Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Παπαρήγα-Ρομ
  • [02] "Ανατροπή πολιτικού σκηνικού"
  • [03] Νέες περιοχές στο Κτηματολόγιο
  • [04] Κάτω από τα 131 δολάρια
  • [05] "Δικαίωμα στη Διατροφή"
  • [06] Και η Τσέλσι υποψήφια;

  • [01] Συνάντηση Παπαρήγα-Ρομ

    Με αντιπροσωπεία της Ενωσης Ρομ θα συναντηθεί το μεσημέρι η κ.Αλέκα Παπαρήγα.

    Σε πολιτική συγκέντρωση στο Ηράκλειο Κρήτης, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πορείας του ΚΚΕ στο λαό, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα μιλήσει αύριο στην πλατεία Λιονταριών.

    Νωρίτερα, στις 12:00 το μεσημέρι, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

    Σε μαζική αποχή από τις εκλογές στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, κάλεσε η ΚΝΕ. Μετά τα γεγονότα στο ΤΕΙ Κρήτης, τους τυχοδιωκτισμούς των ΕΑΑΚ με τις πλάτες της Αριστερής Ενότητας, επιδιώκεται να στηθεί για άλλη μια φορά το ίδιο σκηνικό, αυτή τη φορά στα ΤΕΙ της Αθήνας και του Πειραιά, τονίζεται σε ανακοίνωση της Νεολαίας της ΚΝΕ.

    Εκδήλωση για τον Χ.Φλωράκη

    "Στο πρόσωπο του Χαρίλαου Φλωράκη τιμούμε μια ολόκληρη ξεχωριστή γενιά κομουνιστριών και κομμουνιστών που σφράγισαν ανεξίτηλα την 90χρονη ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ, άντεξαν και βγήκαν νικητές από όλες τις αντιξοότητες της ταξικής πάλης, (...) υπερασπίστηκαν τα ταξικά χαρακτηριστικά του κόμματος από τον ύπουλο εχθρό, τον οπορτουνισμό, στις εφόδους που εξαπέλυσε σε κρίσιμους καιρούς με την στήριξη των αστικών μηχανισμών για να διαλύσει ή να μεταλλάξει το ΚΚΕ ώστε να γίνει ακίνδυνο για το σύστημα και την εξουσία τους και υπερασπίστηκαν τον σοσιαλισμό του 20ου αιώνα από την συκοφαντία και την λάσπη" ανέφερε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Κουρκούνης, στη χθεσινή εκδήλωση, παρουσία της γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, στο "Επιμορφωτικό Κέντρο Χαρίλαος Φλωράκης", με την οποία το ΚΚΕ ανοίγει ένα κύκλο εκδηλώσεων τιμής και μνήμης στα 3 χρόνια από τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη του.

    Την βαθιά του συγκίνηση κάθε φορά που μιλά για τον Χαρίλαο Φλωράκη εξέφρασε ο Μιχάλης Βαρδάνης αντιστράτηγος ε.α. ο οποίος τόνισε ότι κάθε φορά που μιλούσε μαζί του είχε την αίσθηση πως συνομιλούσε με την νεώτερη ιστορία της Ελλάδας.

    Ο κ. Βαρδάνης είπε ότι η πορεία του σχηματισμού του Χαρίλαου Φλωράκη από την Ορθρυ στον Όλυμπο και τον Γράμμο και η δεύτερη αποστολή του με σκοπό να περάσει μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού έξω από τα σύνορα, μετά το τέλος του Εμφυλίου αξίζει να "αποτελέσουν διδαχή στις πολεμικές ακαδημίες από άποψη στρατηγικής και τακτικής".

    Αναφερόμενος στην περίοδο της μεταπολίτευσης ο κ. Βαρδάνης είπε ότι μέσα σε μεγάλες δυσκολίες που είχε δημιουργήσει "η διάσπαση του '68 με το "κενό" μιας γενιάς στελεχών και η εμφάνιση του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής χαρισματικό ηγέτη που σάλπιζε ΕΑΜικά συνθήματα", ξετυλίχτηκαν οι χαρισματικές ιδιότητες του πολιτικού ηγέτη Χαρίλαου Φλωράκη.

    "Στην πολιτική και ιδεολογική τρικυμία των αρχών του '90 λειτούργησε ο πολέμαρχος-στρατηγός και με αποφασιστικότητα, πίστη, πείσμα και σοφία κατάφερε να μην βυθιστεί το καράβι και να το οδηγήσει σε ήρεμα νερά" επισήμανε ο κ. Βαρδάνης.

    "Η μνήμη του είναι γιορτή, γεμάτη περηφάνια, αξιοπρέπεια, δύναμη, κουράγιο και μάθημα" είπε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Καζάκος, τονίζοντας πως "από τα πρώτα του βήματα την δύναμη του την έδωσε το λαϊκό κίνημα".

    "Η πορεία του Χαρίλαου Φλωράκη ήταν μεγάλοι δρασκελισμοί στην κακοτράχαλη γή, στο πρόσταγμα της ιστορίας πάντα έβγαινε ένα βήμα μπροστά και αριστερά" ανέφερε στην δική του ομιλία ο πρώην Α αντιπρόεδρος της Βουλής, Παναγιώτης Κρητικός.

    "Η εποχή απειλείται από την Νέα Τάξη Πραγμάτων" είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Κρητικός, τονίζοντας πως απέναντι στην απειλή "τα πάντα είναι στην δύναμη και την διάθεση του λαού. Ο Χαρίλαος Φλωράκης μας καλεί σε αγωνιστική πορεία. Από κεί που είναι ψηλά στον Αη-Λιά βλέπει πόσοι ακολουθούν αυτόν τον αγώνα και πόσοι ξεστρατίζουν γιατί έχει αγνάντιο".

    "Μισόν αιώνα και παραπάνω βρεθήκαμε μαζί στο αντάρτικο, στην προσφυγιά, στην παρανομία, στα στρατοδικεία, στις φυλακές και κατόπιν πολλών δεινών και θυσιών στην νομιμότητα που δεν μας δόθηκε χάρισμα από κανένα μα την κερδίσαμε με το σπαθί μας" είπε ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων, Γιώργος Μωραίτης.

    Ο κ. Μωραίτης αναφέρθηκε στην πολιτική διαδρομή του Χαρίλαου Φλωράκη και τόνισε ιδιαίτερα ότι "εκείνο που τον καταξιώνει ως ηγέτη είναι η στάση του στην δεκαετία του '90, όταν με τις ανατροπές στην ΕΣΣΔ και τις σοσιαλιστικές χώρες, έμεινε όρθιος και κράτησε το ΚΚΕ ορθό και αντιτάχθηκε σε εκείνους που μεθόδευσαν και έδρασαν για την διάλυση του ΚΚΕ".

    "Ο Χαρίλαος Φλωράκης με την ζωή του αποτέλεσε και αποτελεί καθημερινά την πιό μεγάλη επιβεβαίωση και το πιό τρανό παράδειγμα ότι έχουμε κάνει την σωστή επιλογή και έχουμε διαλέξει τον πιό όμορφο δρόμο" είπε στην ομιλία της η Βαγγελιώ Πλατανιά μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ.

    "Σήμερα που οι σειρήνες της υποταγής πληθαίνουν έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τους νέους κομμουνιστές, όχι μόνο να μελετήσουν αλλά και να προβάλλουν την ιστορία του ΚΚΕ πλατιά στην νεολαία και σε αυτήν την προσπάθεια πάντα ξεχωριστή θέση θα κατέχει η προσφορά του Χαρίλαου Φλωράκη" τόνισε η κ. Πλατανιά, καταλήγοντας πως "ξέρουμε το καθήκον μας, δικαιώνονται οι επιλογές μας καθημερινά, βαδίζουμε μπροστά με το κόμμα μας, προς το μέλλον, τον σοσιαλισμό".

    Τέλος, σημειώνεται ότι την Κυριακή 25 Μαίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Παλαιοζωγλόπι Καρδίτσας, όπου και ο τάφος του Χαρίλαου Φλωράκη.

    [02] "Ανατροπή πολιτικού σκηνικού"

    Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για την οικονομική της πολιτική, με ιδιαίτερες αναφορές στα προβλήματα της παιδείας, στο θέμα του ΟΤΕ και το ζήτημα με το ηλιέλαιο, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας, μιλώντας σε συγκέντρωση στην παραλία του Βόλου.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι "έχουμε μια κυβέρνηση δογματική και επικίνδυνη. Δογματική γιατί ακολουθεί με κλειστά μάτια νεοφιλελεύθερες συνταγές, δίχως να δίνει σημασία στις κοσμογονικές αλλαγές που συμβαίνουν γύρω στον κόσμο και επικίνδυνη γιατί προχωράει δίχως σχέδιο".

    Αναφερόμενος στην υπόθεση του ΟΤΕ ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι πρόκειται για μια ιδιωτικοποίηση που ούτε καν τα δημόσια οικονομικά δεν θα ωφελήσει και πρόσθεσε ότι το ελληνικό δημόσιο ξόδεψε ένα σωρό χρήματα για εθελούσιες εξόδους, εξαγορές επιχειρήσεων, συγχωνεύσεις, ώστε να γίνει ελκυστικότερος προς πώληση ο ΟΤΕ. Και τώρα που τον πουλάει, δεν εισπράττει ούτε το ένα πέμπτο από αυτά τα χρήματα που ξόδεψε.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι οι Γερμανοί "αγόρασαν τον ΟΤΕ για να βγάλουν κέρδη. Και μάλιστα γρήγορα και μεγάλα, γιατί οι εποχές είναι περίεργες. Από πού θα βγουν αυτά τα κέρδη; Εδώ θα είμαστε και θα δούμε την τιμολογιακή πολιτική, τις εργασιακές σχέσεις, τα καρτέλ με τις ιδιωτικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Γιατί η χώρα μας είναι παράδεισος για τα καρτέλ, τις εναρμονισμένες πρακτικές, την παράνομη κερδοσκοπία. Είναι και αυτό αποτέλεσμα των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που κάνει η κυβέρνηση Καραμανλή".

    Για το ζήτημα με το επιμολυσμένο ηλιέλαιο ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην στάση της κυβέρνησης είπε ότι "ότι έκαναν και κυρίως ότι απέφυγαν να κάνουν, δεν οφείλεται ούτε στη γραφειοκρατία, ούτε στις επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες, ούτε στην κακιά την ώρα. Οφείλεται στο ότι δεν θέλησαν να θίξουν τα συμφέροντα μιας πολυεθνικής εταιρείας".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι η κυβέρνηση το μοναδικό σχέδιο που είχε "άσχετα αν το αποκαλούν εκσυγχρονισμό ή μεταρρυθμίσεις, είναι να πηγαίνουν χέρι-χέρι με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, με τους τραπεζίτες, με τα καρτέλ και τους κερδοσκόπους, με τις πολυεθνικές εταιρείες που λυμαίνονται κοψοχρονιά το δημόσιο πλούτο. Και είναι αποφασισμένοι αυτό το σχέδιο να το υλοποιήσουν μέχρι να βρεθούν μπροστά στις κοινωνικές αντιστάσεις. Μέχρι να βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο".

    Καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας είπε ότι "τώρα που η ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού καταρρέει. Τώρα που η ασυδοσία της αγοράς δεν φαίνεται να είναι τόσο μονόδρομος όσο μας την παρουσίαζαν κάποτε. Τώρα που ο δικομματισμός, αφού εξάντλησε την ελκυστικότητά του και έχασε τη δυνατότητα να καλλιεργεί ψεύτικες ελπίδες βυθίζεται στην ανυποληψία. Τώρα είναι η ώρα να ανατρέψουμε το πολιτικό σκηνικό, να δώσουμε μια νέα ώθηση".

    Δηλώσεις για τον νόμο-πλαίσιο

    Ο ΣΥΝ έχει σαφή πολιτική και αγωνίζεται μαζί με τις δυνάμεις του πανεκπαιδευτικού κινήματος, τους φοιτητές και τους Πανεπιστημιακούς, προκειμένου να αποσυρθεί ένας Νόμος που "οδηγεί τα Δημόσια Πανεπιστήμια στο χείλος του γκρεμού", δήλωσε ο ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο παλιό λιμεναρχείο του Βόλου, αναφερόμενος στις πρυτανικές εκλογές και την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Παιδείας.

    Ο κ. Τσίπρας πραγματοποιεί περιοδεία στο Βόλο, συνοδευόμενος από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρη Ψαριανό, και τον Τάσο Κορωνάκη, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού.

    Σήμερα, θα επισκεφθεί τον ΟΑΕΔ, τον ΟΣΕ και το Νοσοκομείο Βόλου.

    [03] Νέες περιοχές στο Κτηματολόγιο

    Την ένταξη στο Εθνικό Κτηματολόγιο 107 νέων περιοχών των Νομών Αττικής, Θεσσαλονίκης και τις πρωτεύουσες των νομών όλης της χώρας, που δεν είχαν ενταχθεί ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς. Όπως είπε ο υπουργός οι πολίτες που διαθέτουν ακίνητη περιουσία σ΄ αυτές τις περιοχές καλούνται να τη δηλώσουν στο Εθνικό Κτηματολόγιο από τις 17 Ιουνίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2008, ενώ οι ομογενείς και οι κάτοικοι εξωτερικού μπορούν να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2008. Για την υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική η καταβολή του πάγιου τέλους κτηματογράφησης που στις αστικές περιοχές έχει καθοριστεί στα 35 ευρώ ανά δικαίωμα, ενώ για τους βοηθητικούς χώρους στα 20 ευρώ. Η πληρωμή του τέλους θα γίνεται μέσω τραπεζών και η σχετική απόδειξη θα επισυνάπτεται στο έντυπο της δήλωσης. Ο κύριος Σουφλιάς ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πραγματικά φιλόδοξο πρόγραμμα με το οποίο σε λιγότερο από 4, χρόνια θα καταγραφούν 6,7 εκατ. δικαιώματα ιδιοκτησίας και θα ενταχθούν στο Εθνικό Κτηματολόγιο 3,1 εκατ. στρέμματα. Για να γίνει είπε αντιληπτό το μέγεθος του προγράμματος σημείωσε ότι από το 1995 έως το 2008, δηλαδή σε 13 χρόνια, έχουν καταγραφεί λιγότερα δικαιώματα ιδιοκτησίας, περίπου 6 εκατ.

    Με την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος, στο οποίο θα συμμετάσχουν περίπου 3 εκατ. πολίτες, το Εθνικό Κτηματολόγιο θα καλύπτει τα 2/3 του πληθυσμού της χώρας.

    Ο κύριος Σουφλιάς είπε ότι οι μελέτες κτηματογράφησης θα υλοποιηθούν σε δύο φάσεις και ειδικά για τη διαδικασία της υποβολής δηλώσεων από 3 εκατ. πολίτες. Είμαστε, είπε υποχρεωμένοι να δημιουργήσουμε ένα πραγματικά αποτελεσματικό και αξιόπιστο μηχανισμό που να εξυπηρετεί και να διευκολύνει τους πολίτες και όχι να τους ταλαιπωρεί. Σβ αυτά τα νέα προγράμματα, πρόσθεσε, αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες, ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στον τομέα της πληροφορικής, για να διασφαλίσουμε την υψηλότερη δυνατή ποιότητα των νέων κτηματογραφήσεων. Οι πληροφοριακές υποδομές που έχουμε εγκαταστήσει είναι πραγματικά υπερσύγχρονες και μας επιτρέπουν να αναπτύξουμε πρωτοποριακές εφαρμογές τόσο για τον έλεγχο και την επεξεργασία των δεδομένων των νέων κτηματογραφήσεων όσο και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και όλων όσων συναλλάσσονται με το κτηματολόγιο.

    Ειδικότερα, σχετικά με τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων από τους πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

    1. Δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους είναι υποχρεωμένα να υποβάλουν όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα σε ακίνητο σε κάποια από τις 107 περιοχές που κτηματογραφούνται. Με τον όρο δικαίωμα εννοούμε την πλήρη ή ψιλή κυριότητα σε ακίνητο, την επικαρπία ή οποιαδήποτε άλλη δουλεία. Η δήλωση αφορά όλα τα ακίνητα, είτε είναι εντός, είτε είναι εκτός σχεδίου, είτε είναι αγροτικά είτε είναι αστικά. Επίσης, αφορά όλα τα δικαιώματα πάνω στα ακίνητα. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που ένα ακίνητο ανήκει σε παραπάνω από ένα άτομο, πρέπει όλοι όσοι έχουν δικαίωμα σε αυτό, να το δηλώσουν.

    2. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών δημιουργούνται 76 Γραφεία Κτηματογράφησης στα οποία θα γίνει η υποβολή των δηλώσεων. Κάθε Γραφείο Κτηματογράφησης είναι αρμόδιο για τα ακίνητα που δηλώνονται σε μία ή περισσότερες περιοχές. Στο Γραφείο Κτηματογράφησης διατίθενται τα απαραίτητα έγγραφα (έντυπο της δήλωσης του Ν.2308/1995, οδηγίες συμπλήρωσης, έντυπο πληρωμής πάγιου τέλους κτηματογράφησης) και παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία υποβολής της δήλωσης και τον υπολογισμό του πάγιου τέλους κτηματογράφησης. Επίσης, τα Γραφεία Κτηματογράφησης είναι αποκλειστικά αρμόδια για την παραλαβή των δηλώσεων και των απαραίτητων δικαιολογητικών.

    Η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. έχει πλήρη έλεγχο τόσο της λειτουργίας των 76 Γραφείων Κτηματογράφησης όσο και των δεδομένων που συλλέγονται και επεξεργάζονται. Έχουν δημιουργηθεί εννέα (9) εποπτικά κέντρα ανά τη χώρα στελεχωμένα από υπαλλήλους της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. για τον ακόμα καλύτερο συντονισμό των εργασιών. Σε κάθε φάση του έργου έχουν ενσωματωθεί εκτενείς έλεγχοι της συλλεγόμενης πληροφορίας.

    3. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να επισυνάπτουν οι πολίτες μαζί με το έντυπο της δήλωσής τους έχουν περιοριστεί μόνο σε απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου κτήσης (π.χ συμβόλαια) και το αποδεικτικό πληρωμής πάγιου τέλους κτηματογράφησης.Το έντυπο της δήλωσης για τον πολίτη έχει απλοποιηθεί σημαντικά, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να το συμπληρώσει μόνος του, χωρίς να προστρέχει σε ειδικούς. Από εκεί και πέρα, θα ζητείται από τους πολίτες εφόσον υπάρχουν να προσκομίσουν απλό φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής και τυχόν τοπογραφικό διάγραμμα του ακινήτου που δηλώνεται. Προφανώς στις ειδικές περιπτώσεις που το ιδιοκτησιακό καθεστώς ενός ακινήτου είναι πιο σύνθετο ( π.χ. χρησικτησία ή κληρονομιά) απαιτούνται κάποια επιπλέον έγγραφα.

    4. Για την υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική η προηγούμενη καταβολή του πάγιου τέλους κτηματογράφησης. Στις αστικές περιοχές το πάγιο τέλος είναι 35β¬ ανά δικαίωμα, ενώ για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, γκαράζ), που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες το τέλος είναι 20β¬. Ειδικά στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν περισσότερα από δύο (2) δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας καταβάλλουν πάγια τέλη για δύο μόνο δικαιώματα, ανεξάρτητα από το συνολικό αριθμό δικαιωμάτων, που δηλώνουν στο συγκεκριμένο ΟΤΑ. Η πληρωμή του τέλους γίνεται μέσω τραπεζών, των 13 μεγαλύτερων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το αποδεικτικό καταβολής επισυνάπτεται στο έντυπο της δήλωσης.

    5. Για πρώτη φορά υπάρχει η δυνατότητα υποβολής της δήλωσης ηλεκτρονικά μέσω ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της Κτηματολόγιο Α.Ε. www.ktimatologio.gr. Σε αυτή την περίπτωση τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα αποστέλλονται ταχυδρομικά στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης και η πληρωμή του πάγιου τέλους πραγματοποιείται με πιστωτική κάρτα.

    6. Για την ενημέρωση και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών έχουν σχεδιαστεί μία σειρά από ενέργειες. Συγκεκριμένα :

    Ξεκινάει σταδιακά από την ερχόμενη Δευτέρα μεγάλη ειδική ενημερωτική καμπάνια, από τις αρχές Ιουνίου θα τεθεί σε λειτουργία ο ειδικός τετραψήφιος αριθμός 1015 για την καλύτερη τηλεφωνική εξυπηρέτηση των πολιτών, δημιουργούνται τέσσερα ειδικά Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, ένα στα Κεντρικά Γραφεία της Κτηματολόγιο Α.Ε., ένα στο Μετρό του Συντάγματος, ένα στο Δημαρχείο του Πειραιά και ένα στο Περιφερειακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης. Επίσης, ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα ενημερωτικές εκδηλώσεις για τους εμπλεκόμενους φορείς του έργου (δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς κ.α.) σε όλες τις πόλεις που κτηματογραφούνται. Ξεκίνησε η συνεργασία με επιλεγμένα ΚΕΠ σε όλη την Ελλάδα, στα οποία θα διατίθενται όλο το ενημερωτικό υλικό και το έντυπο της δήλωσης. Επίσης, αναλυτική πληροφόρηση θα παρέχεται από την ανανεωμένη ιστοσελίδα της Κτηματολόγιο Α.Ε που θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες ενότητες.

    ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ

    7. Ειδικά για τους ομογενείς που θα πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου ο υπουργός ανέφερε ότι μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους είτε με πληρεξούσιο, είτε ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής. Για την ενημέρωσή τους, είπε ο κ. Σουφλιάς, βρισκόμαστε σε επαφή με το υπουργείο Εξωτερικών και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και θα πραγματοποιήσουμε ειδική ενημερωτική καμπάνια. Ο υπουργός έκανε έκκληση στους πολίτες να μην περιμένουν την τελευταία στιγμή για να υποβάλουν τη δήλωσή τους. Να ενημερωθούν τώρα για τις περιοχές που κτηματογραφούνται, τα απαραίτητα δικαιολογητικά που χρειάζονται και για το Γραφείο Κτηματογράφησης στο οποίο πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους. Όσο καλή προετοιμασία και αν έχουμε κάνει, εάν όλοι περιμένουν την τελευταία στιγμή θα δημιουργηθούν πιθανόν προβλήματα, σημείωσε ο κ. Σουφλιάς.

    Υπογράμμισε επίσης, ότι "το Εθνικό Κτηματολόγιο είναι ένα πραγματικά θεμελιώδες έργο για την Ελλάδα, αφού αποτελεί κομβικό εργαλείο προγραμματισμού, ορθολογικής οργάνωσης και ανάπτυξης της χώρας και προστασίας του περιβάλλοντος. Με τη δημιουργία του, καταγράφουμε τα νομικά και τεχνικά χαρακτηριστικά όλων των ακινήτων της χώρας. Διασφαλίζουμε χωρίς αμφισβητήσεις την ιδιοκτησία των πολιτών αλλά και τη δημόσια περιουσία. Ένα τόσο σπουδαίο έργο, θα ανέμενε κανείς ότι, κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, θα είχε τεθεί σε απόλυτη προτεραιότητα και θα είχε αντιμετωπισθεί με την ανάλογη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Δυστυχώς, όμως στην πράξη έγινε ακριβώς το αντίθετο με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν διαθέτει Εθνικό Κτηματολόγιο".

    Οι 107 νέες περιοχές, που κηρύχθηκαν προς κτηματογράφηση

    Οι 107 νέες περιοχές που κηρύχθηκαν προς κτηματογράφηση, σύμφωνα με τη λίστα που έδωσε το μεσημέρι στη δημοσιότητα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, είναι:

    ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

    1. Δήμος ΑΘΗΝΑΙΩΝ

    2. Δήμος ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

    3. Δήμος ΑΙΓΑΛΕΩ

    4. Δήμος ΠΕΙΡΑΙΩΣ

    5. Δήμος ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

    6. Δήμος ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

    7. Δήμος ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

    8. Δήμος ΛΥΚΟΒΡΥΣΕΩΣ

    9. Δήμος ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ

    10. Δήμος ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

    11. Δήμος ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ

    12. Δήμος ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ

    13. Δήμος ΠΑΠΑΓΟΥ

    14. Δήμος ΠΕΥΚΗΣ

    15. Δήμος ΨΥΧΙΚΟΥ

    16. Δήμος ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ

    17. Δήμος ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ

    18. Δήμος ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ

    19. Δήμος ΑΧΑΡΝΩΝ

    20. Δήμος ΖΕΦΥΡΙΟΥ

    21. Δήμος ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ

    22. Δήμος ΙΛΙΟΥ

    23. Δήμος ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ

    24. Κοινότητα ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ

    25. Δήμος ΜΑΝΔΡΑΣ

    26. Δήμος ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ

    27. Δήμος ΦΥΛΗΣ

    28. Δήμος ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

    29. Δήμος ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

    30. Κοινότητα ΑΝΘΟΥΣΗΣ

    31. Δήμος ΑΝΟΙΞΕΩΣ

    32. Δήμος ΔΙΟΝΥΣΟΥ

    33. Δήμος ΔΡΟΣΙΑΣ

    34. Δήμος ΕΚΑΛΗΣ

    35. Δήμος ΚΗΦΙΣΙΑΣ

    36. Δήμος ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ

    37. Δήμος ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ

    38. Δήμος ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ

    39. Δήμος ΝΕΑΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

    40. Δήμος ΠΑΛΛΗΝΗΣ

    41. Δήμος ΠΕΝΤΕΛΗΣ

    42. Κοινότητα ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

    43. Δήμος ΡΑΦΗΝΑΣ

    44. Κοινότητα ΡΟΔΟΠΟΛΕΩΣ (ΜΠΑΛΑΣ)

    45. Κοινότητα ΣΤΑΜΑΤΑΣ

    46. Δήμος ΑΛΙΜΟΥ

    47. Δήμος ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ

    48. Δήμος ΓΛΥΦΑΔΑΣ

    49. Δήμος ΔΑΦΝΗΣ

    50. Δήμος ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

    51. Δήμος ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ

    52. Δήμος ΜΟΣΧΑΤΟΥ

    53. Δήμος ΤΑΥΡΟΥ

    54. Δήμος ΥΜΗΤΤΟΥ

    55. Δήμος ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

    56. Κοινότητα ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

    57. Δήμος ΑΝΑΒΥΣΟΥ

    58. Δήμος ΒΑΡΗΣ

    59. Δήμος ΒΟΥΛΑΣ

    60. Δήμος ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

    61. Δήμος ΚΑΛΥΒΙΩΝ - ΘΟΡΙΚΟΥ

    62. Δήμος ΚΕΡΑΤΕΑΣ

    63. Κοινότητα ΚΟΥΒΑΡΑ

    64. Δήμος ΚΡΩΠΙΑΣ

    65. Δήμος ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

    66. Δήμος ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ

    67. Κοινότητα ΠΑΛΑΙΑΣ ΦΩΚΑΙΑΣ

    68. Κοινότητα ΣΑΡΩΝΙΔΟΣ

    69. Δήμος ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

    ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    70. Δήμος ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    71. Δήμος ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

    72. Δήμος ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

    73. Δήμος ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ

    74. Δήμος ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ

    75. Δήμος ΕΥΟΣΜΟΥ

    76. Πρώην Δημοτικό Διαμέρισμα ΙΩΝΙΑΣ (νυν Τοπικά Διαμερίσματα ΝΕΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

    και ΔΙΑΒΑΤΩΝ) του Δήμου ΕΧΕΔΩΡΟΥ

    77. Δήμος ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

    78. Δήμος ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ

    79. Δήμος ΠΕΥΚΩΝ

    80. Δήμος ΠΟΛΙΧΝΗΣ

    81. Δήμος ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ

    82. Δήμος ΣΥΚΕΩΝ

    83. Δήμος ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ

    84. Δήμος ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

    ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

    85. Τοπικό Διαμέρισμα ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ του Δήμου ΝΑΥΠΛΙΟΥ u964 του Νομού ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

    86. Τοπικό Διαμέρισμα ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ του Δήμου ΤΡΙΠΟΛΗΣ του Νομού ΑΡΚΑΔΙΑΣ

    87. Τοπικό Διαμέρισμα ΛΕΒΑΔΕΩΝ του Δήμου ΛΕΒΑΔΕΩΝ του Νομού ΒΟΙΩΤΙΑΣ

    88. Τοπικό Διαμέρισμα ΔΡΑΜΑΣ του Δήμου ΔΡΑΜΑΣ του Νομού ΔΡΑΜΑΣ

    89. Τοπικό Διαμέρισμα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ του Δήμου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ του

    Νομού ΕΒΡΟΥ

    90. Τοπικό Διαμέρισμα ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ του Δήμου ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ του Νομού ΖΑΚΥΝΘΟΥ

    91. Τοπικό Διαμέρισμα ΠΥΡΓΟΥ του Δήμου ΠΥΡΓΟΥ του Νομού ΗΛΕΙΑΣ

    92. Τοπικό Διαμέρισμα ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΗΣ του Δήμου ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΗΣ του Νομού

    ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

    93. Τοπικό Διαμέρισμα ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ του Δήμου ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ του Νομού ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ

    94. Τοπικό Διαμέρισμα ΚΙΛΚΙΣ του Δήμου ΚΙΛΚΙΣ του Νομού ΚΙΛΚΙΣ

    95. Τοπικό Διαμέρισμα ΚΟΖΑΝΗΣ του Δήμου ΚΟΖΑΝΗΣ του Νομού ΚΟΖΑΝΗΣ

    96. Τοπικό Διαμέρισμα ΚΟΡΙΝΘΟΥ του Δήμου ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ του Νομού ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

    97. Τοπικό Διαμέρισμα ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ του Δήμου ΣΠΑΡΤΗΣ του Νομού ΛΑΚΩΝΙΑΣ

    98. Τοπικό Διαμέρισμα ΛΑΡΙΣΗΣ του Δήμου ΛΑΡΙΣΑΣ του Νομού ΛΑΡΙΣΗΣ

    99. Δήμος ΒΟΛΟΥ του Νομού ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

    100. Τοπικό Διαμέρισμα ΞΑΝΘΗΣ του Δήμου ΞΑΝΘΗΣ του Νομού ΞΑΝΘΗΣ

    101. Τοπικό Διαμέρισμα ΕΔΕΣΣΗΣ του Δήμου ΕΔΕΣΣΑΣ του Νομού ΠΕΛΛΗΣ

    102. Τοπικό Διαμέρισμα ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ του Δήμου ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ του Νομού ΠΙΕΡΙΑΣ

    103. Τοπικό Διαμέρισμα ΠΡΕΒΕΖΗΣ του Δήμου ΠΡΕΒΕΖΗΣ του Νομού ΠΡΕΒΕΖΗΣ

    104. Τοπικό Διαμέρισμα ΣΑΜΙΩΝ του Δήμου ΒΑΘΕΟΣ του Νομού ΣΑΜΟΥ

    105. Τοπικό Διαμέρισμα ΛΑΜΙΕΩΝ του Δήμου ΛΑΜΙΕΩΝ του Νομού ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

    106. Τοπικό Διαμέρισμα ΦΛΩΡΙΝΗΣ του Δήμου ΦΛΩΡΙΝΑΣ του Νομού ΦΛΩΡΙΝΗΣ

    107. Τοπικό Διαμέρισμα ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ του Δήμου ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ του Νομού ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

    [04] Κάτω από τα 131 δολάρια

    Ανοδικά, αλλά αρκετά κάτω από τα ιστορικά ρεκόρ που κατέγραψαν χθες, κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία.

    Η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου κατέγραφαν το πρωί αύξηση κατά 26 σεντς στα 131,07 δολάρια το βαρέλι από τα 130,81 δολάρια που έκλεισε χθες στη Νέα Υόρκη.

    Η τιμή του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας σημείωνε επίσης άνοδο κατά 35 σεντς στα 130,86 δολάρια από τα 130,51 δολάρια που έκλεισε χθες

    Οι τιμές του αργού υποχώρησαν χθες κατά 2,36 δολάρια στη Νέα Υόρκη και του Μπρεντ κατά 2,19 δολάρια ,μετά από δύο εβδομάδες ανοδικών συνεδριάσεων όπου η τιμή του μαύρου χρυσού ξεπέρασε και τα 135 δολάρια το βαρέλι.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές στην υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου συνέβαλε και η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ.

    "Μερικοί είχαν θέσει ως στόχο τα 135 δολάρια ως μέρος της επενδυτικής τους στρατηγικής και από τη στιγμή που επιτεύχθηκε αυτή η τιμή ξεκίνησαν να ρευστοποιούν κάποια κέρδη" σημειώνει ο Phil Flynn, αναλυτής στην Alaron Trading στο Σικάγο.

    Την Τετάρτη, αλλά και το πρωί της Πέμπτης, τόσο η τιμή του αργού όσο και αυτή του πετρελαίου τύπου μπρέντ σημείωσαν αλλεπάλληλα ρεκόρ, στον απόηχο της ανακοίνωσης για τη σημαντική μείωση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου (κατά 5,4 εκατ. βαρέλια) και βενζίνης (κατά 800.000 βαρέλια) στις ΗΠΑ και των ενδείξεων για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

    Οι αυξήσεις που παρουσιάζουν οι τιμές του "μαύρου χρυσού" το έχουν καταστήσει ακριβότερο κατά 33% από την αρχή του έτους, ενώ παράλληλα έχουν προκαλέσει συναγερμό στις καταναλώτριες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η οικονομία των οποίων έχει ήδη δεχθεί πλήγμα από την κρίση που ξεκίνησε από τα δάνεια περιορισμένης εξασφάλισης.

    Ποιοι λόγοι οδήγησαν την τιμή του αργού πάνω από τα 135 δολάρια το βαρέλι

    Η μεγάλη ζήτηση και η εξασθένηση του δολαρίου έχουν πυροδοτήσει καλπασμό των τιμής του πετρελαίου από την υποχώρησή της κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι στις αρχές του 2007.

    Σε αποπληθωρισμένες τιμές, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού κυμαίνεται πλέον πάνω από το ρεκόρ των 101,70 δολαρίων το βαρέλι, το οποίο σημειώθηκε τον Απρίλιο του 1980, ένα μήνα μετά την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν, όπως σημειώνει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας.

    Πολλοί είναι οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη:

    Η εξασθένηση του δολαρίου

    Η πτώση της αξίας του δολαρίου έναντι άλλων μεγάλων νομισμάτων έχει συμβάλει στην αύξηση των τοποθετήσεων σε εμπορεύματα, καθώς οι επενδυτές θεωρούν τις επενδύσεις σε δολάρια σχετικά φθηνές. Εχει, παράλληλα, μειώσει την αγοραστική ισχύ των εσόδων του ΟΠΕΚ από πετρέλαιο και έχει αυξήσει την αγοραστική ισχύ ορισμένων καταναλωτών εκτός δολαρίου.

    Οι υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ έχουν σημειώσει ότι, αν και οι ονομαστικές τιμές έχουν ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ, ο πληθωρισμός και το δολάριο έχουν απαλύνει τον αντίκτυπο. Μερίδα αναλυτών υποστηρίζει ότι επενδυτές χρησιμοποιούν το πετρέλαιο ως αντιστάθμισμα στο εξασθενημένο δολάριο.

    Ο ρόλος των επενδυτικών ταμείων

    Από τότε που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε στα μέσα του περασμένου Αυγούστου σε μείωση των επιτοκίων και οι κεντρικές τράπεζες διοχέτευσαν δισεκατομύρια δολάρια στις χρηματοοικονομικές αγορές για να αντιμετωπίσουν την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρέθηκε η πιστωτική αγορά, έχουν καταγράψει άνοδο οι τιμές του πετρελαίου και του χρυσού.

    Οι εισροές κεφαλαίων από τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τα hedge funds στα εμπορεύματα, του πετρελαίου συμπεριλαμβανομένου, έχουν ενταθεί. Ομοίως έχουν ενταθεί και οι κερδοσκοπικές συναλλαγές. Ταυτόχρονα, η παγκόσμια πιστωτική στενότητα έχει φέρει ορισμένες αγορές σε πραγματική στασιμότητα. Μέρος των κεφαλαίων από αυτές τις αγορές διοχετεύεται στην ενέργεια και σε εμπορεύματα, όπως υποστηρίζουν αναλυτές.

    Η ζήτηση για πετρέλαιο

    Αν και οι προηγούμενες κορυφώσεις των τιμών πυροδοτήθηκαν από διακοπές στην τροφοδοσία της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς, η ζήτηση από τις μεγαλύτερες καταναλώτριες χώρες του πλανήτη, τις ΗΠΑ και την Κίνα, είναι ο βασικός κινητήριος μοχλός του σημερινού καλπασμού τους.

    Ο ρυθμός αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης επιβραδύνθηκε μετά την εκτίναξη του 2004, αλλά η τάση εξακολουθεί να είναι ανοδική, παρά την επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης στη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα του πλανήτη, τις ΗΠΑ. Προς το παρόν, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της οικονομίας.

    Αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο κόσμος αντεπεξέρχεται στις υψηλές ονομαστικές τιμές γιατί, σε προσαρμοσμένη βάση σε σχέση με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τον πληθωρισμό, οι τιμές παραμένουν χαμηλότερες από ό,τι κατά τη διάρκεια προηγούμενων κορυφώσεων και ορισμένες οικονομίες έχουν εξελιχθεί σε οικονομίες λιγότερης έντασης ενέργειας.

    Ο περιορισμός της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ

    Ο ΟΠΕΚ, πηγή άνω του ενός τρίτου του παγκόσμιου πετρελαίου, έχει αρχίσει, από τα τέλη του 2006, να μειώνει την παραγωγή του, ως μέτρο ανάσχεσης της πτώσης των τιμών στις διεθνείς αγορές.

    Η είσοδος στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά λιγότερων βαρελιών πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ συνετέλεσε στην πυροδότηση του καλπασμού των τιμών και οι καταναλώτριες χώρες, με εκφραστή τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, προτρέπουν το καρτέλ να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο.

    Στις συναντήσεις, σε υπουργικό επίπεδο από τον Δεκεμβρίου του 2007 μέχρι σήμερα, ο ΟΠΕΚ διατήρησε αμετάβλητα τα επίπεδα παραγωγής του, υποστηρίζοντας ότι υπάρχου επαρκείς ποσότητες στην αγορά. Η επόμενη συνάντηση του διεθνούς οργανισμού είναι στις 9 Σεπτεμβρίου.

  • Νιγηρία: Η προσφορά αργού από τη Νιγηρία, τη μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγό χώρα της Αφρικής, έχει μειωθεί από το Φεβρουάριο του 2006, λόγω των επιθέσεων ανταρτών στην πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας.

    Οι πετρελαϊκές εταιρίες αναφέρουν ότι περίπου 559.000 βαρέλια νιγηριανού αργού την ημέρα "απουσιάζουν" από την παγκόσμια ενεργειακή αγορά, λόγω των επιθέσεων ανταρτών και των πράξεων δολιοφθοράς.

  • Ιράν: Οι καταναλωτές πετρελαίου ανησυχούν για το ενδεχόμενο διακοπής της προσφοράς πετρελαίου από το Ιράν, την τέταρτη μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγό χώρα του πλανήτη, η οποία είναι εγκλωβισμένη σε διαμάχη με τη Δύση σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

    Οι Δυτικές κυβερνήσεις υποψιάζονται ότι το Ιράν χρησιμοποιεί το πυρηνικό πρόγραμμα για παραγωγή ενέργειας ως προκάλυμμα για την ανάπτυξη ατομικού οπλοστασίου. Το Ιράν αρνείται κάτι τέτοιο, λέγοντας ότι χρειάζεται πυρηνικές εγκαταστάσεις για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

  • Ιράκ: Το Ιράκ δυσκολεύεται στην προσπάθεια να ορθοποδήσει η πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας, μετά από δεκαετίες πολέμων, κυρώσεων και κατώτερων των απαιτούμενων επενδύσεων.

    Σταθεροποιούνται οι εξαγωγές αργού από τα πεδία άντλησης του Κιρκούκ, στο βόρειο τμήμα της χώρας, καθώς το σύστημα ανακάμπτει από τα τεχνικά προβλήματα τα οποία είχαν καταστήσει, ως επί το πλείστον, ανενεργό τον πετρελαιαγωγό από τη εισβολή των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ, το Μάρτιο του 2003.

    Στενότητα στα διυλιστήρια

    Η περιορισμένη αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας στη βιομηχανία διύλισης των μεγάλων καταναλωτριών χωρών, όπως των ΗΠΑ, βρίσκεται εν μέρει πίσω από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Πέρυσι, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προέβη στην εκτίμηση ότι η πρόσθετη παραγωγική δυναμικότητα στον τομέα της διύλισης παγκοσμίως μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι κατώτερη των προηγούμενων προσδοκιών, καθώς η αύξηση του κόστους και η έλλειψη μηχανικών έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην κατασκευή νέων μονάδων διύλισης.

    [05] "Δικαίωμα στη Διατροφή"

    Mε κοινή πρόταση ψηφίσματος των 6 πολιτικών ομάδων του ΕΚ η Ολομέλεια εκφράζει την ανησυχία της για την αύξηση των τιμών των τροφίμων στην ΕΕ αλλά και στις αναπτυσσόμενες χώρες και καλεί τη διεθνή κοινότητα να σεβασθεί το «Δικαίωμα στη διατροφή» για κάθε ανθρώπινη ύπαρξη.

    Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 485 ψήφους υπέρ, 52 κατά και 7 αποχές.

    Βάσει των στοιχείων του ψηφίσματος, η αύξηση των τιμών «έχει γυρίσει 7 χρόνια πίσω τους στόχους της ΕΕ για τη μείωση της φτώχειας».

    Σήμερα υπολογίζεται ότι 2 δισ. άτομα ζουν σε «δεινή ένδεια» και 850 εκατ άνθρωποι «πεινούν καθημερινά».

    Τούτο αποδεικνύει τη συστηματική παραβίαση του δικαιώματος στη διατροφή, όπως αυτό κατοχυρώνεται στο διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές.

    Βάσει άλλων στοιχείων διαπιστώνεται ότι οι αυξήσεις στις παγκόσμιες τιμές σίτου έφτασαν το 181% μέσα στην περίοδο 36 μηνών (έως τον Φεβρουάριο 2008), ενώ από τον Ιανουάριο οι τιμές του ρυζιού αυξήθηκαν κατά 141%.

    Παράλληλα διαπιστώνεται ότι οι σοδειές σίτου και ρυζιού ήταν πολύ καλές το 2007, μέρος όμως δεν θα χρησιμοποιηθεί για ανθρώπινη κατανάλωση, αφού μεγάλα ποσοστά προορίζονται για ζωοτροφές και βιοκαύσιμα.

    Ως εκ τούτου το ΕΚ υπογραμμίζει τον θεμελιώδη χαρακτήρα του «Δικαιώματος στη διατροφή», και καλεί το Συμβούλιο να εντείνει τις δεσμεύσεις του προς τους «Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας (AΣX)», επαναβεβαιώνοντας τις χρηματοδοτικές δεσμεύσεις και εγκρίνοντας ένα Πρόγραμμα Δράσης της ΕΕ για τους ΑΣΧ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

    Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν την «Αειφόρο παραγωγή τροφίμων» και ζητούν από την Επιτροπή και τα κράτη-μέλη να αναλύσουν τις διαφορές μεταξύ των πρωτογενών τιμών και εκείνων που χρεώνουν οι μεγαλύτερες αλυσίδες καταστημάτων.

    Ζητούν επίσης καλύτερες προβλέψεις σε σχέση με τη γεωργική παραγωγή και να δοθεί προτεραιότητα στα τρόφιμα σε σχέση με τα καύσιμα.

    Κατά την άποψη των ευρωβουλευτών η παραγωγή βιοκαυσίμων «θα πρέπει να συνδεθεί με αυστηρά κριτήρια αειφορίας».

    Αναγνωρίζουν ότι «δεν αιτιολογείται πλέον η επιδότηση των καλλιεργειών με στόχο την παραγωγή βιοκαυσίμων».

    Τονίζουν όμως, με τον πιο έντονο τρόπο, ότι μόλις το 2 έως 3% των γεωργικών γαιών της ΕΕ χρησιμοποιείται σήμερα για το είδος αυτό παραγωγής και ότι οι κατηγορίες των μέσων ενημέρωσης προς τα βιοκαύσιμα για την τρέχουσα επισιτιστική κρίση είναι υπερβολικές όσον αφορά την ΕΕ.

    Συμφωνούν τέλος, ότι η πολιτική σε χώρες, όπως οι ΗΠΑ, βάσει της οποίας παραχωρείται περισσότερη γη για την καλλιέργεια αραβοσίτου με σκοπό την παραγωγή βιοαιθανόλης, είχε επιπτώσεις στην τιμή και τη διαθεσιμότητα αραβοσίτου και άλλων δημητριακών στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων.

    «Το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτυπώνει την αγωνία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την άνοδο των τιμών, φαινόμενο που τείνει να προσλάβει διαστάσεις σιωπηλού τυφώνα» δήλωσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Παπαστάμκος που είναι μέλος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του ΕΚ.

    Σύμφωνα με τον Έλληνα ευρωβουλευτή, το φαινόμενο αυτό «θέτει εν αμφιβόλω επιστημονικές προγνώσεις, ακυρώνει στρατηγικές επιλογές και υπαγορεύει τον επαναπροσανατολισμό δράσεων".

    Κατά τον κ. Παπαστάμκο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αλλά και η Παγκόσμια Τράπεζα, θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις στρατηγικές τους με στόχο «τη διαφάνεια, την εμπορική ισορροπία και την ισοκατανομή των ευθυνών έναντι του αναπτυσσόμενου κόσμου».

    Κατέληξε λέγοντας ότι «εάν δεν διαμορφωθεί μία αποτελεσματική διεθνής πολιτική ατζέντα στόχων-μέσων, η επισιτιστική πρόκληση θα πυροδοτήσει κρίση παγκόσμιας πολιτικής διακυβέρνησης, με ορατές επιπτώσεις στην παγκόσμια ασφάλεια».

    [06] Και η Τσέλσι υποψήφια;

    Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποια μέρα να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας και η κόρη του, Τσέλσι, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό People.

    "Αν με ρωτούσατε πριν από τις προκριματικές της Αϊόβα εάν η Τσέλσι θα μπορούσε να είναι υποψήφια, θα απαντούσα ασφαλώς όχι, όλα αυτά της φέρνουν αλλεργία. Όμως κατά τα φαινόμενα έχει το χάρισμα να κάνει προεκλογικές εκστρατείες", είπε ο Κλίντον.

    Η "ανάδειξη" της Τσέλσι ήταν "το δεύτερο καλύτερο πράγμα στην εκστρατεία" μετά "την ικανότητα της Χίλαρι να αντέχει όλα τα χτυπήματα που δέχτηκε", πρόσθεσε.

    Ο πρώην πρόεδρος είπε ότι δεν γνωρίζει καλά τον Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο χαρακτήρισε "εξαιρετικά ταλαντούχο". "Νομίζω ότι τον καταλαβαίνω. Υπάρχουν πολλές ομοιότητες στην παιδική μας ηλικία. Όμως νομίζω ότι είναι καλύτερα να έχεις λάβει πολλές αποφάσεις προτού γίνεις πρόεδρος", κατέληξε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 May 2008 - 6:30:26 UTC