Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέντευξη Λ.Ζαγορίτη
  • [02] Αποσύρονται όλα τα ηλιέλαια
  • [03] Προβάδισμα του Ομπάμα

  • [01] Συνέντευξη Λ.Ζαγορίτη

    "Κυπρος και Ελλάδα εργάζονται για την επίτευξη οριστικής λύσης στο εθνικό θέμα", τονίζει ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ κ.Λευτέρης Ζαγορίτης σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Ο κ.Ζαγορίτης βρίσκεται σήμερα στην Κύπρο και θα συναντηθεί με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία. Στο ΑΠΕ μιλά για την επίλυση του κυπριακού, την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Η συνέντευξη του κ.Ζαγορίτη θα μεταδοθεί στο τηλεοπτικό δελτίο του ΑΠΕ-ΜΠΕ στις 18.00.

    Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

    ΕΡ: Κύριε Γραμματέα, μεταβαίνετε για δύο μέρες στην Κύπρο. Εκεί θα συναντηθείτε με την πολιτειακή, τη θρησκευτική και το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας. Ποιος είναι ο σκοπός της επισκέψεώς σας;

    ΑΠ: Με πολλή μεγάλη χαρά πηγαίνουμε στην Κύπρο και θα έχουμε πυκνές επαφές το επόμενο διήμερο. Θα έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Χριστόφια για τις εξελίξεις στο εθνικό μας θέμα, με τον πρώην πρόεδρο τον κ. Παπαδόπουλο, με τους πολιτικούς αρχηγούς, με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο και βεβαίως να συμμετάσχουμε και στις εκδηλώσεις των οργανώσεων της Ν.Δ., τόσο στην Λευκωσία όσο και στην Πάφο.

    ΕΡ: Το 2008 ευελπιστείτε ότι θα υπάρξει πρόοδος στο θέμα επίλυσης του Κυπριακού;

    ΑΠ: Αυτό είναι το ζητούμενο. Να υπάρξουν θετικές εξελίξεις. Πρόοδος. Γιβ αυτό χρειάζεται πάρα πολύ καλή προετοιμασία. Και βεβαίως η ουσιαστική πρόοδος περνάει μέσα από τη συζήτηση των βασικών θεμάτων του Κυπριακού στις ομάδες εργασίας και των θεμάτων της καθημερινότητας στις τεχνικές επιτροπές που συμφωνήθηκαν, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Εμείς επιθυμούμε να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, μόνο μια καλά προετοιμασμένη διαδικασία μπορεί να παράσχει επαρκείς εγγυήσεις για θετική έκβαση.

    ΕΡ: Η ελληνική στάση παραμένει η ίδια; Έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν;

    ΑΠ: Κύπρος και Ελλάς εργάζονται για την επίτευξη οριστικής λύσης στο εθνικό θέμα, στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων εθνών αλλά και των αρχών και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Εργαζόμαστε για λύση δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζήσουν αρμονικά μέσα σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, ανάπτυξης και ευημερίας. Για να γίνει αυτό απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση και ξεκάθαρες θέσεις και από τις δύο πλευρές. Όχι μόνο από τη δική μας.

    ΕΡ: Κύριε Ζαγορίτη, πώς εκτιμάτε ότι θα εξελιχθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας σε σχέση πάντοτε με την επίλυση του Κυπριακού, λαμβανομένου υπβ όψιν ότι οι προκλήσεις της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα είναι συνεχείς στο Αιγαίο;

    ΑΠ: Το γεγονός είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών. Βεβαίως, υπάρχουν προβλήματα. Ο διάλογος, όμως, πρέπει να συνεχιστεί. Στόχος της Ελλάδας παραμένει η ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας μας με την Τουρκία, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό είναι προς όφελος και των δύο λαών. Πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας. Η πορεία της προς την Ευρώπη, εξαρτάται από την ίδια. Εξαρτάται από το σεβασμό της γειτονικής χώρας στις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε., το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Για να προχωρήσει η Τουρκία στην Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσει και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι όλων των Ευρωπαίων εταίρων. Ευελπιστούμε ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί στις περιστάσεις και θα κάνει τα βήματα που της αναλογούν. Αυτό είναι ευχή ολόκληρου του ελληνικού λαού.

    ΕΡ: Πως κρίνετε την εκλογή Χριστόφια στο ύπατο αξίωμα της χώρας;

    ΑΠ: Είναι μια απόφαση του κυπριακού λαού την οποία εμείς σεβόμαστε απολύτως. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Χριστόφιας είναι ένας σοβαρός, ένας υπεύθυνος πολιτικός ηγέτης, ο οποίος θα εργαστεί όπως και οι προηγούμενοι πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ολόκληρη η πολιτική ηγεσία της Κύπρου, για την επίλυση του Κυπριακού, για την επανένωση της Κύπρου, που είναι ένας στόχος εθνικός και του κυπριακού και του ελληνικού λαού.

    [02] Αποσύρονται όλα τα ηλιέλαια

    Όλα τα ηλιέλαια, ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης και ημερομηνίας εισαγωγής στην χώρα μας, αποσύρονται από την ελληνική αγορά, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκτελών χρέη προέδρου του ΕΦΕΤ, αντιπρόεδρος Αντώνης Ζαμπέλας, διότι, όπως γνωστοποίησε, βρέθηκε μια παρτίδα επιμολυσμένου ηλιελαίου - το οποίο έχει ανακληθεί - που εισήχθηκε στη χώρα μας στις 7 Ιανουαρίου.

    Η κυβέρνηση προχώρησε στην απόσυρση από τα ράφια του συνόλου των ποσοτήτων του ραφιναρισμένου ηλιελαίου, το οποίο θα ελεγχθεί και, μόνο αν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία, τότε θα επιστρέψει στα ράφια του λιανεμπορίου. Για την ανάκληση του συνόλου των ποσοτήτων ηλιελαίου από την αγορά, ενημερωθηκαν ήδη οι επιχειρήσεις και οι νομαρχίες, προκειμένου να προχωρήσουν σε ελέγχους.

    Σε ό,τι αφορά τις ποσότητες 3.000 τόνων που πέρασαν στην εγχώρια αγορά στις 17 Μαρτίου από την Σόγια Ελλάς, ο κ.Ζαμπέλας ανέφερε ότι ραφιναρίστηκαν και έμεινε μια ποσότητα 2.885 τόνων, εκ των οποίων οι 2.000 τόνοι έχουν πουληθεί σε εταιρεία εμπορίας λαδιών, ενώ αναζητούνται από τα κλιμάκια του ΕΦΕΤ πού βρίσκονται οι υπόλοιποι 885 τόνοι.

    Επίσης ο κ.Ζαμπέλας αναφέρθηκε στην τοξικολογική επιβάρυνση του ανθρώπινου οργανισμού από την κατανάλωση του επιμολυσμένου ηλιελαίου και σημείωσε ότι 20 μιλιγκράμ ανά κιλό σωματικού βάρους είναι η ημερήσια αποδεκτή πρόσληψη. Αυτό, όπως είπε, σημαίνει ότι με τα 300 ppm που περιέχει το επιμολυσμένο ηλιέλαιο, ένας άνθρωπος θα πρέπει να τρώει τέσσερα κιλά τέτοιο λάδι την ημέρα για να υπερβεί το όριο.

    Εξάλλου σε δήλωσή του ο πρώην πρόεδρος του φορέα καθηγητής Δρ. Ευάγγελος Λάζος αναφέρει: "Ελπίζω η αλλαγή προσώπων να αποτελέσει απαρχή για την πραγματική επιτάχυνση και άμεση ανταπόκριση όλων για την ανάπτυξη του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ο οποίος θα αποτελεί τη μία κεντρική αρμόδια αρχή ελέγχου των τροφίμων που θα είναι εφοδιασμένη με την απαραίτητη προς τούτο νομική ισχύ.

    Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του θέματος του ηλιελαίου και αφού περίσσεψαν οι παντός είδους ειδικοί παραθύρων και μη, έχω να σημειώσω ότι: Ο ΕΦΕΤ, από την πρώτη στιγμή, με διαφάνεια, αντικειμενικότητα και βαθύτατο αίσθημα ευθύνης απέναντι στον Έλληνα καταναλωτή, προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του εν λόγω προβλήματος και πάντα με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που τον διέπει και τις δυνατότητες που του έχουν παρασχεθεί".

    Στο μεταξύ, απαγορεύτηκαν από χθες, όλες οι εισαγωγές ηλιέλαιου από την Ουκρανία, με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλεξ. Κοντού.

    Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση του κ. Κοντού απαγορεύτηκε η εισαγωγή ουκρανικού ηλιέλαιου που έφτασε στις 20 Μαΐου 2008, στα Ψαχνά Ευβοίας, για λογαριασμό της εταιρίας "ΣΟΓΙΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ", όπως επίσης και η εισαγωγή ηλιέλαιου που επρόκειτο να φτάσει στο ίδιο λιμάνι, χθες.

    ΕΕ για ουκρανικό ηλιέλαιο

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να απαγορεύσει τις εισαγωγές ηλιελαίου από την Ουκρανία αφού το Κίεβο δεν παρέσχε εγγυήσεις ότι το ηλιέλαιο που στέλνει δεν περιέχει ορυκτέλαια, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    "Πρόθεσή μας είναι να απαγορεύσουμε το ηλιέλαιο από την Ουκρανία", δήλωσε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως η απαγόρευση είναι πιθανό να τεθεί σε ισχύ αύριο Πέμπτη.

    "Περιμέναμε να μας ενημερώσουν ότι υπάρχει δέσμευση πως δεν θα εξαχθεί στην ΕΕ ηλιέλαιο μολυσμένο με ορυκτέλαιο. (Οι Ουκρανοί) δεν το έκαναν και η προθεσμία εξέπνευσε χθες", δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

    Οι αρμόδιες για την ασφάλεια των τροφίμων αρχές της ΕΕ είχαν ενημερωθεί τον Απρίλιο ότι ένα φορτίο 40.000 τόννων μη ραφιναρισμένου ηλιελαίου, που είχε σταλεί δια θαλάσσης από την Ουκρανία στη Γαλλία, διαμοιράστηκε σε επτά φορτία για επανεξαγωγή στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ολλανδία, και για να διακινηθεί στο εσωτερικό της Γαλλίας.

    Αργότερα διαπιστώθηκε πως ήταν μολυσμένο από ένα πολύ παχύρευστο έλαιο από υδρογονάνθρακα, πιθανόν λιπαντικό, που οι ειδικοί λένε πως έχει χαμηλό επίπεδο τοξικότητας και δεν δημιουργεί απειλή για την υγεία.

    Τώρα φαίνεται πως το μολυσμένο λάδι έφτασε σε συνολικά 13 χώρες της ΕΕ και σε τρεις χώρες που δεν είναι μέλη της, δήλωσε ο αξιωματούχος. Δεν έκανε γνωστό ποιές είναι αυτές οι χώρες.

    Ειδικοί της Επιτροπής στον τομέα των τροφίμων αντιμετωπίζουν την υπόθεση αυτή ως απάτη.

    [03] Προβάδισμα του Ομπάμα

    Μπάρακ Ομπάμα και Χίλαρι Κλίντον μοιράστηκαν τις νίκες στις προκριματικές εκλογές στο Ορεγκον και το Κεντάκι αντίστοιχα, με τον αφροαμερικανό υποψήφιο να έχει αποσπάσει πλέον την απαιτούμενη πλειοψηφία μεταξύ των εκλεκτόρων που αναδεικνύνονται με τη λαϊκή ψήφο, αλλά και την πρώην Πρώτη Κυρία να αρνείται να αποσυρθεί από την κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

    Οπως αναμενόταν, η Χίλαρι Κλίντον σημείωσε σαρωτική νίκη στο Κεντάκι με διαφορά 30 ποσοστιαίων μονάδων, εξασφαλίζοντας το 65% των ψήφων και 37 εκλέκτορες έναντι 30% και 14 εκλεκτόρων του Ομπάμα.

    Αντίθετα, στο Ορεγκον ο Ομπάμα απέσπασε το 58% των ψήφων και 21 εκλέκτορες έναντι 42% και 14 εκλεκτόρων της Χίλαρι.

    Ο Ομπάμα μιλώντας στους οπαδούς του στην Άιοβα, όπου επέστρεψε για να τονίσει την σημασία της πρώτης του νίκης στην εκστρατεία, τόνισε ότι "έχουμε την πλειοψηφία των εκλεκτόρων που αναδεικνύονται από τον Αμερικανικό λαό" και ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών στη χώρα διότι τον έστειλαν πολύ κοντά στο όριο για την κατάκτηση του χρίσματος. "Σε αυτή τη μεγάλη πολιτεία κάναμε τα πρώτα βήματα ενός απίστευτου ταξιδιού για να αλλάξουμε την Αμερική" τόνισε.

    Ο αφροαμερικανός υποψήφιος έστρεψε για άλλη μία φορά τα βέλη του κατά του ρεπουμπλικάνου υποψηφίου Τζον ΜακΚέην λέγοντας ότι η μάχη του Νοεμβρίου θα γίνει ανάμεσα σε "μια από τα ίδια εναντίον της αλλαγής", πως πρόκειται για μία μάχη "ανάμεσα στο μέλλον και το παρελθόν" της Αμερικής.

    Με τρεις πολιτείες να απομένουν πλέον -Πουέρτο Ρίκο, Μοντάνα και Νότια Ντακότα- ο Μπάρακ Ομπάμα έχει εξασφαλίσει μέχρι τωρα 1953 εκλέκτορες έναντι 1770 της Χίλαρι, που ελπίζει μόνο στον κομματικό μηχανισμό του Δημοκρατικού Κόμματος για να εξασφαλίσει το χρίσμα. Συνολικά απομένουν ακόμη να κριθούν 86 εκλέκτορες και περίπου 200 υπερκλέκτορες .

    Ο εκπρόσωπος του Ομπάμα, Ντέιβιντ Αξελροντ, τόνισε ότι η εξασφάλιση της πλειοψηφίας των εκλεκτόρων που έχουν αναδειχτεί με τη λαϊκή ψήφο αποτελεί "σημαντικό ακρογωνιαίο λίθο, αλλά όχι και το τέλος της κούρσας", καθώς ουδείς εκ των δύο υποψηφίων αναμένεται να συγκεντρώσει τον μαγικό αριθμό των 2026 εκλεκτόρων για να κερδίσει και τυπικά το χρίσμα πριν το συνέδριο του Ντένβερ τον Αύγουστο.

    Από την πλευρά της, η Χίλαρι Κλίντον κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την κούρσα. "Θα συνεχίσω την εκστρατεία μας μέχρι την κατάκτηση του χρίσματος", τόνισε η Χίλαρι μιλώντας σε οπαδούς της στο Κεντάκι.

    "Πρέπει να επιλεγεί ένας υποψήφιος που θα μπορεί να νικήσει στις εκλογές του Νοεμβρίου και είναι καλύτερα προετοιμασμένος για να αντιμετωπίσει τις τεράστιες προκλήσεις σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς" τόνισε η Χίλαρι, ρίχνοντας το "μπαλάκι" στο κομματικό κατεστημένο των Δημοκρατικών. "Ούτε ο γερουσιαστής Ομπάμα, ούτε και εγώ θα έχουμε φτάσει στον μαγικό αριθμό μέχρι να τελειώσουν οι προκριματικές στις 3 Ιουνίου. Αρα εναπόκειται στο κόμμα μας να κάνει τη δύσκολη επιλογή", πρόσθεσε.

    Προηγείται του Μακέιν ο Ομπάμα

    Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος Μπαράκ Ομπάμα προηγείται με 8 εκατοστιαίες μονάδες, σε εθνικό επίπεδο, του υποψήφιου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Τζον Μακέιν καθώς οι δύο αντίπαλοι εντείνουν τον προεκλογικό τους αγώνα ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, αναφέρεται σε δημοσκόπηση της εταιρείας Zogby για λογαριασμό του πρακτορείου Ρόιτερ.

    Ο Ομπάμα, ο οποίος τον περασμένο μήνα ήταν στήθος με στήθος με τον Μακέιν στις δημοσκοπήσεις, το Μάιο ανέβηκε στο 48% έναντι 40% του γερουσιαστή της Αριζόνας.

    Από την ίδια δημοσκόπηση προκύπτει επίσης ότι ο Ομπάμα διεύρυνε την διαφορά του από την αντίπαλό του για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, την Χίλαρι Κλίντον, στις 26 εκατοστιαίες μονάδες, διπλασιάζοντας το πλεονέκτημά του από τα μέσα Απριλίου καθώς οι Δημοκρατικοί άρχισαν να συνασπίζονται γύρω του ενόψει της εκλογικής μάχης του με τον Μακέιν.

    Η δημοσκόπηση έγινε από την Πέμπτη μέχρι την Κυριακή κατά την διάρκεια μίας περιόδου κατά την οποία ο Ομπάμα δέχθηκε επίθεση από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους και τον Μακέιν για την υπόσχεσή του να συνομιλήσει με ξένους ηγέτες, εχθρικά διακείμενους έναντι των ΗΠΑ, χωρίς όρους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 May 2008 - 8:30:27 UTC