Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή
  • [02] Γ.Παπανδρέου: "Νέο ήθος στην εξουσία"
  • [03] Συνάντηση Παπαρήγα-Ρ.Κάστρο
  • [04] ΣΥΡΙΖΑ για τη Δασοπροστασία
  • [05] Νίκη των Συντηρητικών
  • [06] Νίκη Ομπάμα στο Γκουάμ
  • [07] Φορείς μικροβίων τα πληκτρολόγια

  • [01] Μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

    Αύριο στις 10.30 το πρωί ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στο ετήσιο μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, το οποίο θα τελεσθεί στο Ιδρυμα "Κωνσταντίνος Καραμανλής". Στις 12 το μεσημέρι θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη, ενώ στις 6.30 το απόγευμα θα απευθύνει χαιρετισμό στο διεθνές συνέδριο για την Ενεργειακή Ασφάλεια και την Κλιματική Αλλαγή.

    Συνεργασία με τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομίας Προκόπη Παυλόπουλο και Γιώργο Αλογοσκούφη είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Ο Π. Παυλόπουλος δήλωσε ότι συζητήθηκαν θέματα κοινών αρμοδιοτήτων για τη μείωση των διοικητικών βαρών και του κόστους της γραφειοκρατίας.

    Για πρώτη φορά η Ελλάδα -διότι επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα πράγματα ήταν άγνωστα και είχαν αφεθεί στην τύχη τους- το ΕΣΠΑ έχει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση, βασικός άξονας του οποίου είναι και η μείωση της γραφειοκρατίας, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

    Είναι αυτονόητο τώρα πλέον που το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών έχει το δικό του επιχειρησιακό να υπάρχουν κοινές αρμοδιότητες, και με ένα καινούργιο πρόγραμμα που ξεκινά να προωθηθούν γρήγορα τα θέματα που άπτονται και δημόσιας διοίκησης και οικονομίας, είπε.

    Τέτοιες συσκέψεις, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, θα υπάρξουν πολλές γιατί είναι βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

    Ο Γιώργος Αλογοσκούφης ανέφερε ότι το ζήτημα της γραφειοκρατίας και η αντιμετώπισή της έχει τεράστια σημασία για τους πολίτες και την οικονομία. Τόνισε ότι, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το κόστος της γραφειοκρατίας είναι μεγαλύτερο από το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ και ειδικά για τις επιχειρήσεις ξεπερνά το 6,5% του ΑΕΠ.

    Από κοινού τα δυο Υπουργεία, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, έχουμε αναλάβει την πρωτοβουλία να μειωθεί η γραφειοκρατία και για τις επιχειρήσεις και για τους πολίτες.

    Συνάντηση με Ν.Γκαγκάνα

    Συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκο Γκαργκάνα είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Γκαργκάνας ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί από τη διοίκηση της Τράπεζας στις 14 Ιουνίου, οπότε λήγει η θητεία του.

    Ο κ. Γκαργκάνας δήλωσε ότι "έχω συνολική θητεία δώδεκα ετών στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος πρώτα ως υποδιοικητής και μετά από τον Ιούνιο του 2002 ως διοικητής.

    Μετά από 33 συνολικά χρόνια ευδόκιμης υπηρεσίας -γιατί πρωτοπροσλήφθηκα ως ανώτατο στέλεχος τον Ιανουάριο του 1975 από το μακαρίτη το Ζολώτα - νομίζω ήρθε η ώρα να αποσυρθώ από τη διοίκηση της Τράπεζας στις 14 Ιουνίου, που λήγει η θητεία μου".

    [02] Γ.Παπανδρέου: "Νέο ήθος στην εξουσία"

    ΣΕ όλα τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας αναφέρεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην εφ'όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα "Ο Κόσμος του Επενδυτη", μετά το ατύχημα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποδίδει την κρίση στην οικονομία στην πολιτική της κυβέρνησης λέγοντας ότι "η ΝΔ δεν θωράκισε την Ελλάδα απέναντι στις εξωτερικές πιέσεις αλλά και υπονόμευσε το εισόδημα του μέσου Έλληνα". Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της αύξησης "αισθητά" των μισθών. "Αυτό εννοούμε εμείς με την πολιτική της αναδιανομής. Μεγαλύτερους μισθούς, λιγότερους φόρους, σωστές τιμές στην αγορά", προσθέτει.

    Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον ΟΤΕ, ο κ. Παπανδρέου εκτιμά ότι "η ΝΔ παραδίδει τον οργανισμό αυτό, αντί πινακίου φακής και με σκανδαλώδη τρόπο σε κρατική γερμανική εταιρεία". "Εμείς, αντιθέτως, προσθέτει, θέλουμε τον ΟΤΕ ελληνικό ισχυρό παίκτη στα Βαλκάνια και όχι θυγατρική μιας ξένης επιχείρησης, που θα ελέγχει κάποιο άλλο κράτος".

    Για τις εξελίξεις γύρω από τη δικαστική έρευνα για τη Ζήμενς, ο κ. Παπανδρέου δηλώνει ότι "αν και πάλι η ΝΔ παίξει ένα παιγνίδι κομματικό, αυτό θα είναι απλώς απόδειξη της αδυναμίας του πρωθυπουργού να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο ίδιο του το κόμμα".

    Όσον αφορά στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από την κυβέρνηση να βάλει εκείνη τους όρους και τα χρονοδιάγραμματα επίλυσης του προβλήματος, τασσόμενος υπέρ "μιας ονομασίας για κάθε χρήση με γεωγραφικό προσδιορισμό".

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αναγνώριση του Κοσόβου. "Θα ήταν λάθος ολέθριο το οποίο θα το βρούμε μπροστά μας", αναφέρει.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ λέγοντας χαρακτηριστικά " είμαστε δύο διαφορετικοί κόσμοι".

    Παράλληλα επικρίνει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο θέμα, λέγοντας ότι "αδυνατεί να αναλάβει σοβαρές ευθύνες απέναντι στον τόπο σε μία παρόμοια προσέγγιση και ακολουθεί μία πορεία εύκολης διαμαρτυρίας και καταγγελίας των πάντων".

    Όσον αφορά στο εσωκομματικό πεδίο, ο κ. Παπανδρέου δηλώνει ότι "έχω εκλεγει από τη λαϊκή βάση του ΠΑΣΟΚ για χρονικό διάστημα που ορίζεται από το καταστατικό μας, με μία σαφέστατη εντολή νίκης και αλλαγής. Αυτή η απόφαση δεσμεύει όλους μας. Σε κάθε περίπτωση, όρια και όρους δεν μπορει να βάζει κανένας", καθιστά σαφές.

    Παράλληλα επαναλαμβάνει ότι θέλει να αλλάξει τα πράγματα, "να φέρω ένα νέο ήθος στην εξουσία, μια νέα αντίληψη που θεωρώ πως χρειαζεται μια σύγχρονη χώρα, σε μια Παγκόσμια οικονομία και κοινωνία".

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζει θετική τη συμφωνία Ελλάδας-Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα διευκρινίζοντας ότι " μένει να δούμε πόση είναι η ουσία και πόσοι οι επικοινωνιακοί χειρισμοί". Παράλληλα τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης στη χώρα μας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που δημιουργούν ουσιαστικά αυτονομία και ασφάλεια στην Ελλάδα.

    Τέλος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποδίδει έλλειψη βούλησης στην κυβέρνηση να προστατεύσει το περιβάλλον στη χώρα μας και δεσμεύεται ότι "αύριο ως κυβέρνησης θα υλοποιήσουμε την πρόταση αναγέννησης ολόκληρης της Πελοππονήσου, που προεκλογικά είχαμε καταθέσει".

    [03] Συνάντηση Παπαρήγα-Ρ.Κάστρο

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του κράτους της Κούβας και Β΄ Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Κούβας Ραούλ Κάστρο είχε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, που βρίσκεται στην Κούβα επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ προσκεκλημένη του ΚΚ Κούβας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με το πέρας της μεγαλειώδους Πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης - διαδήλωσης που έγινε σήμερα στην Αβάνα, όπου συμμετείχε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ.

    Η Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε στον Ραούλ Κάστρο την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος της χώρας μας στην πάλη του κουβανικού λαού κατά των ιμπεριαλιστικών επιβουλών, για την υπεράσπιση των κατακτήσεων του και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

    Η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι η ηρωική προσπάθεια του κουβανικού λαού, με επικεφαλής το ΚΚ της Κούβας, που κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες μάχεται για το δίκιο του και το σοσιαλισμό, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τους Έλληνες κομμουνιστές, τους προοδευτικούς ανθρώπους της Ελλάδας και τους λαούς γενικότερα.

    Επίσης η αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ,είχε σειρά συναντήσεων στην Αβάνα.

    Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας Φελίππε Πέρρες Ρόκε, τον πρόεδρο της Κουβανικής Εθνοσυνέλευσης Ρικάρντο Αλαρκόν, τον υπεύθυνο του τμήματος Διεθνών Σχέσεων Φερνάντο Ραμίρεζ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, τον Αβ Γραμματέα της Κομμουνιστικής Νεολαίας Κούβας Τζούλιο Μαρτίνεζ Ραμίρεζ και τον Χοσέ Ματσάδο Βεντούρα, μέλος του ΠΓ και Αβ αντιπρόεδρο του υπουργικού συμβουλίου.

    Επίσης συμμετείχε στην μεγάλη Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση και πορεία στην Αβάνα, ενώ επισκέφθηκε το πανεπιστήμιο Πληροφορικής όπου συναντήθηκε με εκπαιδευτικούς και φοιτητές στο Πινάλντε ντελ Ρίο, για θέματα εκπαίδευσης.

    Το πρωί του Σαββάτου η Αλέκα Παπαρήγα θα παραχωρήσει συνέντευξη στην εφημερίδα «Γκράνμα», όργανο της ΚΕ του ΚΚ Κούβας.

    Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετέχουν ο Δημήτρης Κουτσούμπας μέλος του ΠΓ και η Δέσποινα Μάρκου συνεργάτης του τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

    [04] ΣΥΡΙΖΑ για τη Δασοπροστασία

    Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, συζητήθηκαν η διεθνής οικονομική κρίση, οι οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα, τα θέματα της ελληνορωσικής συμφωνίας αγωγού φυσικού αερίου καθώς και η απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης να μετατρέψει την άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Ομίλου Μυτιληναίου - Endessa Hellas από αυτοπαραγωγό σε συμπαραγωγό και για τα παραπάνω επισημαίνονται τα ακόλουθα:

    Για τη διεθνή κρίση και την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα

    Η διεθνής οικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα της υπερσυσσώρευσης του πλούτου σε ελάχιστα χέρια αλλά και της αποθέωσης της κερδοσκοπικής δραστηριότητας του κεφαλαίου τόσο στη χρηματοπιστωτική σφαίρα, όσο και στην παραγωγή πρώτων υλών (πετρέλαιο) και βασικών διατροφικών αγαθών. Η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο, καθώς η πολιτική της κυβέρνησης διαμορφώνει ένα πλαίσιο όπου κυριαρχεί η ακρίβεια, οι χαμηλοί μισθοί και η υπερχρέωση μέσω τραπεζών. Το αποτέλεσμα είναι η απόλυτη οικονομική ασφυξία πλατιών λαϊκών στρωμάτων που δεν μπορούν πλέον να καλύψουν βασικές ανάγκες. Είναι σαφές ότι τα ιδεολογήματα του νεοφιλελευθερισμού και η απόλυτη πίστη στην «ελεύθερη» αγορά και την ιδιωτική πρωτοβουλία έχουν χρεοκοπήσει καθώς όχι μόνο δεν οδηγούν στην ευημερία αλλά δημιουργούν τρομακτικά κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά αδιέξοδα. Η αντίληψη της αριστεράς για ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξής με επίκεντρο το δημοκρατικό δημόσιο έλεγχο κρίσιμων τομέων της οικονομίας και με έμφαση στις δημόσιες επενδύσεις με κοινωνικό προσανατολισμό είναι περισσότεορ απο ποτέ επίκαιρες.

    Για την ελληνορωσική συμφωνία αγωγού φυσικού αερίου

    Ο ΣΥΝ, σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική και τις πιέσεις των ΗΠΑ, υποστηρίζει ως απολύτως αναγκαία την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης με την Ρωσία. Όπως υποστηρίζουμε επίσης την πολλαπλότητα των ενεργειακών δρόμων μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου και την διαφοροποίηση των τιμών ενεργειακού εφοδιασμού, στα οποία μπορεί να συμβάλλει θετικά και ο αγωγός «South Stream».

    Ο ΣΥΝ, όμως, δεν συμμερίζεται τη θριαμβολογία της κυβέρνησης για την συγκεκριμένη συμφωνία υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου που συνυπέγραψε η κυβέρνηση στην Μόσχα αφού αυτή η συμφωνία δεν έχει δημοσιοποιηθεί, ενώ υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα που χρήζουν απάντησης για τo κατά πόσον οι συγκεκριμένοι όροι της είναι επωφελείς για την χώρα και τον ελληνικό λαό. Άλλωστε, οι όροι σε προηγούμενες παρόμοιες συμφωνίες δεν είχαν παρά ελάχιστα οφέλη για το δημόσιο και τον ελληνικό λαό, ενώ διασφάλισαν τεράστια κέρδη για το ιδιωτικό κεφάλαιο.

    Ο ΣΥΝ, επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί επί της συγκεκριμένης συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου, αφού γνωστοποιηθεί το πλήρες κείμενο της με όλα τα τυχόν προσαρτήματά του.

    Για τον όμιλο Μυτιληναίου - Endessa Hellas

    Ο ΣΥΝ εκφράζει την πλήρη και ριζική αντίθεσή του με την απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης να εγκρίνει τη μετατροπή της άδειας της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Ομίλου Μυτιληναίου - Endessa στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.

    Η κυβερνητική αυτή απόφαση είναι σκανδαλώδης, αφού ζημιώνει τη ΔΕΗ με δεκάδες εκατομμύρια ετησίως, πράγμα που αναγνώρισε ευθέως στη Βουλή και ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Τ. Αθανασόπουλος.

    Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η κυβέρνηση επέλεξε να ανακοινώσει αυτή την απαράδεκτη απόφασή της μέρες του Πάσχα και την ώρα που ο κ. Καραμανλής συνυπέγραφε στη Μόσχα τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου, θεωρώντας, ίσως ότι θα περάσει απαρατήρητη από την κοινή γνώμη ή θα επισκιαστεί από τους θριαμβικούς κυβερνητικούς τόνους για την ελληνορωσική συμφωνία.

    Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει αμέσως πίσω την απόφασή της και να προασπιστεί τα συμφέροντα της ΔΕΗ και των καταναλωτών, που θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο της εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων.

    Η λεγόμενη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και μάλιστα με τους σκανδαλώδεις, υπέρ των ιδιωτικών ομίλων και σε βάρος της ΔΕΗ, όρους που την προωθεί η κυβέρνηση, ως συνέχεια και κλιμάκωση παρεμφερών πολιτικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, οδηγεί σε περαιτέρω μεγάλη εκτίναξη της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος επομένως στην περαιτέρω εκτίναξη της ακρίβειας, η οποία ήδη σαρώνει τις αγορές.

    [05] Νίκη των Συντηρητικών

    Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών σε 159 δημοτικά συμβούλια στην Αγγλία και την Ουαλία, όπως μεταδόθηκαν από το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association, οι Συντηρητικοί κέρδισαν 65 συμβούλια (12 περισσότερα απ΄ό,τι προηγουμένως) και εξέλεξαν 1.474 συμβούλους (260 περισσότερους απ΄ό,τι προηγουμένως), οι Εργατικοί κέρδισαν 18 συμβούλια (εννέα λιγότερα από προηγουμένως) και εξέλεξαν 1.019 συμβούλους (333 λιγότερους από προηγουμένως) και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κέρδισαν 12 συμβούλια (αυξάνοντας τα συμβούλια τα οποία ελέγχουν κατά ένα) και εξέλεξαν 813 συμβούλους (34 περισσότερους από προηγουμένως).

    Ο Μπόρις Τζόνσον εξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου

    Ο Συντηρητικός Μπόρις Τζόνσον εξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου, υπερισχύοντας του απερχόμενου δημάρχου των Εργατικών Κεν Λίβινγκστον, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν πριν από λίγο.

    Ο Μπόρις Τζόνσον συγκέντρωσε 1.168.738 ψήφους έναντι 1.028.966 του Κεν Λίβινγκστον, ανακοίνωσε υπεύθυνος των βρετανικών εκλογικών υπηρεσιών στο δημαρχείο του Λονδίνου που βρίσκεται στις όχθες του Τάμεση.

    Η νίκη του Μπόρις Τζόνσον είναι ένα επιπλέον κτύπημα στο Εργατικό Κόμμα και τον ηγέτη του, τον πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, η δημοφιλία του οποίου στις δημοσκοπήσεις βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό της εδώ και πολλές εβδομάδες.

    Ακολουθούν μερικά στοιχεία για το νέο δήμαρχο του Λονδίνου:

    - Ο προπάππους τού Αλεξάντερ Μπόρις ντε Πφέφελ Τζόνσον ήταν Τούρκος δημοσιογράφος και διετέλεσε για ένα μικρό διάστημα υπουργός στην τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία.

    - Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και φοίτησε στο αριστοκρατικό κολέγιο Ίτον και στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Εκεί ήταν πρόεδρος του ομίλου Δημοσίων Συζητήσεων και μέλος του αριστοκρατικού κλαμπ Bullingdon, την ίδια εποχή με τον ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος Ντέιβιντ Κάμερον.

    - Πρώην εκδότης του εβδομαδιαίου περιοδικού The Spectator, κατέλαβε τη θέση του Μάικλ Χέζελταϊν στο κοινοβούλιο ως εκπρόσωπος της πλούσιας πόλης Χένλι τον Ιούνιο του 2001 και διορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για θέματα Τέχνης τον Απρίλιο του 2004. Το Δεκέμβριο του 2005 έγινε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

    Δήλωσε κάποτε για τις πολιτικές του φιλοδοξίες: "Η πιθανότητα να γίνω πρωθυπουργός είναι περίπου όση και η πιθανότητα ο Έλβις να βρίσκεται στον Άρη ή να μετενσαρκωθώ σε ελιά".

    - Με τα ατίθασα ξανθά μαλλιά και τα συνήθως τσαλακωμένα ρούχα του, ο Τζόνσον διασκεδάζει με την ταπεινή του εμφάνιση. Ένας αρθρογράφος έγραψε για τη γκαρνταρόμπα του: "Θα ήταν άδικο να πούμε ότι μοιάζει σαν να ντύνεται σε φιλανθρωπικό κατάστημα, γιατί κανένα φιλανθρωπικό κατάστημα δεν θα δεχόταν υλικό σε τέτοια κατάσταση".

    - Το 2004 ο Τζόνσον "κατόρθωσε" να προσβάλει ολόκληρη την πόλη του Λίβερπουλ ασκώντας κριτική στη θλίψη της για το δολοφονημένο όμηρο στο Ιράκ Κεν Μπίγκλι.Το κύριο άρθρο στον Spectator έλεγε ότι η πόλη "κυλιέται" στη λάσπη απολαμβάνοντας την "ιδιότητα του θύματος". Ο αδελφός του Μπίγκλι τον αποκάλεσε "εγωκεντρικό, πομπώδη βλάκα".

    [06] Νίκη Ομπάμα στο Γκουάμ

    Οι περισσότεροι πολίτες των ΗΠΑ δεν ξέρουν ότι η σημαία της χώρας τους κυματίζει στο Γκουάμ. Στην πραγματικότητα, οι πιο πολλοί δεν ξέρουν ούτε καν πού είναι το Γκουάμ. Όμως χάρη στην αμφίρροπη μάχη της Χίλαρυ Κλίντον με τον Μπαράκ Ομπάμα για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος εν όψει των αμερικανικών Προεδρικών εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου, το μικρό νησί στον Ειρηνικό βρήκε τη θέση του στο χάρτη και βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής των ΜΜΕ --έστω για ένα βράδυ.

    Ο Ομπάμα κέρδισε με ελάχιστες ψήφους χθες Σάββατο την Κλίντον στο Γκουάμ: η διαφορά ήταν επτά ψήφοι και τα ποσοστά, αντίστοιχα, 50,1% έναντι 49,9%, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Πιο συγκεκριμένα, ο Ομπάμα έλαβε 2.264 ψήφους και η Κλίντον 2.257.

    Ουδείς από τους δύο υποψηφίους μετέβη στο Γκουάμ για να κάνει προεκλογική εκστρατεία, καθώς αναμένονται σκληρές μάχες σε μεγάλες πολιτείες. Ο Ομπάμα απλώς έγραψε μια επιστολή προς τους πολίτες του νησιού που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, η Κλίντον υποσχέθηκε να εργαστεί στην κατεύθυνση της παραχώρησης δικαιωμάτων ψήφου στις εκλογές στους κατοίκους του (δεν το διαθέτουν) ενώ ο σύζυγός της και πρώην πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, μίλησε τηλεφωνικά σε ραδιοφωνικούς σταθμούς του Γκουάμ για να προωθήσει την υποψηφιότητα της συζύγου του.

    Αμφότεροι οι υποψήφιοι φρόντισαν να μεταδοθούν οι τηλεοπτικές τους διαφημίσεις στο νησί. Ο Ομπάμα άνοιξε προεκλογικό γραφείο στην πρωτεύουσα Χαγκάτνα που απασχολεί μάλιστα τρεις εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Οι Κλίντον επιχείρησαν να κεφαλαιοποιήσουν τις επισκέψεις τους στη νήσο, περιλαμβανομένης μιας στάσης του στο νησί καθβ οδόν προς την Ασία. Ο Ομπάμα επιχείρησε να εκμεταλλευθεί τις ρίζες του στην περιοχή: έχει γεννηθεί στη Χαβάη κι έχει μεγαλώσει στην Ινδονησία. "Έμαθα από πρώτο χέρι για τα μοναδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές κοινότητες του Ειρηνικού", ανέφερε στην επιστολή του.

    Μετά την ψηφοφορία 2 εκλέκτορες κατέληξαν σε έκαστο υποψήφιο: πλέον, ο Ομπάμα έχει 1.740 εκλέκτορες και η Κλίντον 1.601 -- και οι δύο απέχουν ακόμη πολύ από τους 2.024 που χρειάζονται για την εξασφάλιση του χρίσματος.

    Αρκετοί κάτοικοι του νησιού των 170.000 κατοίκων, που έχει ελάχιστη σχέση με τις υπόλοιπες ΗΠΑ, χαρακτήρισαν υποκριτικό το όψιμο ενδιαφέρον των υποψηφίων, αν και οι περισσότεροι το καλωσόρισαν. Η νήσος είχε ανακαλυφθεί από τους Ευρωπαίους και συγκεκριμένα από τον Φερδινάνδο Μαγγελάνο τον 16ο αιώνα. Η πρώην Ισπανική αποικία παραχωρήθηκε στις ΗΠΑ μετά τον Ισπανοαμερικανικό πόλεμο του 1898. Η αξία της νήσου είναι κυρίως στρατηγική: φιλοξενεί βάσεις του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας.

    [07] Φορείς μικροβίων τα πληκτρολόγια

    Περισσότερα βακτήρια και από το κάθισμα της τουαλέττας έχουν πολλές φορές τα πληκτρολόγια των υπολογιστών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα βρετανικής έρευνας.

    Την έρευνα πραγματοποίησε η οργάνωση καταναλωτών Which σε διάφορους χώρους, ακόμη και στα γραφεία της στο Λονδίνο και διαπίστωσε ότι τα περισσότερα πληκτρολόγια περιέχουν μικρόβια, τα οποία προκαλούν τροφική δηλητηρίαση και είναι πέντε φορές πιο βρώμικα από τις κοινόχρηστες τουαλέττες ενός γραφείου...

    Τον περασμένο Ιανουάριο, ο μικροβιολόγος Πίτερ Ουίλσον, της συγκεκριμένης οργάνωσης, διαπίστωσε ότι στα γραφεία της στο Λονδίνο, κάποια πληκτρολόγια είχαν 150 φορές περισσότερα βακτήρια από το επιτρεπτό όριο.

    Οπως δήλωσε ο ίδιος, είναι επικίνδυνο να μοιράζεσαι το ίδιο πληκτρολόγιο με συναδέλφους σου στο γραφείο καθώς με τον τρόπο αυτό μεταδίδονται μολυσματικές νόσοι.

    "Αν κάποιος συνάδελφος υποφέρει από κρυολόγημα ή γαστρεντερίτιδα, είναι πολύ πιθανό να κολλήσεις κι εσύ", λέει ο Ουίλσον.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 4 May 2008 - 6:30:35 UTC