Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Νέο οικονομικό μοντέλο Πράσινης Ανάπτυξης"
  • [02] Επίσκεψη στην ΕΥΔΑΠ
  • [03] Περιοδεία στην Κοζάνη

  • [01] "Νέο οικονομικό μοντέλο Πράσινης Ανάπτυξης"

    Με το προεδρείο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού θα συναντηθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις 11.30 το πρωί.

    «Η κλιματική αλλαγή μας απειλεί όλους» και μια ήπια επίπτωση της εξέλιξης αυτής είναι ήδη οδυνηρή για την ελληνική οικονομία επισημαίνει ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, σε άρθρο του στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι οι προοδευτικές δυνάμεις προτείνουν ένα νέο οικονομικό μοντέλο, αυτό της «πράσινης ανάπτυξης», που θα απαντά ταυτόχρονα στην κλιματική αλλαγή, στην ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία και στις οικονομικές ανισότητες. Αναφερόμενος στα τεκταινόμενα στην Ελλάδα σημειώνει ότι «χρειάζονται τολμηρές πολιτικές και αποφασισμένοι νομοθέτες, που θα δουλεύουν με φαντασία και ανοικτούς ορίζοντες, έχοντας στο νου τις ανάγκες των καταναλωτών, τις δυνατότητες της επιστήμης και την καινοτομία των επιχειρήσεων».

    Δηλώσεις Γ.Παπακωνσταντίνου

    Δέκα χρόνια πίσω έχει φέρει την ελληνική οικονομία η κυβέρνηση της ΝΔ, δήλωσε ο κπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου σχολιάζοντας τα στοιχεία τριμήνου, που ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

    Οπως τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, σημειώθηκε κάμψη του ρυθμού ανάκαμψης, ο οποίος έπεσε στο 3,4% , ενώ κάμψη παρουσιάζεται και στην κατανάλωση και χαρακτήρισε πρωτόγνωρη τη μείωση των επενδύσεων κατά επτά μονάδες, όταν, όπως είπε, στον προϋπολογισμό προβλέπται αύξηση των επενδύσεων κατά 10%.

    Την τελευταία τετραετία,πρόσθεσε, η ελληνική οικονομία έχασε όλα τα κεκτημένα των προηγούμενων ετών.

    Επίσης ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ παρατήρησε ότι για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια μειώνεται το κατά κεφαλήν εισόδημα των Ελλήνων σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

    Αναφέρθηκε επίσης σε ανακοίνωση του ΟΟΣΑ, η οποία, όπως είπε, δείχνει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού κινείται πάνω από το 3% και υπογράμμισε ότι αυτό σημαίνει ότι η χώρα βρίσκεται στην πράξη σε καθεστώς επιτήρησης.

    Σχετικά με το θέμα της ακρίβειας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι οι μεγάλες αυξήσεις στα τρόφιμα, τη βενζίνη και σε άλλα προϊόντα δεν δικαιολογούνται, καθώς η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου είναι τέτοια που χρησιμοποιείται ως "μαξιλάρι".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ προέβη στη δήλωση αυτή με αφορμή το κύριο άρθρο της εφημερίδας "το Βήμα", σύμφωνα με το οποίο οι υπολογισμοί που γίνονται στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου δείχνουν ότι η τιμή του πετρελαίου το 2007 ήταν χαμηλότερη από εκείνη του 2006 και αυτό οφείλεται στην ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα το ιταλικό πρότυπο, της επιβολής πρόσθετων φόρων στις επιχειρήσεις παραγωγής προϊόντων πετρελαίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν επιφυλακτικός στο να προτείνει επιβολή φόρων, διότι, οπως τόνισε, κάθε φορά που η κυβέρνηση της ΝΔ αυξάνει τους φόρους τους αυξάνει μόνο για τα χαμηλά εισοδήματα και τους μειώνει στα υψηλά.

    Υπάρχουν τρόποι, πρόσθεσε, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αλλά η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν μπορεί να γίνει με τη μετακύληση του κόστους στην τσέπη του φορολογούμενου.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην επιστολή που εστειλε χθες ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Κομισιόν σημειώνοντας ότι την ίδια ώρα το ΕΚΟΦΙΝ είχε συζητήσει ακριβώς τα ίδια πράγματα και είχε πάρει συγκεκριμένη απόφαση.

    Μας κοροϊδεύουν, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ σχολιάζοντας την εξήγηση του κυβερνητικού εκπρόσωπου Θ. Ρουσόπουλου ότι επρόκειτο για ευτυχή σύμπτωση δήλωσε ότι "δεν είμαστε ιθαγενείς".

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του Ταμείου κατά της φτώχειας και αναρωτήθηκε τί έκανε η κυβέρνηση γι΄αυτο και πρότεινε να χρησιμοποιηθούν όλα τα έσοδα από φόρους στα καύσιμα και τον ΦΠΑ τα οποία εισέπραξε το Δημόσιο λόγω της ανόδου των τιμών και ανέρχονται γύρω στα 500 εκατ. ευρώ και αυτά θα τα δώσει όλα για το Ταμείο κατά της φτώχειας.

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου για το λιμάνι του Πειραιά ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η ανακοίνωση του ύψους των προσφορών την ώρα που ο διαγωνισμός δεν έχει λήξει κινείται στα όρια της παραβατικότητας.

    Επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι για το ΠΑΣΟΚ οι εθνικές υποδομές (τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, νερά, λιμάνια κλπ.) πρέπει να είναι υπό δημόσιο έλεγχο. Και δεν αντιλαμβανόμαστε, πρόσθεσε, γιατί πρέπει να εκχωρηθούν ο μεν ΟΤΕ σε κρατική γερμανική εταιρία, τα δε λιμάνια σε κρατικές κινεζικές εταιρίες.

    Ανέφερε επίσης ότι σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν υπάρχει σύμβαση παραχώρησης διάρκειας πάνω από 10-15 χρόνια, ενώ στην Ελλάδα η παραχώρηση γίνεται για 35 χρόνια.

    Αναφορικά με το ύψος της μεγαλύτερης προσφοράς η οποία ανέρχεται σε περίπου 4,3 δισεκ. ευρώ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι αυτό σημαίνει ότι ο ΟΛΠ θα εισπράτει 90 εκατ. το χρόνο, και πρόσθεσε ότι ύστερα από 20 χρόνια τα 90 εκατ. δεν θα σημαίνουν απολύτως τίποτα.

    Ερωτηθείς σχετικά με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού "Σπίγκελ" για την Ντόιτσε Τέλεκομ, ο κ. Παπακωνσταντίνου τονισε ότι επιβεβαιώνεται ότι η γερμανική εταιρία είναι εμπλεκόμενη σε ένα μεγάλο σκάνδαλο. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αν δεν ήξερε για το σκάνδαλο των υποκλοπών στο οποίο εμπλέκεται η Ντόιτσε Τέλεκομ δεν έκανε καλά τη δουλειά της. Και αν το γνώριζε αλλά το αγνόησε, παραπλάνησε τους Ελληνες. Επίσης επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει ζητήματα σχετικά με την πώληση του ΟΤΕ που φθάνουν στο ζήτημα της απιστίας.

    Απαντώντας σε παρατήρηση οτι ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν γνώριζε για τις υποκλοπές και πως ακόμη και το αν το γνώριζε δεν θα την εμπόδιζε να προχωρήσει στη συμφωνία, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε τα εξής:

    Πρώτον είναι απίστευτο να λέει ο κ. Αλογοσκούφης ότι δεν το γνώριζε καθώς το θέμα ανακοινώθηκε στη Γερμανία την ίδια ακριβώς ημέρα που εκείνος υπέγραφε τη συμφωνία εκχώρησης του ΟΤΕ.

    Δεύτερον, είναι επίσης απίστευτο ότι ο κ. Αλογοσκούφης δεν διαβάζει το νόμο που ο ίδιος ψήφισε πριν από λίγο διάστημα και αφορά στον περιορισμό του 20% για τη συμμετοχή ιδιωτών στο Μετοχικό κεφάλαιο δημόσιου οργανισμού ή επιχείρησης. Εκεί, πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, γίνεται λόγος για φερεγγυότητα των εταιριών και για διαφάνεια των συναλλαγών . Και αναρωτήθηκε ποια είναι η φερεγγυότητα της συγκεκριμένης εταιρίας και ποια η διαφάνεια της συναλλαγής εάν η Ντόιτσε Τέλεκομ δεν ενημέρωσε την ελληνική κυβέρνηση.

    Εξάλλου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς για τη δήλωση του Θόδωρου Ρουσόπουλου σχετικά με τη χορηγία της Ζίμενς προς το παγκόσμιο φεστιβάλ Σοσιαλιστικών Νεολαιών το 2003, δήλωσε ότι με έκπληξη πληροφορήθηκε τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου και πρόσθεσε ότι φαίνεται ότι ο κ.Ρουσόπουλος δεν παρακολουθεί τί λέμε. Μόλις χθες, πρόσθεσε, είπαμε με τον πιο επίσημο τρόπο τί ακριβώς συνέβη και ότι στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει μαύρο χρήμα, υπάρχουν χορηγίες οι οποίες ζητήθηκαν επίσημα και επίσημα δόθηκαν. Και πρόσθεσε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν πρέπει να μιλά με υπονοούμενα.

    Τόνισε επίσης ότι από τα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε επίσημα και η ΝΔ με διαρροές. Περιμένουμε, σημείωσε, και από τη ΝΔ να τοποθετηθεί επισήμως.

    Για Β.Παπαγεωργόπουλο

    Παραλήρημα χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπακωνσταντίνου την επιστολή του δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου κατά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι κατέθεσαν επερώτηση στη Βουλή για τα πεπραγμένα του.

    Είναι απόλυτο δικαίωμα των βουλευτών να εγκαλέσουν την κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι στο ζήτημα αυτό είναι εκτεθειμένοι ο υπουργός Εσωτερικών ο οποίος δεν έκανε κανέναν έλεγχο και η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, όταν μάλιστα λείπουν από τα ταμεία 22,5 εκατ. ευρώ.

    Οσα υποστηρίζει ο κ. Παπαγεωργόπουλος, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, δεν πείθουν κανέναν.

    Για επιθέσεις-επεισόδια

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ καταδίκασε επίθεση κουκουλοφόρων σε γραφεία τοπικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι η πρώτη φορά, τόνισε, που το ΠΑΣΟΚ γίνεται στόχος, ενώ αναρωτήθηκε πότε οι αρμόδιοι θα κάνουν κάτι για να σταματήσει η πυρπόληση των γραφείων και το κάψιμο της περιουσίας του ΠΑΣΟΚ.

    Απαντώντας εξ άλλου σε ερώτηση για τα επεισόδια στο πανεπιστήμιο της Μακεδονίας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η κύρια ευθύνη ανήκει στον υπουργό Παιδείας και στον ίδιο τον πρωθυπουργό οι οποίοι με τις δηλώσεις τους και την πολιτική τους έβαλαν στην ουσία μπουρλότο στα πανεπιστήμια.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε επίσης ότι όπως η κυβέρνηση εξόρισε το δημόσιο πανεπιστήμιο από την πολιτική της, έτσι και ορισμένες ομάδες μειοψηφίας εξόρισαν τη δημοκρατία από τα πανεπιστήμια.

    Αυτή η τακτική, τονισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ,οδηγεί το πανεπιστημιο σε αδιέξοδο και πρόσθεσε πως δεν πιστεύει ότι οποιοδήποτε κόμμα του Κοινοβουλίου έχει σχέση με τα επεισόδια ή την κάλυψή τους.

    [02] Επίσκεψη στην ΕΥΔΑΠ

    Την ΕΥΔΑΠ θα επισκεφθεί σήμερα η κ.Αλέκα Παπαρήγα, προκειμένου να ενημερωθεί για τα σχέδια της Εταιρείας και να θέσει τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης του νερού, για τη ζωή του λαού.

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ θα έχει συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης και τους εργαζόμενους.

    ΚΚΕ για την ακρίβεια

    "Διακοσμητικά μέτρα" και "εμπαιγμό" χαρακτηρίζει το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και ασκεί έντονη κριτική εκτός από την κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Σε μακροσκελή ανακοίνωσή του για το πρόβλημα της ακρίβειας , το Πολιτικό Γραφείο επισημαίνει ότι η ακρίβεια που πνίγει τη λαϊκή οικογένεια δεν είναι προσωρινή, ούτε προέκυψε ξαφνικά και πρόκειται για ένα πλέγμα παραγόντων που τροφοδοτούν τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων από τη μια και από την άλλη τα τεράστια μονοπωλιακά υπερκέρδη των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, που δεσπόζουν σε όλες τις φάσεις της παραγωγής και της εμπορίας.

    Σύμφωνα με την εκτίμηση του Πολιτικού Γραφείου η ακρίβεια είναι αποτέλεσμα σειράς αντιλαϊκών μέτρων και αναδιαρθρώσεων, που συνειδητά, μεθοδευμένα και με συνέχεια προώθησαν εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, υλοποιώντας κατευθύνσεις της ΕΕ, με στόχο τη συρρίκνωση μισθών και συντάξεων, την αφαίμαξη των μικρομεσαίων στρωμάτων, προκειμένου να ενισχυθεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και χαρακτηρίζει ως "υπόλογους" τα δύο μεγάλα κόμματα.

    Αναφερόμενο στην κυβερνητική πολιτική, το Πολιτικό Γραφείο τονίζει ότι "τα διακοσμητικά 41 μέτρα της κυβέρνησης είναι εμπαιγμός" και προσθέτει ότι "στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται και η επιστολή του πρωθυπουργού προς την ΕΕ". Για το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι η κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί αντίγραφο της κριτικής που ασκούσε η ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση. Είναι υποκριτική και ανούσια.

    Για τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η κριτική που ασκεί είναι αποπροσανατολιστική, αθωώνει την ΕΕ και την πολιτική της. Καλλιεργεί αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός "κρατικός έλεγχος" και παρέμβαση στην καπιταλιστική αγορά υπέρ των λαϊκών συμφερόντων χωρίς αντιπαράθεση με την ΕΕ, χωρίς την κατάργηση των καπιταλιστικών μονοπωλίων.

    Το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ προτείνει:

    - Βασικό μισθό 1.400 ευρώ, 1.120 κατώτερη σύνταξη, επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ (80% του βασικού μισθού) για όλο το διάστημα της ανεργίας, υπαλληλική αποζημίωση για όλους.

    - Κατάργηση των διοδίων, των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς των δήμων, των εισιτηρίων στα εξωτερικά και στα απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων.

    - Άμεση μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της ΕΥΔΑΠ.

    - Έλεγχο της ποιότητας των τροφίμων πρώτα απ' όλα στις παραγωγικές - εμπορικές αλυσίδες που συγκεντρώνουν το βασικό όγκο τους.

    - Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα θέρμανσης και κίνησης για τα αγροτικά νοικοκυριά και τη λαϊκή κατανάλωση.

    - Επιδότηση ενοικίου για τους ανέργους, νέους και νέες. Άτοκα στεγαστικά δάνεια για νέα ζευγάρια γι' απόκτηση κύριας κατοικίας.

    - Διακοπή κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων των εργαζομένων από χρέη στεγαστικών δανείων για κύρια και δευτερεύουσα κατοικία.

    - "Πάγωμα" όλων των δανείων που έχουν λάβει ως εργαζόμενοι σημερινοί άνεργοι.

    - Πρόγραμμα κρατικής μέριμνας στην υλοποίηση προγραμμάτων λαϊκής στέγης για τη δημιουργία ασφαλών, σύγχρονων και φθηνών κατοικιών.

    Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της για το θέμα της ακρίβειας είχε αναφέρει ότι "το πρόβλημα της ακρίβειας ξεκινάει από την παραγωγή, που είναι μονοπωλημένη και από την εμπορία που επίσης κυριαρχείται από τα μονοπώλια" προσθέτοντας πως το κόμμα της διεκδικεί "πάνω απβ όλα, ως το ελάχιστο που μπορεί να γίνει, αυξήσεις μισθών και συντάξεων, διότι αυτή είναι η μόνη άμυνα και βεβαίως γενικότερα αντιμονοπωλιακά μέτρα, αρνούμενοι να δεχθούμε μια πολιτική που με το ένα χέρι δίνουν κάτι και με το άλλο σού αφαιρούν τριπλάσια".

    [03] Περιοδεία στην Κοζάνη

    Στο νομό Κοζάνης θα περιοδεύσει σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ.Αλέξης Τσίπρας. Θα έχει συναντήσεις με τους εκπροσώπους των Περιβαλλοντολογικών Οργανώσεων της περιοχής και θα μιλήσει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Στη συνέχεια, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

    Είμαστε σε θέση να συνομολογήσουμε πως αν δεν ενεργήσουμε άμεσα, αν δεν ξεφύγουμε από το υπερκαταναλωτικό πρότυπο ζωής και το νεοφιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης, τότε θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια στο δρόμο της αυτοεξόντωσης, αφού οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που είναι ήδη εμφανείς θα γίνουν πολύ γρήγορα ανεξέλεγκτες και καταστροφικές, τόνισε ο κ.Τσίπρας σε εκδήλωση-συζήτηση για το περιβάλλον.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα γενικότερο σχέδιο οικολογικής ανασυγκρότησης, μια δραστική στροφή και μια συνολική πολιτική μείωσης του υπερβολικού ρυθμού αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και γενικότερα, μια πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας. Χρειαζόμαστε, είπε, αλλαγές στους τρόπους κατανάλωσης, ιδιαίτερα στα κτίρια και τις μεταφορές.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε λόγο για μαζική ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με χρονοδιάγραμμα, μέτρα, κίνητρα, επιλογές, με σοβαρή μελέτη και με σεβασμό στο περιβάλλον και παράλληλα πρότεινε να ενισχυθεί η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σε αποκεντρωμένες συνθήκες, σε σπίτια, σε ιδιωτικές μονάδες, σε τουριστικά καταλύματα.

    "Τα ενεργειακά ζητήματα είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ θεμελιώδη ζητήματα κοινωνικής ευημερίας, εθνικής οικονομικής ανάπτυξης, περιβαλλοντικής και κλιματικής πολιτικής, πρόληψης , κοινωνικής πολιτικής, δημοκρατίας, Ευρωπαϊκής εξωτερικής και κοινωνικής πολιτικής και ισορροπίας της παγκόσμιας τάξης".

    Εμείς στην Αριστερά , είπε ο κ. Τσίπρας αντιμετωπίζουμε την ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό. Άρα, είπε, ως ένα αγαθό που θα πρέπει συλλογικά να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε τους όρους που παράγεται και που καταναλώνεται. Θεωρούμε οικουμενική υπόθεση την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση των φυσικών πόρων.

    Δεν μπορεί να υπάρχει κοινωνική και βιώσιμη ανάπτυξη των κοινωνιών στην Ευρώπη και στον κόσμο, χωρίς τον αναγκαίο αναστοχασμό και αναδιάρθρωση της ενεργειακής πολιτικής, είπε.

    Και πρόσθεσε:

    "Σε μια τέτοια κατεύθυνση εργαζόμαστε, από κοινού με άλλες οργανώσεις και κόμματα, στην Ελλάδα και την Ευρώπη και σε συνεργασία με συλλογικότητες πολιτών και οικολογικές οργανώσεις και κινήματα. Αναζητούμε λύσεις πολιτικές και κοινωνικές, που θα αλλάζουν τα κυρίαρχα μοντέλα παραγωγής και κατανάλωσης, προτείνουμε νέες ρυθμίσεις και μηχανισμούς εφαρμογής και ελέγχου τους σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο".

    Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με προεδρείο ΣΑΕ

    "Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει μέσα και έξω από τη Βουλή κάθε δίκαιο αίτημα του απόδημου ελληνισμού", υποσχέθηκε ο κ.Τσίπρας στα μέλη του προεδρείου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) με τους οποίους συναντήθηκε.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι "ο ΣΥΝ ποτέ δεν αντιμετώπισε τον ελληνισμό της διασποράς αποσπασματικά και ευκαιριακά" και παρουσίασε τις θέσεις του κόμματος για τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τον απόδημο Ελληνισμό όπως, μέτρα στήριξης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, ζητήματα σχετικά με την παλιννόστηση, καθώς και το ζήτημα της ψήφου για τους έλληνες της διασποράς.

    Προτάσεις Αλ. Αλαβάνου για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

    Πέντε προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας κοινοποίησε από το Ηράκλειο, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του.

    "Εμείς θεωρούμε, είπε, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε, μεταξύ άλλων, να προβάλλει πέντε συγκεκριμένα αιτήματα:

    - Να σταματήσει η ανεξέλεγκτη τιμολόγηση σε ενδοεπιχειρησιακό επίπεδο στις διάφορες χώρες της Ε.Ε.

    - Να υπάρχει ένας ελεγκτικός μηχανισμός σχετικά με την κοστολόγηση των προϊόντων των εισαγωγικών επιχειρήσεων.

    - Να σταματήσει η εφαρμογή του κανονισμού της Ε.Ε., που επιβάλλει την εναρμόνιση του Φ.Π.Α. και των άλλων φορολογικών συντελεστών σε ενιαίους συντελεστές.

    - Να εκδοθούν ειδικές χρηματοδοτήσεις από το Κοινωνικό Ταμείο της Ε.Ε.

    - Να απαγορευτεί η λειτουργία των χρηματιστηρίων εμπορευμάτων, που έχουν σχέση με τα τρόφιμα στο χώρο της Ε.Ε."

    Αναφερόμενος στην αυριανή Ημέρα Περιβάλλοντος, είπε πως "ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι οι πολιτικές, που ακολουθούνται σε όλη την Ελλάδα, όπως έχει αποδειχθεί, φέρνουν τη χώρα σε εξαιρετικά αρνητική θέση, σε σχέση με το θέμα του περιβάλλοντος" και έκανε λόγο για ανάγκη μιας μεγάλης στροφής και στο ενεργειακό, ως προσπάθεια ανάπτυξης των ήπιων μορφών ενέργειας, και στο θέμα των υδάτων και στο θέμα της χωροταξίας.

    Παράλληλα, ο κ.Αλαβάνος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2" διατυπώνοντας ότι "η οποιαδήποτε αλλαγή σε σχέση με τις συνενώσεις των δήμων δεν έχει νόημα παρά μόνο:

  • στα πλαίσια άλλων πολιτικών, που θα στηρίζουν τους φορείς ανάπτυξης και δεν θα έχουν ως ψυχή τους τις ιδιωτικοποιήσεις.

  • στα πλαίσια μιας αλλαγής ριζικής σε σχέση με την οικονομική στήριξη των φορέων της Τ.Α.,

  • σε σχέση με την ύπαρξη συγκεκριμένων αντικειμενικών και συμφωνημένων κριτηρίων βάσει των οποίων θα γίνουν οι συνενώσεις

  • στη βάση μιας μεγάλης σε βάθος και σε πλάτος χρόνου συζήτησης, ώστε να επιτευχθούν με εθελοντικό τρόπο οι όποιες συνενώσεις γίνουν.

    "Συνενώσεις, διατύπωσε, που γίνονται για μικροκομματικούς λόγους, για να μπορέσει να εξασφαλίσει η Ν.Δ. μία ή δύο έδρες στα διοικητικά όρια μέσα στη χώρα μας, συνενώσεις που γίνονται και είναι κάτω από τον κρατικό περιφερειάρχη, συνενώσεις που γίνονται για να περιοριστούν τα δημοσιονομικά έξοδα της κυβέρνησης της Ν.Δ. και να ενισχυθεί ο έλεγχος στην αυτοδιοίκηση, δεν έχουν νόημα και θα μας βρουν αντίθετους».

    Αναφερόμενος στην υπόθεση με το ηλιέλαιο, είπε ότι "η κρίση με το ουκρανικό ηλιέλαιο έδειξε ότι απέναντι στο πρότυπο της μαζικής και χωρίς έλεγχο παραγωγής τροφίμων, σε μια κλίμακα γιγαντιαία η οποία, στην πραγματικότητα, δεν μπορεί να προστατεύσει καθόλου τον καταναλωτή, εμείς θα μπορούσαμε να αντιπαραθέσουμε ένα μοντέλο, που στηρίζεται στη μικρή οικογενειακή επιχείρηση, στο συνεταιρισμό, στον έλεγχο της ποιότητας και στην εξασφάλιση καλών τιμών".

    Επιπλέον, ο πρόεδρος Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για ελέγχους στα ελαιόλαδα και ειδικά, για τους τομείς των εισαγωγών και της τυποποίησης, να προωθηθεί αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για τη νοθεία, με την επιβολή ποινών διοικητικών και προστίμων, που θα ανέρχονται σε υψηλά επίπεδα και που σε περίπτωση υποτροπής θα οδηγούν στην άρση άδειας λειτουργίας για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

    Ο κ. Αλαβάνος ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει, από τη Βουλή, τη διαμόρφωση ειδικού νόμου, που θα προβλέπει ελέγχους σε μεγάλη κλίμακα, όπως έχει γίνει ήδη στην Ιταλία, ώστε να αναγράφονται, σε όλες τις συσκευασίες, η σύσταση και η προέλευση του ελαιολάδου, διότι είναι γνωστό ότι οι εταιρείες τυποποίησης, ιδιαίτερα φασόν, οι οποίες λειτουργούν για λογαριασμό discount σούπερ-μάρκετ αλυσίδων χρησιμοποιούν αναμιγμένο λάδι, που εμφανίζεται ελληνικό και φυσικά σε μεγάλο βαθμό είναι λάδι εισαγωγής.

    Αναφέρθηκε επίσης, και σε τοπικά θέματα, όπως αυτό του Μουσείου της Κνωσού και τόνισε «δεν μπορούμε να δεχθούμε καταστάσεις, που είναι σε στασιμότητα τόσα χρόνια. Δεν πρόκειται να αφήσουμε τα μεγάλα ζητήματα χωρίς τη δικιά μας παρέμβαση».

    Τέλος, κατήγγειλε ότι εταιρεία χτίζει ξενοδοχειακή μονάδα σε πολύ μικρή απόσταση από τον σημαντικής αρχαιολογικής αξίας τοιχογραφημένο ναό της Ζωοδόχου Πηγής, του 15ου- 16ου αιώνα, στον οικισμό Πρίνου Αρκαδίου, της επαρχίας Μυλοποτάμου, Νομού Ρεθύμνης. Δήλωσε ότι "αυτό συνέβη κατά παράβαση της ομόφωνης γνωμοδότησης του ΚΑΣ και της απόφασης, που ακολούθησε του Υπ. Πολιτισμού".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 June 2008 - 14:13:20 UTC