Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-12-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ορθολογική χρηματοδότηση των δήμων"

  • [01] "Ορθολογική χρηματοδότηση των δήμων"

    Ο ΟΤΕ να μείνει υπό τον έλεγχο και την κατεύθυνση του δημοσίου, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, εκτιμώντας ότι «η υπόθεση του ΟΤΕ έχει φτάσει στα άκρα".

    Ο ΟΤΕ, πρόσθεσε, είναι το εργαλείο για να μπορέσει η χώρα μας να μην μείνει έξω από την επανάσταση της πληροφορικής και των επικοινωνιών και επέκρινε την κυβέρνηση ότι "τελικά έχει κάνει τον οργανισμό να είναι ο εμίρης και ο κακομοίρης",δηλαδή, "ακόμη και τα αραβικά κεφάλαια του Ντουμπάι να μπορούν να βάζουν χέρι στον κεντρικό μοχλό για την επιστημονική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας".

    Ο Αλέκος Αλαβάνος σημείωσε πως η τροπολογία Αλογοσκούφη δεν αρκεί, γιατί, όπως διευκρίνισε, το θέμα δεν είναι αν θα πάρουν τον ΟΤΕ οι άραβες ή αν θα τον πάρουν ευρωπαίοι. Το ζήτημα είναι ο ΟΤΕ να μείνει μια επιχείρηση η οποία είναι υπό τον έλεγχο και υπό την κατεύθυνση του δημοσίου, η οποία συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας μας και αυτό σημαίνει ότι το δημόσιο κατέχει τουλάχιστον το 50% των μετοχών του, τόνισε.

    Με τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ Ν. Κακλαμάνη

    Για διαφωνίες, αλλά και ταύτιση απόψεων κυρίως σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των αποφάσεων της ΚΕΔΚΕ για την διοικητική μεταρρύθμιση, έκανε λόγο ο Προεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΣΥΝ,ενώ ο Αλέκος Αλαβάνος τόνισε ότι στον οικονομικό τομέα η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει πάρει τα χρήματα που δικαιούται.

    Ο Ν. Κακλαμάνης στις δηλώσεις του ανέφερε ότι εξέθεσε τις απόψεις του για "τα κενά που υπάρχουν και εφέτος στον Προϋπολογισμό του 2008 για πόρους της Αυτοδιοίκησης,που δεν είναι καινούργιοι πόροι,αλλά πόροι που προέρχονται, είτε εκ του Συντάγματος,είτε από νόμους που έχουν ψηφιστεί εδώ και πολλά χρόνια".

    Σημείωσε,επίσης,ότι από 1/1/08,μεταφέρονται π.χ.στην αρμοδιότητα των δήμων ένα μεγάλο κομμάτι επισκευής και συντήρησης του οδικού δικτύου και σε ό,τι αφορά την Αττική,η συντήρηση των φρεατίων. Υποτίθεται,πρόσθεσε,ότι ο νόμος λέει και με απόλυτη σαφήνεια ότι αυτή η αρμοδιότητα έρχεται με τα λεφτά που εδίδοντο μέχρι τώρα μέσω του ΥΠΕΧΩΔΕ ή κάποιας εταιρείας που ανήκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ,για να σημειώσει ότι μετά από έρευνα σχετικά με τα κονδύλια που έχουν εγγραφεί στον προυπολογισμό δεν βρέθηκε ούτε 1 β¬.

    Επίσης,είπε,δεν υπάρχουν κονδύλια για περίπου 4.000 εργαζόμενους που ήταν συμβασιούχοι και τώρα έχει αλλάξει η εργασιακή τους σχέση

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Α.Αλαβάνος προέβλεψε ότι "λόγω της ασφυκτικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δήμοι οικονομικά, θα τους καλωσορίσουμε στην αντιπολίτευση σύντομα".

    Νομίζω, πρόσθεσε, ότι, παρά τα μικρά βήματα που έγιναν, δηλαδή ότι αναγνωρίστηκε ένα μέρος των παρακρατηθέντων και των οφειλομένων από το κράτος στην Αυτοδιοίκηση, παρά το ότι έγιναν κάποια ομόλογα τα οποία καλύπτουν ένα μέρος του ποσού, παρ όλα αυτά θεωρώ ότι υπάρχει μια μεγάλη απόσταση στο να πάρει η αυτοδιοίκηση αυτό που θα δικαιούνταν, με βάση το σημερινό νομικό πλαίσιο, το οποίο είναι ανεπαρκέστατο".

    Ζήτησε να καλυφθούν όλες αυτές οι αρμοδιότητες με τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους, ενώ σημείωσε ότι δεν μπορούμε να συζητάμε για διοικητική μεταρρύθμιση, χωρίς να συζητήσουμε και για μια μεγάλη μεταρρύθμιση, ένα ορθολογικό και επαρκές σύστημα χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παίρνοντας υπόψη ότι στην Ελλάδα έχουμε κι αυτό το ρεκόρ, δηλαδή έχουμε ίσως από τα μικρότερα ποσοστά του ΑΕΠ που πάνε στους φορείς της Αυτοδιοίκησης.

    Την υποψηφιότητά του ανακοίνωσε ο Αλ.Τσίπρας

    Την υποψηφιότητά του για την Προεδρία του ΣΥΝ ανακοίνωσε την Τρίτη, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας.

    Σε δήλωσή του ο κ.Τσίπρας τονίζει ότι αποδεχθηκε την πρόταση να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία παρά τους αρχικούς δισταγμούς του και μετά από συζητήσεις που είχε με στελέχη του ΣΥΝ.

    Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει στη δήλωσή του ότι "είναι φορές που η ίδια η ζωή φέρνει τα πράγματα διαφορετικά από τους προσωπικούς μας σχεδιασμούς.Και τότε αποφάσεις και διλήμματα, που αρχικά φαίνονται πολύ μεγάλα,ωριμάζουν πολύ πιο γρήγορα από όσο θα περιμέναμε".

    Στις τελευταίες εκλογές, προσθέτει, εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρων,ιδιαίτερα νέες και νέοι,μας τίμησαν με την πολιτική τους εμπιστοσύνη.Σήμερα,σε μια περίοδο έντονων κοινωνικών διεργασιών,οι προσδοκίες των μελών και των φίλων μας, οι προσδοκίες της κοινωνίας που ασφυκτιά μέσα στη κρίση του πολιτικού συστήματος,είναι ακόμη μεγαλύτερες,σημειώνει.

    Ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΝ εκτιμά ότι υπάρχουν "όλες οι προϋποθέσεις για να ανταποκριθούμε σ΄αυτές τις υψηλές προσδοκίες και να οικοδομήσουμε μια μεγάλη Αριστερά,σύγχρονη και μαχητική,ικανή να συμβάλει στην ανατροπή των σημερινών παραλυτικών ισορροπιών και στη δημιουργία νέων κοινωνικών συσχετισμών".

    Και καταλήγει:

    "Σε κάθε περίπτωση, το άλμα προς τα εμπρός, είναι υπόθεση συλλογικής και συντροφικής δουλειάς όλων μας.Των καταστατικών οργάνων του κόμματος,που έχουν πάντα τον τελικό λόγο, αλλά και του καθενός και της καθεμίας από εμάς ξεχωριστά.Είναι η στιγμή που, αν θέλουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών, καλούμαστε να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας".

    Ομιλία Φ.Κουβέλη

    Τις βασικές πολιτικές και προγραμματικές θέσεις του παρουσίασε σε εκδήλωση ο υποψήφιος προεδρος του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας ότι ο ΣΥΝ πρέπει να πορευθεί δυναμικά στην κατεύθυνση των κοινωνικών συνεργασιών και των πολιτικων συμμαχιών με τις δυμάμεις της ριζοσπαστικής αρισεράς για την απόκρουση του νεοφιλελευθερισμού και την προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων για τη χώρα.

    Ο Φώτης Κουβέλης τόνισε την ανάγκη ο ΣΥΝ να εργαστεί στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου με βάση μια εναλλακτική προγραμματική πρόταση με ένα ευρύ φάσμα νεολαίας, με πολίτες που προέρχονται από το σοσιαλιστικό χώρο και τους ριζοσπάστες οικολόγους, χωρίς αποκλεισμούς και με πνεύμα ισοτιμίας και ειλικρίνειας

    Ακόμη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει με αυαρχισμό , με επιθετικότητα και εντατικοτερους ρυθμούς τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των προηγούμενων χρόνων, επιφέροντας αλλαγές προς το χειρότερο, προσβάλλοντας τα κοινωνικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες και αποσαθρώνοντας τις εργασιακές σχέσεις, ενώ επέκρινε και την πολιτική της στο ασφαλιστικό.

    Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε ότι το κόμμα του δεν μπορεί να αρκείται στην καταγγελία της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά να αλλάξει την κατάσταση σε μια προοπτική ευρύτερων προοδευτικών εξελίξεων.

    Στον ΣΥΝ, είπε ο κ.Κουβέλης,είχαμε πάντα ζωντανή και έντονη κομματική ζωή.

    Και για το λόγο αυτό το αρχηγοκεντρικό μοντέλο δεν ταιριάζει στο κόμμα, καθώς "σε καμμία εκλογή προέδρου δεν είχαμε αιφνιδιασμούς και δαχτυλίδια".

    Ο κ. Κουβέλης δεσμεύθηκε ότι σε περίπτωση που εκλεγεί θα εργαστεί με όρους συλλογικότητας, εσωκομματικής δημοκρατίας, σύνθεσης και συνεργασίας για το συλλογικό όραμα στο χώρο της ευρύτερης αριστεράς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 20 December 2007 - 7:30:17 UTC