Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Λύσεις μέσα από διάλογο"
  • [02] Φονικός σεισμός στην Κίνα

  • [01] "Λύσεις μέσα από διάλογο"

    Παρέμβαση στο θέμα της απεργίας των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης, έκανε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος κάλεσε τους απεργούς να αναστείλουν την κινητοποίησή τους και την κυβέρνηση "να εγκαταλείψει οποιαδήποτε ιδέα διοικητικής ή άλλης αυταρχικής επιβολής και μέσα από διάλογο και συνεννόηση να φροντίσει να δώσει λύσεις στα προβλήματα".

    Η δήλωση του Γ. Παπανδρέου έχει ως εξής:

    "Η πολυήμερη απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης έχει οδηγήσει τη χώρα σε παράλυση. Σοβαρότητα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δίνει λύσεις ώστε να υπάρχει ομαλή τροφοδοσία της αγοράς. Ευθύνη στην οποία αυταπόδεικτα δεν ανταποκρίνεται. Καλώ την κυβέρνηση να εγκαταλείψει οποιαδήποτε ιδέα διοικητικής ή άλλης αυταρχικής επιβολής και μέσα από διάλογο και συνεννόηση να φροντίσει να δώσει λύσεις στα προβλήματα αυτού του χώρου, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια του οδικού δικτύου της χώρας. Λόγω της μεγάλης σοβαρότητας των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί, ταυτόχρονα καλώ τους απεργούς και τη συλλογική τους εκπροσώπηση να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης ώστε η αντίθεσή τους με την κυβερνητική πρακτική να μην μετατρέπεται σε αντίθεση με το κοινωνικό σύνολο. Τους καλώ να αναστείλουν την κινητοποίηση, να εφοδιασθεί η αγορά, να ικανοποιηθούν οι άμεσες ανάγκες του Ελληνικού λαού".

    Το απόγευμα ο κ.Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Μάριο Καρογιάν.

    Αύριο, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για το Περιβάλλον και την Χωροταξία, Σπύρος Κουβέλης, και ο εισηγητής του ΚΤΕ ΠΕΧΩΔΕ, Γιάννης Μανιάτης, θα δώσουν συνέντευξη Τύπου, με θέμα: «Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης - Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ».

    Αρθρο στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" για το κλίμα

    Η κλιματική αλλαγή είναι σήμερα η μεγαλύτερη πρόκληση σε πλανητικό επίπεδο. Οι επιπτώσεις της δεν είναι μόνον οικολογικές αλλά και κοινωνικές. Με νέες ανισότητες να παράγονται τόσο ανάμεσα στις χώρες, όσο και ανάμεσα σε κοινωνικές ομάδες στην ίδια χώρα. Και με τις συνέπειές της να πλήττουν ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες χώρες, αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε άρθρο του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία".

    Ο κ. Γ.Παπανδρέου τονίζει ότι "η κλιματική αλλαγή μας φέρνει αντιμέτωπους με νέες προκλήσεις, σε όλους τους τομείς: την οργάνωση της παραγωγής και της κοινωνίας, τις αναπτυξιακές προτεραιότητες, τα καταναλωτικά πρότυπα. Αναπτυξιακά μοντέλα που έρχονται από το παρελθόν, έχουν εξαντλήσει πλήρως τις δυνατότητές τους να δώσουν λύσεις στο παρόν και το μέλλον.

    Σήμερα ξέρουμε ότι μέχρι το 2030, οι παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες, θα είναι κατά 50% μεγαλύτερες. Ξέρουμε ότι οφείλουμε να μειώσουμε κατά 50% τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050, για να αποφευχθούν σοβαρές αλλαγές στο κλίμα. Ξέρουμε ότι αυτές οι δύο απαιτήσεις, που από πρώτη ματιά φαίνονται αντιφατικές, πρέπει να υπηρετηθούν ταυτόχρονα. Και ξέρουμε ότι ενεργειακή ασφάλεια και κλιματική αλλαγή είναι έννοιες στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους".

    Στο άρθρο του αναφέρεται στις σοβαρές επιπτώσεις για τη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα, πολύ μεγαλύτερες από εκείνες της οργανωμένης τρομοκρατίας και τονίζει ότι "το κόστος της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία και στην κοινωνία, θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της πρόληψης. Ένα κόστος δυσβάστακτο για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή".

    Το ΠΑΣΟΚ, αναφέρει ο πρόεδρος του Κινήματος, πιστεύει σε μια σχεδιασμένη, μακρόχρονη πολιτική για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, και τη σταδιακή απομάκρυνση από το πετρέλαιο και τα ορυκτά καύσιμα, με δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και θέσεων απασχόλησης. Σε μια πολιτική με πρώτο κριτήριο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος.

    Είναι η ώρα να δράσουμε. Να αλλάξουμε ριζικά το παρωχημένο αναπτυξιακό μας πρότυπο. Η χώρα μας πρέπει να ξεκολλήσει από τη μονοδιάστατη αντίληψη που θεωρεί την ανάπτυξη συνώνυμη με τα μεγάλα έργα και τις υποδομές. Η ανάπτυξη είναι για μας, συνδυασμένη με την προστασία και την ανάδειξη του περιβάλλοντος ως βασικού κεφαλαίου και συγκριτικού πλεονεκτήματος της χώρας μας, τονίζει ο κ.Γ.Παπανδρέου.

    Ενέργεια, καύσιμα και τροφή, είναι οι τρεις πλευρές που διαμορφώνουν το τρίγωνο της κλιματικής αλλαγής. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολυσύνθετη πρόκληση. Και οι απαντήσεις πρέπει να προκύψουν από διεθνή συνεργασία και από μια ολιστική αντιμετώπιση, που θα συνεκτιμά όλες τις παραμέτρους και θα έχει ως πρώτο κριτήριο τον άνθρωπο, καταλήγει.

    Γ.Παπανδρέου για τον υπερδανεισμό

    Την άμεση υιοθέτηση των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη Βουλή επί της επίκαιρης ερώτησης προς τον πρωθυπουργό για την υπερχρέωση των νοικοκυριών από τραπεζικά δάνεια και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τη διεθνή οικονομική κατάσταση.

    Η ακρίβεια και το καρτέλ των τραπεζών δημιουργούν «μία ανυπόφορη ομηρία του δανειολήπτη που, προσπαθώντας συνεχώς να ανακυκλώσει τα χρέη του, καταφεύγει σε όλο και μεγαλύτερο δανεισμό» είπε ο κ. Παπανδρέου. Σημείωσε ότι πίσω από τους αριθμούς για τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις υπάρχουν άνθρωποι: «Είναι χιλιάδες οι τραγικές ιστορίες οικογενειών που χάνουν τα σπίτια τους, που τους πετάνε στο δρόμο, που οδηγούνται ακόμα και σε διάλυση» είπε ο κ. Παπανδρέου φέροντας ως παράδειγμα την εκδίκαση υπόθεσης για αναίρεση κατάσχεσης σπιτιού πολύτεκνης οικογένειας 70 τμ στη Νίκαια από τράπεζα για χρέος δύο χιλιάδων ευρώ. Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου η οικογένεια δανείστηκε 4.700 ευρώ, η μητέρα κατέβαλε περίπου τα μισά χρήματα, αλλά η τράπεζα προχωρά στην κατάσχεση, λόγω του ότι δεν μπορεί να πληρώσει τα υπόλοιπα. «Αυτό είναι ένα καθεστώς ασυδοσίας, αυθαιρεσίας, που εσείς έχετε επιτρέψει να ανθίσει» είπε ο κ. Παπανδρέου στον πρωθυπουργό, τον οποίο επέκρινε ότι στους μεγαλοοφειλέτες «χαρίζετε» δισεκατομμύρια ευρώ μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις.

    Επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όπως η αύξηση του ορίου από τα 10 χιλιάδες στα 20 χιλιάδες ευρώ, κάτω από το οποίο η τράπεζα δεν θα επιτρέπεται να κάνει κατάσχεση, είπε ότι είναι ώρα να αναλάβει τις ευθύνες της και η κυβέρνηση: «Περιμένουμε να κάνετε το χρέος σας και όχι απλώς να στηρίζετε τα μεγάλα συμφέροντα, που σας στηρίζουν και σας καθοδηγούν».

    Τέλος, ρώτησε τον πρωθυπουργό έως πότε θα ασχολείται «με το πώς θα εκποιήσετε σε ξένους και με σκανδαλώδη τρόπο δημόσιες επιχειρήσεις, τον ΟΤΕ, τα Λιμάνια, την ΕΥΔΑΠ, τη ΔΕΗ αύριο; Έως πότε θα βλέπει ο Έλληνας να εκποιείται η περιουσία του Δημοσίου, αλλά και η δική του ιδιοκτησία και να κερδίζουν οι διάφοροι μεσάζοντες».

    [02] Φονικός σεισμός στην Κίνα

    Τουλάχιστον 107 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 34 τραυματίστηκαν στη νοτιοδυτική Κίνα από το σφοδρό σεισμό που έπληξε σήμερα την επαρχία Σιτσουάν, μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή 900 μαθητές στοιχειώδους εκπαίδευσης ετάφησαν κάτω από τα ερείπια του σχολείου τους στην κωμόπολη Τζουγιουάν, στην περιοχή Τσονγκίνγκ, επίσης στην επαρχία Σιτσουάν, σε απόσταση 100 περίπου χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού. Ηδη έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος τεσσάρων μαθητών.

    Ο σφοδρός σεισμός, μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε επίσης και τις επαρχίες Γκανσού και Γιουνάν, προκαλώντας και τεράστιες υλικές καταστροφές.

    Πάντως όπως ανακονώθηκε από αρμόδια πηγή, το γιγάντιο φράγμα των Τριών Φαραγγιών στον ποταμό Γιανγκτσέ της κεντρικής Κϊνας, δεν επηρεάστηκε από τον σεισμό, αν και αυτός έγινε αισθητός στην περιοχή όπου βρίσκεται το τσιμεντένιο αυτό τείχος, ύψους 185 μέτρων, το οποίο συγκρατεί 39 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.

    Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται πάντως να αυξηθεί δραματικά, καθώς τα σωστικά συνεργεία και οι αρχές προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε απομακρυσμένες περοχές, οι οποίες έχουν αποκοπεί από τον έξω κόσμο λόγω διακοπής των τηλεπικοινωνιών και αποκλεισμού των δρόμων που οδηγούν σε αυτές.

    Ο σεισμός σημειώθηκε στις 14:28 μμ (τοπική ώρα) και έγινε αισθητός στην Ταϊβάν, στο Πεκίνο, στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης Μπανγκόγκ, καθώς και στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ Ανόι, και κυρίως σε όσους βρίσκονταν σε ψηλά κτίρια.

    Οι αρχές της Τσενγκντού, πρωτεύουσας της επαρχίας Σιτσουάν, αποφάσισαν να κλείσει το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης.

    Ο πρόεδρος Χου Τζιντάο ζήτησε από τις υπηρεσίες Πρώτων Βοηθειών να προσφέρουν βοήθεια στα θύματα του σεισμού στην επαρχία Σιτσουάν και ο πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο μετέβη εσπευσμένα στην περιοχή του σεισμού.

    Την ίδια στιγμή ο στρατός αναπτύσσεται στις περιοχές που επλήγησαν, κυρίως στην Γουεντσουάν για να βοηθήσει την τοπική κυβέρνηση και να εκτιμήσει τις ζημιές.

    Στη συνοικία του Πεκίνου, όπου βρίσκονται οι περισσότερες επιχειρήσεις, πολλοί εργαζόμενοι εγκατέλειψαν πανικόβλητοι τα γραφεία τους και βγήκαν στους δρόμους χωρίς, ωστόσο, να υπάρχουν αναφορές για ζημιές στα κτίρια. Επίσης δεν επηρεάστηκε το σύστημα του υπόγειου σιδηροδρόμου.

    Το ψηλότερο κτίριο της Κίνας, ο Πύργος Γινμάο, καθώς και άλλα ψηλά κτίρια στο οικονομικό κέντρο της Σανγκάϊ, εκκενώθηκαν προληπτικά, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

    Στο μεταξύ, οιι κινεζικές αρχές προειδοποίησαν για τον κίνδυνο νέων σεισμών στο Πεκίνο, γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα "Λαϊκή Ημερησία", επικαλούμενη την Εθνική Σεισμολογική Υπηρεσία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι σεισμικές δονήσεις είναι πιθανό να σημειωθούν στην κινεζική πρωτεύουσα ανάμεσα στις δέκα το βράδυ και τα μεσάνυχτα τοπική ώρα. "Ελπίζουμε πως όλοι θα πάρουν τα μέτρα τους", επισημαίνει η εφημερίδα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 May 2008 - 12:30:37 UTC