Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΓΔΜ: Επανάληψη της ψηφοφορίας σε 22 τμήματα
  • [02] Εγκαινιάζει τα "Ποσειδώνια" ο πρωθυπουργός
  • [03] Αγωνία για τα Πανεπιστήμια

  • [01] ΠΓΔΜ: Επανάληψη της ψηφοφορίας σε 22 τμήματα

    Βίαια επεισόδια αλλά και υποψίες για νοθεία σημάδεψαν τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην ΠΓΔΜ, όπου ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, άλλοι εννέα τραυματίστηκαν. Λόγω επεισοδίων σταμάτησε η ψηφοφορία σε 22 εκλογικά τμήματα. Η ψηφοφορία σε αυτά τα τμήματα θα επαναληφθεί.

    Η εφορευτική επιτροπή ανακοίνωσε ότι παρατηρήθηκαν παρατυπίες και υπάρχουν υπόνοιες για νοθεία αφού διαπιστώθηκε ότι ορισμένες κάλπες ήταν σπασμένες ή έλειπαν ενώ είχε κλαπεί σε εκλογικό υλικό.

    Η κρατική εκλογική επιτροπή της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι με καταμετρημένες τις ψήφους στο 98,49% των εκλογικών τμημάτων, ο συνασπισμός "Για Καλύτερη Μακεδονία", του οποίου ηγείται το κόμμα VMRO-DPMNE του απερχόμενου πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι λαμβάνει ποσοστό 46,89%.

    Έπεται ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης "Ήλιος-Συνασπισμός για την Ευρώπη", του οποίου ηγείται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" (SDSM) της Ραντμίλα Σεκερίνσκα, με ποσοστό 22,70%. Τρίτη έρχεται η "Ένωση για τη Δημοκρατική Ένταξη" (DUI) του Αλί Αχμέτι με 10,76% και ακολουθεί το συγκυβερνών "Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών" (DPA) του Μέντουχ Θάτσι, με 9,89%.

    Σύμφωνα με στελέχη του κόμματος του κ. Γκρούεφσκι, ο συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE κατακτά άνω των 60 εδρών από τις 120 που αριθμεί συνολικά η Βουλή. Η κρατική εκλογική επιτροπή δεν έχει αποφανθεί ακόμη επί των εδρών.

    Το ποσοστό συμμετοχής στις χθεσινές εκλογές ανήλθε στο 58,5%.

    Δήλωση Γ. Κουμουτσάκου

    "Η Ελλάδα, όλο αυτό το διάστημα παρακολουθεί και αξιολογεί με ιδιαίτερη προσοχή και προβληματισμό τις εξελίξεις στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Απέφυγε να εμπλακεί στη λογική δηλώσεων ακραίου πολλές φορές εθνικισμού που υιοθετήθηκε κατά την προεκλογική περίοδο στη γειτονική χώρα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γ. Κουμουτσάκος για τις χθεσινές εκλογές στην ΠΓΔΜ και πρόσθεσε:

    "Συμμεριζόμαστε τις διαπιστώσεις της διεθνούς κοινότητας για τα επεισόδια, τις ανωμαλίες και, τελικά, για το δημοκρατικό έλλειμμα που σημάδεψε την διεξαγωγή των χθεσινών εκλογών.

    Από κει και πέρα, η Ελλάδα αναμένει τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης που θα έχει σχηματισθεί στα Σκόπια, προκειμένου να επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας προς όφελος της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή".

    ΕΕ: Επανάληψη των εκλογών

    Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Όλι Ρεν τηλεφώνησε στον απερχόμενο πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι για να εκφράσει την ανησυχία του μετά τα βίαια επεισόδια που στιγμάτισαν τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, δήλωσε η εκπρόσωπός του.

    "Εξέφρασε την ανησυχία του αναφορικά με την κατάσταση μιλώντας τηλεφωνικά στον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι", είπε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων η Κριστίνα Νάγκι.

    Η ίδια επιβεβαίωσε επίσης πως νέες εκλογές θα οργανωθουν στα εκλογικά τμήματα όπου σημειώθηκαν επεισόδια, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση στην ΠΓΔΜ. "Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε" γι' αυτό στον κ.Ρεν, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

    Η Νάγκι δήλωσε ακόμη πως η Επιτροπή περιμένει τώρα τη δημοσίευση της έκθεσης των διεθνών παρατηρητών του ΟΑΣΕ σχετικά με τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για να αποκτήσει μια πλήρη εικόνα.

    Η εκπρόσωπος αρνήθηκε να προβεί σε "εικασίες" σχετικά με τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι βιαιότητες της Κυριακής όσον αφορά τη σύσταση που πρόκειται να κάνει στο τέλος του χρόου η Επιτροπή της ΕΕ σχετικά με την έναρξη ή μη διαπραγματεύσεων με προοπτική την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ. Η εκπρόσωπος επανέλαβε μόνο πως η διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών περιλαμβάνεται στα ουσιώδη κριτήρια που οφείλει να εκπληροί η χώρα.

    Τα Σκόπια είναι υποψήφια για ένταξη από το Δεκέμβριο του 2005.

    Την επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας στα εκλογικά τμήματα όπου σημειώθηκαν επεισόδια είχε ζητήσει ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική, Χαβιέρ Σολάνα

    "Ο κ. Σολάνα κάνει έκκληση για ηρεμία και ζητά να οργανωθούν νέες εκλογές στα εκλογικά τμήματα όπου σημειώθηκαν ταραχές ή επεισόδια", ανέφερε η εκπρόσωπος του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

    Όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Σολάνα εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των εκλογών.

    "Παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση και είναι σε επαφή με όλες τις πλευρές", πρόσθεσε η εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας, απευθυνόμενη στις αρχές των Σκοπίων, ότι ο υπατος εκπρόσωπος αναμένει "να βελτιωθεί η κατάσταση" στην περιοχή.

    Καταδικάζουν τα επεισόδια

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι διπλωματικές αντιπροσωπείες πολλών δυτικών χωρών εξέφρασαν τη λύπη τους για τα βίαια επεισόδια.

    "Δυστυχώς είχαμε σοβαρά επεισόδια, με χρήση πυροβόλων όπλων. Καταδικάζω αυτά τα επεισόδια και θέλω να εκφράσω την πεποίθησή μου ότι θα καταφέρουμε να εκτονώσουμε την κατάσταση και να ολοκληρώουμε αυτήν την ημέρα της ψηφοφορίας όπως αξίζει σε μια δημοκρατική χώρα", τόνισε ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

    Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τις ταραχές που σημάδεψαν τις βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ. "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ιδιαίτερα ανήσυχη από τη χρήση βίας κατά τη διάρκεια των εκλογών στη χώρα", αναφέρεται σε ανακοίνωση που διάβασε μία εκπρόσωπός της. "Ζητούμε να επικρατήσει ηρεμία και αυτοσυγκράτηση και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις από κοντά", πρόσθεσε.

    Ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ, Ερβάν Φουέρ, εκτίμησε από την πλευρά του ότι "η βία και ο εκφοβισμός δεν έχουν θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία" και πρόσθεσε ότι τα επεισόδια αποτελούν "πηγή ανησυχίας". "Ζητούμε να διασφαλιστούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στους πολίτες να ψηφίσουν ελεύθερα", τόνισε.

    Τα επεισόδια καταδίκασε και πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα. Ο κ. Μπερίσα δήλωσε πως είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τους προέδρους και των δύο αλβανικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ (DPA και DUI) και εξέφρασε την πεποίθηση πως τόσο οι αρμόδιες εκλογικές αρχές στη χώρα όσο και οι διεθνείς παρατηρητές θα προβούν στις κατάλληλες συστάσεις προκειμένου κάθε πολίτης να μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τη βούλησή του.

    Οι πρεσβευτές της Γαλλίας και της Βρετανίας, Μπερνάρ Βαλερό και Άντριου Κι καταδίκασαν επίσης τα επεισόδια.

    Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, χαρακτήρισε ως μεμονωμένα τα επεισόδια και σημείωσε ότι έγιναν σε περιοχές οι οποίες ως επί το πλείστον κατοικούνται από Αλβανούς.

    «Τα επεισόδια που σημειώθηκαν είναι σε μικρό τμήμα της χώρας. Δεν πρόκειται για μαζικά επεισόδια. Στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας έχουμε τίμιες και δημοκρατικές εκλογές. Μόνο στο βορειοδυτικό τμήμα, όπου ζουν κυρίως πολίτες αλβανικής εθνικής καταγωγής, σημειώθηκαν κάποια επεισόδια και παρατυπίες», ανέφερε Νίκολα Γκρούεφσκι μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στα Σκόπια.

    Αντίθετα, την απογοήτευσή της για όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα εξέφρασε με δηλώσεις της η αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ράντμιλα Σεκερίνσκα. «Οι θεσμοί δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τη βία. Αντίθετα, υποκίνησαν και επέτρεψαν τη βία», δήλωσε η κα Σεκερίνσκα μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος στα Σκόπια.

    Δύο μέλη της εφορευτικής επιτροπής στην περιοχή του Τέτοβο απήχθησαν από μια άγνωστη ένοπλη ομάδα αλλά απελευθερώθηκαν πολύ γρήγορα από την αστυνομία, χωρίς να πάθουν το παραμικρό.

    "Εκφράζω τη λύπη και την ανησυχία μου που μετά τις εκλογές του 2006, που συνολικά είχαν εκτιμηθεί ως πολύ καλές, φέτος είχαμε κακές εκλογές, με πολλά επεισόδια", είπε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της επιτροπής, Γιοβάν Γιοσιφόφσκι.

    Ταραχές σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές όπου κατοικούν Αλβανοί ενώ άγνωστοι έριξαν έναν εκρηκτικό μηχανισμό μικρής ισχύος σε ένα άδειο καφενείο. Κοντά στα Σκόπια, στην πόλη Αρατσίνοβο, η ψηφοφορία διακόπηκε μετά από ένοπλες συγκρούσεις. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι άνδρες της πήγαν στην πόλη αυτή όταν ντόπιοι παρατηρητές ανέφεραν πως είχαν κάνει την εμφάνισή τους άνδρες οπλισμένοι με πολυβόλα. Οι αστυνομικοί δέχτηκαν πυρά και ανταπέδωσαν, σκοτώνοντας έναν από τους ενόπλους και τραυματίζοντας άλλους δύο.

    Η αλβανική Ένωση για τη Δημοκρατική Ένταξη (DUI) του Αλί Αχμέτι υποστήριξε ωστόσο ότι το επεισόδιο αυτό προκλήθηκε από αστυνομικούς με πολιτικά. "Σταμάτησαν την αυτοκινητοπομπή μας και πυροβόλησαν στον αέρα. Επικράτησε χάος, βγήκαμε από τα αυτοκίνητα και προσπαθήσαμε να φύγουμε", δήλωσε ο αξιωματούχος της DUI, Σεφίκ Ντουράκου.

    Πολλά περιπολικά, μεταξύ των οποίων και θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, βρίσκονται σταθμευμένα ακριβώς έξω από το Αρατσίνοβο. Η πρόσβαση στην πόλη έχει αποκλειστεί από αυτοκίνητα σταθμευμένα στη μέση του δρόμου.

    Στη συνοικία Τσάιρ των Σκοπίων, έξω από ένα εκλογικό τμήμα, σημειώθηκε άλλο επεισόδιο με πυροβολισμούς, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα στέλεχος της DUI, που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Τέλος, η αστυνομία συνέλαβε τον πρώην διοικητή του "Αλβανικού Εθνικού Στρατού" Αγκίμ Κράσνικι, ο οποίος είχε κατέβει στις περασμένες εκλογές με το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών (DPA), που είναι ένα από τα δύο κόμματα που διεκδικούν την ψήφο των Αλβανών κατοίκων της ΠΓΔΜ. Ο ηγέτης της DUI Αλί Αχμέτι επέρριψε την ευθύνη στο αντίπαλο Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών (DPA) και στην αστυνομία, κατηγορώντας τα για "προκλήσεις, βία και ψυχολογική τρομοκρατία".

    Η Ένωση για τη Δημοκρατική Ένταξη (DUI), απείλησε ότι δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών στις περιοχές όπου σημειώθηκαν επεισόδια.

    "Η εκλογική διαδικασία υπολείπεται πολύ όλων των καθιερωμένων κριτηρίων (...) και δεν θα αναγνωρίσουμε τα αποτελέσματα", δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Ιζέτ Μετζίτι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Τέτοβο.

    [02] Εγκαινιάζει τα "Ποσειδώνια" ο πρωθυπουργός

    Τη Διεθή Ναυτιλιακή Εκθεση "Ποσειδώνια" θα εγκαινιάσει στις 6:30 το απόγευμα ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής. Η έκθεση πραγματοποιείται στο Εκθεσιακό Κέντρο Ελληνικού (πρώην ανατολικός αερολιμάνας).

    Το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την πρωθυπουργό της Μολδαβίας Ζιναΐτα Γκρεσεάνι. Η Μολδαβή πρωθυπουργός βρίσκεται για ιδιωτική επίσκεψη στην Ελλάδα και μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    Τον άμεσο διορισμό 850 νοσηλευτών ΜΕΘ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Παπανδρέου για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, αποτελεί κύρια προτεραιότητα για την κυβέρνηση η στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με το απαραίτητο νοσηλευτικό δυναμικό, για να μπουν σε πλήρη λειτουργία 147 εξοπλισμένες κλίνες σε Μονάδες Εντατικής που δεν λειτουργούν, αλλά και να ενισχυθεί το προσωπικό σε πολλές άλλες. Συνολικά, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, "850 νοσηλευτές διορίζονται με άμεσες διαδικασίες από τους κυλιόμενους πίνακες του ΑΣΕΠ για το σκοπό αυτό". Ο κ. Καραμανλής, που δέχθηκε κριτική από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για μείωση του προσωπικού στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, είπε ότι μέχρι το τέλος του 2009 προχωρά η πρόσληψη περίπου 4,5 χιλ. γιατρών, πέρα από τον συνήθη προγραμματισμό.

    "Καλύπτουμε έτσι την αδράνεια πολλών χρόνων και την ανυπαρξία ενεργειών που έπρεπε να είχαν ξεκινήσει από το 1993" είπε ο κ. Καραμανλής, φέρνοντας ως παράδειγμα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικό, όπου "το 2004 υπήρχαν μόνο 294 ανεπτυγμένες κλίνες, ενώ σήμερα λειτουργούν 635".

    Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε ασύστολα ψευδή τον ισχυρισμό του κ. Παπανδρέου ότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε καθοδική πορεία, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι άφησε πίσω του ένα σύστημα κακοδιαχείρισης και διαφθοράς, και υπογράμμισε ότι έχουν πυκνώσει οι έλεγχοι στα οικονομικά της υγείας.

    "Τα πράγματα αλλάζουν και η κατάσταση βελτιώνεται, στο ΕΣΥ. Εχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας", τόνισε ο προσθέτοντας πως ενισχύθηκαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και ότι μπήκε "τέλος στο άναρχο τοπίο στα οικονομικά της υγείας".

    "Η πλειοψηφία του ανθρώπινου δυναμικού υπηρετεί με σοβαρότητα το σύστημα υγείας. Βάλαμε τέλος στις πρακτικές του συμψηφισμού και των συγκαλύψεων που άφησε το χθες. Δεν εξωραίζουμε τίποτα. Ξέρουμε ότι τα προβλήματα είναι βαθιά ριζωμένα στο χρόνο. Ξεκινήσαμε την προσπάθεια εξυγίανσης και αναβάθμισης του συστήματος. Σύντομα θα έχουμε απτά αποτελέσματα στην εξοικονόμηση πόρων", υπογράμμισε ο κ.Κ.Καραμανλής και σημείωσε: "Βαλαμε ψηλά τον πήχυ, ξέρουμε ότι τα προβλήματα είναι βαθιά ριζωμένα στο χρόνο, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις".

    Στη δευτεολογία του, ο κ. Καραμανλής είπε ότι το δημοσίευμα της Καθημερινής για "γκρέμισμα" του ΕΣΥ, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ.Παπανδρέου, αφορούσε στο πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών και δείχνει τί κληρονόμησε η κυβέρνηση της ΝΔ:

    "Δείχνει αυτά που παραλάβαμε στο ξεκίνημα και αυτά που, υπό δύσκολες συνθήκες, προσπαθούμε να αλλάξουμε". Ο πρωθυπουργός, που αναφέρθηκε σε καταγγελίες υπουργού του ΠΑΣΟΚ για "πιράνχας" στην Υγεία, είπε ότι δεν ισχυρίζεται πως τα πράγματα έφτασαν σε ικανοποιητικό επίπεδο. "Αυτό που λέμε -και το δείχνουμε κάθε μέρα- είναι ότι, μέρα με τη μέρα, τα πράγματα γίνονται καλύτερα". Συγκεκριμένα, παρατήρησε ότι οι δαπάνες για την Υγεία είναι αυξημένες κατά 9,4% και ότι το νέο σύστημα προμηθειών του ΕΣΥ θωρακίζει τη διαφάνεια και εγγυάται την εξοικονόμηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, σε ετήσια βάση.

    Διεκτραγώδησε το σύστημα που "άφησε πίσω του" το ΠΑΣΟΚ "με σημαντικές ελλείψεις προσωπικού και χρέη 3 δισ. ευρώ στους προμηθευτές" και θύμισε ότι επί ΝΔ εξασφαλίστηκαν κοινοτικά κονδύλια για τη νέα προγραμματική περίοδο, που φτάνουν σχεδόν το 1,5 δισ. ευρώ.

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής είπε ότι "έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα, έτσι ώστε να επανασυσταθεί το Σύστημα, να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα [..] και στην πορεία αυτή έχουμε μαζί μας τους πολίτες "που θυμούνται, κρίνουν και συγκρίνουν".

    Νόμος του κράτους η αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου

    Τα θέματα της παιδείας και η κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια πανεπιστήμια πυροδότησαν έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό, την γενική γραμματέα του ΚΚΕ και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις της κ Παπαρήγα και του κ Αλαβάνου.

    Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε σε υψηλούς τόνους στην αντιπολίτευση, και ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για ανακρίβειες, διαστρέβλωση της αλήθειας και εμπρηστικές δηλώσεις που ενισχύουν τις λίγες, ακραίες δυνάμεις που δυναμιτίζουν το κλίμα στα δημόσια πανεπιστήμια.

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε την αμετακίνητη θέση της κυβέρνησης να προχωρήσει η μεταρρύθμιση στην παιδεία, με απόλυτο, όπως είπε σεβασμό στο Σύνταγμα, τόνισε ότι ο νόμος πλαίσιο θα εφαρμοστεί στο ακέραιο και ότι η Ελλάδα θα εναρμονιστεί με την κοινοτική οδηγία για τη λειτουργία των κέντρων ελεύθερων σπουδών.

    Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση προτάσσοντας την αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Δημόσιας εκπαίδευσης, με αποκορύφωμα το νόμο πλαίσιο, με το ξεκάθαρο στόχο να γίνει το πανεπιστήμιο πραγματικά αυτοδιοικούμενο, να συνδεθεί με την κοινωνική και επαγγελματική καταξίωση των αποφοίτων και να πρωταγωνιστήσει ισότιμα στον ευρωπαϊκό χώρο».

    Αντίθετα, όπως είπε, η αντιπολίτευση δεν έκανε καμία πρόταση δεν πρότεινε κανένα μέτρο ούτε ανέπτυξε πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση του.

    Στο σημείο αυτό, ο Κώστας Καραμανλής, διαχώρισε το ρόλο του ΚΚΕ απέναντι στα ακραία μικροσύνολα που επιδιώκουν τη κατάλυση της δημοκρατίας στα πανεπιστήμια», προσθέτοντας ότι «όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν κρύβεται, δεν μεταμορφώνεται και δεν δραπετεύει, όπως κάνουν άλλοι».

    Ταυτόχρονα όμως χαρακτήρισε αδιανόητο τον ισχυρισμό του ΚΚΕ ότι η αξιολόγηση είναι μέτρο αντιδραστικό.

    Σχολιάζοντας την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός μίλησε για «έμμεση προαναγγελία εμπρηστικών καταστάσεων στα πανεπιστήμια αλλά και απόπειρα να αποδοθούν, προκαταβολικά, σε κυβερνητικές δηλώσεις αλλά και διαστρέβλωση των πραγμάτων.

    «Κάποιοι δεν ήθελαν, κάποιοι δεν μπορούσαν και κάποιοι άλλοι απλώς δημαγωγούσαν και δεν δίστασαν να θυσιάσουν το συμφέρον του τόπου στο βωμό των εσωκομματικών αντιπαράθεσεων και εφήμερων σκοπιμοτήτων», πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.

    Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι η μεταρρυθμιστική στρατηγική δεν αναστέλλεται, δεν μεταβάλλεται και δεν σταματά, πάντοτε με τον απαιτούμενο σεβασμό στο Σύνταγμα. Ταυτόχρονα δεσμεύτηκε ότι μέσα στο χρόνο θα αρχίσει ευρύτατος δημόσιος διάλογος για ένα νέο σύστημα στην εισαγωγή της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Σε ότι αφορά το άρθρο 16, επεσήμανε ότι «πεποίθηση της κυβέρνησης είναι ότι η αναθεώρηση θα προστάτευε από το ενδεχόμενο να βρεθεί απέναντι στις ευρωπαϊκες εξελίξεις», σημείωσε ότι « η κυβέρνηση μελετά τη δυνατότητα να αξιοποιήσει όλα τα θεσμικά περιθώρια της συνταγματικής διάταξης, για παράλληλη λειτουργία, κάτω από θεσμικά προκαθορισμένους όρους, Μη Κρατικών Μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

    Έντονη ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού στην αναφορά του κ.Αλαβάνου για "εμπνευσμένη από την κυβέρνηση οργανωμένη προβοκάτσια ενάντια στο δημόσια πανεπιστήμιο" στην οποία απάντησε, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Σε ότι αφορά την υβριστική αστειότητα περί κουκουλοφόρων της κυβέρνησης και προβοκάτσιες δεν χωρά απάντηση. Ένα μόνο σχόλιο. Φωνάζει ο κλέφτης να φύγει ο νοικοκύρης".

    Ακόμα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι δεν μπορεί ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή η κυβέρνηση έχει άλλη άποψη για το άρθρο 16, να λέει ότι κάποιοι μπορούν να σπάνε και να δέρνουν. Παράλληλα έκανε λόγο για διγλωσσία, αντιφάσεις, ύβρεις και απίστευτα ηθελημένες, συνειδητές ανακρίβειες, αλλά και δυστοκία σε ότι αφορά την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων.

    [03] Αγωνία για τα Πανεπιστήμια

    Κραυγή αγωνίας για την κατάσταση στα πανεπιστήμια εξέφρασαν οι πρυτανικές αρχές πέντε πανεπιστημίων, ενω παράλλημα καταδίκασαν απερίφραστα τα τελευταία γεγονότα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά ιδρύματα και ιδιαίτερα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

    Οι πρυτάνεις του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και των Πανεπιστημίων Κρήτης, Θεσσαλίας, Ιονίου και Πατρών επισημαίνουν την τραγική κατάσταση που βρίσκονται τα Ιδρύματα.

    Ενδεικτικά είναι τα όσα γράφουν οι πρυτανικές αρχές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών:

    «Το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο» τονίζεται «δέχεται τον τελευταίο καιρό συνεχείς επιθέσεις που οδηγούν στην υποβάθμιση και απαξίωσή του ενώ όλο και πιο έντονα εκφράζεται η ανησυχία και η αγωνία της ελληνικής κοινωνίας για το μέλλον του. Είναι χρέος της πανεπιστημιακής κοινότητας κατ΄αρχήν, αλλά και του πολιτικού κόσμου και όλων των κοινωνικών φορέων να προστατεύσουν την αξιοπρέπεια και τις ακαδημαϊκές αξίες του δημόσιου πανεπιστημίου».

    Στο μεταξύ, εξιτήριο πήρε το Σάββατο ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθηγητής Αναστάσιος Μάνθος, καθώς και οι δύο υπάλληλοι του ΑΠΘ.

    Ο κ.Μάνθος ο οποίος νοσηλευόταν από την προηγούμενη Τετάρτη στην Ββ Νευρολογική Κλινική του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, έπειτα από τον τραυματισμό του, στη διάρκεια εκτρόπων, κατά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ, θα πρέπει να παραμείνει εκτός οποιασδήποτε δραστηριότητας για δύο ακόμα ημέρες, ενώ η υγεία του εκτιμάται ότι θα αποκατασταθεί πλήρως μετά από τρεις εβδομάδες, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Δημήτρης Γάκης. «Παρουσιάζει μία δυσκαμψία στον αυχένα, λόγω της κάκωσης που υπέστη και αμνησία περί τα όσα συνέβησαν και προκάλεσαν τον τραυματισμό του», ανέφερε ο κ.Γάκης.

    Σύμφωνα με τον διοικητή του ΑΧΕΠΑ η κάκωση στον αυχένα ενδέχεται να προκλήθηκε από χτύπημα με αμβλύ αντικείμενο, κάτι όμως που δεν μπόρεσε να διαπιστωθεί, καθώς ο ασθενής δεν θέλησε να υποβληθεί σε ιατροδικαστική εξέταση.

    Βελτιούμενη χαρακτηρίζεται και η κατάσταση της υγείας των δύο υπαλλήλων του ΑΠΘ που ξυλοκοπήθηκαν τα ξημερώματα Παρασκευής.

    Ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την επίθεση στους δύο υπαλλήλους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «τέτοια βαρβαρότητα δεν έχω ξαναδεί».

    Στο μεταξύ το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου του Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ, σε έκτακτη συνεδρίαση του την Παρασκευή, εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο καταγγέλλει τη χρήση βίας κατά των δύο υπαλλήλων και ζητεί από την Πολιτεία να προστατεύσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ασφαλούς εργασίας.

    Ευρ. Στυλιανίδης: Η δημοκρατία θα κυριαρχήσει

    Τους δύο ιδιωτικούς υπαλλήλους φύλαξης του ΑΠΘ, που δέχτηκαν βίαιη επίθεση από κουκουλοφόρους και τον πρύτανη του ΑΠΘ είχε επισκεφθεί στο νοσοκομείο ο υπουργός Παιδείας Ευρυπίδης Στυλιανίδης.

    Ο υπουργός συνομίλησε με τους δύο υπαλλήλους για τις συνθήκες του ξυλοδαρμού τους, ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας τους και εξέφρασε τη λύπη του για τα επεισόδια.

    «Αυτό που συνέβη και εναντίον του εκλεγμένου πρύτανη του ΑΠΘ και εναντίον των εργαζομένων οι οποίοι βγάζουν τίμια το ψωμί τους δουλεύοντας σε αυτό το πανεπιστήμιο είναι απαράδεκτο και καταδικάζεται από το σύνολο της κοινωνίας και των πολιτικών δυνάμεων», τόνισε ο υπουργός και συνέχισε:

    «Ως επίσημη Πολιτεία, ως κυβέρνηση, ένα πράγμα έχω να πω: η βία θα νικηθεί. Η δημοκρατία θα κυριαρχήσει στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να προστατέψουμε και την ποιότητά τους αλλά και την ακτινοβολία τους. Δεν επιτρέπεται η δημόσια ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας να προσδιορίζεται από τέτοια απαράδεκτα φαινόμενα. Είναι θέμα δημοκρατικής συνείδησης όλων. Και το ευχάριστο, που προκύπτει μέσα από αυτή την αναταραχή, είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών αλλά και των καθηγητών, το σύνολο πιστεύω της κοινωνίας, καταδικάζει τα φαινόμενα βίας και μπαίνει μπροστά στην εφαρμογή μιας σύγχρονης μεταρρυθμιστικής πολιτικής».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 June 2008 - 14:22:15 UTC