Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελλειψη καυσίμων
  • [02] Ψηφίζουν στη Σερβία

  • [01] Ελλειψη καυσίμων

    Σοβαρότατα προβλήματα έχει προκαλέσει η απεργία των ιδιοκτητών βυτιοφόρων, που σήμερα κλείνει μια εβδομάδα, καθώς πάνω από τα μισά πρατήρια υγρών καυσίμων, σε Αττική και περιφέρεια, έχουν «στεγνώσει», κυρίως από αμόλυβδη βενζίνη και ντίζελ κίνησης. Σε όσα πρατήρια υπάρχουν ακόμη καύσιμα σχηματίζονται ουρές χιλιομέτρων από απελπισμένους οδηγούς που περιμένουν έως και δύο ώρες για να γεμίσουν το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τους.

    Οι ιδιοκτήτες των βυτιοφόρων επιμένουν στο αίτημα τους για περεταίρω αυξήσεις στα κόμιστρα. Ζητούν αύξηση 13% ενώ το Υπουργείο τους έχει δώσει 5%.

    Εκτός όμως από τα βενζινάδικα, ελλείψεις αρχίζουν να σημειώνονται και στην υπόλοιπη αγορά, καθώς συνεχίζεται η απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών, που ζητούν αυξήσεις πάνω από 10%, λόγω αύξησης της τιμής του πετρελαίου. Χτες στο λιμάνι του Ηρακλείου σημειώθηκε ένταση, καθώς ιδιοκτήτες προσπάθησαν να εμποδίσουν 20 νταλίκες με ευπαθή προϊόντα να μπουν στο πλοίο με προορισμό τον Πειραιά.

    [02] Ψηφίζουν στη Σερβία

    Άνοιξαν οι κάλπες για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Σερβία, οι οποίες ενδέχεται, σύμφωνα με παρατηρητές, να κρίνουν την πορεία της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Οι 6,75 εκατ. εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε 22 συνδυασμούς, πάντως τα δύο σημαντικότερα ψηφοδέλτια θεωρούνται αυτά του εθνικιστικού Σερβικού Ριζοσπαστικού κόμματος, ή SRS, και του προσκείμενου στην ΕΕ Δημοκρατικού κόμματος του προέδρου Μπόρις Τάντιτς. Τα δύο κόμματα φέρονται κατά τις δημοσκοπήσεις ικανά να λάβουν το εν τρίτον των ψήφων έκαστο.

    Το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS) του απερχόμενου πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα χάνει δημοτικότητα αλλά αναμένεται να έχει και πάλι κρίσιμο ρόλο στο σερβικό πολιτικό σκηνικό με το Σοσιαλιστικό κόμμα Σερβίας (SPS) του εκλιπόντος πρώην Σέρβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να ακολουθεί.

    Αναλυτές εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι να υπάρξει ένας κυβερνητικός συνασπισμός SRS-DSS-SPS, πράγμα που ανησυχεί τις Βρυξέλλες, καθώς ο Κοστούνιτσα και ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Τόμισλαβ Νίκολιτς αντιδρούν στην Ευρωπαϊκή πολιτική στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του.

    Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP), το οποίο εκτιμάται ότι θα έλθει πέμπτο, πιστεύεται ότι θα είναι το μόνο πέραν των προαναφερθέντων που θα περάσει το όριο του 5% και θα εκλέξει βουλευτές πέραν των μειονοτικών.

    Οι πρόωρες εκλογές κηρύχθηκαν λόγω της κατάρρευσης της κυβερνητικής συμμαχίας Κοστούνιτσα-Τάντιτς εν μέσω έντονων διαφωνιών των δύο πλευρών για την ακολουθητέα πολιτική.

    Οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα αναμένονται στις 20:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας].

    Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν, επίσης, ότι κανένα κόμμα δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει αυτοδύναμα και θα χρειαστεί να συνεργαστούν δύο και πιθανότατα τρεις παρατάξεις για το σχηματισμό κυβέρνησης. Η τελευταία έρευνα για την πρόθεση ψήφου που πραγματοποίησε το Κέντρο για τις Ελεύθερες Εκλογές και τη Δημοκρατία (CESID) δίνει προβάδισμα στο Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα με ποσοστό 34,4%. Ακολουθούν, ο συνδυασμός του οποίου ηγείται ο Τάντιτς με 33,3%, ο συνασπισμός του Κοστούνιτσα με 12,2%, το LDP με 7,3% και το SPS με 7,1%.

    Κατά την προεκλογική εκστρατεία κυριάρχησαν δύο θέματα: η ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και το ζήτημα του Κοσόβου. Οι εθνικιστές του Τόμισλαβ Νίκολιτς (SRS) και ο απερχόμενος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα τάχθηκαν κατά της συνέχισης της ευρωπαϊκής πορείας, θέτοντας ως όρο την αναγνώριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας. Ο Κοστούνιτσα, μάλιστα, χαρακτήρισε πράξη προδοσίας την υπογραφή, από τον πρόεδρο Τάντιτς, της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το SRS σ' αυτήν την προεκλογική εκστρατεία είχε πιο ήπια στάση σε σχέση με τον Κοστούνιτσα στα εθνικά ζητήματα. Ο Νίκολιτς απέφυγε τις καταγγελίες περί προδοσίας, μίλησε για ειρηνική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου, προσεχτική προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ξένες επενδύσεις. Γενικά, ο Τόμισλαβ Νίκολιτς, παρουσίασε ένα διαφορετικό πολιτικό προφίλ απ' ό,τι στο παρελθόν και συμπεριφέρθηκε ως αρχηγός κόμματος που προετοιμάζεται για να κυβερνήσει.

    Το αποκαλούμενο ευρωπαϊκό μέτωπο, του οποίου ηγείται ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς προέβαλε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και κατά την τακτική των προεδρικών εκλογών, τον Ιανουάριο, προσπάθησε να αποδώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την Ευρώπη, στις εκλογές της Κυριακής. Η αναγνώριση του Κοσόβου από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες δεν ευνοούσε το φιλοευρωπαϊκό πολιτικό μέτωπο. Κάτι τέτοιο φάνηκε στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας που ο συνασπισμός του Τάντιτς παρουσίαζε στασιμότητα και τάσεις για μικρή μείωση του ποσοστού του. Στη συνέχεια, ωστόσο, με τις φραστικές αρχικά και ουσιαστικές στη συνέχεια παρεμβάσεις από τη Δύση, που εκδηλώθηκαν με την υπογραφή του Συμφώνου Σύνδεσης και Σταθεροποίησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανατράπηκε το αρνητικό κλίμα και σήμερα ο συνδυασμός "Ευρωπαϊκή Σερβία" έφτασε να διεκδικεί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ακόμη και την πρώτη θέση.

    Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν είναι το μεγάλο ζητούμενο στη Σερβία, αφού δεν αναμένεται να αλλάξει σημαντικά το πολιτικό σκηνικό στη νέα βουλή. Το ερώτημα που κυρίως τίθεται είναι ποιος θα συνεργαστεί με ποιον για το σχηματισμό κυβέρνησης. Πολιτικά και σε κάποιο βαθμό ιδεολογικά, υπάρχει συγγένεια μεταξύ του εθνικιστικού Ριζοσπαστικού Κόμματος και του συνδυασμού του οποίου ηγείται ο Κοστούνιτσα.

    Στο άμεσο παρελθόν, ο Κοστούνιτσα απέφευγε τη συνεργασία αυτή φοβούμενος κυρίως την κατακραυγή του ευρωπαϊκού κεντροδεξιού χώρου που θέλει να ανήκει. Τώρα, ωστόσο, όπως παρατηρούν αναλυτές, το Ριζοσπαστικό Κόμμα παρουσιάζει ένα πιο ήπιο προφίλ στα εθνικά θέματα και την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και η συνεργασία δεν θα πρέπει να αποκλείεται. Ο Κοστούνιτσα, άλλωστε, επικρίνοντας τη φιλοευρωπαϊκή στάση του προέδρου Τάντιτς ελαχιστοποίησε τις πιθανότητες συνεργασίας με τους πρώην πολιτικούς του συμμάχους. Το Ριζοσπαστικό Κόμμα έχει εκφράσει ανοιχτά την προθυμία να συνεργαστεί με τον Κοστούνιτσα μετεκλογικά και σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Νίκολιτς, είναι έτοιμο να του προσφέρει και τη θέση του πρωθυπουργού.

    Το επιτελείο του Τάντιτς, για την ώρα, απέκλεισε τη συνεργασία με τους εθνικιστές του Νίκολιτς και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Κοστούνιτσα. Ο Τάντιτς, ωστόσο, δήλωσε ότι δεν θα προσφέρει στον Κοστούνιτσα τη θέση του πρωθυπουργού.

    Όπως και να 'χει, το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Κοστούνιτσα θα διαδραματίσει -για ακόμη μία φορά- ρυθμιστικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις.

    Πυρετός στα γραφεία στοιχημάτων

    "Πυρετός" επικρατεί στα γραφεία στοιχημάτων του Βελιγραδίου για τις εκλογές.

    Σύμφωνα, μάλιστα, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι περισσότεροι στοιχηματίζουν πως ο επόμενος πρωθυπουργός της Σερβίας θα είναι είτε ο αντιπρόεδρος του Ριζοσπαστικού Κόμματος Σερβίας (SRS), κ. Τόμισλαβ Νίκολιτς, είτε ο απερχόμενος πρωθυπουργός, κ. Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    Το SRS έρχεται πρώτο και στα στοιχήματα σε ό,τι αφορά τα κόμματα, ενώ ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος (DS) για τη δημαρχία του Βελιγραδίου, κ. Ντράγκαν Τζίλας, αναμένεται να επιβληθεί του υποψηφίου του SRS, κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

    Τα στοιχήματα δεν αφορούν μόνο το ποιο κόμμα θα επικρατήσει στις εκλογές ή ποιος θα αναλάβει την πρωθυπουργία, αλλά και τον αριθμό των εδρών που θα κερδίσει κάθε κόμμα, τη μελλοντική σύνθεση της κυβέρνησης κ.ο.κ.

    Ο κ. Λιούμπισα Μπορόγεβιτς, από το γραφείο στοιχημάτων "Meridian", δήλωσε στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Β92 του Βελιγραδίου πως το πλέον δημοφιλές στοίχημα αφορά το πρόσωπο του επόμενου πρωθυπουργού.

    "Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές, υπάρχει μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας αυτή τη φορά", είπε χαρακτηριστικά και απέδωσε το γεγονός ότι οι δημοφιλέστεροι για το αξίωμα αυτό είναι οι κ.κ. Τόμισλαβ Νίκολιτς και Βόισλαβ Κοστούνιτσα, στο γεγονός ότι το Δημοκρατικό Κόμμα δεν έχει "ανοίξει τα χαρτιά" του πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 11 May 2008 - 6:30:14 UTC