Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχισαν οι Πανελλαδικές
  • [02] Αναζητά 75 εκλέκτορες
  • [03] Σε ρυθμούς Εurovision το Βελιγράδι

  • [01] Αρχισαν οι Πανελλαδικές

    Iκανοποίηση εκφράζουν οι περισσότεροι υποψήφιοι για τα θέματα που επέλεξε η εξεταστική επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας για το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας, γενικής παιδείας, που εξετάζονταν σήμερα.

    Η επιτροπή επέλεξε ενα απόσπασμα απο το βιβλίο "Δοκιμές" του Γιώργου Σεφέρη που αναφέρεται στην παράδοση. Οι εξεταστές ζήτησαν απο τους μαθητές να γράψουν τις απόψεις τους στο εξής θέμα: "Ο Δήμος σας διοργανώνει μια εκδήλωση με θέμα την παράδοση. Ως εκπρόσωπος της μαθητικής σας κοινότητας, αναλάβατε τη σύνταξη ενός κειμένου που θα εκφωνηθεί στην εκδήλωση. Σ΄αυτό να αναφέρετε τις αιτίες για τις οποίες πολλοί νέοι σήμερα έχουν απομακρυνθεί απο την παράδοση και να προτείνετε τρόπους επανασύνδεσής τους με αυτήν". Οι μαθητές θα πρέπει να αναπτύξουν τις απόψεις τους σε 500-600 λέξεις, και το άριστο γραπτό θα βαθμολογηθεί με 50 μονάδες.

    Οπως είπαν καθηγητές και το θέμα ήταν μέσα στη διδακτέα ύλη και οι ερωτήσεις ήταν σαφείς και κατανοητές.

    Το 7ο και 28ο Γυμνάσιο - Λύκειο Παγκρατίου, επισκέφθηκε το πρωί ο υπουργός Παιδείας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και ευχήθηκε στους υποψήφιους καλή επιτυχία. Ο υπουργός διαβεβαίωσε τους μαθητές ότι όλα είναι σε ετοιμότητα και κυρίως τους διαβεβαίωσε για το αδιάβλητο των εξετάσεων.

    Ήδη έχουν επιλεγεί τα 28 κέντρα όπου θα γίνει η βαθμολόγηση των γραπτών. Στην όλη διαδικασία θα εμπλακούν περίπου 30.000 εκπαιδευτικοί, εκ των οποίων 17.000 επιτηρητές.

    Στις φετινές Πανελλαδικές θα συμμετάσχουν 94.600 υποψήφιοι (κατηγορία 90%) με τις θέσεις των εισακτέων να ανέρχονται σε 70.701. Συνολικά, για όλες τις κατηγορίες, οι εν δυνάμει υποψήφιοι φτάνουν τους 146.100 και οι θέσεις που αντιστοιχούν είναι 86.736.

    Ανακατατάξεις στις βάσεις αναμένεται να φέρει η αύξηση των θέσεων με κύριο βάρος στα περιφερειακά ΑΕΙ με ταυτόχρονη μείωση κατά 10% των θέσεων στα κεντρικά πανεπιστήμια.

    [02] Αναζητά 75 εκλέκτορες

    Πενήντα έως 75 εκλέκτορες θα χρειάζεται ακόμη ο Μπάρακ Ομπάμα για να αποσπάσει το χρίσμα των Δημοκρατικών μετά τις σημερινές προκριματικές εκλογές στο Κεντάκι και το Ορεγκον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά η αντίπαλός του Χίλαρι Κλίντον εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει την υποστήριξη του κόμματος και των λεγόμενων "σούπερ-εκλεκτόρων".

    Οι δύο πολιτείες δίνουν συνολικά 103 εκλέκτορες . Ο Ομπάμα αναμένεται να κερδίσει στο Ορεγκον, όπου οι δημοσκοπήσεις του δίνουν προβάδισμα τεσσάρων έως 12 ποσοστιαίων μονάδων, αλλά η Χίλαρι είναι το μεγάλο φαβορί στο Κεντάκι.

    Οι κάλπες κλείνουν στο Κεντάκι στις 02.00 (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης και στο Ορεγκον στις 06.00 .

    Ο Ομπάμα διαθέτει μέχρι στιγμής 1901 εκλέκτορες και η Χίλαρι Κλίντον 1724. Ο αφροαμερικανός υποψήφιος ελπίζει μετά τις σημερινες αναμετρήσεις να πείσει τους εναπομείναντες 200 αναποφάσιστους υπερκλέκτορες να τον στηρίξουν με δεδομένο ότι βρίσκεται μιά ανάσα από τον μαγικό αριθμό των 2025 εκλεκτόρων που του εξασφαλίζει και τυπικά το χρίσμα. Χθες ,ο Ομπάμα εξασφάλισε την υποστήριξη άλλων πέντε σούπερ-εκλεκτόρων ,μεταξύ των οποίων και του γερουσιαστή της Δυτικής Βιρτζίνιας, Ρόμπερτ Μπερντ.

    Μετά τις σημερινές αναμετρήσεις, απομένουν τρεις πολιτείες με 86 εκλέκτορες .

    "Μια σαφής πλειοψηφία των εκλεγμένων εκλεκτόρων θα στείλει ένα αλάνθαστο μήνυμα :Ο λαός μίλησε και είναι ετοιμος για αλλαγή" τόνισε ο εκπρόσωπος του Ομπάμα,Ντέιβιντ Πλάφ σε ηλεκτρονικό του μήνυμα προς τους οπαδούς του αφροαμερικανού υποψηφίου.

    Από την πλευρά της,η Χίλαρι Κλίντον επιμένει να αγνοεί το σαφές προβάδισμα του Ομπάμα και αρνείται να αποσυρθεί από την κούρσα πριν ολοκληρωθούν οι προκριματικές εκλογές στις 3 Ιουνίου."Με κανένα τρόπο δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα η εκστρατεία μας γιατί θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το χρίσμα" τόνισε η Κλίντον σε συγκέντρωση στο Πρίστονμπουργκ του Κεντάκι. Η πρώην Πρώτη Κυρία απηύθυνε έκκληση στους σούπερ εκλέκτορες να την στηρίξουν ,υποστηρίζοντας ότι αυτή θα νικήσει εύκολα τον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Τζον ΜακΚέην τον Νοέμβριο. "Οι νίκες μου στις μεγάλες πολιτείες έδειξαν ότι διαθέτω ευρύτερη βάση στήριξης" από τον Ομπάμα ,τόνισε η Χίλαρι,η οποια έχει εξασφαλίσει και την υποστήριξη του πρώην συμβούλου του Τζορτζ Μπους ,Κάρλ Ρόουβ.

    Το επιτελείο της Κλίντον ,με ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε στους οπαδούς της αναφέρει μάλιστα ότι η προσπάθεια του Ομπάμα να ανακηρυχθεί πρόωρα σήμερα υποψήφιος των Δημοκρατικών αποτελεί "χαστούκι στο πρόσωπο" των υποστηρικτών της Χίλαρι Κλίντον.

    [03] Σε ρυθμούς Εurovision το Βελιγράδι

    Με μια δεξίωση που παρέθεσε στο "Palata Srbije" του Βελιγραδίου ο γενικός διευθυντής της EBU Svante Stockselius στους συμμετέχοντες αλλά και τους λάτρεις της Eurovision, άνοιξε ουσιαστικά η αυλαία του ευρωπαϊκού αυτού διαγωνισμού τραγουδιού.

    Ο γενικός διευθυντής της EBU ευχαρίστησε τις τοπικές αρχές του Βελιγραδίου και τους κατοίκους της σερβικής πρωτεύουσας για τη θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία της φετινής διοργάνωσης.

    Από την πλευρά του, ο εκτελών χρέη δημάρχου στο Βελιγράδι Ζόραν Άλιμπιτς ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, τους δημοσιογράφους που θα καλύψουν τη διοργάνωση αλλά και το κοινό για την προβολή της πόλης και εξέφρασε την ελπίδα πως όλοι αυτοί θα επισκεφθούν και στο μέλλον το Βελιγράδι.

    Περισσότεροι από 4.000 άτομα- διαγωνιζόμενοι, δημοσιογράφοι, fans και επισκέπτες- από τις 43 διαγωνιζόμενες χώρες, συμμετείχαν στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση.

    Το διαγωνιστικό μέρος της διοργάνωσης ξεκινά σήμερα με τον πρώτο ημιτελικό, στον οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα, με την Καλομοίρα και το τραγούδι "My Secret Combination". Ο δεύτερος ημιτελικός θα διεξαχθεί στις 22 Μαΐου, ενώ ο μεγάλος τελικός, δύο ημέρες αργότερα, στις 24.

    Παρουσιαστές των δύο ημιτελικών και του τελικού της Eurovision του Βελιγραδίου θα είναι η Γιοβάνα Γιάνκοβιτς και ο Ζέλικο Γιοκσίμοβιτς.

    Σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Μπούτσιτς, υπεύθυνη Τύπου της κρατικής τηλεόρασης της Σερβίας, η σκηνή που θα φιλοξενήσει το φετινό, 53ο διαγωνισμό, θα "υποστηρίξει" δύο διαφορετικές εικόνες: στον πρώτο ημιτελικό θα προβληθεί η εικόνα της ίδιας της πόλης και στο δεύτερο το υδάτινο στοιχείο αυτής, ενώ στον τελικό, τα δύο αυτά στοιχεία θα ενωθούν, αναδεικνύοντας τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της σερβικής πρωτεύουσας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 May 2008 - 10:30:29 UTC