Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε επίκαιρες ερωτήσεις απαντά ο πρωθυπουργός
  • [02] ΠΑΣΟΚ: Ανάγκη μείωσης των τιμών
  • [03] "Οχι στις ιδιωτικοποιήσεις"
  • [04] "Εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο"
  • [05] Συνεχίζεται η ένταση

  • [01] Σε επίκαιρες ερωτήσεις απαντά ο πρωθυπουργός

    Σε επίκαιρες ερωτήσεις των πολιτικών αρχηγών θα απαντήσει ο κ.Κ.Καραμανλής στις 10.30 το πρωί, στο πλαίσιο της "Ωρας του Πρωθυπουργού". Συγκεκριμένα θα απαντήσει σε ερώτηση του Γ.Παπανδρέου για το ΕΣΥ και της Αλ.Παπαρήγα και Αλ.Αλαβάνου για την κατάσταση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

    Μέτρα κατά της ακρίβειας

    «Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Εμείς τις δικές μας τις έχουμε αναλάβει. Δεν παίζουμε με τα λόγια, το τελεσίγραφο το ορίζει η κοινωνία», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, όπου ανακοινώθηκαν ακόμα επτά μέτρα από τη δέσμη των συνολικά 41 μέτρων για την πάταξη της ακρίβειας, κάνοντας επίκκληση στην κοινωνική ευθύνη που πρέπει να έχουν οι επιχειρήσεις.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, από κοινού με τον υφυπουργό Οικονομίας κ. Αντ. Μπέζα και τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχο, ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τους εκπροσώπους περίπου 40 βιομηχανιών με τους οποίους συναντήθηκε το πρωί, να του γνωστοποιήσουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα σε ποια προϊόντα μπορούν να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών. Ο υπουργός ανέφερε ότι ουσιαστικά πρόκειται για μια πρόταση αυτορρύθμισης προς τη βιομηχανία και τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα «συμφωνίας κυρίων», ενώ σχολίασε ότι οι εκπρόσωποι των εταιρειών έδειξαν να αντιλαμβάνονται το πρόβλημα που υπάρχει και γνωστοποίησε ότι θα ακολουθήσουν και νέες συναντήσεις με εκπροσώπους επιχειρήσεων.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε για μια ακόμη φορά ότι τα 41 μέτρα είναι αλληλοσυμπληρούμενα, θα εφαρμοστούν όλα στο ακέραιο και όλα μαζί θα αποδώσουν καρπούς, προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά ακολουθείται μια στρατηγική - με μετρήσιμους στόχους - για την πάταξη της ακρίβειας και ότι όσοι μιλούν για αποτυχία των μέτρων, κάνουν φτηνή δημαγωγία και περιφρονούν την προσπάθεια επίλυσης των αναγκών του τόπου.

    Επίσης, με έμφαση, ο υπουργός σημείωσε την ικανοποίησή του για τη βοήθεια που υπάρχει από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης. Από την πλευρά του, ο κ. Μπέζας σχολίασε ότι η δέσμη μέτρων αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, η οποία αποτελεί «έναν αγώνα με αντοχή και με σχέδιο».

    Σε ό,τι αφορά στα μέτρα, τονίστηκε ότι δεν τίθεται θέμα απώλειας εσόδων του κράτους από την εφαρμογή τους, ενώ απαντώντας σε ερώτημα για το αν υπήρξαν καθυστερήσεις στην αντίδραση των υπηρεσιών στο θέμα του ηλιελαίου, ο υπουργός επανέλαβε ότι η χώρα μας αντέδρασε έγκαιρα και ικανοποιητικά. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Βλάχος γνωστοποίησε ότι πλήρη και αναλυτικά στοιχεία για το θέμα θα παρουσιαστούν την ερχόμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Εμπορίου και Βιομηχανίας στη Βουλή και τόνισε ότι «είναι κρίμα να αδικούμε τους μηχανισμούς της χώρας μας».

    Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις διαφόρων εταιρειών να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών σε συγκεκριμένα είδη, ο υπουργός είπε ότι είναι "μια καλή αρχή, καλοδεχούμενη" και ο κ. Βλάχος πρόσθεσε ότι από τις αρχές του χρόνου έχουν γίνει μειώσεις τιμών σε περίπου 1.000 κωδικούς βασικών ειδών διατροφής ελληνικών και εισαγόμενων.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο ανατίμησης των τιμολογίων της ΔΕΗ, δεδομένης της προσπάθειας που γίνεται για τον περιορισμό της ακρίβειας και τη σημασία που θα είχε ένα τέτοιο ενδεχόμενο στην πορεία των τιμών, ο υπουργός περιορίστηκε να αναφέρει ότι η ΔΕΗ είναι μια εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο, η οποία σήμερα και μετά τις ανατιμήσεις που ήδη έχουν γίνει στα τιμολόγιά της, είναι η δεύτερη φθηνότερη στις χρεώσεις της στην Ευρώπη των 27. Ο κ.Φώλιας πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα της ΔΕΗ έδειξαν πως εξανεμίστηκαν τα κέρδη της εξαιτίας της απεργίας των εργαζομένων της και της ανόδου της τιμής του πετρελαίου.

    Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την διαπίστωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ότι στην αγορά υγρών καυσίμων δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός όπως πρέπει, με συνέπειες και στη λιανική πώληση, ο υπουργός είπε ότι οι προτάσεις της Επιτροπής θα μεταβιβαστούν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, «ώστε να τοποθετηθούν όλοι και να υπάρξουν προτάσεις».

    Σε ερώτημα για ενδεχόμενη "κόντρα" μεταξύ των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης και αν αυτό οδήγησε σε μονομερή προώθηση κάποιων μέτρων, ο κ. Φώλιας είπε ότι «όταν με μια υπογραφή έχουμε ισοδύναμο αποτέλεσμα, γιατί θα πρέπει να υπογράψουν περισσότεροι; Αυτό όμως δεν συνεπάγεται δυσαρέσκεια αυτού που δεν υπογράφει».

    Τα επτά μέτρα

    Σε ό,τι αφορά στα μέτρα κατά της ακρίβειας, αναφέρθηκε ότι έχουν ήδη εφαρμοστεί τα 20 και ανακοινώθηκαν ακόμη επτά, τα οποία αναλυτικά είναι:

    -Καθιέρωση δίγραμμης επιταγής: Κατατίθεται σχετική τροπολογία με την οποία ορίζεται ότι για εμπορική συναλλαγή άνω των 1.000 ευρώ μεταξύ παραγωγών και εμπόρων για οπωροκηπευτικά και κρέατα, στο τιμολόγιο θα υπάρχει αναγραφή του σχετικού αριθμού της επιταγής, στην οποία αφορά η συναλλαγή. Για το θέμα θα γίνει τροποποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Στόχος είναι ο έλεγχος για πλασματικές τιμές πώλησης αγαθών και η συνακόλουθη αύξηση κόστους και τιμών.

    - Οποιαδήποτε έκπτωση θα αναγράφεται επί του τιμολογίου: Για το θέμα αυτό εκδόθηκε από τον υφυπουργό κ. Βλάχο - κατόπιν συνεργασίας με το υπουργείο Οικονομίας - Αγορανομική διαταξη 7/2008 με την οποία θεσμοθετείται το μέτρο. Σκοπός του μέτρου είναι η διαφάνεια του συστήματος.

    - Προωθούνται σχετικές εγκύκλιοι για τον έλεγχο των προϊόντων που πηγαίνουν για ζωοτροφές (έλεγχος φθορών αγροτικών προϊόντων): Θα συσταθούν μικτά κλιμάκια, τα οποία θα διενεργούν ελέγχους διασταύρωσης και θα καταγραφούν εγκαίρως, με τη βοήθεια του Μητρώου Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων (πριν τη μετακίνησή τους), την ποσότητα των προϊόντων που προορίζονται για ζωοτροφή. Εφεξής τα αγροτικά προϊόντα, ανεξαρτήτως τιμής, που προορίζονται για ζωοτροφή, θα δηλώνονται, πριν τη μετακίνησή τους, στην αρμόδια Διεύθυνση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

    - Για τα προϊόντα εν ανεπάρκεια, μετά από συνεργασία στελεχών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκτιμήθηκε ότι για την αντιμετώπιση της κατάστασης η Γενική Γραμματεία θα ενημερώνει επισήμως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για φαινόμενα ανεπάρκειας, θα διαπιστώνεται μέσω του Μητρώου Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων εάν η ζήτηση είναι τεχνητή ή πραγματική και θα αποστέλλεται εγκύκλιος στις αρμόδιες υπηρεσίες για διευκόλυνση των εισαγωγών από τρίτες χώρες.

    - Το υπουργείο Οικονομίας, για να αποκλείονται περιπτώσεις ελληνοποιήσεων, με οδηγίες στις τελωνειακές αρχές, καθιερώνει την αποστολή στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου των συνοδευτικών παραστατικών των προϊόντων που εισάγονται από τρίτες χώρες, ώστε να φαίνεται η χώρα προέλευσης και η κοστολόγησή τους.

    - Υποχρεωτικά θα επικολλάται σε κάθε συσκευασμένο προϊόν ετικέτα, στην οποία θα αναγράφεται η τιμή πώλησής του. Η σχετική εγκύκλιος υπεγράφη από τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχο και στάλθηκε ήδη σε όλους τους εμπλεκόμενους.

    - Θα αναγράφεται με εμφανή και ευκρινή τρόπο η τιμή μονάδας μέτρησης σε υποσυσκευασμένα προϊόντα (κιλό λίτρο) και όπου απαιτείται. Η σχετική εγκύκλιος έχει υπογραφεί ήδη από τον υφυπουργό κ. Βλάχο και με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι προστατεύεται ο καταναλωτής από το κόλπο της συσκευασίας.

    Στη Βουλή η συμφωνία για τον ΟΤΕ

    Κατατέθηκε στη Βουλή η στρατηγική συμφωνία μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ, την οποία παρουσίασε ο κ.Αλογοσκούφης σε συνέντευξη Τύπου. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας ανοίγει πλέον μία νέα σελίδα για τον ΟΤΕ και για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

    Η συμφωνία υπεγράφη προς όφελος του ΟΤΕ, των εργαζομένων και των πολιτών και υλοποιείται μια μεγάλη επένδυση για την Ελλάδα, είπε ο κ. Αλογοσκούφης και πρόσθεσε ότι, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των τηλεπικοινωνιακών αγορών, ο ΟΤΕ ενισχύεται οικονομικά, τεχνολογικά και διοικητικά, ενώ με τη συμφωνία αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός τόπος για μεγάλες επενδύσεις.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε επίσης ότι η συμφωνία θα αποφέρει οφέλη για τους πολίτες, όπως νέα καινοτομικά προϊόντα και ταχύτερη πρόσβαση στο Ιντερνετ. Ηδη, πριν την υπογραφή της συμφωνίας, είχε γίνει η εξυγίανση και η αναδιάρθρωση του Οργανισμού με πολλαπλά οφέλη και θα προστεθούν και άλλα οφέλη απο τώρα και στο εξής.

    Το ελληνικό Δημόσιο, υπογράμμισε ο υπουργός, διασφαλίζει την εθνική άμυνα και την τηλεπικοινωνιακή ασφάλεια. Η συμφωνία προβλέπει την άσκηση του δικαιώματος αρνησικυρίας από το ελληνικό Δημόσιο και διασφαλίζει τον έλεγχο του Δημοσίου επί του Οργανισμού, ενώ ισχυροποιείται ο ρόλος του ΟΤΕ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Επίσης, διασφαλίζεται το μέλλον των εργαζομένων του ΟΤΕ, ενώ η Deutsche Telekom είναι υποχρεωμένη να μην ανταγωνίζεται τον ΟΤΕ στις χώρες όπου υπάρχει ήδη παρουσία του ελληνικού Οργανισμού και επίσης δεν μπορεί να αλλάξει την επωνυμία του.

    Εξάλλου, απαιτείται έγκριση του ελληνικού Δημοσίου για αλλαγές εμπορικών σημάτων, όπως απαιτείται και έγκριση του ελληνικού Δημοσίου για αλλαγή έδρας του ΟΤΕ και οποιαδήποτε διάλυση ή εκκαθάριση εταιρίας του Οργανισμού. Τα δικαιώματα του ελληνικού Δημοσίου επεκτείνονται σε όλες τις θυγατρικές του ΟΤΕ.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε επίσης ότι δεν πωλείται ο ΟΤΕ, όπως αναφέρει η Αντιπολίτευση, και η συνεργασία με τον ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό δεν γίνεται για ταμειακούς λόγους.

    Η συμφωνία πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή για να ισχύσει και η Deutsche Telekom θα αγοράσει το 3% του ΟΤΕ προς 29,75 ευρώ ανά μετοχή.Το Δημόσιο θα εισπράξει περισσότερα απο 442 εκατ. ευρώ.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να μειώσει το ποσοστό του Δημοσίου στον ΟΤΕ, χαρακτήρισε πρωτοποριακή τη συμφωνία και προέβλεψε ότι θα γίνουν μεγάλες επενδύσεις για την ευρυζωνικότητα.

    Για να ενεργοποιηθεί η συμφωνία, θα πρέπει να δοθεί έγκριση απο τη Βουλή, έγκριση απο τις ρυθμιστικές αρχές και έγκριση απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πλήρης ενεργοποίηση της συμφωνίας αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες για υποκλοπές στην Deutsche Telekom, ο υπουργός είπε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει θέμα και ότι η σημερινή διοίκηση αυτού του Οργανισμού το διερευνά. Τέτοια ζητήματα, πρόσθεσε, είναι πάντα δυσάρεστα και ακούστηκαν μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ενώ αντίστοιχα θέματα είχαμε και στην Ελλάδα και από άλλες εταιρίες και δυστυχώς παλαιότερα και στον ΟΤΕ.

    Τέλος, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η συμφωνία προβλέπει ότι για τρία χρόνια η Deutsche Telekom δεν μπορεί να αυξήσει τη συμμετοχή της στον ΟΤΕ, ενώ μέχρι το 15% της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στον ΟΤΕ, δεν χάνεται κανένα δικαίωμα (του ελληνικού Δημοσίου).

    [02] ΠΑΣΟΚ: Ανάγκη μείωσης των τιμών

    Ευθύνες στην κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ενόψει των Πρυτανικών εκλογών επέρριψε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στην Βουλή. Κατηγόρησε τον υπουργό Παιδείας ότι «συστηματικά υποθάλπει την πόλωση στον χώρο της Παιδείας» και καταδίκασε τα έκτροπα που σημειώθηκαν σε ορισμένα ΑΕΙ, κατά την διάρκεια των Πρυτανικών εκλογών, λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ καταδικάζει την βία από όπου και εάν προέρχεται».

    ΠΑΣΟΚ για τα μέτρα κατά της ακρίβειας

    «Σήμερα μάθαμε ότι τα περίφημα 41 μέτρα του κ. Φώλια έγιναν 51, αύριο μπορεί να γίνουν 61, το ζητούμενο, όμως, είναι ότι αποτέλεσμα δεν βλέπουμε, γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν τολμά να χτυπήσει τις ολιγοπωλιακές πρακτικές στην αγορά και γιατί προχωρά χωρίς σχέδιο, μελέτη και σοβαρότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Επικαλούμενος δήλωση του υπουργού Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, ότι «τα περιθώρια κέρδους είναι πολύ μεγάλα στην Ελλάδα», ο κ. Παπακωνσταντίνου σχολίασε: «Nα θυμίσουμε στον κ. υπουργό ότι αυτός και η κυβέρνησή του έκαναν πραγματικές μειώσεις στην φορολογία των μετόχων των μεγάλων επιχειρήσεων, κάνοντας αναδιανομή πλούτου».

    «Αυτά είναι που μεταφέρουν βάρη στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την ακρίβεια στην αγορά», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και κατέληξε: «Kαλές οι διαπιστώσεις, αλλά θα ήταν καλύτερα αν σκεφτόταν η κυβέρνηση πριν εφαρμόσει μια πολιτική που πλήττει το εισόδημα».

    "Υπάρχει ανάγκη μείωσης των τιμών στα είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης. Η δυνατότητα αυτή υπάρχει, καθώς, από την μελέτη των στοιχείων, προκύπτουν παραβιάσεις της νομοθεσίας του υγιούς και ελεύθερου ανταγωνισμού", αναφέρει σε δήλωσή του ο υπεύθυνος Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Μ.Χρυσοχοϊδης, με αφορμή τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

    "Η υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να αφήσει τα ημίμετρα και να προχωρήσει με αποφασιστικότητα στην εφαρμογή του νόμου, ώστε να μειωθούν οι τιμές και να ανακουφιστούν τα μεσαία και φτωχά νοικοκυριά. Εμείς σε αυτή την προσπάθεια θα σταθούμε αρωγοί", πρόσθεσε, ο υπεύθυνος Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ.

    Για τα πανεπιστήμια

    "Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση που επικρατεί στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ είναι τεράστιες. Επί μέρες πυρπολεί την κατάσταση στα πανεπιστήμια, είναι ο ηθικός αυτουργός αυτών που συμβαίνουν στα ελληνικά ΑΕΙ", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε:

    "Το ΠΑΣΟΚ έχει τοποθετηθεί πολύ καθαρά, καταδικάζοντας την βία απ' όπου κι αν προέρχεται. Έχουμε πει, οι κάλπες στο πανεπιστήμιο είναι δημοκρατική κατάκτηση και είναι ιερή. Έχουμε πεί ότι θέλουμε ένα ανοιχτό πανεπιστήμιο που υπερασπίζονται οι φοιτητές του και η πανεπιστημιακή κοινότητα και αυτό τους καλούμε να κάνουν".

    [03] "Οχι στις ιδιωτικοποιήσεις"

    "Ματαίως προσπαθεί ο υπουργός Οικονομίας να πείσει ότι η συμφωνία παράδοσης του ιδιωτικοποιημένου ΟΤΕ στην Deutsche Telekom είναι προς όφελος των εργαζομένων και του ελληνικού λαού. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και το τελευταίο επεισόδιο παράδοσής του στη Deutsche Telekom συμφέρει ένα ισχυρό τμήμα του ελληνικού κεφαλαίου, για να σταθεροποιήσει και να ενισχύσει την κερδοφορία του", αναφέρει το ΚΚΕ, με αφορμή την κατάθεση της σχετικής συμφωνίας στη Βουλή.

    "Οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιταχθούν στην παραχώρηση του ΟΤΕ στη Deutsche Telekom απορρίπτοντας συνολικά την ιδιωτικοποίηση και απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών. Ούτε μία μετοχή στους ιδιώτες. Σε αντιπαράθεση με την ΕΕ και με τα κόμματα που την υπηρετούν πρέπει να διεκδικήσουν αποκλειστικά δημόσιο ενιαίο φορέα τηλεπικοινωνιών", αναφέρει το ΚΚΕ στην ανακοίνωση του.

    ΚΚΕ για την ακρίβεια

    Σε ανακοίνωση του ΚΚΕ για την ακρίβεια επισημαίνεται ότι και τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με τα προηγούμενα και τις «συμφωνίες κυρίων» της κυβέρνησης με τους μεγαλοβιομήχανους.

    "Η ακρίβεια δεν θα αντιμετωπιστεί με διακοσμητικά μέτρα. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να ανεχθούν άλλο την κοροϊδία. Δεν πρέπει να δείξουν καμιά ανοχή πια στη ληστεία των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων, των τραπεζιτών. Καμιά εμπιστοσύνη στα ιδεολογήματα της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του «ευρωμονόδρομου», που αναζητούν μια αγορά καλή και ανταγωνιστική που να μην οδηγεί στα καπιταλιστικά μονοπώλια και στο υπερκέρδος. Είναι παραλογισμός", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    [04] "Εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο"

    Επίθεση στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στα Γιάννενα, ο κ. Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας παράλληλα για "ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο" που προτείνει στο κόμμα του και το οποίο "θα φτιαχτεί μέσα από τους αγώνες". Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε την κυβέρνηση για το σύνολο της πολιτικής της, εστιάζοντας στην ακρίβεια της αγοράς, η οποία, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, δημιουργεί μια κατάσταση που: "έχει γίνει πάρα πολύ δύσκολη, ειδικά για τους νέους, τους συνταξιούχους, την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων".

    Αφού ανέφερε πως η ακρίβεια δεν οφείλεται μόνο στη διεθνή κρίση, που συχνά, όπως επισήμανε, επικαλούνται υπουργοί της Κυβέρνησης, τόνισε ότι πρόκειται για "σχέδια των τελευταίων κυβερνήσεων" που προβλέπουν: "τεράστια κέρδη για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ανεργία για τους νέους, φτώχεια για τους συνταξιούχους, υπερεκμετάλλευση, τους εργαζόμενους".

    "Υπάρχει ένα κανονικότατο πολιτικό σχέδιο, που προβλέπει την διάλυση του κοινωνικού κράτους, τα ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, την θυσία του περιβάλλοντος στα επιχειρηματικά συμφέροντα, την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων" συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα του ΟΤΕ, επισημαίνοντας ότι η χώρα έχασε από αυτή την αγοροπωλησία, ενώ για τις μεταρρυθμίσεις στα δημόσια Πανεπιστήμια, υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει: "την παιδεία από δημόσιο αγαθό σε εμπορεύσιμη υπηρεσία", αλλά όπως σημείωσε: "Αυτός ο νόμος δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ποτέ. Γιατί η πανεπιστημιακή κοινότητα ξέρει πώς να υπερασπιστεί την αυτοτέλεια και τον δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου και το έχει αποδείξει με αγώνες".

    Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας: "Αυτή τη βδομάδα μας ζητάει να συνεργαστούμε στις εκλογές για να ρίξουμε την Δεξιά. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον το κρυφτό του ΠΑΣΟΚ πίσω από το δάχτυλό του. Η Δεξιά είναι εκεί την βλέπουμε και την πολεμάμε. Στο ξήλωμα του ασφαλιστικού, στην υπονόμευση της δωρεάν παιδείας, στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, στην λεηλασία της κοινωνίας από τις επιχειρήσεις. Δεν την βλέπουν μόνο τώρα, την βλέπουμε από την εποχή των κυβερνήσεων Σημίτη, τις οποίες ο Καραμανλής διαδέχτηκε πολύ ομαλά, και τις συνέχισε χωρίς καμία ανατροπή. Κάθε μέτρο των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά, στο χωροταξικό, στην εκπαίδευση, κάθε κίνηση για την εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, έχει ξεκινήσει, έχει δρομολογηθεί, έχει εξαγγελθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ".

    "Εμείς - ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας - θέλουμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς. Να δυναμώσουμε τις κοινωνικές αντιστάσεις. Να φέρουμε το μήνυμα ότι το επίπεδο ζωής, το δικαίωμα στην μόρφωση, στην δουλειά, στην αξιοπρεπή σύνταξη, το δικαίωμα στην ποιότητα ζωής και στο περιβάλλον, δεν πρόκειται να μας το χαρίσει κανείς. Θα το κατακτήσουμε με συλλογική δουλειά, με αγώνα, στους δρόμους, στους τόπους δουλειάς, στα πανεπιστήμια, στις γειτονιές".

    Κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξήγησε ότι: "εμείς δεν θέλουμε να έρθουμε στο προσκήνιο για να στηρίξουμε έναν δικομματισμό που καταρρέει μέσα στην ίδια του την αναξιοπιστία και την αφερεγγυότητα. Αυτό που μας αφορά είναι μια άλλη πορεία, ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο που θα υπερασπίζεται την εργασία, το κοινωνικό κράτος, το περιβάλλον. Ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο, που θα φτιαχτεί αύριο κιόλας μέσα από τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του σήμερα".

    ΣΥΝ για τον ΟΤΕ

    Σε δηλώσεις του για την συμφωνία ΟΤΕ-Deutsche Telekom,ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, αναφέρει ότι "η συμφωνία δεν διασφαλίζει, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, τον έλεγχο του Δημοσίου στον ΟΤΕ, αφού το μάνατζμεντ του ΟΤΕ, το ποιος δηλαδή κάνει πραγματικό κουμάντο σβ αυτόν, εκχωρείται δια μέσου του Διευθύνοντος Συμβούλου στην Deutsche Telekom".

    "Οι μόνοι που βγαίνουν κερδισμένοι είναι αφενός η MIG του Βγενόπουλου, η οποία με απλή αγοροπωλησία μετοχών πήρε 2,55 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 140 εκατομμύρια ευρώ ήταν καθαρά κέρδη, και αφετέρου η Deutsche Telekom, η οποία έναντι πινακίου φακής (442,3 εκατομμύρια ευρώ) αποκτά από το Δημόσιο τον έλεγχο ολόκληρου του Ομίλου ΟΤΕ, που αξίζει δεκάδες δισ. ευρώ", αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην δήλωσή του ο κ.Στρατούλης.

    [05] Συνεχίζεται η ένταση

    Συνεχίζεται η ένταση στα Πανεπιστήμια, ενώ σήμερα πραγματοποιείται νέο φοιτητικό συλλαλητήριο, με κύριο αίτημα τη μη εφαρμογή του νόμου-πλαισίου στα πανεπιστήμια.

    Πολλές καταστροφές προξένησαν σε τρείς ορόφους της Νομικής Σχολής Αθηνών χθες το μεσημέρι νεαροί κουκουλοφόροι. Η ομάδα των νεαρών, που αποσπάστηκε από το συλλαλητήριο το οποίο έγινε νωρίτερα στους δρόμους της Αθήνας, πήγε στο κτίριο της Νομικής (κρατώντας στα χέρια τους καδρόνια, πέτρες ακόμη και τσεκούρια, όπως υποστήριξαν φοιτητές που ήταν στο χώρο της σχολής) και έσπασαν τραπεζάκια, καρέκλες και πλαίσια όπου τοποθετούνται ανακοινώσεις, ενώ έσχισαν και αφίσες.

    Οι βανδαλισμοί που έγιναν στο ισόγειο τον τρίτο τον πέμπτο και τον έβδομο όροφο διήρκεσαν περίπου μία ώρα και στη συνέχεια οι κουκουλοφόροι αποχώρησαν.

    Παράλληλα, ομάδα νεαρών, επιχειρώντας να διακόψουν τις πρυτανικές εκλογές στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πήραν μερικές από τις κάλπες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 30 May 2008 - 4:30:44 UTC