Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Διάλογος με τις προοδευτικές δυνάμεις"
  • [02] «Πρόταση πάλης και εξουσίας»
  • [03] Σύσκεψη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
  • [04] Αρχίζουν οι Πανελλαδικές
  • [05] "Συμβολική επιστροφή"
  • [06] Τριήμερο πένθος στην Κίνα

  • [01] "Διάλογος με τις προοδευτικές δυνάμεις"

    Την επιθυμία του ΠΑΣΟΚ για διάλογο με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας διατύπωσε ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου, κλείνοντας τις τριήμερες εκδηλώσεις του ΙΣΤΑΜΕ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο που ήταν αφιερωμένες στα 40 χρόνια από το Μάη του '68.

    Ο κ. Παπανδρέου διατύπωσε την πρόταση αυτή, παρουσία και του πρώην προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου, ο οποίος μετείχε σε "στρογγυλό τραπέζι" με θέμα το μέλλον της Αριστεράς και είχε μιλήσει για την αναγκαιότητα της κυβερνητικής συνεργασίας των δύο κομμάτων. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι υπάρχει ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας και αν αυτό δεν το θέλουν κάποιες πολιτικές δυνάμεις, θα το επιβάλλει ο ελληνικός λαός, όπως τόνισε.

    Το βασικό μήνυμα του Μάη του '68 ήταν ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι η βασική μας δύναμη είναι οι δημοκρατικές διαδικασίες και οι πολίτης. Ο λαός καθημερινά κατανοεί τις προσπάθειές μας να αλλάξουμε την Ελλάδα, πρόσθεσε.

    Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη λύπη του για αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα, λέγοντας πως μοιάζει με μια χώρα που άγεται και φέρεται από αδιαφανή συμφέροντα. Αναφερόμενος στην αγωγή Βγενόπουλου τη χαρακτήρισε σοβαρότατο θέμα για τη δημοκρατία και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει δημιουργήσει μια αντίληψη ότι, όποιος θέλει να αυθαιρετεί, μπορεί. Κανείς δεν θα μας εμποδίσει να λέμε την αλήθεια, είπε.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι χρειάζεται διαφορετικός τρόπος διακυβέρνησης με νέο, αναπτυξιακό μοντέλο και κράτος δικαίου και αξιοκρατίας. Θέλουμε ένα κράτος που να μπορεί να υπηρετεί τον πολίτη, είπε, προσθέτοντας ότι βασική πολιτική των δεξιών κομμάτων παγκοσμίως είναι να δημιουργούν ανασφάλεια, φόβο και έλλειψη ελπίδας στους πολίτες. "Εμείς, όμως, λέμε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος".

    Επίσης, σημείωσε ότι η προσπάθεια απολιτικοποίησης του κόσμου είναι το βασικό εργαλείο που χρησιμοποιεί ο νεοφιλελευθερισμός.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι σήμερα υπάρχει συγκέντρωση εξουσίας, πλούτου, ΜΜΕ, που είναι απειλή για τη δημοκρατία και την ανθρωπότητα. Επίσης, τόνισε ότι οι συχνότητες που έχουν παραχωρηθεί στην ιδιωτική ραδιοφωνία είναι δημόσια περιουσία και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους.

    Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξαναφέρει το όνειρο στους πολίτες.

    Συνάντηση Γ.Παπανδρέου με Π.Ρασμούσεν

    Κατ΄ ιδίαν συνάντηση είχαν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πολ Ράσμουσεν, το πρωί στο περιθώριο των τριημέρων εκδηλώσεων του ΙΣΤΑΜΕ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο για τα 40 χρόνια από το Μάη του '68.

    Οι κ. Παπανδρέου και Ράσμουσεν συζήτησαν για τη συνεργασία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και κυρίως για το μανιφέστο που επεξεργάζεται το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα ενόψει των ευρωεκλογών του 2009.

    Το μανιφέστο αυτό θα περιέχει τις βασικές αρχές και θέσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις εκλογές του 2009 και στόχος είναι να αποτελέσει πλατφόρμα για όλα τα Σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης. Επίσης, αναμένεται να υιοθετηθεί και ένα κεντρικό σύνθημα, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από όλα τα σοσιαλιστικά κόμματα.

    Χαιρετισμός σε ημερίδα για άτομα με αναπηρία

    Κάθε κοινωνία κρίνεται από τη δημοκρατικότητά της, την ανθρωπιά της και από το πώς αντιμετωπίζει τα άτομα με αναπηρία, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, σε σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στην ημερίδα της Εταιρείας Ειδικής Παιδαγωγικής Ελλάδος και της 9ης Περιφέρειας Ειδικής Αγωγής Πειραιά με θέμα: Συζητώντας το παρόν, κοιτάζοντας το μέλλον.

    Η ημερίδα διεξάγεται στον πολυχώρο Απόλλων, όπου πραγματοποιούνται και οι τριήμερες εκδηλώσεις του ΙΣΤΑΜΕ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο για τα 40 χρόνια από το Μάη του '68.

    Μετά από πρόσκληση των διοργανωτών της ημερίδας ο κ. Παπανδρέου μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Π. Ράσμουσεν παρέστησαν για λίγο και απηύθυναν χαιρετισμό.

    Στον χαιρετισμό του ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στους μετέχοντες στην ημερίδα τόνισε ότι διεξάγουν έναν αγώνα πολύ βασικό για την κοινωνία μας, που λέει κάτι απλό: κάθε άνθρωπος, όποιος και αν είναι, έχει το δικαίωμα του σεβασμού, έχει το δικαίωμα να πιστέψει στον εαυτό του, έχει το δικαίωμα να ελπίζει για το αύριο, έχει κάτι μέσα του που κρύβει, όποια κι αν είναι τα προβλήματά του, που αν τον πιστέψουμε, αν του δώσουμε τις δυνατότητες, θα ανθίσει, θα δημιουργήσει, θα βρει το δρόμο του. Και ιδιαίτερα τα άτομα με αναπηρία.

    Επίσης, σημείωσε πως είτε δημιουργούμε μια κοινωνία, όπου μπορούν και αισθάνονται ισότιμοι, με δυνατότητες πρόσβασης, με δυνατότητες ίσων ευκαιριών, από την εκπαίδευση μέχρι την επαγγελματική τους ζωή, από τον πολιτισμό μέχρι και τον αθλητισμό ή η κοινωνία μας δημιουργεί το αίσθημα ανισοτήτων, ρατσισμού, περιθωριοποίησης, γκετοποίησης, που δεν αφορά μόνο τα άτομα με αναπηρία, αλλά τελικά αφορά την ίδια μας την ψυχή, τους ίδιους τους εαυτούς μας, όλους τους πολίτες που ζουν σε μια κοινωνία.

    Τέλος, διαβεβαίωσε ότι είναι κοντά τους και θα κάνει ότι μπορεί για να τους βοηθήσει.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ράσμουσεν - που έχει δουλέψει 15 χρόνια για το θέμα των ατόμων με αναπηρία και ειδικά για τα άτομα με νοητικές δυσκολίες - υπογράμμισε ότι κάθε άνθρωπος που αντιμετωπίζει προβλήματα μπορεί να έχει μια καλύτερη ζωή. Απαιτείται αγώνας, υπομονή και φροντίδα, είπε και έκλεισε λέγοντας ότι είστε οι πιο σημαντικοί άνθρωποι γιατί είστε ακόμα άνθρωποι.

    Για δηλώσεις κ.Καραμανλή στην συνάντηση ΓΓ υπουργείων

    Ο κ. Καραμανλής σήμερα είπε μία αλήθεια: ότι στη χώρα μας χρειάζονται μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

    Όμως, μεταρρύθμιση δεν είναι η μετατροπή του ΟΤΕ σε θυγατρική ξένου ανταγωνιστή του. Μεταρρύθμιση δεν είναι ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο που μειώνει δικαιώματα και σπάει την αλληλεγγύη των γενεών. Μεταρρύθμιση δεν είναι το πάγωμα των δημοσίων επενδύσεων που ανακόπτει την ανάπτυξη στην περιφέρεια. Μεταρρύθμιση δεν είναι μία φορολογική πολιτική που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Μεταρρύθμιση δεν είναι η υποχρηματοδότηση της δημόσια παιδείας και υγείας, που επιβαρύνει όλο και περισσότερο τη μέση Ελληνική οικογένεια. Μεταρρύθμιση δεν είναι η πολιτική που αφήνει την αγορά ασύδοτη και μειώνει την αγοραστική δύναμη.

    Η χώρα χρειάζεται πραγματικές μεταρρυθμίσεις που δίνουν προοπτική, δημιουργούν ανάπτυξη και ισχυροποιούν την κοινωνική συνοχή.

    Αυτές τις μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί και δεν θέλει να τις προσφέρει ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του. Γιατί μοναδικός τους στόχος είναι η ικανοποίηση των συμφερόντων των λίγων, των ισχυρών και των «ημετέρων».

    [02] «Πρόταση πάλης και εξουσίας»

    Επίθεση κατά της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού εξαπέλυσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας σε συγκέντρωση του κόμματος στην πλατεία Συντάγματος, όπου παρουσίασε την στρατηγική του ΚΚΕ για τις συμμαχίες και ένα άλλο μοντέλο εξουσίας.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι για την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας. Ο ένας, είναι ο δρόμος του κεφαλαίου και ο άλλος, η πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, παρουσιάζοντας την συνολική πολιτική πρόταση του κόμματος, πρόταση πάλης και εξουσίας, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ προέβλεψε ότι έρχονται πολύ χειρότερα στην Ευρώπη, στην Ελλάδα, στην περιοχή, γιατί ο ιμπεριαλισμός γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος και αντιδραστικός, ενώ τόνισε ότι η κλιματολογική επιβάρυνση, το πρόβλημα της διατροφής, είναι προϊόντα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, για να τονίσει στη συνέχεια ότι αργά η γρήγορα η εργατική τάξη της χώρας, το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων, θα βρεθούν μπροστά στο υπαρκτό δίλημμα: Yποταγή ή Ρήξη, Ενσωμάτωση ή Ανατροπή.

    Το ΚΚΕ, είπε η κ. Παπαρήγα, καλεί τους εργαζόμενους να παραμερίσουν και να φέρουν στην μειοψηφία όλους εκείνους που στο όνομα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, της ανταγωνιστικότητας, και της ανανέωσης, τους οδηγούν να παζαρεύουν τι θα χάσουν. Να παραμερίσουν δηλαδή, "όλους εκείνους, γαλάζιους και πράσινους εργατοπατέρες, ψευτοανανεωτικούς και όψιμα κινηματικούς -και μάλιστα με τις συμβουλές και διαφημιστικών εταιριών- που τους κοροϊδεύουν με μέτρα τάχα ρύθμισης της αγοράς, και διαχείρισης της φτώχειας".

    Εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή της στην συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι "ακούμε χρόνια το ίδιο τροπάρι, από την γαλαζοπράσινη προπαγάνδα, ότι χάρη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ ο ελληνικός λαός μπορεί να αισθάνεται ήρεμος και ασφαλής, δεν κινδυνεύει. Αν με τον όρο εθνική ασφάλεια εννοούν και σαφώς εννοούν την ησυχία και την ασφάλεια των συμφερόντων των μονοπωλίων, τότε εμείς αυτήν την εθνική ασφάλεια την απορρίπτουμε" και πρόσθεσε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα ψεύδονται, γιατί γνωρίζουν ότι οι μεμονωμένοι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που πάντοτε βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη είναι που οδηγούν στο σπάσιμο και στη δημιουργία νέων συμμαχιών, γύρω από τις ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που μπορούν να φθάσουν έως και τον μεταξύ τους πόλεμο ως μέσο για το μοίρασμα των αγορών. Καλώντας μάλιστα τους λαούς να δώσουν το αίμα τους για τα δικά τους συμφέροντα.

    Επίσης, η κ. Παπαρήγα είπε "δεν νοιώθουμε ήσυχοι όσο το ΝΑΤΟ ευλογεί τις παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων από την ηγεσία της Τουρκίας, καταργώντας τα σύνορα στο Αιγαίο και όχι μόνο".

    Η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε την πλήρως αρνητική στάση του κόμματός της στην ταξική εκμετάλλευση που οδηγεί στην δημιουργία αμύθητου πλούτου και προκλητικής χλιδής από την μια πλευρά και υλικής και πνευματικής φτώχειας και ανασφάλειας από την άλλη, σε μια κοινωνική πολιτική που έχει προμετωπίδα της τα ταμεία αλληλεγγύης και τους τηλεμαραθώνιους κατά της φτώχειας, τα επιδόματα απορίας, και τις δήθεν δωρεές των μεγιστάνων του πλούτου. Αρνούμαστε, πρόσθεσε, να συμφιλιωθούμε με τα 11 δισ. που κερδίζουν στην χρηματιστηριακή αγορά οι λίγοι και την ίδια ώρα να μας πετάνε στα μούτρα ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αρκούνται σε 1 ευρώ την μέρα αύξηση. Όταν μάλιστα φαρδιά πλατειά βάζουν την υπογραφή τους οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ και όχι μόνο.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ εξέφρασε την αντίθεσή της στον "Καποδίστρια" γιατί θα οδηγήσει σε πιο βαριά φορολογία των πολιτών, στην "παιδεία των φροντιστηρίων" και επέκρινε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ γιατί "λένε ψέματα συνειδητά, όπως και τα παπαγαλάκια τους, καθώς και οι κοσμοπολίτες οπορτουνιστές, ρεφορμιστές".

    Παρουσιάζοντας την πρόταση του ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα έθεσε κατ΄αρχήν το δίλημμα του δρόμου που πρέπει να επιλεγεί για την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας. Ο ένας δρόμος, είπε, είναι ο δρόμος που γνωρίζουμε χρόνια τώρα, που έχει γίνει ακόμα πιο δύσβατος την τελευταία 20ετία , ειδικά μετά την συνθήκη του Μάαστριχ. Είναι ο δρόμος που συμφέρει το κεφάλαιο, είναι τα μονοπώλια, ο δρόμος της προσαρμογής στις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Είναι ο δρόμος των ιδιωτικοποιήσεων, και της μερικής απασχόλησης, της ευελιξίας στην εργασία, των ανεβασμένων ορίων συνταξιοδότησης, της πιο σκληρής εκμετάλλευσης των νέων και των γυναικών.

    Ο άλλος δρόμος, είπε η Γραμματέας του ΚΚΕ, είναι της συγκρότησης του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου πάλης, η συμμαχία δηλαδή της εργατικής τάξης με τα λαϊκά τμήματα των μεσαίων στρωμάτων στην πόλη και την ύπαιθρο, ο καθημερινός αγώνας που κατευθύνεται στην λαϊκή εξουσία, στην οικοδόμηση της λαϊκής οικονομίας. Είναι η Ελλάδα στο πλευρό των λαών, εχθρός των ιμπεριαλιστών και των πολέμων τους. Είναι ο δρόμος που αναγνωρίζει αποκλειστικά και μόνο ως παραγωγό του πλούτου τον εργαζόμενο άνθρωπο. Είναι ο δρόμος που αποκλείει η Ελλάδα να προσφέρει έστω και ένα φαντάρο ή και ένα νοσοκόμο σε στρατό κατοχής. Στο πλαίσιο αυτό, είπε η κ. Παπαρήγα, διεκδικούμε:

    - Βασικό μισθό 1.400 ευρώ, 1.100 κατώτερη σύνταξη, επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όλο το διάστημα της ανεργίας. Υπαλληλική αποζημίωση για όλους.

    - Κατάργηση των διοδίων, των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς των δήμων, των εισιτηρίων στα εξωτερικά και στα απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων.

    - Έλεγχο των τιμών και της ποιότητας των τροφίμων πρώτα απβ όλα στις παραγωγικές - εμπορικές αλυσίδες που συγκεντρώνουν το βασικό όγκο τους.

    - Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα θέρμανσης και κίνησης για τα αγροτικά νοικοκυριά και τη λαϊκή κατανάλωση.

    - Επιδότηση ενοικίου για τους ανέργους, νέους και νέες. Άτοκα στεγαστικά δάνεια για νέα ζευγάρια γιβ απόκτηση κύριας κατοικίας.

    - Διακοπή κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων των εργαζομένων από χρέη στεγαστικών δανείων για κύρια και δευτερεύουσα κατοικία. Νομοθετική κατάργηση της δυνατότητας των τραπεζών να προβαίνουν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών.

    - Επιτόκια στεγαστικών δανείων για την απόκτηση κύριας κατοικίας στο ύψος του πληθωρισμού. Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του συνόλου των τόκων δανείου για την απόκτηση κύριας κατοικίας.

    - «Πάγωμα» όλων των δανείων που έχουν λάβει ως εργαζόμενοι σημερινοί άνεργοι.

    - Πρόγραμμα Κρατικής μέριμνας στην υλοποίηση προγραμμάτων λαϊκής στέγης για τη δημιουργία ασφαλών, σύγχρονων και φθηνών κατοικιών.

    Η κ. Παπαρήγα επισήμανε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, ζήτημα ή θέμα, που το ΚΚΕ δεν έχει διαμορφώσει θέσεις και αιτήματα. Αλλά,όπως είπε, αυτό δεν φθάνει σήμερα, χρειάζεται και εναλλακτική πρόταση προοπτικής ώστε ο αγώνας να έχει σκοπό, στόχο, νόημα, τελικά να μπορεί να ασκεί πίεση σε κάθε φάση και γι αυτό το κόμμα της προτείνει εναλλακτική πρόταση πάλης και εξουσίας, με την οποία, όπως υπογράμμισε δεν απαιτούμε να συμφωνήσουν όλοι μαζί μας, δεν θέτουμε το ζήτημα αυτό ως όρο για κοινωνική και πολιτική συμμαχία. Δεν φοβόμαστε τους αναγκαίους συμβιβασμούς όταν αυτοί δίνουν δύναμη στο κίνημα και υπηρετούν το λαϊκό συμφέρον, όταν βοηθάνε την αλλαγή συσχετισμού δύναμης.

    Το ριζοσπαστικό και θεμελιακό στοιχείο της πρότασης μας, είπε η κ. Παπαρήγα, είναι ότι η συμμαχία εδράζεται στο κοινωνικό επίπεδο, ανάμεσα δηλαδή στην εργατική τάξη, τα φτωχά μεσαία στρώματα της πόλης, τη μικρομεσαία αγροτιά. Πάνω σε υπαρκτές κοινωνικές δυνάμεις, συγκεκριμένες, αποκλείοντας ωστόσο πολιτική συμφωνία με τις υφιστάμενες πολιτικές δυνάμεις.

    Τέλος, για τον ΣΥΝ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι "παρά τις ακούραστες προσπάθειές του, παραμένει ένας μέτριος μαθητής και μιμητής της παρακμασμένης σοσιαλδημοκρατίας. Ο αποκαλούμενος κινηματικός του χαρακτήρας μπορεί να αποτελεί ένα καλό μακιγιάζ, για το λαϊκό κίνημα όμως δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά επικίνδυνη οργανωτική και πολιτική πλαδαρότητα, καραμπινάτος ρεφορμισμός με αριστερές και σοσιαλίζουσες πινελιές".

    [03] Σύσκεψη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

    Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. διοργανώνει σήμερα σύσκεψη στις 11:00 π.μ., στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, με σκοπό τη διαμόρφωση απόψεων για το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο.

    Επίσης σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί περιοχές της Δυτικής Αττικής.

    Επίσκεψη στα Ζωνιανά

    Τις δυνατότητες ανάπτυξης του ορεινού χωριού Ζωνιανών στο Μυλοπόταμο Ρεθύμνου συζήτησαν ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και κάτοικοι του χωριού κατά τη διάρκεια ανοιχτής συνάντησης-διαλόγου που πραγματοποιήθηκε στο χωριό.

    Ο κ. Αλαβάνος συζήτησε με τον πρόεδρο της Κοινότητας κ. Παρασύρη για τα προβλήματα και τις ανάγκες των κατοίκων.

    Από τα κύρια αιτήματα των κατοίκων των Ζωνιανών είναι η δημιουργία γηπέδου το οποίο βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης και όπως επισημάνθηκε μέσω του γηπέδου δίνεται κίνητρο στα παιδιά να βρουν διέξοδο στον αθλητισμό. Η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του σπηλαίου των Ζωνιανών, οι επεμβάσεις σε οδικά δίκτυα από και προς τα Ζωνιανά, η δημιουργία ενός πολιτιστικού κέντρου, μιας Τυροκομικής Σχολής, ενός σχολείου δεύτερης ευκαιρίας καθώς επίσης και οι βελτιώσεις στο ήδη υπάρχον σχολείο.

    Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι θα συμβάλει έμπρακτα να ανοίξουν νέοι ορίζοντες στον ορεινό Μυλοπόταμο.

    Το κλιμάκιο των καθηγητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου βρέθηκε στα Ζωνιανά στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για εναλλακτική ανάπτυξη της περιοχής. Μετά την ανοιχτή συνάντηση-διάλογο, ο ομότιμος καθηγητής του τομέα γεωλογικών επιστημών της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων του ΕΜΠ Γιάννης Κουμαντάκης δήλωσε πως τα Ζωνιανά έχουν αδικηθεί και ως εκ τούτου είναι ένας λόγος παραπάνω για να λάβουν βοήθεια από το Πολυτεχνείο. Σημαντικό χαρακτήρισε ο ίδιος το θέμα της τακτοποίησης του Φαραγγιού, του Σπηλαίου των Ζωνιανών αλλά και θέματα που αφορούν τις υποδομές και όχι μόνο της κτηνοτροφίας.

    Ολα όσα ειπώθηκαν θα μεταφερθούν στην Αθήνα, δήλωσε ο κ. Αλαβάνος, θα αξιολογηθούν και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα κατατεθούν προτάσεις.

    [04] Αρχίζουν οι Πανελλαδικές

    Αρχίζουν αύριο με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις.

    Το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε ετοιμότητα. Ήδη έχουν γίνει δοκιμαστικές εκπομπές θεμάτων προς τα 1.350 εξεταστικά κέντρα και έχουν επιλεγεί τα 28 κέντρα όπου θα γίνει η βαθμολόγηση των γραπτών.

    Στην όλη διαδικασία θα εμπλακούν περίπου 30.000 εκπαιδευτικοί, εκ των οποίων 17.000 επιτηρητές.Στις φετινές Πανελλαδικές θα συμμετάσχουν 94.600 υποψήφιοι (κατηγορία 90%) με τις θέσεις των εισακτέων να ανέρχονται σε 70.701.

    Συνολικά, για όλες τις κατηγορίες, οι εν δυνάμει υποψήφιοι φτάνουν τους 146.100 και οι θέσεις που αντιστοιχούν είναι 86.736.

    Ανακατατάξεις στις βάσεις αναμένεται να φέρει η αύξηση των θέσεων με κύριο βάρος στα περιφερειακά ΑΕΙ με ταυτόχρονη μείωση κατά 10% των θέσεων στα κεντρικά πανεπιστήμια.

    [05] "Συμβολική επιστροφή"

    Με την ελπίδα ότι οι δύο επερχόμενες αναμετρήσεις σε Όρεγκον και Κεντάκυ την Τρίτη θα του επιτρέψουν να "τελειώσει" την υπόθεση του χρίσματος του Δημοκρατικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα σχεδιάζει να επιστρέψει συμβολικά στην Άιοβα, την πολιτεία όπου άρχισε την προσπάθειά του με στόχο να φθάσει στο Λευκό Οίκο.

    Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι ο γερουσιαστής από το Ιλινόι θα κερδίσει άνετα στο Όρεγκον, ενώ η Κλίντον αναμένεται να κατισχύσει στο Κεντάκυ με μεγάλη διαφορά. Η εκστρατεία του Ομπάμα πάντως αναμένει ότι όταν δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα ο υποψήφιος που θέλει να γίνει ο πρώτος μαύρος αμερικανός πρόεδρος θα έχει συγκεντρώσει πάνω από τους μισούς εκλέκτορες στο συνέδριο του κόμματος που αναδεικνύονται μέσω ψηφοφορίας, και άρα θα είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το χρίσμα προκειμένου να αντιμετωπίζει τον Τζων ΜακΚέην την πρώτη Τρίτη του Νοεμβρίου.

    Ούτε ο Ομπάμα ούτε η Κλίντον συγκέντρωσαν έως σήμερα επαρκή αριθμό εκλεκτόρων ώστε η αναμέτρηση να τελειώσει, όμως ο Ομπάμα λέει ότι οι υπερεκλέκτορες, τα στελέχη του κόμματος που διαθέτουν ψήφο με βαρύνουσα σημασία, οφείλουν να στηρίξουν τον υποψήφιο που προηγείται βάσει της λαϊκής ψήφου.

    Ο Ομπάμα κέρδισε στην πρώτη αναμέτρηση για το χρίσμα των Δημοκρατικών τον Ιανουάριο στην Άιοβα, καταφέρνοντας να ανατρέψει το προβάδισμα που έδιναν οι δημοσκοπήσεις στην Χίλαρυ Κλίντον, η οποία επιχειρούσε να δημιουργήσει μια αύρα αναπόφευκτης νίκης της. Το σχεδιαζόμενο ταξίδι του στην πολιτεία του δίνει μια ευκαιρία όχι μόνο να τονίσει τη σημασία της νίκης του σε αυτή αλλά και να κοιτάξει εμπρός, στην δυνητική μάχη του με τον ΜακΚέην --καθώς η συγκεκριμένη πολιτεία είναι διεκδικούμενη τόσο από τους Ρεπουμπλικάνους όσο και από τους Δημοκρατικούς.

    Παρά το ότι η Κλίντον δεν έχει δώσει καμμία ένδειξη ότι σχεδιάζει να παραιτηθεί της δικής της προσπάθειας πριν τις τελικές αναμετρήσεις της 3ης Ιουνίου σε Μοντάνα και Νότια Ντακότα, το όνομά της υποχωρεί από την πολιτική επικαιρότητα τις τελευταίες δύο ημέρες, εξ αιτίας τόσο των σχολίων Μπους και ΜακΚέην εναντίον της υποψηφιότητας του Ομπάμα, με το επιχείρημα ότι εάν εκλεγεί θα διαπραγματευθεί με το Ιράν, αλλά και την είδηση ότι ο Έντουαρντ Κένεντυ, γερουσιαστής, ηγετικό στέλεχος των Δημοκρατικών και σήμερα πατριάρχης της πολιτικής δυναστείας, εισήχθη εσπευσμένα σε νοσοκομείο.

    [06] Τριήμερο πένθος στην Κίνα

    Η Κίνα βρίσκεται, από σήμερα, σε τριήμερο πένθος για τα "περισσότερα από 30 χιλιάδες θύματα" του σφοδρού σεισμού, πριν από μιάν εβδομάδα. Εχουν ανασταλεί οι δημόσιες παραστάσεις, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, ενώ σήμερα θα τηρηθεί τριών λεπτών σιγή σε όλη την Κίνα, ανακοίνωσε ήδη στο Πεκίνο η κυβέρνηση. Επίσης, επί ένα τριήμερο αναστέλλονται όλες οι τελετές που έχουν σχέση με την Ολυμπιακή φλόγα, ενόψει της 8ης Αυγούστου, οπότε οι Ολυμπιακοί αγώνες θα ξεκινήσουν στο Πεκίνο.

    Ακριβώς στις 9.28 ώρα Ελλάδας, οπότε πριν μιάν εβδομάδα εξεμάνη ο Εγκέλαδος, θα ηχήσουν αντιαεροπορικοί συναγερμοί, όπως και οι σειρήνες πλοίων και τρένων --σε ένδειξη πένθους για τους χιλιάδες νεκρούς, μεταδόθηκε νωρίτερα από το πρακτορείο "Σίνχουά".

    Περίπου 220 χιλιάδες άνθρωποι σύμφωνα με τις κινεζικές επίσημες ανακοινώσεις έχουν τραυματιστεί από τον σεισμό των 7,9 Ρίχτερ της 12 Μαΐου ενώ εκτιμάται ότι 9.500 άνθρωποι παραμένουν στην επαρχία του Σιτσουάν κάτω από ερείπια.

    Και επισήμως δεν αποκρύπτεται, πλέον, ότι ο τελικός απολογισμός του σεισμού της 12ης του μηνός θα ανέλθει γύρω στους 50.000 νεκρούς.Περίπου 4,8 εκατομμύρια άνθρωποι είναι πλέον άστεγοι.

    Στην πόλη Μπεϊτσουάν, ανασύρθηκε χθες Κυριακή κάτω από τα ερείπια νοσοκομείου ζωντανός άντρας, σύμφωνα με το "Σίνχουά". Ομως, μία γυναίκα στο Γινγκσιού στάθηκε λιγότερο τυχερή--μετά 56 ωρών προσπάθειες των διασωστών-- τελικά ανασύρθηκε από τα χαλάσματα αφού χρειάστηκε να ακρωτηριαστεί και στα δύο της πόδια...Σώος βγήκε κάτω από τα χαλάσματα κυβερνητικού κτηρίου της επαρχίας Μαοσιάν άλλος άντρας, πάντοτε σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο.

    Σε προηγούμενους σεισμούς στην Κίνα, άνθρωποι επέζησαν περίπου 15 ημέρες κάτω από τα ερείπια..."Εμείς, θα προσπαθήσουμε να ανασύρουμε ζωντανούς για πολύ ακόμα" τόνισε ιάπωνας διασώστης στην Μπεϊτσουάν.

    Το Τόκιο, η Μόσχα, η Σεούλ, η Σιγκαπούρη, η Ουάσινγκτον, όπως και η Ταϊπέϊ προθυμοποιήθηκαν να αποστείλουν πολλά συνεργεία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστροφών, εφοδιασμένα με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, έγινε στο μεταξύ γνωστό στο Πεκίνο.

    Επίσης, οι δωρεές για τους σεισμοπαθείς ανέρχονται, ήδη, στα έξι δισεκατομμύρια γιουάν--περίπου 860 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 May 2008 - 6:30:22 UTC