Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απεργιακές κινητοποιήσεις σήμερα
  • [02] "Προτεραιότητα της κυβέρνησης η διαφάνεια"
  • [03] Η μάχη των σωστικών συνεργείων

  • [01] Απεργιακές κινητοποιήσεις σήμερα

    Απεργιακές κινητοποιήσεις έχει κηρύξει για σήμερα η ΓΣΕΕ με αίτημα "την ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων και η διασφάλιση του δημοσίου και κοινωφελούς χαρακτήρα των επιχειρήσεων δημοσίου συμφέροντος".

    Συγκεκριμένα πραγματοποιείται 24ωρη απεργία στον ΟΤΕ και στα λιμάνια Πειραιώς και Θεσσαλονίκης και πανελλαδική 3ωρη στάση εργασίας από τις 12 εως τις 3 το μεσημέρι στη ΔΕΗ, στα ΕΛΤΑ, στην ΟΑ και στην ΕΥΔΑΠ. Στάση εργασίας την ίδια ώρα της ΠΟΣΠΕΡΤ. Τετράωρη στάση από τις 11 το πρωί στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

    Στην Αθήνα η ΓΣΕΕ πραγματοποίησε απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και στη Θεσσαλονίκη στο Αγαλμα Βενιζέλου.

    Με 4ωρη στάση εργασίας στο δημόσιο τομέα η ΑΔΕΔΥ άνοιξε σήμερα τις κινητοποιήσεις με αίτημα τις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

    Η στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε από τις 11 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιας και η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας έγινε στην πλατεία Κοραή και στη Θεσσαλονίκη στο Αγαλμα Βενιζέλου.

    Επίσης, η ΟΤΟΕ έχει κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία στις τράπεζες που δεν έχουν χορηγήσει εξουσιοδοτήσεις για διαπραγμάτευση για κλαδική, συλλογική σύμβαση εργασίας στο χώρο των τραπεζών. Πρόκειται για τις τράπεζες Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Probank, FBB, HSBC, BNP Pariba, Citibank, American Express, Ελληνική και Κύπρου.

    Χθες, η ΟΤΟΕ ανέστειλε την απεργία στην Τράπεζα της Ελλάδος μετά απο επιστολή της τράπεζας που διευκρινίζει ότι δεν αρνείται να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις.

    Οι απεργοί τραπεζοϋπάλληλοι πραγματοποίησαν το πρωί διάβημα διαμαρτυρίας στην υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φανή Πάλλη-Πετραλιά και στη συνέχεια έκαναν μαζικό διάβημα διαμαρτυρίας στο χώρο που πραγματοποιείται η γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας (κτίριο Μελά στην πλατεία Κοτζιά) για να απαιτήσουν από τον διοικητή της τράπεζας "να σταματήσει να αρνείται τις διαπραγματεύσεις για την κλαδική σύμβαση".

    Μόνο τα επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούνται στα δημόσια νοσοκομεία λόγω της απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών.

    Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους, που έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και παρενέργειες στην αγορά, αλλά και στο καταναλωτικό κοινό, αποφάσισαν σήμερα οι ιδιοκτήτες των Φορτηγών Δημοσίας Χρήσεως.

    Ανέστειλαν την απεργία και οι ιδιοκτήτες φορτηγών

    Μετά τους ιδιοκτήτες βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων και οι ιδιοκτήτες φορτηγών Δημόσιας Χρήσης, αποφάσισαν σήμερα την αναστολή των κινητοποιήσεών τους, που κράτησαν περίπου δέκα μέρες.

    Στη διάρκεια της συνεδρίασης που προηγήθηκε, διατυπώθηκαν δύο προτάσεις, η μία για συνέχιση της απεργίας και η άλλη για αναστολή της, και τελικά μετά από σχετική συζήτηση επικράτησε η δεύτερη.

    Έτσι, από το απόγευμα τα φορτηγά αυτοκίνητα αποχωρούν από τα σημεία των εθνικών οδών όπου είναι σταθμευμένα και από το βράδυ "πιάνουν δουλειά".

    Ήδη, η αγορά βρίσκεται σε οριακό σημείο, καθώς έχουν παρατηρηθεί ελλείψεις σε βασικά προϊόντα και αγαθά. Εκτιμάται ότι μέχρι το Σάββατο η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί πλήρως.

    Τα πρατήρια υγρών καυσίμων λειτουργούν από σήμερα κανονικά, καθώς οι ιδιοκτήτες των βυτιοφόρων έπιασαν δουλειά από χθες το απόγευμα και τροφοδότησαν με καύσιμα όλα τα βενζινάδικα.

    Οι υπεύθυνοι της Ομοσπονδίας δήλωσαν ότι δεν είναι ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα της απεργίας, αλλά, όπως τόνισαν, με αίσθημα ευθύνης και συνυπολογίζοντας την κοινωνική αναστάτωση αποφάσισαν να αναστείλουν την απεργία τους, σημειώνοντας όμως ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί.

    Παράλληλα, δεσμεύθηκαν ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να εφοδιαστεί με καύσιμα και το πιο απομακρυσμένο πρατήριο υγρών καυσίμων.

    Tην αναστολή της απεργίας αποφάσισαν αργά χθες το βράδυ και οι βυτιοφορείς της Μακεδονίας και της Θράκης.

    Σε δηλώσεις τους μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου Ιδιοκτητών Βυτιοφόρων Μακεδονίας-Θράκης «Ο Φίλιππος» επισήμαναν ότι για την αναστολή έλαβαν υπόψη το κοινωνικό σύνολο.

    [02] "Προτεραιότητα της κυβέρνησης η διαφάνεια"

    Συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομίας, Υγείας και Απασχόλησης για θέματα Υγείας και Οικονομικών της Υγείας, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε στις δηλώσεις του ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό μια πολιτική νοικοκυρέματος με απώτερο στόχο την οικονομία κλίμακας και την πιο αποτελεσματική λειτουργία του ΕΣΥ.

    Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τέλος σε φαινόμενα αδιαφάνειας που μας έφερε το παρελθόν και να τελειώνουμε με το κατακερματισμένο, αδιάφανο και αντιλειτουργικό σύστημα που μας κληροτοδήθηκε. Προχωρούμε αποφασιστικά μπροστά και είμαι βέβαιος ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε διαμορφώσει τις συνθήκες ενός πιο λειτουργικού, πιο αποτελεσματικού συστήματος υγείας", υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος.

    Πρόσθεσε ακόμη, ότι το έργο αυτό θέλει αντοχή σε βάθος χρόνου, σημειώνοντας ότι έχουν γίνει στο παρελθόν πολλά βήματα και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συμπλήρωσε "το έργο για την κοινωνία δεν σταματάει ποτέ, οι μηχανισμοί εκσυγχρονίζονται, νέα κέντρα υγείας αστικού τύπου προχωρούν σε ολόκληρη τη χώρα και ανανεώνεται ο εξοπλισμός των ελληνικών νοσοκομείων. Επίσης ανέφερε ότι οι προσλήψεις προσωπικού προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και ήδη 6.500 νοσηλευτές έχουν περάσει το κατώφλι του ΕΣΥ, ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα προχωρήσει και η πρόσληψη των υπόλοιπων 6.000. Προχωρούμε ανέφερε πάντα σε συνεννόηση και με τον υπουργό Οικονομίας και είμαστε σε καλό δρόμο".

    Απαντώντας σε ερώτηση, εάν ο τομέας Υγείας που είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου Απασχόλησης θα μεταφερθεί στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο κ. Αβραμόπουλος είπε "τέτοιο θέμα δεν τίθεται σε αυτή τη φάση".

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης τόνισε ότι αποφασίστηκε να συσταθεί Διϋπουργική Επιτροπή που θα συντονίζει τα θέματα μεταξύ υπουργείων Οικονομίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υγείας, γιατί όπως τόνισε, υπάρχουν πάρα πολλά οικονομικά θέματα που αφορούν τη χρηματοδότηση και την κοινωνική ασφάλιση και την υγεία. Πρώτη προτεραιότητα είπε, είναι η διαφάνεια, η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ο καλύτερος έλεγχος των δαπανών ώστε να μην υπάρχουν σπατάλες σε βάρος του ελληνικού λαού.

    Ολοι οι φορείς και οι ασφαλιστικοί και της Υγείας θα υποβάλλουν σε αυτή τη Διϋπουργική επιτροπή έγκαιρα προϋπολογισμούς και ισολογισμούς και θα γίνεται τακτική παρακολούθηση αυτών των οικονομικών καταστάσεων και των οικονομικών εξελίξεων γιατί αυτοί οι τομείς χρηματοδοτούνται από το υστέρημα του ελληνικού λαού, υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, που είχε και κατ'ιδίαν συνεργασία με τον πρωθυπουργό μετά τη σύσκεψη που προηγήθηκε, χαρακτήρισε πολύ σημαντική προς την κατεύθυνση του συντονισμού την απόφαση για τη δημιουργία Διϋπουργικής Επιτροπής, η οποία θα ασχολείται με τα οικονομικά θέματα και θέματα διαχείρισης που αφορούν στις παροχές του κλάδου Υγείας και ασθένειας.

    Η κα Πετραλιά τόνισε ότι με την ενοποίηση των ταμείων έχουν ενοποιηθεί και 28 κλάδοι ασθένειας, οι οποίοι εποπτεύονται από το υπουργείο Απασχόλησης. Στόχος είναι ο εξορθολογισμός των ανεξέλεγκτων δαπανών που στερούν από τους πολίτες πολύτιμους πόρους -χρήματα που καταβάλλουν τα ταμεία για την υγεία- υπογράμμισε η κα Πετραλιά και σημείωσε ότι ο στόχος είναι καλύτερες και ποιοτικότερες παροχές Υγείας προς το σύνολο των ασφαλισμένων.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν "η σπατάλη τρόμαξε τον πρωθυπουργό και γι'αυτό έβαλε καπέλο τον κ. Αλογοσκούφη στα οικονομικά, η κα Πετραλιά απάντησε "δεν υπάρχει ''καπέλο'', η Διϋπουργική Επιτροπή ήταν κοινό αίτημα καθώς χρειάζεται πάντα ο συντονισμός και η συνεργασία φέρνει και το καλύτερο αποτέλεσμα. Η Διϋπουργική θα είναι υπό τον πρωθυπουργό και θα δει όλες τις διαστάσεις που σχετίζονται και με τα νοσοκομεία και με τα Ταμεία".

    Συνεργασία με τον υπουργό και τον υφυπουργό Ανάπτυξης

    Στη συνέχεια ο κ.Καραμανλής είχε συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης Χρ. Φώλια και τον υφυπουργό Γ. Βλάχο.

    Ο κ.Φώλιας μετά τη συνάντηση τόνισε ότι η κυβέρνηση συντονισμένα και με στρατηγική, προσπαθεί να νοικοκυρέψει την αγορά, την ώρα που στην παγκόσμια οικονομία οι πληθωριστικές πιέσεις είναι εντονότατες.

    Ο πρωθυπουργός, είπε ο κ. Φώλιας, ενημερώθηκε για την πρόοδο της εφαρμογής της δέσμης των 41 μέτρων, εκ των οποίων ήδη 18 εφαρμόζονται. Ανέφερε ακόμη ότι είχε χθες συνεργασία με τους κ.κ. Αλογοσκούφη και Μπέζα για θέματα που άπτονται των 41 μέτρων και είναι κοινής αρμοδιότητας και υπογράμμισε πως "ο αγώνας για το νοικοκύρεμα στην αγορά, για τη διασφάλιση της ασφάλειας του καταναλωτή ότι μπορεί να εμπιστεύεται τα προϊόντα και τις τιμές είναι συνεχής. Είναι αγώνας μαραθώνιος, είναι καθημερινή προσπάθεια και είμαι βέβαιος ότι τα αποτελέσματα θα φανούν πολύ σύντομα".

    Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι υποστηρίζει το μποϋκοτάζ που έχουν κηρύξει οι καταναλωτικές οργανώσεις για σήμερα, γιατί αναδεικνύει την υπευθυνότητα και τη δύναμη που ο καταναλωτής έχει στην αγορά.

    Ο κ. Φώλιας πρόσθεσε ότι ο ενημερωμένος καταναλωτής διασφαλίζει την καλή λειτουργία της αγοράς, αλλά και τα συμφέροντά του.

    Σε ερώτηση για το θέμα του νοθευμένου ηλιέλαιου και αν θα υπάρξει κύρωση και θα κλείσει η εισαγωγική εταιρία που εμπλέκεται, ο κ. Φώλιας απάντησε λέγοντας ότι "δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να κλείσουμε οποιαδήποτε εταιρία πρέπει να κλείσει".

    Ο κ.Φώλιας είπε ότι το όνομα της εταιρίας θα γίνει γνωστό αργότερα.

  • ** Αύριο το πρωί ο κ.Καραμανλής θα απαντήσει σε ερωτήσεις στη Βουλή, στην "Ωρα του πρωθυπουργού" και στις 12.30 θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίο.

    [03] Η μάχη των σωστικών συνεργείων

    Από τον φονικό σεισμό των 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την επαρχία Σετσουάν στη νοτιοδυτική Κίνα έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι, σύμφωνα με έναν τελευταίο απολογισμό των τοπικών αρχών, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

    Τουλάχιστον άλλοι 30.000 άνθρωποι αγνοούνται μόνο στην πόλη Σίφανγκ, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι θα ξεπεράσει τους 50.000 ο αριθμός των νεκρών, καθώς όσο περνούν οι ώρες εξανεμίζονται οι ελπίδες ότι θα βγουν ζωντανοί οι χιλιάδες άνθρωποι που είναι θαμμένοι μέσα στα ερείπια των οικοδομών που κατέρρευσαν από τη μανία του Εγκέλαδου.

    Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα κάλεσε τις κατά τόπους αρχές να "διασφαλίσουν την κοινωνική σταθερότητα", καθώς κυκλοφορούν φήμες για διαρροές χημικών εργοστασίων, για κατάρρευση φραγμάτων και κρούσματα μαζικού πανικού στον πληθυσμό.

    Πολλές πόλεις κοντά στο επίκεντρο σχεδόν έσβησαν από το χάρτη, δήλωσε χθες Τετάρτη αξιωματούχος του στρατού.

    Στρατιωτικά ελικόπτερα διένειμαν βοήθεια, ιατρικό προσωπικό και στρατιώτες σε δυσπρόσιτες περιοχές κοντά στο επίκεντρο. Οι βροχοπτώσεις στις πληγείσες περιοχές δυσχέραναν τις πτήσεις ελικοπτέρων σε περιοχές κοντά στο επίκεντρο, ενώ ο στρατός ακόμη προσπαθεί να αποκαταστήσει το οδικό δίκτυο κοντά στην Ουέντσουαν.

    Περίπου 30 ιάπωνες διασώστες, η πρώτη ξένη ομάδα διασωστών που μεταβαίνει στην Κίνα, αναχώρησαν σήμερα από το Τόκιο για να βοηθήσουν τα θύματα του σεισμού, έγινε γνωστό από πηγές του αεροδρομίου της ιαπωνικής πρωτεύουσας.

    Οι αρχές της Κίνας δέχθηκαν την προσφορά της Ιαπωνικής κυβέρνησης να αποστείλει ένα σωστικό συνεργείο για να βοηθήσει στις προσπάθειες διάσωσης των χιλιάδων παγιδευμένων από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κιν Γκανγκ στο Πεκίνο.

    Στο μεταξύ, αρκετοί Κινέζοι διατυπώνουν ερωτήματα και επικρίσεις για το γεγονός ότι τόσο πολλά σχολεία κατέρρευσαν εξ αιτίας του σεισμού.

    Ο σεισμός των 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε απόγευμα, ενώ τα περισσότερα παιδιά ήταν στα θρανία. Και η κατάρρευση σχολείων σε ολόκληρη την περιοχή που επλήγη σημαίνει ότι ο αριθμός των μαθητών και μαθητριών ανάμεσα στα θύματα είναι δυσανάλογα μεγάλος. Το γεγονός εγείρει αρκετά ερωτηματικά για την αντισεισμική προστασία των σχολείων, σε μια χώρα που αναζητά απαντήσεις για την τραγωδία.

    "Γιατί τα σχολικά κτήρια πάντα κατέρρεαν πρώτα; Ποιος είναι υπεύθυνος για τα φτωχά αυτά παιδιά; ", έγραψε ένας Κινέζος ιστολόγος με το ψευδώνυμο Σουν στο δημοφιλές qq.com. Στην Χάνουανγκ, περίπου 60 χλμ. ανατολικά του επικέντρου του σεισμού, στην επαρχία Σίτσουαν, ένα σχολείο κατέρρευσε και οι πάνω όροφοι του τετραώροφου κτίσματος καταπλάκωσαν 300 μαθητές και δασκάλους. Μια γυναίκα, πάνω από τη σορό της 17χρονης κόρης της, είπε απλά, "όλη η τάξη χάθηκε". Και πρόσθεσε "η δύναμη του σεισμού ήταν πολύ μεγάλη και το κτίριο πολύ παλιό".

    Η απώλεια τόσων παιδιών είναι ιδιαίτερα οδυνηρή στην Κίνα, που προωθεί μια αυστηρή πολιτική οικογενειακού προγραμματισμού για να καμφθεί η αύξηση του πληθυσμού, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των οικογενειών να έχει μόνο ένα παιδί και να επενδύει συναισθηματικά και οικονομικά τα πάντα σε αυτό.

    Άλλοι γονείς έλεγαν ότι το συγκεκριμένο κτήριο, που είχε κτισθεί το 1967, ήδη σχεδιαζόταν να εγκαταλειφθεί. "Έπαιζαν με τις ζωές" (των παιδιών), είπε ένας γονέας.

    Ακόμη κι επίσημα ΜΜΕ, όπως η China Daily, σημειώνουν ότι η έκταση της καταστροφής εγείρει "ορισμένα άβολα ερωτήματα για την δομική ποιότητα των σχολικών κτηρίων".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 May 2008 - 14:30:46 UTC