Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις"
  • [02] Πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για την υπερχρέωση
  • [03] "Οχι στις ιδιωτικοποιήσεις"

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις"

    Σε επίκαιρες ερωτήσεις του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ για τα τραπεζικά δάνεια και την πώληση του ΟΤΕ, θα απαντήσει ο κ.Κ.Καραμανλής στην "Ωρα του Πρωθυπουργού" στη Βουλή.

    Ομιλία στην εκδήλωση της ΕΚΤ

    Το γεγονός ότι αν και σχετικά νέος θεσμός, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατόρθωσε με ιδιαίτερη επιδεξιότητα να διαφυλάξει τη σταθερότητα των τιμών ενώ παράλληλα εξασφάλισε ευνοϊκές συνθήκες για ανάπτυξη, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στο Ζάππειο.

    Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός "στην αναμέτρηση με την αβεβαιότητα, η ευρωζώνη συνεχίζει να απολαύει των ωφελημάτων της αξιοπιστίας, της μετριοπάθειας και της σύνεσης που οφείλουμε στην ανεξαρτησία και τις υγιείς πολιτικές της κεντρικής της τράπεζας. Και τούτο αποδεικνύεται πολύτιμο στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία".

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η εξελισσόμενη κρίση στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές, η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας καθώς και η άνοδος των τιμών της ενέργειας, των βασικών προϊόντων και των τροφίμων δεν ήταν δυνατόν να αφήσουν την Ευρώπη στο απυρόβλητο. Επισήμανε όμως: "δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η παγκοσμιοποίηση εμπεριέχει ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις. Σε κάθε περίπτωση οι οικονομίες μας είναι καλύτερα εξοπλισμένες να αντεπεξέλθουν σ' αυτές τις προκλήσεις στη βάση ενός βελτιωμένου πλαισίου μακροοικονομικής πολιτικής αλλά και χάρη στις θετικές επιπτώσεις των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Σταθερή δέσμευση της ΕΚΤ να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και ανάπτυξης και η αναθεωρημένη στρατηγική της Λισσαβόνας συνέβαλαν στην επίτευξη υγιών βασικών οικονομικών μεγεθών και στην περαιτέρω θωράκιση της Ευρωζώνης".

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η στρατηγική της Λισσαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση συνιστά συνδυασμό διαρθρωτικών πολιτικών που αποσκοπούν στη στήριξη της ανάπτυξης στη δημιουργία πιό σταθερών και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας και στην ενίσχυση του ανοικτού και αλληλέγγυου χαρακτήρα των κοινωνιών μας. Όπως τόνισε: "η νέα αυτή ώθηση που δώσαμε στις διαρθρωτικές αλλαγές συνέβαλε στη δημιουργία 6,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στην ΕΕ το 2006 και το 2007 συρρικνώνοντας τα ποσοστά ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και πάνω από 15 χρόνια".

    Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι: "παρά τις ικανοποιητικές πρόσφατες επιδόσεις μας και τα ενθαρρυντικά σημάδια αντοχής στους κραδασμούς υπάρχουν ακόμη αβεβαιότητες όσον αφορά τις επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία. Είναι συνεπώς αδήριτη ανάγκη να μην επαναπαυτούμε και να επιμείνουμε στην μεταρρυθμιστική μας προσπάθεια".

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε επίσης ότι επιβάλλονται περαιτέρω προσπάθειες για να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα και να ξεδιπλώσουν και οι μικρές επιχειρήσεις τις δυνατότητές τους. Όπως είπε, έχει μεγάλη σημασία να κινηθούμε αποφασιστικά και να σημειώσουμε πρόοδο στον τομέα της καλύτερης νομοθεσίας σύμφωνα άλλωστε με τους συμπεφωνημένους στόχους της ΕΕ και να μειώσουμε δραστικά την διοικητική επιβάρυνση των επιχειρήσεων. Και κατέληξε λέγοντας ότι η ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων αποτελεί προτεραιότητα για να αυξήσουμε την απασχόληση και να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργικότητα.

    Εξάλλου, όπως τόνισε, η πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση υπογράμμισε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας στην εποπτεία του χρηματοοικονομικού τομέα. Πέρα από τις πρώτες ενέργειες που ήδη αναλάβαμε, σημείωσε ότι έχει σημασία να συνεχιστεί η προσπάθεια για την περαιτέρω ενίσχυση του πλαισίου χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής μας προοπτικής οι προτεραιότητες της Ελλάδας εστιάζονται: στην εξυγίανση των βασικών οικονομικών μεγεθών, στη μεταρρύθμιση των αγορών, στην προαγωγή της κοινωνικής συνοχής και στη βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον. "Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήσαμε σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της βελτίωσης των μακροοικονομικών παραμέτρων: μειώσαμε τα ελλείμματα και το λόγο χρέους προς το ΑΕΠ. Ταυτόχρονα πετύχαμε υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Πετύχαμε όμως και κάτι άλλο: το ποσοστό απασχόλησης υπερέβη το 61% το 2007 και το ποσοστό ανεργίας περιορίστηκε στο 8,3% το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και 15 χρόνια" ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Ο Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που δίνει η κυβέρνηση σε ότι αφορά τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (2007-2013) το οποίο προάγει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης αλλά και την επένδυση στον άνθρωπο και τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον. Επιπλέον, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε πως η Ελλάδα δίνει έμφαση στη νέα ενεργειακή πολιτική με στόχο την ενεργειακή ασφάλεια, την μείωση της εξάρτησής μας από το πετρέλαιο και τη διεύρυνση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ενώ παράλληλα τόνισε ότι: "καθιστούμε την Ελλάδα διεθνή ενεργειακό κόμβο διαφοροποιώντας τους προμηθευτές μας και υπογράφοντας συμφωνίες για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, του αγωγού αερίου Τουρκίας- Ελλάδας-Ιταλίας και του αγωγού αερίου South Stream".

    Κλείνοντας ο πρωθυπουργός τόνισε: "Αυτό είναι το όραμά μας: να καταστήσουμε την Ελλάδα επιχειρηματικό και ενεργειακό κόμβο, χρηματοοικονομικό και διαμετακομιστικό κέντρο, ηγετικό εταίρο στη ΝΑ Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν σαφή πολιτική μας επιλογή. Η Ελλάδα αλλάζει ακολουθώντας ένα σαφές όραμα και ένα στοχευμένο σχέδιο με πυξίδα στις ευρωπαϊκές μας προτεραιότητες και ενστερνιζόμενοι τις κοινές μας αξίες".

    [02] Πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για την υπερχρέωση

    Την αύξηση από 10.000 ευρώ σε 20.000 ευρώ του ορίου κάτω από το οποίο η τράπεζα δεν θα επιτρέπεται να κάνει κατάσχεση, την απαγόρευση της κατάσχεσης της κύριας κατοικίας, αντί της μοναδικής κατοικίας, που ισχύει σήμερα, την επέκταση και στον εγγυητή της προστασίας από την κύρια κατοικία, προβλέπει, μεταξύ άλλων, η πρόταση νόμου που κατέθεση το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου από την πολιτική εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για την Οικονομία, Λούκα Κατσέλη, τον πολιτικό εκπρόσωπο για την Ανάπτυξη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τους Απόστολο Κατσιφάρα και Δημήτρη Κουσελά.

    Η πρόταση προβλέπει ακόμη, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα βγαίνει σε πλειστηριασμό ακίνητο σε αξία χαμηλότερη από την αντικειμενική, όσες φορές και αν επαναληφθεί ο πλειστηριασμός (στη ρύθμιση περιλαμβάνονται και οι εκκρεμείς πλειστηριασμοί). Για το ύψος των οφειλών και τα πανωτόκια επεκτείνεται η ρύθμιση που ισχύει σήμερα μόνον για τους αγρότες, και στους δανειολήπτες καταναλωτικών δανείων, πιστωτικών καρτών και στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ώστε η συνολική οφειλή τους, να μην μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο του ύψους του δανείου που έχουν λάβει. Με την πρόταση νόμου καταργείται οριστικά ο ανατοκισμός (πανωτόκια) στις συμβάσεις στεγαστικών δανείων και πιστωτικών καρτών, ενώ προβλέπονται κυρώσεις σε περιπτώσεις μη προσαρμογής.

    Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης την υποχρέωση από μέρους των τραπεζών της μείωσης των κυμαινόμενων επιτοκίων στα δάνεια και τις πιστωτικές συμβάσεις, όταν μειώνεται το επιτόκιο αναφοράς της σύμβασης. Εάν δεν το μειώνουν, τότε οι δανειολήπτες έχουν το δικαίωμα να αξιώσουν δικαστικώς τη μείωσή του, καθώς και να ζητήσουν αποζημίωση. Επίσης, προβλέπεται η σύσταση επιτροπής από τον υπουργό Ανάπτυξης για την επεξεργασία σχεδίου νόμου για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και την εισαγωγή στο ελληνικό δίκαιο της δυνατότητας σταδιακής απαλλαγής των χρεών σε καταναλωτές που έχουν αποδεδειγμένα μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες.

    Παρουσιάζοντας την πρόταση νόμου η κ. Κατσέλη επισήμανε ότι κινείται στην κατεύθυνση ανακούφισης των νοικοκυριών και γενικότερα της οικονομίας χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία των τραπεζών, πρόσθεσε ότι μπορεί να εφαρμοσθεί άμεσα και κάλεσε την κυβέρνηση να την υιοθετήσει στο σύνολο της. Η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι το πρόβλημα της υπερχρέωσης πλήττει κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα και πρόσθεσε ότι περισσότερα από 30.000 στεγαστικά δάνεια δεν εξυπηρετούνται στη διάρκεια της τελευταίας εξαετίας, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί έχουν φθάσει τους 100.000 και κινούνται με αυξητικούς ρυθμούς άνω του 20%, ενώ η αύξηση της χρηματοδότησης των νοικοκυριών από το τραπεζικό σύστημα είναι η δεύτερη υψηλότερη στην ευρωζώνη.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι "από έθνος αποταμίευσης που είμαστε πριν μερικά χρόνια γίναμε έθνος δανειοληπτών", ενώ αναφέρθηκε στις δυσκολίες που προκύπτουν για μεγάλο αριθμό πολιτών από την υπερφορολόγηση, όπως είπε, των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και την εντελώς οριακή αύξηση των μισθών σε συνδυασμό με την ακρίβεια. Αναφερόμενος στον πληθωρισμό είπε ότι δεν είναι μόνον εισαγόμενος, όπως επισημαίνει η κυβέρνηση, αλλά οφείλεται σε δομικές αδυναμίες.

    Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσαν ότι θα ακολουθήσει και άλλη πρόταση νόμου για το ζήτημα του υπερδανεισμού και της υπερχρέωσης που θα αφορά θεσμικά ζητήματα όπως τον "Τειρεσία", το ζήτημα της εποπτείας των εμπορικών τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος κλπ.

    Παπανδρέου στην ΚΟ

    Πολυμέτωπη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, με οξείς χαρακτηρισμούς, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος.

    Ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για απάτη σε βάρος της χώρας στην υπόθεση του ΟΤΕ, για φόβο της κυβέρνησης να βρεθεί σε εδώλιο του κατηγορουμένου, ενώ υπαινίχθη συναλλαγές με εξοπλιστικά προγράμματα στην υπόθεση του βέτο στο Βουκουρέστι και της στήριξης που πέτυχε εκεί η Ελλάδα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σήμερα σε μία αποφασιστική καμπή και σε λίγο θα ληφθούν πολύ σοβαρές θεσμικές, οικονομικές και κοινωνικές αποφάσεις, οι οποίες θα επηρεάσουν αποφασιστικά την πορεία της χώρας.

    Καθήκον του ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, είναι να ανατρέψει την ανικανότητα της κυβέρνησης, καθώς και την ανασφάλεια και την απαισιοδοξία που έχει δημιουργήσει στον ελληνικό λαό, σε μία περίοδο που επίκεινται ραγδαίες αλλαγές, τις οποίες δεν έχει κανένα σχέδιο για να αντιμετωπίσει.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σ' αυτήν την περίοδο έχει εγκαταλείψει πολύ χρήσιμα εργαλεία, όπως το Ελσίνκι, οι υποδομές των Ολυμπιακών Αγώνων, τα κονδύλια του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, η νέα ΚΑΠ και η συμμετοχή στην Ευρωζώνη.

    Κάθε μέρα σημειώνονται και νέα αρνητικά ρεκόρ, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου και χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση της οικονομίας και επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός κατέρρευσε ήδη από το πρώτο τετράμηνο.

    Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, εκτός του ότι δανείζεται, κάνει και πλειστηριασμούς και ξεπουλάει τον ΟΤΕ, τα λιμάνια και άλλες επιχειρήσεις του δημοσίου, ενώ χαρακτήρισε πολύ αρνητική τη διαχείριση της κυβέρνησης, η οποία, όπως ανέφερε, "μετά την απάτη της απογραφής φοβάται ότι μπορεί να βρεθεί και επίσημα στο εδώλιο του κατηγορουμένου".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνέδεσε τα προηγούμενα με την πρόθεση της κυβέρνησης να εκδώσει δεκάδες προεδρικών διαταγμάτων για το ασφαλιστικό, "για να ασελγήσει στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων με τρόπο χειρότερο από ότι εκείνο των ομολόγων".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για την επιτήρηση στην οποία βρίσκεται οιονεί η ελληνική οικονομία, στην οποία προστίθεται και η περιβαλλοντική επιτήρηση. Και αναφερόμενος στο νέο χωροταξικό σχέδιο, τόνισε ότι η αρχή είναι "τσιμέντο παντού" και επανερχόμαστε στο παρελθόν.

    Χαρακτήρισε καινοφανή την ιδέα του κ. Γ. Σουφλιά για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας και πρόσθεσε ότι είναι η ώρα της δράσης για να αλλάξει το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας, το οποίο χαρακτήρισε επικίνδυνο. Και συνέδεσε το συγκεκριμένο αναπτυξιακό πρότυπο με την καλπάζουσα ακρίβεια και την καθήλωση των εισοδημάτων.

    Αναφερόμενος στο θέμα της συνταγματικής μεταρρύθμισης, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι με τη χθεσινή του ομιλία ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι πράγματι η συνταγματική αναθεώρηση είναι μία νεκρή υπόθεση. Και κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη πρόθεσης να προχωρήσει σε ουσιαστικές και προοδευτικές αλλαγές.

    Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για αλυσίδα θεσμικών εκτροπών και παραβιάσεων του γράμματος και του πνεύματος του Συντάγματος, για υπονόμευση των θεσμών και χειραγώγηση κάθε εξουσίας, όπως η δικαιοσύνη. Αυτή είναι η ιστορία της δεξιάς, πρόσθεσε ο κ.Παπανδρέου και αναφέρθηκε εμμέσως στη χθεσινή ομιλία του κ. Κ. Μητσοτάκη, αναφέροντας ότι κάποιοι επιχειρούν να ξαναγράψουν την ιστορία, αντί απλά να ζητήσουν συγνώμη από τον ελληνικό λαό.

    Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο "τσουνάμι", όπως είπε, δικαστικών υποθέσεων, το οποίο προανήγγειλε ο υπουργός Σ. Χατζηγάκης, τονίζοντας ότι είναι πρωτοφανές να αποφασίζει ο υπουργός ως να ήταν εισαγγελέας.

    Και απέδωσε την δήλωση σε σχεδιασμό της κυβέρνησης, η οποία, όπως τόνισε, φροντίζει όταν θα περνούν τα αντιασφαλιστικά προεδρικά διατάγματα στα τηλεοπτικά παράθυρα να κυριαρχεί η σύγχυση, γύρω από τα σκάνδαλα τα οποία δημιούργησαν στελέχη της.

    Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε ο κ.Παπανδρέου, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από το "τσουνάμι" με το οποίο απειλεί ο κ. Χατζηγάκης και πρόσθεσε ότι σεβόμαστε τη δικαιοσύνη, αλλά δεν εμπιστευόμαστε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις στην δικαιοσύνη.

    Χαρακτήρισε απαράδεκτη την άρνηση της κυβέρνησης να φέρει τις υποθέσεις των σκανδάλων στη Βουλή και πρόσθεσε ότι δεν θα αφήσουμε τη Νέα Δημοκρατία να παίξει παιχνίδια συγκάλυψης ή ενοχοποίησης. Δεν θα την αφήσουμε επίσης να αποπροσανατολίσει το δημόσιο διάλογο από τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού, δίπλα στον οποίο θα σταθούμε, είπε.

    Ιδιαίτερα οξύς ήταν ο κ. Γ. Παπανδρέου όταν μίλησε για τον ΟΤΕ, τον οποίο, όπως τόνισε, η κυβέρνηση με μια ολέθρια, όπως τη χαρακτήρισε, πράξη παραδίδει στο γερμανικό δημόσιο.

    Η Ελλάδα, πρόσθεσε, είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που βγήκε στην παγκόσμια πιάτσα να πουλήσει τα πάντα. Η πολιτική αυτή, ανέφερε, δεν αρμόζει στην Ελλάδα, όπως και σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για σκάνδαλο απιστίας σε βάρος της χώρας, που, όπως είπε, ξεκίνησε με την κατάργηση των ασφαλιστικών δικλείδων από τη Νέα Δημοκρατία, εννοώντας το νόμο με τον οποίο το δημόσιο διατηρούσε το 33% των μετοχών του ΟΤΕ και τον νόμο με τον οποίο κανένας ιδιώτης δεν μπορούσε να ασκήσει δικαιώματα πέραν του 5%.

    Ανεξάρτητα από τις επιδιώξεις της Ντόιτσε Τέλεκομ η κυβέρνηση είναι ήδη υπόλογη διότι εξέθεσε τον ΟΤΕ στον κίνδυνο επιθετικής εξαγοράς, καθώς αμέσως μετά την κατάργηση των ασφαλιστικών δικλείδων βρέθηκε κάποιος να αγοράζει μαζικά μετοχές, είπε.

    Δεν είμαστε κρατιστές, τόνισε ο κ.Παπανδρέου, αλλά πρόσθεσε ότι είμαστε τόσο κρατιστές, όσο και οι Γερμανοί που μας εξαγοράζουν.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο ΟΤΕ με την εξαγορά καθίσταται κρατικό γερμανικό όχημα για την επέκταση στα Βαλκάνια. Αυτό, πρόσθεσε, είναι κάτι που στερούμε από τον εαυτό μας και το χαρίζουμε στην γερμανική κυβέρνηση.

    Ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι αυτό είναι κάτι που γνωρίζει πολύ καλά η ελληνική κυβέρνηση, αλλά δεν είναι αυτό που την ενδιαφέρει, καθώς είναι έρμαιο συγκεκριμένων συμφερόντων.

    Το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, θα εξαντλήσει κάθε νομική και πολιτική δυνατότητα, για να ανακτήσει το δημόσιο τον έλεγχο του ΟΤΕ. Δεν απειλούμε τους επίδοξους αγοραστές, όπως μας κατηγορεί ο κ. Καραμανλής, απλά τους ενημερώνουμε προκαταβολικά, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι αυτό που θα επιδιώξει να κάνει το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση είναι να επαναφέρει τις ασφαλιστικές δικλείδες για τον Οργανισμό.

    Αναφερόμενος στο θέμα της ΠΓΔΜ, ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην καθαρή εθνική κόκκινη γραμμή, στηρίζει την διαδικασία εξεύρεσης λύσης αποκλειστικά μέσω του ΟΗΕ και ζήτησε να μην επιτραπεί σε κανέναν τρίτο παράγοντα να επιβάλει τους όρους του.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου στην υποστήριξη που έτυχε η ελληνική θέση στο Βουκουρέστι, την οποία στήριξη συνέδεσε με το πρόγραμμα των εξοπλισμών.

    Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι "ελπίζω η στήριξη των ελληνικών θέσεων στο Βουκουρέστι να μην ήταν αποτέλεσμα υποσχέσεων για αμυντικούς εξοπλισμούς δισεκατομμυρίων ευρώ από την ελληνική πλευρά, όπως διαφάνηκε χθες". Γιατί αν είναι έτσι, πρόσθεσε, "το θέμα του χειρισμού του ζητήματος των Σκοπίων από την κυβέρνηση παίρνει και άλλες διαστάσεις".

    Απέναντι μας, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου,ολοκληρώνοντας την ομιλία του, έχουμε μια σκληρή δεξιά διακυβέρνηση και καταλόγισε στη Νέα Δημοκρατία αναξιοκρατία και κομματισμό, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στα Σώματα Ασφαλείας, αποτέλεσμα των οποίων ήταν και το πρόσφατο τραγικό περιστατικό στη Θεσσαλονίκη.

    Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να αντιστρέψει την αρνητική πορεία της χώρας, όταν κληθεί μετά τις επόμενες εκλογές να οδηγήσει τη χώρα στο δρόμο που έχει χαράξει.

    Στην αρχή της ομιλίας του, η οποία συνδέθηκε με την πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά το πρόσφατο ατύχημα που είχε, αναφέρθηκε στον τομέα της υγείας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει υποβαθμίσει τη δημόσια υγεία και αυτό, πρόσθεσε, το έζησε ο ίδιος τις μέρες που χρειάστηκε να μείνει στο ΚΑΤ.

    Ο Γ. Παπανδρέου εξαίρεσε το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, το οποίος, όπως τόνισε, καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καλύψει τα κενά, που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική, η οποία, όπως τόνισε, δείχνει έλλειψη ανθρωπιάς, τονίζοντας ότι αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι η ανθρωπιά.

    Απάντηση κυβερνητικού εκπροσώπου για ΟΤΕ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα στις διαπραγματεύσεις για τον ΟΤΕ, δήλωσε ότι δεν θα μακρύνει να ολοκληρωθεί η συζήτηση και πρόσθεσε ότι δεν έχει κάτι άλλο να πει.

    Κληθείς να απαντήσει σε όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περί ολέθριας πράξης για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε:

    "Και μόνο ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και ο κ. Παπανδρέου έχει βγάλει ετυμηγορία - εντός πολλών εισαγωγικών η λέξη ετυμηγορία - αποδεικνύει ποιες είναι οι πραγματικές απόψεις και προθέσεις".

    Τόνισε ότι σαφής πρόθεση του ΠΑΣΟΚ, όπως σε όλα τα θέματα, είναι να δημιουργήσει εντυπώσεις προς όφελος εσωκομματικών ισορροπιών, να δημιουργήσει κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά τον επενδυτικό τομέα, για την οποία, αστάθεια και αβεβαιότητα, ευθύνεται ο κ.Παπανδρέου με δηλώσεις που έχει επαναλάβει τον τελευταίο καιρό, όχι μία και δύο φορές, ενώ το ίδιο έπραξαν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    "Επαναλαμβάνεται η πολιτική που άσκησε το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση το '90-'93 όταν έλεγε για μια χρυσή μετοχή στο όνομα του λαού στον ΟΤΕ και στη συνέχεια επωλήθη το 66% των μετοχών του ΟΤΕ επί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ σε ιδιώτες. Αντιλαμβάνεται κανείς τη σοβαρότητα και τη συνέπεια λόγων και έργων", επεσήμανε.

    Σε άλλη ερώτηση για τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τις υποκλοπές, κάνοντας λόγο για σκάνδαλο της ΝΔ, ο Θ.Ρουσόπουλος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τι έχει πει.

    "Επαναλαμβάνει την κενή πολιτικού περιεχομένου φρασεολογία", είπε και ανέφερε ότι τον πρωθυπουργό παρακολουθούσαν και όχι τον κ. Παπανδρέου.

    "Φανταστείτε τί θα είχε γίνει αν παρακολουθούσαν τον ίδιο", σημείωσε και πρόσθεσε ότι μπορεί κανείς να βγάλει τα συμπεράσματά του από το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να εμφανίσει τα ομόλογα ως σκάνδαλο της ΝΔ.

    [03] "Οχι στις ιδιωτικοποιήσεις"

    Με θέμα η "Οικονομική κρίση-Μέτωπα πάλης" θα συνεδριάσει αύριο η Κεντρική Πολιτκή Επιτροπή του Συνασπισμού.Οι εργασίες της ΚΠΕ θα ανοίξουν με ομιλία του Προέδρου του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα.Θα ακολουθήσει εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας από τον Παν. Λαφαζάνη.

    Για «υπερβολική κερδοφορία των τραπεζιτών» οι οποίοι ωστόσο δεν υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις στους εργαζόμενους στις τράπεζες και «ουσιαστικά συνεχίζουν αυτή την κερδοσκοπία δίχως όριο», έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μαζί με το μέλος του ΠΓ του κόμματος Δημήτρη Στρατούλη συναντήθηκε με το ΔΣ της ΟΤΟΕ.

    Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «τα μισά ελληνικά νοικοκυριά είναι καταχρεωμένα στις τράπεζες, τα επιτόκια δανεισμού είναι ληστρικά» ενώ «οι τράπεζες έχουν κέρδη τα οποία αποτελούν πρόκληση στη σημερινή δύσκολη εποχή που περνάνε οι εργαζόμενοι και ταυτόχρονα οι μεγάλες τράπεζες μ΄ αυτή την τεράστια κερδοφορία αποτελούν και το όχημα για τη διάρρηξη των εργασιακών σχέσεων».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και την κάλεσε να πιέσει την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας «προκειμένου να υπογραφεί η κλαδική συλλογική σύμβαση που αφορά τους εργαζόμενους στις τράπεζες».

    Για τον ΟΤΕ

    Ο κ.Τσίπρας, αναφερόμενος στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, το χαρκτήρισε "εθνικό έγγκλημα" με "τεράστιες επιπτώσεις στο μέλλον της χώρας μας" και σημείωσε πως «η κυβέρνηση, παρά τη γενική κατακραυγή, απ΄ ότι φαίνεται προχωρά σ΄ αυτή τη σκανδαλώδη συμφωνία εκποίησης του δημόσιου πλούτου».

    Ο ΣΥΝ θα παλέψει «ώστε να συντονίσουν τους αγώνες τους οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ αλλά και οι εργαζόμενοι σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς που απειλούνται με ιδιωτικοποίηση» προκειμένου να «αναγκάσουν την κυβέρνηση σε αναδίπλωση», είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε: «Εμείς θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε οι δημόσιοι οργανισμοί κοινής ωφέλειας να μείνουν σε δημόσιο έλεγχο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 May 2008 - 4:30:24 UTC