Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: Ουσιαστική στήριξη των αποδήμων
  • [02] Εκδήλωση του ΣΥΝ για το κλίμα
  • [03] Ενταση στο Παν/μιο Μακεδονίας
  • [04] "Μόνο μία Γη έχουμε"
  • [05] Δολοφονία ηθοποιού

  • [01] Κ.Καραμανλής: Ουσιαστική στήριξη των αποδήμων

    Με το προεδρείο του Αποδήμου Ελληνισμού συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και σε σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού είναι σταθερά βασικός άξονας της κοινής και εθνικής προσπάθειας για τον οικουμενικό ελληνισμό.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σύντομα οι συναρμόδιοι υπουργοί θα καλέσουν τους εκπροσώπους των κομμάτων για να συζητήσουν εξ'υπαρχής το θέμα του εκλογικού δικαιώματος των ομογενών και αφού προκύψει, όπως είπε, η αναγκαία σύνθεση απόψεων, λαμβάνοντας υπόψη για τις θέσεις του ΣΑΕ, θα συνταχθεί ,το συντομότερο δυνατόν, το τελικό σχέδιο νόμου.

    Πρόθεση και επιδίωξή μου, τόνισε ο κ. Καραμανλής, είναι η όλη προσπάθεια να ολοκληρωθεί μέσα στο 2008. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση έγκαιρα προετοίμασε προσχέδιο νόμου, το οποίο γνωστοποιήθηκε και στα κόμματα της Βουλής και στο ΣΑΕ και σημείωσε πως γνωρίζει πως υπάρχουν διαφορές απόψεων.

    Με δεδομένο, πρόσθεσε, ότι για τη ψήφισή του απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών, πρέπει να επιδιωχθεί και να επιτευχθεί η αναγκαία σύγκληση απόψεων.

    Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε και συνεχάρη τους ομογενείς για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν για την προάσπιση των εθνικών θεμάτων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως είπε, την κινητοποίησή τους πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, καθώς και πρωτοβουλίες σε θέματα νεολαίας, παιδείας και πολιτισμού, αλλά και σύσφιξης των σχέσεων των απανταχού Ελλήνων με τις κοινωνίες των χωρών διαμονής τους.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι αναγνωρίζεται έμπρακτα η προσφορά του ΣΑΕ και πως η κυβέρνηση τιμά τους Έλληνες της Διασποράς, ενώ πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να φεισθεί κόπων για την οργανωτική βελτίωση και τη στήριξη του ΣΑΕ.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ίδρυση δικτύων νεολαίας, τα συνέδρια για την αναβάθμιση και την καλύτερη οργάνωση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, η προώθηση της συστηματικής εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας μέσω του διαδικτύου, αποτελούν μέτρα απλά στη σύλληψή τους αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερα αποτελεσματικά για τη διατήρηση και της γλώσσας και της ταυτότητάς μας.

    Τόνισε ότι η αναβάθμιση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης είναι για την κυβέρνηση στόχος πρώτης προτεραιότητας και στην κατεύθυνση αυτή προωθείται ολοκληρωμένο σύστημα υποτροφιών για τους ομογενείς, οι οποίοι στη συνέχεια θα αναλάβουν το έργο της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στις χώρες διαμονής τους.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα στις πρωτοβουλίες ανάπτυξης και σύσφιξης των σχέσεων των απόδημων, αλλά και στον καταστατικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση για το ΣΑΕ, ώστε σήμερα να είναι και αντιπροσωπευτικό και αποτελεσματικό.

    Σημείωσε ακόμη ότι το προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα καθορίζονται τα κριτήρια και η διαδικασία για την εκπροσώπηση στην τακτική συνέλευση του ΣΑΕ βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας του.

    Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι κύριο μέλημα της κυβέρνησης και πάγιος εθνικός στόχος είναι η ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη του Απόδημου Ελληνισμού σε όλο τον κόσμο. Σ' αυτήν την εθνική προσπάθεια, σημείωσε, διαπιστώνω με ικανοποίηση για μία ακόμη φορά, ότι μπορούμε να προσβλέπουμε στη σταθερή και εποικοδομητική συμβολή και αρωγή του ΣΑΕ.

    Ο πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Ταμβάκης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι για το θέμα της ψήφου των ομογενών και την εκλογή ομογενών βουλευτών επιδιώκεται να αυξηθούν οι βουλευτές Επικρατείας από 12 σε 15 ώστε οι τρεις επιπλέον να προέρχονται από την Ομογένεια.

    Συνεργασία Καραμανλή-Παυλόπουλου

    Συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών, για τα θέματα της λαθρομετανάστευσης.

    Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι αυτά τα ζητήματα αφορούν το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καθυστέρησε τα προηγούμενα χρόνια να πάρει πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση κοινών κανόνων και την διαμόρφωση κοινών πολιτικών.

    Σημείωσε ότι η γαλλική προεδρία επικεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της σ' αυτόν τον τομέα, με στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους το σύμφωνο για τη μετανάστευση, μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ.

    Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί σε αυτόν τον τομέα, καθώς "είμαστε μία χώρα η οποία αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα λόγω της γεωγραφικής της θέσης σε ό,τι αφορά τα θέματα της παράνομης μετανάστευσης και ιδίως σε θέματα ασύλου, τα οποία είναι πιο έντονα και πιο διαφορετικά για τη χώρα μας απ' ότι για άλλες χώρες της ΕΕ, που βρίσκονται βορειότερα.''

    Ανέφερε, ότι το θέμα το είχε θέσει στο Λουξεμβούργο στην προηγούμενη συνεδρίαση και θα το θέσει και αύριο και με βάση τα όσα συμφώνησε και με τη γαλλίδα ομόλογό του. Ετσι, τώρα η Ελλάδα θα πάρει τις πρωτοβουλίες που πρέπει, ώστε στον τομέα αυτό και να έχει ουσιαστικό λόγο στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής για το θέμα της μετανάστευσης και του ασύλου και για να συμβάλει η ΕΕ στη δημιουργία των υποδομών που πρέπει να διαμορφωθούν όταν είναι γνωστές οι προβλέψεις ότι το κύμα της παράνομης μετανάστευσης λόγω και των γεγονότων στην ευρύτερη περιοχή μας θα διογκώνεται.

    Στόχος της Ελλάδας είναι να προστατεύει τα δικαιώματα των ανθρώπων, είπε ο κ. Παυλόπουλος και τόνισε χαρακτηριστικά "η ιστορία και ο πολιτισμός της επιβάλει να κάνουμε ό,τι πρέπει, ώστε όλοι αυτοί οι άνθρωποι που αναζητούν μία καλύτερη μοίρα να έχουν την τύχη που τους πρέπει, αλλά αυτό είναι μία κοινή προσπάθεια, όλων των χωρών της ΕΕ και σ' αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε και στο αυριανό συμβούλιο των υπουργών".

  • ** Το απόγευμα, ο κ.Κ.Καραμανλής θα παραστεί στην εκδήλωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ''Ελεύθερου Τύπου'' ''Αγώνες των Ελλήνων'' στο Πολεμικό Μουσείο και αμέσως μετά στην εκδήλωση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων ''Δημοτικά τραγούδια. Ιστορία -Παράδοση - Ταυτότητα'' στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος.

    [02] Εκδήλωση του ΣΥΝ για το κλίμα

    Με ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα θα ανοίξει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα "Κλιματική αλλαγή: προκλήσεις και πολιτικές απαντήσεις", που διοργανώνει το κόμμα εν όψει της Παγκόσμια Ημέρας Περιβάλλοντος, αύριο Τετάρτη στις 7 το απόγευμα, στο ανοιχτό θεατράκι της πλατείας Κουμουνδούρου.

    Ομιλητές στη συζήτηση θα είναι οι Θεοδότα Νάντσου, Συντονίστρια περιβαλλοντικής πολιτικής WWF Ελλάς, Σεβαστιανός Μοιρασγεντής, Ερευνητής Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, και Nίκος Τσούκαλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.

    Στη διάρκεια της συζήτησης, αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΝ, θα τεθούν ερωτήματα όπως:

    Οι πολύπλευρες -περιβαλλοντικές, κοινωνικές και αναπτυξιακές- επιπτώσεις των παγκόσμιων κλιματικών αλλαγών

    Οι διεθνείς συμβάσεις για την προστασία του κλίματος και η "γεωπολιτική" των κλιματικών αλλαγών. Μετά το Κιότο, τι;

    Οι πολιτικές που (δεν) εφαρμόζονται στη Ελλάδα και η στάση της αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων

    Συνάντηση Τσίπρα με προεδρείο ΣΑΕ

    "Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει μέσα και έξω από τη Βουλή κάθε δίκαιο αίτημα του απόδημου ελληνισμού", υποσχέθηκε το πρωί ο κ.Τσίπρας στα μέλη του προεδρείου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) με τους οποίους συναντήθηκε.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι "ο ΣΥΝ ποτέ δεν αντιμετώπισε τον ελληνισμό της διασποράς αποσπασματικά και ευκαιριακά" και παρουσίασε τις θέσεις του κόμματος για τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τον απόδημο Ελληνισμό όπως, μέτρα στήριξης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, ζητήματα σχετικά με την παλιννόστηση, καθώς και το ζήτημα της ψήφου για τους έλληνες της διασποράς.

    Συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

    "Στρατηγική έντασης στα πανεπιστήμια" χρέωσε η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού στην κυβέρνηση και επανέλαβε τη θέση του κόμματος υπέρ του δημόσιου πανεπιστήμιου.

    Σε ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση, τονίζεται ότι "η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τη στρατηγική έντασης που καλλιέργησε συστηματικά στο χώρο των πανεπιστημίων με εμπρηστικές δηλώσεις για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και εκβιασμούς για τη διακοπή των πόρων προς τα ιδρύματα".

    Η Πολιτική Γραμματεία διατυπώνει ότι "αυτή η στάση της κυβέρνησης είχε στόχο να καλύψει την κυβερνητική αποτυχία για την αναθεώρηση του άρθρου 16 και την αδυναμία εφαρμογής του νόμου πλαισίου", ενώ υποστηρίζει ότι "γίνεται συστηματική επιχείρηση συκοφάντησης, τόσο του φοιτητικού και πανεπιστημιακού κινήματος, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ".

    Δηλώσεις Αλέκου Αλαβάνου

    «Αυτό που θέλω να πω εγώ είναι ότι η εμπειρία που βγαίνει από αυτές εδώ τις επισκέψεις στο Ηράκλειο είναι ότι στην βάση υπάρχει μια εξαιρετική συνεργασία με πάρα πολλούς πολίτες που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και πιστεύω ότι όλοι μαζί θα κινηθούμε στο να δημιουργήσουμε μια νέα πραγματικότητα, μια νέα δύναμη γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ η οποία θα αλλάξει τα δεδομένα του δικομματισμού».

    Τα παραπάνω δήλωσε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ηρακλείου, Αλέκος Αλαβάνος στο πλαίσιο της περιοδείας του σε περιοχές του Ηρακλείου.

    Ο κ. Αλαβάνος πραγματοποίησε περιοδεία στον Δήμο Θραψανού και στο Δήμο Ν.Καζαντζάκης. Επίσης, επισκέφθηκε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Θραψανού και το Συνεταιρισμό Αγγειοπλαστών Θραψανού και είχε ενημέρωση για τις δραστηριότητες των συνεταιρισμών.

    Ακολούθως επισκέφθηκε το Δήμο Ν. Καζαντζάκης όπου ξεναγήθηκε στο «Μουσείο Ν. Καζαντζάκης» και ενημερώθηκε από το Δήμαρχο για τα βασικά ζητήματα που απασχολούν το Δήμο.

    Μετά το τέλος της περιοδείας ο κ. Αλαβάνος απαντώντας σε ερώτηση για τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών ανέφερε :

    Νομίζω ότι όλα αυτά τα θέματα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με ηρεμία, με σοβαρότητα και με σοφία. Σε μια εποχή που σφραγίζεται από τον ατομισμό, από την μοναξιά των ατόμων, πρέπει να στηρίζουμε κάθε προσπάθεια η οποία δημιουργεί τις δυνατότητες σε δύο άτομα, ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, να ζήσουν μαζί και να στηρίζουν ο ένας τον άλλο, με την αναγνώριση της κοινωνίας.

    O Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σε δηλώσεις του επεσήμανε την ανάγκη προώθησης του ελληνικού λαδιού. Την ανάγκη ύπαρξης εθνικού φορέα, όπως είπε που θα το στηρίξει και την ανάγκη να υπάρξει ένα νομοθέτημα το οποίο θα επιβάλει σε κάθε τυποποίηση που θα έρχεται στην κατανάλωση να περιλαμβάνεται η σύσταση και η προέλευση του λαδιού, πράγμα το οποίο δεν γίνεται από τις εταιρίες «φασόν» κυρίως, οι οποίες προμηθεύουν τα διάφορα discount σούπερ μάρκετ. Δεν επιτρέπεται ξένο λάδι να κυκλοφορεί στην Ελλάδα ως ελληνικό.

    Επίσης, ανέφερε πρέπει να επιδιώξουμε και το ελληνικό λάδι, το οποίο εξάγεται, να κυκλοφορεί ως ελληνικό. Μβ αυτήν την έννοια, εμείς θα πάρουμε πρωτοβουλία για την προώθηση ενός τέτοιου σχετικού νομοθετήματος.

    Ακόμη ανάφερε πως πρέπει να υπάρξει μια αγροτική πολιτική η οποία θα στηρίζει και μάλιστα μακροπρόθεσμα, σε δύσκολες διεθνείς συνθήκες, την παραγωγή, ώστε να μην προχωρήσουμε και στην Κρήτη σε μια ερήμωση που έχουμε ήδη δει σε άλλα, περισσότερο άγονα, μέρη της Ελλάδος.

    Από εκεί και πέρα, συνέχισε ο κ. Αλαβάνος νομίζουμε ότι η στήριξη των συνεταιρισμών μπορεί να αποτελέσει και ένα στοιχείο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, για την οποία την απόλυτη ευθύνη έχουν οι μεγάλες δυνάμεις οι οποίες κυριαρχούν κι οι οποίες κατά κάποιον τρόπο σήμερα «μας δουλεύουν» με το 1 και το 2% έκπτωση που λένε ότι θα δώσουν στους καταναλωτές.

    [03] Ενταση στο Παν/μιο Μακεδονίας

    Τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπου από το πρωί φοιτητές εμποδίζουν τον πρύτανη και τα μέλη της Συγκλήτου να αποχωρίσουν από την αίθουσα συνεδριάσεων του οργάνου.

    Στο πλαίσιο παράστασης διαμαρτυρίας για την έγκριση, από τη σύγκλητο, του τετραετούς οικονομικού και αναπτυξιακού προγραμματισμού, περίπου πενήντα φοιτητές αριστερίστικων παρατάξεων, διέκοψαν την συνεδρίαση του οργάνου ζητώντας, είτε την ανάκληση της απόφασης, είτε την παράδοση των πρακτικών της συνεδρίασης.

    Ο πρύτανης και περίπου 20 μέλη της συγκλήτου έκαναν λόγο για εκβιασμό και αρνήθηκαν να υποχωρήσουν στην απόφασή τους, με αποτέλεσμα να παραμένουν εδώ και περίπου τέσσερις ώρες στην αίθουσα συνεδριάσεων.

    «Η πολιτική ομηρία έχει μετατραπεί σε ομηρία του κοινού ποινικού δικαίου από μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία ο πρύτανης, Ηλίας Κουσκουβέλης, και κάλεσε την πολιτική ηγεσία να αναλάβει τις ευθύνες της, τονίζοντας ότι οι πρυτανικές αρχές δεν θα υποχωρήσουν σε κανέναν εκβιασμό.

    Ο εκπρόσωπος της ΔΑΠ, Γιώργος Χατζηγεωργίου, ανέφερε ότι πρόκειται για γνωστές ομάδες του πανεπιστημίου, που παρεμποδίζουν τις εσωτερικές του διαδικασίες και έκανε λόγο για «κρατούμενους» - μέλη της συγκλήτου.

    Η ΠΑΣΠ καταδίκασε, ως ακραία φαινόμενα, τόσο την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου πλαισίου για τον τετραετή προγραμματισμό, όσο και την αντίδραση μερίδας φοιτητών προς τη σύγκλητο.

    Με ανακοίνωσή τους, οι φοιτητικές παρατάξεις αριστερών σχημάτων αναφέρουν ότι «για μία ακόμη φορά, η κυβέρνηση αγνοώντας τις αποφάσεις του φοιτητικού κινήματος χρησιμοποιεί τις συγκλήτους των πανεπιστημίων για να προωθήσει πραξικοπηματικά, και εν μέσω εξεταστικής περιόδου, τον 4ετή προγραμματισμό» και προσθέτουν ότι «η σύγκλητος του πανεπιστημίου Μακεδονίας δεν μπορεί να αποτελεί αποδέκτη εντολών από καμία κυβέρνηση, αγνοώντας τις αποφάσεις των ίδιων των φοιτητών».

    [04] "Μόνο μία Γη έχουμε"

    «Μόνο μία Γη έχουμε - Ας μην την εξαντλούμε!» είναι το μήνυμα της φετινής Πράσινης Εβδομάδας, της μεγαλύτερης ετήσιας διάσκεψης με θέμα την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πολιτική, η οποία άρχισε χθες και θα διαρκέσει έως τις 6 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

    Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης θα απονεμηθούν τα ευρωπαϊκά επιχειρηματικά βραβεία για το περιβάλλον-2008 και τα βραβεία LIFE-Περιβάλλον 2007-2008 Μεταξύ των νικητών είναι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για το έργο διαχείρισης οινοποιητικών αποβλήτων.

    Συγκεκριμένα, οι 38 συνεδρίες της φετινής διάσκεψης θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων μεταξύ των οποίων, το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ, η εξοικονόμηση νερού, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των βιοκαυσίμων, τα προβλήματα διαχείρισης των αποβλήτων στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, οι οικονομικές συνέπειες της απώλειας της βιοποικιλότητας και η εφαρμογή της αρχής της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού για τα προϊόντα.

    Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης θα βραβευθούν πέντε έργα LIFE-Περιβάλλον 2007-2008, μεταξύ των οποίων, και το έργο διαχείρισης οινοποιητικών αποβλήτων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικότερα, το έργο αυτό αφορά στην «ανάπτυξη οικονομικά βιώσιμης διαδικασίας για την ολοκληρωμένη διαχείριση, μέσω χρησιμοποίησης, των οινοποιητικών αποβλήτων: Παραγωγή φυσικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και οργανικού λιπάσματος».

    Επιπλέον, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας ανακοίνωσε χθες τους τέσσερις νικητές των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών βραβείων για το περιβάλλον-2008 και δήλωσε: «η ανθρωπότητα καταναλώνει τους πόρους της Γης με ανησυχητικούς ρυθμούς, πλην όμως ελάχιστοι αντιλαμβάνονται με τι ταχύτητα συντελείται αυτό. Δημιουργούμε περισσότερα απόβλητα απβ όσα μπορούμε να ανακυκλώσουμε ως χρήσιμο πόρο. Χρειάζεται επειγόντως δράση για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και των πολιτικών και για την αντιστροφή των τάσεων αυτών. Η Πράσινη Εβδομάδα προσφέρει στην Επιτροπή και στα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ μια πολύτιμη ευκαιρία, όχι μόνο να εξηγήσουν τις δραστηριότητές τους, αλλά και να αφουγκραστούν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων μερών και να διδαχθούν από την πλούσια εμπειρία τους.»

    Η Πράσινη Εβδομάδα έχει καθιερωθεί τα τελευταία οχτώ χρόνια ως μείζονος σημασίας ετήσιο φόρουμ διαλόγου και ανταλλαγής εμπειρίας και βέλτιστων πρακτικών σε θέματα περιβάλλοντος. Συγκεντρώνει 3.000-4.000 αντιπροσώπους διαφόρων κυβερνητικών βαθμίδων, διεθνών οργανισμών, επιχειρήσεων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, καθώς και της επιστημονικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Απώτερος στόχος της είναι να εξευρεθούν οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι προστασίας του περιβάλλοντος της Ευρώπης και βελτίωσης της κατάστασής του, σήμερα και μελλοντικά. Η συμμετοχή του κοινού στην Πράσινη Εβδομάδα είναι ελεύθερη.

    Δήλωση Πρ.Παυλόπουλου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

    Τριάντα έξι χρόνια μετά την καθιέρωση της 5ης Ιουνίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, «η πραγματικότητα που διαγράφεται στον Πλανήτη, σε ό,τι αφορά τις κλιματικές αλλαγές, την υπερθέρμανση, τα αποθέματα των φυσικών πόρων, την ερημοποίηση, είναι μια τεράστια απειλή για τον άνθρωπο. Όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι είναι ανάγκη να υπάρξει άμεση παγκόσμια κινητοποίηση για την αναστροφή, έστω και τώρα, αυτής της καταστροφικής πορείας. Διότι η αποτελεσματική θωράκιση του περιβάλλοντος και η διασφάλιση βιώσιμων συνθηκών για τις επόμενες γενιές δεν αποτελεί πρόβλημα, το οποίο μπορεί μια χώρα ή και ομάδα χωρών νβ αντιμετωπίσει μόνη της.» Αυτό τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος ενόψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

    Ο κ. Παυλόπουλος αναφερόμενος στις δράσεις και τα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος σημείωσε την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας και της καλύτερης συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων με το Πυροσβεστικό Σώμα.

    Επίσης, αναφέρθηκε σε άλλες πρωτοβουλίες του υπουργείου, μεταξύ των οποίων: Η αποκατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων, όπου, εδώ και 20 και πλέον χρόνια, αποτελούσαν μόνιμη εστία ρύπανσης, αλλά και ντροπής για το κύρος και τον πολιτισμό της χώρας, τη θωράκιση της δασοπροστασίας, με την αύξηση των κονδυλίων, αλλά και τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ όλων των υπηρεσιών και ΟΤΑ, την ορθολογικότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων, την ενθάρρυνση και υποστήριξη εναλλακτικών μορφών ενέργειας, την προώθηση της ανακύκλωσης στους ΟΤΑ, καθώς και την προμήθεια αυτοκινήτων αποκομιδής απορριμμάτων με συμπιεστή, τα οποία διαθέτουν κινητήρα φυσικού αερίου, προϋπολογισμού 18 εκ. ευρώ.

    Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι «η διαμόρφωση περιβαλλοντικού και οικολογικού πολιτισμού είναι υπόθεση όλων μας. Γιατί η προστασία του περιβάλλοντος είναι συνώνυμη όχι απλώς με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μας αλλά, κυρίως, με τη διασφάλιση της συνέχισης της ίδιας της ύπαρξής μας στον Πλανήτη. Και ο Πλανήτης δεν μας ανήκει. Ανήκει στις επόμενες γενιές».

    [05] Δολοφονία ηθοποιού

    Ο ηθοποιός Νίκος Σεργιανόπουλος 56 ετών βρέθηκε δολοφονημένος σήμερα στις 9 το πρωί στο διαμέρισμά του στην οδό Μετεώρων 14-16 στο Παγκράτι.

    Το πτώμα βρήκε η οικιακή βοηθός, η οποία πήγε στο σπίτι και ειδοποίησε την αστυνομία. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής από την αστυνομία, ο 56χρονος ηθοποιός βρέθηκε πεσμένος στο δάπεδο του σπιτιού και έφερε δύο μαχαιριές στο στήθος και στο λαιμό, ενώ στη συνέχεια εξετάστηκε από ιατροδικαστή για να διαπιστωθεί αν φέρει κι άλλα τραύματα.

    Το σπίτι ήταν αναστατωμένο και φαίνεται πως ο Σεργιανόπουλος είχε επισκέπτες γιατί βρέθηκαν άδεια μπουκάλια μπύρας και αρκετά ποτήρια .

    Σημειώνεται ότι ο ηθοποιός είχε συλληφθεί πριν από λίγους μήνες για κατοχή κοκαΐνης στην περιοχή του Κολωνού.

    Τα κίνητρα του εγκλήματος εξετάζονται, ενώ στο σημείο βρίσκονται αξιωματικοί του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής, οι οποίοι ερευνούν την υπόθεση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 4 June 2008 - 12:30:40 UTC