Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: Ουσιαστική στήριξη των αποδήμων
  • [02] "Οικολογική ανασυγκρότηση"
  • [03] Αποχώρησαν οι φοιτητές

  • [01] Κ.Καραμανλής: Ουσιαστική στήριξη των αποδήμων

    Με το προεδρείο του Αποδήμου Ελληνισμού συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και σε σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού είναι σταθερά βασικός άξονας της κοινής και εθνικής προσπάθειας για τον οικουμενικό ελληνισμό.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σύντομα οι συναρμόδιοι υπουργοί θα καλέσουν τους εκπροσώπους των κομμάτων για να συζητήσουν εξ'υπαρχής το θέμα του εκλογικού δικαιώματος των ομογενών και αφού προκύψει, όπως είπε, η αναγκαία σύνθεση απόψεων, λαμβάνοντας υπόψη για τις θέσεις του ΣΑΕ, θα συνταχθεί ,το συντομότερο δυνατόν, το τελικό σχέδιο νόμου.

    Πρόθεση και επιδίωξή μου, τόνισε ο κ. Καραμανλής, είναι η όλη προσπάθεια να ολοκληρωθεί μέσα στο 2008. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση έγκαιρα προετοίμασε προσχέδιο νόμου, το οποίο γνωστοποιήθηκε και στα κόμματα της Βουλής και στο ΣΑΕ και σημείωσε πως γνωρίζει πως υπάρχουν διαφορές απόψεων.

    Με δεδομένο, πρόσθεσε, ότι για τη ψήφισή του απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών, πρέπει να επιδιωχθεί και να επιτευχθεί η αναγκαία σύγκληση απόψεων.

    Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε και συνεχάρη τους ομογενείς για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν για την προάσπιση των εθνικών θεμάτων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως είπε, την κινητοποίησή τους πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, καθώς και πρωτοβουλίες σε θέματα νεολαίας, παιδείας και πολιτισμού, αλλά και σύσφιξης των σχέσεων των απανταχού Ελλήνων με τις κοινωνίες των χωρών διαμονής τους.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι αναγνωρίζεται έμπρακτα η προσφορά του ΣΑΕ και πως η κυβέρνηση τιμά τους Έλληνες της Διασποράς, ενώ πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να φεισθεί κόπων για την οργανωτική βελτίωση και τη στήριξη του ΣΑΕ.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ίδρυση δικτύων νεολαίας, τα συνέδρια για την αναβάθμιση και την καλύτερη οργάνωση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, η προώθηση της συστηματικής εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας μέσω του διαδικτύου, αποτελούν μέτρα απλά στη σύλληψή τους αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερα αποτελεσματικά για τη διατήρηση και της γλώσσας και της ταυτότητάς μας.

    Τόνισε ότι η αναβάθμιση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης είναι για την κυβέρνηση στόχος πρώτης προτεραιότητας και στην κατεύθυνση αυτή προωθείται ολοκληρωμένο σύστημα υποτροφιών για τους ομογενείς, οι οποίοι στη συνέχεια θα αναλάβουν το έργο της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στις χώρες διαμονής τους.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα στις πρωτοβουλίες ανάπτυξης και σύσφιξης των σχέσεων των απόδημων, αλλά και στον καταστατικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση για το ΣΑΕ, ώστε σήμερα να είναι και αντιπροσωπευτικό και αποτελεσματικό.

    Σημείωσε ακόμη ότι το προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα καθορίζονται τα κριτήρια και η διαδικασία για την εκπροσώπηση στην τακτική συνέλευση του ΣΑΕ βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας του.

    Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι κύριο μέλημα της κυβέρνησης και πάγιος εθνικός στόχος είναι η ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη του Απόδημου Ελληνισμού σε όλο τον κόσμο. Σ' αυτήν την εθνική προσπάθεια, σημείωσε, διαπιστώνω με ικανοποίηση για μία ακόμη φορά, ότι μπορούμε να προσβλέπουμε στη σταθερή και εποικοδομητική συμβολή και αρωγή του ΣΑΕ.

    Ο πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Ταμβάκης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι για το θέμα της ψήφου των ομογενών και την εκλογή ομογενών βουλευτών επιδιώκεται να αυξηθούν οι βουλευτές Επικρατείας από 12 σε 15 ώστε οι τρεις επιπλέον να προέρχονται από την Ομογένεια.

    Συνεργασία Καραμανλή-Παυλόπουλου

    Συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών, για τα θέματα της λαθρομετανάστευσης.

    Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι αυτά τα ζητήματα αφορούν το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καθυστέρησε τα προηγούμενα χρόνια να πάρει πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση κοινών κανόνων και την διαμόρφωση κοινών πολιτικών.

    Σημείωσε ότι η γαλλική προεδρία επικεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της σ' αυτόν τον τομέα, με στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους το σύμφωνο για τη μετανάστευση, μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ.

    Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί σε αυτόν τον τομέα, καθώς "είμαστε μία χώρα η οποία αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα λόγω της γεωγραφικής της θέσης σε ό,τι αφορά τα θέματα της παράνομης μετανάστευσης και ιδίως σε θέματα ασύλου, τα οποία είναι πιο έντονα και πιο διαφορετικά για τη χώρα μας απ' ότι για άλλες χώρες της ΕΕ, που βρίσκονται βορειότερα.''

    Ανέφερε, ότι το θέμα το είχε θέσει στο Λουξεμβούργο στην προηγούμενη συνεδρίαση και θα το θέσει και αύριο και με βάση τα όσα συμφώνησε και με τη γαλλίδα ομόλογό του. Ετσι, τώρα η Ελλάδα θα πάρει τις πρωτοβουλίες που πρέπει, ώστε στον τομέα αυτό και να έχει ουσιαστικό λόγο στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής για το θέμα της μετανάστευσης και του ασύλου και για να συμβάλει η ΕΕ στη δημιουργία των υποδομών που πρέπει να διαμορφωθούν όταν είναι γνωστές οι προβλέψεις ότι το κύμα της παράνομης μετανάστευσης λόγω και των γεγονότων στην ευρύτερη περιοχή μας θα διογκώνεται.

    Στόχος της Ελλάδας είναι να προστατεύει τα δικαιώματα των ανθρώπων, είπε ο κ. Παυλόπουλος και τόνισε χαρακτηριστικά "η ιστορία και ο πολιτισμός της επιβάλει να κάνουμε ό,τι πρέπει, ώστε όλοι αυτοί οι άνθρωποι που αναζητούν μία καλύτερη μοίρα να έχουν την τύχη που τους πρέπει, αλλά αυτό είναι μία κοινή προσπάθεια, όλων των χωρών της ΕΕ και σ' αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε και στο αυριανό συμβούλιο των υπουργών".

  • ** Το απόγευμα, ο κ.Κ.Καραμανλής παρέστη στην εκδήλωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ''Ελεύθερου Τύπου'' ''Αγώνες των Ελλήνων'' στο Πολεμικό Μουσείο και αμέσως μετά στην εκδήλωση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων ''Δημοτικά τραγούδια. Ιστορία -Παράδοση - Ταυτότητα'' στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος.

    [02] "Οικολογική ανασυγκρότηση"

    Με ομιλία του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα άνοιξε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα "Κλιματική αλλαγή: προκλήσεις και πολιτικές απαντήσεις", που διοργάνωσε σήμερα το απόγευμα το κόμμα, στο ανοιχτό θεατράκι της πλατείας Κουμουνδούρου, με την ευκαιρία της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

    Σήμερα είπε ο κ. Τσίπρας, είμαστε σε θέση να συνομολογήσουμε πως αν δεν ενεργήσουμε άμεσα, αν δεν ξεφύγουμε από το υπερκαταναλωτικό πρότυπο ζωής και το νεοφιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης, τότε θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια στο δρόμο της αυτοεξόντωσης, αφού οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που είναι ήδη εμφανείς θα γίνουν πολύ γρήγορα ανεξέλεγκτες και καταστροφικές.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα γενικότερο σχέδιο οικολογικής ανασυγκρότησης, μια δραστική στροφή και μια συνολική πολιτική μείωσης του υπερβολικού ρυθμού αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και γενικότερα, μια πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας. Χρειαζόμαστε, είπε, αλλαγές στους τρόπους κατανάλωσης, ιδιαίτερα στα κτίρια και τις μεταφορές.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε λόγο για μαζική ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με χρονοδιάγραμμα, μέτρα, κίνητρα, επιλογές, με σοβαρή μελέτη και με σεβασμό στο περιβάλλον και παράλληλα πρότεινε να ενισχυθεί η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σε αποκεντρωμένες συνθήκες, σε σπίτια, σε ιδιωτικές μονάδες, σε τουριστικά καταλύματα.

    "Τα ενεργειακά ζητήματα είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ θεμελιώδη ζητήματα κοινωνικής ευημερίας, εθνικής οικονομικής ανάπτυξης, περιβαλλοντικής και κλιματικής πολιτικής, πρόληψης , κοινωνικής πολιτικής, δημοκρατίας, Ευρωπαϊκής εξωτερικής και κοινωνικής πολιτικής και ισορροπίας της παγκόσμιας τάξης".

    Εμείς στην Αριστερά , είπε ο κ. Τσίπρας αντιμετωπίζουμε την ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό. Άρα, είπε, ως ένα αγαθό που θα πρέπει συλλογικά να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε τους όρους που παράγεται και που καταναλώνεται. Θεωρούμε οικουμενική υπόθεση την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση των φυσικών πόρων.

    Δεν μπορεί να υπάρχει κοινωνική και βιώσιμη ανάπτυξη των κοινωνιών στην Ευρώπη και στον κόσμο, χωρίς τον αναγκαίο αναστοχασμό και αναδιάρθρωση της ενεργειακής πολιτικής, είπε.

    Και πρόσθεσε:

    "Σε μια τέτοια κατεύθυνση εργαζόμαστε, από κοινού με άλλες οργανώσεις και κόμματα, στην Ελλάδα και την Ευρώπη και σε συνεργασία με συλλογικότητες πολιτών και οικολογικές οργανώσεις και κινήματα. Αναζητούμε λύσεις πολιτικές και κοινωνικές, που θα αλλάζουν τα κυρίαρχα μοντέλα παραγωγής και κατανάλωσης, προτείνουμε νέες ρυθμίσεις και μηχανισμούς εφαρμογής και ελέγχου τους σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο".

    Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με προεδρείο ΣΑΕ

    "Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει μέσα και έξω από τη Βουλή κάθε δίκαιο αίτημα του απόδημου ελληνισμού", υποσχέθηκε το πρωί ο κ.Τσίπρας στα μέλη του προεδρείου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) με τους οποίους συναντήθηκε.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι "ο ΣΥΝ ποτέ δεν αντιμετώπισε τον ελληνισμό της διασποράς αποσπασματικά και ευκαιριακά" και παρουσίασε τις θέσεις του κόμματος για τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τον απόδημο Ελληνισμό όπως, μέτρα στήριξης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, ζητήματα σχετικά με την παλιννόστηση, καθώς και το ζήτημα της ψήφου για τους έλληνες της διασποράς.

    Προτάσεις Αλ. Αλαβάνου για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

    Πέντε προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας κοινοποίησε σήμερα, από το Ηράκλειο, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του.

    "Εμείς θεωρούμε, είπε, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε, μεταξύ άλλων, να προβάλλει πέντε συγκεκριμένα αιτήματα:

    - Να σταματήσει η ανεξέλεγκτη τιμολόγηση σε ενδοεπιχειρησιακό επίπεδο στις διάφορες χώρες της Ε.Ε.

    - Να υπάρχει ένας ελεγκτικός μηχανισμός σχετικά με την κοστολόγηση των προϊόντων των εισαγωγικών επιχειρήσεων.

    - Να σταματήσει η εφαρμογή του κανονισμού της Ε.Ε., που επιβάλλει την εναρμόνιση του Φ.Π.Α. και των άλλων φορολογικών συντελεστών σε ενιαίους συντελεστές.

    - Να εκδοθούν ειδικές χρηματοδοτήσεις από το Κοινωνικό Ταμείο της Ε.Ε.

    - Να απαγορευτεί η λειτουργία των χρηματιστηρίων εμπορευμάτων, που έχουν σχέση με τα τρόφιμα στο χώρο της Ε.Ε."

    Αναφερόμενος στην αυριανή Ημέρα Περιβάλλοντος, είπε πως "ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι οι πολιτικές, που ακολουθούνται σε όλη την Ελλάδα, όπως έχει αποδειχθεί, φέρνουν τη χώρα σε εξαιρετικά αρνητική θέση, σε σχέση με το θέμα του περιβάλλοντος" και έκανε λόγο για ανάγκη μιας μεγάλης στροφής και στο ενεργειακό, ως προσπάθεια ανάπτυξης των ήπιων μορφών ενέργειας, και στο θέμα των υδάτων και στο θέμα της χωροταξίας.

    Παράλληλα, ο κ.Αλαβάνος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2" διατυπώνοντας ότι "η οποιαδήποτε αλλαγή σε σχέση με τις συνενώσεις των δήμων δεν έχει νόημα παρά μόνο:

  • στα πλαίσια άλλων πολιτικών, που θα στηρίζουν τους φορείς ανάπτυξης και δεν θα έχουν ως ψυχή τους τις ιδιωτικοποιήσεις.

  • στα πλαίσια μιας αλλαγής ριζικής σε σχέση με την οικονομική στήριξη των φορέων της Τ.Α.,

  • σε σχέση με την ύπαρξη συγκεκριμένων αντικειμενικών και συμφωνημένων κριτηρίων βάσει των οποίων θα γίνουν οι συνενώσεις

  • στη βάση μιας μεγάλης σε βάθος και σε πλάτος χρόνου συζήτησης, ώστε να επιτευχθούν με εθελοντικό τρόπο οι όποιες συνενώσεις γίνουν.

    "Συνενώσεις, διατύπωσε, που γίνονται για μικροκομματικούς λόγους, για να μπορέσει να εξασφαλίσει η Ν.Δ. μία ή δύο έδρες στα διοικητικά όρια μέσα στη χώρα μας, συνενώσεις που γίνονται και είναι κάτω από τον κρατικό περιφερειάρχη, συνενώσεις που γίνονται για να περιοριστούν τα δημοσιονομικά έξοδα της κυβέρνησης της Ν.Δ. και να ενισχυθεί ο έλεγχος στην αυτοδιοίκηση, δεν έχουν νόημα και θα μας βρουν αντίθετους».

    Αναφερόμενος στην υπόθεση με το ηλιέλαιο, είπε ότι "η κρίση με το ουκρανικό ηλιέλαιο έδειξε ότι απέναντι στο πρότυπο της μαζικής και χωρίς έλεγχο παραγωγής τροφίμων, σε μια κλίμακα γιγαντιαία η οποία, στην πραγματικότητα, δεν μπορεί να προστατεύσει καθόλου τον καταναλωτή, εμείς θα μπορούσαμε να αντιπαραθέσουμε ένα μοντέλο, που στηρίζεται στη μικρή οικογενειακή επιχείρηση, στο συνεταιρισμό, στον έλεγχο της ποιότητας και στην εξασφάλιση καλών τιμών".

    Επιπλέον, ο πρόεδρος Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για ελέγχους στα ελαιόλαδα και ειδικά, για τους τομείς των εισαγωγών και της τυποποίησης, να προωθηθεί αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για τη νοθεία, με την επιβολή ποινών διοικητικών και προστίμων, που θα ανέρχονται σε υψηλά επίπεδα και που σε περίπτωση υποτροπής θα οδηγούν στην άρση άδειας λειτουργίας για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

    Ο κ. Αλαβάνος ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει, από τη Βουλή, τη διαμόρφωση ειδικού νόμου, που θα προβλέπει ελέγχους σε μεγάλη κλίμακα, όπως έχει γίνει ήδη στην Ιταλία, ώστε να αναγράφονται, σε όλες τις συσκευασίες, η σύσταση και η προέλευση του ελαιολάδου, διότι είναι γνωστό ότι οι εταιρείες τυποποίησης, ιδιαίτερα φασόν, οι οποίες λειτουργούν για λογαριασμό discount σούπερ-μάρκετ αλυσίδων χρησιμοποιούν αναμιγμένο λάδι, που εμφανίζεται ελληνικό και φυσικά σε μεγάλο βαθμό είναι λάδι εισαγωγής.

    Αναφέρθηκε επίσης, και σε τοπικά θέματα, όπως αυτό του Μουσείου της Κνωσού και τόνισε «δεν μπορούμε να δεχθούμε καταστάσεις, που είναι σε στασιμότητα τόσα χρόνια. Δεν πρόκειται να αφήσουμε τα μεγάλα ζητήματα χωρίς τη δικιά μας παρέμβαση».

    Τέλος, κατήγγειλε ότι εταιρεία χτίζει ξενοδοχειακή μονάδα σε πολύ μικρή απόσταση από τον σημαντικής αρχαιολογικής αξίας τοιχογραφημένο ναό της Ζωοδόχου Πηγής, του 15ου- 16ου αιώνα, στον οικισμό Πρίνου Αρκαδίου, της επαρχίας Μυλοποτάμου, Νομού Ρεθύμνης. Δήλωσε ότι "αυτό συνέβη κατά παράβαση της ομόφωνης γνωμοδότησης του ΚΑΣ και της απόφασης, που ακολούθησε του Υπ. Πολιτισμού".

    [03] Αποχώρησαν οι φοιτητές

    Aποχώρησαν ειρηνικά μετά από περίπου 8 ώρες οι φοιτητές που είχαν καταλάβει, στις 10 το πρωί, το χώρο έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

    Εξερχόμενος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ηλίας Κουσκουβέλης δήλωσε ότι τελικά δεν ανακλήθηκε η απόφαση της Συγκλήτου για τον τετραετή οικονομικό και αναπτυξιακό προγραμματισμό και δεν τέθηκε ζήτημα άρσης ασύλου ούτε ποινικών διώξεων κατά οποιουδήποτε φοιτητή.

    Το πρωί στο πλαίσιο παράστασης διαμαρτυρίας για την έγκριση, από τη σύγκλητο, του τετραετούς οικονομικού και αναπτυξιακού προγραμματισμού, περίπου πενήντα φοιτητές αριστερίστικων παρατάξεων, είχαν διακόψει την συνεδρίαση του οργάνου και εμπόδιζαν μέχρι το απόγευμα τον πρύτανη και τα μέλη της Συγκλήτου να αποχωρήσουν από την αίθουσα συνεδριάσεων, ζητώντας, είτε την ανάκληση της απόφασης, είτε την παράδοση των πρακτικών της συνεδρίασης.

    Ο εκπρόσωπος της ΔΑΠ, Γιώργος Χατζηγεωργίου, ανέφερε ότι πρόκειται για γνωστές ομάδες του πανεπιστημίου, που παρεμποδίζουν τις εσωτερικές του διαδικασίες και έκανε λόγο για «κρατούμενους» - μέλη της συγκλήτου.

    Η ΠΑΣΠ καταδίκασε, ως ακραία φαινόμενα, τόσο την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου πλαισίου για τον τετραετή προγραμματισμό, όσο και την αντίδραση μερίδας φοιτητών προς τη σύγκλητο.

    Με ανακοίνωσή τους, οι φοιτητικές παρατάξεις αριστερών σχημάτων αναφέρουν ότι «για μία ακόμη φορά, η κυβέρνηση αγνοώντας τις αποφάσεις του φοιτητικού κινήματος χρησιμοποιεί τις συγκλήτους των πανεπιστημίων για να προωθήσει πραξικοπηματικά, και εν μέσω εξεταστικής περιόδου, τον 4ετή προγραμματισμό» και προσθέτουν ότι «η σύγκλητος του πανεπιστημίου Μακεδονίας δεν μπορεί να αποτελεί αποδέκτη εντολών από καμία κυβέρνηση, αγνοώντας τις αποφάσεις των ίδιων των φοιτητών».

    Στην επόμενη σύγκλητο το θέμα της φύλαξης του ΑΠΘ

    Στην επόμενη σύγκλητο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πρόκειται να συζητηθεί και να αποφασιστεί το θέμα της φύλαξης του ιδρύματος.

    Στο πλαίσιο ανοιχτής συγκλήτου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΑΠΘ, με αφορμή τα επεισόδια βίας σε βάρος δύο υπαλλήλων φύλαξης του ιδρύματος, την περασμένη Παρασκευή, ο πρύτανης Αναστάσιος Μάνθος, υποστήριξε ότι πρόκειται για ζήτημα του κοινού ποινικού δικαίου, και ζήτησε την τοποθέτηση της πανεπιστημιακής κοινότητας για το εάν πρέπει να ενισχυθεί ή να καταργηθεί το σώμα φύλαξης του πανεπιστημίου, που σήμερα εργάζεται υπό καθεστώς εργολαβίας.

    Στις τοποθετήσεις τους, πανεπιστημιακοί και φοιτητές, επισήμαναν ότι το άσυλο δεν πρέπει να συνδεθεί με τις εγκληματικές ενέργειες και τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης του σώματος φύλαξης.

    Στο μεταξύ, το σωματείο εργοληπτών του ΑΠΘ επανέρχεται από αύριο στα καθήκοντά του, μετά την τριήμερη αποχή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα περιστατικά βίας. Εκπρόσωπος των φυλάκων έθεσε στην ανοιχτή σύγκλητο το θέμα της κατάργησης των μπαρών ασφαλείας, που τοποθέτησε το Πανεπιστήμιο για τον έλεγχο κυκλοφορίας των οχημάτων εντός του ιδρύματος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 4 June 2008 - 18:30:23 UTC