Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητική για θέματα Υπουργείου Εσωτερικών
  • [02] Γ.Παπανδρέου: "Λύσεις μέσα από διάλογο"
  • [03] "Κατάργηση του νόμου-πλαισίου"
  • [04] "Αμεσα μέτρα για την ακρίβεια"
  • [05] Συνεχίζεται η απεργία
  • [06] Χιλιάδες νεκροί στην Κίνα

  • [01] Κυβερνητική για θέματα Υπουργείου Εσωτερικών

    Θέματα του υπουργείο Εσωτερικών θα εξετάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, που θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό στις 11 το πρωί στο μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα, ο κ. Κ.Καραμανλής θα συναντηθεί με την υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

    Στις 19.30 ο πρωθυπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ.

    "Ρυθμίσεις για την προστασία των δανειοληπτών"

    Οι τράπεζες οφείλουν να αποδείξουν αυξημένη κοινωνική ευθύνη δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Παπανδρέου και του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη για την υπερχρέωση των νοικοκυριών από τραπεζικά δάνεια.

    «Πρακτικές κατά παράβαση της καλής πίστης και καταχρηστικοί όροι στις συναλλαγές δεν γίνονται δεκτοί» τόνισε ο κ. Καραμανλής υπογραμμίζοντας παράλληλα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης «να διασφαλίσει την προστασία των συναλλασσόμενων» και να λάβει πρόσθετα μέτρα, «με υιοθέτηση προτάσεων απβ όπου κι αν προέρχονται».

    Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο καθεστώς λειτουργίας των εισπρακτικών εταιριών, που -όπως είπε- ανακινήθηκε με πρωτοβουλία του Συνηγόρου του Καταναλωτή, «ενός θεσμού που εμείς καθιερώσαμε», επισημαίνοντας ότι «τα συναρμόδια υπουργεία προωθούν σχέδιο θεσμικού πλαισίου που βάζει κανόνες και στο συγκεκριμένο κλάδο».

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται νομοθετικές ρυθμίσεις για την περαιτέρω προστασία των συναλλασσόμενων με τις Τράπεζες, που ανάμεσα στβ άλλα προβλέπουν:

    1. Απαγόρευση των πλειστηριασμών ακινήτων σε τιμή κατώτερη της αντικειμενικής τους αξίας.

    2. Υποχρεωτική διεξαγωγή των πλειστηριασμών αποκλειστικά και μόνο σε Ειρηνοδικεία, με σφραγισμένες προσφορές.

    3. Καθιέρωση περιόδου χάριτος στους δανειολήπτες που θα φτάνει τον ένα χρόνο, στη διάρκεια του οποίου μπορούν να επιδιώκουν και να πετυχαίνουν νέο διακανονισμό με την Τράπεζα, έτσι ώστε να αποτρέπουν την κατάσχεση του ακινήτου.

    4. Διαμόρφωση μιας κλίμακας με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, έτσι ώστε να υπάρχει ομοιόμορφη αντιμετώπιση ανάλογων περιπτώσεων.

    5. Απαγόρευση της κατάσχεσης για χρέη στο Δημόσιο ή τις Τράπεζες, οιουδήποτε μέρους του μηνιαίου μισθού, όταν δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ, και

    6. Εξετάζεται η αύξηση του ποσού των 10 χιλ. ευρώ κάτω από το οποίο δεν επιτρέπεται ο πλειστηριασμός μοναδικής κατοικίας.

    Δεν έχουμε κανένα ενδοιασμό στην υιοθέτηση προτάσεων, η εφαρμογή των οποίων είναι εφικτή είπε ο κ. Καραμανλής: «Αυτό ισχύει και για τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίες λαμβάνονται υπόψη».

    Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός είπε ότι «οι υπεραπλουστεύσεις και οι υπερβολές δεν βοηθούν» ενώ επισήμανε την οικονομική επιβράδυνση που παρατηρείται σε ολόκληρη την ΕΕ από παράγοντες όπως η αύξηση της τιμής του πετρελαίου: «Οι εξελίξεις αυτές είναι μοιραίο να επηρεάζουν τόσο τις εθνικές οικονομίες, όσο και τα οικονομικά των πολιτών». Πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτές οι δυσμενείς επιπτώσεις «θα ήταν δραματικές, πολύ χειρότερες, εάν δεν είχαμε προχωρήσει στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις της τελευταίας τετραετίας».

    Επέκρινε μάλιστα εκείνους που ως κυβέρνηση «ποτέ δεν τόλμησαν να αγγίξουν ζητήματα που ανακύπτουν ανάμεσα στις Τράπεζες και τους πελάτες τους» θυμίζοντας ότι «μόλις πέρυσι καταψήφισαν τη νομοθετική ρύθμιση για την αποφυγή πλειστηριασμού της μοναδικής κατοικίας δανειολήπτη για χρέη μέχρι 10.000 ευρώ από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες» και ότι στη σχετική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρατιόταν το όριο αυτό πολύ πιο χαμηλά (στις 5 χιλ. ευρώ).

    Αναφερόμενος στις αγωγές καταναλωτικών οργανώσεων και στις πρωτόδικες αποφάσεις δικαστηρίων που έκριναν καταχρηστικούς ορισμένους από τους όρους των τραπεζικών συναλλαγών, ο κ. Καραμανλής είπε ότι «δεν υπήρξε ανταπόκριση, παρά μόνο για ορισμένα ζητήματα και ότι για τα πιο σοβαρά, οι Τράπεζες υπέβαλαν έφεση και ότι αναμένεται η τελεσίδικη δικαστική απόφαση: «Τότε μόνο το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει τη δυνατότητα να προβεί στις όποιες κανονιστικές ρυθμίσεις. Και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα προβεί σε αυτές» είπε ο κ. Καραμανλής.

    Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, σε μια περίοδο που η διεθνής συγκυρία προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στις εθνικές οικονομίες όλων των χωρών της Ευρώπης, όσο και στα οικονομικά των νοικοκυριών, «τα χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα δεν μπορεί ούτε να αδιαφορούν απέναντι σε τέτοια ζητήματα, ούτε να καθυστερούν στις αναγκαίες ρυθμίσεις. [...] Οφείλουν λοιπόν να δουν με προσοχή τόσο τα αιτήματα των πελατών τους, όσο και την πρόταση της Κυβέρνησης, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία συμμόρφωσης στο περιεχόμενο των πρωτόδικων αποφάσεων».

    Γ.Αλογοσκούφης για ΟΤΕ

    Την διαβεβαίωση ότι με τη συμφωνία μεταξύ ΟΤΕ και DΕUTCHE TELECOM που βρίσκεται όπως είπε, πολύ κοντά στο τέλος της, διασφαλίζονται πλήρως όλα τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού δημοσίου, που σε καμιά περίπτωση δεν θα πέσει η συμμετοχή του σε χαμηλά ποσοστά, έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου, που έκανε λόγο «για ποινικές ευθύνες για το ξεπούλημα», όπως το χαρακτήρισε του ΟΤΕ, ο κ Αλογοσκούφης, επεσήμανε ότι η συμφωνία αυτή, που θα ενεργοποιηθεί μόνο όταν εγκριθεί από τη Βουλή, ισχύει στο διηνεκές και ακυρώνεται μόνο στη περίπτωση που άλλη κυβέρνηση ρίξει το ποσοστό του δημοσίου κάτω από το 5%.

    Ο κ Αλογοσκούφης τόνισε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτική στρατηγικής συμμαχίας με κατάλληλο μάνατζμεντ, με στόχο τη διασφάλιση του μέλλοντος και την ανάπτυξη του ΟΤΕ, προς το συμφέρον των καταναλωτών, και με χαμηλές τιμές.

    «Με τη συμφωνία στην οποία προχωρούμε αποφεύγεται ο κίνδυνος που υπήρχε να χάσει το δημόσιο τον έλεγχο. Με τις συζητήσεις που γίνονται και έχουν προχωρήσει αρκετά, θα διασφαλίσουμε όλα τα στρατηγικά συμφέροντα και της χώρας και του ελληνικού δημοσίου που θα έχει το τελευταίο λόγο», σημείωσε ο κ Αλογοσκούφης προσθέτοντας ότι στο θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων ισχύει η ελληνική εργατική νομοθεσία.

    Σχολιάζοντας ο υπουργός Οικονομίας, τις προτάσεις από την αντιπολίτευση να ανακτήσει σταδιακά το δημόσιο το 51% του ΟΤΕ, έκανε λόγο για «τριτοκοσμικούς υπολογισμούς» αφού όπως είπε αυτό σημαίνει κόστος της τάξεως των 2 δις 300 ευρώ. Πρόσθεσε δε ότι ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τη Βουλή μόλις ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και σε καμιά περίπτωση η συμφωνία δεν θα ενεργοποιηθεί αν δεν περάσει προς έγκριση από τη Βουλή.

    [02] Γ.Παπανδρέου: "Λύσεις μέσα από διάλογο"

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα μιλήσει το μεσημέρι στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ.

    Το μεσημέρι ο κ.Γ.Παπανδρέου, θα συναντηθεί στο γραφείο του στη Βουλή, με αντιπροσωπεία του Συντονιστικού Οργάνου Αποκατάστασης Πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας, στην οποία συμμετέχουν ο Νομάρχης Πύργου, Χαράλαμπος Καφύρας, ο Δήμαρχος Πύργου, Μάκης Παρασκευόπουλος και ο Δήμαρχος Αμαλιάδας και Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ηλείας, Ιωάννης Λυμπέρης.

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος για το Περιβάλλον και τη Χωροταξία του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Κουβέλης και ο εισηγητής ΚΤΕ ΠΕΧΩΔΕ, Γιάννης Μανιάτης, θα παρουσιάσουν σε συνέντευξη Τύπου τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το "Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης".

    Επίσης, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, για θέματα Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, θα δώσει συνέντευξη Τύπου με θέμα «Έλεγχος Τροφίμων».

    Παρέμβαση Γ.Παπανδρέου για την απεργία βυτιοφορέων

    Παρέμβαση στο θέμα της απεργίας των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης, έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος κάλεσε τους απεργούς να αναστείλουν την κινητοποίησή τους και την κυβέρνηση "να εγκαταλείψει οποιαδήποτε ιδέα διοικητικής ή άλλης αυταρχικής επιβολής και μέσα από διάλογο και συνεννόηση να φροντίσει να δώσει λύσεις στα προβλήματα".

    Η δήλωση του Γ. Παπανδρέου έχει ως εξής:

    "Η πολυήμερη απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης έχει οδηγήσει τη χώρα σε παράλυση. Σοβαρότητα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δίνει λύσεις ώστε να υπάρχει ομαλή τροφοδοσία της αγοράς. Ευθύνη στην οποία αυταπόδεικτα δεν ανταποκρίνεται. Καλώ την κυβέρνηση να εγκαταλείψει οποιαδήποτε ιδέα διοικητικής ή άλλης αυταρχικής επιβολής και μέσα από διάλογο και συνεννόηση να φροντίσει να δώσει λύσεις στα προβλήματα αυτού του χώρου, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια του οδικού δικτύου της χώρας. Λόγω της μεγάλης σοβαρότητας των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί, ταυτόχρονα καλώ τους απεργούς και τη συλλογική τους εκπροσώπηση να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης ώστε η αντίθεσή τους με την κυβερνητική πρακτική να μην μετατρέπεται σε αντίθεση με το κοινωνικό σύνολο. Τους καλώ να αναστείλουν την κινητοποίηση, να εφοδιασθεί η αγορά, να ικανοποιηθούν οι άμεσες ανάγκες του Ελληνικού λαού".

    Συνάντηση προέδρου ΠΑΣΟΚ με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής

    «Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, νομίζω ότι είναι πασιφανές πια ότι, με την εκλογή του του κ. Χριστόφια, έχει αναπτυχθεί μία καινούργια δυναμική, μία νέα ελπίδα, μία αχτίδα φωτός, θα έλεγε κανείς, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, για μία λύση που πάντα σέβεται τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αλλά και ιδιαίτερα το ευρωπαϊκό κεκτημένο» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου μετά την συνάντησή του, στο γραφείο του στην Βουλή, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Μάριο Καρογιάν.

    «Αυτό, όμως, που είναι απαραίτητο είναι και η τουρκοκυπριακή πλευρά να μπορεί να απελευθερωθεί από την επιρροή και την ποδηγέτηση, πολλές φορές, της Τουρκίας, ώστε να μπορούν, με ελεύθερο τρόπο, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να αποφασίσουν για το μέλλον, πάντα μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων που έχουν παρθεί από τον ΟΗΕ» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας την σημασία αυτού του ζητήματος «διότι αν δεν υπήρχε αυτή η ποδηγέτηση, αυτή η ουσιαστική κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία, είναι σίγουρο ότι θα υπήρχαν τέτοιες δυναμικές, που θα έδιναν θετικό αποτέλεσμα για τη λύση του Κυπριακού. Γιβ αυτό, πάντα εμείς λέμε ότι, κατά βάση, το Κυπριακό πρόβλημα είναι και ένα πρόβλημα κατοχής».

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «πάντα κοντά στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα είμαστε πάντα κοντά στους αγώνες της, για να μπορεί να υπάρξει ένα αίσιο τέλος για τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους και, βεβαίως, για την Κυπριακή Δημοκρατία».

    Από την πλευρά του ο κ. Καρογιάν είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό «ιδιαίτερα για τις εργασίες των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών και μέσα από τη συζήτησή μας έχουμε καταδείξει ότι το κλειδί βρίσκεται στην Άγκυρα».

    «Εκεί είναι που θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις αποδοτικού παράγοντα, έτσι που να εγκαταλειφθεί αυτή η αδιάλλακτη και στείρα πολιτική, που δυστυχώς δεν επέτρεψε όλη αυτή την περίοδο να υπάρξουν ουσιαστικές ζυμώσεις, αλλά και ουσιαστική πρόοδος στο Κυπριακό, που θα φέρει τελικά και την επανένωση της Κύπρου και του λαού της», υπογράμμισε ο κ. Καρογιάν.

    Ο κ. Καρογιάν ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου για την τοποθέτηση εκ μέρους του, του Κυπριακού στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος αλλά και σε όλα τα διεθνή φόρα στα οποία συμμετέχει και επειδή γνωρίζει ότι «ο Γιώργος ήταν από τους ανθρώπους που στο παρασκήνιο κινήθηκαν για να βοηθήσουν αυτή την υπόθεση και να προωθήσουν τις θέσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης και τον ευχαριστούμε και γιβ αυτά τα πολλά που έχει κάνει στο παρελθόν, αλλά και τα όσα σημαντικά κάνει και τώρα».

    Στην συνάντηση, επίσης, των δύο ανδρών υπήρξε και ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με την Σοσιαλιστική Διεθνή και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενώ ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον εκ μέρους του ΑΚΕΛ για συνεργασία και ένταξη στην Σοσιαλιστική Διεθνή.

    [03] "Κατάργηση του νόμου-πλαισίου"

    Μπροστά στις πρυτανικές εκλογές και τις εκλογές προέδρων στα ΤΕΙ, η κυβέρνηση και συγκεκριμένα εκδοτικά συγκροτήματα στήνουν Για "επιχείρηση αποπροσανατολισμού με στόχο τη συκοφάντηση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος", κατηγορεί την κυβέρνηση αλλά και εκδοτικά συγκροτήματα το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του με αφορμή της πρυτανικές εκλογές και τις εκλογές προέδρων στα ΤΕΙ.

    Το ΚΚΕ, αναφέρει η ανακοίνωση, απορρίπτει συνολικά το νόμο- πλαίσιο που ψήφισε η κυβέρνηση. Καλεί το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα να συσπειρωθεί γύρω από στόχους πάλης που διεκδικούν την κατάργησή του. Μπροστά στις εκλογές για όργανα διοίκησης που θα λειτουργούν και θα εφαρμόσουν στην πράξη τις διατάξεις του νόμου, καλεί φοιτητές, σπουδαστές, εργαζόμενους, εκπαιδευτικούς, να δηλώσουν τη συνολική καταδίκη τους, απέχοντας, μη νομιμοποιώντας την εφαρμογή του και σε αυτή τη διαδικασία.

    Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα πρωτοστατήσουν σε μαζικές αγωνιστικές διαδικασίες κρατώντας ανοιχτό το μέτωπο της πάλης για την κατάργηση του νόμου πλαισίου.Θα δυναμώσουν τη συζήτηση και το διάλογο για το Πανεπιστήμιο που έχει ανάγκη σήμερα ο λαός μας, αναπόσπαστο στοιχείο της φιλολαϊκής ανάπτυξης σε αντίθεση και ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική, τονίζει το ΚΚΕ.

    Παπαρήγα για κυπριακό

    «Με πολύ ενδιαφέρον, συμπαράσταση και στήριξη παρακολουθούμε τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κομμάτων της Κύπρου, να δοθεί μια νέα ώθηση στη διαδικασία για τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, με βάση τις γνωστές αποφάσεις του ΟΗΕ, δήλωσε η κ.Αλέκα Παπαρήγα μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων, Μ.Καρογιάν.

    "Καταλαβαίνουμε ότι δεν εξαρτάται μόνο από την Κυπριακή πλευρά η επίλυση του ζητήματος. Υπάρχει και συνεχίζεται η αδιαλλαξία της Τουρκίας. Εμείς θεωρούμε ότι ο διεθνής συσχετισμός δύναμης είναι αρνητικός και συνεχίζουμε την αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον Κυπριακό λαό, γιατί αυτός είναι ένας παράγοντας που μπορεί να αναδειχθεί σε παράγοντα πίεσης, ξέροντας πολύ καλά ότι στις σημερινές συνθήκες το δίκαιο δεν αναδεικνύεται πάντα με το μέρος των λαών", τόνισε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    [04] "Αμεσα μέτρα για την ακρίβεια"

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος επανέλαβε την αντίθεσή του στο θέμα του ΟΤΕ και της Deutsche Telekom αλλά και στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών.

    Ερωτηθείς μετά από συνάντηση που είχε με Ομοσπονδία υπαλλήλων στα λιμάνια ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του ΟΤΕ απάντησε:

    "Δεν είναι οι επόμενες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ μόνο, είναι οι επόμενες κινήσεις των εργαζομένων. Πιστεύω ότι χρειάζεται ένα πλατύ μέτωπο για να ακυρωθεί, να μην εφαρμοστεί αυτή η συμφωνία η οποία είναι κοινωνικά διάτρητη. Για παράδειγμα, όλες αυτές οι εγγυήσεις τις οποίες παρουσιάζει δήθεν η κυβέρνηση , ακόμη και αν έχει ένα ποσοστό πάνω από 5% το δημόσιο στον ΟΤΕ, είναι πολύ γνωστό ότι με βάση την κοινοτική νομοθεσία, που δεν έχει δεχθεί τη λογική των χρυσών μετοχών, δεν ισχύουν. Επομένως υπάρχουν και στοιχεία εξαπάτησης στα οποία πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση. Και, συν τοις άλλοις, εκκρεμούν -και αυτό που είχαμε ζητήσει- η παρουσία και η εξήγηση από όλους τους αρμόδιους υπουργούς, όπως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, για τις συνέπειες που θα έχει η πώληση του ΟΤΕ στην εθνική ασφάλεια της χώρας μας».

    Για το θέμα των λιμανιών, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε:

    "Μιλήσαμε για τον ΟΤΕ στα γερμανικά. Φαίνεται ότι, όταν μιλάμε για τα λιμάνια, πρέπει να μιλάμε στα κινέζικα. Διότι τα έχει καταφέρει έτσι η κυβέρνηση της ΝΔ ώστε αυτή τη στιγμή μεγάλα συμφέροντα από όλες τις χώρες βουτάνε τα δάχτυλα στην τούρτα, που είναι ο δημόσιος χώρος της πατρίδας μας ο οποίος προσφέρεται προς εκποίηση. Βέβαια κανείς δεν περίμενε ότι τόσο σύντομα θα γελοιοποιηθούν τα επιχειρήματα της ΝΔ περί ελεύθερου ανταγωνισμού στα λιμάνια. Αν δει κανείς τις προσφορές που έγιναν για το λιμάνι του Πειραιά προέρχονται από μία μόνο χώρα, με την οποία μάλιστα είχε υπάρξει διακρατική συμφωνία πριν από 2 χρόνια στην πραγματικότητα σε επίπεδο πρωθυπουργού, να δοθεί το λιμάνι σε κινέζικη επιχείρηση. Είχαμε μόνο δύο προσφορές. Αυτός είναι ο φοβερός διεθνής ανταγωνισμός από μια χώρα, ενώ η μία θεωρείται προσφορά-λαγός. Στην πραγματικότητα είναι ένα στημένο παιχνίδι το οποίο πρέπει να σταματήσει. Εμείς θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που κάνουν οι εργαζόμενοι σήμερα προκειμένου αυτός ο κερδοφόρος οργανισμός να μείνει στα χέρια του δημοσίου, σε μια στρατηγική που πρέπει να αποβλέπει στο να υπάρξει ένα μέτωπο των εργαζομένων σε όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις -ΟΤΕ, Ολυμπιακή, ΕΛΤΑ, Ταχ. Ταμιευτήριο- που σήμερα η Ν.Δ. προσπαθεί να τις πουλήσει".

    Σε δηλώσεις του για το θέμα της ακρίβειας ο Αλέκος Αλαβάνος τόνισε πως "ασφαλώς για την ακρίβεια έχουν ευθύνη οι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά έχει ευθύνη και το δημόσιο".

    "Μην ξεχνάμε ότι είχαμε αύξηση 100%, για παράδειγμα, στο απλό εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ποιοι εργαζόμενοι πήραν αύξηση 100%, όταν βλέπουμε το κόστος ζωής να αυξάνεται με τέτοιον τρόπο; Με αυτή την έννοια θα έλεγα ότι και η συμφωνία που έκαναν οι δύο παρατάξεις της ΓΣΕΕ οι προσκείμενες στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση, είναι άχρηστη, είναι αρνητική για τους εργαζόμενους και δεν έχει αντοχή ούτε για δυο εβδομάδες. Εμείς ζητάμε άμεσα μέτρα, όπως κοστολογικοί έλεγχοι και οροφή όταν χρειάζεται στις τιμές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα επιβίωσης που έχουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στη χώρα μας», πρόσθεσε.

    Τέλος για το θέμα της απεργίας των οδηγών φορτηγών, ο Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε:

    «Με την αύξηση της τιμής των καυσίμων, ασφαλώς κατανοεί κανείς ότι άλλαξαν τα δεδομένα για τους κλάδους αυτούς των εργαζομένων πολλά από τα αιτήματα των οποίων είναι δίκαια και ήδη έπρεπε να είχε γίνει διάλογος και να μην είχαμε φτάσει σε αυτή την κατάσταση πανικού που βλέπουμε να επικρατεί από άκρου εις άκρον της χώρας μας. Γρήγορος, ταχύτατος, αποτελεσματικός διάλογος, μέσα στις επόμενες ώρες ώστε να λυθεί το ζήτημα».

    [05] Συνεχίζεται η απεργία

    Το μέλλον της κινητοποίησης των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτίων, που έχει παγώσει την αγορά, θα αποφασιστεί στη σημερινή γενική συνέλευση των απεργία.

    Στις γενικές συνελεύσεις της Ομοσπονδίας Βυτιοφορέων θα τεθούν όσα συζητήθηκαν στις συναντήσεις των εκπροσώπων της με τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντ. Μπέζα προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τη συνέχιση ή όχι της απεργίας τους.

    Στη συνάντηση με τον κ. Μπέζα, όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι των βυτιοφορέων και μεταφορέων, διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων και έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Οι ίδιοι δεν δεσμεύτηκαν για οτιδήποτε σχετικά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις, λέγοντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν από τις γενικές συνελεύσεις τους.

    Συνάντηση με την Φ. Πετραλιά

    Συνάντηση με τις Ομοσπονδίες Ιδιοκτητών Βυτιοφόρων και Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης είχε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, με θέμα ασφαλιστικά ζητήματα του κλάδου, που βρίσκεται σε πολυήμερη απεργία.

    Η κ. Πετραλιά, αν και επισήμανε ότι τα ασφαλιστικά ζητήματα δεν είναι πρώτης προτεραιότητας θέματα για την απεργία των αυτοκινητιστών, υπογράμμισε ότι τα αιτήματά τους θα εξεταστούν στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του οργανισμού του ΟΑΕΕ, στον οποίο έχει πλέον ενταχθεί και ο κλάδος τους.

    Η υπουργός Απασχόλησης πρότεινε να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας μεταξύ αυτοκινητιστών και υπουργείου για να τεκμηριώσει τα ζητήματα και να στηρίξει την κατάρτιση μιας νέας αναλογιστικής μελέτης τα συμπεράσματα της οποίας θα δοθούν προς υλοποίηση στο νέο αναδιαρθρωμένο ΟΑΕΕ.

    Στο μεταξύ, άδειασαν από καύσιμα τα πρατήρια λόγω της απεργίας των ιδιοκτητών φορτηγών βυτιοφόρων. Στα λίγα πρατήρια που είναι ανοιχτά παρατηρούνται ουρές χιλιομέτρων, διαπληκτισμοί και φαινόμενα αισχροκέρδειας.

    Οι απεργοί το πρωί αποφάσισαν να επιτρέψουν σε 200 ιδιόκτητα βυτιοφόρα να προμηθεύσουν με καύσιμα πρατήρια της Αττικής.

    Οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων, που μαζί με τους ιδιοκτήτες φορτηγών, έχουν κλείσει μία εβδομάδα κινητοποιήσεων, ζητούν αυξήσεις της τάξης του 13%, προκειμένου, όπως τονίζουν, να αντιμετωπίσουν τη σημαντική αύξηση του κόστους λειτουργίας των οχημάτων τους, από την ξέφρενη κούρσα ανόδου της τιμής του πετρελαίου, ενώ η κυβέρνηση ενέκρινε αυξήσεις 5%. Πάντως, όπως δήλωσε ο πρόεδρος των Βυτιοφορέων, κ. Τσιάμος, η Ομοσπονδία είναι διατεθειμένη να συζητήσει με την κυβέρνηση, ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.

    Προβλήματα, όμως, αναμένεται να προκύψουν και στην ομαλή λειτουργία της αγοράς γενικότερα, εξαιτίας της απεργίας των ιδιοκτητών φορτηγών. Εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι προϊόντων παραμένουν στα λιμάνια ή στα τελωνεία, ενώ ευπαθή προϊόντα, όπως ντομάτες, φρούτα και άλλα, κινδυνεύουν να καταστραφούν. Στο λιμάνι του Ηρακλείου σημειώθηκε μεγάλη ένταση, όταν ιδιοκτήτες φορτηγών προσπάθησαν να εμποδίσουν 20 νταλίκες με ευπαθή προϊόντα να μπουν στο πλοίο με προορισμό τον Πειραιά.

    Στο χορό των κινητοποιήσεων, μπήκαν από τις 5 τα ξημερώματα και οι ταξιτζήδες, με 24ωρη απεργία, ζητώντας μεγαλύτερες αυξήσεις στα κόμιστρα, πέραν του 5% που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, επικαλούμενοι και αυτοί την υψηλή τιμή των καυσίμων.

    Θ.Ρουσόπουλος για την απεργία

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θεωρεί υπερβολικά τα αιτήματα των οδηγών των βυτιοφόρων, δήλωσε πως κάθε κλάδος έχει δικαίωμα να υποβάλλει αιτήματα, αλλά σ' αυτή τη φάση δεν θα ήταν δόκιμο να τα σχολιάσει.

    "Περιμένω αυτές τις ημέρες, ελπίζω σήμερα - αύριο, αφού ολοκληρωθούν οι επαφές με τα μέλη της κυβέρνησης να έχουμε αίσια έκβαση", τόνισε τη Δευτέρα.

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση εξετάζει το μέτρο της επίταξης, είπε ότι δεν έχει να πει τίποτα περισσότερο για το θέμα.

    [06] Χιλιάδες νεκροί στην Κίνα

    Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό 7,8 Ρίχτερ στη νοτιοδυτική Κίνα. Τραγικός θάνατος δεκάδων παιδιών σε ισοπεδωμένα σχολεία και κατάρρευση χημικών εργοστασίων.

    Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι παραμένουν θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια σε μία και μόνη πόλη της επαρχίας Σετσουάν που χτυπήθηκε χειρότερα από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε την Δευτέρα την Κίνα.

    Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στην επαρχία αυτή έχουν σκοτωθεί περίπου 10.000 άνθρωποι, όμως ο τεράστιος αριθμός των εγκλωβισμένων στην πόλη Μιανζού σημαίνει ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί κατά πολύ.

    Η Μιανζού βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, την περιοχή Ουεϊτσουάν που παραμένει αποκομμένη. Οι διασώστες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να φτάσουν εκεί επειδή το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί.

    Μεταξύ των αγνοούμενων είναι και μία ομάδα 15 Βρετανών τουριστών. Σύμφωνα με τις αρχές της επαρχίας Σετσουάν οι τουρίστες βρίσκονταν κατά πάσα πιθανότητα στο Ουολόνγκ, την περιοχή όπου βρίσκεται το ερευνητικό κέντρο των γιγαντιαίων πάντα. Άλλοι 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν το τουριστικό λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν θάφτηκε από κατολίσθηση που προκάλεσε ο σεισμός. Δεν έχει αποσαφηνιστεί πάντως αν ανάμεσά τους υπήρχαν και ξένοι επισκέπτες.

    Περίπου χίλιοι σπουδαστές και καθηγητές σκοτώθηκαν ή αγνοούνται μετά την κατάρρευση του σχολείου τους.Η νέα αυτή τραγωδία σημειώθηκε σε ένα κολέγιο της περιφέρειας Μπεϊτσουάν, σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων βορειοανατολικά από το επίκεντρο της δόνησης.

    "Πολλές χιλιάδες" άνθρωποι σκοτώθηκαν ή θάφτηκαν στα συντρίμμια ενός εργοστασίου που κατέρρευσε. Το εργοστάσιο, που κατασκεύαζε τουρμπίνες αερίου, βρισκόταν στο Χανουάνγκ της κοινότητας Μιανζού, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το Ουεντσουάν, το επίκεντρο του σεισμού. Το πρακτορείο δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για τον αριθμό των θυμάτων.

    Σύμφωνα με τον τελευταίο προσωρινό απολογισμό από το σεισμό έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 10.000 άνθρωποι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 May 2008 - 4:30:33 UTC