Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πάνω από τα 120 δολ.το πετρέλαιο
  • [02] 10.000 νεκροί στη Μιανμάρ

  • [01] Πάνω από τα 120 δολ.το πετρέλαιο

    Στις 17.15 ώρα Ελλάδας στην αγορά της Νέας Υόρκης το βαρέλι ελαφρού αργού πετρελαίου, άμεσης παράδοσης, ξεπέρασε για πρώτη φορά το όριο των 120 δολαρίων, μετά τις πληροφορίες περί ταραχών στο "δέλτα" της Νιγηρίας, που είναι σημαντική πετρελαιοπαραγωγός περιοχή αυτής της αφρικανικής χώρας, στις εκεί εγκαταστάσεις της "Shell". Η τιμή, την ώρα εκείνη, διαμορφώθηκε στα 120,20 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσει αμέσως όμως.

    Σε σχέση με το "κλείσιμο" της Παρασκευής σημειώνεται μία ανατίμηση περίπου τριών δολαρίων ανά βαρέλι.

    [02] 10.000 νεκροί στη Μιανμάρ

    Η στρατιωτική κυβέρνηση της Μιανμάρ ανέφερε 10 χιλιάδες νεκρούς, από τον κυκλώνα που έπληξε τη χώρα το Σαββατοκύριακο, και περίπου τρεις χιλιάδες αγνοούμενους (διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για προσωρινό απολογισμό). Σχετική δήλωση έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της στρατιωτικής κυβέρνησης, Νιάν Ουΐν και προέβλεψε σαφώς "βαρύτερο" τελικό απολογισμό.

    Η κυβέρνηση της Μιανμάρ ζήτησε ξένη βοήθεια -χρήματα και τρόφιμα.

    Με ανέμους που η ταχύτητά τους ξεπερνούσε και τα 200 χιλιόμετρα την ώρα, ο κυκλώνας αργά την Παρασκευή σάρωσε εκτεταμένες παραλίες του Κόλπου της Βεγγάλης καταστρέφοντας την ούτως ή άλλως ευάλωτη υποδομή τους και απομονώνοντας τις πληγείσες περιοχές.

    Στη Γιανγκόν που υπήρξε πρωτεύουσα της χώρας και σήμερα αποτελεί εμπορικό κέντρο, μεγάλος αριθμός δέντρων ξεριζώθηκε στο πέρασμα του κυκλώνα, το δίκτυο του ηλεκτρισμού τέθηκε εκτός λειτουργίας, οι τηλεφωνικές επικοινωνίες παρέλυσαν, αγωγοί ύδρευσης καταστράφηκαν. Επίσης, "σαρώθηκαν" στο πέρασμα του κυκλώνα οι παραδοσιακοί ορυζώνες της Μιανμάρ.

    Ας σημειωθεί ότι λόγω του πολύχρονου στρατιωτικού καθεστώτος της Μιανμάρ ο ΟΗΕ δεν έχει ανεπτυγμένο δίκτυο στο εσωτερικό της χώρας.

    Αξιωματούχος του ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα πως εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι και χωρίς πόσιμο νερό εξαιτίας του καταστροφικού κυκλώνα.

    Το γραφείο του ΟΗΕ στη Γιανγκόν ανακοίνωσε πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη για πλαστικά καλύμματα, ταμπλέτες καθαρισμού του νερού, εξοπλισμό για μαγείρεμα, κουνουπιέρες, υγειονομικό υλικό και τρόφιμα.

    Στο μεταξύ, διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις συνεδριάζουν στην Μπανγκόκ για τον συντονισμό των ενεργειών τους ώστε να προσφέρουν όσον το δυνατόν ταχύτερα βοήθεια στους επιζήσαντες του φονικού κυκλώνα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού.

    Αρκετά χωριά στα παράλια καταστράφηκαν ολοσχερώς, είπε ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού Μισέλ Ανεάρ. "Θα διανείμουμε προμήθειες στους άστεγους, πλαστικά καλύμματα για στέγες, ταμπλέτες καθαρισμού του νερού, θα προσφέρουμε επίσης 5.000 λίτρα πόσιμου νερού, θερμάστρες, κουνουπιέρες, κουβέρτες και ένδυση σε όσους τα έχουν περισσότερο ανάγκη", πρόσθεσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 May 2008 - 16:30:42 UTC