Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αυξήσεις μισθών και συντάξεων"
  • [02] Εκδήλωση του ΣΥΝ για το κλίμα
  • [03] "Μόνο μία Γη έχουμε"
  • [04] Στόχος η μείωση των τροχαίων
  • [05] Νέα σημαντική πτώση

  • [01] "Αυξήσεις μισθών και συντάξεων"

    Οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος αύριο κορυφώνουν την πολύμορφη δραστηριότητά τους για τα οξυμένα προβλήματα που αφορούν το περιβάλλον και τις επιπτώσεις στη ζωή των λαϊκών στρωμάτων. Στο επίκεντρο της δράσης του ΚΚΕ βρίσκονται τα προβλήματα του νερού, της δασοπροστασίας, των ακτών, των λιμνών, της προστασίας και διεκδίκησης ελεύθερων χώρων, τα οξυμένα προβλήματα των πόλεων.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα πραγματοποιήσει αύριο περιοδεία στην έδρα της ΕΥΔΑΠ, προκειμένου να ενημερωθεί για τα σχέδια της ΕΥΔΑΠ και να θέσει τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης του νερού, για τη ζωή του λαού.

    Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 10:00πμ και θα έχει συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας και με τους εργαζομένους.

    Δηλώσεις Αλέκας Παπαρήγα

    "O έρωτας και ο βήχας δεν κρύβονται", δήλωσε η ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αναφερόμενη στα σενάρια περί συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και επισήμανε ότι "από τη στιγμή που υπάρχει προγραμματική σύγκλιση ανάμεσα στα δύο κόμματα, είναι φυσιολογικό να γίνεται συζήτηση. Μόνο που ο λαός σήμερα χρειάζεται μια ριζοσπαστική συμμαχία, που θα δρομολογήσει ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας και για τους εργαζόμενους και όχι μια συμμαχία, που εξασφαλίζει να γίνει το άλλο πόδι του δικομματισμού πιο στέρεο".

    Για το θέμα της ακρίβειας η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι "αφού ανέβασαν τις τιμές στα ύψη, αφού έχουν βγάλει αμύθητα κέρδη, τώρα κοροϊδεύουν κυριολεκτικά το λαό αφαιρώντας ορισμένες πενταροδεκάρες".

    "Το πρόβλημα της ακρίβειας, πρόσθεσε, ξεκινάει από την παραγωγή, που είναι μονοπωλημένη και από την εμπορία που επίσης κυριαρχείται από τα μονοπώλια. Εμείς διεκδικούμε, πάνω απβ όλα, ως το ελάχιστο που μπορεί να γίνει, αυξήσεις μισθών και συντάξεων, διότι αυτή είναι η μόνη άμυνα και βεβαίως γενικότερα αντιμονοπωλιακά μέτρα, αρνούμενοι να δεχθούμε μια πολιτική που με το ένα χέρι δίνουν κάτι και με το άλλο σού αφαιρούν τριπλάσια".

    Η ΓΓ του ΚΚΕ συναντήθηκε με το Σύλλογο Φυλάκων Σχολικών Κτηρίων και σε δήλωσή της αμέσως μετά, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "αρνείται να καταβάλλει τα αναγκαία χρήματα στο ΙΚΑ, ούτως ώστε να υπολογιστούν ως συντάξιμα χρόνια τα πεντέμιση χρόνια υπηρεσίας των φυλάκων, πριν γίνουν μόνιμοι από έκτακτοι".

    [02] Εκδήλωση του ΣΥΝ για το κλίμα

    Ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση για την κλιματική αλλαγή διοργανώνει το απόγευμα ο ΣΥΝ, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας του Περιβάλλοντος αύριο.

    Την έναρξη της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί το ανοιχτό θεατράκι της πλατείας Κουμουνδούρου (Ελευθερίας), θα κηρύξει ο πρόεδρος του κόμματος κ.Αλέξης Τσίπρας.

    Συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

    "Στρατηγική έντασης στα πανεπιστήμια" χρέωσε η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού στην κυβέρνηση και επανέλαβε τη θέση του κόμματος υπέρ του δημόσιου πανεπιστήμιου.

    Σε ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση, τονίζεται ότι "η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τη στρατηγική έντασης που καλλιέργησε συστηματικά στο χώρο των πανεπιστημίων με εμπρηστικές δηλώσεις για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και εκβιασμούς για τη διακοπή των πόρων προς τα ιδρύματα".

    Η Πολιτική Γραμματεία διατυπώνει ότι "αυτή η στάση της κυβέρνησης είχε στόχο να καλύψει την κυβερνητική αποτυχία για την αναθεώρηση του άρθρου 16 και την αδυναμία εφαρμογής του νόμου πλαισίου", ενώ υποστηρίζει ότι "γίνεται συστηματική επιχείρηση συκοφάντησης, τόσο του φοιτητικού και πανεπιστημιακού κινήματος, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ".

    Δηλώσεις Αλέκου Αλαβάνου

    «Αυτό που θέλω να πω εγώ είναι ότι η εμπειρία που βγαίνει από αυτές εδώ τις επισκέψεις στο Ηράκλειο είναι ότι στην βάση υπάρχει μια εξαιρετική συνεργασία με πάρα πολλούς πολίτες που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και πιστεύω ότι όλοι μαζί θα κινηθούμε στο να δημιουργήσουμε μια νέα πραγματικότητα, μια νέα δύναμη γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ η οποία θα αλλάξει τα δεδομένα του δικομματισμού».

    Τα παραπάνω δήλωσε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ηρακλείου, Αλέκος Αλαβάνος στο πλαίσιο της περιοδείας του σε περιοχές του Ηρακλείου.

    Ο κ. Αλαβάνος πραγματοποίησε περιοδεία στον Δήμο Θραψανού και στο Δήμο Ν.Καζαντζάκης. Επίσης, επισκέφθηκε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Θραψανού και το Συνεταιρισμό Αγγειοπλαστών Θραψανού και είχε ενημέρωση για τις δραστηριότητες των συνεταιρισμών.

    Ακολούθως επισκέφθηκε το Δήμο Ν. Καζαντζάκης όπου ξεναγήθηκε στο «Μουσείο Ν. Καζαντζάκης» και ενημερώθηκε από το Δήμαρχο για τα βασικά ζητήματα που απασχολούν το Δήμο.

    Μετά το τέλος της περιοδείας ο κ. Αλαβάνος απαντώντας σε ερώτηση για τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών ανέφερε :

    Νομίζω ότι όλα αυτά τα θέματα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με ηρεμία, με σοβαρότητα και με σοφία. Σε μια εποχή που σφραγίζεται από τον ατομισμό, από την μοναξιά των ατόμων, πρέπει να στηρίζουμε κάθε προσπάθεια η οποία δημιουργεί τις δυνατότητες σε δύο άτομα, ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, να ζήσουν μαζί και να στηρίζουν ο ένας τον άλλο, με την αναγνώριση της κοινωνίας.

    O Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σε δηλώσεις του επεσήμανε την ανάγκη προώθησης του ελληνικού λαδιού. Την ανάγκη ύπαρξης εθνικού φορέα, όπως είπε που θα το στηρίξει και την ανάγκη να υπάρξει ένα νομοθέτημα το οποίο θα επιβάλει σε κάθε τυποποίηση που θα έρχεται στην κατανάλωση να περιλαμβάνεται η σύσταση και η προέλευση του λαδιού, πράγμα το οποίο δεν γίνεται από τις εταιρίες «φασόν» κυρίως, οι οποίες προμηθεύουν τα διάφορα discount σούπερ μάρκετ. Δεν επιτρέπεται ξένο λάδι να κυκλοφορεί στην Ελλάδα ως ελληνικό.

    Επίσης, ανέφερε πρέπει να επιδιώξουμε και το ελληνικό λάδι, το οποίο εξάγεται, να κυκλοφορεί ως ελληνικό. Μβ αυτήν την έννοια, εμείς θα πάρουμε πρωτοβουλία για την προώθηση ενός τέτοιου σχετικού νομοθετήματος.

    Ακόμη ανάφερε πως πρέπει να υπάρξει μια αγροτική πολιτική η οποία θα στηρίζει και μάλιστα μακροπρόθεσμα, σε δύσκολες διεθνείς συνθήκες, την παραγωγή, ώστε να μην προχωρήσουμε και στην Κρήτη σε μια ερήμωση που έχουμε ήδη δει σε άλλα, περισσότερο άγονα, μέρη της Ελλάδος.

    Από εκεί και πέρα, συνέχισε ο κ. Αλαβάνος νομίζουμε ότι η στήριξη των συνεταιρισμών μπορεί να αποτελέσει και ένα στοιχείο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, για την οποία την απόλυτη ευθύνη έχουν οι μεγάλες δυνάμεις οι οποίες κυριαρχούν κι οι οποίες κατά κάποιον τρόπο σήμερα «μας δουλεύουν» με το 1 και το 2% έκπτωση που λένε ότι θα δώσουν στους καταναλωτές.

    [03] "Μόνο μία Γη έχουμε"

    «Μόνο μία Γη έχουμε - Ας μην την εξαντλούμε!» είναι το μήνυμα της φετινής Πράσινης Εβδομάδας, της μεγαλύτερης ετήσιας διάσκεψης με θέμα την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πολιτική, η οποία άρχισε χθες και θα διαρκέσει έως τις 6 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

    Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης θα απονεμηθούν τα ευρωπαϊκά επιχειρηματικά βραβεία για το περιβάλλον-2008 και τα βραβεία LIFE-Περιβάλλον 2007-2008 Μεταξύ των νικητών είναι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για το έργο διαχείρισης οινοποιητικών αποβλήτων.

    Συγκεκριμένα, οι 38 συνεδρίες της φετινής διάσκεψης θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων μεταξύ των οποίων, το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ, η εξοικονόμηση νερού, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των βιοκαυσίμων, τα προβλήματα διαχείρισης των αποβλήτων στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, οι οικονομικές συνέπειες της απώλειας της βιοποικιλότητας και η εφαρμογή της αρχής της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού για τα προϊόντα.

    Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης θα βραβευθούν πέντε έργα LIFE-Περιβάλλον 2007-2008, μεταξύ των οποίων, και το έργο διαχείρισης οινοποιητικών αποβλήτων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικότερα, το έργο αυτό αφορά στην «ανάπτυξη οικονομικά βιώσιμης διαδικασίας για την ολοκληρωμένη διαχείριση, μέσω χρησιμοποίησης, των οινοποιητικών αποβλήτων: Παραγωγή φυσικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και οργανικού λιπάσματος».

    Επιπλέον, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας ανακοίνωσε χθες τους τέσσερις νικητές των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών βραβείων για το περιβάλλον-2008 και δήλωσε: «η ανθρωπότητα καταναλώνει τους πόρους της Γης με ανησυχητικούς ρυθμούς, πλην όμως ελάχιστοι αντιλαμβάνονται με τι ταχύτητα συντελείται αυτό. Δημιουργούμε περισσότερα απόβλητα απβ όσα μπορούμε να ανακυκλώσουμε ως χρήσιμο πόρο. Χρειάζεται επειγόντως δράση για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και των πολιτικών και για την αντιστροφή των τάσεων αυτών. Η Πράσινη Εβδομάδα προσφέρει στην Επιτροπή και στα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ μια πολύτιμη ευκαιρία, όχι μόνο να εξηγήσουν τις δραστηριότητές τους, αλλά και να αφουγκραστούν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων μερών και να διδαχθούν από την πλούσια εμπειρία τους.»

    Η Πράσινη Εβδομάδα έχει καθιερωθεί τα τελευταία οχτώ χρόνια ως μείζονος σημασίας ετήσιο φόρουμ διαλόγου και ανταλλαγής εμπειρίας και βέλτιστων πρακτικών σε θέματα περιβάλλοντος. Συγκεντρώνει 3.000-4.000 αντιπροσώπους διαφόρων κυβερνητικών βαθμίδων, διεθνών οργανισμών, επιχειρήσεων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, καθώς και της επιστημονικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Απώτερος στόχος της είναι να εξευρεθούν οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι προστασίας του περιβάλλοντος της Ευρώπης και βελτίωσης της κατάστασής του, σήμερα και μελλοντικά. Η συμμετοχή του κοινού στην Πράσινη Εβδομάδα είναι ελεύθερη.

    [04] Στόχος η μείωση των τροχαίων

    Η Ελλάδα κατέχει σταθερά την τελευταία θέση στην οδική ασφάλεια μεταξύ των 15 παλαιότερων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μια από τις τελευταίες θέσεις μεταξύ των μελών της Ε.Ε. των 27, με περίπου 150 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων το χρόνο, τη στιγμή που οι καλύτερες χώρες στην Οδική Ασφάλεια έχουν περίπου 50 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων το χρόνο.

    Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που δόθηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο με θέμα την Οδική Ασφάλεια υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής.

    Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια επικίνδυνη παγίωση του αριθμού των νεκρών σε επίπεδο πάνω από 1600 νεκρούς το χρόνο, μετά από μια μείωση των νεκρών κατά περίπου 20% μεταξύ των ετών 2000-2002, δηλαδή κατά την περίοδο εφαρμογής του πρώτου Στρατηγικού Σχεδίου, σύμφωνα με τον καθηγητή της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ Γιώργο Κανελλαΐδη.

    "Ακούγεται πια μονότονο αλλά δεν παύει να είναι τραγικό. Κάθε χρόνο χιλιάδες συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους ή γίνονται ένα με συντρίμμια από σίδερα και λαμαρίνες στην άσφαλτο. 1605 άνθρωποι το 2007, οι περισσότεροι από αυτούς νέοι, πολλοί μόλις παιδιά" είπε ο κ. Παπούλιας, ενώ συμπλήρωσε πως "στα τελευταία είκοσι χρόνια είναι σαν να έχει χαθεί από το χάρτη μια πόλη σαν τη Βέροια ή σαν να είναι νεκροί και βαριά τραυματίες όλοι οι κάτοικοι μιας πόλης σαν την Πάτρα".

    "Η οδική ασφάλεια πρέπει πια να αντιμετωπιστεί σαν θέμα προσωπικής και εθνικής σημασίας αφού και ο αριθμός των θυμάτων τις τρεις τελευταίες δεκαετίες παραπέμπει σε εθνική τραγωδία" είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ, συγχαίροντας το ΕΜΠ τόσο για τη σημερινή εκδήλωση όσο και για τη συνολική συμβολή του, τόνισε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα της οδικής ασφάλειας με επιμονή.

    "Η ημερίδα πρέπει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα, ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια, συντονισμός, δράση και ευαισθητοποίηση από όλους" είπε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κώστας Χατζηδάκης.

    Το γεγονός ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2007 υπήρξε μείωση των θανατηφόρων τροχαίων της τάξεως του 13% ως αποτέλεσμα του νέου ΚΟΚ, αποτελεί ένα ενθαρρυντικό στοιχείο, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη. Επιπλέον, η απόφαση για τη δημιουργία μιας διυπουργικής συντονιστικής επιτροπής για τα θέματα της οδικής ασφάλειας με όλη την αναγκαία τεχνική και επιστημονική υποστήριξη "για να μπορούμε να έχουμε μια σοβαρή και υπεύθυνη παρακολούθηση σε μόνιμη βάση των προβλημάτων και να μπορούμε να επεμβαίνουμε έγκαιρα κι αποτελεσματικά" είναι άλλο ένα ενθαρρυντικό βήμα για την οδική ασφάλεια, όπως πρόσθεσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών.

    Ολοκληρώνοντας το χαιρετισμό του, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στη συνέχεια σε πρωτοβουλίες πιο κοντά στις "δικές του αρμοδιότητες" όπως είναι η καλύτερη εκπαίδευση των νέων οδηγών για τα θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και η ενημέρωση του πολίτη.

    "Στην Ελλάδα 1.600 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο της ζωή τους. Σε ολόκληρη την Ευρώπη 1,3 εκατομμύρια ατυχήματα στους δρόμους κοστίζουν 40.000 θανάτους και 1,7 εκατομμύρια τραυματίες", είπε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, αναφέροντας στη συνέχεια τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν τα αρμόδια υπουργεία ώστε να σταματήσει ο "Μολώχ της ασφάλτου". Επιπλέον, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι στο πρώτο τετράμηνο του 2008 εμφανίστηκε μείωση των θανάτων από τροχαία της τάξης του 7%, ενώ έχουν μειωθεί και τα πολύνεκρα ατυχήματα.

    "Είναι θλιβερό να βλέπει κανείς που βρίσκεται η Ελλάδα στο θέμα της οδικής ασφάλειας, πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει και μια διάσταση ελπίδας", είπε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος. "Πρέπει να πούμε ότι σε 5 χρόνια από σήμερα, μέχρι το παραμικρότερο σημείο της ελληνικής επικράτειας θα πηγαίνει κανείς με ασφάλεια με το αυτοκίνητό του", συμπλήρωσε ο κ. Ξανθόπουλος.

    "Αυτό το τεχνικό, τεχνολογικό, κοινωνικό, πολιτικό πρόβλημα δε θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορο το ΕΜΠ", είπε ο πρύτανης του ΕΜΠ, καθηγητής Κωνσταντίνος Μουτζούρης χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ενώ τόνισε πως το ίδρυμα επιδεικνύει διαρκώς αύξουσα κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη σε αυτό το κοινωνικό ζήτημα.

    [05] Νέα σημαντική πτώση

    Νέα σημαντική πτώση -που αγγίζει τα 2 δολάρια το βαρέλι- σημείωσε η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές . Η τιμή του πετρελαίου κινείται στα 126 δολάρια το βαρέλι , περίπου 10 δολάρια χαμηλότερα από το ρεκόρ των 135 δολαρίων που είχε φτάσει τον προηγούμενο μήνα. Η καθοδική τροχιά των τιμών σχετίζεται με τις ανησυχίες που διατυπώνονται σε ό,τι αφορά την υποχώρηση της παγκόσμιας ζήτησης και την ενίσχυση του δολαρίου σε σχέση με τα χαμηλά επίπεδα στα οποία είχε βρεθεί.

    Με το πετρέλαιο να βρίσκεται στα ύψη, οι αμερικανικές αρχές υποπτεύονται πλέον ότι κάποιοι χρηματιστές κερδοσκοπούν "χειραγωγώντας" τις τιμές και διέταξαν ήδη ανακρίσεις με στόχο να φρενάρουν την ανοδική πορεία του μαύρου χρυσού στις διεθνείς αγορές.

    Η αμερικανική υπηρεσία ρύθμισης της αγοράς πρώτων υλών (CFTC) ανακοίνωσε ότι έχει δρομολογήσει "ευρεία έρευνα σε εθνικό επίπεδο" από τον περασμένο Δεκέμβριο για την διαφαινόμενη "χειραγώγηση" των τιμών του μαύρου χρυσού .

    Στόχος: Να εξακριβωθεί κατά πόσο οι διάφορες φήμες που κυκλοφορούν χρηματιστηριακοί και πετρελαϊκοί κύκλοι ενισχύουν την άνοδο των τιμών του πετρελαίου,που έχουν διπλασιαστεί σε ένα χρόνο. Η υπηρεσία υποπτεύεται ότι πετρελαικές εταιρίες και οι χρηματιστές εκμεταλλεύονται το σύστημα της προσφοράς για να χειραγωγούν τις τιμές.

    Παράλληλα, το Κογκρέσσο ξεκίνησε σειρά ακροάσεων ,καλώντας τους εκπροσώπους των μεγάλων πετρελαικών εταιριών,αλλά και των ενώσεων προστασίας των καταναλωτών ,όπως επίσης και χρηματιστές όπως ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος ,με στοχο να βρεθεί η άκρη του νήματος για την φρενήρη πορεία του πετρελαίου.

    O Τζορτζ Σόρος σημείωσε μάλιστα ότι η φημολογία έχει συμβάλει σημαντικά στη "φούσκα" του πετρελαίου.

    "Οι Αμερικανοί δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί το βαρέλι έχει αυξηθεί κατά 100% σε ένα χρόνο και κατά 42% από τον Δεκέμβριο...Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει διαφάνεια στην αγορά πετρελαίου.Η Αμερική ανησυχεί πολύ",τόνισε η η γερουσιαστής Μαρία Κάντγουελ μιλώντας στο δίκτυο CNBC.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Γκάλοπ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα USA Today, το 55% των Αμερικανών πιστεύουν ότι λόγω και των αυξήσεων στο πετρέλαιο η οικονομική τους κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε σχέση με πέρυσι.

    Αναλυτές εκτιμούν μάλιστα ότι η αμερικανική κοινή γνώμη έχει πειστεί μετά και στο σκάνδαλο της Enron ότι οι χρηματιστές κερδοσκοπούν με τις τιμές του πετρελαίου ,ρίχνοντας τα βάρη στους πολίτες τους "οποίους περνούν για ηλίθιους",όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο ανεξάρτητος επενδυτής Ελις Εκλαντ.

    Εκτός από το πετρέλαιο,η αμερικανική υπηρεσία ρύθμισης της αγοράς πρώτων υλών (CFTC) διέταξε ήδη ανακρίσεις και για την αγορά βάμβακος και δημητριακών ,οι τιμές των οποίων έχουν αυξηθεί επίσης σε επίπεδα ρεκόρ,πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις σε όλον τον πλανήτη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 4 June 2008 - 6:30:25 UTC