Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλαγές στις Ενοπλες Δυνάμεις
  • [02] ΚΚΕ: Ανακατανομή αρμοδιοτήτων
  • [03] ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση για τον ΟΤΕ
  • [04] Βιβλική καταστροφή

  • [01] Αλλαγές στις Ενοπλες Δυνάμεις

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή συνεδρίασε η κυβερνητική επιτροπή, την οποία ενημέρωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης για την μετεξέλιξη των ενόπλων δυνάμεων.

    Ο Β.Μεϊμαράκης ανέφερε ότι ολοκληρωμένες αποφάσεις θα ληφθούν από το ΚΥΣΕΑ και σημείωσε ότι συζητήθηκαν στην κυβερνητική επιτροπή και θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων.

    Ο υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι πριν από την συνεδρίαση, κατά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό και με τους Υπουργούς Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη έγινε προετοιμασία για τη συνεδρίαση την κυβερνητικής επιτροπής, καθώς, όπως είπε, τα ζητήματα της μετεξέλιξης των Ενόπλων Δυνάμεων άπτονται της ελληνικής διπλωματίας,αλλά και της οικονομίας.

    Η μετεγκατάσταση των στρατοπέδων για παράδειγμα έχει ένα πολύ μεγάλο κόστος και πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να γνωρίζει για να μπορέσει να μας πει αν μπορεί να υλοποιηθεί,είπε.

    Και ανέφερε ότι υπάρχει το θέμα της νέας δομής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και συζητούνται τα ζητήματα των στρατηγείων, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά έχει επιμείνει στο στρατηγείο της Λάρισας.

    Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό των Ενόπλων Δυνάμεων,ο Υπουργός Άμυνας υπογράμμισε ότι είναι δεδομένο και δεν αλλάζει.

    Σε άλλη ερώτηση σχετικά με την μετεξέλιξη των στελεχών στις ένοπλες δυνάμεις, ο Β.Μεϊμαράκης ανέφερε ότι σε άλλο χρόνο θα γίνει αναλυτική παρουσίαση του νομοσχεδίου, αλλά σημείωσε ότι υπάρχει μία αυστηρή επετηρίδα η οποία δημιουργεί πάρα πολλές αδικίες και πολλά στελέχη αποστρατεύονται χωρίς να θέλουν οι ίδιοι να βγουν εκτός υπηρεσίας.

    Πρέπει να δημιουργηθεί, ανέφερε, μία παράλληλη επετηρίδα και αυτή θα δημιουργηθεί μέχρι και του βαθμού του Ταξιάρχου μάξιμουμ, γιατί εκεί γίνεται και το μεγάλο στένεμα της πυραμίδας.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν ένας στρατιωτικός θα μπορεί να αποστρατευθεί, ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε καταφατικά, αλλά πρόσθεσε ότι εμείς επιθυμούμε, εάν ο ίδιος θέλει, να φτάνει η υπηρεσία του στα 35 χρόνια. Γι' αυτό, ανέφερε, το πόσα χρόνια θα είναι στον κάθε βαθμό προσδιορίζεται πλέον μαζί με τα τέσσερα χρόνια της σχολής να είναι 35ετία. Θεωρώ άδικο και ψυχοφθόρο, υπογράμμισε, να χάνουν οι ένοπλες δυνάμεις κάποια στελέχη, μόνο και μόνο γιατί προήχθη κάποιος άλλος και δεν προήχθησαν αυτοί.

    Σε ό,τι αφορά τη θητεία, ο Β. Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι υπάρχει νόμος που προβλέπει ότι στα δεκαννεά είναι η υποχρεωτική στράτευση και θέτει τις προϋποθέσεις πως παίρνεις αναβολή. Ανέφερε ότι το Σύνταγμα προβλέπει υποχρεωτική θητεία και δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση για κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας. Σε ό,τι αφορά το θέμα της στράτευσης στα δεκαοκτώ ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι είναι μία άποψη που έχει κατατεθεί στο τραπέζι που συζητείται και δεν έχει υιοθετηθεί. Το θέμα αιχμής για το υπουργείο Άμυνας, είπε ο κ. Μείμαράκης είναι η ποιότητα της θητείας και το χρονικό διάστημά της. Αυτό που μελετάμε είναι πότε είναι καλύτερο να υπάρχει η διακοπή της δυναμικής του νέου ανθρώπου "από το σχολείο στο Πανεπιστήμιο; Μέσα στο πανεπιστήμιο; Από το Πανεπιστήμιο στην αγορά εργασίας;".

    Ο υπουργός Άμυνας συνέδεσε το θέμα με τους φυγόστρατους και τις μετατάξεις, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν άλλες προτάσεις αλλά μόνο αντιρρήσεις και στείρα άρνηση.

    "Υπάρχουν άλλες προτάσεις για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο το οποίο πλέον αποκτά κοινωνικές διαστάσεις σε βάρος μάλιστα των συνεπών και συνετών μεσαίων και χαμηλότερων εισοδημάτων;",είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

    Ανέφερε μάλιστα ότι το 46% του ναυτικού, το 42% της αεροπορίας είναι πρωτόκλιτοι, δηλαδή ηλικίας 19 ή και 18 ετών εθελοντές ενώ το 37% είναι στο στρατό. Αυτό σημαίνει,εξήγησε, ότι υπάρχουν παιδιά που πράγματι θέλουν να πάνε στο στρατό να φύγει από πάνω του αυτό το βάρος, γιατί ξέρουν ότι ούτε να προσληφθούν εύκολα μπορούν εάν δεν έχουν κάνει τη θητεία τους. Πάντως ξεκαθάρισε και πάλι ότι δεν είναι σημείο αιχμής και σημείωσε ότι πρέπει να ληφθεί με πολύ μεγάλη συναίνεση και ειδικά από κόμματα εξουσίας τα οποία έχουν αναπτύξει τέτοιες συζητήσεις στο εσωτερικό τους στο παρελθόν. Οι ψυχολόγοι και οι ειδικοί επιστήμονες λένε ότι είναι καλύτερα με βάση τη σημερινή συγκυρία να διακόψει ο νέος τη δυναμική από το λύκειο στο πανεπιστήμιο,παρά από το πανεπιστήμιο στη αγορά εργασίας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πήγε πολύ μεγαλύτερος στρατό και δεχόταν πιο δύσκολα τις εντολές του δεκανέα του που ήταν 20 ετών και πως έχει μετανιώσει που δεν στρατεύθηκε στα 19 του για να έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του. Αυτό που με διαφέρει πάντως, πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας, είναι να υπάρχει καλή ποιότητα της θητείας και παραγωγική και γι αυτό γίνονται διαβουλεύσεις με του υπουργείο Εργασίας εάν οι στρατευμένοι μπορούν να αξιοποιήσουν το χρόνο τους στο στρατό με σενιμάρια, να αποκτήσουν πιστοποιητικά, ή και ειδικότητες και να πάρουν προαιρετικά κάποιες γνώσεις που μπορούν να τις αξιοποιήσουν μελλοντικά.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν προβληματίζεται από τη "σφήνα" της Τουρκίας στα Σκόπια, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι εξετάζονται όλα τα θέματα και μελετώνται με ψυχραιμία και πάντα θα γίνουν εκείνες οι κινήσεις που προληπτικά θα αποτρέπουν οποιεσδήποτε άλλες σκέψεις.

    Σε άλλη ερώτηση εάν θα ενισχυθούν τα σύνορα σε αυτή την περιοχή ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι η νέα δομή δυνάμεων του στρατού ξηράς θα αποτελείται από τμήματα που θα μπορούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένο μέρος. Έτσι αντί να υπάρχει ένα στρατόπεδο με 1000 άτομα θα υπάρχουν μικρότερα.

    Τέλος,ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι το δόγμα της χώρας από καθαρά αμυντικό γίνεται αμυντικό αποτρεπτικό: Με στόχο να γίνει πλήρως αποτρεπτικό,αμυντικό δόγμα σημαίνει ότι πρέπει να έχω πολύ καλή άμυνα, όταν δέχομαι μία επίθεση, ενώ αποτρεπτικό ότι έχω κι αποτρεπτικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά και ισχυρή διπλωματική θέση ώστε εκείνος που θα σκεφθεί μια επιθετική κίνηση να τον αποτρέπω. Αυτό, λοιπόν, σημαίνει, πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας, ότι θα πρέπει να προσαρμοστούν οι ένοπλες δυνάμεις και τα οπλικά συστήματα κι οι κανόνες που διέπουν τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων προς την κατεύθυνση αυτή. Πρόσθεσε ακόμη ότι η ανάγκη των Οπλικών συστημάτων καθορίζεται επιχειρησιακά από τα γενικά επιτελεία και έχει προσδιοριστεί ενώ έχει ενημερωθεί και η Βουλή για το ΕΜΠΑΕ.

    Σε άλλη ερώτηση για το κόστος των εξοπλιστικών ανέφερε πως είναι ό,τι έχει παρουσιαστεί ήδη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και δεν έχει αλλάξει τίποτα.-

    [02] ΚΚΕ: Ανακατανομή αρμοδιοτήτων

    Τρεις βουλευτές και μία ευρωβουλευτής του ΚΚΕ παραιτούνται από τις θέσεις τους στο Κοινοβούλιο και την Ευρωβουλή, προκειμένου να αναλάβουν άλλα καθήκοντα, σύμφωνα με σχετική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος.

    Πρόκειται για την Ελπίδα Παντελάκη, το Δήμο Κουμπούρη και τον Τάκη Τσίογκα και την ευρωβουλευτή Διαμάντω Μανωλάκου.

    Ειδικότερα, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι "στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας που καταβάλλει για να βελτιώσει τον καθοδηγητικό της ρόλο, να ανέβει η παρέμβαση του Κόμματος ώστε να ανταποκριθεί πληρέστερα στις ανάγκες της πολιτικής πάλης και ειδικότερα στην ανάγκη ενίσχυσης και ανασύνταξης του εργατικού και λαϊκού κινήματος, αποφάσισε ορισμένες αλλαγές στον καταμερισμό των μελών της".

    Συγκεκριμένα η ΚΕ του ΚΚΕ αποφάσισε να αξιοποιήσει σε τομείς δουλειάς της ΚΕ, το μέχρι τώρα Γραμματέα της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά Νίκο Σοφιανό και στη θέση του εξελέγη η βουλευτής Ελπίδα Παντελάκη. Η κα Παντελάκη παραιτείται της βουλευτικής της ιδιότητας για "να ανταποκριθεί στα νέα καθήκοντά της". Τη θέση της Ελπίδας Παντελάκη στη Βουλή, καταλαμβάνει η μέχρι τώρα ευρωβουλευτής Διαμάντω Μανωλάκου, πρώτη επιλαχούσα στην Α΄ Πειραιά και τη θέση της στην Ευρωβουλή θα καταλάβει ο Κώστας Δρούτσας, Πρόεδρος της «Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης» και του «Ινστιτούτου Καταναλωτών Μακεδονίας».

    Εξ άλλου, ο βουλευτής Τάκης Τσιόγκας, που πρόσφατα εκλέχθηκε εκ νέου Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, "προκειμένου να αφοσιωθεί αποκλειστικά σε αυτό τον τομέα, σε μια περίοδο κρίσιμη για το εργατικό κίνημα", παραδίδει τη βουλευτική του θέση στο Αντώνη Σκυλλάκο.

    Επίσης, ανακοινώθηκε ότι ο βουλευτής Δήμος Κουμπούρης αναλαμβάνει πρόσθετες ευθύνες στα πλαίσια του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και τη θέση του στη Βουλή θα καταλάβει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

    Στην ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι "όλα τα στελέχη του Κόμματος, ανεξάρτητα σε ποιόν τομέα δραστηριοποιούνται, είναι στρατευμένα στην υπηρεσία των λαϊκών συμφερόντων. Δεν αγωνίζονται για πόστα και αξιώματα. Με αυτή την έννοια είναι πάντα στη διάθεση του Κόμματος και στο σχεδιασμό που αυτό προκρίνει με βάση τις γενικότερες ανάγκες του κινήματος".

    Ακόμη το ΚΚΕ τονίζει πως η θέση αυτή είναι γνωστή και στους ψηφοφόρους του Κόμματος όταν πρόκειται για την εκλογή βουλευτών και γιβ αυτό και οι ψηφοφόροι του Κόμματος κατά προτεραιότητα, όταν κάνουν την επιλογή τους, έχουν ως βασικό κριτήριο τις θέσεις και τη γενικότερη πολιτική του Κόμματος.

    Και η ανακοίνωση καταλήγει:

    "Έχουμε τη βεβαιότητα ότι οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ, ειδικά στους Νομούς που γίνονται αλλαγές, θα κατανοήσουν τις συγκεκριμένες αποφάσεις του Κόμματος που έχουν ένα και μόνο σκοπό. Αυτόν που και προεκλογικά ως ΚΚΕ είχαμε διακηρύξει. Την ικανότητα και τη θέληση του Κόμματος να ανταποκριθεί με την μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια στις ανάγκες του λαϊκού κινήματος".

    Δήλωση της Ελπίδας Παντελάκη

    Η Ελπίδα Παντελάκη έκανε την εξής δήλωση:

    "Από τη θέση της Βουλευτή Αβ Πειραιά και Νήσων, που με τίμησε για δυο συνεχόμενες θητείες το Κόμμα μου και ο λαός του Πειραιά, προσπάθησα να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην επιτυχία των στόχων και της πολιτικής του ΚΚΕ. Προσπάθησα να αξιοποιήσω αυτή τη θέση ευθύνης για την προβολή και στήριξη των αγώνων και των δίκαιων διεκδικήσεων της εργατικής τάξης στην Πειραιώτικη περιφέρεια, στο λιμάνι, στη Ζώνη, στους ναυτεργάτες, στα εργοστάσια, στις υπηρεσίες. Προσπάθησα να αξιοποιήσω ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ το Κοινοβούλιο για να αναδειχτούν-διεκδικηθούν οι αγωνίες και τα προβλήματα του λαού μας δουλεύοντας με την πολιτική και τις θέσεις του ΚΚΕ. Οι νέες - μεγαλύτερες ευθύνες που μου ανέθεσε το Κόμμα μου, δεν συνδυάζονται με τη Βουλευτική ιδιότητα. Η συνέχεια στον τομέα αυτό θα καλυφθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από την σ. Μανωλάκου. Οι νέες μου ευθύνες συμπίπτουν χρονικά με τα αυξημένα καθήκοντα όλων των κομμουνιστών που έχουν στόχο την οργάνωση της λαϊκής πάλης για απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής, την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης και τη συγκρότηση της μεγάλης λαϊκής συμμαχίας, που με την εξουσία της θα επιβάλει το μέλλον που δικαιούνται οι εργαζόμενοι και ονειρεύεται η νεολαία του τόπου μας".

    Δήλωση του Τάκη Τσιόγκα

    Εξ άλλου, ο Τάκης Τσιόγκας δήλωσε:

    "Για το ΚΚΕ η οργάνωση της εργατικής τάξης, η ενίσχυση του συνδικαλιστικού κινήματος και της αγωνιστικής διεκδίκησης άλλου δρόμου ανάπτυξης προς όφελος του λαού ήταν και παραμένει πρωταρχικής σημασίας καθήκον. Η επανεκλογή μου στην προεδρία του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας και η ταυτόχρονη χρέωσή μου και σε βουλευτικά καθήκοντα, όπως συνέβηκε τα τελευταία χρόνια, δυσκολεύει αυτή την προσπάθεια. Η αντικατάστασή μου στο βουλευτικό αξίωμα από τον σ. Σκυλλάκο δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις, να ανταποκριθώ στις αυξημένες απαιτήσεις. Ταυτόχρονα θα ενισχυθεί η προβολή και διεκδίκηση των εργατικών λαϊκών προβλημάτων και στο Κοινοβούλιο. Ο καταμερισμός αυτός ανταποκρίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη συνδυασμένη προσπάθεια μεγαλύτερης προσφοράς σε όλα τα μέτωπα του αγώνα. Τα μέλη του ΚΚΕ, μπαίνουμε εθελοντικά στις γραμμές του για να παλέψουμε για τους σκοπούς του και όχι για αξιώματα. Παλεύουμε για την υπόθεση της εργατικής τάξης, από όποιο πόστο μας αναθέσει το Κόμμα μας. Στην 90χρονη ένδοξη πορεία του ΚΚΕ, χιλιάδες μέλη και στελέχη του, έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους σ΄ αυτή την υπόθεση, χωρίς φυσικά να προσδοκούν κανένα προσωπικό όφελος. Αυτό το παράδειγμά τους μας καθοδηγεί. Για τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, τα δημόσια αξιώματα δεν αποτελούν μέσο προσωπικής ανέλιξης, ούτε προσωπική υπόθεση, όπως στα άλλα κόμματα. Ανήκουν στο Κόμμα, το οποίο κάνει κάθε φορά τη διάταξη των μελών του με βάση τις ανάγκες και τις προτεραιότητες που θέτει στον αγώνα του. Ο καθένας μας που κατέχει δημόσιο αξίωμα, είναι εκεί με απόφαση του Κόμματος. Εμείς συλλογικά ως Κόμμα αγωνιζόμαστε για τη σοσιαλιστική αλλαγή της κοινωνίας μας, χωρίς να σκεφτόμαστε κόπους και θυσίες".

    Δήλωση Δήμου Κουμπούρη

    Τέλος ο Δήμος Κουμπούρης δήλωσε:

    "Η παραίτηση που υπέβαλα από το Βουλευτικό αξίωμα έχει σχέση με το συλλογικό καταμερισμό στα πλαίσια της δουλειάς του Κόμματος και των αναγκών που προκύπτουν από αυτή.Θα συνεχίσω με όλες μου τις δυνάμεις τον αγώνα του Κόμματος για τα δίκαια της Εργατικής Τάξης ανεξάρτητα από θέση και ιδιότητα. Ο σ. Γιάννης Γκιόκας, στέλεχος της Κομμουνιστικής Νεολαίας, που θα είναι ο νέος βουλευτής του ΚΚΕ στο Νομό Αττικής, είναι βέβαιο ότι θα ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στην ανάδειξη και προβολή των προβλημάτων της περιοχής και των εργαζομένων, ιδιαίτερα της νεολαίας. Θα συμβάλει αποφασιστικά στην οργάνωση της πάλης για την επίλυσή τους".

    [03] ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση για τον ΟΤΕ

    Με επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος ζητάει πλήρη ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ.

    Ο κ. Αλαβάνος εκτιμά ότι η συμφωνία οδηγεί σε "άνευ όρων" παράδοση του οργανισμού και ερωτά τον πρωθυπουργό εάν η κυβέρνηση προτίθεται "να αναθεωρήσει την πολιτική της, να σταματήσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις με την Deutsche Telekom, να καταργήσει τους νόμους 2843/00 και 3522/2006 (άρθρο 38 παρ4) και να ανακτήσει σταδιακά τουλάχιστον το 51% του ποσοστού του δημοσίου στον ΟΤΕ".

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο ζήτημα του ΟΤΕ και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψή του στην πόλη.

    «Ζητάμε την παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στη Βουλή πριν γίνει οποιαδήποτε συμφωνία ανάμεσα στον ΟΤΕ και την DeutscheΤelecom» τόνισε ο κ.Αλαβάνος επειδή «με τη συμφωνία αυτή μπαίνουν σε αμφισβήτηση και βασικά ζητήματα της εθνικής ασφάλειας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών».

    Ο κ.Αλαβάνος, ενώ χαρακτήρισε «παραμύθια αυτά που μας λέει η Ν.Δ. σε σχέση με σκληρές διαπραγματεύσεις, γιατί και το μάνατζμεντ και η τιμολογιακή πολιτική και η πολιτική σε σχέση με τα εργασιακά ζητήματα και σε σχέση με τα θέματα της εθνικής ασφάλειας ουσιαστικά περνάνε στα χέρια του διευθύνοντος συμβούλου, ο οποίος θα είναι και ο κυρίαρχος του ΟΤΕ και που θα είναι η DeutscheΤelecom».

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως "αν η ΝΔ ήθελε να δείξει ένα σκληρό πρόσωπο, θα έπρεπε τότε να αγωνιστεί, όπως οφείλει κάθε χώρα σε μια εποχή μεγάλης επανάστασης στις τηλεπικοινωνίες και στην πληροφορική, για να έχουμε ένα εθνικό εργαλείο στον τομέα αυτό, μια χώρα η οποία δεν είναι ιδιαίτερα προωθημένη στα ζητήματα της έρευνας και των νέων τεχνολογιών, όπως η Ελλάδα, και αυτό δεν είναι άλλο από τον ΟΤΕ".

    Στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

    «Η σημερινή μέρα, η 6η Μαΐου, είναι ιστορική μέρα, διότι ξεκινά η δεύτερη διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος κι είναι η πρώτη φορά που το σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης θα καταρρεύσει», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «μετά την μεταπολίτευση μέχρι τώρα όλες οι προσπάθειες συνταγματικής αναθεώρησης είχαν περάσει, με τη γνωστή μέθοδο της συναίνεσης των δύο μεγάλων κομμάτων».

    Σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο, «αυτή τη φορά θα έχουμε μια παταγώδη κατάρρευση της συνταγματικής αναθεώρησης». Και αυτό, πρόσθεσε, είναι αποτέλεσμα του ότι η διαδικασία δεν έμεινε κλεισμένη μέσα στις επιτροπές και την ολομέλεια της Βουλής. «Έγινε μια διαδικασία στην κοινωνία, όπου πολλαπλές δυνάμεις με επιμονή, με σθένος, παρά τις επιθέσεις που δέχονταν συνεχώς από την κυβέρνηση της ΝΔ, παρά τη συναίνεση που είχε υπάρξει σε μια πρώτη φάση ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κατάφεραν να επιβάλουν μια άλλη δυναμική ενάντια στη θέληση του δικομματισμού», τόνισε.

    Εμείς, είπε ο κ. Αλαβάνος, «θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλες αυτές τις δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν για διάφορα άρθρα του Συντάγματος, όπως είναι το άρθρο 24 σε σχέση με τη δασική προστασία, κυρίως όμως και πρώτα απ΄ όλα θέλουμε να ευχαριστήσουμε και να τιμήσουμε τις δυνάμεις του φοιτητικού, του εκπαιδευτικού κινήματος, του μαθητικού κινήματος γύρω από το άρθρο 16, το οποίο τελικά ήταν αυτό το κίνημα το οποίο επέβαλε την αποχώρηση, μέσα από κάποιες δικαιολογίες, του ΠΑΣΟΚ από τη συνταγματική αναθεώρηση και το σπάσιμο της συνεννόησης των δύο κομμάτων».

    Τέλος, ο κ.Αλαβάνος μιλώντας για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να δεχθούμε εμείς το "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" της ΝΔ και την προσπάθεια να επιβληθούν νέες ρυθμίσεις χωρίς συζητήσεις, συνεννόηση και συμμετοχή των αρχών της Τ.Α. Κι αυτό προκειμένου η ΝΔ να συντηρήσει την εικόνα μιας δήθεν μεταρρυθμιστικής δύναμης, να προχωρήσει σ΄αυτό για δημοσιονομικούς λόγους και για να ελέγξει την ΤΑ».

    Το πρωί, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Προστασίας Φυτών & Ινστιτούτο Αμπέλου Ηρακλείου. Χθες, ο κ.Αλαβάνος απηύθυνε χαιρετισμό στην κοινή εκδήλωση που διοργάνωσαν η δημοτική κίνηση «Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη», η «Νομαρχιακή Παρέμβαση των Πολιτών και της Οικολογίας»,» και η «Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου (ΟΠΗ)» με θέμα «Βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων».

    [04] Βιβλική καταστροφή

    Tεράστιες εκτάσεις στην νοτιοδυτική Μιανμάρ έχουν καλυφθεί από νερά μετά το πέρασμα του κυκλώνα Ναργκίς που στοίχισε την ζωή σε σχεδόν 22.500 ανθρώπους, ενώ άλλοι 41.000 άνθρωποι αγνοούνται.

    Στις εικόνες της Νasa που ελήφθησαν χθες Δευτέρα φαίνεται ένα τμήμα της χώρας και γεωργικές εκτάσεις να έχουν πλήρως πλημμυρίσει στο δέλτα του ποταμού Ιραουάντι, η περιοχή με τις σημαντικότερες ορυζοκαλλιέργειες στη χώρα.

    Ο κυκλώνας Ναργκίς έπληξε την νύκτα της Παρασκευής προς το Σάββατο,την περιοχή του δέλτα και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την Ρανγκούν, την παλιά πρωτεύουσα και την πολυπληθέστερη πόλη της χώρας. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη.

    Στις εικόνες της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας φαίνεται η Ρανγκούν, που έχει πληθυσμό πάνω από έξι εκατομμύρια κατοίκους, και το ανατολικό τμήμα του δέλτα να έχουν καλυφθεί από νερό.

    Η κρατική τηλεόραση της Μιανμάρ έδειξε εικόνες από τις πληγείσες περιοχές στο δέλτα όπου έχουν παρασυρθεί πλοία, σπίτια έχουν καταστραφεί και τεράστια δένδρα έχουν ξεριζωθεί. Στην πόλη Μπογκαλάι, στο κέντρο του δέλτα του Ιραουάντι, έχει καταστραφεί το 95% των σπιτιών. Στην πόλη αυτή, που έχει πληθυσμό περίπου 190.000 κατοίκους, έχασαν την ζωή τους 10.000 άνθρωποι, σύμφωνα με σημερινή δήλωση μέλους της κυβέρνησης.

    Στην Γενεύη, η υπηρεσία του ΟΗΕ για την πρόληψη των καταστροφών, σε σημερινή της ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι δεν υπήρξε προειδοποιητικός συναγερμός που θα μπορούσε να συμβάλει ώστε να σωθούν πολλές ανθρώπινες ζωές όταν ο κυκλώνας έπληξε την ασιατική χώρα. Σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους η Μπριγκίτε Λεόνι, εκπρόσωπος της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών για Πρόληψη των Καταστροφών (SIPC) ανέφερε ότι "το σύστημα προληπτικού συναγερμού δεν είχε τεθεί σε λειτουργία". "Τα συστήματα προληπτικού συναγερμού είναι πολύ σημαντικά και μπορεί να σώσουν πολλές ανθρώπινες ζωές", πρόσθεσε.

    Διεθνής βοήθεια

    Διακόσιες χιλιάδες δολάρια ανθρωπιστική βοήθεια θα διατεθούν από την ελληνική κυβέρνηση προς την κυβέρνηση της Μιανμάρ, ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Μπροστά σε αυτήν την απίστευτη ανθρωπιστική καταστροφή, η οποία έγινε στη Μιανμάρ, ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούν να μείνουν ασυγκίνητοι, σημείωσε η κ. Μπακογιάννη.

    Η υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η Αθήνα αναμένει την άδεια σε συνεργασία και με το υπουργείο Εσωτερικών για να αναχωρήσει αεροσκάφος με φάρμακα και ανθρωπιστική βοήθεια. Ακόμη η κυβέρνηση της Μιανμάρ δεν έχει ανοίξει τα αεροδρόμια για να μπορούν να προσγειωθούν τα αεροσκάφη, αλλά μόλις συμβεί αυτό η Ελλάδα θα είναι παρούσα, τόνισε η κα Μπακογιάννη.

    Στο Πεκίνο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα αποστείλει στη Μιανμάρ μια πρώτη έκτακτη οικονομική βοήθεια ενός εκατομμυρίου δολαρίων για τα θύματα του κυκλώνα. Ο εκπρόσωπος Κιν Γκανγκ πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Χου Τζιντάο, ο πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο και ο υπουργός Εξωτερικών Γιανγκ Τζιεσί, απέστειλαν τηλεγραφήματα υποστήριξης προς τους βιρμανούς ηγέτες.

    Η Ταϊλάνδη και η Ινδία θα αποστείλουν επίσης έκτακτη βοήθεια προς την Μιανμάρ, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι "τα Ηνωμένα Εθνη θα κάνουν ότι είναι δυνατό για την αποστολή μίας επείγουσας βοήθειας προς την Μιανμάρ". Βοήθεια προσφέρθηκε να αποστείλει και η Νέα Ζηλανδία αλλά υπό τη προυπόθεση ότι δεν θα προωθηθεί στους πληγέντες από την κυβέρνηση.

    Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε να δώσει δύο εκατομμύρια ευρώ (3,1 εκατομμύρια δολάρια) ως έκτακτη βοήθεια για τα θύματα της καταστροφής αναφέροντας ότι οι πιο άμεσες ανάγκες είναι η στέγαση και το καθαρό πόσιμο νερό.

    "Απέναντι στην τραγωδία αυτή, θέλουμε να δείξουμε ότι οι αξίες της ΕΕ για αλληλεγγύη και ανθρωπιά μένουν σταθερές. Η ανθρωπιστική μας βοήθεια θα παρασχεθεί άμεσα και αδιακρίτως στα θύματα", είπε ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια Λουί Μισέλ.

    Η οικονομική βοήθεια θα φθάσει στη Μιανμάρ μέσω διεθνών οργανώσεων όπως ο Ερυθρός Σταυρός, μη κυβερνητικών ευρωπαϊκών οργανώσεων και υπηρεσιών του ΟΗΕ, τόνισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωση Τύπου.

    Ο Καναδάς προτίθεται να εκταμιεύσει 2 εκατ. δολάρια για τη συνδρομή των θυμάτων του κυκλώνα, ανακοίνωσε επίσης χθες ο αρμόδιος υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας Μπεβόντα, προσθέτοντας πως το ποσό αυτό θα διατεθεί για να υποστηριχθεί το έργο διεθνών ανθρωπιστικώνοργανισμών, όπως ο ΟΗΕ, ο Ερυθρός Σταυρός και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων στην περιοχή αυτή.

    Στο μεταξύ, ομάδες του ΟΗΕ άρχισαν σήμερα να επιθεωρούν ορισμένες από τις περιοχές της Μιανμάρ που επλήγησαν περισσότερο από τον κυκλώνα Ναργκίς, αλλά σύμφωνα με εκπρόσωπο του οργανισμού η διανομή βοήθειας αποτελεί μια μεγάλη πρόκλήση για τα συνεργεία και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

    "Εξαιτίας των πλημμυρών η διανομή βοήθειας στους πληγέντες αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση", τόνισε ο Ρίτσαρντ Χόρσεϊ από την Μπανγκόκ. "Προς το παρόν αυτό που επείγει είναι να βρουν καταφύγια οι άστεγοι να να διανεμηθεί νερό. Χωρίς πόσιμο νερό ο κίνδυνος επιδημιών είναι η βασική μας ανησυχία", υπογράμμισε.

    Όπως είπε ο Χόρσεϊ, η μεγάλη πρόκληση είναι να σταλεί βοήθεια και να φτάσουν τα συνεργεία διάσωσης στο Δέλτα του ποταμού Ιραουάντι, περιοχή με βάλτους και ορυζώνες που έχει πλημμυρίσει.

    Ωστόσο, άλλες ομάδες των οργανώσεων ανθρωπιστικής αρωγής του ΟΗΕ εξακολουθούν να περιμένουν άδειες εισόδου για να παράσχουν την βοήθειά τους στη Μιανμάρ, ανακοίνωσαν σήμερα οι εκπρόσωποί τους. "Περιμένουμε να μας δοθούν άδειες εισόδου", δήλωσε η Βερονίκ Ταβό, εκπρόσωπος της UNICEF στη Γενεύη.

    Το Γραφείο Συντονισμού της Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ (OCHA) περιμένει επίσης "να δοθεί άδεια για να μπουν στη Βιρμανία τα πέντε μέλη της ομάδας εκτίμησης του γραφείου που έχουν την έδρα τους στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης", πρόσθεσε η Ελίζαμπετ Βιρς, εκπρόσωπος του OCHA.

    Η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, που προτίθεται να στείλει επίσης ομάδες επιτόπου για να υποστηρίξουν τις δραστηριότητες του βιρμανικού Ερυθρού Σταυρού, εξακολουθεί επίσης να περιμένει να δοθούν στο προσωπικό της άδειες εισόδου στη Μιανμάρ.

    Ας σημειωθεί ότι λόγω του πολύχρονου στρατιωτικού καθεστώτος της Μιανμάρ ο ΟΗΕ δεν έχει ανεπτυγμένο δίκτυο στο εσωτερικό της χώρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 6 May 2008 - 14:30:42 UTC