Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Καταργείτε το κοινωνικό κράτος"
  • [02] Ημέρα κατά του καπνίσματος
  • [03] Εκλογές στην ΠΓΔΜ

  • [01] "Καταργείτε το κοινωνικό κράτος"

    Οι δαπάνες για την υγεία μειώνονται ως ποσοστό επί του ΑΕΠ "συνεχώς και αδιαλείπτως" όλα τα χρόνια της ΝΔ, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης προς τον πρωθυπουργό, και σημείωσε ότι το προσωπικό που προσλαμβάνεται είναι το μισό των αποχωρούντων. Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι η "κακοδιαχείριση και η διαφθορά βασιλεύουν στο ΕΣΥ" ότι ο υπουργός Υγείας κάνει δημόσιες σχέσεις και ότι οι φαρμακευτικές δαπάνες έχουν εκτροχιαστεί λόγω της κατάργησης της λίστας φαρμάκων.

    Ο κ. Παπανδρέου, που επικαλέστηκε δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή για "γκρέμισμα" του ΕΣΥ, είπε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να παραδώσει την Υγεία στην "ασύδοτη" αγορά, όπως έκανε με τον ΟΤΕ, με τη σύμβαση της "ντροπής" που παρουσίασε χθες.

    Εξάλλου, επισήμανε ότι επί τέσσερα χρόνια ΝΔ δεν έχουν προσληφθεί γιατροί για τις 150 ΜΕΘ που παρέδωσε το ΠΑΣΟΚ το 2004, ενώ για τις προμήθειες, είπε ότι γίνονται "εξωσυμβατικά" ενώ δεν μπορεί η κυβέρνηση να κάνει το διαγωνισμό προμήθειας ακτινοθεραπευτικού μηχανήματος για τα καρκινοπαθή παιδιά του νοσοκομείου "Αγλαΐα Κυριακού".

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη εισαγωγή του στο ΚΑΤ είπε ότι διαπίστωσε την απογοήτευση των γιατρών από την κυβερνητική πολιτική και σημείωσε ότι το ΕΣΥ έχει προβλήματα επειδή έχει "κακούς αφέντες στο κεφάλι του, εσάς".

    Αναφερόμενος στη νεολαία, ο κ. Παπανδρέου καταδίκασε εκ νέου τη βία που παρατηρείται τελευταία στα πανεπιστήμια, κάλεσε ωστόσο την κυβέρνηση να προβληματιστεί "γιατί φτάσαμε ως εδώ". Πώς να μην εξεγείρεται και να μην πολώνεται η νεολαία όταν την πνίγει η έλλειψη δικαιοσύνης, όταν βλέπει την κυβέρνηση να προωθεί την κουλτούρα των "κονέ", των πελατειακών σχέσεων και της διαφθοράς, είπε ο Παπανδρέου. Κάλεσε, δε, την ακαδημαϊκή κοινότητα, "να υπερασπιστούν την αυτόνομη λειτουργία του δημοσίου πανεπιστημίου, να απομονώσουν τα ακραία στοιχεία, και ότι σε αυτή την προσπάθεια θα έχουν τη δική μας πλήρη στήριξη".

  • ** Σήμερα το βράδυ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ.Γ.Παπανδρέου θα μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση στην πλατεία Συντάγματος, με θέμα "Περιβάλλον-Ενέργεια-Κλιματική Αλλαγή",που οργανώνει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    [02] Ημέρα κατά του καπνίσματος

    Την πλήρη απαγόρευση της διαφήμισης των προϊόντων καπνίσματος, της προώθησης και της χορηγίας τους ζήτησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), για να προστατευθούν οι νέοι άνθρωποι και να μην αρχίζουν το κάπνισμα.

    Σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Χωρίς Καπνό, ο ΠΟΥ σημειώνει ότι οι προηγμένες τεχνικές μάρκετινγκ που χρησιμοποιούνται στα περιοδικά μόδας, στις ταινίες, στο Ίντερνετ, σε συναυλίες και σε αθλητικά γεγονότα παγιδεύουν τους νέους ανθρώπους.

    "Όσο περισσότερο οι νέοι άνθρωποι εκτίθενται στη διαφήμιση προϊόντων καπνίσματος, τόσο πιο πιθανό είναι να αρχίσουν να καπνίζουν", επισημαίνει ο ΠΟΥ, κατηγορώντας τις καπνοβιομηχανίες ότι συνδέουν το κάπνισμα με χαρακτηριστικά όπως η λάμψη, η ενέργεια και το "σεξ απίλ".

    Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι περισσότεροι καπνιστές έχουν αρχίσει το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 18 ετών.

    Σε έρευνα που έγινε παγκοσμίως σε εφήβους ηλικίας 13 ως 15 ετών, το 55% από αυτούς απάντησαν ότι είχαν δει διαφημίσεις τσιγάρων σε πίνακες ανάρτησης διαφημίσεων τον προηγούμενο μήνα και ποσοστό 20% ότι είχαν στην κατοχή τους ένα αντικείμενο που είχε επάνω του το λογότυπο μιας μάρκας τσιγάρων.

    Ο ΠΟΥ κατήρτισε το 2003 την πρώτη παγκόσμια συνθήκη για τη δημόσια υγεία, η οποία ζητούσε την αναγραφή ισχυρότερων προειδοποιήσεων στα πακέτα των τσιγάρων και περιορισμούς στη διαφήμιση και τη χορηγία. Ωστόσο αυτά δεν έχουν ισχύσει ακόμη παντού.

    Η πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι οι νέοι άνθρωποι προστατεύονται από τα επικίνδυνα μηνύματα, ιδιαίτερα στις φτωχότερες χώρες, όπου οι εταιρείες βάζουν συχνά στο στόχαστρο τα κορίτσια, δήλωσε ο Ντάγκλας Μπέτσερ, διευθυντής της "Πρωτοβουλίας Χωρίς Καπνό" του ΠΟΥ.

    "Τα ημίμετρα δεν είναι αρκετά", σημείωσε. "Όταν απαγορεύεται μια μορφή διαφήμισης, η καπνοβιομηχανία στρέφει απλώς τις τεράστιες πηγές της σε άλλη κατεύθυνση. Καλούμε τις κυβερνήσεις να επιβάλουν μια πλήρη απαγόρευση για να καταστραφεί το δίκτυο μάρκετινγκ του καπνού", υπογράμμισε.

    [03] Εκλογές στην ΠΓΔΜ

    Ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων, ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν αύριο στην ΠΓΔΜ.

    Συνολικά, στις εκλογές συμμετέχουν 19 κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων και ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

    Το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 1.780.000 ψηφοφόρους, οι οποίοι σε διάστημα λιγότερο των δύο χρόνων καλούνται εκ νέου να ψηφίσουν για την ανάδειξη κυβέρνησης στη χώρα.

    Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7:00 τοπική ώρα (8:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας).

    Η Βουλή της ΠΓΔΜ αριθμεί 120 έδρες. Η χώρα είναι διαιρεμένη σε έξι εκλογικές περιφέρειες και σε καθεμία από αυτές εκλέγονται 20 βουλευτές.

    Το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, VMRO-DPMNE, το οποίο ηγείται ευρύτερου συνασπισμού συνολικά 20 κομμάτων, αναμένεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να είναι ο νικητής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

    Δεύτερος αναμένεται να έρθει ο συνασπισμός της σλαβομακεδονικής αντιπολίτευσης "Ήλιος-Συνασπισμός για την Ευρώπη", του οποίου ηγείται το κόμμα "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Mακεδονίας" (SDSM) της Ράντμιλα Σεκερίνσκα.

    Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και εκτιμήσεις αναλυτών, αναμένεται να επικρατήσει η "Ένωση για τη Δημοκρατική Ένταξη" ( DUI) του Αλί Αχμέτι, η οποία βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

    Δεύτερο, αναμένεται να έρθει το "Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών" (DPA) του Μέντουχ Θάτσι, το οποίο συμμετέχει στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό του Νίκολα Γκρούεφσκι.

    Η προεκλογική εκστρατεία, πάντως, άφησε αδιάφορη όχι μόνο την πλειοψηφία των ψηφοφόρων της χώρας, αλλά και τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία, με ορισμένες μόνο εξαιρέσεις, ασχολήθηκαν πολύ λιγότερο με τις εκλογές αυτές, σε σχέση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις του παρελθόντος.

    Τις εκλογές της Κυριακής θα παρακολουθήσουν 270 παρατηρητές του ΟΑΣΕ και περίπου 3.500 τοπικοί παρατηρητές.

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, απηύθυνε δύο ημέρες πριν από τις εκλογές της 1ης Ιουνίου, έκκληση για διεξαγωγή δίκαιων, ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών, εκτιμώντας πως αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στις ευρω-ατλαντικές δομές, καθώς και μια ευκαιρία για να αλλάξει η προεκλογική εικόνα της χώρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 31 May 2008 - 6:30:40 UTC