Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-12-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχίζει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό
  • [02] ΣΥΝ: "Πολιτικές και δράσεις για το Κλίμα"
  • [03] Νέα υπουργός Απασχόλησης η κ.Φ.Πετραλιά

  • [01] Αρχίζει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό

    Αρχίζει το απόγευμα στην Ολομέλειας της Βουλής η συζήτηση για το νέο Προϋπολογισμό. Αναμένεται να μιλήσουν οι εισηγητές,οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, υπουργοί και βουλευτές.

    Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Πέμπτης με την καθιερωμένη ονομαστική ψηφοφορία, η οποία ενέχει ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Νωρίτερα, θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων.

    Επίσκεψη πρωθυπουργού στη Μόσχα

    Στο μεταξύ, επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί από αύριο ο πρωθυπουργός, μετά από πρόσκληση του Ρώσου προέδρου κ.Βλαντιμίρ Πούτιν. Στις συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις καθώς και το θέμα της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα.

    Δηλώσεις Κ.Καραμανλή

    Αποφασισμένος να προχωρήσει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση εμφανίστηκε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Η εξυγίανση του Ασφαλιστικού αποτελεί μονόδρομο για τη χώρα, τόνισε και επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να θιγούν τα γενικά όρια ηλικίας, δεν θα αυξηθούν οι εισφορές και δεν θα μειωθούν οι συντάξεις.

    Ο κ.Κ.Καραμανλής αναφερόμενος στο θέμα της Ολυμπιακής τόνισε ότι η λύση που θα δοθεί θα πρέπει να είναι βιώσιμη, να διασφαλίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων και να εξασφαλίζει ότι δεν θα διακοπεί η συνεχής αεροπορική σύνδεση με τις νησιωτικές περιοχές.

    Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς αν θα θέσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, απάντησε ότι αν δεν βρεθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας, η Ελλάδα δεν μπορεί να υποστηρίξει την ευρωατλαντική, ούτε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.Ταυτόχρονα, κάλεσε την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να συμβάλλει εποικοδομητικά στις διαδικασίες για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, με την Ελλάδα, στο ζήτημα της οριστικής ονομασίας της.

    Στόχος της Ελλάδας είναι η διαρκής βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η επίλυση των διαφορών, υπογράμμισε ο κ.Κ.Καραμανλής, αναφερόμενος στην πορεία των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας.

    Ερωτηθείς, αν και πότε πρόκειται να επισκεφθεί την Άγκυρα, είπε ότι σκοπεύει να ανταποδώσει την επίσκεψη που πραγματοποίησε πριν από τρεισήμισι χρόνια ο Τούρκος πρωθυπουργός στην Ελλάδα και σημείωσε ότι η ακριβής ημερομηνία της επίσκεψής του στην Τουρκία θα ρυθμιστεί, όπως πάντα, δια της διπλωματικής οδού.

    Σχολιάζοντας την πρόσφατη επίσκεψη του Αλί Μπαμπατζάν στη Θράκη, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι υπερήφανη για τη δημοκρατία της και για το γεγονός ότι όλοι οι πολίτες της απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα.

    Μιλώντας για τη νέα Συνθήκη, είπε ότι η ΕΕ αποδεσμεύεται από τις αγγυλώσεις του παρελθόντος, ενώ παράλληλα ενισχύει την αποτελεσματικότητά της.Επίσης, εξυπηρετούνται καλύτερα τα ελληνικά συμφέροντα, ενώ παράλληλα διευρύνεται ο δημοκρατικός χαρακτήρας της ΕΕ, αφού για μία σειρά αποφάσεις θα λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των εθνικών κοινοβουλίων. Επισήμανε, ακόμη, ότι η Ελλάδα θα είναι από τα κράτη μέλη που θα κυρώσουν τη νέα Συνθήκη.

    Τέλος, ο κ. Κ. Καραμανλής αναφερόμενος στο Κόσοβο σημείωσε, ότι η ελληνική πλευρά κινήθηκε με άξονα την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, αλλά και με βάση τις προτάσεις τις οποίες έχει υποβάλλει η ελληνική διπλωματία, σε σχέση με την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

    [02] ΣΥΝ: "Πολιτικές και δράσεις για το Κλίμα"

    Ημερίδα με θέμα «Πολιτικές και δράσεις ενάντια στην κλιματική αλλαγή», διοργανώνει αύριο το Τμήμα Οικολογίας του ΣΥΝ. Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο κ.Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ πολύ έγκαιρα έθεσε και στη Βουλή, με επερώτησή του και στην κοινωνία με τις δέκα προτάσεις του, το μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, τονίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

    Η Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στο Μπαλί, αυτές τις μέρες, με κεντρικό θέμα μία νέα παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα, πριν λήξει το πρωτόκολλο του Κιότο, αποτελεί ιστορική πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα στη μάχη ενάντια στη κλιματική αλλαγή, τονίζει ο ΣΥΝ.

    Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για την απουσία ενός κεντρικού ενεργειακού σχεδιασμού για την εξοικονόμηση ενέργειας στη χώρας, αλλά και για την απουσία πολιτικής ενίσχυσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και του σιδηροδρόμου, όπως και μέτρωση προστασίας των δασικών και λοιπών οικοσυστημάτων.

    [03] Νέα υπουργός Απασχόλησης η κ.Φ.Πετραλιά

    Σταθερή και αμετάβλητη θέση της κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση χωρίς εκπτώσεις, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός έκανε αποδεκτή την παραίτηση που υπέβαλε για λόγους ευθιξίας ο υπουργός Απασχόλησης Βασίλης Μαγγίνας.

    Τα καθήκοντα νέου υπουργού Απασχόλησης ανατίθενται στη Φάνη Πάλλη- Πετραλιά, η οποία θα ορκιστεί αύριο το μεσημέρι ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η τελετή παράδοσης - παραλαβής του νέου υπουργείου.

    Ο κ. Μαγγίνας υπέβαλε την παραίτηση του μετά τα σχετικά δημοσιεύματα στα οποία αναφερόταν ότι κατείχε εξοχική οικία στο Κορωπί η οποία είχε χτιστεί με άδεια αναψυκτηρίου.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης, σχετικά με την παραίτηση του υπουργού Απασχόλησης, Β. Μαγγίνα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    Το ΠΑΣΟΚ, εδώ και ημέρες, δήλωσε ευθαρσώς ότι, ο κ. Μαγγίνας έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί. Από την σημερινή τόσο καθυστερημένη παραίτηση του υπουργού Απασχόλησης, το πραγματικό ζήτημα του ανακύπτει για την χώρα, είναι ο τρόπος λειτουργίας του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος τόσες ημέρες έκανε απέλπιδες προσπάθειες να συγκαλύψει τις παρανομίες του υπουργού του, να κρατήσει τον κ. Μαγγίνα στην θέση του.

    Σε κάθε περίπτωση, μετά την μεγαλειώδη απεργιακή κινητοποίηση της περασμένης Τετάρτης και την σημερινή παραίτηση Μαγγίνα, η πολιτική και η ηθική νομιμοποίηση των δήθεν μεταρρυθμίσεων του κ. Καραμανλή, κατέρρευσε και κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος.

    Ανακοίνωση του ΚΚΕ

    Η παραίτηση του Β. Μαγγίνα δεν αθωώνει, ούτε θα αλλάξει την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Τα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς είναι εκτεταμένα στα κόμματα που διαχειρίζονται την αστική εξουσία και υπηρετούν την καπιταλιστική εκμετάλλευση, δηλώνει σύμφωνα με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούν. Αντίθετα πρέπει να αξιοποιήσουν κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της. Χρειάζεται να κλιμακώσουν και να πολιτικοποιήσουν την πάλη τους, ώστε να της υψώσουν μεγαλύτερα εμπόδια και να διαμορφώσουν κοινωνικοπολιτικούς όρους για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για τη νικηφόρο αντεπίθεση.

    Δήλωση του Α.Καριτζή, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΝ

    Η πρώτη ήττα της κυβέρνησης Καραμανλή μετά τις εκλογές είναι πια γεγονός, νωρίτερα απ΄ ότι κι εμείς περιμέναμε. Η παραίτηση του κ. Μαγγίνα, πέρα από την επίκληση λόγων ευθιξίας, συνιστά υποχώρηση της κυβέρνησης, κάτω από την πίεση της κοινωνίας, στο ζήτημα του ασφαλιστικού.

    Το τρικ της «θυσίας» του κ. Μαγγίνα για να προχωρήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης δεν πρόκειται να πιάσει. Όσους υπουργούς και να αλλάξει ο Πρωθυπουργός δεν θα αφήσουμε να μειώσει τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

    Δήλωση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη

    Η μεταρύθμιση του ασφαλιστικού δείχνει την απορρύθμιση της Κυβέρνησης. Είναι ο τρίτος Υπουργός που αποπέμπεται από το συγκεκριμένο Υπουργείο.

    Ελπίζω η νέα επιλογή του Πρωθυπουργού να στεριώσει.

    Η Κυβέρνηση λάθος αρμενίζει το σκάφος και δε φταιει ο Ελληνικός λαός να πιάσει ξέρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 16 December 2007 - 7:30:16 UTC