Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Διεθνής ενεργειακή διασύνδεση της Ελλάδας"
  • [02] Πρωτομαγιά στην Κούβα
  • [03] ΣΥΝ για ακρίβεια και ενεργειακά

  • [01] "Διεθνής ενεργειακή διασύνδεση της Ελλάδας"

    Με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Ν.Γκαργκάνα θα συναντηθεί αύριο ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής. Επίσης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γερουσίας της Πολωνίας και θα έχει συνεργασία με τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομίας κκ Πρ.Παυλόπουλο και Γ.Αλογοσκούφη.

    Με θέματα Παιδείας ασχολήθηκε στη συνεδρίασή της η Κυβερνητική Επιτροπη, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Στη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης ενημέρωσε για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το θέμα του ΟΤΕ και ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, για τη νέα ελληνορωσική συμφωνία σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream.

    Ο κ.Φώλιας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η νέα διακρατική συμφωνία, που υπεγράφη χθες στη Μόσχα, αποδεικνύει τον ορθό δρόμο στον οποίο κινείται η πολιτική για τη διεθνή ενεργειακή διασύνδεση της χώρας μας.

    "Η στρατηγική που ακολουθήσαμε δικαιώνεται για άλλη μια φορά και αποδεικνύει ότι είναι προς την ορθή κατεύθυνση", υπογράμμισε ο κ. Φώλιας και σημείωσε ότι η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι να διασφαλιστεί ενεργειακή επάρκεια και ταυτόχρονα πολλαπλές πηγές ενέργειας για τη χώρα μας.

    Επίσης, ο κ. Φώλιας ανέφερε ότι στόχος είναι κι η στήριξη των εταίρων στην ΕΕ, μέσω του διαμετακομιστικού ρόλου που παίζει πλέον με πολύ ενεργό και αποτελεσματικό τρόπο η χώρα μας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα οικονομικά οφέλη από τον αγωγό, ο Υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι το όφελος που θα προκύψει θα είναι η ενεργειακή επάρκεια και για τη χώρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγορά και την βιομηχανική και την ιδιωτική.

    Σε άλλη ερώτηση από που θα περάσει ο αγωγός, ο Χ. Φώλιας είπε ότι προβλέπεται από τη συμφωνία ότι θα αποφασιστεί σε επίπεδο εταιρίας το σημείο εισόδου και εξόδου από την Ελλάδα.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει δυσφορία των Αμερικανών για τη συμφωνία, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι "δεν τίθεται θέμα δυσφορίας, συμφωνούμε και εμείς και οι αμερικανοί ότι είναι απαραίτητη η πολλαπλότητα των πηγών ενέργειας για τη χώρα μας".

    Τέλος, σε ερώτηση για την ακρίβεια, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι "αντιμετωπίζεται και σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα".

    Εξ άλλου, ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για το μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο, το οποίο προωθείται, μετά από διαβούλευση, για τα άτομα με αναπηρία.

    Το νομοσχέδιο αυτό,όπως είπε, είναι "ένα καθαρό νομοσχέδιο χωρίς τροπολογίες, με έτοιμα τα προεδρικά διατάγματα και μπορεί να λειτουργήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση όλων των νομοθετικών διαδικασιών".

    Ο Ευ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο εισάγει μια σειρά από καινοτομίες που ισχύουν σε ολόκληρη την Ευρώπη και καθιστά υποχρεωτική την εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία.

    Επίσης, εισάγει την διεπιστημονικότητα στην αντιμετώπιση, την πρώιμη εξέταση των παιδιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, τη δια βίου επέκταση της φροντίδας της πολιτείας, τη συνεχή αξιολόγηση της εξέλιξης ενός παιδιού, με στόχο, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, να επανενταχθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα.

    Το νομοσχέδιο αυτό, είπε ο κ. Στυλιανίδης, υιοθετεί την συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων που εδώ και είκοσι χρόνια έχει καταθέσει και το αναπηρικό κίνημα και οι γονείς που έχουν παιδιά με τέτοια προβλήματα.

    Η πολιτική φιλοσοφία του νομοσχεδίου αυτού, όπως είπε ο υπουργός Παιδείας, είναι η προώθηση της ανθρώπινης Ελλάδας. Μιας ελληνικής πολιτείας δηλαδή, όπως ανέφερε, που σκύβει με ευαισθησία και ανθρωπιά πάνω στα προβλήματα, δημιουργώντας ίσες ευκαιρίες για μόρφωση και δουλειά σε όλα τα άτομα με αναπηρία.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τους καθηγητές πρόσθετης στήριξης, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι σήμερα διασφαλίστηκε η έγκριση των σχετικών κονδυλίων, ύψους 70 εκατ. ευρώ και πληρώνονται οι καθηγητές πρόσθετης διδακτικής στήριξης - περίπου 40 χιλιάδες άτομα- για εκκρεμότητες πληρωμών από το β' τρίμηνο του 2006 μέχρι σήμερα.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον αγωγό

    O αγωγός South Stream δεν είναι ανταγωνιστικός αλλά συμπληρωματικός σε σχέση με τον αγωγό Nabucco και ως εκ τούτου δεν υφίσταται πρόβλημα από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Aυτό απάντησε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, ο οποίος ρωτήθηκε αν ο αγωγός South Stream, του οποίου η κατασκευή εισέρχεται στην τελική φάση μετά και τη χθεσινή ελληνο-ρωσική συμφωνία, συνιστά πρόβλημα σε σχέση με τον αγωγό Nabucco, του οποίου η κατασκευή ενισχύεται από τα κοινοτικά ταμεία.

    Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε ότι η ΕΕ ενισχύει τον Nabucco με στόχο την τόνωση της ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης από μη παραδοσιακές πηγές. Ο South Stream, συνέχισε, αφορά τροφοδοσία από παραδοσιακές πηγές και ως εκ τούτου δεν έχει ανταγωνιστικό αλλά συμπληρωματικό ρόλο προς τον Nabucco, αναφορικά με την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

    Τα βασικά σημεία της συμφωνίας για τον South Stream

    Το υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε στη δημοσιότητα τα βασικά σημεία της Ενεργειακής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας για την κατασκευή και την εκμετάλλευση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream στο έδαφος της ελληνικής επικράτειας.

    Ο ελληνικός κλάδος του αγωγού South Stream θα ξεκινά από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ιταλία μέσω Ελλάδας. Προβλέπεται ότι η συμφωνία θα έχει ισχύ κατβ αρχήν για 30 χρόνια και μέσω του αγωγού θα διέρχονται περίπου 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Μέρος της ποσότητας αυτής θα διοχετεύεται στη χώρα μας, ενώ η Ελλάδα θα εισπράττει και τέλη διέλευσης.

    Προβλέπεται ακόμη συμφωνία για την ίδρυση εταιρίας που θα έχει την ευθύνη για την κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού, η οποία θα υπογραφεί ανάμεσα στην ελληνική ΔΕΣΦΑ και την ρωσική Gazprom. Η έδρα της εταιρίας θα είναι, κατά προτίμηση, στην Ελλάδα και το έργο της θα είναι ο σχεδιασμός, η χρηματοδότηση, η κατασκευή, η λειτουργία και η εκμετάλλευση του αγωγού.

    Η Συμφωνία:

    Β· Αποβλέπει στην αναβάθμιση της ενεργειακής ασφάλειας των χωρών της Ευρώπης μέσω της διαφοροποίησης των διαδρομών μεταφοράς φυσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές αγορές, μεταξύ άλλων και δια μέσου του εδάφους της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    Β· Υποστηρίζει την δημιουργία ενός νέου συστήματος αγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία, μέσω του πυθμένα του Ευξείνου Πόντου για την διαμετακόμιση, μεταξύ άλλων και μέσω του εδάφους της Ελληνικής Δημοκρατίας, και την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος.

    Β· Επιθυμεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για τον σχεδιασμό, την κατασκευή, την λειτουργία και την εκμετάλλευση του προαναφερόμενου συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου σύμφωνα με την νομοθεσία των Μερών και με τις διεθνείς Συνθήκες στις οποίες συμμετέχουν η Ελληνική Δημοκρατία και η Ρωσική Ομοσπονδία.

    Β· Λαμβάνει υπόψη την εκπλήρωση, από τα Μέρη, των υποχρεώσεων οι οποίες περιλαμβάνονται σε προγενέστερα συναφθείσες μεταξύ τους διμερείς διακρατικές συμφωνίες στον τομέα του φυσικού αερίου.

    Ως «Ιδρυτές» αναφέρονται η Ανώνυμη Εταιρεία «ΔΕΣΦΑ» ( Ελληνική Δημοκρατία) και η Ανώνυμη Εταιρεία «Gazprom» (Ρωσική Ομοσπονδία). Ως «Εταιρεία» αναφέρεται η Εταιρεία που ιδρύεται για τον σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση, την κατασκευή και την εκμετάλλευση του αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος αποτελεί ιδιοκτησία της. Ως «τεχνική και οικονομική μελέτη» αναφέρονται οι μελέτες με σκοπό τον καθορισμό των τεχνικών, οικονομικών και χρηματοδοτικών προδιαγραφών για την πραγματοποίηση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου.

    Επίσης, στη Συμφωνία αναφέρονται τα ακόλουθα σημεία:

    Β· Τα Μέρη θα παράσχουν συνδρομή στην ίδρυση της Εταιρείας. Η έδρα της Εταιρείας θα προσδιοριστεί από τους ιδρυτές, κατά προτίμηση στην Ελληνική Δημοκρατία επί ισοδυνάμων όρων.

    Β· Οι ιδρυτές έχουν στο Ιδρυτικό Κεφάλαιο της Εταιρείας τα ακόλουθα μερίδια: ο Έλληνας ιδρυτής 50% και ο Ρώσος ιδρυτής 50%.

    Β· Μέχρι την ίδρυση της Εταιρείας όλες οι συμφωνημένες δαπάνες, οι σχετικές με το έργο, αναλαμβάνονται από τους ιδρυτές κατβ αναλογία των μεριδίων τους.

    Β· Ο αγωγός φυσικού αερίου θα έχει μεταφορική ικανότητα περίπου 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

    Β· Οι συγκεκριμένες παράμετροι του αγωγού φυσικού αερίου και της απαραίτητης υποδομής θα διασαφηνιστούν βάσει των αποτελεσμάτων της τεχνικής και οικονομικής μελέτης.

    Β· Η διαδρομή του αγωγού φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων και των γεωγραφικών σημείων εισόδου από το έδαφος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και εξόδου από το έδαφος της Ελληνικής Δημοκρατίας, συμφωνούνται μεταξύ των ιδρυτών.

    Β· Ο Ρώσος ιδρυτής θα εξετάσει την δυνατότητα αύξησης των παρεχομένων ποσοτήτων φυσικού αερίου από την Ρωσική Ομοσπονδία με την χρήση του συστήματος αγωγών φυσικού αερίου υπό συνθήκες αγοράς, τόσο για τους σκοπούς της διαμετακόμισης, όσο λαμβάνοντας υπβόψη και τις ανάγκες της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    Β· Τα Μέρη θα συνδράμουν τους ιδρυτές, σύμφωνα με τους υπάρχοντες κανόνες, όλων των απαραίτητων αδειών, οι οποίες αφορούν τον σχεδιασμό και την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου.

    Β· Η επιλογή εργολάβων, προμηθευτών υλικών και τεχνικών μέσων και οργανισμών που παρέχουν απαραίτητες για την κατασκευή και την εκμετάλλευση του αγωγού φυσικού αερίου υπηρεσίες, γίνεται από την Εταιρεία με βάση διαγωνισμό.

    Β· Τα Μέρη συμφωνούν ότι η Εταιρεία θα εκπονήσει την τεχνική και οικονομική μελέτη του έργου κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου εντός 18 μηνών το πολύ από την ημερομηνία ίδρυσης της Εταιρείας και θα αποφασίσει για την βιωσιμότητα της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου όχι αργότερα των 24 μηνών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της τεχνικής και οικονομικής μελέτης βάσει των αποτελεσμάτων της.

    Β· Η Συμφωνία παραμένει σε ισχύ επί 30 έτη.

    [02] Πρωτομαγιά στην Κούβα

    Επίσκεψη στην Κούβα πραγματοποιεί αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τη Γενική Γραμματεα του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα μέχρι τις 4 Μαίου, μετά από πρόσκληση της ΚΕ του ΚΚ Κούβας.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η αντιπροσωπεία στην οποία συμμετέχουν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και η Δέσποινα Μάρκου, συνεργάτης του τμήματος διεθνών σχέσεων, θα πάρει μέρος στις εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά στην Αβάνα.

    Στη διάρκεια της επίσκεψης η αντιπροσωπεία θα έχει συνομιλίες και συναντήσεις με στελέχη του ΚΚ Κούβας και της κυβέρνησης της χώρας, με τμήματα της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και κρατικούς φορείς, αρμόδιους για θέματα εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων, οικονομίας και παιδείας. Επίσης θα επισκεφθεί τόπους δουλειάς, εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα.

    ΚΚΕ για την Πρωτομαγιά

    Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ την Πρωτομαγιά, την Πέμπτη, τονίζονταςι ότι η απεργία την 1η Μάη αποτελεί κορυφαίο αγωνιστικό γεγονός με μεγάλο ιστορικό, πολιτικό και συνδικαλιστικό βάρος".

    Ανακοίνωση για τον αγωγό φυσικού αερίου

    "Ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι δύσπιστος προς τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για τα μεγάλα οφέλη που θα προκύψουν από τη νέα συμφωνία με τη ρωσική κυβέρνηση για τον αγωγό αερίου", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Σύμφωνα με το ΚΚΕ "και αυτός ο αγωγός, όπως και του πετρελαίου «Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολης», αν γίνουν, θα ανήκουν και θα τους εκμεταλλεύονται οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι με αποκλειστικό σκοπό το υπερκέρδος σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Έτσι η ενέργεια θα συνεχίσει να είναι πανάκριβη για το λαό".

    Το ΚΚΕ σημειώνει ότι "είναι εντελώς αβάσιμος και αποπροσανατολιστικός ο ισχυρισμός ότι η διέλευση από την χώρα και τα Βαλκάνια των ενεργειακών αγωγών καθιστά τη χώρα και την περιοχή ασφαλή. Στα Βαλκάνια, που διαρκώς οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των αγορών και των δρόμων της ενέργειας, οι ενεργειακοί αγωγοί ενδέχεται να αποτελέσουν παράγοντα όξυνσης της αντιπαράθεσης. Και από αυτή την άποψη ο απεγκλωβισμός της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς αποτελεί μονόδρομο".

    Στην ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρεται ότι ο ελληνικός λαός "δεν πρέπει να συγχέει το ρόλο του σημερινού ρωσικού κράτους με τον φιλειρηνικό ρόλο και την αντιιμπεριαλιστική προσφορά της Σοβιετικής Ένωσης στους λαούς. Η καπιταλιστική Ρωσία σήμερα ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνα για την κερδοφορία και την διεύρυνση της ισχύος του ρωσικού κεφαλαίου. Το ΚΚΕ εκτιμά ως χρήσιμη την κατασκευή μεγάλων υποδομών μεταφοράς της ενέργειας και αναγκαία την ύπαρξη εναλλακτικών πηγών. Η αναζήτηση, η εξασφάλιση και η κατασκευή τους αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας, μακρυά από τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και διενέξεις. Για να υπηρετούνται οι λαϊκές ανάγκες και να μη ρυπαίνουν το περιβάλλον, απαιτείται ένας διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης και διεθνών σχέσεων, όπου η ενέργεια θα είναι κοινωνικό αγαθό, θα τη διαχειρίζεται ένας ενιαίος αποκλειστικά δημόσιος φορέας και θα συνάπτει διεθνείς συνεργασίες στη βάση του αμοιβαίου οφέλους".

    [03] ΣΥΝ για ακρίβεια και ενεργειακά

    Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, συζητήθηκαν η διεθνής οικονομική κρίση, οι οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα, τα θέματα της ελληνορωσικής συμφωνίας αγωγού φυσικού αερίου καθώς και η απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης να μετατρέψει την άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Ομίλου Μυτιληναίου - Endessa Hellas από αυτοπαραγωγό σε συμπαραγωγό και για τα παραπάνω επισημαίνονται τα ακόλουθα:

    Για τη διεθνή κρίση και την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα

    Η διεθνής οικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα της υπερσυσσώρευσης του πλούτου σε ελάχιστα χέρια αλλά και της αποθέωσης της κερδοσκοπικής δραστηριότητας του κεφαλαίου τόσο στη χρηματοπιστωτική σφαίρα, όσο και στην παραγωγή πρώτων υλών (πετρέλαιο) και βασικών διατροφικών αγαθών. Η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο, καθώς η πολιτική της κυβέρνησης διαμορφώνει ένα πλαίσιο όπου κυριαρχεί η ακρίβεια, οι χαμηλοί μισθοί και η υπερχρέωση μέσω τραπεζών. Το αποτέλεσμα είναι η απόλυτη οικονομική ασφυξία πλατιών λαϊκών στρωμάτων που δεν μπορούν πλέον να καλύψουν βασικές ανάγκες. Είναι σαφές ότι τα ιδεολογήματα του νεοφιλελευθερισμού και η απόλυτη πίστη στην «ελεύθερη» αγορά και την ιδιωτική πρωτοβουλία έχουν χρεοκοπήσει καθώς όχι μόνο δεν οδηγούν στην ευημερία αλλά δημιουργούν τρομακτικά κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά αδιέξοδα. Η αντίληψη της αριστεράς για ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξής με επίκεντρο το δημοκρατικό δημόσιο έλεγχο κρίσιμων τομέων της οικονομίας και με έμφαση στις δημόσιες επενδύσεις με κοινωνικό προσανατολισμό είναι περισσότεορ απο ποτέ επίκαιρες.

    Για την ελληνορωσική συμφωνία αγωγού φυσικού αερίου

    Ο ΣΥΝ, σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική και τις πιέσεις των ΗΠΑ, υποστηρίζει ως απολύτως αναγκαία την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης με την Ρωσία. Όπως υποστηρίζουμε επίσης την πολλαπλότητα των ενεργειακών δρόμων μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου και την διαφοροποίηση των τιμών ενεργειακού εφοδιασμού, στα οποία μπορεί να συμβάλλει θετικά και ο αγωγός «South Stream».

    Ο ΣΥΝ, όμως, δεν συμμερίζεται τη θριαμβολογία της κυβέρνησης για την συγκεκριμένη συμφωνία υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου που συνυπέγραψε η κυβέρνηση στην Μόσχα αφού αυτή η συμφωνία δεν έχει δημοσιοποιηθεί, ενώ υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα που χρήζουν απάντησης για τo κατά πόσον οι συγκεκριμένοι όροι της είναι επωφελείς για την χώρα και τον ελληνικό λαό. Άλλωστε, οι όροι σε προηγούμενες παρόμοιες συμφωνίες δεν είχαν παρά ελάχιστα οφέλη για το δημόσιο και τον ελληνικό λαό, ενώ διασφάλισαν τεράστια κέρδη για το ιδιωτικό κεφάλαιο.

    Ο ΣΥΝ, επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί επί της συγκεκριμένης συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου, αφού γνωστοποιηθεί το πλήρες κείμενο της με όλα τα τυχόν προσαρτήματά του.

    Για τον όμιλο Μυτιληναίου - Endessa Hellas

    Ο ΣΥΝ εκφράζει την πλήρη και ριζική αντίθεσή του με την απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης να εγκρίνει τη μετατροπή της άδειας της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Ομίλου Μυτιληναίου - Endessa στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.

    Η κυβερνητική αυτή απόφαση είναι σκανδαλώδης, αφού ζημιώνει τη ΔΕΗ με δεκάδες εκατομμύρια ετησίως, πράγμα που αναγνώρισε ευθέως στη Βουλή και ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Τ. Αθανασόπουλος.

    Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η κυβέρνηση επέλεξε να ανακοινώσει αυτή την απαράδεκτη απόφασή της μέρες του Πάσχα και την ώρα που ο κ. Καραμανλής συνυπέγραφε στη Μόσχα τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου, θεωρώντας, ίσως ότι θα περάσει απαρατήρητη από την κοινή γνώμη ή θα επισκιαστεί από τους θριαμβικούς κυβερνητικούς τόνους για την ελληνορωσική συμφωνία.

    Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει αμέσως πίσω την απόφασή της και να προασπιστεί τα συμφέροντα της ΔΕΗ και των καταναλωτών, που θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο της εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων.

    Η λεγόμενη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και μάλιστα με τους σκανδαλώδεις, υπέρ των ιδιωτικών ομίλων και σε βάρος της ΔΕΗ, όρους που την προωθεί η κυβέρνηση, ως συνέχεια και κλιμάκωση παρεμφερών πολιτικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, οδηγεί σε περαιτέρω μεγάλη εκτίναξη της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος επομένως στην περαιτέρω εκτίναξη της ακρίβειας, η οποία ήδη σαρώνει τις αγορές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 May 2008 - 10:30:27 UTC