Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Γέφυρα Ανατολής και Δύσης η Ελλάδα"
  • [02] "Καταπολέμηση των μονοπωλίων"
  • [03] Νίκησε και αναμένει
  • [04] Αγωνία για τα Πανεπιστήμια
  • [05] "Οχι στο νόμο πλαίσιο"
  • [06] Επίσκεψη Αλαβάνου στο Ηράκλειο
  • [07] ΛΑ.Ο.Σ.: Προβλήματα στον Πειραιά

  • [01] "Γέφυρα Ανατολής και Δύσης η Ελλάδα"

    Την συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας στην τόνωση και ενίσχυση της οικονομίας επισήμανε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής σε χαιρετισμό που απηύθυνε το απόγευμα, εγκαινιάζοντας την 21η Διεθνή Ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια», στο εκθεσιακό κέντρο στο πρώην ανατολικό αεροδρόμιο του Ελληνικού.

    Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτική της κυβέρνησης για την αποκρατικοποίηση των λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

    Άμεσος στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη στρατηγικών συμμαχιών με παγκόσμιους διαχειριστές, είπε ο κ.Καραμανλής, έτσι ώστε να υπάρξει δυναμική αναβάθμιση και περαιτέρω αξιοποίησή τους. «Βρίσκονται ήδη στη φάση της αξιολόγησης οι προσφορές παγκόσμιων διαχειριστών, που θα αναλάβουν, για προκαθορισμένο χρόνο, τη διαχείριση των εμπορευματικών σταθμών τους. Στόχος είναι να προσελκύσουμε ιδιωτικά κεφάλαια και σύγχρονη τεχνογνωσία. Στόχος είναι να γίνουν τα λιμάνια μας κέντρο μεταφόρτωσης στη Ν.Α. Ευρώπη. Να γίνει η Ελλάδα γέφυρα Ανατολής και Δύσης, σύγχρονο διαμετακομιστικό κέντρο, κόμβος διεθνούς εμπορίου» τόνισε ο κ.Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο βεβαρημένο κλίμα της εποχής λόγω της διεθνούς συγκυρίας και της ενεργειακής και περιβαλλοντικής πρόκλησης, και επισήμανε ότι η ραγδαία άνοδος στις τιμές βασικών αγροτικών προϊόντων και οι αλλεπάλληλες εκρήξεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, επηρεάζουν τις οικονομίες ολόκληρου του κόσμου, αυξάνουν το κόστος παραγωγής και μεταφοράς, τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, συμπιέζουν τους ρυθμούς της ανάπτυξης, την αύξηση των αγροτικών προϊόντων καθώς και την αύξηση του πετρελαίου.

    Ο πρωθυπουργός εξήρε τη συνεισφορά της ναυτιλίας, η οποία μαζί με τον τουρισμό είναι, όπως είπε, οι πιο εξωστρεφείς κλάδοι της ελληνικής οικονομίας.

    «Φέρνουν συνάλλαγμα, γεφυρώνουν το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, δημιουργούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, ενδυναμώνουν την Οικονομία μας και ωφελούν ολόκληρη την κοινωνία» είπε ο κ.Καραμανλής.

    Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο ελληνικός εφοπλισμός διαχειρίζεται το 17% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου, το 20% του παγκόσμιου στόλου σε μεταφορά ξηρού φορτίου και το 23% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι το ναυτιλιακό συνάλλαγμα που εισρέει στη χώρα μας αυξάνεται συνεχώς, και από τα 14 δισ. ευρώ, το 2006, έφτασε στα 17 δισ. ευρώ, το 2007, ενώ έδωσε έμφαση στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την πρωθυπουργό της Μολδαβίας Ζιναΐτα Γκρεσεάνι. Η Μολδαβή πρωθυπουργός βρίσκεται για ιδιωτική επίσκεψη στην Ελλάδα και μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    [02] "Καταπολέμηση των μονοπωλίων"

    Την εφαρμογή των νόμων για την καταπολέμηση των μονοπωλίων και ολιγοπωλίων, καθώς και τη μείωση των τιμών στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ προκειμένου να καταπολεμηθεί η ακρίβεια, ζήτησε από την κυβέρνηση ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Σε δήλωσή του, σε ένα διάλειμμα της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, ο Γ. Παπανδρέου επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το θέμα της ακρίβειας και τόνισε ότι η Ελλάδα μετατρέπεται στην πιο ακριβή χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και μίλησε για κλοπή του λαϊκού εισοδήματος, ενώ οι λίγοι ευημερούν.

    Η χώρα, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και επέρριψε γι΄ αυτό τις ευθύνες στην κυβέρνηση, η οποία, όπως τόνισε, αδρανεί, ανέχεται και κλείνει τα μάτια σε συγκεκριμένα συμφέροντα. Ανομία και ασυδοσία χαρακτηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία ούτε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους ενεργοποιεί, ούτε επιβάλλει χρηστούς κανόνες στην αγορά, είπε.

    Δεν αρκούν τα παρακάλια στους επιχειρηματίες, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και αναφερόμενος στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει δυναμικές παρεμβάσεις για να μειωθούν οι τιμές στα βασικά καταναλωτικά αγαθά.

    Οπως τόνισε επίσης ο κ. Παπανδρέου, οι μειώσεις τιμών που ανακοινώθηκαν από ορισμένες επιχειρήσεις δείχνουν ότι υπάρχουν περιθώρια, αλλά η κυβέρνηση δεν θέλει να το αντιληφθεί.

    Συνάντηση με Πρυτάνεις

    Νωρίτερα ο κ.Παπανδρέου συναντήθηκε με το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, το οποίο αποτελείται από τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων Κρήτης Ιωακείμ Γρυσπολάκη, Πελοποννήσου Κωνσταντίνο Δημόπουλο και Κομοτηνής Κωνσταντίνο Σιμόπουλο.

    "Ζούμε αυτές τις μέρες μια μεγάλη κρίση στον ελληνικό Πανεπιστήμιο. Η κυβέρνηση έχει ευθύνες γιατί έχει εξορίσει το δημόσιο Πανεπιστήμιο από τις πολιτικές της, τις προτεραιότητές της και την χρηματοδότηση της, ενώ από την άλλη μειοψηφίες με την αντιδημοκρατική τους συμπεριφορά επιχειρούν να εξορίσουν την δημοκρατία από το Πανεπιστήμιο" δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά την συνάντηση.

    "Το ΠΑΣΟΚ θέλει ένα Πανεπιστήμιο, ελεύθερο, δημοκρατικό, αυτοδιοίκητο και αξιοκρατικό. Ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο που χρηματοδοτείται σωστά και δίνει ίσες δυνατότητες πρόσβασης σε όλους. Ένα Πανεπιστήμιο αξιώσεων και αξιών και φυσικά ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό" υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι "καλούμε την πανεπιστημιακή κοινότητα να διαφυλάξει αυτό το όραμα για το Πανεπιστήμιο, να παλαίψει γι' αυτό το δημόσιο πανεπιστήμιο και σε αυτόν τον αγώνα θα μας βρούν δίπλα τους".

    "Εχει έλθει η ώρα της ευθύνης για όλους" τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    "Εξαιρετικά γόνιμο" χαρακτήρισε τον διάλογο με τον κ. Παπανδρέου, ο κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, αντιπρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και προεδρεύων της Συνόδου των πρυτάνεων, τονίζοντας ότι "εξηγήσαμε στον κ. Παπανδρέου πως έχουμε φθάσει στο σημείο "μηδέν" και πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες από όλα τα κόμματα".

    Ο κ. Καραμπίνης είπε ότι οι πρωτοβουλίες πρέπει να είναι στην κατεύθυνση εξόδου από την κρίση "που μαστίζει τα πανεπιστήμια", περιχαράκωσης του δημοσίου πανεπιστημίου μέσω διαδικασιών χρηματοδότησης, αυτονόμης ανάπτυξης και αυτοδιοίκητου.

    "Παράλληλα πρέπει να απομονώσουμε τις ισχνές μειοψηφίες οι οποίες με την πρακτική τους κάθε μέρα που περνά, απαξιώνουν το δημόσιο πανεπιστήμιο και εμμέσως πλην σαφώς εξυπηρετούν συμφέροντα πέρα και έξω από την ελληνική Παιδεία" είπε ο κ. Καραμπίνης.

    Ιδιαίτερα οξύς στις δηλώσεις του ήταν ο κ. Ιωακείμ Γρυσπολάκης, πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης και επίσης προεδρεύων της Συνόδου των πρυτάνεων, λέγοντας πως "το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι έρμαιο και βορά, αυτήν την στιγμή, στις ομάδες κρούσης της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και όχι μόνο, οι οποίες λυμαίνονται το δημόσιο πανεπιστήμιο και θέλουν να επιβάλλουν τις απόψεις τους".

    Ο κ. Γρυσπολάκης είπε ότι "ευθέως τις παρομοιάζω (τις προαναφερθείσες ομάδες) με τους αυτόκλητους σωτήρες που στις 21 Απριλίου 1967 θέλησαν να σώσουν, δήθεν, την δημοκρατία. Ετσι και αυτοί τώρα θέλουν δήθεν να σώσουν το δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά στην πραγματικότητα το καταστρέφουν" και πρόσθεσε ότι την άποψή του την εξέφρασε στον κ. Παπανδρέου, όπως και παλαιότερα στον υπουργό Παιδείας, Ευριπίδη Στυλιανίδη.

    Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κάλεσε σε "ουσιαστική αντίδραση" τον πολιτικό κόσμο, τους κοινωνικούς φορείς και τα κόμματα, "διαφοροποιώντας το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει αυτή την στιγμή, διότι το δημόσιο πανεπιστήμιο έχει να παίξει τον αναπτυξιακό ρόλο που είναι αναντικατάστατος".

    Ερωτηθείς για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο κ. Γρυσπολάκης είπε ότι "δεν μας αφορούν αυτήν την στιγμή τα ιδιωτικά, διότι το δημόσιο πανεπιστήμιο υπηρετούμε και αυτό θα παίξει τον αναπτυξιακό ρόλο στην κοινωνία. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια τι είναι, πότε θα έλθουν, αν θα έλθουν και τι θα κάνουν είναι κάτι άγνωστο και ας μην ασχολούμαστε με αυτά".

    [03] Νίκησε και αναμένει

    «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να πάρει βουλευτική έδρα με παράνομο και αντιδημοκρατικό τρόπο, γεμίζοντας τις κάλπες και σε αντιδιαστολή με αυτούς που κέρδισαν τις έδρες τους μαχόμενοι με τα προγράμματά τους και επεξεργαζόμενοι προτάσεις. Δεν θα συμβεί. Θα ήθελα να στείλω το μήνυμα ότι δεν σκοπεύω να σχηματίσω νέα Κυβέρνηση μέχρι να βεβαιωθώ ότι οι πολίτες εξέφρασαν ελεύθερα την θέλησή τους στο 100% των εκλογικών τμημάτων της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και ειδικότερα ότι το νέο Κοινοβούλιο θα εκπροσωπεί πλήρως την θέληση των πολιτών και όχι τη θέληση κάποιων εγκληματικών ομάδων οι οποίες γέμισαν με το ζόρι τις κάλπες. Δεν θα σχηματίσω νέα Κυβέρνηση όσο δεν είμαι βέβαιος ότι δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές έχουν διεξαχθεί σε αυτό το 1%-2% των εκλογικών τμημάτων. Για μένα η θέληση των πολιτών είναι ιερή, αποτελεί υποχρέωση και ευθύνη. Η Δημοκρατία και η ελευθερία αποτελούν την προϋπόθεση για όλα τα υπόλοιπα σε μια κοινωνία», δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ «ΜΙΑ»ο απερχόμενος πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι γενικά οι εκλογές ήταν δίκαιες και δημοκρατικές και στο περίπου 98% των εκλογικών τμημάτων υπήρξε γνήσια γιορτή για τη δημοκρατία. «Παρόλα αυτά», συνέχισε, «ανωμαλίες κατεγράφησαν την ημέρα των εκλογών σε 1% ή 2% των εκλογικών τμημάτων, σύμφωνα με την Κρατική Εκλογική Επιτροπή. Λυπάμαι σχετικά με όλα τα περιστατικά και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν χθες. Όποιος προσπάθησε να δημιουργήσει προβλήματα χθες δεν ενδιαφέρεται για τη Μακεδονία», ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι.

    Επεισόδια κατά την εκλογική διαδικασία

    Βίαια επεισόδια αλλά και υποψίες για νοθεία σημάδεψαν τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην ΠΓΔΜ, όπου ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν. Λόγω επεισοδίων σταμάτησε η ψηφοφορία σε 22 εκλογικά τμήματα. Η ψηφοφορία σε αυτά τα τμήματα θα επαναληφθεί.

    Οι ταραχές σημειώθηκαν κυρίως σε περιοχές όπου κατοικούν Αλβανοί.

    Η εφορευτική επιτροπή ανακοίνωσε ότι παρατηρήθηκαν παρατυπίες και υπάρχουν υπόνοιες για νοθεία αφού διαπιστώθηκε ότι ορισμένες κάλπες ήταν σπασμένες ή έλειπαν ενώ είχε κλαπεί σε εκλογικό υλικό.

    Η κρατική εκλογική επιτροπή της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι με καταμετρημένες τις ψήφους στο 98,49% των εκλογικών τμημάτων, ο συνασπισμός "Για Καλύτερη Μακεδονία", του οποίου ηγείται το κόμμα VMRO-DPMNE του απερχόμενου πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι λαμβάνει ποσοστό 46,89%.

    Έπεται ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης "Ήλιος-Συνασπισμός για την Ευρώπη", του οποίου ηγείται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" (SDSM) της Ραντμίλα Σεκερίνσκα, με ποσοστό 22,70%. Τρίτη έρχεται η "Ένωση για τη Δημοκρατική Ένταξη" (DUI) του Αλί Αχμέτι με 10,76% και ακολουθεί το συγκυβερνών "Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών" (DPA) του Μέντουχ Θάτσι, με 9,89%.

    Σύμφωνα με στελέχη του κόμματος του κ. Γκρούεφσκι, ο συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE κατακτά άνω των 60 εδρών από τις 120 που αριθμεί συνολικά η Βουλή. Η κρατική εκλογική επιτροπή δεν έχει αποφανθεί ακόμη επί των εδρών.

    Το ποσοστό συμμετοχής στις χθεσινές εκλογές ανήλθε στο 58,5%.

    Δηλώσεις Γ. Κουμουτσάκου, Θ.Ρουσόπουλου

    "Η Ελλάδα, όλο αυτό το διάστημα παρακολουθεί και αξιολογεί με ιδιαίτερη προσοχή και προβληματισμό τις εξελίξεις στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Απέφυγε να εμπλακεί στη λογική δηλώσεων ακραίου πολλές φορές εθνικισμού που υιοθετήθηκε κατά την προεκλογική περίοδο στη γειτονική χώρα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γ. Κουμουτσάκος για τις χθεσινές εκλογές στην ΠΓΔΜ και πρόσθεσε:

    "Συμμεριζόμαστε τις διαπιστώσεις της διεθνούς κοινότητας για τα επεισόδια, τις ανωμαλίες και, τελικά, για το δημοκρατικό έλλειμμα που σημάδεψε την διεξαγωγή των χθεσινών εκλογών.

    Από κει και πέρα, η Ελλάδα αναμένει τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης που θα έχει σχηματισθεί στα Σκόπια, προκειμένου να επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας προς όφελος της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή".

    Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ.Ρουσόπουλος κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των εκλογών στην ΠΓΔΜ και αν αυτό θα επηρεάσει τις διαβουλεύσεις για την επίλυσης του θέματος της ονομασίας, δήλωσε ότι μένει στη δήλωση του εκπροσώπου του κ. Κουμουτσάκου.

    Μετά από άλλη ερώτηση σχετικά με τα επεισόδια στη γειτονική χώρα, ο κ. Ρουσόπουλος εξέφρασε την ευχή να μην έχουμε τέτοιου είδους φαινόμενα κατ' επανάληψη και πρόσθεσε πως αρμοδιότεροι να απαντήσουν αν ανησυχούν είναι οι κάτοικοι και οι αρχές της ΠΓΔΜ.

    Α. Λοβέρδος

    "Η Ελλάδα πάντα εγγυήθηκε και θα συνεχίσει να εγγυάται την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της ΠΓΔΜ. Η Ελλάδα επιθυμεί να υπάρξει κυβέρνηση έγκυρη και ήρεμη από εσωτερικά προβλήματα, αξιόπιστος διεθνής συνομιλητής,ώστε να ευρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει τις μεταξύ μας σχέσεις", δήλωσε ο πολιτικός εκπρόσωπος εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.

    "Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες, είναι μέρες που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στα Σκόπια, ώστε να έχουμε το συνομιλητή που απαιτούν οι περιστάσεις", πρόσθεσε ο Α. Λοβέρδος.

    Γ. Καρατζαφέρης

    Δημιουργούνται οι συνθήκες για να μπορέσει η Ελλάδα να επιβάλλει την άποψή της, δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης αναφερόμενος στις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ.

    Η δική μου θέση σε σχέση με τα Σκόπια είπε, είναι μία. Να πάρουν όποιο όνομα θέλουν, αλλά ουδέποτε η Ελλάδα να τους επιτρέψει να μπουν σε οποιοδήποτε Οργανισμό συμμετέχει η ίδια με όνομα ή παράγωγο που θα περιέχει τη λέξη Μακεδονία.

    Ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε, ότι υπάρχει προηγούμενο με τη Μ. Βρετανία, όπου σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ντε Γκόλ δεν επέτρεψε να μπουν με αυτό το όνομα, αλλά μπήκαν στην τότε ΕΟΚ με το όνομα Ηνωμένο Βασίλειο.

    Ιστορικά προηγούμενα υπάρχουν, βούληση δεν ξέρω αν υπάρχει από ελληνικής πλευράς, κατέληξε ο κ. Καρατζαφέρης.

    ΕΕ: Επανάληψη των εκλογών

    Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Όλι Ρεν τηλεφώνησε στον απερχόμενο πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι για να εκφράσει την ανησυχία του μετά τα βίαια επεισόδια που στιγμάτισαν τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, δήλωσε η εκπρόσωπός του.

    "Εξέφρασε την ανησυχία του αναφορικά με την κατάσταση μιλώντας τηλεφωνικά στον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι", είπε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων η Κριστίνα Νάγκι.

    Η ίδια επιβεβαίωσε επίσης πως νέες εκλογές θα οργανωθουν στα εκλογικά τμήματα όπου σημειώθηκαν επεισόδια, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση στην ΠΓΔΜ. "Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε" γι' αυτό στον κ.Ρεν, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

    Η Νάγκι δήλωσε ακόμη πως η Επιτροπή περιμένει τώρα τη δημοσίευση της έκθεσης των διεθνών παρατηρητών του ΟΑΣΕ σχετικά με τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για να αποκτήσει μια πλήρη εικόνα.

    Η εκπρόσωπος αρνήθηκε να προβεί σε "εικασίες" σχετικά με τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι βιαιότητες της Κυριακής όσον αφορά τη σύσταση που πρόκειται να κάνει στο τέλος του χρόου η Επιτροπή της ΕΕ σχετικά με την έναρξη ή μη διαπραγματεύσεων με προοπτική την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ. Η εκπρόσωπος επανέλαβε μόνο πως η διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών περιλαμβάνεται στα ουσιώδη κριτήρια που οφείλει να εκπληροί η χώρα.

    Τα Σκόπια είναι υποψήφια για ένταξη από το Δεκέμβριο του 2005.

    Την επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας στα εκλογικά τμήματα όπου σημειώθηκαν επεισόδια είχε ζητήσει ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική, Χαβιέρ Σολάνα

    "Ο κ. Σολάνα κάνει έκκληση για ηρεμία και ζητά να οργανωθούν νέες εκλογές στα εκλογικά τμήματα όπου σημειώθηκαν ταραχές ή επεισόδια", ανέφερε η εκπρόσωπος του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

    Όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Σολάνα εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των εκλογών.

    "Παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση και είναι σε επαφή με όλες τις πλευρές", πρόσθεσε η εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας, απευθυνόμενη στις αρχές των Σκοπίων, ότι ο υπατος εκπρόσωπος αναμένει "να βελτιωθεί η κατάσταση" στην περιοχή.

    Καταδικάζουν τα επεισόδια

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι διπλωματικές αντιπροσωπείες πολλών δυτικών χωρών εξέφρασαν τη λύπη τους για τα βίαια επεισόδια.

    "Δυστυχώς είχαμε σοβαρά επεισόδια, με χρήση πυροβόλων όπλων. Καταδικάζω αυτά τα επεισόδια και θέλω να εκφράσω την πεποίθησή μου ότι θα καταφέρουμε να εκτονώσουμε την κατάσταση και να ολοκληρώουμε αυτήν την ημέρα της ψηφοφορίας όπως αξίζει σε μια δημοκρατική χώρα", τόνισε ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

    Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τις ταραχές που σημάδεψαν τις βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ. "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ιδιαίτερα ανήσυχη από τη χρήση βίας κατά τη διάρκεια των εκλογών στη χώρα", αναφέρεται σε ανακοίνωση που διάβασε μία εκπρόσωπός της. "Ζητούμε να επικρατήσει ηρεμία και αυτοσυγκράτηση και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις από κοντά", πρόσθεσε.

    Ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ, Ερβάν Φουέρ, εκτίμησε από την πλευρά του ότι "η βία και ο εκφοβισμός δεν έχουν θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία" και πρόσθεσε ότι τα επεισόδια αποτελούν "πηγή ανησυχίας". "Ζητούμε να διασφαλιστούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στους πολίτες να ψηφίσουν ελεύθερα", τόνισε.

    Τα επεισόδια καταδίκασε και πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα. Ο κ. Μπερίσα δήλωσε πως είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τους προέδρους και των δύο αλβανικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ (DPA και DUI) και εξέφρασε την πεποίθηση πως τόσο οι αρμόδιες εκλογικές αρχές στη χώρα όσο και οι διεθνείς παρατηρητές θα προβούν στις κατάλληλες συστάσεις προκειμένου κάθε πολίτης να μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τη βούλησή του.

    Οι πρεσβευτές της Γαλλίας και της Βρετανίας, Μπερνάρ Βαλερό και Άντριου Κι καταδίκασαν επίσης τα επεισόδια.

    Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, χαρακτήρισε ως μεμονωμένα τα επεισόδια και σημείωσε ότι έγιναν σε περιοχές οι οποίες ως επί το πλείστον κατοικούνται από Αλβανούς.

    «Τα επεισόδια που σημειώθηκαν είναι σε μικρό τμήμα της χώρας. Δεν πρόκειται για μαζικά επεισόδια. Στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας έχουμε τίμιες και δημοκρατικές εκλογές. Μόνο στο βορειοδυτικό τμήμα, όπου ζουν κυρίως πολίτες αλβανικής εθνικής καταγωγής, σημειώθηκαν κάποια επεισόδια και παρατυπίες», ανέφερε Νίκολα Γκρούεφσκι μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στα Σκόπια.

    Αντίθετα, την απογοήτευσή της για όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα εξέφρασε με δηλώσεις της η αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ράντμιλα Σεκερίνσκα. «Οι θεσμοί δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τη βία. Αντίθετα, υποκίνησαν και επέτρεψαν τη βία», δήλωσε η κα Σεκερίνσκα μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος στα Σκόπια.

    Η αλβανική Ένωση για τη Δημοκρατική Ένταξη (DUI) του Αλί Αχμέτι απείλησε ότι δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών στις περιοχές όπου σημειώθηκαν επεισόδια.

    "Η εκλογική διαδικασία υπολείπεται πολύ όλων των καθιερωμένων κριτηρίων (...) και δεν θα αναγνωρίσουμε τα αποτελέσματα", δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Ιζέτ Μετζίτι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Τέτοβο.

    [04] Αγωνία για τα Πανεπιστήμια

    Κραυγή αγωνίας για την κατάσταση στα πανεπιστήμια εξέφρασαν οι πρυτανικές αρχές πέντε πανεπιστημίων, ενω παράλληλα καταδίκασαν απερίφραστα τα τελευταία γεγονότα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά ιδρύματα και ιδιαίτερα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

    Οι πρυτάνεις του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και των Πανεπιστημίων Κρήτης, Θεσσαλίας, Ιονίου και Πατρών επισημαίνουν την τραγική κατάσταση που βρίσκονται τα Ιδρύματα.

    Ενδεικτικά είναι τα όσα γράφουν οι πρυτανικές αρχές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών:

    «Το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο» τονίζεται «δέχεται τον τελευταίο καιρό συνεχείς επιθέσεις που οδηγούν στην υποβάθμιση και απαξίωσή του ενώ όλο και πιο έντονα εκφράζεται η ανησυχία και η αγωνία της ελληνικής κοινωνίας για το μέλλον του. Είναι χρέος της πανεπιστημιακής κοινότητας κατ΄αρχήν, αλλά και του πολιτικού κόσμου και όλων των κοινωνικών φορέων να προστατεύσουν την αξιοπρέπεια και τις ακαδημαϊκές αξίες του δημόσιου πανεπιστημίου».

    Στο μεταξύ, εξιτήριο πήρε το Σάββατο ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθηγητής Αναστάσιος Μάνθος, καθώς και οι δύο υπάλληλοι του ΑΠΘ.

    Ο κ.Μάνθος ο οποίος νοσηλευόταν από την προηγούμενη Τετάρτη στην Ββ Νευρολογική Κλινική του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, έπειτα από τον τραυματισμό του, στη διάρκεια εκτρόπων, κατά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ, θα πρέπει να παραμείνει εκτός οποιασδήποτε δραστηριότητας για δύο ακόμα ημέρες, ενώ η υγεία του εκτιμάται ότι θα αποκατασταθεί πλήρως μετά από τρεις εβδομάδες, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Δημήτρης Γάκης. «Παρουσιάζει μία δυσκαμψία στον αυχένα, λόγω της κάκωσης που υπέστη και αμνησία περί τα όσα συνέβησαν και προκάλεσαν τον τραυματισμό του», ανέφερε ο κ.Γάκης.

    Σύμφωνα με τον διοικητή του ΑΧΕΠΑ η κάκωση στον αυχένα ενδέχεται να προκλήθηκε από χτύπημα με αμβλύ αντικείμενο, κάτι όμως που δεν μπόρεσε να διαπιστωθεί, καθώς ο ασθενής δεν θέλησε να υποβληθεί σε ιατροδικαστική εξέταση.

    Βελτιούμενη χαρακτηρίζεται και η κατάσταση της υγείας των δύο υπαλλήλων του ΑΠΘ που ξυλοκοπήθηκαν τα ξημερώματα Παρασκευής.

    Ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την επίθεση στους δύο υπαλλήλους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «τέτοια βαρβαρότητα δεν έχω ξαναδεί».

    Στο μεταξύ το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου του Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ, σε έκτακτη συνεδρίαση του την Παρασκευή, εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο καταγγέλλει τη χρήση βίας κατά των δύο υπαλλήλων και ζητεί από την Πολιτεία να προστατεύσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ασφαλούς εργασίας.

    Ευρ. Στυλιανίδης: Η δημοκρατία θα κυριαρχήσει

    Τους δύο ιδιωτικούς υπαλλήλους φύλαξης του ΑΠΘ, που δέχτηκαν βίαιη επίθεση από κουκουλοφόρους και τον πρύτανη του ΑΠΘ είχε επισκεφθεί στο νοσοκομείο ο υπουργός Παιδείας Ευρυπίδης Στυλιανίδης.

    Ο υπουργός συνομίλησε με τους δύο υπαλλήλους για τις συνθήκες του ξυλοδαρμού τους, ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας τους και εξέφρασε τη λύπη του για τα επεισόδια.

    «Αυτό που συνέβη και εναντίον του εκλεγμένου πρύτανη του ΑΠΘ και εναντίον των εργαζομένων οι οποίοι βγάζουν τίμια το ψωμί τους δουλεύοντας σε αυτό το πανεπιστήμιο είναι απαράδεκτο και καταδικάζεται από το σύνολο της κοινωνίας και των πολιτικών δυνάμεων», τόνισε ο υπουργός και συνέχισε:

    «Ως επίσημη Πολιτεία, ως κυβέρνηση, ένα πράγμα έχω να πω: η βία θα νικηθεί. Η δημοκρατία θα κυριαρχήσει στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να προστατέψουμε και την ποιότητά τους αλλά και την ακτινοβολία τους. Δεν επιτρέπεται η δημόσια ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας να προσδιορίζεται από τέτοια απαράδεκτα φαινόμενα. Είναι θέμα δημοκρατικής συνείδησης όλων. Και το ευχάριστο, που προκύπτει μέσα από αυτή την αναταραχή, είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών αλλά και των καθηγητών, το σύνολο πιστεύω της κοινωνίας, καταδικάζει τα φαινόμενα βίας και μπαίνει μπροστά στην εφαρμογή μιας σύγχρονης μεταρρυθμιστικής πολιτικής».

    [05] "Οχι στο νόμο πλαίσιο"

    Με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Φυλάκων Σχολικών Κτηρίων Ελλάδος θα συναντηθεί αύριο το μεσημέρι η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στην έδρα της ΚΚΕ του κόμματος στον Περισσό.

    Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα γίνουν «ο μοχλός της πιο άκρατης, ανεξέλεγκτης υποταγής των δημόσιων πανεπιστημίων», τόνισε η κα Παπαρήγα μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης προς των πρωθυπουργό.

    «Είναι εξαιρετικά βίαιη η πολιτική της κυβέρνησης και έχει βίαιο περιεχόμενο» υπογράμμισε η γγ του ΚΚΕ και συμπλήρωσε ότι «οι τυχοδιωκτικές ενέργειες που γίνονται στα δημόσια πανεπιστήμια είναι βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης και αυτός ο τυχοδιωκτικός πολιτισμός καταδικάζεται από το ΚΚΕ».

    Η κα Παπαρήγα, εξέφρασε την κάθετη αντίθεση του κόμματος της για το νόμο πλαίσιο, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα της έχει κάθε δικαίωμα να παλεύει για να δημιουργήσει στην πράξη τις προϋποθέσεις ώστε να μην εφαρμοστεί να ακυρωθεί και να μείνει ανενεργός.

    «Καλούμε τον ελληνικό λαό σε συνειδητή απειθαρχία, μέσα όμως από διαδικασίες πειθούς. Αξιολογήσαμε την αξιολόγηση σας και την απορρίπτουμε γιατί είναι ένα εργαλείο που προωθεί τον οικονομικό εκβιασμό των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και την υποταγή τους πλήρως στην διαπάλη του ανταγωνισμού και των μονοπωλίων», σημείωσε η κα Παπαρήγα.

    Έμφαση έδωσε η γγ του ΚΚΕ και στο τρόπο που γίνονται οι φοιτητικές εκλογές, καλώντας όλα τα κόμματα να πάρουν θέση ώστε, όπως είπε, να σταματήσει «αυτή η απαράδεκτη εκφυλιστική διαδικασία για την οποία όλοι έχουν ευθύνη».

    [06] Επίσκεψη Αλαβάνου στο Ηράκλειο

    Τριήμερη επίσκεψη στο Ηράκλειο της Κρήτης πραγματοποιεί από σήμερα Δευτέρα έως και την Τετάρτη ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

    Ως εμπνευστές και πρωταγωνιστές μιας οργανωμένης προβοκάτσιας ενάντια στα δημόσια πανεπιστήμια, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ , μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης προς των πρωθυπουργό, και τόνισε ότι σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει μεγάλη σύγκρουση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά το φοιτητικό εκπαιδευτικό κίνημα.

    «Κατανοώ ότι είχατε μόνο επαίνους για το ΚΚΕ και τις χειρότερες συκοφαντίες προς το ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο κ. Αλαβάνος, ενώ πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό και επικαλούμενος σειρά δηλώσεων τόσο του ίδιου όσο και των υπουργών του. «Σας καταγγέλλω ότι εμπνευστήκατε, και είστε οι πρωταγωνιστές μιας οργανωμένης προβοκάτσιας ενάντια στο δημόσιο πανεπίστημιο»,

    Ο κ. Αλαβάνος χαρακτήρισε συνταγματική εκτροπή την υποχρέωση των πανεπιστημίων να καταθέτουν 4ετή προγραμματισμό για την χρηματοδότηση τους, ενώ τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχεται μαθήματα δημοκρατίας.

    «Δεν έκλεψε κανείς από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ κάλπες, όπως έκανε το στέλεχος της ΟΝΝΕΔ, δεν υπάρχει κανείς να είναι με μαγκούρες όπως έγινε στο πανεπιστήμιο του Πειραιά πάλι με στέλεχος της παράταξης σας. Εσείς δημιουργήσατε τα επεισόδια τα οποία είναι έξω από τη δική μας κουλτούρα και τις αξίες», υπογράμμισε ο κ Αλαβάνος και τόνισε:

    «Μας είπατε ότι είμαστε προστάτες των κουκουλοφόρων. Όταν ο υπουργός σας ο κ Πολύδωρας έλεγε ότι είναι έκνομος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τα συγκαλύπτατε. Πρέπει να ζητήσετε συγνώμη κε πρωθυπουργέ για αυτό που έγινε και να δηλώσετε με σαφήνεια το σεβασμό σας προς το σύνταγμα και ότι η συνθήκη της ΕΕ αναθέτει το θέμα οργάνωσης των ελεύθερων κέντρων σπουδών στις χώρες μέλη της».

    Αναφερόμενος στο νόμο-πλαίσιο, ο κ.Αλαβάνος είπε «προειδοποιούμε ότι είναι ανεφάρμοστος" και κάλεσε την κυβέρνηση να δεχτεί τις ρυθμίσεις που προτείνουν οι Σύγκλητοι των Πανεπιστημίων.

    [07] ΛΑ.Ο.Σ.: Προβλήματα στον Πειραιά

    Συνάντηση με το δήμαρχο Πειραιά Παναγιώτη Φασούλα είχε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, στα γραφεία του κόμματος.

    Αντικείμενο της συνάντησης ήταν τα προβλήματα του Πειραιά.

    Μετά το πέρας της συνάντησης ο δήμαρχος του Πειραιά Π. Φασούλας είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Καρατζαφέρη για τα προβλήματα της πόλης του και είπε, ότι πρόθεσή του είναι να συναντηθεί και με άλλους πολιτικούς αρχηγούς για το τεράστιο πρόβλημα του Δήμου Πειραιά, το οποίο οφείλεται όπως είπε, σε τοκοχρεωλύσια της προηγούμενης δημαρχιακής περιόδου.

    "Ο πρόεδρος μας άκουσε, πρότεινε λύσεις και είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον και γνώση για τα προβλήματα του Πειραιά και ελπίζω ότι μετά την ολοκλήρωση των επαφών μου με τους άλλους αρχηγούς, θα βρούμε λύση στο τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον Πειραιά, όχι από εμάς ,αλλά εμείς καλούμαστε να λύσουμε το πρόβλημα".

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει ριμπάουντ από το δήμαρχο του Πειραιά και τους αγώνες που δίνει για να βάλει σε μια τάξη τα οικονομικά του δήμου.

    "Εγώ θα προσπαθήσω να κερδίσω ένα σύντομο τάιμ-άουτ για να δοθεί η ευκαιρία στο δήμαρχο να βάλει ένα τρίποντο στην κεντρική εξουσία, η οποία αρνείται πεισμόνως να δει τα θέματα που είναι κυρίαρχα, κομβικά και άμεσα για το πρώτο λιμάνι της χώρας,'' είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Τέλος, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον κ. Φασούλα και πρόσθεσε ότι θα προσπαθήσει μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο για να βρεθεί λύση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 June 2008 - 20:17:20 UTC