Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Σημαντικά βήματα για την αναβάθμιση του ΕΣΥ"
  • [02] "Καταργείτε το κοινωνικό κράτος"
  • [03] "Οχι ιδιωτικοποίηση της Παιδείας"
  • [04] "Ανεφάρμοστος ο νόμος-πλαίσιο"
  • [05] "Ελέγξτε τις τιμές"
  • [06] Συνεχίζεται η ένταση
  • [07] "Εγκατάλειψη δημόσιας υγείας"
  • [08] Αντιδρούν οι αγορές

  • [01] "Σημαντικά βήματα για την αναβάθμιση του ΕΣΥ"

    Τον άμεσο διορισμό 850 νοσηλευτών ΜΕΘ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Παπανδρέου για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, αποτελεί κύρια προτεραιότητα για την κυβέρνηση η στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με το απαραίτητο νοσηλευτικό δυναμικό, για να μπουν σε πλήρη λειτουργία 147 εξοπλισμένες κλίνες σε Μονάδες Εντατικής που δεν λειτουργούν, αλλά και να ενισχυθεί το προσωπικό σε πολλές άλλες. Συνολικά, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, "850 νοσηλευτές διορίζονται με άμεσες διαδικασίες από τους κυλιόμενους πίνακες του ΑΣΕΠ για το σκοπό αυτό". Ο κ. Καραμανλής, που δέχθηκε κριτική από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για μείωση του προσωπικού στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, είπε ότι μέχρι το τέλος του 2009 προχωρά η πρόσληψη περίπου 4,5 χιλ. γιατρών, πέρα από τον συνήθη προγραμματισμό.

    "Καλύπτουμε έτσι την αδράνεια πολλών χρόνων και την ανυπαρξία ενεργειών που έπρεπε να είχαν ξεκινήσει από το 1993" είπε ο κ. Καραμανλής, φέρνοντας ως παράδειγμα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικό, όπου "το 2004 υπήρχαν μόνο 294 ανεπτυγμένες κλίνες, ενώ σήμερα λειτουργούν 635".

    Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε ασύστολα ψευδή τον ισχυρισμό του κ. Παπανδρέου ότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε καθοδική πορεία, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι άφησε πίσω του ένα σύστημα κακοδιαχείρισης και διαφθοράς, και υπογράμμισε ότι έχουν πυκνώσει οι έλεγχοι στα οικονομικά της υγείας.

    "Τα πράγματα αλλάζουν και η κατάσταση βελτιώνεται, στο ΕΣΥ. Εχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας", τόνισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως ενισχύθηκαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και ότι μπήκε "τέλος στο άναρχο τοπίο στα οικονομικά της υγείας".

    "Η πλειοψηφία του ανθρώπινου δυναμικού υπηρετεί με σοβαρότητα το σύστημα υγείας. Βάλαμε τέλος στις πρακτικές του συμψηφισμού και των συγκαλύψεων που άφησε το χθες. Δεν εξωραίζουμε τίποτα. Ξέρουμε ότι τα προβλήματα είναι βαθιά ριζωμένα στο χρόνο. Ξεκινήσαμε την προσπάθεια εξυγίανσης και αναβάθμισης του συστήματος. Σύντομα θα έχουμε απτά αποτελέσματα στην εξοικονόμηση πόρων", υπογράμμισε ο κ.Κ.Καραμανλής και σημείωσε: "Βαλαμε ψηλά τον πήχυ, ξέρουμε ότι τα προβλήματα είναι βαθιά ριζωμένα στο χρόνο, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις".

    Ανταπαντώντας, ο κ. Καραμανλής είπε ότι το δημοσίευμα της Καθημερινής για "γκρέμισμα" του ΕΣΥ, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ.Παπανδρέου, αφορούσε στο πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών και δείχνει τί κληρονόμησε η κυβέρνηση της ΝΔ:

    "Δείχνει αυτά που παραλάβαμε στο ξεκίνημα και αυτά που, υπό δύσκολες συνθήκες, προσπαθούμε να αλλάξουμε". Ο πρωθυπουργός, που αναφέρθηκε σε καταγγελίες υπουργού του ΠΑΣΟΚ για "πιράνχας" στην Υγεία, είπε ότι δεν ισχυρίζεται πως τα πράγματα έφτασαν σε ικανοποιητικό επίπεδο. "Αυτό που λέμε -και το δείχνουμε κάθε μέρα- είναι ότι, μέρα με τη μέρα, τα πράγματα γίνονται καλύτερα". Συγκεκριμένα, παρατήρησε ότι οι δαπάνες για την Υγεία είναι αυξημένες κατά 9,4% και ότι το νέο σύστημα προμηθειών του ΕΣΥ θωρακίζει τη διαφάνεια και εγγυάται την εξοικονόμηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, σε ετήσια βάση.

    Διεκτραγώδησε το σύστημα που "άφησε πίσω του" το ΠΑΣΟΚ "με σημαντικές ελλείψεις προσωπικού και χρέη 3 δισ. ευρώ στους προμηθευτές" και θύμισε ότι επί ΝΔ εξασφαλίστηκαν κοινοτικά κονδύλια για τη νέα προγραμματική περίοδο, που φτάνουν σχεδόν το 1,5 δισ. ευρώ.

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής είπε ότι "έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα, έτσι ώστε να επανασυσταθεί το Σύστημα, να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα [..] και στην πορεία αυτή έχουμε μαζί μας τους πολίτες "που θυμούνται, κρίνουν και συγκρίνουν".

    Νόμος του κράτους η αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου

    Η αλήθεια είναι μία και κανένας δεν μπορεί να την παραχαράξει. Εργαστήκαμε και εργαζόμαστε ώστε να γίνει το δημόσιο Πανεπιστήμιο πραγματικά αυτοδιοικούμενο και να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα του επιτρέψουν να ανήκει στο ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο, τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις της Αλ.Παπαρήγα και του Αλ.Αλαβάνου.

    Διαφωνώ όμως πλήρως να χαρακτηρίζεται η αξιολόγηση μέτρο αντιδραστικό. Διαφωνούμε πλήρως να λέγεται ότι η πολιτεία εκβιάζει για την εφαρμογή των νόμων. Πιστεύουμε στις δημιουργικές δυνάμεις του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Εδραιώνουμε τη δημοκρατία με την καθολική συμμετοχή στις εκλογές για τους Πρυτάνεις και τους Προέδρους των ΤΕΙ. Εγινε νόμος του κράτους η αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου, υπογράμμισε ο κ.Κ.Καραμανλής.

    [02] "Καταργείτε το κοινωνικό κράτος"

    Οι δαπάνες για την υγεία μειώνονται ως ποσοστό επί του ΑΕΠ "συνεχώς και αδιαλείπτως" όλα τα χρόνια της ΝΔ, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης προς τον πρωθυπουργό, και σημείωσε ότι το προσωπικό που προσλαμβάνεται είναι το μισό των αποχωρούντων. Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι η "κακοδιαχείριση και η διαφθορά βασιλεύουν στο ΕΣΥ" ότι ο υπουργός Υγείας κάνει δημόσιες σχέσεις και ότι οι φαρμακευτικές δαπάνες έχουν εκτροχιαστεί λόγω της κατάργησης της λίστας φαρμάκων.

    Ο κ. Παπανδρέου, που επικαλέστηκε δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή για "γκρέμισμα" του ΕΣΥ, είπε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να παραδώσει την Υγεία στην "ασύδοτη" αγορά, όπως έκανε με τον ΟΤΕ, με τη σύμβαση της "ντροπής" που παρουσίασε χθες.

    Εξάλλου, επισήμανε ότι επί τέσσερα χρόνια ΝΔ δεν έχουν προσληφθεί γιατροί για τις 150 ΜΕΘ που παρέδωσε το ΠΑΣΟΚ το 2004, ενώ για τις προμήθειες, είπε ότι γίνονται "εξωσυμβατικά" ενώ δεν μπορεί η κυβέρνηση να κάνει το διαγωνισμό προμήθειας ακτινοθεραπευτικού μηχανήματος για τα καρκινοπαθή παιδιά του νοσοκομείου "Αγλαΐα Κυριακού".

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη εισαγωγή του στο ΚΑΤ είπε ότι διαπίστωσε την απογοήτευση των γιατρών από την κυβερνητική πολιτική και σημείωσε ότι το ΕΣΥ έχει προβλήματα επειδή έχει "κακούς αφέντες στο κεφάλι του, εσάς".

    Αναφερόμενος στη νεολαία, ο κ. Παπανδρέου καταδίκασε εκ νέου τη βία που παρατηρείται τελευταία στα πανεπιστήμια, κάλεσε ωστόσο την κυβέρνηση να προβληματιστεί "γιατί φτάσαμε ως εδώ". Πώς να μην εξεγείρεται και να μην πολώνεται η νεολαία όταν την πνίγει η έλλειψη δικαιοσύνης, όταν βλέπει την κυβέρνηση να προωθεί την κουλτούρα των "κονέ", των πελατειακών σχέσεων και της διαφθοράς, είπε ο Παπανδρέου. Κάλεσε, δε, την ακαδημαϊκή κοινότητα, "να υπερασπιστούν την αυτόνομη λειτουργία του δημοσίου πανεπιστημίου, να απομονώσουν τα ακραία στοιχεία, και ότι σε αυτή την προσπάθεια θα έχουν τη δική μας πλήρη στήριξη".

    [03] "Οχι ιδιωτικοποίηση της Παιδείας"

    Για "υποταγή της επιστημονικής έρευνας στην διαπάλη και στον ανταγωνισμό των μονοπωλίων, που θα υπηρετούν πλήρως την κερδοφορία", μίλησε η κ.Αλέκα Παπαρήγα και κάλεσε το λαό και τους φοιτητές "σε συνειδητή απειθαρχία", ώστε να μην εφαρμοστεί ο νόμος-πλαίσιο τα ΑΕΙ.

    Αξιολογήσαμε την αξιολόγηση σας όπως και προηγούμενα επί ΠΑΣΟΚ και την απορρίπτουμε. Το πρόβλημα για μας είναι ότι η συνύπαρξη αυτών των δύο χώρων, ιδιωτικού και δημόσιου θα οδηγήσει στην ταχύτατη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Παιδείας σε ταξικούς φραγμούς και υποταγή της έρευνας. Οι τυχοδιωκτικές ενέργειες που γίνονται στα Πανεπιστήμια είναι βούτυρο στο ψωμί σας. Αυτό που καταδικάζουμε είναι όταν αυτός ο τυχοδιωκτισμός χρησιμοποιείται για πολιτικούς λόγους, τόνισε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    [04] "Ανεφάρμοστος ο νόμος-πλαίσιο"

    «Δεχθήκαμε συκοφαντικές επιθέσεις του πρωθυπουργού κατά του ΣΥΝ. Εχουμε διαφορές και η σημαντικότερη είναι ότι εμείς αγαπάμε το δημόσιο πανεπιστήμιο. Θέλουμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Αγωνιστήκαμε για αυτό. Θέλουμε να ανθίσει» τόνισε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θεωρεί το Πανεπιστήμιο εμπόριο.

    «Θέλετε να ανοίξετε το χώρο στα ιδιωτικά κεφάλαια εγχώρια και ξένα που περιμένουν. Σε μια στιγμή που το Πανεπιστήμιο έβγαινε νικηφόρο σας καταγγέλλω ότι πρωταγωνιστήσατε σε μια προσπάθεια προβοκάτσιας ενάντια στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο», σημείωσε.

    Αναφερόμενος στο νόμο-πλαίσιο, ο κ.Αλαβάνος είπε «προειδοποιούμε ότι είναι ανεφάρμοστος" και κάλεσε την κυβέρνηση να δεχτεί τις ρυθμίσεις που προτείνουν οι Σύγκλητοι των Πανεπιστημίων.

    Αλ.Τσίπρας: "Εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο"

    Επίθεση στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στα Γιάννενα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας παράλληλα για "ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο" που προτείνει στο κόμμα του και το οποίο "θα φτιαχτεί μέσα από τους αγώνες". Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε την κυβέρνηση για το σύνολο της πολιτικής της, εστιάζοντας στην ακρίβεια της αγοράς, η οποία, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, δημιουργεί μια κατάσταση που: "έχει γίνει πάρα πολύ δύσκολη, ειδικά για τους νέους, τους συνταξιούχους, την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων".

    Αφού ανέφερε πως η ακρίβεια δεν οφείλεται μόνο στη διεθνή κρίση, που συχνά, όπως επισήμανε, επικαλούνται υπουργοί της Κυβέρνησης, τόνισε ότι πρόκειται για "σχέδια των τελευταίων κυβερνήσεων" που προβλέπουν: "τεράστια κέρδη για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ανεργία για τους νέους, φτώχεια για τους συνταξιούχους, υπερεκμετάλλευση, τους εργαζόμενους".

    "Υπάρχει ένα κανονικότατο πολιτικό σχέδιο, που προβλέπει την διάλυση του κοινωνικού κράτους, τα ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, την θυσία του περιβάλλοντος στα επιχειρηματικά συμφέροντα, την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων" συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα του ΟΤΕ, επισημαίνοντας ότι η χώρα έχασε από αυτή την αγοροπωλησία, ενώ για τις μεταρρυθμίσεις στα δημόσια Πανεπιστήμια, υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει: "την παιδεία από δημόσιο αγαθό σε εμπορεύσιμη υπηρεσία", αλλά όπως σημείωσε: "Αυτός ο νόμος δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ποτέ. Γιατί η πανεπιστημιακή κοινότητα ξέρει πώς να υπερασπιστεί την αυτοτέλεια και τον δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου και το έχει αποδείξει με αγώνες".

    Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας: "Αυτή τη βδομάδα μας ζητάει να συνεργαστούμε στις εκλογές για να ρίξουμε την Δεξιά. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον το κρυφτό του ΠΑΣΟΚ πίσω από το δάχτυλό του. Η Δεξιά είναι εκεί την βλέπουμε και την πολεμάμε. Στο ξήλωμα του ασφαλιστικού, στην υπονόμευση της δωρεάν παιδείας, στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, στην λεηλασία της κοινωνίας από τις επιχειρήσεις. Δεν την βλέπουν μόνο τώρα, την βλέπουμε από την εποχή των κυβερνήσεων Σημίτη, τις οποίες ο Καραμανλής διαδέχτηκε πολύ ομαλά, και τις συνέχισε χωρίς καμία ανατροπή. Κάθε μέτρο των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά, στο χωροταξικό, στην εκπαίδευση, κάθε κίνηση για την εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, έχει ξεκινήσει, έχει δρομολογηθεί, έχει εξαγγελθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ".

    "Εμείς - ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας - θέλουμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς. Να δυναμώσουμε τις κοινωνικές αντιστάσεις. Να φέρουμε το μήνυμα ότι το επίπεδο ζωής, το δικαίωμα στην μόρφωση, στην δουλειά, στην αξιοπρεπή σύνταξη, το δικαίωμα στην ποιότητα ζωής και στο περιβάλλον, δεν πρόκειται να μας το χαρίσει κανείς. Θα το κατακτήσουμε με συλλογική δουλειά, με αγώνα, στους δρόμους, στους τόπους δουλειάς, στα πανεπιστήμια, στις γειτονιές".

    Κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξήγησε ότι: "εμείς δεν θέλουμε να έρθουμε στο προσκήνιο για να στηρίξουμε έναν δικομματισμό που καταρρέει μέσα στην ίδια του την αναξιοπιστία και την αφερεγγυότητα. Αυτό που μας αφορά είναι μια άλλη πορεία, ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο που θα υπερασπίζεται την εργασία, το κοινωνικό κράτος, το περιβάλλον. Ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο, που θα φτιαχτεί αύριο κιόλας μέσα από τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του σήμερα".

    [05] "Ελέγξτε τις τιμές"

    «Χαιρόμαστε που ο πρωθυπουργός μας άκουσε στο θέμα της Παιδείας. Ευχόμαστε να γίνει το ίδιο και στα θέματα της ακρίβειας» είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης στη Βουλή μιλώντας στην "Ωρα του πρωθυπουργού" και κάλεσε την κυβέρνηση «να πιέσει κάποιους επιχειρηματίες» να έχουν τις ίδιες τιμές στα προϊόντα τους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

    «Αποφασίστε να τα βάλετε με το κεφάλαιο και με τους τραπεζίτες» τόνισε ο κ.Καρατζαφέρης και αναρωτήθηκε: «Πότε θα ελέγξετε τις τιμές;».

    [06] Συνεχίζεται η ένταση

    Συνεχίζεται η ένταση στα Πανεπιστήμια, ενώ σήμερα πραγματοποιείται νέο φοιτητικό συλλαλητήριο, με κύριο αίτημα τη μη εφαρμογή του νόμου-πλαισίου στα πανεπιστήμια.

    Πολλές καταστροφές προξένησαν σε τρείς ορόφους της Νομικής Σχολής Αθηνών χθες το μεσημέρι νεαροί κουκουλοφόροι. Η ομάδα των νεαρών, που αποσπάστηκε από το συλλαλητήριο το οποίο έγινε νωρίτερα στους δρόμους της Αθήνας, πήγε στο κτίριο της Νομικής (κρατώντας στα χέρια τους καδρόνια, πέτρες ακόμη και τσεκούρια, όπως υποστήριξαν φοιτητές που ήταν στο χώρο της σχολής) και έσπασαν τραπεζάκια, καρέκλες και πλαίσια όπου τοποθετούνται ανακοινώσεις, ενώ έσχισαν και αφίσες.

    Οι βανδαλισμοί που έγιναν στο ισόγειο τον τρίτο τον πέμπτο και τον έβδομο όροφο διήρκεσαν περίπου μία ώρα και στη συνέχεια οι κουκουλοφόροι αποχώρησαν.

    Παράλληλα, ομάδα νεαρών, επιχειρώντας να διακόψουν τις πρυτανικές εκλογές στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πήραν μερικές από τις κάλπες.

    [07] "Εγκατάλειψη δημόσιας υγείας"

    Υπάρχει βαθιά απογοήτευση για την εγκατάλειψη της δημόσιας υγείας και ένας πακτωλός απραγματοποίητων υποσχέσεων. Το ΠΑΣΟΚ στην Υγεία δεν θα ακολουθήσει την "πολιτική της κατσαρίδας" και θα ασκήσει αντιπολίτευση ουσίας και όχι δημαγωγίας. Αυτό είναι το συμπέρασμα του Πολιτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, αρμόδιου για θέματα Υγείας, Γιώργου Φλωρίδη.

    Όλα αυτά ο κ. Φλωρίδης τα εξηγεί σε συνέντευξή του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ ( στον Βασίλη Μούρτη), στην οποία, επίσης, αναφερόμενος στα περί "αριστερής στροφής" και συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΝ, δηλώνει ότι το Κίνημα εκφράζει μια συμμαχία μεσαίων και φτωχών στρωμάτων και πρέπει να έχει σταθερό σοσιαλιστικό προσανατολισμό. Και σε ό,τι αφορά στη συνεργασία, τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση της αυτοδυναμίας, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να υπάρξουν συνεργασίες, για να υπάρξει ισχυρότερη διακυβέρνηση.

    Η συνέντευξη του Γ. Φλωρίδη στον Βασίλη Μούρτη:

    ΕΡΩΤΗΣΗ:.Ο χώρος της Υγείας δεν ήταν ο πιο οικείος για σας όταν σας ανατέθηκε η αρμοδιότητα. Ύστερα από δύο μήνες ενασχόλησης, πως θα περιγράφατε την κατάσταση που επικρατεί;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι αλήθεια ότι ο χώρος της υγείας δεν ήταν κάτι το οικείο για μένα γι΄αυτό από τη στιγμή που μου ανατέθηκε η αρμοδιότητα από τον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., προσπάθησα να ενημερωθώ όσο το δυνατόν περισσότερο σχετικά με τα προβλήματα και τα δεδομένα της υγείας.

    Εκείνο που μου έκανε εντύπωση ως συνισταμένη των συζητήσεων που είχα και των απόψεων που άκουσα, είναι η βαθιά απογοήτευση όλων για την εγκατάλειψη της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα και επίσης ο πακτωλός των απραγματοποίητων υποσχέσεων που τα τελευταία χρόνια έχουν δοθεί για ένα τόσο κρίσιμο τομέα για το λαό μας.

    ΕΡΩΤΗΣΗ:Έχετε συναντηθεί με τον υπουργό, τον κ. Αβραμόπουλο; Πιστεύετε ότι μπορείτε να συνεννοηθείτε και αυτό να αποβεί σε όφελος των ασθενών, οι οποίοι χρειάζονται υψηλότερου επιπέδου υπηρεσίες;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Δεν έτυχε να συναντηθώ με τον κ. Αβραμόπουλο από την ανάληψη των καθηκόντων μου. Από θέση αρχής δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να συνεννοηθώ, αν αυτό θα μπορούσε να αποβεί σε όφελος των ασθενών και της δημόσιας υγείας γενικότερα. Η διάθεση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι ν΄ασκήσει αντιπολίτευση ΟΥΣΙΑΣ και όχι ΔΗΜΑΓΩΓΙΑΣ.

    Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι ν΄ασκήσουμε την πολιτική της κατσαρίδας σ΄ένα τόσο ευαίσθητο τομέα όπου δεν χωρούν εντυπωσιασμοί και ακρότητες. Όμως δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε ότι μέχρι τώρα, για πέντε χρόνια, στον χώρο της υγείας κυριαρχεί η υποσχεσιολογία και η πολιτική της βιτρίνας. Απουσιάζουν τα έργα ουσίας, οι δεσμευτικές πρακτικές και εκείνο που σταθερά ξεχωρίζει είναι η συστηματική αποδόμηση του δημόσιου συστήματος.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στον τομέα της Υγείας και το οποίο χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η υποχρηματοδότηση, η κακοδιοίκηση και η απουσία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, είναι οι πηγές κακοδαιμονίας της δημόσιας υγείας στη χώρα μας. Τον βασικότερο ρόλο παίζει το χρόνιο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης που διαβρώνει όλο τον ιστό του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και την ποιότητα υπηρεσιών του υγειονομικού συστήματος.

    Οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία είναι από τις χαμηλότερες στον ευρωπαϊκό χώρο και παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις ότι θα αυξήσει τη χρηματοδότηση κατά 1% του ΑΕΠ, έπειτα από 4,5 χρόνια έχουμε μείωση της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ. Εξ αυτού του λόγου νοσοκομεία και κέντρα υγείας μένουν αναξιοποίητα ή υπολειτουργούν. Οι συνταξιοδοτήσεις πλέον ξεπερνούν τις προσλήψεις προσωπικού με αποτέλεσμα το ΕΣΥ να συρρικνώνεται και να μαραζώνει.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Εκτιμάτε ότι η παρουσία του κ. Βγενόπουλου στη Βουλή και όσα είπε στην Επιτροπή Προανακριτικής Επιτροπής ενδυναμώθηκε ή αποδυναμώθηκε;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η παρουσία του κ. Βγενόπουλου στη Βουλή πιστοποίησε το κεντρικό πολιτικό ζητούμενο για τον ΟΤΕ και για το οποίο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. "φωνάζει" από την αρχή: ότι δηλ. το ελληνικό δημόσιο και κατ΄επέκταση ο ελληνικός λαός είναι σίγουρα ζημιωμένος από αυτή την υπόθεση. Ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε δια της ψήφου του στην κυβέρνηση τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας και έχει την απαίτηση αυτό να γίνει με κάθε φροντίδα που καταβάλλει και τον τρόπο που υπερασπίζεται ο καθένας τη δική του περιουσία. Όταν αυτό δεν συμβαίνει μέσα από την κυβερνητική πρακτική , τότε θεμελιώνεται το αδίκημα της απιστίας και νομιμοποιείται η διαδικασία για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα, με βάση όσα είπε ο κ. Βγενόπουλος, που τεκμηριώνουν, κατά τη γνώμη σας, την ύπαρξη τριγωνικής σχέσης μεταξύ κυβέρνησης, MIG, και Ντώϋτσε Τέλεκομ;

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Το βασικό στοιχείο είναι ότι χωρίς τη διαμεσολάβηση του κ. Βγενόπουλου δεν θα μπορούσε να είχε γίνει η πώληση των μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου στην Deutsche Telecom, διότι δεν είχε κανένα λόγο η γερμανική εταιρεία να πληρώσει το υπερτίμημα στον κ. Βγενόπουλο εάν ταυτοχρόνως δεν έπαιρνε και το management από το Δημόσιο.

    Η τριγωνική σχέση είναι παρούσα και προϋπέθετε την συμφωνία των μερών για να υπάρξει η τελική κατάληξη παρά την προσπάθεια του κ. Βγενόπουλου ν΄αποδείξει το αντίθετο.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Συνάδελφοί σας υποστήριξαν ότι η ακρόαση στην Επιτροπή Οικονομικών θα έπρεπε να είχε και άμεσα πολιτικά αποτελέσματα, εννοώντας την παραίτηση του κ. Αλογοσκούφη. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα όσα ακούστηκαν στην ακρόαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής είναι κόλαφος για την πολιτική και διαχειριστική πρακτική του κ. Αλογοσκούφη στο θέμα της πώλησης του ΟΤΕ. Για τέτοια όμως κορυφαία θέματα σε εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, τα αποτελέσματά τους δεν παραπέμπουν μόνο σε ευθύνη μεμονωμένων υπουργών αλλά αναφέρονται σε συνολικές ευθύνες του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Τελευταία έχει ανοίξει μια συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ σχετικά με τον πολιτικό του προσανατολισμό. Σχηματικά γίνεται λόγος για "αριστερή στροφή" και "στροφή στα μεσαία στρώματα". Εσείς, ποια θέση υποστηρίζετε;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η θετική εξέλιξη του πολιτικού προσανατολισμού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αφορά υπερβάσεις και συνθέσεις, όχι διλημματισμούς και σχηματοποιήσεις. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στηρίζει και στηρίζεται σε μια στέρεη συμμαχία μεσαίων και φτωχών στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας τα οποία οφείλει να τα εκφράσει μέσα από μια νέα σοσιαλιστική πρόταση και η οποία θα αποτελέσει εναλλακτική λύση για την ελληνική κοινωνία.

    Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει να ανανεώνεται διαρκώς με σταθερό σοσιαλιστικό ορίζοντα ξεπερνώντας παρωχημένα διλήμματα που το εγκλωβίζουν.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Στελέχη του Κινήματος έθεσαν θέμα κοινής καθόδου με τον ΣΥΝ στις επόμενες εκλογές, ως τελευταία ευκαιρία συνεργασίας. Πιστεύετε κι εσείς το ίδιο ή στην διεκδίκηση της αυτοδυναμίας;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το πρόβλημα της αριστερής ενότητας δεν είναι μόνο πολιτικό είναι ευρύτερα θέμα νοοτροπιών, αντιλήψεων αλλά και ιστορικών τραυματισμών. Έτσι τα μέρη της αριστεράς για να ενωθούν πρέπει πρώτα ν΄αλλάξουν. Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να παραιτηθεί από την "κυβερνησιμότητά του", δηλ. την ικανότητά του να κατακτά την αυτοδυναμία και βεβαίως να δημιουργεί τις προϋποθέσεις πιο ισχυρής διακυβέρνησης με συνεργασίες.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως θα χαρακτηρίζατε τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη προοπτική του ΠΑΣΟΚ; Προβληματική, μέτρια, καλή, πολύ καλή, ή αλλιώς και πως;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. βγαίνει από μια δύσκολη περίοδο εκλογικής ήττας και ηγετικής σύγκρουσης. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τώρα συνέρχεται και τώρα αποκτά βηματισμό. Θα χαρακτήριζα την φάση που διανύουμε ως φάση σταδιακής και σταθερής ανάκαμψης. Οι συγκυριακές εκτιμήσεις, όμως, δεν έχουν μεγάλη σημασία.

    Τα κεντρικά θέματα που θα κατοχυρώσουν μια διαρκή ανοδική πορεία για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι να προχωρούμε όλοι μαζί, με νέες ιδέες και συμπεριφορές και σε στενή σχέση με την κοινωνία.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Στις εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου, υποστηρίξατε την υποψηφιότητα του κ. Βενιζέλου. Αμέσως μετά έγινε συζήτηση για τη δημιουργία "ρεύματος" στο εσωτερικό του Κινήματος, σκέψη η οποία δεν προχώρησε. Πιστεύετε ότι ήταν ορθή ή λάθος η απόφαση;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σε κάθε μεγάλο ζήτημα για την πορεία του Κινήματος διαμορφώνονται πολλές και διακριτές απόψεις. Οι απόψεις αυτές πρέπει να είναι κεντρομόλες και όχι φυγόκεντρες. Να ενσωματώνονται οργανικά στο σύνολο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και να αποσκοπούν στο συνολικό όφελος ανεξάρτητα από την ιδιαιτερότητα τους. Μόνο έτσι μπορούμε να συμβάλλουμε στην προοπτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

    [08] Αντιδρούν οι αγορές

    Τέσσερα δολάρια το βαρέλι (άμεσης παράδοσης) απώλεσε μόνον κατά το τρέχον 24ωρο η τιμή του αργού πετρελαίου στην αμερικανική αγορά, επειδή -σύμφωνα με το σχόλιο του πρακτορείου Ρόιτερ- στη συνείδηση πλειοψηφίας επενδυτών η ισχύς που αντιπροσωπεύει το αμερικανικό δολάριο "επαναξιολογήθηκε", ενώ επικράτησαν νηφαλιότερες σκέψεις για τις πιέσεις που αντιπροσωπεύει στη διαμόρφωση της τιμής η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου. Επιπλέον, επικράτησε αντίληψη ότι με τα σημερινά αμερικανικά οικονομικά μεγέθη, υψηλότερη τιμή του πετρελαίου είναι, απλά, "εξωπραγματική".

    Χθες η τιμή του βαρελιού του αργού άμεσης παράδοσης υποχώρησε αισθητά, κατά 4,01 δολάρια σε σχέση με πρόσφατα (133,12 δολάρια, οριακώς δε και 135 δολάρια), στα 127,02 δολάρια, ενώ σήμερα κινούνται προς τα 125 δολάρια.

    Συνέβαλε εξίσου θετικά και η ανακοίνωση της Υπηρεσίας για την Ενέργεια των ΗΠΑ, που αποσαφήνισε ότι η υποβάθμιση των αποθεμάτων (εννοούνται τα "μη-στρατηγικά") κατά περίπου 8 εκατομ. βαρέλια οφείλεται αποκλειστικά σε πρόσκαιρες καθυστερήσεις εκφόρτωσης δεξαμενόπλοιων στην περιοχή του Κόλπου (του Μεξικού), επομένως δεν προοιωνίζονται μονιμότερη υστέρηση προσφοράς. Επίσης αξιολογήθηκε σωστά η αύξηση -της τάξης των 700 χιλιάδων βαρελιών- στα προς διύλιση φορτία στην "κομβική" μονάδα στο Κάσινγκ της πολιτεία Οκλαχόμα.

    Η πτώση της τιμής του πετρελαίου, η σχέση της οποίας με το δολάριο είναι ευθέως αντίστροφη, έρχεται σε μια συγκυρία όπου το δολάριο ανακάμπτει έναντι του ευρώ. Το αμερικανικό νόμισμα επωφελήθηκε χθες από την ανακοίνωση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ στο πρώτο τρίμηνο φέτος ήταν ταχύτερος της σχετικής αρχικής εκτίμησης (0,9% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2007, έναντι αρχικής εκτίμησης για 0,6%).

    Η πλειοψηφία των αναλυτών των αγορών πετρελαίου που συμμετείχαν στην πλέον πρόσφατη σχετική σφυγμομέτρηση που διενήργησε το Μπλούμπεργκ εκτιμά ότι οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές θα σημειώσει περαιτέρω υποχώρηση την επόμενη εβδομάδα εν μέσω ενδείξεων ότι οι τιμές ρεκόρ της βενζίνης στα πρατήρια "καταστρέφει" τη ζήτηση και καθώς πολλές Ασιατικές χώρες μειώνουν τις επιδοτήσεις στην κατανάλωση καυσίμων.

    Δεκατρείς από τους είκοσι επτά συμμετέχοντες στη σφυγμομέτρηση του Μπλούμπεργκ προέβησαν στην εκτίμηση ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν και άλλο την επόμενη εβδομάδα, έξι αναλυτές προέβλεψαν μικρές μεταβολές και οκτώ αναλυτές αναμένουν αύξηση των τιμών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 30 May 2008 - 10:30:46 UTC