στα βουλευτικά έδρανα όπου χαιρέτησε δια χειραψίας όλους τους παρευρισκόμενους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τους βουλευτές του ΚΚΕ καθώς και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον οποίον ο Γιώργος Παπανδρέου φρόντισε να συστήσει.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος και ο Γιώργος Καρατζαφέρης που κάθονταν στα ορεινά έδρανα χρειάστηκε να πλησιάσουν μπροστά για να τον χαιρετήσουν

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ του υπενθύμισε ότι είχε κάνει στο Ευρωκοινοβούλιο ως ευρωβουλευτής, ενώ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ του χάρισε παλιές φωτογραφίες από τη Θεσσαλονίκη, από όπου καταγόταν ο παππούς του κ Σαρκοζί.

    Η ομιλία του Νικολά Σαρκοζί, διήρκησε 28 λεπτά.

    Άνετος,όση ώρα βρισκόταν στο βήμα, ο Πρόεδρος Σαρκοζί κοιτούσε πολλές φορές στα έδρανα των βουλευτών αλλά και στο σημείο όπου καθόταν ο πρωθυπουργός, όταν ήθελε να δώσει έμφαση σε αυτά που έλεγε και να στηρίξει την Ελλάδα.Χειροκροτήθηκε με θέρμη 11 φορές, από τους βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ.

    Ο Ν. Σαρκοζί χειροκροτήθηκε ιδιαίτερα όταν μετέτρεψε το παλιό σύνθημα Ελλάς - Γαλλία -Συμμαχία σε Ελλάδα -Γαλλία Νέα Συμμαχία, καθώς και όταν αναφέρθηκε στο πρόβλημα με την ονομασία των Σκοπίων και την απόφαση του Βουκουρεστίου, σημειώνοντας ότι «εμείς επιλέξαμε την Ελλάδα και να ξέρετε δεν θα αλλάξουμε θέση».

    Θερμότατο χειροκρότημα εισέπραξε και η αναφορά Σαρκοζί στην ελληνική καταγωγή του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο παππούς του που ζούσε στη Θεσσαλονίκη δεν θα φανταζόταν ποτέ, ότι το εγγονάκι του θα ερχόταν στην πατρίδα,ως πρόεδρος της Γαλλίας».

    Χειροκροτήματα εισέπραξαν επίσης οι δηλώσεις του «ήρθε η ώρα να πέσει το τείχος στην Κύπρο», «πρέπει να υπάρξει ειρηνική συνύπαρξη Ισραήλ - Παλαιστινίων», «Ελλάδα και Γαλλία δεν θα αφήσουν να μπαίνουν ανεξέλεγκτα κύματα μεταναστών» και «πρέπει όλη η Ευρώπη να βοηθήσει την Ελλάδα να ανοικοδομήσει το περιβάλλον μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές».

    Βουλή - Προσφώνηση του Γάλλου Προέδρου, Ν. Σαρκοζί, από το Δ. Σιούφα

    Ως "ηγέτη μιας μεγάλης και φίλης χώρας" καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Νικολά Σαρκοζί, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Δημήτρης Σιούφας.

    Υποδεχόμενος τον κ. Σαρκοζί στην αίθουσα της ολομέλειας, ο κ. Σιούφας τόνισε ότι «η Βουλή των Ελλήνων τιμά και τιμάται από την παρουσία ενός Ευρωπαίου ηγέτη, που διακηρύσσει περήφανα την ελληνική καταγωγή του» και ευχήθηκε «απόλυτη επιτυχία στην άσκηση της ευρωπαϊκής προεδρίας», που αναλαμβάνει η Γαλλία από την 1η Ιουλίου.

    Αφού αναφέρθηκε στη συμβολή της Γαλλίας στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του β21, ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε τη συμπαράσταση του Ζισκάρ Ντβ Εσταίν στον Κωνσταντίνο Καραμανλή «στις δύσκολες ώρες της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, τότε που ακούστηκε αυθόρμητα το σύνθημα Ελλάς - Γαλλία, Συμμαχία», αλλά και τη στήριξη του Φρανσουά Μιτεράν στον Ανδρέα Παπανδρέου, κατά τις κοινές προσπάθειες για τα Ευρωπαϊκά Μεσογειακά Προγράμματα.

    Ο κ. Σιούφας ευχήθηκε επίσης, η θητεία και η πορεία του κ. Σαρκοζί να είναι εξίσου σημαντική, όσο και του θεμελιωτή της Εβ Γαλλικής Δημοκρατίας, Σαρλ ντε Γκωλ, που είχε ανέλθει στο ίδιο βήμα της ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, πριν από 45 χρόνια.

    «Η Βουλή των Ελλήνων σας καλωσορίζει στη γη των πατέρων σας», κατέληξε ο κ. Σιούφας.

    Ο κ. Σιούφας δώρισε στον Πρόεδρο Σαρκοζί ένα αντίγραφο της Λάρνακας του Βασιλιά Φιλίππου, η οποία βρέθηκε στη Βεργίνα.

    Ομιλία Νικολά Σαρκοζί στην Ολομέλεια της Βουλής

    Τις βάσεις για μια «νέα συμμαχία» Ελλάδας-Γαλλίας έθεσε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί κατά την ομιλία του στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων.

    Παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, ο Νικολά Σαρκοζί υπογράμμισε ότι ήρθε η ώρα να πέσει το τείχος της Λευκωσίας, επανέλαβε την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και σκιαγράφησε τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, μεταξύ των οποίων είναι το ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση και η «Ευρώπη της Άμυνας».

    «Θέλω να ξέρετε ότι εμείς επιλέξαμε την Ελλάδα και δεν θα αλλάξουμε θέση» στο θέμα της ΠΓΔΜ τόνισε - χειροκροτούμενος θερμά από τους βουλευτές- ο Νικολά Σαρκοζί.

    Γαλλία και Ελλάδα,θέλουμε η ΠΓΔΜ να πλησιάσει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ «εν ευθέτω χρόνο. Θέλω όμως να πω ότι το θέμα του ονόματος πρέπει να ρυθμιστεί πριν από κάθε προσχώρηση», τόνισε ο κ. Σαρκοζί, διαβεβαιώνοντας ότι «η αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Ελλάδα υπάρχει και θα παραμείνει».

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι η θέση της Ελλάδας είναι νόμιμη, υπεύθυνη και ανοιχτή σε διάλογο, ενώ εξέφρασε την ελπίδα του, «η κυβέρνηση των Σκοπίων και η Ελλάδα να βρουν, υπό την αιγίδα των ΗΕ, συμβιβασμό για το όνομα».

    Νωρίτερα και απευθυνόμενος στον «αγαπητό Κώστα» (Καραμανλή), ο κ. Σαρκοζί είχε σημειώσει ότι το συναίσθημα φιλίας που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες, «ενέπνευσε και αυτό που έγινε στο Βουκουρέστι, στην τελευταία συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ, όταν η Γαλλία στήριξε με αδελφικό τρόπο την Ελλάδα».

    Εκθέτοντας το ενδιαφέρον της Γαλλίας στην ανάπτυξη της Μεσογειακής Συνεργασίας, ο κ. Σαρκοζί τόνισε ότι «ήρθε η ώρα να πέσει το τείχος της Λευκωσίας».

    Η Γαλλία θα κάνει ό,τι μπορεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ,ώστε οι συνομιλίες να προχωρήσουν, είπε ο κ. Σαρκοζί, ο οποίος ενθάρρυνε τους ηγέτες στην Κύπρο να συνεχίσουν με ένα μοναδικό στόχο στις προσπάθειές τους, την επανένωση της νήσου με τρόπο δίκαιο και βιώσιμο.

    Για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας επανέλαβε τη θέση του για «στενή σύνδεση» με την ΕΕ, ενώ εξέφρασε την κατανόησή του για τα αντιμαχόμενα συναισθήματα που υπάρχουν για το θέμα στην Ελλάδα.

    Μιλώντας για τη συνθήκη της Λισσαβόνας, είπε ότι η κύρωση της από την Ελλάδα είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις.

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι η νέα Συνθήκη δεν λύνει τα προβλήματα και δεν ξεπερνά την κρίση.

    Ως ένα από τα προβλήματα - προτεραιότητες για τη γαλλική προεδρία στην ΕΕ ανέφερε τη μετανάστευση:

    «Η Γαλλία και η Ελλάδα δεν θέλουν μια κλειστή Ευρώπη, μια Ευρώπη αναδιπλωμένη στον εαυτό της. Δεν θέλουμε, όμως, και μια Ευρώπη η οποία κοιτά ανήμπορη κύματα μετανάστευσης ανεξέλεγκτα», είπε ο κ. Σαρκοζί, τονίζοντας μάλιστα ότι «το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι πρόβλημα όλης της Ευρώπης».

    Επισήμανε μάλιστα ότι η γαλλική προεδρία θα προτείνει ένα Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση.

    Όσο για την ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια,αναρωτήθηκε «τι θα γίνει η πολιτική ισχύς της Ευρώπης, εάν η Ευρώπη δεν είναι ικανή από μόνη της να εγγυηθεί την άμυνά της και την ασφάλειά της;». Δεν πρόκειται για ανταγωνιστικότητα προς το ΝΑΤΟ, διευκρίνισε ο κ. Σαρκοζί και σημείωσε ότι η «Ευρώπη της Άμυνας» και το ΝΑΤΟ είναι συμπληρωματικοι πυλώνες.

    Για τη Μέση Ανατολή είπε ότι η καλύτερη εγγύηση για το Ισραήλ είναι η ύπαρξη ενός σίγουρου κράτους της Παλαιστίνης, δημοκρατικού και αναγνωρισμένου. Εν όψει, δε, του ταξιδιού του στο Λίβανο επανέλαβε ότι η Ευρώπη και η Γαλλία θα σταθουν στο πλευρό όλων των πολιτών του Λιβάνου.

    Για τη Σερβία,υποσχέθηκε ότι η γαλλική προεδρία θα κάνει ό,τι μπορεί, έτσι ώστε να της προσφέρει την ευρωπαϊκή προοπτική που της αξίζει:

    «Δεν θέλουμε να αφήσουμε έξω από την Ευρώπη ένα τμήμα της οικογένειάς μας».

    Ελλάς-Γαλλία-Νέα Συμμαχία

    Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας στάθηκε ιδιαιτέρως στην ειδική σχέση των δύο χωρών, που από το 1974, με την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Ελλάδα, οδήγησε στο σύνθημα Ελλάς-Γαλλία -Συμμαχία.

    «Θέλω να σας πω ότι αυτή η συμμαχία είναι πραγματικότητα», είπε ο κ. Σαρκοζί: Ενστικτωδώς γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βασιζόμαστε οι μεν στους δε. Ότι η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στη Γαλλία και η Γαλλία μπορεί να βασίζεται στην Ελλάδα. Έναντι όλων των προκλήσεων, θέλω να προτείνω ένα νέο σλόγκαν, «Ελλάς-Γαλλία-Νέα Συμμαχία» και αυτή τη συμμαχία να τη θέσουμε στην υπηρεσία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, είπε ο κ. Σαρκοζί.

    Ο Γάλλος Πρόεδρος, που στάθηκε και στην ελληνική καταγωγή του, δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για την παρουσία του στη Βουλή των Ελλήνων: Ο παππούς μου, τον οποίο λάτρευα πολύ, εγκατέλειψε τη Θεσσαλονίκη όταν ήταν νέος και σίγουρα δεν θα φανταζόταν ποτέ ότι το εγγονάκι του θα ξαναρχόταν μετά από τόσα χρόνια στην Ελλάδα (ως Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας), είπε χειροκροτούμενος ο κ. Σαρκοζί. Πρόσθεσε, δε, ότι «έχουμε στενούς οικογενειακούς, συγγενικούς - θα έλεγα - δεσμούς. Πόσες οικογένειες στη Γαλλία δεν έχουν ελληνικές ρίζες και όχι μόνο από τη Θεσσαλονίκη; Βέβαια, η Θεσσαλονίκη έχει ειδική θέση», είπε ο κ. Σαρκοζί.

    Ολοκλήρωσε δε την ομιλία του λέγοντας ότι Ελλάδα και Γαλλία, «από κοινού θα γίνουμε πιο δυνατοί. Και θέλω να καταλάβετε ότι για μένα αυτή η Βουλή που εκφράζει πολλά για τους Γάλλους, η λέξη «Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Γαλλία, ζήτω η νέα συμμαχία Γαλλίας-Ελλάδας», είναι μία μεγάλη στιγμή της πολιτικής μου ζωής».

    Ο Νικολά Σαρκοζύ είναι ο πέμπτος ξένος ηγέτης και ο δεύτερος Γάλλος Πρόεδρος που απευθύνθηκε στην ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.

    Το Δεκέμβριο του 1946 στο βήμα του κοινοβουλίου ανέβηκε ο πρωθυπουργός της Νότιας Αφρικής Γιαν Σματς, το Δεκέμβριο του 1959 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, το Μάιο του 1963 ο Πρόεδρος της Γαλλίας στρατηγός Σαρλ ντε Γκωλ και τον Ιούλιο του 1991 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους ο πρεσβύτερος.

    Συνάντηση Κ. Παπούλια με Νικολά Σαρκοζί

    "Η παρουσία σας υπογραμμίζει τις εγκάρδιες και ιστορικές σχέσεις των δυο χωρών", ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας υποδεχόμενος το Γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί,στο Προεδρικό Μέγαρο και αμέσως μετά αναφέρθηκε στην ομιλία που εκφώνησε ο Γάλλος Πρόεδρος στη Βουλή.

    "Μιλήσατε για μια νέα συμμαχία. Η ομιλία σας στη Βουλή έκανε μεγάλη εντύπωση και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους Ελληνες βουλευτές, αυτά που είπατε τα προσυπογράφω", είπε ο Κ. Παπούλιας.

    Κατά την ανταλλαγή των δώρων, ο Κ.Παπούλιας πρόσφερε δυο κύπελλα επίχρυσα μυκηναϊκής εποχής και μια γκραβούρα της Θεσσαλονίκης προερχόμενη από τη Βίβλο. Ο δε Γάλλος πρόεδρος επεδωσε στον κ. Παπούλια το Μεγαλόσταυρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και τέσσερις γκραβούρες που παρουσιάζουν τη γεωφυσική εξέλιξη της γης.

    Ακολούθησε συνάντηση των δυο προέδρων παρουσία της κας Μπακογιάννη,του κ. Μεϊμαράκη και του Γάλλου υπουργού Αμυνας κ. Μορέν.

    Γεύμα Κ. Παπούλια προς τιμήν του Νικολά Σαρκοζί

    Πρόσκληση στην "αδελφή και φίλη" χώρα Ελλάδα να πραγματοποιήσει από κοινού τη "νέα συμμαχία" με τη Γαλλία, απηύθυνε ο γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ενώ ο έλληνας πρόεδρος Κ. Παπούλιας αποκάλεσε τη Γαλλία "στρατηγικό εταίρο" και τον γάλλο ομόλογό του "πραγματικό φίλο".

    "Η Ελλάδα βλέπει στη Γαλλία έναν στρατηγικό εταίρο και στο πρόσωπό σας έναν πραγματικό φίλο, που η καταγωγή του ξεκινάει από τη συμπρωτεύουσά μας, τη Θεσσαλονίκη", είπε ο κ Παπούλιας στην προσφώνησή του, στο γεύμα προς τιμήν του κ.Σαρκοζί, παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, του προέδρου της Βουλής Δ. Σιούφα, της υπουργού Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη, του υπουργού Αμυνας κ. Μεϊμαράκη και άλλων υπουργών,του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου,του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, εκπροσώπων της στρατιωτικής ηγεσίας, του πολιτισμού και του επιχειρηματικού κόσμου.

    Ο Κ. Παπούλας αναφέρθηκε στη γαλλική προεδρία στην ΕΕ που αρχίζει τον Ιούλιο, λέγοντας "προσβλέπουμε σ' αυτήν" και δίνοντας την υπόσχεση ότι "θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην επίτευξη των στόχων της".

    Εκανε ειδική αναφορά στη γαλλική πρόταση για την ίδρυση μιας "Ενωσης για τη Μεσόγειο",τονίζοντας ότι "η Ελλάδα την υποδέχθηκε θερμά" επειδή "πιστεύουμε η χώρα μου και εγώ προσωπικά, στη στενότερη δυνατή συνεργασία των κρατών της Μεσογείου".

    Ο Πρόεδρος Παπούλιας μιλώντας για τις σχέσεις των δύο χωρών στην ΕΕ, χαρακτήρισε τη Γαλλία "σταθερό και δοκιμασμένο εταίρο, που σέβεται απαρέγκλιτα τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο" και υπογράμμισε ότι και οι δύο χώρες συμπίπτουν στην ανάγκη να διαδραματίσει η ΕΕ "εξισορροπητικό ρόλο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και οικονομίας, καθώς και στην οικοδόμηση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας".

    Στην αντιφώνησή του,ο κ.Σαρκοζί αποκάλεσε την Ελλάδα "αδελφή" και "φίλη" χώρα,είπε ότι "η σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας είναι μοναδική" και εξέφρασε την ευχή- προτροπή "σήμερα να δώσουμε νέα ώθηση στη μακρά ιστορία μας και να πραγματοποιήσουμε μαζί τη νέα συμμαχία,μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας".

    "Ολοι οι Γάλλοι αισθάνονται κοντά στην Ελλάδα,γιατί ξέρουν τί μας οφείλει ο πολιτισμός σας.Στην περίπτωσή μου αυτή η προσέγγιση είναι μεγαλύτερη, προσωπική",πρόσθεσε.

    Αναφέρθηκε στα πολλά πρόσωπα της Ελλάδας ξεκινώντας από το Ηρόδοτο, το Σεφέρη,το Θεοδωράκη και τον Κώστα Γαβρά,αλλά και το πολιτικό και οικονομικό πρόσωπο της σύγχρονης Ελλάδας.

    Μίλησε για τον φιλελληνισμό και "την όμορφη περιπέτεια για την ελευθερία που βιώθηκε από κοινού για την ανάκτηση της ανεξαρτησίας σας",για να φτάσει στο παρόν "με τις καθημερινές σχέσεις των λαών και των επιχειρήσεων".

    "Εύχομαι κε Πρόεδρε", είπε υψώνοντας το ποτήρι,"σήμερα να δώσουμε νέα ώθηση στην μακρά ιστορία μας και να πραγματοποιήσουμε μαζί τη νέα συμμαχία μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας" και ζήτησε να πιούν "στην ευημερία του ελληνικού λαού" και "στη φιλία" των δύο χωρών.

    Λίγο πριν,οι δύο Πρόεδροι συναντήθηκαν στο γραφείο του κ Παπούλια, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη και των υπουργών Αμυνας κ.κ.Μεϊμαράκη και Μορέν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 6 June 2008 - 14:30:20 UTC