Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στόχος η αναπτυξιακή πορεία της χώρας
  • [02] Αποχώρησαν Ελλάδα και Κύπρος

  • [01] Στόχος η αναπτυξιακή πορεία της χώρας

    Συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ενημερώθηκε για τις συναντήσεις που είχε ο υπουργός στις Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη εβδομάδα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας, τον πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Διεθνούς Τραπέζης.

    ''Είχαμε την ευκαιρία, να ανταλλάξουμε απόψεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς υπάρχουν μεγάλες αβεβαιότητες στην παγκόσμια οικονομία και ειδικότερα στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Υπάρχει- όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης- μεγάλο ζήτημα του διεθνούς πληθωρισμού με τις αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου, των τροφίμων και των πρώτων υλών.''

    Οι εκτιμήσεις, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, είναι ότι έχει γίνει -από πλευράς των διεθνών παραγόντων και της κυβέρνησης των ΗΠΑ- ό,τι μπορεί να γίνει για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από αυτή τη διεθνή αναταραχή.

    Ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε ακόμα ότι στην Ελλάδα έχουμε κάνει και εμείς ό,τι χρειάζεται και βεβαίως θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το διεθνή πληθωρισμό αλλά και για τη συνέχιση της ανάπτυξης της οικονομίας.

    Είναι πολύ σημαντικό σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας, να διατηρηθεί η αναπτυξιακή δυναμική που έχει η ελληνική οικονομία και να συνεχιστεί και η πτώση της ανεργίας "διότι αυτά που διασφαλίσαμε τα προηγούμενα χρόνια πρέπει να συνεχιστούν ακόμα και μέσα σε περίοδο διεθνούς κρίσης".

    Στη Βουλή η συμφωνία για τον ΟΤΕ

    Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή η στρατηγική συμφωνία μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ, την οποία παρουσίασε ο κ.Αλογοσκούφης το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας ανοίγει πλέον μία νέα σελίδα για τον ΟΤΕ και για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

    Η συμφωνία υπεγράφη προς όφελος του ΟΤΕ, των εργαζομένων και των πολιτών και υλοποιείται μια μεγάλη επένδυση για την Ελλάδα, είπε ο κ. Αλογοσκούφης και πρόσθεσε ότι, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των τηλεπικοινωνιακών αγορών, ο ΟΤΕ ενισχύεται οικονομικά, τεχνολογικά και διοικητικά, ενώ με τη συμφωνία αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός τόπος για μεγάλες επενδύσεις.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε επίσης ότι η συμφωνία θα αποφέρει οφέλη για τους πολίτες, όπως νέα καινοτομικά προϊόντα και ταχύτερη πρόσβαση στο Ιντερνετ. Ηδη, πριν την υπογραφή της συμφωνίας, είχε γίνει η εξυγίανση και η αναδιάρθρωση του Οργανισμού με πολλαπλά οφέλη και θα προστεθούν και άλλα οφέλη απο τώρα και στο εξής.

    Το ελληνικό Δημόσιο, υπογράμμισε ο υπουργός, διασφαλίζει την εθνική άμυνα και την τηλεπικοινωνιακή ασφάλεια. Η συμφωνία προβλέπει την άσκηση του δικαιώματος αρνησικυρίας από το ελληνικό Δημόσιο και διασφαλίζει τον έλεγχο του Δημοσίου επί του Οργανισμού, ενώ ισχυροποιείται ο ρόλος του ΟΤΕ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Επίσης, διασφαλίζεται το μέλλον των εργαζομένων του ΟΤΕ, ενώ η Deutsche Telekom είναι υποχρεωμένη να μην ανταγωνίζεται τον ΟΤΕ στις χώρες όπου υπάρχει ήδη παρουσία του ελληνικού Οργανισμού και επίσης δεν μπορεί να αλλάξει την επωνυμία του.

    Εξάλλου, απαιτείται έγκριση του ελληνικού Δημοσίου για αλλαγές εμπορικών σημάτων, όπως απαιτείται και έγκριση του ελληνικού Δημοσίου για αλλαγή έδρας του ΟΤΕ και οποιαδήποτε διάλυση ή εκκαθάριση εταιρίας του Οργανισμού. Τα δικαιώματα του ελληνικού Δημοσίου επεκτείνονται σε όλες τις θυγατρικές του ΟΤΕ.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε επίσης ότι δεν πωλείται ο ΟΤΕ, όπως αναφέρει η Αντιπολίτευση, και η συνεργασία με τον ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό δεν γίνεται για ταμειακούς λόγους.

    Η συμφωνία πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή για να ισχύσει και η Deutsche Telekom θα αγοράσει το 3% του ΟΤΕ προς 29,75 ευρώ ανά μετοχή.Το Δημόσιο θα εισπράξει περισσότερα απο 442 εκατ. ευρώ.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να μειώσει το ποσοστό του Δημοσίου στον ΟΤΕ, χαρακτήρισε πρωτοποριακή τη συμφωνία και προέβλεψε ότι θα γίνουν μεγάλες επενδύσεις για την ευρυζωνικότητα.

    Για να ενεργοποιηθεί η συμφωνία, θα πρέπει να δοθεί έγκριση απο τη Βουλή, έγκριση απο τις ρυθμιστικές αρχές και έγκριση απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πλήρης ενεργοποίηση της συμφωνίας αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες για υποκλοπές στην Deutsche Telekom, ο υπουργός είπε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει θέμα και ότι η σημερινή διοίκηση αυτού του Οργανισμού το διερευνά. Τέτοια ζητήματα, πρόσθεσε, είναι πάντα δυσάρεστα και ακούστηκαν μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ενώ αντίστοιχα θέματα είχαμε και στην Ελλάδα και από άλλες εταιρίες και δυστυχώς παλαιότερα και στον ΟΤΕ.

    Τέλος, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η συμφωνία προβλέπει ότι για τρία χρόνια η Deutsche Telekom δεν μπορεί να αυξήσει τη συμμετοχή της στον ΟΤΕ, ενώ μέχρι το 15% της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στον ΟΤΕ, δεν χάνεται κανένα δικαίωμα (του ελληνικού Δημοσίου).

    Δέκα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

    Την εφαρμογή επιπλέον δέκα μέτρων, στο πλαίσιο των 41 μέτρων κατά της ακρίβειας θα ανακοινώσει σήμερα το Υπουργείο Ανάπτυξης, ανέφερε χθες ο κ. Χρ.Φώλιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, στην οποία συζητήθηκαν θέματα ενεργειακής πολιτικής και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι τα μισά έχουν ήδη μπει σε εφαρμογή και τόνισε ότι τα μέτρα αυτά θα αποδώσουν όταν και τα 41 αλληλοσυμπληρούμενα και αλληλουποστηριζόμενα θα μπουν σε εφαρμογή. Σίγουρα οι καταναλωτές θα δουν αποτελέσματα είπε ο κ. Φώλιας.

    Σήμερα το πρωί, ο υπουργός Ανάπτυξης συναντήθηκε με εκπροσώπους 45 βιομηχανιών, προς τους οποίους, όπως είπε ο υπουργός, έγιναν συστάσεις και όχι "συμφωνίες κυρίων" για συγκράτηση των τιμών.

    Όπως γνωστοποιήθηκε, οι συναντήσεις του υπουργού με εκπροσώπους του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας θα συνεχιστούν, ενώ ο κ. Φώλιας τόνισε ότι η κοινωνική εταιρική ευθύνη δεν πρέπει να είναι μόνο λόγια αλλά και πράξη.

    Στόχος των συζητήσεων που έχει ξεκινήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι η μείωση των τιμών και η διατήρησή τους στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα για μακρό χρονικό διάστημα, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης.

    [02] Αποχώρησαν Ελλάδα και Κύπρος

    Η ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον πρέσβη στην Ουάσιγκτον Αλέξανδρο Μαλλιά, αποχώρησε από τις εργασίες της συνόδου της «Πρωτοβουλίας κατά της Διασποράς Οπλων Μαζικής Καταστροφής» που συνήλθε χθες στην αμερικανική πρωτεύουσα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Ουάσιγκτον να επιμείνει στην χρήση της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στο πλαίσιο της συνόδου.

    Η αποχώρηση έλαβε χώρα τη στιγμή που στην αίθουσα εισερχόταν ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Μπους, Στιβ Χάντλεϊ (φωτογραφία). Ταυτόχρονα, αποχώρησε και η κυπριακή αντιπροσωπεία.

    "Η στάση της Ελλάδας και η απόφασή της να αποχωρήσει από τη χθεσινή συνάντηση της Πρωτοβουλίας κατά της Διασποράς Όπλων Μαζικής Καταστροφής (PFI) στην Ουάσινγκτον επιβεβαιώνει τη συνέπεια και την αξιοπιστία της ελληνικής πολιτικής στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, η οποία βασίζεται και στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» απάντησε o εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το συμβάν.

    Ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι «είναι μία πολυμερής πρωτοβουλία που βασίζεται στις πρόνοιες της απόφασης 15/40 του ΣΑ των ΗΕ και κατά συνέπεια ισχύουν τα όσα έχει αποφασίσει ο ΟΗΕ σε προηγούμενες σχετικές του αποφάσεις όσον αφορά τη διεθνή ονομασία της γειτονικής χώρας. Στις αποφάσεις αυτές είναι και η 817 και 846 που αναφέρονται στο θέμα. Επομένως είναι σαφές ότι στο συγκεκριμένο θέμα υπάρχει απόκλιση της ελληνικής θέσης από εκείνη της αμερικανικής διοίκησης».

    Απαντώντας σε επόμενη ερώτηση σχετικά με το τι θα γίνει από εδώ και πέρα με την ελληνική συμμετοχή στο PFI είπε: «Η Ελλάδα θεωρεί ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι και σημαντική και βεβαίως την ενδιαφέρει να συμμετέχει, ταυτόχρονα όμως έχει τη θέση, την οποία γνωρίζετε, όσον αφορά το πώς σε πολυμερείς συναντήσεις εκπροσωπείται και με ποια ονομασία συμμετέχει η γειτονική χώρα.»

    Ο ίδιος απαντώντας σε επόμενη ερώτηση διευκρίνισε επίσης ότι υπήρξε χθες επικοινωνία του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΞ πρέσβη κ. Αριστείδη Αγαθοκλή με τον επιτετραμμένο της Αμερικανικής Πρεσβείας τον οποίο ενημέρωσε για τις ελληνικές θέσεις.

    Σε γραπτή δήλωσή του για το θέμα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε τα εξής: «Ως διοργανωτές της συνόδου οι ΗΠΑ προσκάλεσαν τις χώρες που μετέχουν με βάση το όνομα με το οποίο οι ΗΠΑ τις αναγνωρίζουν. Από το Νοέμβριο του 2004 οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" και έτσι προσκάλεσαν τη Μακεδονία σε αυτή την σύνοδο. Επειδή η Πρωτοβουλία για τη μη Διάδοση των Οπλων Μαζικής Καταστροφής δεν είναι επίσημη διοργάνωση που βασίζεται σε συνθήκη ή σε μέλη, δεν θεωρούμε ότι η πρόσκληση που απευθύναμε δημιουργεί προηγούμενο.

    Η Ελλάδα διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στην Πρωτοβουλία και οι ΗΠΑ εκτιμούν τη σοβαρότητα με την οποία προσεγγίζει την παγκόσμια απειλή των όπλων μαζικής καταστροφής. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την προσπάθεια των Ην. Εθνών για την εξεύρεση τελικής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας η οποία θα είναι αμοιβαία αποδεκτή από την Αθήνα και τα Σκόπια, και θα υιοθετήσουν όποια συμβιβαστική λύση προκύψει από αυτή την διαδικασία».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 May 2008 - 20:36:01 UTC