Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κατάργηση του νόμου-πλαισίου"
  • [02] Πρωτοβουλία για την Ηλεία
  • [03] Άγγιξε τα 127 δολ. το πετρέλαιο

  • [01] "Κατάργηση του νόμου-πλαισίου"

    Για "επιχείρηση αποπροσανατολισμού με στόχο τη συκοφάντηση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος", κατηγορεί την κυβέρνηση αλλά και εκδοτικά συγκροτήματα το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του με αφορμή της πρυτανικές εκλογές και τις εκλογές προέδρων στα ΤΕΙ.

    Το ΚΚΕ, αναφέρει η ανακοίνωση, απορρίπτει συνολικά το νόμο- πλαίσιο που ψήφισε η κυβέρνηση. Καλεί το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα να συσπειρωθεί γύρω από στόχους πάλης που διεκδικούν την κατάργησή του. Μπροστά στις εκλογές για όργανα διοίκησης που θα λειτουργούν και θα εφαρμόσουν στην πράξη τις διατάξεις του νόμου, καλεί φοιτητές, σπουδαστές, εργαζόμενους, εκπαιδευτικούς, να δηλώσουν τη συνολική καταδίκη τους, απέχοντας, μη νομιμοποιώντας την εφαρμογή του και σε αυτή τη διαδικασία.

    Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα πρωτοστατήσουν σε μαζικές αγωνιστικές διαδικασίες κρατώντας ανοιχτό το μέτωπο της πάλης για την κατάργηση του νόμου πλαισίου.Θα δυναμώσουν τη συζήτηση και το διάλογο για το Πανεπιστήμιο που έχει ανάγκη σήμερα ο λαός μας, αναπόσπαστο στοιχείο της φιλολαϊκής ανάπτυξης σε αντίθεση και ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική, τονίζει το ΚΚΕ.

    [02] Πρωτοβουλία για την Ηλεία

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνος κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση για "αδιαφορία και ανικανότητα" σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων των πυρόπληκτων του νομού Ηλείας.

    Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με το Συντονιστικό Όργανο Πυροπλήκτων του νομού Ηλείας, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι "δυστυχώς η Ηλεία αλλά και άλλα μέρη της Ελλάδας είναι μέσα στις φλόγες σήμερα και είναι φλόγες που δεν προκαλούν την ευαισθησία και την στήριξη του κόσμου. Είναι φλόγες αδιαφορίας, φλόγες ανικανότητας και φλόγες ενός ακραίου κομματισμού της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που δεν αξιοποίησε τουλάχιστον τη δυνατότητα να υπάρξει μια άλλη πορεία μετά από την καταστροφή που έγινε".

    Ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι απαιτείται ένας άλλος σχεδιασμός, ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού και χρηματοδότηση προκειμένου να γίνουν τα έργα υποδομής, ενώ σημείωσε την ανάγκη να γίνει επειγόντως δασολόγιο και κτηματολόγιο στην Ηλεία. Επίσης, ο κ. Αλαβάνος χαρακτήρισε "φοβερή αποτυχία" της κυβέρνησης ότι ενώ υπάρχει το Ταμείο για την Αποκατάσταση των ζημιών που φθάνει τα 170 εκ. ευρώ, την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, είναι τέτοιοι οι όροι που μπαίνουν σε όσους έχουν υποστεί ζημιές που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν τα χρήματα αυτά.

    Ο κ. Αλαβάνος ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει πρωτοβουλία και θα καταθέσει στη Βουλή πρόταση νόμου για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ηλεία καλώντας το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ να την συνυπογράψουν.

    Συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ

    Άμεση προτεραιότητα του Συνασπισμού είναι η αποτροπή της εκποίησης του ΟΤΕ και των λιμανιών υπογραμμίζεται σε σημερινή απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

    Η Πολιτική Γραμματεία κατά τη σημερινή συνεδρίασή της συζήτησε οικονομικά θέματα ενώ αποφασίστηκε και η στελέχωση της Επιτροπής Πολιτικής Τεκμηρίωσης.

    Η απόφαση της ΠΓ τονίζει, σχετικά με τον ΟΤΕ και τα λιμάνια , ότι στόχος του κόμματος είναι η ανάκτηση από το δημόσιο των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων με την απόκτηση, τουλάχιστον, του 51% και ταυτόχρονο αναπροσανατολισμό της λειτουργίας τους με ένα νέο αναπτυξιακό και κοινωνικό σχέδιο υπό εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, πέρα και έξω από κομματικές, πελατειακές σκοπιμότητες και την επιρροή ιδιωτικών συμφερόντων.

    Για την ακρίβεια η ΠΓ σημειώνει ότι μπροστά στην κρίση, τις εφαρμοζόμενες πολιτικές λιτότητας και κυρίως την έκτακτη κατάσταση που προκαλεί το κύμα καλπάζουσας ακρίβειας, απαιτούνται έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των εισοδημάτων μισθωτών, συνταξιούχων και ανέργων. Ειδικότερα ο ΣΥΝ προτείνει, άμεση χορήγηση διορθωτικού επιδόματος στους μισθωτούς και συνταξιούχους που να ανέρχεται στα 200 ευρώ το μήνα για το 2008 και τα 100 ευρώ το 2009, αυστηρό και ουσιαστικό έλεγχο των τιμών, πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, αντιμετώπισης μέσω της ενεργοποίησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού των "καρτέλ των τραπεζών".

    Σχετικά με την επιτροπή πολιτικής τεκμηρίωσης, οριστικοποιήθηκε η σύνθεσή της, η οποία είναι η εξής: Βούτσης Νίκος, Γολέμης Χαράλαμπος, Δραγασάκης Γ., Ζάμπας Κώστας, Μπαλτάς Αριστείδης, Παπαθανασίου Τάκης, Πιτσιόρλας Στέργιος, Πουλάκης Κώστας.

    Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό

    Την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην "εκποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων από την ΝΔ" καταγράφει σε επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό ο κ.Αλαβάνος. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ "οι ενέργειες της κυβέρνησης να ξεπουλήσει δημόσιες επιχειρήσεις βρίσκουν κατηγορηματικά αντίθετους τους εργαζόμενους και τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού".

    Ερωτά τον πρωθυπουργό εάν "συναισθάνεται ότι, σε μια εποχή παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, η Ελλάδα καταλήγει άοπλη, αφού εγκαταλείπει τα βασικά δημόσια εργαλεία παρέμβασης" και εάν το ελληνικό δημόσιο "είναι ανίκανο να διαχειριστεί τα λιμάνια της χώρας και τα παραχωρεί σε κινεζική κρατική επιχείρηση, να διαχειριστεί τον ΟΤΕ και τον εκποιεί σε γερμανική κρατική επιχείρηση".

    [03] Άγγιξε τα 127 δολ. το πετρέλαιο

    Συνεχίζεται το ράλι της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές με το αργό να αγγίζει -το απόγευμα- τα 127 δολ. το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, μετά την ανακοίνωση εκ μέρους του Ιράν ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής του.

    Η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού βρισκόταν αργά το απόγευμα στα 125,66 δολάρια το βαρέλι, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, και ενώ νωρίτερα είχε ανέλθει στην τιμή-ρεκόρ των 126,98 δολαρίων.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ, συμβολαίου παράδοσης Μαΐου, είχε ανέλθει στα 123,92 δολάρια το βαρέλι.

    Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ είχε δηλώσει νωρίτερα -σύμφωνα με το Fars (ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων)- ότι μια πρόταση για μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου εξετάζεται από ειδικούς. Όπως μετέδωσε το Fars, ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενη μείωση της παραγωγής εκ μέρους του Ιράν, ο Μ.Αχμαντινετζάντ δήλωσε "υπάρχει τέτοια πρόταση και εξετάζεται από ειδικούς".

    Εξάλλου, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Γολαμχοσεϊν Νοζαρί είχε δηλώσει νωρίτερα, ότι το Ιράν μελετά τις ποσότητες πετρελαίου που εξορύσσει, αλλά δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για οποιαδήποτε αλλαγή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 May 2008 - 18:30:40 UTC