Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-12-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κορυφώνεται η έξοδος για τις γιορτές των Χριστουγέννων
  • [02] Υπερψηφίσθηκε από τη Βουλή ο προϋπολογισμός
  • [03] Αστεροειδής "απειλεί" τον Άρη

  • [01] Κορυφώνεται η έξοδος για τις γιορτές των Χριστουγέννων

    Με σύμμαχο τη λιακάδα, χιλιάδες κάτοικοι του λεκανοπέδιου εγκατέλειψαν με Ι. Χ. αυτοκίνητα την Αθήνα. Ειδικότερα, από τις έξι το πρωί του Σαββάτου, περίπου 25.000 οχήματα πέρασαν τα διόδια της Ελευσίνας και άλλα 40.000 τα διόδια των Αφιδνών, ενώ 100.000 οχήματα πέρασαν τα διόδια την Παρασκευή. Έως και νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου, τα αυτοκίνητα, που περίμεναν διέλευση από τις Αφίδνες, ήταν παρατεταγμένα σε ουρά χιλιομέτρων. Από τις 2 και μετά, η ροή άρχισε να μειώνεται. Αντίθετα, στην Ελευσίνα, αυξημένη ροή άρχισε να παρουσιάζεται από το μεσημέρι και μετά. Σε ό,τι αφορά την κινητικότητα των οχημάτων στο εθνικό δίκτυο, ήταν επίσης αυξημένη με αναμενόμενες καθυστερήσεις στο πέταλο του Μαλιακού, όπου εκτελούνται έργα, και τα Τέμπη. Σταθερή ενισχυμένη ροή οχημάτων καταγράφηκε και στο δίκτυο Θεσσαλονίκης-Αλεξανδρούπολης καθώς επίσης και στους δρόμους από τη Θεσσαλονίκη προς τη Χαλκιδική, το Κιλκίς, τη Δράμα, τη Φλώρινα και την Καστοριά. Ομαλή σταθερή ροή παρατηρήθηκε από το Αντίρριο ως τα Γιάννενα και τους περιφερειακούς επαρχιακούς δρόμους. Ενόψει της μαζικής εξόδου, από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής ανακοινώθηκε ότι για τη διάρκεια των γιορτών έως και τα Θεοφάνεια, θα ισχύσουν έκτακτα μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή και ασφαλής κυκλοφορία αυτοκινήτων και πεζών. Παράλληλα, σε συναγερμό θα βρίσκονται σε 24ωρη βάση συνεργεία τροχονομικών ελέγχων, προκειμένου να βεβαιώνουν και κυρίως να αποτρέπουν επικίνδυνες παραβάσεις του ΚΟΚ. Έκτακτα μέτρα έχουν ληφθεί και από την Πυροσβεστική. Έως και την Κυριακή των Θεοφανείων, υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, εφοδιασμένα με διασωστική σειρά για παροχή κάθε βοήθειας σε περίπτωση ατυχήματος, θα βρίσκονται κατά μήκος των εθνικών οδών Αθηνών-Λαμίας-Κατερίνης-Θεσσαλονίκης, Αθηνών-Κορίνθου-Πάτρας-Πύργου, Θεσσαλονίκης-Καβάλας-Ξάνθης-Κομοτηνής-Αλεξανδρούπολης, Πάτρας-Αγρινίου-Άρτας-Ιωαννίνων και προς Ηγουμενίτσα και Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας καθώς επίσης και από Τρίπολη προς Σπάρτη. &lt;b&gt;Αυξημένη κίνηση σε αεροδρόμια, ΚΤΕΛ, ΟΣΕ, λιμάνια&lt;/b&gt;

    Μέτρα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της επιβατικής κίνησης έχουν λάβει τόσο οι αεροπορικές εταιρείες, όσο και ο ΟΣΕ και τα ΚΤΕΛ.

    Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις με τα αεροπλάνα, από τα στοιχεία που έδωσε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), προκύπτει ότι η ημέρα με τη μεγαλύτερη κίνηση θα είναι το Σάββατο, 22/12, οπότε θα γίνουν 553 κινήσεις (απογειώσεις-προσγειώσεις), από τις οποίες οι 70 είναι πτήσεις "τσάρτερ" και οι 25 έκτακτες. Την Κυριακή, 24/12 θα γίνουν 534 κινήσεις από τις οποίες 51 "τσάρτερ" και 19 έκτακτες. Τη Δευτέρα, παραμονή των Χριστουγέννων, θα γίνουν 426 κινήσεις από τις οποίες οι 5 "τσάρτερ, ενώ ανήμερα τα Χριστούγεννα θα γίνουν μόνο 271 κινήσεις. Τέλος, την επόμενη μέρα των Χριστουγέννων, που θεωρείται και μέρα επιστροφής, θα γίνουν 513 κινήσεις από τις οποίες 42 "τσάρτερ" και 14 έκτακτες.

    Σχετικά με τους πέντε δημοφιλέστερους προορισμούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΑΑ, αυτοί είναι: Πράγα, Βιέννη, Παρίσι, Βουδαπέστη και Σάλτσμπουργκ.

    Σε ό,τι αφορά την πληρότητα, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, στο δίκτυο του εσωτερικού κυμαίνεται 90-95% και στο δίκτυο του εξωτερικού 87-88%. Εκτιμάται ότι φέτος η επιβατική κίνηση των Ολυμπιακών Αερογραμμών τη συγκεκριμένη περίοδο είναι αυξημένη κατά περίπου 6% σε σχέση με πέρυσι. Οι "ΟΑ" δεν έχουν προγραμματίσει έκτακτες πτήσεις, αλλά έχει γίνει σωστή επιλογή των αεροσκαφών, προκειμένου να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή χωρητικότητα. Στην Aegean Airlines η πληρότητα στο δίκτυο εξωτερικού πλησιάζει το 100%, ενώ στο δίκτυο εσωτερικού το 88%.

    Στον ΟΣΕ και τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο, κυρίως στο τμήμα προς το Κιάτο, η αυξημένη επιβατική κίνηση θα καλυφθεί με την προσθήκη επιπλέον βαγονιών, ενώ στα ΚΤΕΛ έχουν προγραμματιστεί δεκάδες έκτακτα δρομολόγια για τη μετακίνηση του επιβατικού κοινού.

    Με συνολικά 156 προγραμματισμένα δρομολόγια πλοίων θα εξυπηρετηθούν απο τα λιμάνια Πειραιά, Ραφήνας και του Λαυρίου οι επιβάτες που θα μεταβούν στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

    Συγκεκριμένα, απο το Σάββατο μέχρι και το απόγευμα της 24ης Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν απο τον Πειραιά 38 απόπλοι πλοίων για τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και 89 για τον Αργοσαρωνικό,απο τη Ραφήνα 21 απόπλοι και απο το Λαύριο 8.

    Την ίδια περίοδο στον Πειραιά θα πραγματοποιηθούν 89 κατάπλοι, 89 απο Αργοσαρωνικό, 22 στην Ραφήνα και 10 στο λιμάνι του Λαυρίου.

    Ισάριθμοι αναμένεται να είναι οι απόπλοι και οι κατάπλοι των επιβατηγών - οχηματαγωγών πλοίων και τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, ενώ για την ασφαλή επιβίβαση των επιβατών και οχημάτων στα πλοία το Λιμενικό έχει λάβει έκτακτα μέτρα σε όλα τα λιμάνια της χώρας.

    [02] Υπερψηφίσθηκε από τη Βουλή ο προϋπολογισμός

    Ψηφίστηκε την Πέμπτη ο Προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2008 και οι μικρότεροι προϋπολογισμοί ειδικών ταμείων και υπηρεσιών.

    Υπέρ του Προϋπολογισμού, ψήφισε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας (152 βουλευτές), ενώ καταψήφισαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ (πλην των εξόδων της Προεδρίας της Δημοκρατίας), του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ (148 βουλευτές). Ψήφισαν 300 βουλευτές. Απόντες δεν υπήρξαν.

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Βουλής, για τη συζήτηση του Προϋπολογισμού συμπληρώθηκαν 50 ώρες συνεδριάσεων, ενώ έλαβαν το λόγο 190 βουλευτές - κάτι που αποτελεί ρεκόρ συμμετοχής.

    Την αποφασιστικότητά του να συνεχιστούν οι αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα διατράνωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κλείνοντας την πενθήμερη συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού. «Επιλέξαμε το δρόμο της δράσης, της ευθύνης και του αποτελέσματος. Αυτό το δρόμο είμαι αποφασισμένος να τον υπερασπιστώ και να τον συνεχίσω. Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται θα γίνουν» τόνισε ο κ. Καραμανλής και συνέχισε: «Είναι η μόνη στρατηγική που δίνει λύσεις σε παθογένειες που κρατούσαν τη χώρα στάσιμη, αδύναμη και καθηλωμένη, είναι η μόνη επιλογή πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης και δεν τη διαπραγματεύομαι».Παράλληλα, επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ορθώνει εμπόδια στις μεταρρυθμίσεις, ότι καλλιεργεί το φόβο απέναντι στις αναγκαίες αλλαγές και ότι αρνείται απροκάλυπτα και ανερυθρίαστα το διάλογο, τη συνεννόηση σε πράξεις ευθύνης, ακόμα και σε κορυφαίες διαδικασίες όπως η συνταγματική αναθεώρηση.

    «Ο Προϋπολογισμός του 2008, αποτελεί γραπτή απόδειξη της κυβερνητικής αποτυχίας. Σήμερα τον καταψηφίζουμε στη Βουλή και αύριο, μαζί με τους πολίτες, θα τον ανατρέψουμε στα μέτωπα της κοινωνίας, εκεί που θα γράψουμε μια νέα εθνική και κοινωνική συμφωνία για την ανασύνταξη της Ελλάδας» τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου . Απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της κυβέρνησης ότι οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις αποτελούν μονόδρομο, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι κάτι τέτοιο συνιστά «μύθο της διεθνούς συντήρησης που καταρρίπτεται». Απαντώντας δε, στον Αλέκο Αλαβάνο (ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η πολιτική της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό μοιάζει με εκείνη της περιόδου Σημίτη), παρατήρησε πως «πρόκειται για τη λογική "όλοι ίδιοι είναι"».

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα , κατηγόρησε την κυβέρνηση για βαθειά ταξική και αντιλαϊκή πολιτική, τονίζοντας παράλληλα ότι ο νέος κρατικός Προϋπολογισμός έχει ταξικό, φυλετικό και ηλικιακό περιεχόμενο. Κριτική άσκησε επίσης, τόσο για την πολιτική τακτική που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ επανέλαβε την αντίθεσή της για αλλαγή του εκλογικού νόμου, υποστηρίζοντας ότι τα δύο μεγάλα κόμματα, προτιμούν τον δικομματισμό ενώ έκανε λόγο.

    «Τροπολογίες στον Προϋπολογισμό, δυστυχώς δεν γίνονται εδώ, αλλά στο πεζοδρόμιο. Και ανατροπές. Όπως ανατράπηκε η εκπαιδευτική σας μεταρρύθμιση, έτσι θα ανατραπεί και η ασφαλιστική» ανέφερε στην ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος . Στην ομιλία του ο κος Αλαβάνος εστίασε την σκληρή κριτική του προς την κυβέρνηση, στην πλήρη απαξίωση του δημόσιου τομέα που εκείνη, κατά την άποψή του, δρομολογεί και στην επιμονή της να εφαρμόζει νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ήδη εγκαταλείπονται στις ανεπτυγμένες χώρες.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης , κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσχηματική πολιτική και δημιουργική λογιστική, ενώ έκανε λόγο για Προϋπολογισμό που δεν αποπνέει καμία ελπίδα για τους χαμηλόμισθους και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    [03] Αστεροειδής "απειλεί" τον Άρη

    Ο πλανήτης Άρης έχει μία πιθανότητα στις 75 να κτυπηθεί από έναν αστεροειδή στα τέλη Ιανουαρίου, δήλωσαν ειδικοί της NASA.

    Η ειδικευμένη υπηρεσία της NASA για την παρακολούθηση των ουράνιων αντικειμένων (NEOP) δήλωσε πως η τροχιά του αστεροειδούς είναι δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά μπορεί να προσκρούσει στον κόκκινο πλανήτη στις 30 Ιανουαρίου, δημιουργώντας έναν κρατήρα με διάμετρο ενός χιλιομέτρου στην επιφάνειά του.

    Αν παρακάμψει τον Άρη, μπορεί να περάσει κοντά από τη Γη σε αρκετά χρόνια από σήμερα, ωστόσο η NASA δεν είναι ακόμη σε θέση να πει εάν ο αστεορειδής θα συνιστούσε κίνδυνο για τον πλανήτη μας. Ο αστεροειδής πέρασε σε απόσταση 7,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη στις αρχές Νοεμβρίου.

    Ο αστεροειδής 2007 WD5, που ανακαλύφθηκε το Νοέμβριο, έχει διάμετρο περίπου πενήντα μέτρων. Ενδεχόμενη πρόσκρουσή του στη Γη θα μπορούσε να έχει παρόμοια αποτελέσματα με εκείνη του ουράνιου αντικειμένου Tunguska που συνετρίβη στο κέντρο της Σιβηρίας το 1908. Η πρόσκρουση προκάλεσε δύναμη ίση με μία πυρηνική βόμβα 15 μεγατόνων καταστρέφοντας 80 εκατομμύρια δέντρα σε περίμετρο 2.150 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

    Ο αστεροειδής, η ταχύτητα του οποίου είναι σχεδόν 13 χλμ το δευτερόλεπτο, βρίσκεται τώρα στα μισά της διαδρομής του προς τον Άρη. Οι πιθανότητες πρόσκρουσης ήταν κατά την αναχώρηση μία στις 350, αλλά αυξήθηκαν έπειτα από τη μελέτη νεότερων πληροφοριών και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω τον επόμενο μήνα, δήλωσε η NASA.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 22 December 2007 - 21:30:20 UTC